Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA ZE ŚLIWEK śliwek, 1 kg,cukru, 3 łyżki, żelatyny, 2 łyżki, śmietany 30%, 1 szklanka, cukru pudru, 2 łyżki śmietan fix, 1, kilka śliwek do dekoracji, kilka gałązek mięty Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

Re: Jej wysokość truskawka

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: A może wątek kulinarny V

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Nie da się uratować.

Ale możesz do niego dodać na przykład truskawki i będziesz miała deser. Krem z żelatyną? To zawsze zżeluje przecież. Prosty przepis podstawowy na krem/masę do przekładania ciast itp: - 1 szkl. śmietany 18% - 1 szkl. śmietany 30% - 1/2 szkl. cukru pudru - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka cukru

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżki cukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Bosch Mum - przystawka do lodów

Szerokość (średnica) - u góry, bo jest szerzej niż u dołu - 18 cm. Wysokość 12,9 cm. W przepisie jest "śmietany", ale my dajemy taką rzadką 30% - raczej o taką chodzi.

Re: Jej wysokość truskawka

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: A może wątek kulinarny V

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: Gołąbki - pytanie

Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne:-P -- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Re: Jej wysokość truskawka

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: A może wątek kulinarny V

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: co jest z tą kremówką???

Ostatnio trafiłam na program Bosackiej o śmietanach właśnie i te wszystkie dodatki są dlatego, że prawdziwa śmietana jest dla przeciętnego konsumenta niewyględna. Rzadkie to to, woda się oddziela, o fuj i blee. Dlatego sypią jakieś ulepszacze. Ja do ubijania używam 30% łaciatej, zawiodła mnie RAZ

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: A może wątek kulinarny V

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: A może wątek kulinarny V

SOS SEROWY 150 ml śmietany 30%, 15 dag żółtego sera, 10 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli

Re: Nawet badziewnego słoiczka nie wyrzucą

ona wygrzebuje z kontenera > buteleczki po śmietanie sprzed 30 lat i mówi: słuchaj, ale ja sobie niezapominajki mogę do nich powkładać:D To już w zasadzie antyki są, słusznie mama ratowała :P

Naleśniki-jakie

Smażyłam naleśniki -jak to mam w zwyczaju 2-3 razy w miesiącu. Tym razem z borówkami-borówki zmiksowane , trochę cukru i żelatyna-taka galaretka jakby, do tego bita śmietana ( śmietana 30% +cukier puder-zmiksowane), na wierzch surowe owoce. Dzieciaki okrzyknęły mnie znowu najlepszą mamą na świecie

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: A może wątek kulinarny V

KREMÓWKA Mleko 650 ml •Śmietanka 30% 200 ml •Mąka pszenna 7 dkg •mąka ziemniaczana 5 dkg •Cukier wanilinowy 3 op. •Cukier 6 łyżek •żółtko jaja kurzego 4 szt •Olejek waniliowy 1 szt. Masło 1 kostka •BITA ŚMIETANA •śmietanka 36% 400ml •śmietanka 30

Re: Nietypowo - tort urodzinowy;)

normalnej bitej śmietany. !0 minut roboty - zimna śmietana 30%, cukier, mikser i po temacie. na wierzch dekoracja z bitej śmietany, owoców itd. -- Dobro powraca:) www.siepomaga.pl/c

Re: Jej wysokość truskawka

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: A może wątek kulinarny V

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z MASĄ PRALINOWĄ 30 dag mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajko, 1 żółtko, 15 dag śmietany, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagnieść ciasto z taką ilością mąki aby można je rozwałkować. Placek grubości 1/2 cm położyć na natłuszczoną formę i upiec

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY BISZKOPTOWE 15 dag biszkoptów, 5 dag twardej czekolady, 33 dag śmietany kremówki, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka Jaja ubić na parze porcjami dosypując cukier. Ubijać do momentu aż masa będzie puszysta. Ubijając wlewać gorące mleko. Kiedy krem ostygnie wlać śmietanę i

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY TRUSKAWKOWE truskawki, 75 dag, cukier, 7 łyżek, galaretka truskawkowa, 1 łyżka, siekane migdały, 5 łyżek Miód, 5 łyżek, Śmietana kremówka, 25 dag, cukier waniliowy, 2 torebki, kwaśna, gęsta śmietana (22%), 25 dag Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je

Re: co się dzieje ze śmietaną?

Miałam ten sam problem tylko w święta,kiedy robiłam ciasto.Mąż z córką 2 razy do sklepu biegali,bo nie mogłam ubić na sztywno śmietany kremówki.Już pomijam fakt,że śmietana UHT przynajmniej w moim przypadku nigdy się nie ubije dobrze,zawsze są grudy.Kupiłam najpierw 30% z Zotta,masakra.Kupił potem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASCHA KANDYZOWANA 1 kg tłustego twarogu, 12 dag masła, 30 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 6 żółtek, 40 dag posiekanych bakalii i owoców kandyzowanych, szklanka śmietany 12% Żółtka utrzyj z cukrami. Śmietanę zagotuj, dodaj masę żółtkową podgrzewając (uważaj by się nie zagotowała) 3 minuty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: Jej wysokość truskawka

TORT Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 10 dag masła, 30 dag czekoladowych ciasteczek, 2 dag żelatyny, 30 dag porzeczek, 25 dag jogurtu, 25 dag serka mascarpone, 8 dag cukru, cukier waniliowy, 300 ml soku porzeczkowego, 12 dag śmietany, biała czekolada, cukier puder Część ciastek odłóż do dekoracji

Re: A może wątek kulinarny V

TORT Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 10 dag masła, 30 dag czekoladowych ciasteczek, 2 dag żelatyny, 30 dag porzeczek, 25 dag jogurtu, 25 dag serka mascarpone, 8 dag cukru, cukier waniliowy, 300 ml soku porzeczkowego, 12 dag śmietany, biała czekolada, cukier puder Część ciastek odłóż do dekoracji

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

SUFLET KARTOFLANY Składniki: 500 g kartofli, 3 jajka, 1 białka, 50 g startego parmezanu, 30 g masła, 30 g mąki, 3 łyżki śmietany, 300 ml mleka, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła do wysmarowania formy Kartofle ugotować w osolonej wodzie i przetrzeć przez sito. Puree z kartofli utrzeć z

Re: Jej wysokość truskawka

więcej śmietany. Formujemy kulę i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiar mniej więcej 30 x 20 cm. Na cieście rozkładamy truskawki (w różnych odstępach i różnej wielkości, większe można pokroić na mniejsze kawałki

Re: A może wątek kulinarny V

więcej śmietany. Formujemy kulę i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiar mniej więcej 30 x 20 cm. Na cieście rozkładamy truskawki (w różnych odstępach i różnej wielkości, większe można pokroić na mniejsze kawałki

Re: A może wątek kulinarny V

TORCIK AGRESTOWY 50 dag agrestu 20 dag cukru Niesłodkie kruche ciasto: 18 dag masła 2/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 żółtko 50 ml śmietany 30% lub mleka 25 dag mąki 1 jajko masło do formy mąka do podsypywania ciasta Krem szampański: 6 żółtek 12-13 dag cukru 200 ml pełnego

Re: A może wątek kulinarny V

, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekać około 30 minut w 180 C. Po zapieczeniu polać keczupem. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Wariacje na temat kurczaka

MAKARONOWA POTRAWKA 2 pory pokrojone w krążki, 2 cebula pokrojona w kostkę, 2 plastry szynki lub podsmażona pierś kurczaka, 30-50 dag pieczarek, śmietana do sosu 250 ml, makaron, sól, pieprz Wszystko osobno podsmażyć, poza szynką, wrzucić do jednego garnka, przyprawić, zalać śmietaną i dusić 20-30

Re: Ostrzegajmy sie

Smak śmietany ze skrobią robi się mniej wyraźny, czasami wręcz ziemisty. No i zachowuje się ona inaczej w użyciu. Ja śmietany używam mało. Jeśli już to 30% do ubijania. Zupełnie inaczej ubija się taka poprawiana, inaczej "czysta". -- Muranów

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK CZEKOLADOWY NA HERBATNIKACH 10 dag herbatników, łyżka kakao, 2 łyżki masła. 1/2 kg twarogu, 15 dag mascarpone, 5 dag śmietany 30%, 2 jajka, łyżka masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki kakao, polewa: słoiczek masła czekoladowego, 5 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki

Re: A może wątek kulinarny V

KREM POZIOMKOWY mleko, 1 szklanka, •poziomki, 200g, •jajka, 4 sztuki, •cukier puder, 150 g, •żelatyna, 20g •Śmietana kremówka /30%/, 1/2 szklanki Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody Owoce opłukać i rozbić w mikserze. Mleko zagotować, jajka umyć oddzielić białka od

Re: Jej wysokość truskawka

KREM POZIOMKOWY mleko, 1 szklanka, •poziomki, 200g, •jajka, 4 sztuki, •cukier puder, 150 g, •żelatyna, 20g •Śmietana kremówka /30%/, 1/2 szklanki Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody Owoce opłukać i rozbić w mikserze. Mleko zagotować, jajka umyć oddzielić białka od

Re: Jej wysokość truskawka

PIEROGI Z JAGODAMI Składniki na ciasto: 33 dag mąki, 1 jajko, pół szklanki wody, szczypta soli, na farsz - 30 dag jagód (mogą być inne owoce sezonowe), 3 dag cukru. Dodaki: masło, śmietana, 4 dag cukru Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok, 5 cm

Re: A może wątek kulinarny V

PIEROGI Z JAGODAMI Składniki na ciasto: 33 dag mąki, 1 jajko, pół szklanki wody, szczypta soli, na farsz - 30 dag jagód (mogą być inne owoce sezonowe), 3 dag cukru. Dodaki: masło, śmietana, 4 dag cukru Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok, 5 cm

Re: Jej wysokość truskawka i spółka

POMARAŃCZE NADZIEWANE MUSEM 4 pomarańcze, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie), 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki śmietany kremówki, kandyzowana skórka pomarańczowa Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i

Re: A może wątek kulinarny V

POMARAŃCZE NADZIEWANE MUSEM 4 pomarańcze, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie), 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki śmietany kremówki, kandyzowana skórka pomarańczowa Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i

Re: Jej wysokość truskawka

SERNIK Z MALINAMI 50 dag tłustego sera twarogowego 25 dag malin lub truskawek (mogą być mrożone) 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 10 dag cukru 1 cukier waniliowy (1.6 dag) sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 30 dag biszkoptów Galaretkę rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny V

SERNIK Z MALINAMI 50 dag tłustego sera twarogowego 25 dag malin lub truskawek (mogą być mrożone) 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 10 dag cukru 1 cukier waniliowy (1.6 dag) sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 30 dag biszkoptów Galaretkę rozpuścić w

Re: deser do zrobienia bez miksera

Coś a la eton mess Śmietana 30 % ubić trzepaczka Dodać mascarpone Wymieszać dokładnie Dodać łyżkę cukru pudru a potem pokruszone bezy Układać mase warstwowo na zmianę z truskawkami Na wierzchu udekorować bezikami i listkiem.mięty -- BE STRONGER THAN YOUR STRONGEST EXCUSE

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY Z MORELI I MELONA 1/2 kg moreli i 1/2 małego melona zetrzyj na tarce, z drobnymi oczkami. Dodaj skórkę utartą z 1 limonki oraz sok z 1/2 limonki. Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru, wymieszaj wszystko aż się rozpuści. Dołóż 2 opakowania śmietany kremówki 30 proc. i ubij mikserem na gęstą

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY BURACZKOWO - PAPIERÓWKOWE 2 małe świeże buraczki i antonówkę zetrzyj na tarce, z drobnymi oczkami. Dodaj skórkę utartą z 1 limonki oraz sok z 1/2 limonki. Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru, wymieszaj wszystko aż się rozpuści. Dołóż 2 opakowania śmietany kremówki 30 proc. i ubij mikserem na

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

Z BIAŁEJ CZEKOLADY 20 dag białej czekolady, 1/2 l mleka, śmietana kremówka 30%, 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, owoce i polewa do dekoracji Do garnka wlej mleko, dodaj cukier oraz pokruszoną czekoladę - rozpuść na parze i ostudź. Kremówkę ubij z łyżką cukru oraz cukrem waniliowym

Re: A może wątek kulinarny V

BABECZKI Z MALINAMI I CZEKOLADĄ 40 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: 12-13 dag mąki 3 łyżki cukru 9 dag zimnego masła 3 łyżki śmietany kremówki (30%) Krem czekoladowy: 10 dag pokruszonej gorzkiej czekolady (70%) 1 szklanka tortowej 36% śmietany Składniki ciasta wkładamy do blendera

Re: A może by tak wątek kulinarny III

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Re: co macie dzisiaj na obiad?

Normalnie jak codzień, mimo ze na dworze upał - 30 stopni - o 12tej micha zupy grzybowo-wielowarzywnej z makaronem, łyżką śmietany i furą kopru plus kilka frankfurterek surowych do pogryzania; za godzine pora na drugie danie: kartofle z wody, podsmazane na patelni, z makaronem, na smalcu ze

czy śmietana mniej niż 30% tłuszczu się ubije?

Tak sie zastanawiam, że skoro 30% się ubija bez problemu, to moze spróbować na przykład z 22%? zawsze to mniej kalori :-) Macie jakies doswiadczenia w tej materii? Lekka jest Snieżka, ale niewiele ma to wspólnego ze smakiem prawdziwej bitej śmietany ... pozdrawiam Ewa

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: A może wątek kulinarny V

SZPARAGI ZAPIEKANE 20 dag białych szparagów, sól, cukier, kilka kropli soku z cytryny, Serowy sos: 150 ml śmietany 30%, 15 dag żółtego sera, 10 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: śmietana 30% pyszna smietanka

ja zawsze kupuję w kartoniku z Gostynia i nigdy nie ubijam mikserem bo nie zawsze wychodzi.Ubijam rózgą i zawsze schłodzoną.

Re: Jej wysokość truskawka

PTASIE MLECZKO 3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić. Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę

Re: A może wątek kulinarny V

PTASIE MLECZKO 3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić. Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę

Jak samodzielnie zrobić maslo - instrukcja

Instrukcja którą zawdzięczam Krasnowo:)W którymś wątku na FK Krasnowo pisała o tym jak robi masło samodzielnie.Opiszę jej metodę i swoją trochę mniej pracochłonną:) Potrzebujemy śmietanę kremówkę czyli taką która ma min.30% tłuszczu i najlepiej tę świeżą z kubeczków plastikowych(z kartonikowej UHT

Re: A może wątek kulinarny V

jedynie lekko zmięknąć. Jajka ubij rózgą i wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczony spód wyłóż szynkę i starty żółty ser. Wlej masę jajeczną, a na wierzchu ułóż plasterki cukinii. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymi

Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana 30