Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

Re: Jej wysokość truskawka

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: A może wątek kulinarny V

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżki cukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Nie da się uratować.

Ale możesz do niego dodać na przykład truskawki i będziesz miała deser. Krem z żelatyną? To zawsze zżeluje przecież. Prosty przepis podstawowy na krem/masę do przekładania ciast itp: - 1 szkl. śmietany 18% - 1 szkl. śmietany 30% - 1/2 szkl. cukru pudru - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka cukru

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

Re: Jej wysokość truskawka

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: A może wątek kulinarny V

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: Bosch Mum - przystawka do lodów

Szerokość (średnica) - u góry, bo jest szerzej niż u dołu - 18 cm. Wysokość 12,9 cm. W przepisie jest "śmietany", ale my dajemy taką rzadką 30% - raczej o taką chodzi.

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Gołąbki - pytanie

Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne:-P -- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.

Re: Jej wysokość truskawka

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: A może wątek kulinarny V

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Re: Nawet badziewnego słoiczka nie wyrzucą

ona wygrzebuje z kontenera > buteleczki po śmietanie sprzed 30 lat i mówi: słuchaj, ale ja sobie niezapominajki mogę do nich powkładać:D To już w zasadzie antyki są, słusznie mama ratowała :P

Re: Jej wysokość truskawka

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: A może wątek kulinarny V

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z MASĄ PRALINOWĄ 30 dag mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajko, 1 żółtko, 15 dag śmietany, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagnieść ciasto z taką ilością mąki aby można je rozwałkować. Placek grubości 1/2 cm położyć na natłuszczoną formę i upiec

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY BISZKOPTOWE 15 dag biszkoptów, 5 dag twardej czekolady, 33 dag śmietany kremówki, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka Jaja ubić na parze porcjami dosypując cukier. Ubijać do momentu aż masa będzie puszysta. Ubijając wlewać gorące mleko. Kiedy krem ostygnie wlać śmietanę i

Re: Nietypowo - tort urodzinowy;)

normalnej bitej śmietany. !0 minut roboty - zimna śmietana 30%, cukier, mikser i po temacie. na wierzch dekoracja z bitej śmietany, owoców itd. -- Dobro powraca:) www.siepomaga.pl/c

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY TRUSKAWKOWE truskawki, 75 dag, cukier, 7 łyżek, galaretka truskawkowa, 1 łyżka, siekane migdały, 5 łyżek Miód, 5 łyżek, Śmietana kremówka, 25 dag, cukier waniliowy, 2 torebki, kwaśna, gęsta śmietana (22%), 25 dag Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je

Re: Jej wysokość truskawka

TORT Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 10 dag masła, 30 dag czekoladowych ciasteczek, 2 dag żelatyny, 30 dag porzeczek, 25 dag jogurtu, 25 dag serka mascarpone, 8 dag cukru, cukier waniliowy, 300 ml soku porzeczkowego, 12 dag śmietany, biała czekolada, cukier puder Część ciastek odłóż do dekoracji

Re: A może wątek kulinarny V

TORT Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 10 dag masła, 30 dag czekoladowych ciasteczek, 2 dag żelatyny, 30 dag porzeczek, 25 dag jogurtu, 25 dag serka mascarpone, 8 dag cukru, cukier waniliowy, 300 ml soku porzeczkowego, 12 dag śmietany, biała czekolada, cukier puder Część ciastek odłóż do dekoracji

Re: co się dzieje ze śmietaną?

Miałam ten sam problem tylko w święta,kiedy robiłam ciasto.Mąż z córką 2 razy do sklepu biegali,bo nie mogłam ubić na sztywno śmietany kremówki.Już pomijam fakt,że śmietana UHT przynajmniej w moim przypadku nigdy się nie ubije dobrze,zawsze są grudy.Kupiłam najpierw 30% z Zotta,masakra.Kupił potem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASCHA KANDYZOWANA 1 kg tłustego twarogu, 12 dag masła, 30 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 6 żółtek, 40 dag posiekanych bakalii i owoców kandyzowanych, szklanka śmietany 12% Żółtka utrzyj z cukrami. Śmietanę zagotuj, dodaj masę żółtkową podgrzewając (uważaj by się nie zagotowała) 3 minuty

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

SUFLET KARTOFLANY Składniki: 500 g kartofli, 3 jajka, 1 białka, 50 g startego parmezanu, 30 g masła, 30 g mąki, 3 łyżki śmietany, 300 ml mleka, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła do wysmarowania formy Kartofle ugotować w osolonej wodzie i przetrzeć przez sito. Puree z kartofli utrzeć z

Re: A może wątek kulinarny V

TORCIK AGRESTOWY 50 dag agrestu 20 dag cukru Niesłodkie kruche ciasto: 18 dag masła 2/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 żółtko 50 ml śmietany 30% lub mleka 25 dag mąki 1 jajko masło do formy mąka do podsypywania ciasta Krem szampański: 6 żółtek 12-13 dag cukru 200 ml pełnego

Re: Jej wysokość truskawka

więcej śmietany. Formujemy kulę i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiar mniej więcej 30 x 20 cm. Na cieście rozkładamy truskawki (w różnych odstępach i różnej wielkości, większe można pokroić na mniejsze kawałki

Re: A może wątek kulinarny V

więcej śmietany. Formujemy kulę i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiar mniej więcej 30 x 20 cm. Na cieście rozkładamy truskawki (w różnych odstępach i różnej wielkości, większe można pokroić na mniejsze kawałki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: Jej wysokość truskawka

PIEROGI Z JAGODAMI Składniki na ciasto: 33 dag mąki, 1 jajko, pół szklanki wody, szczypta soli, na farsz - 30 dag jagód (mogą być inne owoce sezonowe), 3 dag cukru. Dodaki: masło, śmietana, 4 dag cukru Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok, 5 cm

Re: A może wątek kulinarny V

PIEROGI Z JAGODAMI Składniki na ciasto: 33 dag mąki, 1 jajko, pół szklanki wody, szczypta soli, na farsz - 30 dag jagód (mogą być inne owoce sezonowe), 3 dag cukru. Dodaki: masło, śmietana, 4 dag cukru Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok, 5 cm

Re: Jej wysokość truskawka

KREM POZIOMKOWY mleko, 1 szklanka, •poziomki, 200g, •jajka, 4 sztuki, •cukier puder, 150 g, •żelatyna, 20g •Śmietana kremówka /30%/, 1/2 szklanki Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody Owoce opłukać i rozbić w mikserze. Mleko zagotować, jajka umyć oddzielić białka od

Re: A może wątek kulinarny V

KREM POZIOMKOWY mleko, 1 szklanka, •poziomki, 200g, •jajka, 4 sztuki, •cukier puder, 150 g, •żelatyna, 20g •Śmietana kremówka /30%/, 1/2 szklanki Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody Owoce opłukać i rozbić w mikserze. Mleko zagotować, jajka umyć oddzielić białka od

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK CZEKOLADOWY NA HERBATNIKACH 10 dag herbatników, łyżka kakao, 2 łyżki masła. 1/2 kg twarogu, 15 dag mascarpone, 5 dag śmietany 30%, 2 jajka, łyżka masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki kakao, polewa: słoiczek masła czekoladowego, 5 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki

Re: Jej wysokość truskawka

SERNIK Z MALINAMI 50 dag tłustego sera twarogowego 25 dag malin lub truskawek (mogą być mrożone) 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 10 dag cukru 1 cukier waniliowy (1.6 dag) sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 30 dag biszkoptów Galaretkę rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny V

SERNIK Z MALINAMI 50 dag tłustego sera twarogowego 25 dag malin lub truskawek (mogą być mrożone) 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 10 dag cukru 1 cukier waniliowy (1.6 dag) sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 30 dag biszkoptów Galaretkę rozpuścić w

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY Z MORELI I MELONA 1/2 kg moreli i 1/2 małego melona zetrzyj na tarce, z drobnymi oczkami. Dodaj skórkę utartą z 1 limonki oraz sok z 1/2 limonki. Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru, wymieszaj wszystko aż się rozpuści. Dołóż 2 opakowania śmietany kremówki 30 proc. i ubij mikserem na gęstą

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY BURACZKOWO - PAPIERÓWKOWE 2 małe świeże buraczki i antonówkę zetrzyj na tarce, z drobnymi oczkami. Dodaj skórkę utartą z 1 limonki oraz sok z 1/2 limonki. Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru, wymieszaj wszystko aż się rozpuści. Dołóż 2 opakowania śmietany kremówki 30 proc. i ubij mikserem na

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

Z BIAŁEJ CZEKOLADY 20 dag białej czekolady, 1/2 l mleka, śmietana kremówka 30%, 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, owoce i polewa do dekoracji Do garnka wlej mleko, dodaj cukier oraz pokruszoną czekoladę - rozpuść na parze i ostudź. Kremówkę ubij z łyżką cukru oraz cukrem waniliowym

Re: deser do zrobienia bez miksera

Coś a la eton mess Śmietana 30 % ubić trzepaczka Dodać mascarpone Wymieszać dokładnie Dodać łyżkę cukru pudru a potem pokruszone bezy Układać mase warstwowo na zmianę z truskawkami Na wierzchu udekorować bezikami i listkiem.mięty -- BE STRONGER THAN YOUR STRONGEST EXCUSE

Re: Wariacje na temat kurczaka

MAKARONOWA POTRAWKA 2 pory pokrojone w krążki, 2 cebula pokrojona w kostkę, 2 plastry szynki lub podsmażona pierś kurczaka, 30-50 dag pieczarek, śmietana do sosu 250 ml, makaron, sól, pieprz Wszystko osobno podsmażyć, poza szynką, wrzucić do jednego garnka, przyprawić, zalać śmietaną i dusić 20-30

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: A może wątek kulinarny V

BABECZKI Z MALINAMI I CZEKOLADĄ 40 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: 12-13 dag mąki 3 łyżki cukru 9 dag zimnego masła 3 łyżki śmietany kremówki (30%) Krem czekoladowy: 10 dag pokruszonej gorzkiej czekolady (70%) 1 szklanka tortowej 36% śmietany Składniki ciasta wkładamy do blendera

Re: co macie dzisiaj na obiad?

Normalnie jak codzień, mimo ze na dworze upał - 30 stopni - o 12tej micha zupy grzybowo-wielowarzywnej z makaronem, łyżką śmietany i furą kopru plus kilka frankfurterek surowych do pogryzania; za godzine pora na drugie danie: kartofle z wody, podsmazane na patelni, z makaronem, na smalcu ze

Re: Ostrzegajmy sie

Smak śmietany ze skrobią robi się mniej wyraźny, czasami wręcz ziemisty. No i zachowuje się ona inaczej w użyciu. Ja śmietany używam mało. Jeśli już to 30% do ubijania. Zupełnie inaczej ubija się taka poprawiana, inaczej "czysta". -- Muranów

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Jej wysokość truskawka

PTASIE MLECZKO 3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić. Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę

Re: A może wątek kulinarny V

PTASIE MLECZKO 3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić. Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Re: A może wątek kulinarny V

jedynie lekko zmięknąć. Jajka ubij rózgą i wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczony spód wyłóż szynkę i starty żółty ser. Wlej masę jajeczną, a na wierzchu ułóż plasterki cukinii. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Jak samodzielnie zrobić maslo - instrukcja

Instrukcja którą zawdzięczam Krasnowo:)W którymś wątku na FK Krasnowo pisała o tym jak robi masło samodzielnie.Opiszę jej metodę i swoją trochę mniej pracochłonną:) Potrzebujemy śmietanę kremówkę czyli taką która ma min.30% tłuszczu i najlepiej tę świeżą z kubeczków plastikowych(z kartonikowej UHT

Re: A może by tak wątek kulinarny III

GRZYBY W ŚMIETANIE 30 dag prawdziwków 5 dag masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 8 dag startego żółtego sera sól pieprz Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze

Re: Jej wysokość truskawka

KREM MALINOWY 30 dag świeżych lub mrożonych malin, żółtko, łyżka cukru pudru, ¼ litra śmietanki kremówki, listki mięty do dekoracji, małe opakowanie śmietan – fiksu Śmietankę wstawić do lodówki, najlepiej dzień wcześniej. Musi być dobrze schłodzona bo łatwiej ją wtedy ubić. Świeże

Re: A może wątek kulinarny V

KREM MALINOWY 30 dag świeżych lub mrożonych malin, żółtko, łyżka cukru pudru, ¼ litra śmietanki kremówki, listki mięty do dekoracji, małe opakowanie śmietan – fiksu Śmietankę wstawić do lodówki, najlepiej dzień wcześniej. Musi być dobrze schłodzona bo łatwiej ją wtedy ubić. Świeże

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO JAGODOWE 8-10 dag płatków migdałowych 2-3 dag mąki spora szczypta soli 15 dag jasnego cukru trzcinowego 3 jajka 4 żółtka 350-380 ml śmietany 36% 40 dag przebranych i opłukanych czarnych jagód masło do formy cukier puder do posypania Płatki migdałowe prażymy na jasnozłoty kolor na

Re: Jej wysokość truskawka

TARTA TRUSKAWKOWO - KOKOSOWA 250 g mąki pszennej •125 g masła •90 g cukru •1 jajko •Nadzienie: •200 g śmietany 30% •3 łyzki cukru pudru •50 g wiórek kokosowych •1 opakowanie śmietan-fixu •ok. 500 g truskawek •1 galaretka truskawkowa Spód: Masło

Re: A może wątek kulinarny V

TARTA TRUSKAWKOWO - KOKOSOWA 250 g mąki pszennej •125 g masła •90 g cukru •1 jajko •Nadzienie: •200 g śmietany 30% •3 łyzki cukru pudru •50 g wiórek kokosowych •1 opakowanie śmietan-fixu •ok. 500 g truskawek •1 galaretka truskawkowa Spód: Masło

Re: Jej wysokość truskawka

serka homogenizowanego 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (zagęstnik do śmietany) miękkie świeże owoce (na przykład: jagody maliny truskawki poziomki) Przesiewamy mąkę na stolnicę. Następnie mieszamy ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy z mąką. Gdy powstaną grudki, zgarniamy je w

Re: A może wątek kulinarny V

serka homogenizowanego 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (zagęstnik do śmietany) miękkie świeże owoce (na przykład: jagody maliny truskawki poziomki) Przesiewamy mąkę na stolnicę. Następnie mieszamy ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy z mąką. Gdy powstaną grudki, zgarniamy je w

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

NA CIEŚCIE I WARZYWACH 8 dag maki, 1 żóŁtko, odrobina drożdży, 3 milone migdaŁy, Łyżeczka śmietany, olej, 4 jajka, marchewka, 1/2 selera, 1/2 cytryny, 15 dag mrożonego groszku, natka, sól, pieprz, kawior, koperek Z mąki żóŁtka, drożdży, migdaŁów i śmietany zagnieść ciasto. ChŁódzić 30

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

OMLET Z TARTYMI KARTOFLAMI Składniki: 200 g kartofli, 2 jajka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 30 d sera gruyere, 45 g masła, sól, pieprz, śmietana do polania :kwiat: Kartofle obrać, dokładnie opłukać i utrzeć na tarce o drobnych otworach, Utartą masę przełożyć na sito i odsączyć nadmiar

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK CZEKOLADOWY 25 dag maku, mleko do zaparzenia maku, 9 jajek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, 10 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej, esencja migdałowa, esencja waniliowa, 1 łyżka tartej bułki, 15 dag śmietany 36%, 5 łyżek syropu glukozowego, 30 dag gorzkiej czekolady, 5

Re: Mniam...

naturalnego i ubitą śmietankę 30% - mały kubek. Kto lubi to szczyptę imbiru. Przełożyć do miseczek i do lodówki. Można kupić więcej śmietanki odłożyć trochę po ubiciu i udekorować też bitą śmietaną wierzch.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KAJMAKOWUY Z ORZECHAMI I MORELAMI 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, żółtko, 2 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, puszka masy kajmakowej, orzechy włoskie, migały, orzechy laskowe, suszone morele i czekolada do ozdoby Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Posiekaj i dodaj

Re: A może wątek kulinarny V

ROLADA TRUSKAWKOWA 5 łyżek mąki poznańskiej 5 łyżek cukru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia pół kilograma truskawek stężona truskawkowa galaretka śmietana kremówka 30 % 3 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości naszych truskawek) Ubijamy pianę z białek, a następnie stopniowo

Re: Jej wysokość truskawka

ROLADA TRUSKAWKOWA 5 łyżek mąki poznańskiej 5 łyżek cukru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia pół kilograma truskawek stężona truskawkowa galaretka śmietana kremówka 30 % 3 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości naszych truskawek) Ubijamy pianę z białek, a następnie stopniowo

Re: Ambrosia torcik

Kiedyś córka mnie spytała,dlaczego nie robię lżejszych tortów z bitą śmietana,tylko ciężkie z masła. No fakt,każda masa jest na maśle, a śmietana ma o połowę mniej kcal. W 100g.ma bita śmietana 30% ma 308 kcal masło 82% tłuszczu ma 751 kcal -- http://i44.tinypic.com/kcknjk.jpg

Re: Szczecin-vitro NFZ 2013/2014

Monkasku, podsmazasz piersi pokrojone i przyprawione według uznania i przekladasz do naczynia zaroodpornego, podsmazyc do miekkosci pokojowej w polksiezyce pory, zalać je słodka śmietanka 30%, podgrzewac aż śmietana się trochę zredukuje, doprawic solą i pieprzem. Przełożyć na piersi. Można lekko

Re: Jej wysokość truskawka

BUŁECZKI MALINOWO - JEŻYNOWE 30 mąki, 15 dag cukru, opakowanie proszku do pieczenia, 3 jajka, 40 dag podwójnie zmielonego twarogu lub specjalnego serka do serników, po 6 łyżek mleka i oleju, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, torebka budyniu waniliowego, po 15 dag malin i jeżyn, łyżeczka cukru

Re: A może wątek kulinarny V

BUŁECZKI MALINOWO - JEŻYNOWE 30 mąki, 15 dag cukru, opakowanie proszku do pieczenia, 3 jajka, 40 dag podwójnie zmielonego twarogu lub specjalnego serka do serników, po 6 łyżek mleka i oleju, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, torebka budyniu waniliowego, po 15 dag malin i jeżyn, łyżeczka cukru

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK Z KRÓWKĄ 200 g herbatników lub innych ciastek 50 g masła 500 g sera białego zmielonego trzykrotnie 400 g masy krówkowej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego płatki migdałowe 30 g gorzkiej czekolady 2 łyżki tłustej śmietany kremówki Tortownicę o średnicy 18 cm

Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymi

Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymi

Zdjęcia - śmietana 30