Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: ile suszonych grzybów potrzeba

Jakieś 20- 25 dag, najlepsze są podgrzybki na zupę, nie borowiki. Dają więcej smaku.

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: A może wątek kulinarny IV

BISZKOPT Z ŻURAWINĄ 3 jajka, 2 dag kakao, 20 dag + 6 łyżek cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 dag żurawiny, 550 ml soku żurawinowego albo wiśniowego, 1 budyń waniliowy, 5 łyżeczek żelatyny, 10 ml mleka, 5 dag serka mascarpone, 50 dag

Re: A może wątek kulinarny IV

KNEDEL SEROWE 40 dag zmielonego białego sera, 20 dag kaszy manny, 2 jajka, 6 dag mąki, 2 łyżki mleka, 2 dag margaryny, 2 łyżki masła, bułka tarta Margarynę utrzyj z żółtkami. Dodaj ser, mleko i kaszę mannę, wymieszaj. Odstaw by manna wchłonęła składniki. Dodaj mąkę, ubite białka i połącz. Z masy

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTO IMBIROWO - CZEKOLADOWE 20 dag gorzkiej czekolady, 7,5 dag imbiru, 10 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 15 dag cukru pudru, 5 żółtek, po 7 dag posiekanych migdałów i orzechów pekan Czekoladę roztopić. Z połowu cukru pudru i imbiru ugotować gęsty syrop. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny IV

BABKA Z MALINAMI I MIRABELKAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: A może wątek kulinarny IV

SZYNKA SOJOWA 30 dag szynki, puszka kukurydzy, 1/2 kapusty pekińskiej, 20 dag pieczarek, po 2 czerwone i żółte papryki, opakowanie makaronu sojowego, sól, pieprz, kardamon, sos sojowy, olej Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Szynkę, pieczarki, papryki i kapustę pokrój w paski. Smaż na

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

ZUPA Z TRUSKAWEK I AGRESTU 20 dag truskawek, 20 dag agrestu, 20 dag cukru, 1/2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, 20 dag makaronu Agrest ugotować w 1.5 l wody, przetrzeć przez sito. Śmietanę rozmieszać z mąką, doprawić zupę, zagotować, dodać cukier. Do przestudzonej zupy dodać przecier z surowych

Re: A może wątek kulinarny IV

KLUSKI 25 dag riccory, 15- 20 dag mąki pszennej, 5 dag startego twardego sera, 1 jajko, szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej Zagniatamy ciasto z wszystkich składników formując je tak jak na kopytka. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 2 minut, odcedzamy. Przelewamy oliwą lub stopionym

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

"Śląska kucharka doskonała" Bigos myśliwski. kapusta kiszona 50 dag kapusta biała 50 dag Cebula duża 1 sztuka Grzyby suszone 2 dag Boczek wędzony 15 dag Wieprzowina 20 dag wołowina 20 dag kiełbasa 15 dag kiszony ogórek 1 szt jabłko wine 1 szt listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec

Re: A może wątek kulinarny IV

BROKUŁOWA ZUPA KREM 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 50 dag brokuła, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, 1 l bulionu warzywnego (z kostki), 2 kromki chleba, 2 dag masła, 4 gałązki natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 dag śmietany kremówki. Cebulę obrać, dość grubo posiekać

Re: A może wątek kulinarny IV

KULKI SEROWE Z OLIWKAMI 23 dag oliwek nadziewanych papryką, 25 dag startego żółtego sera, 15 dag mąki, 8 dag masła Żółty ser wsyp do mąki, dodaj stopione, ostudzone masło, dokładnie wyrób na gładkie, elastyczne ciasto,. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż po oliwce i

Re: A może wątek kulinarny IV

, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec 20 minut. Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych. Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na

Re: Ciasto czekoladowe.Macie coś dobrego ?

Hanusiu, daj zamiast mąki 20 dag mielonych (razem ze skórką) migdałow. Pycha! -- ******************* Czy to zaraz trzeba mieć sygnaturkę?

Re: A może wątek kulinarny IV

KLUSKI Z KASZY MANNY 20 dag kaszy manny 1 szklanka mleka 3-4 jajka 5 dag masła 20 dag mąki tłuszcz do gotowania i polania sól Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując

Re: HCG - granulki

ee, no to super Ci idzie, 4 kg juz stracone, rewelacja!! a taka waga moze to moze i lepsza jest, przynajmniej sie nie widzi wahniec o 20 dag w kazda strone, co potrafi bardzo wkurzac ;)

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Zaproszenie na drinka

LIKIER KRÓLEWSKI 3/4 szklanki wody, 20 dag cukru, 3 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag otartej skórki pomarańczowej, 1 l rumu Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrajane bakalie i skórkę pomarańczową. wymieszać z rumem. Przelać do gąsiorka. Zakorkować. Pozostawić na 10

Re: Daj ten przepis na pasztet z fasoli

Smacznego :) Pasztet sojowo-fasolowy 20 dag fasoli, 20 dag soi, 20 dag soczewicy, 0,5 kg pieczarek, 5 – 10 dag grzybów suszonych, pół kostki margaryny, kilka łyżek oleju, 2 – 3 cebule, 4 – 6 jajek surowych, 8 – 10 łyżek tartej bułki, zioła: majeranek, pieprz ziołowy

Re: A może wątek kulinarny IV

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI 70 dag karkówki, 20 dag pieczarek, 20 dag ryżu, cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 50 ml śmietany 12%, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotuj wg instrukcji w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Karkówkę umyj, osusz, pokrój w plastry. Oprósz

Re: domowy pasztet w słoikach

Oryginalne proporcje to : 25 dag wieprzowiny 30 dag cielęciny 20 dag słoniny 25 dag wątroby wieprzowej W tej wersji wytapiamy tłuszcz ze słoniny i zostawiamy trochę do podsmażenia cielęciny i wieprzowiny, a na pozostałej części obsmażamy wątrobę. Wątroby nie dusimy razem z mięsem i przyprawami

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANKA Z FASOLĄ SZPARAGOWĄ 35 dag mielonej wołowiny, 20 dag fasoli szparagowej, 20 dag startego żółtego sera, 3 pomidory, 2 woreczki ryżu, 2 jajka, sól, pieprz, olej Ryż i fasolkę szparagową oddzielnie ugotuj, odcedź, pomidory umyj, pokrój na plasterki, mięso mielone podsmaż na patelni na

Re: A może by tak wątek kulinarny III

LIKIER KRÓLEWSKI 3/4 szklanki wody, 20 dag cukru, 3 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag otartej skórki pomarańczowej, 1 l rumu Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrajane bakalie i skórkę pomarańczową. wymieszać z rumem. Przelać do gąsiorka. Zakorkować. Pozostawić na 10

Re: A może wątek kulinarny IV

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym, twarogiem

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

objaśnienia co do procedury znajdziesz tutaj: www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_10_08.asp#59 (rys. 292). W ten sposób otrzymasz 6 porcji kaczki piżmówki, po dwadzieścia (20) deko każda. W naczyniach przewiercić otwory świderkiem nr 8 i przetkać przez nie gumowy wężyk. Uszczelnić pakułami i kitem

Re: A może wątek kulinarny IV

MARCEPANOWY MOZART 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 20 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, aromat migdałowy, 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 5 łyżek mleka, 20 dag czekoladowego - orzechowego kremu, 15 dag gorzkiej czekolady, 65 dag śmietany

Na Wigilię i na Swięta - przepisy

USZKA Z BRYNDZĄ ½ jabłka, 1/2 ziemniaka, 20 dag pieczonych buraków, 20 dag bryndzy, 10 dag masła, ząbek czosnku, mała cebula, 25 dag mąki, łyżka oliwy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ocet winny Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą

Re: Potrawy z grzybów

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MARCEPANOWY MOZART 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 20 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, aromat migdałowy, 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 5 łyżek mleka, 20 dag czekoladowego - orzechowego kremu, 15 dag gorzkiej czekolady, 65 dag śmietany

Re: A może wątek kulinarny IV

PLACEK KORZENNY NA MIODZIE 40 dag miodu lipowego, 10 dag miodu gryczanego, 20 dag masła, 4 jajka, 22,5 dag drobno pokruszonego karmelu, 5 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dag mąki, 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika, 40 dag białej polewy, 2

Wasze Tłustości:

50 dag mołki 5 dag drożdży 1 szklonka mlyka 6 żółtek 1 paczka cukru waniliowego 2 dag cukru cukier puder 2 łyżki cukru 5 dag masła 3 kostki szmalcu abo liter łoleju 1 łyżka szpyrolu 20 dag marmulady troszka soli Mlyko lekutko zagrzoć, rozrobić w nim drożdże, 2 dag cukru i 2 łyżki mołki

Re: Na Wigilię i na Swięta - przepisy

KUTIA 1 szklanka łuskanej pszenicy, szklanka maku, szklanka miodu płynnego, szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów, 4 łyżki rodzynek Pszenicę zalej wodą, odstaw na noc. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PLACEK KORZENNY NA MIODZIE 40 dag miodu lipowego, 10 dag miodu gryczanego, 20 dag masła, 4 jajka, 22,5 dag drobno pokruszonego karmelu, 5 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dag mąki, 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika, 40 dag białej polewy, 2

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Re: A może wątek kulinarny IV

TORT ŚMIETANOWY W MARCEPANIE 4 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 torebki zagęstnika do śmietany, 60 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki dżemu porzeczkowego, 35 dag masy

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANA SOCZEWICA 35 dag soczewicy, listek laurowy, cebula, olej, 10-15 dag salami, kilka gałązek natki, 10 dag wędzonego boczku, kminek, só, pieprz Cebulę przekrój na pół. Soczewicę opłucz, zalej wodą tak by przykrywała soczewicę. Dodaj cebulę i listek laurowy, gotuj 20 minut. Salami pokrój

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

TORT ŚMIETANOWY W MARCEPANIE 4 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 torebki zagęstnika do śmietany, 60 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki dżemu porzeczkowego, 35 dag masy

Re: A może wątek kulinarny IV

ZUPA DYNIOWA 20 dag cebuli, 2 łyżki klarowanego masła, 20 dag marchwi, 4 dag selera korzeniowego, 5 g świeżego imbiru, 2 liście laurowe, 35 dag dyni, 2 ząbki czosnku, curry, tymianek, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Masło klarowane roztopić

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANE RZODKIEWKI mąka: 2 łyżki rzodkiewki: 3 pęczki natka pietruszki - tłuszcz do wysmarowania formy sól, pieprz żółty ser: 10 dag masło: 2 łyżki szynka konserwowa w plastrach: 20 dag wywar drobiowy: 200 ml śmietanka 30%: 150 ml Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze

Re: A może by tak wątek kulinarny III

DESER ŚMIETANOWO MALINOWY 40 dag malin, 4 łyżki cukru, 20 dag 22% śmietany, 20 dag greckiego jogurtu, liście mięty Maliny rozgniatamy widelcem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Ubijamy śmietanę, dodając po trochu jogurt. Mieszamy delikatnie z malinami. Wkładamy do pucharków i wstawiamy

Re: A może wątek kulinarny IV

PULPETY Z TUŃCZYKA 20 dag tuńczyka w oleju, 15 – 20 dag ricotty, 5 dag startego sera pecorino, parmezan, może być gotowy z torebki do posypywania, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starta skórka i sok z 1/2 – 1 cytryny, tarta bułka, sól, pieprz Tuńczyka osączamy na sicie

Re: A może by tak wątek kulinarny III

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Re: A może wątek kulinarny IV

PIERNIKOWE CHOPINECZKI 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej. Miód, olej i cukier

Re: A może wątek kulinarny IV

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BOCZKIEM Opakowanie ciasta francuskiego, główka sałaty, 15 dag plastrów żółtego sera, 15 dag boczku wędzonego, białko Ciasto pokrój na trójkąty, na każdym ułóż liść sałaty, plasterek żółtego sera i boczku. Zwiń, formując rogalik. Białko lekko roztrzep, posmaruj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNIKOWE CHOINECZKI 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej. Miód, olej i cukier

Re: A może wątek kulinarny IV

WOŁOWINA W SOSIE PIWNYM 70 dag wołowiny, 10 dag wędzonego boczku, 1/2 l piwa karmelowego, duża cebula, 2 marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 20 dag ostrej musztardy, olej, tymianek, sól, pieprz Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Wołowinę pokrój w kostkę

Re: PRZEPISY Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO

BARDZO DELIKATNE ALBERTY 1/2 kg. mąki, 6 całych jaj, 25 dag cukru. 20 dag smalcu albo masła, 1 dag potaszu, wyrobić gładkie ciasto i postawić przez noc w chłodnym miejsc, na drugi dzień wrobić w to ciasto jeszcze 1/2 kg mąki, wałkować cienko, wycinać alberty piec w gorącym piecu na złoty kolor

Re: PRZEPISY Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO

WYTRWANE ALBERTY 60 dag mąki, 1 jajko, 1 proszek do pieczenia, 20 dag cukru, 17 dag. smalcu lub masła i 1/2 szklaneczki mleka, wyrobić bardzo gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy cienko, wykrawać alberty, piec w piecu gorącym. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Zupy na upalne lato

CHŁODNIK Z AVOKADO 2 dojrzałe avokado, sok z cytryny, 40 dag gęstego jogurtu naturalnego, 20 dag kefiru, cukinia, 5 dag sera z niebieską pleśnią, łyżka mięty, koperek, sól, pieprz Cukinię obierz, pokrój, avokado obierz, wyjmij pestkę, skrop sokiem z cytryny, miksuj, dolewając jogurt i kefir

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTKA Z JABŁKIEM NA GORĄCO 35 dag mąki 20 dag masła 10 dag gęstej kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko sól 1 dag drożdży 1/2 łyżki cukru 50 dag winnych jabłek (obranych oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki) cukier puder Przesiej mąkę, posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi

Re: A może wątek kulinarny IV

NADZIEWANE DAKTYLE 20 dag daktyli bez pestek, 10 dag obranych migdałów, 1/2 tabliczki czekolady, kolorowe posyplo Do garnka wlej 4 łyżki wody, włóż czekoladę, rozpuść na małym ogniu, cały czas mieszając. Daktyle napełnij migdałami. Zanurz w czekoladzie. Udekoruj posypkami. -- MADOHORA FORUM

Re: A może wątek kulinarny IV

KEKS ANGIELSKI 25 dag mąki 25 dag masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej) 30 dag rodzynków 10 dag migdałów 15 dag konfitur wiśniowych 150 ml rumu Rodzynki zalej rumem, po 20 minutach osącz. Obierz

Re: A może wątek kulinarny IV

NIESPODZIANKA masło, 30 dag Mąka pszenna, 30 dag Jaja, 7 szt cukier, 70 dag proszek do pieczenia, 3 łyżeczki owoce dżem Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, wkładamy masło i 30 dagcukru do miski . ucieramy na krem wbijamy jaja do masy ucierajac ją aż będzie gładka

Re: A może wątek kulinarny IV

GRUSZKI ŻARÓWECZKI 30 dag mrożonych malin 4 dojrzałe gruszki 20 dag waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietanki kremówki 4 dag siekanych migdałów 2-3 łyżki wody łyżka cukru 50 ml rumu + 2 łyżki spirytusu listki mięty Maliny rozmroź. Gruszki obierz

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

KEKS ANGIELSKI 25 dag mąki 25 dag masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej) 30 dag rodzynków 10 dag migdałów 15 dag konfitur wiśniowych 150 ml rumu Rodzynki zalej rumem, po 20 minutach osącz. Obierz

Re: A może wątek kulinarny IV

KUTIA 1 szklanka łuskanej pszenicy, szklanka maku, szklanka miodu płynnego, szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów, 4 łyżki rodzynek Pszenicę zalej wodą, odstaw na noc. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj na

Re: A może wątek kulinarny IV

USZKA Z BRYNDZĄ ½ jabłka, 1/2 ziemniaka, 20 dag pieczonych buraków, 20 dag bryndzy, 10 dag masła, ząbek czosnku, mała cebula, 25 dag mąki, łyżka oliwy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ocet winny Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą

Re: A może wątek kulinarny IV

DUSZONA KAPUSTA WŁOSKA Z PIECZARKAMI 1 średnia główka kapusty włoskiej, 1 kg pieczarek, 1 duża cebula (20 dag), 70 dag pomidorów, sól morska, pieprz, przyprawa w płynie Maggi, majeranek, tymianek, koperek Kapustę włoską opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić

Re: Francuskie ciasteczka migdałowe

A czy w przepisie nie ma błędu?? Na 20 dag masła tylko 8 dag mąki ????? Przecież to będzie okrutnie tłuste! -- www.inspirujacacodziennosc.blogspot.com

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

KUTIA 1 szklanka łuskanej pszenicy, szklanka maku, szklanka miodu płynnego, szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów, 4 łyżki rodzynek Pszenicę zalej wodą, odstaw na noc. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KRÓLEWSKI 8 jajek, 40 dag cukru pudru, 40 dag mąki, 10-20 dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 10-20 dag orzechów łuskanych, tłuszcz do wysmarowania formy Jajka umyć i utrzeć z cukrem, gdy masa będzie gęsta i puszysta dosypywać po trochu mąkę ciągle mieszając. Dodać rodzynki

Re: Zaskocz go w Walentynki

FRANCUSKIE CIASTKA Z KREMEM JAGODOWYM opakowanie ciasta francuskiego, 20 dag śmietany 20%, 15 dag jogurtu jagodowego, łyżka cukru pudru, jajko, 1/2 opakowania mrożonych jagód Z ciasta francuskiego wytnij 18 kwadratów, w 9 z nich wytnij serduszka. Całe ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem

Re: A może wątek kulinarny IV

FRANCUSKIE CIASTKA Z KREMEM JAGODOWYM opakowanie ciasta francuskiego, 20 dag śmietany 20%, 15 dag jogurtu jagodowego, łyżka cukru pudru, jajko, 1/2 opakowania mrożonych jagód Z ciasta francuskiego wytnij 18 kwadratów, w 9 z nich wytnij serduszka. Całe ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

USZKA Z BRYNDZĄ ½ jabłka, 1/2 ziemniaka, 20 dag pieczonych buraków, 20 dag bryndzy, 10 dag masła, ząbek czosnku, mała cebula, 25 dag mąki, łyżka oliwy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ocet winny Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą

Re: gotować szybko i smacznie

Przepis się odnalazł, więc go tu umieszczam, bo jedzenie rewelacyjne! :) Na 4 porcje potrzebne będą: => 50 dag świeżych borowików lub 5 dag suszonych, => 12 dag wędzonego boczku, => 20 dag pieczarek, => 4 ząbki czosnku, => 4 łyżki oleju, => sól, pieprz, => 25 dag śmietany

Re: A może by tak wątek kulinarny III

PLACEK Z MASĄ MIRABELKOWO - JABŁKOWĄ 1 kg mąki, 20 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, po 16 dag drożdży i masła, 2 jajka, Kruszonka: 40 dag mąki, po 20 dag cukru i masła Ponadto: 1,5 kg jabłek, 60 dag mirabelek, 6 łyżek syropu pomarańczowego, 2 suchary, 2 jajka, szklanka cukru Drożdże rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny IV

TURECKA SAŁATKA PASTERZY Z OWCZYM SEREM 2 pory, 3 czerwone papryki, 8-10 dag czarnych oliwek, 20 dag owczego sera, 1/2 pęczka natki, 1/2 pęczka tymianku, 5 dag migdałów Pory oczyść i umyj, pokrój w cienkie krążku. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z

Re: A może wątek kulinarny IV

MALINY W ŚMIETANIE 25 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka. Na masę: 400 ml śmietany 18 %, 5 dag cukru pudru, 2 listki żelatyny, 20 dag malin (truskawek lub porzeczek), słoik dżemu wiśniowego. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i zagnieść z

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTO ORZECHOWE Ciasto:1/2 kg mąki, 20 dag cukru pudru i margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sody i mleka,Masa: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag cukru i masła, 2 łyżki miodu, Krem:kostka margaryny, mleko, budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, ciasto podziel na pół

Re: Wariacje na temat kurczaka

KURCZAK Z GRZYBAMI Pierś kurczaka, 10 dag mrożonych leśnych grzybów, marchewka, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 przyprawy do potraw chińskich, szczypta chili, 2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka oleju, 20 dag makaronu (najlepiej kolorowego) Grzyby rozmroź, ugotuj

Re: A może wątek kulinarny IV

KURCZAK Z GRZYBAMI Pierś kurczaka, 10 dag mrożonych leśnych grzybów, marchewka, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 przyprawy do potraw chińskich, szczypta chili, 2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka oleju, 20 dag makaronu (najlepiej kolorowego) Grzyby rozmroź, ugotuj

Re: A może by tak wątek kulinarny III

MAZUREK KRÓLEWSKI 8 jajek, 40 dag cukru pudru, 40 dag mąki, 10-20 dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 10-20 dag orzechów łuskanych, tłuszcz do wysmarowania formy Jajka umyć i utrzeć z cukrem, gdy masa będzie gęsta i puszysta dosypywać po trochu mąkę ciągle mieszając. Dodać rodzynki

Pomysły na Bydgoszcz - 20 - DAG

DAG jest szansą na przyciągnięcie do Bydgoszczy wielu turystów i pasjonatów militariów. Wystarczy zaobserwować jakie tłumy pielgrzymują do Wilczego Szańca czy Międzyrzeckiego Wału Umocnionego. Taka atrakcja jest w stanie ściągnąć turystów nawet z zagranicy, którzy przyjeżdżaliby tu specjalnie do

Re: Na Wigilię i na Swięta - przepisy

KULEBIAK Z GRZYBAMI I RYŻEM 2 szklanki mąki, jajko, 3 żółtka, 15 dag masła, farsz 20 dag kapusty kiszonej, 3 garście suszonych grzybów, 10 dag wędzonej ryby, 10 dag brązowego ryżu, cebula, 3 białka, olej, sól, pieprz, majeranek, mleko Mąkę, jajko, żółtka oraz masło zagnieć z ½ łyżeczką

Re: A może wątek kulinarny IV

RISOTTO Z WOŁOWINĄ 40 dag wołowiny bez kości, 20 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 50 dag pieczarek, 4 pomidory, 1 pęczek natki pietruszki, 2 woreczki ryżu, 1 szklanka bulionu, imbir Ryż gotować w osolonej wodzie, cebule posiekać i zeszklić, następnie dodać pieczarki i udusić. Przyprawić do smaku

Re: A może wątek kulinarny IV

ZIOŁOWA PIZZA 2,5 szklanki mąki, 2-3 dag drożdży, 2 łyżki oleju, cząber, zioła prowansalskie, curry, oregano, vegeta, Farsz: 3 cebule, 1/2 kg pieczarek, 15 dag szynki, kilka czarnych oliwek, 25 dag sera żółtego, 1/2 czerwonej papryki, olej, sól, pieprz Ciasto: mąkę połącz z szklanką przegotowanej

Re: Wariacje na temat kurczaka

INDYCZE RULONIKI Z TWAROŻKIEM 7.5 dag roszponki, garść rzeżuchy, 20 dag twarożku śmietankowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 5 dag orzechów włoskich, sól, pieprz, cukier, 16 cienkich plasterków wędzonego filetu z piersi indyka, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy

Re: A może wątek kulinarny IV

INDYCZE RULONIKI Z TWAROŻKIEM 7.5 dag roszponki, garść rzeżuchy, 20 dag twarożku śmietankowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 5 dag orzechów włoskich, sól, pieprz, cukier, 16 cienkich plasterków wędzonego filetu z piersi indyka, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy

Re: A może wątek kulinarny IV

MUFFINKI MARCHEWKOWO - PISTACJOWE 20 dag marchewki, 3 jaja, 7,8 dag słodziku dla diabetyków, 7,5 dag mąki, spora szczypta mielonych goździków, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, spora szczypta mielonego cynamonu, 5 dag posiekanych pistacji, 24 papierowe foremki do muffinek We wgłębieniu formy na

Re: A może by tak wątek kulinarny III

CHŁODNIK Z AVOKADO 2 dojrzałe avokado, sok z cytryny, 40 dag gęstego jogurtu naturalnego, 20 dag kefiru, cukinia, 5 dag sera z niebieską pleśnią, łyżka mięty, koperek, sól, pieprz Cukinię obierz, pokrój, avokado obierz, wyjmij pestkę, skrop sokiem z cytryny, miksuj, dolewając jogurt i kefir

Re: A może wątek kulinarny IV

, oregano, sól, pieprz, 20 dag mozzarelli Składniki ciasta zagnieść na gładką masę, odłożyć na godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ostrym, startym serem i oregano. Obrane pomidory bez skórki pokrój w plastry

Zdjęcia - 20 dag