Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: Jej wysokość truskawka

BABKA Z MIRABELKAMI I MALINAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: A może wątek kulinarny V

BABKA Z MIRABELKAMI I MALINAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: Fatalny dzień.

a ja dla odmiany dziś miałam fatalny dzień, ale 20dag markiz orzechowych polepszyło sytuację ;) -- Seré

Re: A może wątek kulinarny V

DESER JOGURTOWO - OWOCOWY Z GRYSIKIEM 1/2 l mleka, 6 dag grysiku, 1 kubek jogurtu, 6 dag cukru, 20 dag wiśni, 25 dag czereśni, 4 paseczki skórki z pomarańczy lub cytryny. Zagotować mleko, wsypać grysik i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowany grysik wymieszać z jogurtem i cukrem. Umyć

Re: Jej wysokość truskawka

DESER JOGURTOWO - OWOCOWY Z GRYSIKIEM 1/2 l mleka, 6 dag grysiku, 1 kubek jogurtu, 6 dag cukru, 20 dag wiśni, 25 dag czereśni, 4 paseczki skórki z pomarańczy lub cytryny. Zagotować mleko, wsypać grysik i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowany grysik wymieszać z jogurtem i cukrem. Umyć

Re: Jej wysokość truskawka

DESER CZARNY BÓR 1/2 litra lodów waniliowych, 20 dag jeżyn, 20 dag malin, 30 dag poziomek, 20 dag borówek 10 dag suszonych żurawin, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 ml jogurtu naturalnego ok. 20 szt. orzechów laskowych Lody i wszystkie owoce miksujemy, następnie robimy kolejną warstwę

Re: A może wątek kulinarny V

DESER CZARNY BÓR 1/2 litra lodów waniliowych, 20 dag jeżyn, 20 dag malin, 30 dag poziomek, 20 dag borówek 10 dag suszonych żurawin, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 ml jogurtu naturalnego ok. 20 szt. orzechów laskowych Lody i wszystkie owoce miksujemy, następnie robimy kolejną warstwę

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KRUCHY Z POLEWĄ ARAKOWĄ 20 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2 jaja, 1 laska wanilii ewentualnie cukier waniliowy, 20 dag marmolady Utrzeć masło na pianę. Jedno jajko i żółtko utrzeć z cukrem i wanilią, mieszać z masłem ciągle ucierając. Wsypać mąkę i wszystko dokładnie

Re: Jej wysokość truskawka

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO WARSZAWSKIE Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła, 16 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO WARSZAWSKIE Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła, 16 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z MASĄ KAJMAKOWĄ 30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Nadać plackowi kształt prostokątny i ułożyć na blasze. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta. Upiec na złoty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Nadać plackowi kształt prostokątny i ułożyć na blasze. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta. Upiec na

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: A może wątek kulinarny V

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: A może wątek kulinarny V

SEROWY DOMEK 5-6 opakowań herbatników, 60 dag twarogu, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, jajko, 20 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Margarynę stopić. Twaróg zemleć. Jajko zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać z twarogiem i margaryną. Truskawki oczyścić. Na folii aluminiowej

Re: Jej wysokość truskawka

SEROWY DOMEK 5-6 opakowań herbatników, 60 dag twarogu, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, jajko, 20 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Margarynę stopić. Twaróg zemleć. Jajko zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać z twarogiem i margaryną. Truskawki oczyścić. Na folii aluminiowej

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

JEŻYKI 2 woreczki ryżu preparowanego, 20 dag krówek, 20 dag toffi, 20 dag margaryny, 1-2 łyżki kakao Krówki, toffi i margarynę rozpuścić w garnku. Jak już wszystko będzie płynne dodać kakao i wymieszać. Do masy dodać preparowany ryż i dobrze wszystko wymieszać. Formować powstałe ciasto w kształt

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK FISTASZKOWY Z CZEKOLADAMI 35 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 żółtka, 12 dag masła, Krem: po 15 dag masła orzechowego i mascarpone, 10 dag białej czekolady, Wierzch: szklanka orzeszków ziemnych solonych, 10 dag czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Mąkę przesiej, posiekaj z

Re: Jej wysokość truskawka

MALINY W ŚMIETANIE 25 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka. Na masę: 400 ml śmietany 18 %, 5 dag cukru pudru, 2 listki żelatyny, 20 dag malin (truskawek lub porzeczek), słoik dżemu wiśniowego. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i zagnieść z

Re: A może wątek kulinarny V

MALINY W ŚMIETANIE 25 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka. Na masę: 400 ml śmietany 18 %, 5 dag cukru pudru, 2 listki żelatyny, 20 dag malin (truskawek lub porzeczek), słoik dżemu wiśniowego. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i zagnieść z

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Owocowy raj

SAŁATKA OWOCOWA "HAWAII" W POMARAŃCZY 4 pomarańcze, 20 dag truskawek, 2 owoce kiwi, 3 łodygi rabarbaru, 15 dag cukru (optymalnie miodu), 5 dag płatków migdałowych Pomarańcze dobrze umyć, osuszyć, ściąg w 1/3 wysokości. Wydrążyć miąższ i drobno go pokroić. Truskawki dokładnie umyć i

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁATKA OWOCOWA "HAWAII" W POMARAŃCZY 4 pomarańcze, 20 dag truskawek, 2 owoce kiwi, 3 łodygi rabarbaru, 15 dag cukru (optymalnie miodu), 5 dag płatków migdałowych Pomarańcze dobrze umyć, osuszyć, ściąg w 1/3 wysokości. Wydrążyć miąższ i drobno go pokroić. Truskawki dokładnie umyć i

Re: A może wątek kulinarny V

BŁYSKAWICZNE KORECZKI 2 opakowania małego serka camembert, 20 dag pomidorków koktajlowych, 3 dag czarnych oliwek Serki pokroić każdy na 8 części. Pomidorki opłukać, osuszyć, Czarne oliwki wyciągnąć z zalewy i osączyć. Na patyczki do koreczków nabijać serek, pomidorka i oliwkę. -- MADOHORA FORUM

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS POZIOMKOWY Składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych poziomek, 250 ml kremówi, 25 dag serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, śmietan fix, starta czekolada Poziomki umyj, oczyść, rozgnieć widelcem. Dodaj mascarpone. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaj do poziomel. Wymieszaj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

POMADA DO MAZURKA 20 dag masła, 25 dag cukru pudru, 4 żółtka, 10 dag kakao Utrzeć w misce masło z cukrem pudrem. Ucierając dalej dodawać po 1 żółtku, na koniec wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Rozsmarować pomadę na ostudzonym cieście wyrównując ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Postawić w

Re: Jej wysokość truskawka

BLINY GRYCZANO - SEROWE Z OWOCAMI LEŚNYMI 20 dag kaszy gryczanej 2 jajka 15 dag sera twarogowego 15 dag śmietany 10 dag truskawek lub poziomek 2 dag cukru sól bułka tarta 1/2 szklanki śmietany 18-proc. tłuszcz do smażenia cukier do posypania Kaszę wrzucić do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotować

Re: A może wątek kulinarny V

BLINY GRYCZANO - SEROWE Z OWOCAMI LEŚNYMI 20 dag kaszy gryczanej 2 jajka 15 dag sera twarogowego 15 dag śmietany 10 dag truskawek lub poziomek 2 dag cukru sól bułka tarta 1/2 szklanki śmietany 18-proc. tłuszcz do smażenia cukier do posypania Kaszę wrzucić do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotować

Re: Wariacje na temat kurczaka

CHRUPIĄCA SAŁATKA 20 dag selera naciowego, 50 dag wędzonego kurczaka, 30 dag czerwonej papryki, 20 dag kiszonych ogórków, 5 dag czerwonej cebuli, 7 dag pora, 10 dag makaronu z zupki chińskiej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka musztardy, przyprawa do kurczaka, oregano, sól, pieprz

Re: mielone migdały

Rogaliki z marmoladą 20 dag mąki, 10 dag zmielonych migdałów posiekać z 15 dag masła lub margaryny, dodać 15 dag cukru pudru (ostatnio zapomniałam), 2 surowe żółtka i 1 gotowane, zagnieść ciasto, odstawić na 2 godz. do lodówki po czym rozwałkować, powycinać trójkaty, na każdym położyć łyzeczke

Re: Wariacje na temat kurczaka

MAKARON Z KURCZAKIEM I SERKIEM MASCARPONE 20 dag makaronu świderki, 20 dag filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1/2 żółtej papryki, 25 dag serka mascarpone, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, koperek Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kurczaka opłukać, osuszyć

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: A może wątek kulinarny V

CHRUPIĄCA SAŁATKA 20 dag selera naciowego, 50 dag wędzonego kurczaka, 30 dag czerwonej papryki, 20 dag kiszonych ogórków, 5 dag czerwonej cebuli, 7 dag pora, 10 dag makaronu z zupki chińskiej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka musztardy, przyprawa do kurczaka, oregano, sól, pieprz

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Owocowy raj

BABKA NADZIEWANA OWOCAMI Ciasto: 50 dag mąki, 4,2 dag drożdży, 1/8 - 1/4 l letniego mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko - do posmarowania babki; Nadzienie z owoców: 2 owoce kiwi, 10 dag malin, 1 figa, 2 śliwki, 1 papaja, 1/2 melona, 1 mała puszka owoców liczi, 1

Re: A może wątek kulinarny V

BABKA NADZIEWANA OWOCAMI Ciasto: 50 dag mąki, 4,2 dag drożdży, 1/8 - 1/4 l letniego mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko - do posmarowania babki; Nadzienie z owoców: 2 owoce kiwi, 10 dag malin, 1 figa, 2 śliwki, 1 papaja, 1/2 melona, 1 mała puszka owoców liczi, 1

Re: A może wątek kulinarny V

MAKARON Z KURCZAKIEM I SERKIEM MASCARPONE 20 dag makaronu świderki, 20 dag filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1/2 żółtej papryki, 25 dag serka mascarpone, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, koperek Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kurczaka opłukać, osuszyć

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MASA KAJMAKOWA 20 dag cukru, 1/2 l mleka, 10 dag masła Zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu ciągle mieszając, Gdy masa zgęstnieje przestudzić ją. Następnie włożyć masło i mieszać tak długo aż powiększy dwukrotnie swoją objętość. Letni kajmak rozsmarować na cieście, wyrównując brzegi

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Jej wysokość truskawka

OWOCE LEŚNE Z SZAFRANEM I MIĘTĄ 30 dag malin, 20 dag poziomek, 8 gałązek czerwonych porzeczek, 10 dag agrestu, 10 dag jagód, 1/2 opakowania, kilka listków mięty, 12 proc. śmietanki, 2 niskokaloryczne naturalne jogurty, szczypta szafranu, 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem

Re: A może wątek kulinarny V

OWOCE LEŚNE Z SZAFRANEM I MIĘTĄ 30 dag malin, 20 dag poziomek, 8 gałązek czerwonych porzeczek, 10 dag agrestu, 10 dag jagód, 1/2 opakowania, kilka listków mięty, 12 proc. śmietanki, 2 niskokaloryczne naturalne jogurty, szczypta szafranu, 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: ile suszonych grzybów potrzeba

Jakieś 20- 25 dag, najlepsze są podgrzybki na zupę, nie borowiki. Dają więcej smaku.

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁTAKA Z ŁOSOSIEM I RZODKIEWKĄ 35 dag chudego wędzonego łososia, 27 dag sera Favita, 20 dag zielonych ogórków, 1 pęczek rzodkiewki, 3 dag pora, koperek, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cytrynowy Chudego wędzonego łososia obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ser Favita pokroić w dużą kostkę

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: Quiche vs Tarte

Dziś robię wg przepisu tego samego od lat, acz za każdym razem z małymi wariacjami ;) PLACEK „LORRAINE” OSTRY CIASTO : 20 dag mąki, 10 dag masła, jajko, sól ; zagnieść, wyłożyć tortownicę, podpiec. MASA : 30 dag żółtego sera tartego, 15 dag szynki pokrojonej, 2 jajka 4 łyżeczki mleka

Re: A może wątek kulinarny V

FASOLKA PO BRETOŃSKU 40 dag fasoli Jaś, 30 dag kiełbasy, 20 dag cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 dag koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, majeranek, przyprawa w płynie Maggi, sól, pieprz Fasolkę Jaś opłukać, zalać około 1 litrem zimnej wody i zostawić na noc. Na

Re: A może wątek kulinarny V

SPÓD DO TARTY 20 dag twarogu utłucz z 1/2 kg ziemniaków, dodaj jajko i 2–3 łyżki mąki pszennej. Wyrób, wylep formę. Piecz 15–20 min. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

SZPARAGI ZAPIEKANE 20 dag białych szparagów, sól, cukier, kilka kropli soku z cytryny, Serowy sos: 150 ml śmietany 30%, 15 dag żółtego sera, 10 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je wykorzystywać

Re: Jej wysokość truskawka

PLACEK Z RABARBAREM 2 kg rabarbaru 50 dag mąki 8 dag drożdży 10 dag cukru 1 szklanka mleka 8 dag masła szczypta soli 1 jajo 20 dag mąki 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże

Re: A może wątek kulinarny V

PLACEK Z RABARBAREM 2 kg rabarbaru 50 dag mąki 8 dag drożdży 10 dag cukru 1 szklanka mleka 8 dag masła szczypta soli 1 jajo 20 dag mąki 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże

Re: A może wątek kulinarny V

DESER RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej

Re: Jej wysokość truskawka

DESER RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej

Re: Jej wysokość truskawka

KOKTAIL JAGODOWY 20 dag jagód, łyżeczka cukru pudru, parę kostek lodu z lodówki, śmietana Jagody przebrać, opłukać, osuszyć. Przesypać cukrem pudrem i na chwilę odłożyć. Do miksera wsypać jagody, pokruszony lód oraz śmietankę i dobrze wymieszać. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

KOKTAIL JAGODOWY 20 dag jagód, łyżeczka cukru pudru, parę kostek lodu z lodówki, śmietana Jagody przebrać, opłukać, osuszyć. Przesypać cukrem pudrem i na chwilę odłożyć. Do miksera wsypać jagody, pokruszony lód oraz śmietankę i dobrze wymieszać. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

PTYSIOWY WIENIEC 20 dag mąki, 10 dag margaryny, skórka starta z 1/2 cytryny, 4-5 jajek, 40 dag truskawek, 1, 5 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli W garnku zagotować szklankę wody z margaryną, solą i skórką z cytryny. Wsypać mąkę. Podgrzewać mieszając aż masa

Re: Jej wysokość truskawka

PTYSIOWY WIENIEC 20 dag mąki, 10 dag margaryny, skórka starta z 1/2 cytryny, 4-5 jajek, 40 dag truskawek, 1, 5 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli W garnku zagotować szklankę wody z margaryną, solą i skórką z cytryny. Wsypać mąkę. Podgrzewać mieszając aż masa

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

Z BIAŁEJ CZEKOLADY 20 dag białej czekolady, 1/2 l mleka, śmietana kremówka 30%, 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, owoce i polewa do dekoracji Do garnka wlej mleko, dodaj cukier oraz pokruszoną czekoladę - rozpuść na parze i ostudź. Kremówkę ubij z łyżką cukru oraz cukrem waniliowym

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZAPIEKANE NALEŚNIKI PIECZARKOWE Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3 szklanki wody, 1 jajko, sól, Nadzienie: 70 dag pieczarek, 30 dag cebuli, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, ponadto keczup jako przyprawa dla keczupolubnych;) Do mąki wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZAPIEKANE NALEŚNIKI PIECZARKOWE Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3 szklanki wody, 1 jajko, sól, Nadzienie: 70 dag pieczarek, 30 dag cebuli, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, ponadto keczup jako przyprawa dla keczupolubnych;) Do mąki wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTKA Z KREMEM 30 dag truskawek, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 6 żółtek, 2 szklanki mleka, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mąką. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące mleko

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTKA Z KREMEM 30 dag truskawek, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 6 żółtek, 2 szklanki mleka, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mąką. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące mleko

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZAPIEKANE NALEŚNIKI PIECZARKOWE Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3 szklanki wody, 1 jajko, sól, Nadzienie: 70 dag pieczarek, 30 dag cebuli, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, ponadto keczup jako przyprawa dla keczupolubnych;) Do mąki wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO CZEREŚNIOWE 1 kg czereśni 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajo 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Starannie mieszamy pokruszony ser, olej, cukier

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO CZEREŚNIOWE 1 kg czereśni 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajo 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Starannie mieszamy pokruszony ser, olej, cukier

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - 20 dag