Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK FISTASZKOWY Z CZEKOLADAMI 35 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 żółtka, 12 dag masła, Krem: po 15 dag masła orzechowego i mascarpone, 10 dag białej czekolady, Wierzch: szklanka orzeszków ziemnych solonych, 10 dag czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Mąkę przesiej, posiekaj z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK FISTASZKOWY Z CZEKOLADAMI 35 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 żółtka, 12 dag masła, Krem: po 15 dag masła orzechowego i mascarpone, 10 dag białej czekolady, Wierzch: szklanka orzeszków ziemnych solonych, 10 dag czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Mąkę przesiej, posiekaj z

Re: A może wątek kulinarny IV

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: ile suszonych grzybów potrzeba

Jakieś 20- 25 dag, najlepsze są podgrzybki na zupę, nie borowiki. Dają więcej smaku.

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: A może wątek kulinarny IV

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: A może wątek kulinarny IV

BISZKOPT Z ŻURAWINĄ 3 jajka, 2 dag kakao, 20 dag + 6 łyżek cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 dag żurawiny, 550 ml soku żurawinowego albo wiśniowego, 1 budyń waniliowy, 5 łyżeczek żelatyny, 10 ml mleka, 5 dag serka mascarpone, 50 dag

Re: A może wątek kulinarny IV

KNEDEL SEROWE 40 dag zmielonego białego sera, 20 dag kaszy manny, 2 jajka, 6 dag mąki, 2 łyżki mleka, 2 dag margaryny, 2 łyżki masła, bułka tarta Margarynę utrzyj z żółtkami. Dodaj ser, mleko i kaszę mannę, wymieszaj. Odstaw by manna wchłonęła składniki. Dodaj mąkę, ubite białka i połącz. Z masy

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTO IMBIROWO - CZEKOLADOWE 20 dag gorzkiej czekolady, 7,5 dag imbiru, 10 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 15 dag cukru pudru, 5 żółtek, po 7 dag posiekanych migdałów i orzechów pekan Czekoladę roztopić. Z połowu cukru pudru i imbiru ugotować gęsty syrop. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI I BEZAMI 30 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, Masa bakaliowa: 2 jajka, szklanka bakalii, , 10 dag cukru pudru, serek homogenizowany waniliowy; Beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK KAJMAKOWUY Z ORZECHAMI I MORELAMI 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, żółtko, 2 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, puszka masy kajmakowej, orzechy włoskie, migały, orzechy laskowe, suszone morele i czekolada do ozdoby Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Posiekaj i dodaj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI I BEZAMI 30 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, Masa bakaliowa: 2 jajka, szklanka bakalii, , 10 dag cukru pudru, serek homogenizowany waniliowy; Beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KAJMAKOWUY Z ORZECHAMI I MORELAMI 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, żółtko, 2 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, puszka masy kajmakowej, orzechy włoskie, migały, orzechy laskowe, suszone morele i czekolada do ozdoby Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Posiekaj i dodaj

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK MARCEPANOWY 30 dag mąki i 2 łyżki, 15 dag cukru, 3 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, Marcepan: Po 20 dag zmielonych migdałów i cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny i aromatu migdałowego, Lukier: 3/4 szklanki cukru, sok z 1/2 cytryny Mąkę zagnieć z resztą

Re: A może wątek kulinarny IV

BABKA Z MALINAMI I MIRABELKAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK MARCEPANOWY 30 dag mąki i 2 łyżki, 15 dag cukru, 3 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, Marcepan: Po 20 dag zmielonych migdałów i cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny i aromatu migdałowego, Lukier: 3/4 szklanki cukru, sok z 1/2 cytryny Mąkę zagnieć z resztą

Re: A może wątek kulinarny IV

SZYNKA SOJOWA 30 dag szynki, puszka kukurydzy, 1/2 kapusty pekińskiej, 20 dag pieczarek, po 2 czerwone i żółte papryki, opakowanie makaronu sojowego, sól, pieprz, kardamon, sos sojowy, olej Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Szynkę, pieczarki, papryki i kapustę pokrój w paski. Smaż na

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK SEROWY Z RUMOWĄ POMADĄ 3 łyżki margaryny, łyżki cukru, 10 dag białego sera, 20 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko. Pomada: 10 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku, 3 krople, 3 krople aromatu rumowego, Dekoracja: tabliczka czekolady, 2- 3 łyżki mleka, obrane

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK SEROWY Z RUMOWĄ POMADĄ 3 łyżki margaryny, łyżki cukru, 10 dag białego sera, 20 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko. Pomada: 10 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku, 3 krople, 3 krople aromatu rumowego, Dekoracja: tabliczka czekolady, 2- 3 łyżki mleka, obrane

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK BAKALIOWY 20 dag cukry, 10 dag mąki, po 5 dag orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczowej i cytrynowej, 2 okrągłe wafle, 6 jajek, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kakao, szklanka mleka w proszku, opakowanie kolorowego lukru, kolorowe pisaki, drażetki Bakalie posiekaj

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK BAKALIOWY 20 dag cukry, 10 dag mąki, po 5 dag orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczowej i cytrynowej, 2 okrągłe wafle, 6 jajek, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kakao, szklanka mleka w proszku, opakowanie kolorowego lukru, kolorowe pisaki, drażetki Bakalie posiekaj

Re: A może by tak wątek kulinarny III

ZUPA Z TRUSKAWEK I AGRESTU 20 dag truskawek, 20 dag agrestu, 20 dag cukru, 1/2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, 20 dag makaronu Agrest ugotować w 1.5 l wody, przetrzeć przez sito. Śmietanę rozmieszać z mąką, doprawić zupę, zagotować, dodać cukier. Do przestudzonej zupy dodać przecier z surowych

Re: A może wątek kulinarny IV

KLUSKI 25 dag riccory, 15- 20 dag mąki pszennej, 5 dag startego twardego sera, 1 jajko, szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej Zagniatamy ciasto z wszystkich składników formując je tak jak na kopytka. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 2 minut, odcedzamy. Przelewamy oliwą lub stopionym

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

"Śląska kucharka doskonała" Bigos myśliwski. kapusta kiszona 50 dag kapusta biała 50 dag Cebula duża 1 sztuka Grzyby suszone 2 dag Boczek wędzony 15 dag Wieprzowina 20 dag wołowina 20 dag kiełbasa 15 dag kiszony ogórek 1 szt jabłko wine 1 szt listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec

Re: A może wątek kulinarny IV

BABKA UCIERANA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 20 dag margaryny, szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, po 5 dag żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej, zielony lukier Margarynę utrzyj z cukrami, dodaj jajka, mąkę przesiej z

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK BUDYNIOWY Z AROMATEM RUMOWYM 1/2 kg mąki, 22 dag cukru, 4 jajka, 25 dag masła, łyżka proszku do pieczenia, aromat rumowy, Masa budyniowa: 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, 25 dag masła Polewa: 20 dag gorzkiej czekolady, po 2 łyżki

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK KRÓLEWSKI Z KONFITURĄ 35 dag mąki, 35 dag masła, surowe żółtko, 4 żółtka gotowane, 12 dag cukru, 12 dag zmielonych migdałów, skórka otarta z cytryny, jajko, 1/2 słoika konfitur wiśniowych i morelowych, migdały Masło utrzyj, dodaj surowe i ugotowane żółtko, utrzyj. Dodaj cukier, zmielone

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA UCIERANA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 20 dag margaryny, szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, po 5 dag żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej, zielony lukier Margarynę utrzyj z cukrami, dodaj jajka, mąkę przesiej z

Re: A może wątek kulinarny IV

4 jajka 2 szklanki mleka 20 dag mąki sól, pieprz jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Wstaw do piekarnika zmniejsz temp. do 200°C. Piecz 20 minut. Pudding można upiec w formie na muffinki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK BUDYNIOWY Z AROMATEM RUMOWYM 1/2 kg mąki, 22 dag cukru, 4 jajka, 25 dag masła, łyżka proszku do pieczenia, aromat rumowy, Masa budyniowa: 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, 25 dag masła Polewa: 20 dag gorzkiej czekolady, po 2 łyżki

Re: A może wątek kulinarny IV

UDZIEC JAGNIĘCY PO FRANCUSKU 2.5 kg jagnięciny sól 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka mąki i świeżo zmielony pieprz Skorupka: 20 dag tartej bułki 5 dag musztardy Dijon po 5 dag natki i tymianku Ułóż mięso w brytfannie, ponakłuwaj widelcem. Powierzchnię mięsa natrzyj solą. Piecz

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KRÓLEWSKI Z KONFITURĄ 35 dag mąki, 35 dag masła, surowe żółtko, 4 żółtka gotowane, 12 dag cukru, 12 dag zmielonych migdałów, skórka otarta z cytryny, jajko, 1/2 słoika konfitur wiśniowych i morelowych, migdały Masło utrzyj, dodaj surowe i ugotowane żółtko, utrzyj. Dodaj cukier, zmielone

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

4 jajka 2 szklanki mleka 20 dag mąki sól, pieprz jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Wstaw do piekarnika zmniejsz temp. do 200°C. Piecz 20 minut. Pudding można upiec w formie na muffinki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

UDZIEC JAGNIĘCY PO FRANCUSKU 2.5 kg jagnięciny sól 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka mąki i świeżo zmielony pieprz Skorupka: 20 dag tartej bułki 5 dag musztardy Dijon po 5 dag natki i tymianku Ułóż mięso w brytfannie, ponakłuwaj widelcem. Powierzchnię mięsa natrzyj solą. Piecz

Re: A może wątek kulinarny IV

BROKUŁOWA ZUPA KREM 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 50 dag brokuła, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, 1 l bulionu warzywnego (z kostki), 2 kromki chleba, 2 dag masła, 4 gałązki natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 dag śmietany kremówki. Cebulę obrać, dość grubo posiekać

Re: A może wątek kulinarny IV

KULKI SEROWE Z OLIWKAMI 23 dag oliwek nadziewanych papryką, 25 dag startego żółtego sera, 15 dag mąki, 8 dag masła Żółty ser wsyp do mąki, dodaj stopione, ostudzone masło, dokładnie wyrób na gładkie, elastyczne ciasto,. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż po oliwce i

Re: A może wątek kulinarny IV

, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec 20 minut. Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych. Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK POMARAŃCZOWO - MANDARYNKOWO 1/2 kg mąki, po 12,5 dag masła i cukru, 2 jajka, Masa: 6 pomarańczy i mandarynek, 2 cytryny, 40 dag cukru, kandyzowane owoce, szklanka cukru Mąkę posiekaj zimnym masłem, najlepiej nożem. Dodaj jajka i cukier, wyrób szybko. Odstaw na 20 - 30 minut w zimne

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK POMARAŃCZOWO - MANDARYNKOWO 1/2 kg mąki, po 12,5 dag masła i cukru, 2 jajka, Masa: 6 pomarańczy i mandarynek, 2 cytryny, 40 dag cukru, kandyzowane owoce, szklanka cukru Mąkę posiekaj zimnym masłem, najlepiej nożem. Dodaj jajka i cukier, wyrób szybko. Odstaw na 20 - 30 minut w zimne

Re: Ciasto czekoladowe.Macie coś dobrego ?

Hanusiu, daj zamiast mąki 20 dag mielonych (razem ze skórką) migdałow. Pycha! -- ******************* Czy to zaraz trzeba mieć sygnaturkę?

Re: A może wątek kulinarny IV

KLUSKI Z KASZY MANNY 20 dag kaszy manny 1 szklanka mleka 3-4 jajka 5 dag masła 20 dag mąki tłuszcz do gotowania i polania sól Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: HCG - granulki

ee, no to super Ci idzie, 4 kg juz stracone, rewelacja!! a taka waga moze to moze i lepsza jest, przynajmniej sie nie widzi wahniec o 20 dag w kazda strone, co potrafi bardzo wkurzac ;)

Re: Zaproszenie na drinka

LIKIER KRÓLEWSKI 3/4 szklanki wody, 20 dag cukru, 3 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag otartej skórki pomarańczowej, 1 l rumu Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrajane bakalie i skórkę pomarańczową. wymieszać z rumem. Przelać do gąsiorka. Zakorkować. Pozostawić na 10

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: Daj ten przepis na pasztet z fasoli

Smacznego :) Pasztet sojowo-fasolowy 20 dag fasoli, 20 dag soi, 20 dag soczewicy, 0,5 kg pieczarek, 5 – 10 dag grzybów suszonych, pół kostki margaryny, kilka łyżek oleju, 2 – 3 cebule, 4 – 6 jajek surowych, 8 – 10 łyżek tartej bułki, zioła: majeranek, pieprz ziołowy

Re: A może wątek kulinarny IV

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI 70 dag karkówki, 20 dag pieczarek, 20 dag ryżu, cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 50 ml śmietany 12%, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotuj wg instrukcji w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Karkówkę umyj, osusz, pokrój w plastry. Oprósz

Re: domowy pasztet w słoikach

Oryginalne proporcje to : 25 dag wieprzowiny 30 dag cielęciny 20 dag słoniny 25 dag wątroby wieprzowej W tej wersji wytapiamy tłuszcz ze słoniny i zostawiamy trochę do podsmażenia cielęciny i wieprzowiny, a na pozostałej części obsmażamy wątrobę. Wątroby nie dusimy razem z mięsem i przyprawami

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANKA Z FASOLĄ SZPARAGOWĄ 35 dag mielonej wołowiny, 20 dag fasoli szparagowej, 20 dag startego żółtego sera, 3 pomidory, 2 woreczki ryżu, 2 jajka, sól, pieprz, olej Ryż i fasolkę szparagową oddzielnie ugotuj, odcedź, pomidory umyj, pokrój na plasterki, mięso mielone podsmaż na patelni na

Re: A może by tak wątek kulinarny III

LIKIER KRÓLEWSKI 3/4 szklanki wody, 20 dag cukru, 3 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag otartej skórki pomarańczowej, 1 l rumu Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrajane bakalie i skórkę pomarańczową. wymieszać z rumem. Przelać do gąsiorka. Zakorkować. Pozostawić na 10

Re: A może wątek kulinarny IV

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym, twarogiem

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK KAWOWO - KRÓWKOWY 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, jajko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa tiramisu: 25 dag mascarpone, szklanka kremówki, żółtko, cukier puder, Masa krówkowa: 15 dag krówek, mleko, Do dekoracji: Posypka czekoladowa, wiórki kokosowe, orzechy

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

objaśnienia co do procedury znajdziesz tutaj: www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_10_08.asp#59 (rys. 292). W ten sposób otrzymasz 6 porcji kaczki piżmówki, po dwadzieścia (20) deko każda. W naczyniach przewiercić otwory świderkiem nr 8 i przetkać przez nie gumowy wężyk. Uszczelnić pakułami i kitem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KAWOWO - KRÓWKOWY 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, jajko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa tiramisu: 25 dag mascarpone, szklanka kremówki, żółtko, cukier puder, Masa krówkowa: 15 dag krówek, mleko, Do dekoracji: Posypka czekoladowa, wiórki kokosowe, orzechy

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK CZEKOLADOWO - JABŁKOWY 40 dag mąki, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag margaryny, jajko, 2 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 1/2 galaretki cytrynowej, Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej, 1/2 galaretki cytrynowej, łyżka śmietany 18%, 7 dag

Re: A może wątek kulinarny IV

MARCEPANOWY MOZART 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 20 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, aromat migdałowy, 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 5 łyżek mleka, 20 dag czekoladowego - orzechowego kremu, 15 dag gorzkiej czekolady, 65 dag śmietany

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK CZEKOLADOWO - JABŁKOWY 40 dag mąki, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag margaryny, jajko, 2 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 1/2 galaretki cytrynowej, Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej, 1/2 galaretki cytrynowej, łyżka śmietany 18%, 7 dag

Re: Potrawy z grzybów

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Na Wigilię i na Swięta - przepisy

USZKA Z BRYNDZĄ ½ jabłka, 1/2 ziemniaka, 20 dag pieczonych buraków, 20 dag bryndzy, 10 dag masła, ząbek czosnku, mała cebula, 25 dag mąki, łyżka oliwy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ocet winny Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MARCEPANOWY MOZART 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 20 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, aromat migdałowy, 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 5 łyżek mleka, 20 dag czekoladowego - orzechowego kremu, 15 dag gorzkiej czekolady, 65 dag śmietany

Re: A może wątek kulinarny IV

PLACEK KORZENNY NA MIODZIE 40 dag miodu lipowego, 10 dag miodu gryczanego, 20 dag masła, 4 jajka, 22,5 dag drobno pokruszonego karmelu, 5 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dag mąki, 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika, 40 dag białej polewy, 2

Wasze Tłustości:

50 dag mołki 5 dag drożdży 1 szklonka mlyka 6 żółtek 1 paczka cukru waniliowego 2 dag cukru cukier puder 2 łyżki cukru 5 dag masła 3 kostki szmalcu abo liter łoleju 1 łyżka szpyrolu 20 dag marmulady troszka soli Mlyko lekutko zagrzoć, rozrobić w nim drożdże, 2 dag cukru i 2 łyżki mołki

Re: Na Wigilię i na Swięta - przepisy

KUTIA 1 szklanka łuskanej pszenicy, szklanka maku, szklanka miodu płynnego, szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów, 4 łyżki rodzynek Pszenicę zalej wodą, odstaw na noc. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PLACEK KORZENNY NA MIODZIE 40 dag miodu lipowego, 10 dag miodu gryczanego, 20 dag masła, 4 jajka, 22,5 dag drobno pokruszonego karmelu, 5 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dag mąki, 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika, 40 dag białej polewy, 2

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Re: A może wątek kulinarny IV

TORT ŚMIETANOWY W MARCEPANIE 4 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 torebki zagęstnika do śmietany, 60 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki dżemu porzeczkowego, 35 dag masy

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANA SOCZEWICA 35 dag soczewicy, listek laurowy, cebula, olej, 10-15 dag salami, kilka gałązek natki, 10 dag wędzonego boczku, kminek, só, pieprz Cebulę przekrój na pół. Soczewicę opłucz, zalej wodą tak by przykrywała soczewicę. Dodaj cebulę i listek laurowy, gotuj 20 minut. Salami pokrój

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

TORT ŚMIETANOWY W MARCEPANIE 4 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 torebki zagęstnika do śmietany, 60 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki dżemu porzeczkowego, 35 dag masy

Re: A może wątek kulinarny IV

ZUPA DYNIOWA 20 dag cebuli, 2 łyżki klarowanego masła, 20 dag marchwi, 4 dag selera korzeniowego, 5 g świeżego imbiru, 2 liście laurowe, 35 dag dyni, 2 ząbki czosnku, curry, tymianek, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Masło klarowane roztopić

Re: A może by tak wątek kulinarny III

DESER ŚMIETANOWO MALINOWY 40 dag malin, 4 łyżki cukru, 20 dag 22% śmietany, 20 dag greckiego jogurtu, liście mięty Maliny rozgniatamy widelcem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Ubijamy śmietanę, dodając po trochu jogurt. Mieszamy delikatnie z malinami. Wkładamy do pucharków i wstawiamy

Re: A może wątek kulinarny IV

ZAPIEKANE RZODKIEWKI mąka: 2 łyżki rzodkiewki: 3 pęczki natka pietruszki - tłuszcz do wysmarowania formy sól, pieprz żółty ser: 10 dag masło: 2 łyżki szynka konserwowa w plastrach: 20 dag wywar drobiowy: 200 ml śmietanka 30%: 150 ml Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze

Re: A może wątek kulinarny IV

PULPETY Z TUŃCZYKA 20 dag tuńczyka w oleju, 15 – 20 dag ricotty, 5 dag startego sera pecorino, parmezan, może być gotowy z torebki do posypywania, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starta skórka i sok z 1/2 – 1 cytryny, tarta bułka, sól, pieprz Tuńczyka osączamy na sicie

Re: A może by tak wątek kulinarny III

PIECZARKI REGENT 50 dag pieczarek, tłuszcz, 15 dag pomidorów, 1/3 szklanki śmietany, 10 dag żółtego sera, 20 dag cienkich parówek, sól, pieprz do smaku Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Połączyć z pieczarkami

Re: A może wątek kulinarny IV

PIERNIKOWE CHOPINECZKI 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej. Miód, olej i cukier

Re: A może wątek kulinarny IV

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BOCZKIEM Opakowanie ciasta francuskiego, główka sałaty, 15 dag plastrów żółtego sera, 15 dag boczku wędzonego, białko Ciasto pokrój na trójkąty, na każdym ułóż liść sałaty, plasterek żółtego sera i boczku. Zwiń, formując rogalik. Białko lekko roztrzep, posmaruj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNIKOWE CHOINECZKI 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej. Miód, olej i cukier

Re: Zupy na upalne lato

CHŁODNIK Z AVOKADO 2 dojrzałe avokado, sok z cytryny, 40 dag gęstego jogurtu naturalnego, 20 dag kefiru, cukinia, 5 dag sera z niebieską pleśnią, łyżka mięty, koperek, sól, pieprz Cukinię obierz, pokrój, avokado obierz, wyjmij pestkę, skrop sokiem z cytryny, miksuj, dolewając jogurt i kefir

Re: PRZEPISY Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO

BARDZO DELIKATNE ALBERTY 1/2 kg. mąki, 6 całych jaj, 25 dag cukru. 20 dag smalcu albo masła, 1 dag potaszu, wyrobić gładkie ciasto i postawić przez noc w chłodnym miejsc, na drugi dzień wrobić w to ciasto jeszcze 1/2 kg mąki, wałkować cienko, wycinać alberty piec w gorącym piecu na złoty kolor

Re: PRZEPISY Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO

WYTRWANE ALBERTY 60 dag mąki, 1 jajko, 1 proszek do pieczenia, 20 dag cukru, 17 dag. smalcu lub masła i 1/2 szklaneczki mleka, wyrobić bardzo gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy cienko, wykrawać alberty, piec w piecu gorącym. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTKA Z JABŁKIEM NA GORĄCO 35 dag mąki 20 dag masła 10 dag gęstej kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko sól 1 dag drożdży 1/2 łyżki cukru 50 dag winnych jabłek (obranych oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki) cukier puder Przesiej mąkę, posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi

Re: A może wątek kulinarny IV

WOŁOWINA W SOSIE PIWNYM 70 dag wołowiny, 10 dag wędzonego boczku, 1/2 l piwa karmelowego, duża cebula, 2 marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 20 dag ostrej musztardy, olej, tymianek, sól, pieprz Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Wołowinę pokrój w kostkę

Re: A może wątek kulinarny IV

NADZIEWANE DAKTYLE 20 dag daktyli bez pestek, 10 dag obranych migdałów, 1/2 tabliczki czekolady, kolorowe posyplo Do garnka wlej 4 łyżki wody, włóż czekoladę, rozpuść na małym ogniu, cały czas mieszając. Daktyle napełnij migdałami. Zanurz w czekoladzie. Udekoruj posypkami. -- MADOHORA FORUM

Re: A może wątek kulinarny IV

KEKS ANGIELSKI 25 dag mąki 25 dag masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej) 30 dag rodzynków 10 dag migdałów 15 dag konfitur wiśniowych 150 ml rumu Rodzynki zalej rumem, po 20 minutach osącz. Obierz

Zdjęcia - 20 dag