Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: Jej wysokość truskawka

BABKA Z MIRABELKAMI I MALINAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: A może wątek kulinarny V

BABKA Z MIRABELKAMI I MALINAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Jej wysokość truskawka

DESER CZARNY BÓR 1/2 litra lodów waniliowych, 20 dag jeżyn, 20 dag malin, 30 dag poziomek, 20 dag borówek 10 dag suszonych żurawin, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 ml jogurtu naturalnego ok. 20 szt. orzechów laskowych Lody i wszystkie owoce miksujemy, następnie robimy kolejną warstwę

Re: A może wątek kulinarny V

DESER CZARNY BÓR 1/2 litra lodów waniliowych, 20 dag jeżyn, 20 dag malin, 30 dag poziomek, 20 dag borówek 10 dag suszonych żurawin, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 ml jogurtu naturalnego ok. 20 szt. orzechów laskowych Lody i wszystkie owoce miksujemy, następnie robimy kolejną warstwę

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK KRUCHY Z POLEWĄ ARAKOWĄ 20 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2 jaja, 1 laska wanilii ewentualnie cukier waniliowy, 20 dag marmolady Utrzeć masło na pianę. Jedno jajko i żółtko utrzeć z cukrem i wanilią, mieszać z masłem ciągle ucierając. Wsypać mąkę i wszystko dokładnie

Re: Jej wysokość truskawka

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z MASĄ KAJMAKOWĄ 30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Nadać plackowi kształt prostokątny i ułożyć na blasze. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta. Upiec na złoty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Nadać plackowi kształt prostokątny i ułożyć na blasze. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta. Upiec na

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO WARSZAWSKIE Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła, 16 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO WARSZAWSKIE Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła, 16 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając

Re: A może wątek kulinarny V

SERNIK Z JEŻYNAMI 40 dag cukru, 10 jajek, 10 dag kremu kokosowego, 1,5 kg potrójnie mielonego twarogu, 12 dag mąki ziemniaczanej, 50 dag jogurtu jagodowego, 3 łyżki kaszy manny, ½ słoiczka dżemu jagodowego, 20 dag jeżyn Ubij 7 jajek z cukrem, następnie utrzyj z kremem kokosowym

Re: A może wątek kulinarny V

SEROWY DOMEK 5-6 opakowań herbatników, 60 dag twarogu, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, jajko, 20 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Margarynę stopić. Twaróg zemleć. Jajko zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać z twarogiem i margaryną. Truskawki oczyścić. Na folii aluminiowej

Re: Jej wysokość truskawka

SEROWY DOMEK 5-6 opakowań herbatników, 60 dag twarogu, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, jajko, 20 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Margarynę stopić. Twaróg zemleć. Jajko zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać z twarogiem i margaryną. Truskawki oczyścić. Na folii aluminiowej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Jej wysokość truskawka

MALINY W ŚMIETANIE 25 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka. Na masę: 400 ml śmietany 18 %, 5 dag cukru pudru, 2 listki żelatyny, 20 dag malin (truskawek lub porzeczek), słoik dżemu wiśniowego. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i zagnieść z

Re: A może wątek kulinarny V

MALINY W ŚMIETANIE 25 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka. Na masę: 400 ml śmietany 18 %, 5 dag cukru pudru, 2 listki żelatyny, 20 dag malin (truskawek lub porzeczek), słoik dżemu wiśniowego. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i zagnieść z

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK FISTASZKOWY Z CZEKOLADAMI 35 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 żółtka, 12 dag masła, Krem: po 15 dag masła orzechowego i mascarpone, 10 dag białej czekolady, Wierzch: szklanka orzeszków ziemnych solonych, 10 dag czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Mąkę przesiej, posiekaj z

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS POZIOMKOWY Składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych poziomek, 250 ml kremówi, 25 dag serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, śmietan fix, starta czekolada Poziomki umyj, oczyść, rozgnieć widelcem. Dodaj mascarpone. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaj do poziomel. Wymieszaj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

POMADA DO MAZURKA 20 dag masła, 25 dag cukru pudru, 4 żółtka, 10 dag kakao Utrzeć w misce masło z cukrem pudrem. Ucierając dalej dodawać po 1 żółtku, na koniec wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Rozsmarować pomadę na ostudzonym cieście wyrównując ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Postawić w

Re: Jej wysokość truskawka

BLINY GRYCZANO - SEROWE Z OWOCAMI LEŚNYMI 20 dag kaszy gryczanej 2 jajka 15 dag sera twarogowego 15 dag śmietany 10 dag truskawek lub poziomek 2 dag cukru sól bułka tarta 1/2 szklanki śmietany 18-proc. tłuszcz do smażenia cukier do posypania Kaszę wrzucić do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotować

Re: A może wątek kulinarny V

BLINY GRYCZANO - SEROWE Z OWOCAMI LEŚNYMI 20 dag kaszy gryczanej 2 jajka 15 dag sera twarogowego 15 dag śmietany 10 dag truskawek lub poziomek 2 dag cukru sól bułka tarta 1/2 szklanki śmietany 18-proc. tłuszcz do smażenia cukier do posypania Kaszę wrzucić do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotować

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Wariacje na temat kurczaka

CHRUPIĄCA SAŁATKA 20 dag selera naciowego, 50 dag wędzonego kurczaka, 30 dag czerwonej papryki, 20 dag kiszonych ogórków, 5 dag czerwonej cebuli, 7 dag pora, 10 dag makaronu z zupki chińskiej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka musztardy, przyprawa do kurczaka, oregano, sól, pieprz

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: A może wątek kulinarny V

CHRUPIĄCA SAŁATKA 20 dag selera naciowego, 50 dag wędzonego kurczaka, 30 dag czerwonej papryki, 20 dag kiszonych ogórków, 5 dag czerwonej cebuli, 7 dag pora, 10 dag makaronu z zupki chińskiej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka musztardy, przyprawa do kurczaka, oregano, sól, pieprz

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MASA KAJMAKOWA 20 dag cukru, 1/2 l mleka, 10 dag masła Zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu ciągle mieszając, Gdy masa zgęstnieje przestudzić ją. Następnie włożyć masło i mieszać tak długo aż powiększy dwukrotnie swoją objętość. Letni kajmak rozsmarować na cieście, wyrównując brzegi

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: Jej wysokość truskawka

OWOCE LEŚNE Z SZAFRANEM I MIĘTĄ 30 dag malin, 20 dag poziomek, 8 gałązek czerwonych porzeczek, 10 dag agrestu, 10 dag jagód, 1/2 opakowania, kilka listków mięty, 12 proc. śmietanki, 2 niskokaloryczne naturalne jogurty, szczypta szafranu, 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem

Re: A może wątek kulinarny V

OWOCE LEŚNE Z SZAFRANEM I MIĘTĄ 30 dag malin, 20 dag poziomek, 8 gałązek czerwonych porzeczek, 10 dag agrestu, 10 dag jagód, 1/2 opakowania, kilka listków mięty, 12 proc. śmietanki, 2 niskokaloryczne naturalne jogurty, szczypta szafranu, 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁTAKA Z ŁOSOSIEM I RZODKIEWKĄ 35 dag chudego wędzonego łososia, 27 dag sera Favita, 20 dag zielonych ogórków, 1 pęczek rzodkiewki, 3 dag pora, koperek, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cytrynowy Chudego wędzonego łososia obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ser Favita pokroić w dużą kostkę

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: Quiche vs Tarte

Dziś robię wg przepisu tego samego od lat, acz za każdym razem z małymi wariacjami ;) PLACEK „LORRAINE” OSTRY CIASTO : 20 dag mąki, 10 dag masła, jajko, sól ; zagnieść, wyłożyć tortownicę, podpiec. MASA : 30 dag żółtego sera tartego, 15 dag szynki pokrojonej, 2 jajka 4 łyżeczki mleka

Re: A może wątek kulinarny V

SPÓD DO TARTY 20 dag twarogu utłucz z 1/2 kg ziemniaków, dodaj jajko i 2–3 łyżki mąki pszennej. Wyrób, wylep formę. Piecz 15–20 min. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

DESER RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej

Re: A może wątek kulinarny V

DESER RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHE CIASTO 30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je wykorzystywać

Re: Jej wysokość truskawka

PLACEK Z RABARBAREM 2 kg rabarbaru 50 dag mąki 8 dag drożdży 10 dag cukru 1 szklanka mleka 8 dag masła szczypta soli 1 jajo 20 dag mąki 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże

Re: A może wątek kulinarny V

PLACEK Z RABARBAREM 2 kg rabarbaru 50 dag mąki 8 dag drożdży 10 dag cukru 1 szklanka mleka 8 dag masła szczypta soli 1 jajo 20 dag mąki 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże

Re: ile suszonych grzybów potrzeba

Jakieś 20- 25 dag, najlepsze są podgrzybki na zupę, nie borowiki. Dają więcej smaku.

Re: A może wątek kulinarny V

PTYSIOWY WIENIEC 20 dag mąki, 10 dag margaryny, skórka starta z 1/2 cytryny, 4-5 jajek, 40 dag truskawek, 1, 5 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli W garnku zagotować szklankę wody z margaryną, solą i skórką z cytryny. Wsypać mąkę. Podgrzewać mieszając aż masa

Re: Jej wysokość truskawka

PTYSIOWY WIENIEC 20 dag mąki, 10 dag margaryny, skórka starta z 1/2 cytryny, 4-5 jajek, 40 dag truskawek, 1, 5 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli W garnku zagotować szklankę wody z margaryną, solą i skórką z cytryny. Wsypać mąkę. Podgrzewać mieszając aż masa

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

Z BIAŁEJ CZEKOLADY 20 dag białej czekolady, 1/2 l mleka, śmietana kremówka 30%, 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, owoce i polewa do dekoracji Do garnka wlej mleko, dodaj cukier oraz pokruszoną czekoladę - rozpuść na parze i ostudź. Kremówkę ubij z łyżką cukru oraz cukrem waniliowym

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTKA Z KREMEM 30 dag truskawek, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 6 żółtek, 2 szklanki mleka, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mąką. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące mleko

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTKA Z KREMEM 30 dag truskawek, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 6 żółtek, 2 szklanki mleka, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mąką. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące mleko

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: A może wątek kulinarny V

PESTO CZEREŚNIOWO - PIETRUSZKOWE duży pęczek pietruszki, 20 dag czereśni, garść orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Podawaj z pieczywem, makaronem lub grzankami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO CZEREŚNIOWE 1 kg czereśni 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajo 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Starannie mieszamy pokruszony ser, olej, cukier

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO CZEREŚNIOWE 1 kg czereśni 15-20 dag tłustego twarogu 5 łyżek oleju 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 1 jajo 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 jaja 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Starannie mieszamy pokruszony ser, olej, cukier

Re: Jej wysokość truskawka

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru 20 dag cukru 1 kg truskawek 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

A może wątek kulinarny

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru 20 dag cukru 1 kg truskawek 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

Re: Jej wysokość truskawka

TĘCZOWE CIASTO BEZ PIECZENIA 3 różne galaretki, 25 dag truskawek, 20 dag ananasa z puszki, 25 dag brzoskwiń z puszki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 1 paczka biszkoptów. Owoce z puszki osączyć z zalewy, truskawki opłukać, owoce pokroić drobno. Mleko rozlać

Re: A może wątek kulinarny V

TĘCZOWE CIASTO BEZ PIECZENIA 3 różne galaretki, 25 dag truskawek, 20 dag ananasa z puszki, 25 dag brzoskwiń z puszki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 1 paczka biszkoptów. Owoce z puszki osączyć z zalewy, truskawki opłukać, owoce pokroić drobno. Mleko rozlać

Re: A może wątek kulinarny V

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej cebulę (20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut. Następnie ostudzić. Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę, pozostałą

Re: Jej wysokość truskawka

ROLADA Z MALINAMI I BRZOSKWINIAMI 3 jajka, 8 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, łyżka ziemniaczanej, łyżka kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: ½ l. mleka, 3 łyżki cukru, budyń migdałowy, 6 łyżeczek żelatyny, 20 dag kremówki, 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 2 brzoskwinie, 10

Re: A może wątek kulinarny V

ROLADA Z MALINAMI I BRZOSKWINIAMI 3 jajka, 8 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, łyżka ziemniaczanej, łyżka kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: ½ l. mleka, 3 łyżki cukru, budyń migdałowy, 6 łyżeczek żelatyny, 20 dag kremówki, 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 2 brzoskwinie, 10

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SAŁATKA ŁOSOSIOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ 25 dag wędzonego łososia, 50 dag kiszonych ogórków, 1 puszka czerwonej papryki, 8 jajek, 20 dag cebuli, 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, rzeżucha Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO JAGODOWE 8-10 dag płatków migdałowych 2-3 dag mąki spora szczypta soli 15 dag jasnego cukru trzcinowego 3 jajka 4 żółtka 350-380 ml śmietany 36% 40 dag przebranych i opłukanych czarnych jagód masło do formy cukier puder do posypania Płatki migdałowe prażymy na jasnozłoty kolor na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK MAKOWY 10 dag cukru pudru, 20 dag mąki, 15 dag margaryny, 3/4 szklanki maku, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, Masa: 1 kg twarogu, 8 jajek, szklanka cukru, budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag masła. Kruszonka: 2-3 łyżki płatków owsianych, szklanka mąki, 5 łyżek cukru

Re: Jej wysokość truskawka

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z TRUSKAWKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki, olej do smażenia, kilka listków

Re: A może wątek kulinarny V

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z TRUSKAWKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki, olej do smażenia, kilka listków

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁATKA ŁOSOSIOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ 25 dag wędzonego łososia, 50 dag kiszonych ogórków, 1 puszka czerwonej papryki, 8 jajek, 20 dag cebuli, 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, rzeżucha Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

GRZYBY Z SEREM I POMIDORAMI 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dag pomidorów wiśniowych, 3-4 liście zielonej sałaty, cytryna, 6 łodyżek tymianku, 8 małych okrągłych kozich serków lub 60 dag białego twardego sera, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, 3 łyki masła, łyżka octu

Re: Jej wysokość truskawka

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI Ciasto:20 dag mąki, 450 ml mleka, 5 jaj, czubata łyżka cukru pudru, sólNadzienie:60 dag miękkich owoców (truskawek, malin, poziomek, jagód), kieliszek (35 ml) rumu szklanka kremówki, 2 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, dodać 5 żółtek

Re: A może by tak wątek kulinarny III

ZUPA Z TRUSKAWEK I AGRESTU 20 dag truskawek, 20 dag agrestu, 20 dag cukru, 1/2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, 20 dag makaronu Agrest ugotować w 1.5 l wody, przetrzeć przez sito. Śmietanę rozmieszać z mąką, doprawić zupę, zagotować, dodać cukier. Do przestudzonej zupy dodać przecier z surowych

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

GRZYBY Z SEREM I POMIDORAMI 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dag pomidorów wiśniowych, 3-4 liście zielonej sałaty, cytryna, 6 łodyżek tymianku, 8 małych okrągłych kozich serków lub 60 dag białego twardego sera, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, 3 łyki masła, łyżka octu

Re: A może wątek kulinarny V

ZUPA Z BRUKSELKI 20 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu, 2 liście laurowe, 50 dag ziemniaków, 50 dag brukselki, 2 łyżki śmietany 18%, mielony kminek, gałka muszkatołowa, sok sojowy, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć

Zdjęcia - 20 dag