Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Przepis na baklazana

znalazlam 2 ciekawe przepisy. Tak wiec czasem warto wczesniej kupic a potem szukac. Dzieki za instrukcje w przekrawaniu baklazana.

Re: dzis ratujemy baklazana

Baklazana kroimy w kostke, na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekana cebule, potem dodajemy baklazana. Lekko solimy, przykrywamy i dusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy, dusimy jeszcze na malym ogniu, na koniec ewentualnie solimy, wrzucamy listek bazylii. Do takiego sosu / wciaz na malym ogniu

Re: makaron z sosem z baklazana

Baklazana kroimy w kostke, na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekana cebule, potem dodajemy baklazana. Lekko solimy, przykrywamy i dusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy, dusimy jeszcze na malym ogniu, na koniec ewentualnie solimy, wrzucamy listek bazylii. Do takiego sosu / wciaz na malym ogniu

Re: Przepis na baklazana

female.pl napisała: > Szukam przepisow na baklazany. Kupilam 2 i teraz sie zastanawiam co z nimi zro > bic. foodgawker.com/?s=aubergine U mnie dziś ratatouille, zimna, bez dodatków, rewelacja. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Przepis na baklazana

nastepnym razem zrob odwrotnie, ja uwielbiam go pieczonego albo jako dodatek do innych warzyw:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Przepis na baklazana

Lubię tak: bakłażany umyć, ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż, ostudzić, polać takim sosem: tahina wymieszana z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem, ew. rozrzedzona zimną wodą. Posypać pietruszką (albo pietruszką i mięt

Re: Przepis na baklazana

przekrawam na pol i lekko nacinam jego miesista czesc(dla stabilizacji odcinam ok 0,5cm zeby ladnie lezal na blaszce)daje troche oliwy, bo przyprawy to juz jak jest gotowy:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Roladki z baklazana

Smaczne byly, wlasnie zjadlam mala przystawke i dziele sie z wami "przepisem" Chcialam zrobic cos innego, ale zawartosc lodowki mi na to nie pozwolila, wiec wyszlo to: Baklazana pokroilam wzdluz na plastry ok 1 cm i pieklam w nagrzanym piekarniku 200 ° ok 15 min. Wczesniej

Re: co z baklazana?

Swietne przepisy, dziekuje Przypomnialo mi sie,ze kiedys robilam zapiekanke z baklazana, przekladalam serem mozarrella i polewalam sosem pomidorowym, naprawde smaczne danie. Znajomi we Wloszech marynowali grilowane plastry baklazana, zaleawli je oliwa z czosnkiem i bazylia. Sporo jest przy tym

Zapiekanka z baklazana

2 duze baklazany opakowanie szynki: prosciuttto, speck albo poledwicy, cebula 5 zabkow czosnku bazylia, oliwa, puszka pomidorow calych mozarella Baklazana kroimy wzdluz na na kilka "kotletow" o grubosci ok 1.5 cm, solimy dosc dobrze z kazdej strony i odkladamy do miski "na stojaco

Salatka z baklazana

...na razie nie jest doprawiona, ale dodam rano oliwy z oliwek. Sprobowalam troche i jest zjadalne ;o) a inna salatka to przyrzadzic i pokroic baklazana jw, dodac cebulki drobno skrojonej, pieprz, sol, oliwa odstawic do schlodzenia na jakas godzine i juz ;o)), zamiast oliwy mozna tez jogurt, albo oba razem

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Mniam.. i dzieki! Dalyscie mi wiele smakowitych propozycji i chyba polece jutro do sklepu jeszcze dokupic "baz" cyli cukini i baklazana;) A. -- http://www.madzik.pl/gify01/nowee/gpixie.gif

przepis

nie dyskutuje, ale moge za to podac przepis baklazana pokroic w plastry, smazyc, pomidory z puszki doprawic ziolami na plaster baklazana polozyc pomidory, posypac zoltym serem, zapiec

Re: Nie sol baklazana -

Ja jakos tez czuje ten posmaczek. Robilam baklazana najdalej wczoraj i cos mnie pokusilo, zeby sobie odpuscic. Coz, posolony wczesniej jest jednak lepszy. -- Malezja 18.01.2004-01.02.2004 Chiny 16.06.2006-01.07.2006 Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

sos z soczewicy,baklazana i pora

sos: 1/3 pora pol baklazana 1/3 szkl czerwonej soczewicy pomidory z puszki ok 200 ml oliwa mieta, natka pietruszki, swiezo zmielony pieprz,sol,odrobina cukru, sol, suszone chili feta makaron ugotowac (u mnie z maki pelnoziarnistej). pora z baklazanem podsmazyc na oliwie. Wrzucic soczewice i zalac

pasta z baklazana

Skladniki: 1/2 sredniego baklazana 1/2 lyzeczki oregano 1 zabek czosnku lyzka oliwy z oliwek Przepis: baklazana naciac malym nozem i piec w brytfance w piekarniku ok. 40 min. po wyjeciu obrac ze skory, posiekac na kawalki, wlozyc do miski i polaczyc z oregano, zgniecionym zabkiem czosnku

Re: co z baklazana?

Wypróbowane w ostatni weekend, pyszne: spacecupcake.blox.pl/2009/07/Gratin-z-baklazanow-i-pomidorow.html

Re: co z baklazana?

Zetrzec na grubej tarce,lekko odcisnac dodac jajko,troche maki,sol,pieprz i smazyc jak placki kartoflane.PYCHA!

co z baklazana?

bardzo lubie baklazany, co dobrego z nich robicie? -- When children are punished they resolve to be more careful, not more obedient or responsible

Re: je sie skore z baklazana????

ok,dzieki! to mam jeszcze jedno pytanie,obawiam sie ze glupie,ale co mi tam:)) czy moge zamrozic surowego baklazana?mam dwa,dzisiaj zrobie jednego no i nie wiem c z tym drugim,czy moge go po prostu zamrozic??

Re: co z baklazana?

ja sie zakochałam w tym sosie do makaronu lub mięs (jak kto woli) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98144753.html -- Moje eksperymenty

Re: co z baklazana?

Zapiekam albo jako "omdlały imam" albo "sandałek". en.wikipedia.org/wiki/Imam_bayildi greekfood.about.com/od/maindishes/ss/papoutsakia.htm -- Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.

Re: co z baklazana?

Przekroić bakłażana wzdłuż na dwie połówki, wysmarować oliwą wnętrze, posypać solą (lepszy efekt da ta gruboziarnista/morska) i rozdrobniony czosnek Nawciskać kilka końcówek pędów rozmarynu bądź tymianku w miąższ bakłażana, Złożyć bakłażana z powrotem w "całość", zawinąć folią i piec 20

tylko sprostuje jedno:-) Nie sol baklazana - juz

od lat nie trzeba, od 5 lat sa inne odmiany na swiecie zmieinione genetycznie i nie ma gorzkich baklazanow, to legenda i pozostalosc nie potrzebna. A prostszy sposb - najprostszy naprawde:-) to plastry baklazana kladziesz na grill, lub kratke piekarnika rozgrzanego i pedzelkiem smarujesz oliwą

jakie miesko do baklazana?

Znalazlam na forum przepis na smazonego baklazana z czosnkiem i pomidorami - dzisiaj chce podac to na obiad, do tego makaron (pozostalosc z wczorajszego obiadu) i jakies miesko chude, odpowiedenie na dzisiejszy upal - macie moze pomysly jakie?

Re: co z baklazana?

Ja grilluje plastry przekladane szynka i serem z ziolami. Czasmai robie sobie takie wielkie niejako kanapki - plastry ciete wzdluz na minute blanszuje na parze a potem grilluje z nadzieniem dowolnym. Wazne - nie uzywam do tego prawie w ogole tluszczu, bo baklazan ssie go jak gabka. Dobra jest tez p

Re: Salatka z baklazana

hmm, a u ciebie to czas do tylu plynie czy ja mam jaies mazy w oczach? -- Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie w samo poludnie

roladki z baklazana

Plastry baklazana grilujemy lub pieczemy troszke (oczywiscie po wczesniejszym posoleniu i usunieciu gorzkiego soku, to juz wszyscy znamy na pamiec). Kazdy plaster smarujemy serkiem kozim (lub innym, jak kto lubi). Na to kladziemy suszonego pomidora, baklazana zawijamy i spinamy wykalaczka

Re: Salatka z baklazana

przekombinowalam ta papryka. Sama rucola wystarczylaby. -- Lepiej byc nielubianym za to kim sie jest, niz uwielbianym za to kim sie nie jest. Swiat zmieni sie tylko wtedy gdy spojrzymy na niego z innej prespektywy, poprzez to zmieni sie jakosc naszego zycia.

zapiekanka z baklazana

zapiec wychodzi cudowne ciasto baklazanowe, idealnie pasuje do roznych pieczeni no i mozna fantazjowac po swojemu, przelozyc plasterki baklazana mozarella albo innymserkiem, i zapiekac

Re: Co zawsze macie w kuchni?

Oprocz maki, mleka,pieczywa, masla, przypraw, makaronu, oliwy, ziemniakow, soli, kawy, wody gazowanej itp. zawsze mam parmezan, cukinie, papryke, baklazana, jablka, jajka i pomidory w puszcze.

paciaja z baklazana mi wyszla

a mial byc ladnie podsmazony :) baklazana podsmazamy jakies 10 min (tylko ladnie na brazowo, nie tak jak ja;) pod koniec dodalemy zielone oliwki, czosnek, kapary, sol i pieprz, zalewamy sokiem z cytryny, posypujemy pignolis i parmezanem, a jak ktos lubi to jeszcze pietruszka a do tego troche

Ile czasu piec baklazana?

Znalazlam w watku o baklazanach przepis na kawior z baklazana. Chcialam sie zapytac ile go trzeba piec w piekarniku, albo po czym poznac ze juz jest gotowy? Dzieki za odpowiedzi. D.

Re: Bakłażanomania, inaczej oberżynia

jestem ewenementem genetycznym, ktory nie czuje goryczki baklazana, wiec sobie nie zawracam glowy z soleniem, plukanie etc myje, odcinam szypulke, kroje na xienkie plastery smaryje oliwa, psypuje zatarem ipieke z 20 minut w piekarniku, albo 10 ma grilu jako dodatek do kanapek, salatek

Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Leza mi juz pare dni w lodowce i przyszla mi ochota na zapiekane, faszerowane Ale czym je nafaszerowac? Jedyne zastrzezenie, ze jak mieso, to nie moze byc zmieszane z ryzem, makaronem A jak ryz, makaron, to bez miesa:) Z gory dzieki za propozycje:) A. -- http://www.madzik.pl/gify01/nowee/gpixie.gif

Re: Dania wegańskie naprawde dobre

:-) moja wczorajsza kolacja - pieczony kalafior uwielbiam plastry grulowanego baklazana z salatka pomidorowa na to i jeszcze papryki nadziewane ryzem z soczewica -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Baklazan czy jest sens

Prosze o radę, chce rano zgrilowac baklazana w plastrach, a popołudniu posypały cheddarem i chwile zapiec, ma to sens ? Baklazana nie straci na smaku?

Re: potrawy naprawdę dobre - caponata

Wlasnie robie kaponate z tego przepisu,mysle ze wyjdzie dobraRobie z jednego baklazana bo z drugiego bedzie babagonush.Dzieki za przepis.Pozdrawiam Maria

jesli koniecznie chcesz solic baklazana

to przekroj go wzdluz na pol, posol, i odstaw na godzine. A potem podsmaz na patelni, ale tylko z jednej-rozkrojonej-strony. Potem mozesz wydrazyc... -- Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python

Re: co na obiad?

tak na szybko lubie sobie zrobic chlebek pita wysmarowana oliwa, posypana obficie czosnkiem, na to ukladam plastry baklazana i pomidorow suszonych, mozzarelli i posypuje szczypiorkiem, feta, poszatkowanymi liscmi kolendry i jak lubi sie jesc na ostro, to mozna zaszalec z platkami chilli czy swieza

Re: "boje" sie juz mniej :-)

Dopiero teraz zauwazylam ze stary watek:D Tez uwielbiam baklazana zapieczonego ale ja tradycyjnie z mozzarella:p Dobre sa tez nadziewane baklazany, cukinie, papryki, pomidory.

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Dokładniutko taki. Jak skórka oberżyny, czyli bakłażana. Jeśli już zakładam coś w innym kolorze, to pod spód choćby bakłażanową koszulkę:D Każdy ma jakiegoś bzika, a ja mam bakłażanika:) -- Jak dobrze ubrać biust

Re: Nadal jedzeniowo - witaminy zimą

wlasnie pochlonelam zgrilowana cukinie i baklazana z oregano to co latem jadam tez zima, wszystko musze kupic, wszystko jest tak samo uprawiane, opryskiwane czy to latem czy zima, czy ze straganu czy supermarketu, wszyscy spryskuja, inaczej by nie uroslo

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Bakłażan czyli taki ciemny intensywny fiolet? Też mi się ten kolor cholera śni po nocach. Swojego czasu nawet się Triumpha jakiegoś w tym kolorze dorobiłam, teraz mogę sobie co najwyżej na niego popatrzeć i powzdychać do tego koloru ;) -- Biuściasta stanikowa elita A TY? Czy na pewno nosisz dobrze

Re: Baklazan czy jest sens

Na wcześniej grillowanego baklazana nakładem kawałki pomidorów z puszki - wcześniej doprawi ziolami- posypuje serem i zapiekam

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Mi się ten kolor śni po nocach na butach... Ale już się poddałam, kupuję kolejne czerwone. Żeby nie było zupełne OT - kiedyś był Fantasie Conspiracy w takim kolorze (Damson, oficjalnie śliwka, ale IMO był mniej niebieski niż śliwki), nawet jakieś maleństwo w rozmiarze 30E przewinęło się przez moje

Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des

Baba ghanoush - to jak hummus, tylko z baklazana. Gesty hummus fajnie smakuje na brazowym chlebie, jak pasztet. Bardzo dobry wychodzi tez z wmiksowanymi suszonymi pomidorami.

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Klasycznie pakuje sie mieso mielone-bez ryzu:)Mocno przyprawione i posypane serem. Mozesz tez jak papryki pasta twarogowa nadziac:)Zaraz poszukam watku z GP:) -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: Bakłażany z wołowiną w sosie pomidorowym

pozwole sie po czesci nie zgodzic z twoimi radami w przepisie otoz, wrzucenie baklazana i cebuli w tyn samy czasie na patelnie jest niewlasciwym posunieciem :)

Re: sos z soczewicy,baklazana i pora

Na bakłażanach się nie znam:0), ale soczewica, pomidory i makaron do tego to musi być dobre. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Nie sol baklazana -

wiesz, jacku, ja probowalam pare razy bez solenia - i zgadzam sie, gorzki nie jest ale ma w sobie taki "tangy" smaczek...jakas taka dosc zauwazalna cierpkosc, ktora mnie osobiscie nie odpowiada, a mozna ja usunac poprzez solenie lub moczenie w slonej wodzie dlatego ja zawsze polecam so

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

pomidorami, papryką pokrojone w kostce plus uduszone pieczarki z cebulą;) taki misz masz można też wzbogacić o szynke w paseczkach albo wsomniane mieso mielone generalne to taka cuklinia to niezly sprzatacz lodowki:) -- wole masakre, MASAKRE!!!

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

ja robilam niedawno cukinie nadziewana tunczykiem :) kwiecienkaodkuchni.blox.pl/2009/03/Cukinia-nadziewana-tunczykiem.html oj, kranie, kusisz tymi baklazanami, kusisz... pozdrawiam Kwiecienka z Zupa Marchewkowa -- Moja mała Amelio, twoje kości nie są ze szkła. Możesz zderzać się z życiem.

Re: sos z soczewicy,baklazana i pora

jednym z naszych ulubionych sosów do makaronu, to pomidor, bakłażan, mozzarella, parmezan i zabójcze ilości świeżej bazylii ! następnym razem dodam do niego soczewicę :) -- "Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z psem na spacer, każdy z nich ma po trz

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Bakłażana pokroić w plastry,usmażyć partiami w głębokim oleju,odsączyć.Zrobić sos marinara. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy sos,na to układamy bakłażana,plastry mozarelli,zalać sosem ,posypać parmezanem.Na ile wystarczy warstw.Zapiekamy w 180 st. 40-60 min. Przy okazji polecam Wam nowe wyda

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Nie faszerowany bakłazan ale znakomity:) ***Dwie oberżyny przeciąć wzdłuż na pół. Naciąć , posolić , polać oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika nacięciem do góry na pół godziny. Przygotować kuskus . Ja wrzucam na dwie osoby na oko 200 gram na suchą patelnię, kiedy lekko zbrązowieje zalewam szklank

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

bakłażana to nie wiem ale cukinię robię z pomidorami, bardzo pyszna (jak dla mnie) Cukinie trzeba przekroić wzdłuż, nie obierać, wydrążyć środek w celu uzyskania łódeczek, posolić od wewnątrz. Miąższ wydrążony należy posiekać i podsmażyć do miękkości z czosnkiem a następnie dodać lekko odcedzone pom

Re: Jakie ciekawe danie ostatnio jedliscie ?

Codziennie jadam ciekawe dania wlasnorecznie przygotowane z jarzyn ze swojego ogrodka: cukinii,baklazana,pomidorow,ziol,groszku....przygotowuje i spijam koktajle z ogrodowych owocow....

co wymyslacie na sylwestra? przekaski:)

ja zrobie poledwiczki w rozmarynie z grila raclette, salatke grecka, mozarelle w salsie, paste z baklazana, salatke z avocado, muffinki czekoladowe z serem i ciasteczka owsiane z duza ilością orzechow i ziaren. a Wy?

Re: A jakie sa zalety baklazana wg. was?

Nie wyobrazam sobie smaku cukiniii w musace zamiast baklazana - wydaje sie byc inna potrawa zdecydowanie. Mysle ze to wlasnie jest efekt lekkiej goryczki baklazana ktora mimo trikow lekko pozostanie i o to chodzi. A usmazony jak kotlet schabowy - niebo. Przy okazji, Pascal oswiecil mnie wiec

Re: Obierać ze skóry czy nie?

baklazana na surowo nie jadam z ogorkiem, cukinia nigdy problemu nie mialam -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: A jakie sa zalety baklazana wg. was?

nie rozumiem, jak mozna twierdzic, ze baklazan smakuje tylko tym, z czym sie go przyrzadza (sol czy oliwa) - przeciez tak specyficznego, jakze pysznego aromatu nic nie przebije! i nie przeszkadza mi fakt, ze lubi nasiakac oliwa - lubie ja nawet w duzych ilosciach, a smak baklazana zawsze czuje :)

je sie skore z baklazana????

tak sie zastanawiam...nigdy tego nie robilam,chyba nawet nie jadlam,ale dzisiaj mam zamiar sprobowac,znalazlam tysiace przepisow baklazan nadziewany,baklazan zapiekany,baklazan...no ale co z ta skorka? obiera sie go,czy je w calosci...

Re: Musaka z baklazana-jak sie ja robi??

Kroisz baklazana w plasterki, posypujesz sola kazda warstwe i zostawiasz na 30 min na sitku. Baklazana obsmazasz na oliwie na patelni, odsaczasz z nadmiaru tejze recznikiem papierowym. Przygotowujesz ragout- takie jak do lasagne, tzn podsmazasz na oliwie cebulke i czosnek, dodajesz mielona

Re: profan serwuje.....

wczoraj robilam "potrawke" z baklazana i innych jarzyn kiedy dodawalam swieza bazylie, ktorej jeszcze resztki w ogrodzie, przypomnial mi sie ten wpis o intensywnosci ziol bazylia bowiem ma niesamowicie mocny Aromat ale, co ja profan wiem o kuchni ;)

nie ma

grilowanie baklazana trwa nie dluzej niz 5 minut, jak posypiesz serem takiego zgrilowanego przed chwila, to pewnie nawet zapiekac nie trzeba

Re: Proste i tanie przystawki

mozarella w salsie z papryczki ostrej kolendry i oliwek. pasta z baklazana tzatziki jajka w sosie wiosennym (jogurt rzodkiewka szczypior) pasta z groszku mrożonego (z czochem cebulka oliwą i przyprawam:czaber, papryka, sol i piperz) do bagietki rulony z nalesnika (nadzienie do wyboru) kulki serowe

Re: wielkanoc a tu cisza:)

u kolezanki robie zawijasy z baklazana, z gp pasztet z brokulow i kasztanow jajka faszerowane szynke i biala zjem w domu na kolacje :-) -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: makaron ale inaczej - jak?

zgriluj baklazana {male}kawalki, na oleju podsmaz piorka cebuli, nie za dlugo przez 1-2 minuty, dorzuc pokrojone w osemki pomidory, smaz przez chwile (wszystko na bardzo goracej patelni), sypnij lyzeczke cukru, dorzuc chilli czerwone, podlej sosem rybnym lub sojowym, dodaj zgrilowany baklazan

Re: Liście ziemniaków na ciepło

W poludniowych wloszech robi sie konserwe z suroego baklazana. w oliwie. tzn. sa stosoane 2 metody. w jednej pokrojonego baklazana obgotowuje sie w marynacie i pozniej zalewa oliwa. w drugiej metody najpierw zasypuje sie sola, pozniej zalewa octem a pozniej oliwa. wyglada to tak

Re: je sie skore z baklazana????

Zależy od potrawy, od przepisu. -- "Mądrej głowie dość dwie słowie". Przepisy kulinarne są dłuższe.

Re: Musaka z baklazana-jak sie ja robi??

Dzieki Ania za przepis-jutro wyprobuje. Mam jeszcze jedno pytanie.Otoz czytalam gdzies ,ze jedni obieraja baklazana ze skory ,a inni nie.Ja z niego robilam tylko cos takiego do leczo podobnego i zupe meksykanska.Zawsze obieralam. Czy do musaki tez trzeba go obrac? -- ----- "Jutro mozna

Re: tylko sprostuje jedno:-) Nie sol baklazana -

Mój najprostszy sposób na bakłażana to w plastrach na parze - smarowanie olejem zbędne. Mikrofala też daje doskonałe wyniki. -- "Mądrej głowie dość dwie słowie". Przepisy kulinarne są dłuższe.

Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des

Turecka pasta z gotowanego bobu, z oliwa z oliwek i koperkiem (plus czasem bardzo drobno posiekana cebula). Znajdziesz przepisy po angielsku (turkish fava beans puree/paste), po polsku nie widzialam (ja to jem w Turcji jak odwiedzamy rodzine meza albo przyjaciol). Cos w rodzaju salatki z baklazana

Re: je sie skore z baklazana????

Je się w całości, chyba że ma wyjątkowo brzydką i grubą skórę... -- Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. FN

Re: mayaalex

U mnie rowiez kroluje hummus i iskender, salatka z pieczonego baklazana, sarma- faszerowane liscie winogorn i zupy, najbardziej lubie yayla cobrasi- zupa jogurtowa. Na deser kadayif lub künefe - desery serowe, zapiekane z drobnym makaronem, czesto z pistacjami lub orzechami wloskimi w

Re: Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie"

ale tam nie ma jogurtu w składzie - wg mojego przepisu: bakłażan, czosnek, oliwa, tahina, przyprawy. Chociaż jak tak sobie myślę, to niegłu [i pomysł, zeby go dodać tuz przed jedzeniem, muszę jeszcze poczytać o mutabalach więcej. > zapasteryzowanie, badz zamrozenie upieczonego baklazana jest

Re: Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie"

nie sadze, aby jogurt zniosl dobrze pasteryzacje w warunkach domowych. zamrazanie tez raczej bedzie kiepskim pomyslem. zapasteryzowanie, badz zamrozenie upieczonego baklazana jest chyba lepszym. u mnie mam caly rok dosep do dobrych baklazanow, choc zapewne poznym latem sa najsmaczniejsze, wiec

Re: brokuly + koper wloski

dobry pomysl, zrobie jutro :) do tego baklazana pieczonego, albo jako deser z miodem. dzieki!

Re: dania z zapieczona feta

feta w pakiecikach z cukinii lub baklazana, grilowane feta, jako nadzienie do pieczonych kalmarow - duzo czosnku, tymianek, nadziane oczywiscie na surowo wspomniane wyzej kotlety z kawalkiem fety w srodku dodatek do zapiekanek, z papryka, pomidorami, baklazanami -- co bylo to bylo co moze byc

Re: Na którą gadzinę?

duchy wespół w zespół ;) Juz mi sie tego zapiekanego baklazana zachcialo i piiiiwa. Przed urlopem to ja jeszcze dlugo pobede - w grudniu bede miala urlop. -- http://s4.tinypic.com/2z40pdi_th.jpg po prostu, prosto z mostu...

Re: Grillowany bakłażan - z piekarnika lub kuchen

dla mnie, od niedawna, jest tjedyny sposob przyrzadzania baklazana najpierw sole I zostawiam na 15 minut (wiem, wiem sa takie ktorych nie trxebsa solic ) nastepnie oplukuje I skrapiam oliwa I pakuje do piekarnika na funkcje grill na kilka minut (3-5) przewracam na druga strone I nastepne 2

Re: Masakra tartą porowo-bakłażanową.

Stokrotna tos Ty niezle ten "moj" przepis przerobila! Nie mowiac juz o tym ze dla baklazana tam nie ma miejsca, oj nie......... -- - Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot. Wino jest dla ludzi dobrych, woda dla złych, potop jest najlepszym na to dowodem. Ja jestem dobrym człowiekiem!

Zdjęcia - baklazana