bigos

Tradycyjny polski bigos.

Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

... czytaj więcej o bigos na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: bigos

zdecydowanie, na tym forum nic nie znajdziesz sensownego jako odpowiedź na pytanie, taka sytuacja ... bigos wbrew powszechnie kreowanemu poglądowi nie jest potrawą ani prostą w wykonaniu, ani składającą się z tzw "przeglądu tygodnia" .. a przepisu na prawdziwy bigos to poszukaj w

Ukrainski bigos... :-)

quba napisała: > Oczywiście, Qubraczku. > Pozdrawiam. > Quba A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie doczytasz w czym dzielo; napisz, proszę

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Ja tez robie kapuste bez miesa i nazywam to bigosem. Dodaje suszone grzyby, suszone sliwki i przyprawy, smaze i potem dlugo gotuje. Smakuje jak bigos, z ktorego wyciagnieto po ugotowaniu wszelakie mieso. Wiem, ze to przewrotne, ale dla mnie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Szkod bigosu, istnieje mozliwosc zmarnowania jego swietnego smaku przez dolewanie wody gotowanie i potem odcedzanie nadmiaru płynu czyli tego na pewno smacznego bulionu kapuścianego;z mojego wieloletniego doświadczenia z bigosami i kapustami z grzybami nadmierne przyprawienie bigosu daje sie

Re: Mocno przyprawiony bigos.

To tylko duszona kapusta nie mająca nic wspólnego z bigosem. Żadne działania jej nie zaszkodzą w tym dolanie wody i odcedzenie.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

mhr2 napisała: > przeoczyłam:) jest jeszcze takie coś: cookbook.yablonsky.com.ua/2007/06/115.html ale nie wiem czy poradzisz sobie z językiem ukraińskim; poszukam w "Jandeksie" bigosu po rosyjsku to może łatwiej Ci będzie odczytać ;-) www.djurenko.com/cooking/bigos.html ten jest po

co do bigosu?

w sobote przychodza do mnie goscie (dwoje Polakow i para rosyjsko-kubanska), specjalnie na bigos (nie-Polakom bigos jest znany i bardzo im przypadl do gustu). Co byscie zaproponwali do bigosu? bezglutenowego, bo ja celiak

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Jakim cudem z samej kapusty i przypraw może wyjść bigos? Napisz, proszę, co tam jeszcze dodałaś i jak to robiłaś, bo brzmi interesująco :)

Re: Mocno przyprawiony bigos.

squirk napisała: jeden zawierał nawet > jabłka, Bigos z jabłkami to bigos litewski! Pozdrawiam. -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. > Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. ...i nadal jest bigosem, w dawnej kuchni polskiej istniało jego kilka rodzajów, jeden był bez mięsa, jeden, o ile pamiętam, z jagnięciną, jeden zawierał nawet jabłka

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno podzielić przez dwa i już mamy dwa dobre bigosy. Na bank w okolicy masz trochę głodnych ludzi, którym trochę za mocno przyprawiona kapusta aż tak nie przeszkodzi by szybciej zakończyć im życie... To całe twoje dolewanie i doprawianie... wiesz... jakby ci to powiedzieć... Tymi

Re: co do bigosu?

Bo ja wiem...kartofelki? Kubanczycy maja swoje tostones, Rosjanie ziemniaczki wcinaja, po co wymyslac cos co z bigosem nie konweniuje? :-)

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Qubraczku kochany, wprawdzie języka ukraińskiego nie znam, ale jestem z pokolenia, które > uczyło się rosyjskiego, jakoś odczytam, ... na tym linku : www.djurenko.com/cooking/bigos.html jest po rosyjsku to sobie poradzisz :-) Smacznego :-) a kiedy będę miała problemy

Re: Ukrainski bigos... :-)

qubraq napisał: A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) > rel="nofollow">www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html > jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie do > czytasz w czym dzielo; napisz, proszę, co o tym sądzisz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

saqigar napisał: Wiem, ze to przewrotne, ale dla m > nie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym dodatkiem. Niekoniecznie przewrotne. Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kiesy chcę samego mięsa - robię gulasz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Kochany Qubraczku, dziękuję Ci bardzo, ale ja wiem, że wystarczy dodać jeszcze trochę kapusty i złagodzi się w ten sposób smak, nie mniej, nie chcę pomnażać ilości tegoż dania, ale chcę by było smaczne. To bowiem wyszedł bardzo dobry, bezmięsny bigos, ale nie chcemy by w miarę jedzenia, przybywało

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Matyldo, bigos to staropolskie danie, nazwa jego wywodzi się z łaciny i oznacza dwa smaki. Bi - podwójny, a gos - smak Dwa smaki pochodzą od dwóch rodzajów kapusty - kiszonej oraz słodkiej, świeżej. To czy dodasz do niego mięso, kiełbasę, wędlinę, śliwki wędzone czy suszone, przyprawy - nie ma

Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno przyprawiłam kapustę kiszoną, dusząc ją ze zbyt dużą ilością przypraw. Taki bezmięsny bigos, ale wyszedł trochę gorzki, a właściwie za bardzo gorzki, bowiem moje bigosy zawsze mają trochę goryczki, ale ten ma jej jednak zbyt dużo. Nie chcę ratować go w ten sposób, by dołożyć na

Bigos

W drodze do sklepu naszła mnie nagle taka chcica na bigos, że dokupiłam wszystkie ingrediencje. I niniejszym odpełzam kroczonc (cycat) do kuchni zająć się rzeczonym bigosem. :-))) -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Re: bigos -banalne pytanie

Bigos jak się ugotuje to nie odróżnia się poszczególnych składników. Nawet po kilkugodzinnym gotowaniu jednego dnia nie jest jeszcze dobry. Składniki swoją drogą, ale dla mnie istotą jest to podgrzewanie, powtórne gotowanie. Coś co innym daniom nie służy, bigosowi- bardzo. Poza domem rzadko

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Z tym swoistym smakiem mięsa w bigosie gotowanym z osobna to tak jak z ekspertami od wina. Sa tacy co czują np. przypalane opony, parujący asfald i wiele innych takich originalnych zapachów. Tak, tak, to wcale nie żart, poczytajcie opisy z degustacji wina.

Przepis na bigos wegański

Wrzucam link dla niedowiarków ;) www.jadlonomia.com/2012/12/bigos-wegetarianski-doskonay.html -- "Hallelujah Noel, be it heaven or hell, the Christmas we get we deserve."

Re: bigos -banalne pytanie

Są trzy bigosowe szkoły - z kiszonej, z surowej i "pół na pół". Każdy sposób jest dobry. I każdy bigos ma inny nieco smak.

Re: bigos

kapucha kiszona oraz "świerza" - mięcho "bigosowe"najtańsze , najgorsze ścinki z mięsnego - zamieszać dodać suszonej grzybicy - zamieszać - gotować 4 godziny i "jusz" :-) dla "Lamerstwa" dodać troszku wina czerwonyygo ;-)

Re: bigos -banalne pytanie

Przy proporcji pół na pół mięsa i kapusty kwaśność kiszonej jest mniej istotna.A jak dodasz rodzynki,śliwki suszone i np czerwone wino to tym bardziej. Ja nie lubię bigosu mieszanego słodka/kwaszona kapusta bo ta slodka się rozgotowuje i bigos jest według mnie trochę maziugowaty.

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Dzieki za odpowiedzi i wskazowki. Nie przekonuje mnie jedynie to, iz mieso nalezy przygotowac osobno ze wzgledu na "zanik smaku przy gotowaniu wspolnym". Jak wiadomo, bigos smakuje najlepiej po kilku dniach w chlodnym miejscu i po kilkakrotnym przegotowaniu. Przez ten czas, dodane

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Bigos robi się najczęściej z kapusty kiszonej, choć można dodać trochę kapusty białej. Grzyby gotuję osobno lub z kapustą białą ponieważ obawiam się, że w kwaśnej by się nie ugotowały i pozostałyby twarde. Mięso z cebulą i przyprawami smażę osobno żeby należycie się ścięło, a nawet zmiękło

Re: bigos -banalne pytanie

Zapomniec o grzybach ???? Niemozliwe. Niektorzy moi znajomi dodaja do bigosu pieczarki co dla mnie jest profanacja. Ja sprowadzam z Polski hurtowe ilosci grzybkow suszonych. Tak, wiem, bigos nalezy jesc dopiero 24 godziny po ugotowaniu go. Podobnie kapuste z grzybami. Ale najbardziej odczuwam to

Re: bigos -banalne pytanie

Do bigosu wyłącznie kiszona. Nie ma znaczenia jak jest kwaśna, bo bigos gotuje się tak długo, że cała kwaśność znika. 2 dni i minimum 4 gotowania. W wielu domach gotuje się bigos, który dla mnie jest bliższy kapuśniakowi i wtedy rzeczywiście może to być zbyt kwaśne. Mój ulubiony bigos to kiszona

Re: bigos -banalne pytanie

Oplacilo sie zadac takie banalne pytanie .........czego to ja sie o bigosie nie dowiedzialam....... Tak mi smakowala ta kapusta, ktora przyrzadzilam na Wigilie, ze mi zachcialo jeszcze raz tej kapusty no i oczywiscie bigosu. Nie omieszkam tez zrobic kapusniaku. Do tej pory bigos zrobilam 2 razy

Re: bigos -banalne pytanie

Robię bigos tylko z kiszonej kapusty, i to takiej mocno ukiszonej (mój ulubiony pan na targu ma mocno i słabiej kwaśną kapustę - starszą i młodszą) - lubię kwaśny, intensywny smak.

Re: bigos -banalne pytanie

robie i tak i tak jedyna wersja, ktorej nie nazywam bigosem to potrawa ze slodkiej kapusty -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ojeny, przecież na każde święta zawsze musi być bigos! nawet na wszystkich świętych bigos musi być. bez bigosu nie ma żadnych, ale to żadnych świąt! -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: bigos -banalne pytanie

Każdy powinien sobie wypracować przepis odpowiedni do swojego gustu. Dla mnie bigos jest czasochłonny, musi gotować się długo inaczej to kapuśniak. Za to wszystkie przepisy na świeżą młodą kapustę, które widziałam są za obfite, jak dla mnie, w składniki.

Re: bigos - proporcje

http://youtu.be/IOF9L90ihtk;;IOF9L90ihtk;;http://i1.ytimg.com/vi/IOF9L90ihtk/default.jpg;;Przepis na Bigos Staropolski - Saute.pl Powyżej mój przepis na bigos. Dopiero zaczynam przygodę z filmowaniem swoich przepisów i dlatego proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczna za wszystkie komentarze :)

Re: bigos -banalne pytanie

Ani moja babcia ani moja mama ani rowniez ja nie dodaje swiezej kapusty do bigosu. I nigdy kapusty kiszonej nie plucze w wodzie. Wszystkie wit. i caly smak wiele ludzi splukuje do zlewu. Zawsze ogarnia mnie zlosc podziw na na taka glupote.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

Ja robię bigos z "Kucharki śląskiej". Robię go od niedawna, bo kiedys nie lubiłam bigosu. Gdzieś z 10 lat;P. Ale nawet moja matka twierdzi, że bigos jest lepszy niz jej. Jak chcesz przepis, to daj znać.. bo nie chce mi sie po próżnicy przepisywać z ksiązki.

Re: bigos -banalne pytanie

kapustę bez płukania i bigos (jak zwykle bardzo długo gotowany) wychodził bardzo mocno kwaśny, chyba że ktoś taki lubi, my wolimy mniej intensywny. -- Chaotyczna neutralna.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

> 2 kg kapusty wylącznie kiszonej, Mięso - 70 dkg łopatki wieprzowej, 70 dkg miękkiej wołowiny, 70 dkg b > oczku i kiełbasy. To jest kilogram kapusty na kilogram mięcha. Przepis tradycyjny, ale nie znam wielu osób, którym taki bigos współcześnie smakuje. Ja z bigosu jem kapustę, grzyby i

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

klubgogo - masz rację, to jest właśnie bigos, a nie jakieś strzępy kuraka zamiast mięcha. -- Gdyby głupota niektórych wypowiedzi miała masę to internet kupowalibyśmy na kilogramy - by adellante12

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

pomidory w bigosie to profanacja IMO :P ja tłustego tyż nie tknę, im mniej mięsa a więcej kapuchy tym lepiej, tylko zapach musi być mięsny sama kwaszona czy też ze słodką robicie? -- NIE DLA LENIWYCH MAGIELEK

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ciemny bigos oznacza, że się długo gotował i jest super smaczny. blady bigos to nie bigos, jeno ledwo podgotowana kapucha. bigos ma się gotować ze trzy-cztery dni, nieco przypalić, żeby właśnie ciemnego koloru i smaku złapał. u mnie jest tak - kapusta kiszona (nigdy przenigdy nie płuczę kapusty

Bigos

Znowu zawiodlam sie na polskich wyrobach wedliniarskich-----okropne, trzeba dzisiaj zrobić z tego bigos. I tak ich nie jem bo sa dla mnie okropne.Ale miaLam gości wiec rozmaite trafiły na mój stół. A teraz pójdą do gara....

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

"Śląska kucharka doskonała" Bigos myśliwski. kapusta kiszona 50 dag kapusta biała 50 dag Cebula duża 1 sztuka Grzyby suszone 2 dag Boczek wędzony 15 dag Wieprzowina 20 dag wołowina 20 dag kiełbasa 15 dag kiszony ogórek 1 szt jabłko wine 1 szt listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec

Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos?

to przyre moj bigos wlasnie wlaczony -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

A może bigos z marcepanem?

Risotto z łososiem, oczywiście bez parmigiano, to zupełnie jak namawianie Wlochôw an typowo polski bigos z marcepanem.

wolnowar - robil ktos w nim bigos?

Przymierzam sie do wyprobowania tego ustrojstwa, warto zaryzykowac zrobienie w nim bigosu? Ktos ma doswiadczenie co do dlugosci gotowania?

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ja gotuję albo na samej kielbasce (śląska albo leśniczego), albo na piersi kurczaczej (mój mąż nie tknie bigosu z tłustym miesem). ewentualnie moge do gotowania wrzucuc żeberka, ale w calości, żeby potem móc wyjąc. podsmażam cebulę, podsmażam mięso, przekładam do garnka razem z tłuszczem z patelni

Re: Bigos wigilijny Łatwy przepis Doradzcie

jak mama przylatuje, to co Ty sie martwisz o bigos!?;) -- Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci. Jean Cocteau

Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos?

no faktycznie, chociaz z drugiej strony temp w wolnowarze jest ponizej 100°, wiec moze by i nie pekl. moj wolnowar nie jest bardzo duzy, a bigos gotuje wylacznie w naprawde duzych garach, bo sporo zamrazam i rozdaje (swiezy rozdaje, nie zamrozony). niemcy uwielbiaja bigos. roseanne napisała

bigos

Hej - jutro wieczorem chcę ugotować bigos; proszę o info co oryginalnego dodajecie i jak przyprawiacie? słyszałam o dodawaniu: - suszonych śliwek - grzybów ( nabyłam dzisiaj mrożone) - kiełbasa, boczek, mięso ( wołowe??) - doprawić majerankiem aha - dajecie tylko kiszona kapustę czy pół na pół z

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Kochany Qubraczku! > Bardzo piękne! Ciesze sie że utrafiłem w gust! :-) Dzieki za piekny list! :-)) Serdecznosci! A.

gołąbki, bigos, pierogi

doświadczenia z wyjazdów narciarskich plus schabowe makarony, sosy, warzywa - smaczniejsze i niewiele droższe niż w Polsce wędliny, sery, pieczywo - droższe - ale i tak warto... podobnie lokalne alkohole czy słodycze... Zatem - szukajcie rozsądnego kompromisu - trochę zabrać z Polski - trochę kupow

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisała: > Serdeczności! Łączę też pozdrowienia od Marzenki. > quba Dzieki dzieki! :-) Andrzej

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Quba - ;-) www.youtube.com/watch?v=fQfTPiq9hh8 www.youtube.com/watch?v=qEQkZ3brUQQ&feature=relatedA.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

na pewno juz go zjadłas, nie kazdy lubi goryczki osobiscie ja troche lubie, podanie z jakims produktem macznym go lagodzi( np.makarony):) -- "leben und leben lassen"

Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos?

jestem.aniolem napisała: > Przymierzam sie do wyprobowania tego ustrojstwa, warto zaryzykowac zrobienie w > nim bigosu? jak masz to proboj, na co czekasz? -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Może ziemniak wrzucony w całości pomoże? Pomaga na przesolenie, może i tę "goryczkę" wyciągnie. Ziemniaka (obranego) wrzuca się do potrawy, gotuje do miękkości, potem wyrzuca.

Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos?

www.mniammniam.com/Grzegorz_testuje__wolnowar_elektryczny__slow_cooker____Morphy_Richard-1033a.html kto za prąd zapłaci?8 godzin gotowania bigosu,6 golonka..............ale cymes urzadzenie:/ -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Posenerko, Jezus Kochany, kompletnie nie wiem o co Ci chodzi. Pozdrawiam. quba -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to

Gorzki bigos

Witam, zrobiłam dziś bigos i nie wiem dlaczego ale wyszedł gorzki. Robiłam już sety raz bigos według takiego samego przepisu i wychodził dobry. Wszyscy u mnie się zajadali. Co może być tego przyczyną i jak załagodzić ten gorzki smak Pozdrawiam.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

mhr2 napisała: > przeoczyłam:) Nie szkodzi. Pozdrawiam! :) -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa

Re: Bigos wigilijny Łatwy przepis Doradzcie

Wydaje mi sie ze chodzi Ci o kapuste wigilijna, nie bigos ;) Ja robie sposobem babci, im mniej w srodku tym lepiej... Kapuste gotuje razem z listkiem, zielem, sola i pieprzem, w ogdzielnym garnuszku suszone grzyby ktore wczesniej w tej samej wodzie moczylam, na patelni podsmazam na masle posiekana

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Mhr, napisałam Ci, że zrobiłam z niego kulebiaczki, upieczone w drożdżowym i we fraqncuskim cieście. Pozdrawiam. Quba -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna w

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > tak, poradziłam sobie, ale powiem Ci, Qubraczku, że trochę z ukraińskim tez sob > ie radzę, chociaż może to być mylące, bo pamiętam z dzieciństwa, kiedy Mama cza > sem zacytowała kogoś, czy zaśpiewała po ukraińsku, (Mama była Polką z Brzeżan), > że ukraińskie wyrazy,

Re: Mocno przyprawiony bigos.

tak, poradziłam sobie, ale powiem Ci, Qubraczku, że trochę z ukraińskim tez sobie radzę, chociaż może to być mylące, bo pamiętam z dzieciństwa, kiedy Mama czasem zacytowała kogoś, czy zaśpiewała po ukraińsku, (Mama była Polką z Brzeżan), że ukraińskie wyrazy, podobnie brzmiące, znaczą coś zupełnie i

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Qubraczku kochany, wprawdzie języka ukraińskiego nie znam, ale jestem z pokolenia, które uczyło się rosyjskiego, jakoś odczytam, a kiedy będę miała problemy, zapytam Ciebie. dziękuję Ci za tego linka do bloga a jednocześnie ukraińskiej książki kucharskiej, bardzo ciekawa jest i fajnie się czyta, nic

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Dziękuję wszystkim za dobre rady. W końcu upuiekłam z niego kulebiaczki. Wyszły smaczne. Pozdrawiam. Quba -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza...

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Kochany Qubraczku! Bardzo piękne! dziękuję Ci z całego mego serducha! Piękno bardzo łączy ludzi! Jestem po prostu, nie wiem jak to powiedzieć, oczarowana, zachwycona, aż wstrząśnięta. Dziękuję Ci! Parę tygodni temu byłam w Krakowie i tak ot, weszliśmy do jakiejś malej ukraińskiej restauracyjki, na

Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos?

prąd zapłaci ?8 godzin gotowania bigosu,6 golonka..............ale cymes > urzadzenie:/ > > > -- Gesslerowa w kosciele

Re: Bigos wigilijny Łatwy przepis Doradzcie

oolijull napisała: > Wydaje mi sie ze chodzi Ci o kapuste wigilijna, nie bigos ;) > Ja robie sposobem babci, im mniej w srodku tym lepiej... Kapuste gotuje razem z > listkiem, zielem, sola i pieprzem, w ogdzielnym garnuszku suszone grzyby ktore > wczesniej w tej samej wodzie

Re: Bigos wigilijny Łatwy przepis Doradzcie

jak dla mnie podstawą dobrego bigosu jest mięso - dużo różnych gatunków, gotowane, pieczone i smażone.. wegetarińskiego jeszcze nie robiłam :) nawet bym na to nie wpadła.. musi być bez mięsa? Co do śliwek to ja dodaje suszone. -- - without women hell wouldn't be hell -

Bigos, bigos.

Bigos zrobiłam juz kilka dni temu, zamrozilam... i już go nie ma! Tak zasmakowal Hiszpanom, że mi go wyżarli. A mial być na święta. To byl moj piewszy bigos wlasnej roboty wiec jestem dumna. Dziś robię drugi gar. Tak jak za pierwszym razem dodalam wino, ale przeczytalam na jakimś portalu, że

Re: Bigos wigilijny Łatwy przepis Doradzcie

Dokladnie.Miesko u mnie w bigosie to tez podstawa.Gotuje najpierw kapuche na golonce potem ta golonke obieram i miesko pokrojone wrzucam do kapuchy.No i oczywiscie podsmazona kielbaska z cebula i wolowine.Sliwki oczywiscie suszone .Ja daje jeszcze pare ziarenek owocu jalowca ale nie duzo i troche

Re: Przypalony bigos ;(

długo szukałaś tego watku?? -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

bigos Masterchefa

no prawie :) Po odcinku gdzie uczestnicy musieli odgadnąć składniki bigosu nabrałam strasznej ochoty, żeby ugotować własny, taki wypieszczony bigos. Poszperałam w sieci, znalazłam większość wymienionych składników (ciekawa jestem jakie były wszystkie). W moim bigosie nie ma mielonej jagnięciny

Bigos Rostowskiego...

www.rp.pl/artykul/9157,931871-Bigos-Jacka-Rostowskiego---redaktor-naczelny--Rz--odpowiada-ministrowi-finansow.html -- www.youtube.com/watch?v=17xF0e-KNkQ

Re: co do bigosu?

chleb orkiszowy. salatka warzywna. wyborowa. na deser kawalek bialego sera polany miodem. sok jablkowy lub wino. -- Chablis w dłoń !!

Czekoladowe narzędzia, bigos, ceramika, nalewki. Co jeszcze kupisz na świątecznym jarmarku?

Czekoladowe narzędzia, bigos, ceramika, nalewki. Co jeszcze kupisz na świątecznym jarmarku?

Zdjęcia - bigos