Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Kiszone buraki - co z nich?

No wlaśnie dla mnie to nowość KISZONE BURAKI , no wlaśnie co z nich zrobić ? niebowusach.blogspot.com

sok z buraków kiszonych

myślicie, że istnieją jakieś przeciwwskazania, żeby podać roczniakowi sok z kiszonych buraków?

podzielcie się przepisem na kiszone buraki

/cytryną. Jest nadzieja, że będą jadły z kiszonych, bo domowy żurek, kapustę i ogórki kiszone wcinają aż miło. O chlebie na zakwasie nie wspomnę. Żadna z wymienionych rzeczy mi nie pleśnieje podczas fermentacji, tylko te buraki.

Re: sok z buraków kiszonych

nie, nie kisiłam sama - ale mam kolegę, któremu się chciało :). tak mi się zdawało, że skoro ogórki kiszone wchodzą w grę, to dlaczego by nie buraki.

Re: Anemia - jak sobie szybko poradzic

Transfuzja? A tak na serio to zdrowy i bardzo smaczny jest sok z kiszonych buraków czerwonych.

Dzisiaj było

Ryż od wczoraj, groszek z puszki, duży pomidor, sok z kiszonych buraków.

Kiszone buraki - co z nich?

Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagospodarować? Do tej pory robiłam jedynie sałatkę z gotowanych buraków, więc nie bardzo mam pomysł, co zrobić z tymi. Kwas idzie na barszcz i do picia, ale zostają właśnie te wióry buraczane :) -- -------------- Bądź jak

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

To jest mój ulubiony przepis, tylko że ja robię z pięciokrotnej ilości składników :) -- kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku Pomoc dla TESS

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

ikndar napisał: > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą.

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

kilka buraczków ząbek czosnku kawałek razowego chleba Buraczki obieramy, kroimy na kawałki i układamy ciasno w słoiku. U góry kładziemy czosnek i chleb razowy. zalewamy to letnią przegotowaną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Wtedy sprawdzamy, czy kwas ma kwaśno-winny smak - wtedy jest

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dawno temu mialam ksiazeczke, z przepisami na wykorzystanie absolutnie wszystkiego w kuchni buraki polecano przekwasic dwa razy, a to co pozostaje w postaci wiorkow dodac do bigosu masa przepisow jest bardzo fajna, pare jednak troche przesadzone wyrzucam -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dzioucha_z_lasu napisała: > Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagosp > odarować? Podpinam się, bo dotąd je wyrzucałam, ale szkoda mi, bo trochę tego jest - zastanawiam się, czy nie ugotować na chłodnik, ale może ktos będzie miał lepszy pomysł.

Re: Kiszone buraki - co z nich?

Możesz spróbować tak: 4 buraki (oryginalnie pieczone lub gotowane) 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy extra vergine ocet z czerwonego wina lub ocet balsamico sól, pieprz, cukier Buraki kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek rozgniatamy lub drobno siekamy i rozcieramy z solą. Mieszamy składniki

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

mama_lidia napisała: > To nie jest barszcz wtedy tylko zupa z buraków na kwaśno. Żurek też zakwaszasz > cytryną, albo octem? Zupa z buraków na kwaśno to z definicji właśnie barszcz. Ukraiński tez nazywa się barszcz, i jest bez kiszenia. Kiszone czerwone buraki są NIEDOBRE, a zupa z nich

Re: Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron.

Ale kapusta (świeża i kiszona), kiszone ogórki, marchew, cebula, por, pietruszka, buraki, warzywa sezonowe są i tanie i zdrowe. Do tego kasze, pełnoziarnisty makaron, jajka, twaróg, trochę mięsa i można komponować pełnowartościowe posiłki.

Re: jak robicie barszcz wigilijny?

Hmmm, a od kiedy zakwas to gotowiec? Ja np sama kiszę buraki. -- Misterni

Re: zakwas buraczany - pytanie

Nie wiem, zawsze trzymalem sloj z kiszonymi buraki w kuchni na oknie;

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

gotowanie.onet.pl/15739,0,1,czerwony_barszcz_kiszenie,ksiazka_przepis.html a buraki będą ukiszone. -- Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce.

Re: sok z buraków kiszonych

A sama kisilas buraki? Jesli tak to polecam, to znakomite zrodlo pozytywnych dla organizmu bakterii.I dla roczniaka juz odpowiednie

kiszenie buraków na barszcz - JAK?

witam, czy ktos z was kisi buraki? Co robicie z burakami po uzyskaniu kwaśnego płynu? Czy mozna je wykorzystac?

Re: Kiszenie buraków na barszcz

W trakcie kiszenia buraków powstaje (w wyniku fermentacji) kwas mlekowy (ten sam co w jogurtach, kwaśnym mleku, kiszonych ogórkach, kapuście itp). Dodawanie octu to dodawanie kwasu octowego, na dodatek synetycznego (ocet spirytusowy) - nie pamiętam jego numeru E-... Kwas cytrynowy jest również

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

minor_swing napisała: > w czym kisisz buraki? w kamionce? W kamionce, albo w szkle.

Re: warzywo

Kapusta jeszcze - można gotować, kisić, na surowo, jako główny składnik, jako dodatek. A potem równo - pomidory, ziemniaki, cebula, buraki. Ale i tak najbardziej lubię ogórki :-). -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Gość portalu: gosc napisał(a): > Czy mozna poprosic o dokładny przepis na kiszenie buraków????? nie ma czegos takiego! kazdy z nas praktuycznie robi troszke inaczej jedni dają chleb inni nie jedni daja korzeń chrzanu lub lisc inni liscie bobkowe, jedni solą innie nie jedni daja czosnek

Re: Szuba

Buraki, majonez, jajka, groszek, chyba kiszony ogórek o ile pamiętam... Ale niektórzy jeszcze dodają startą gotowaną marchew i ona była tym spornym składnikiem.

Re: Nie kisisz buraków...

To nie jest sprawa religii,po prostu kiszony barszcz,podobnie jak smażony karp smakuje nam tylko w wigilię i tak już zostanie.A ja zastanawiam się tylko nad jakością buraków jaie są w sprzedaży,bo one nawet surowe czuć stęchlizną a nie burakiem -- www.dekorator-wnetrz.pl

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

Ja nie dodaje soli. Kroję tylko buraki w plasterki/kawałki - wrzucam do słoika (no ok 2/3 wysokości słoja). Wrzucam czosnek (1 - 2 ząbki, ale ja w małym słoju robię) i na wierzch kawałek chleba razowego (ponoć tak szybciej się kisi) i zalewam średnio-ciepła przegotowaną woda. Przykrywam szmatka

Re: surówka

Pasowalaby chyba salata z sosem vinaigrette i roznymi surowymi warzywami w srodku (co kto lubi, pomidory, ogorek, papryka, pieczarki, rzodkiewka, etc). Do gulaszu rowniez kiszony ogorek - ale tez gotowana marchewka, buraki z jablkiem, brokuly...

Re: kto jest ze mną?

sok z kapusty kiszonej jest spoko- tak jak z kiszonych buraków natomiast nie da sie pic soku z kiszonych ogórków akurat kiszonki w budwigowej mi najbardziej pasują najgorsze to jesc dzien w dzien ta pastę, która rośnie w buzi i brak mięsa:( -- beataj1, ale nie tylko o sobie;) "Mam za to

Re: Syrop z buraka

sok z kiszonego buraka znam i pilam w ciazy 12 lat temu mama mnie przekonywala ze zapobiega anemii:)

Kiszone buraki - info dla Winner

Winner - można, tylko...Kuchnia to laboratorium chemiczne. Kiszenie - to w istocie bardzo skomplikowane wielokierunkowe reakcje fermentacyjne, zachodzące pod wpływem setek rodzajów bakterii, enzymów itp. Żeby coś zakisić musisz je wprowadzić do "reaktora", np. do słoika z burakami

Re: Kiszenie buraków na barszcz

czy juz trzeciego dnia nie bedziesz mial pysznego zakwasu... w kazdym razie sprobuj proszę... Aha i jeszcze jedno do kiszenia bierz buraki nieduze takie az czarne - sokowe! cos mi chodzi po glowie ze Cynamoon cos takiego zrobila 2 lata temu ale moze sie myle... Andrzej

Re: Co dobrego jadłyście w święta?

Wszystko było pyszne, ale najlepsze to: -barszcz czerwony mojej mamy z kiszonych buraków z kiełbasą i jajkiem, - szynka upieczona przez mojego syna (lat 11:)), - mazurki i wafle mojej mamy. Aaaaach, pyszotka :D.

Re: kiszenie buraków na barszcz - JAK?

Dziekuję bardzo, bardzo za podesłanie linków. Ale mnie bardziej zależy na przepisach na wykorzystanie buraków po kiszeniu barszczu.

Re: sałatki smakujące lepiej na drugo dzień

Z buraków z jabłkiem, kiszonymi ogórkami, śmietaną i musztardą. Musi postać przez noc w lodówce, potem można dodać cebulę i też z parę godzin dać się przegryzć.

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

vvrotka napisała: > ikndar napisał: > > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. > > Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą. Ale to jest ohydne w smaku, a zupa z tego jeszcze gorsza! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Re: Ciasto-ciekawostka

alinka_li napisała: > A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to pole > cam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub > kapusty kiszonej chyba są mniej popularne: A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami

Kiszone buraki

Zakisiłam buraki na barszcz i mam pytanie czy sok trzeba pasteryzować żeby doczekał do zimy? I jeszcze jedno, bardzo lubię barszcz z burakami czy można ukiszone buraki pokroić włożyć do słoików, zalać sokiem i zapasteryzować? Jak potem ugotować na tym barszcz? Słyszałam, że ukiszonego soku nie

Peklujemy mięso do wędzenia.

Kiszę i solę (solanka) grzyby, pomidory, seler, buraki, zakwasy na barszcze i żur. Dzikie ptactwo i zwierzynę "wieszamy" by "skruszały". Więcej "grzechów" nie pamiętam.

Re: gotowanie w garnku "cisnieniowym"

ja gotuję mięsa, buraki, strączkowe, zupy, ryż, kaszę gryczaną, kapustę kiszoną, ozór wołowy.

Re: Dziewicza kiszonka

Gratulacje, Luizo! :-) Nie ma to jak własna, prawdziwa kiszona kapusta. A z buraków co będziesz robić? Zakwas? -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Buraki kiszone

Pani Aniu! Proponuję część buraków zakisić. Wykonanie: na spód twista (0,9 l) wrzucić ze dwa baldachy kopru, parę liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, mogą być tam też całe ząbki z jednej główki czosnku a przynajmniej ze 2-3 drobno siekane i na to - do 3/4 wysokości słoika

szuba-jakie warstwy po kolei?

co przepis to inaczej...zakładam, że na śledziu ma byc cebulka, a reszta? i kazda warstwe majonezem smarowac czy nie? mam ziemniaki, ogorki kiszone,buraki, marchewke, celubka, sledzie, jaja. ktoś doradzi?

Kiszone buraki

pokrojone w plasterki surowe buraki. Potem łyżka "kupnego" żuru, pół szklanki wina, łyżka stołowa cukru, pół łyżeczki soli i woda "pod gwint". Teraz tylko-tylko, na ćwierć obrotu zakręcić przykrywkę, postawić w spokoju na tydzień - dwa a następnie - jeśli będzie - zdjąć biały "

kiszonki jesienno zimowe 2013/14

kupiłam dzisiaj siatkę buraków na kiszenie i jednego selera, bo Qubrak bardzo polecał i chcę w końcu wypróbować . Kapusty jeszcze nie kisiłam, bo strasznie u mnie z czasem kiepsko ale wkrótce na pewno :-) a jak u was?

Re: Domowe kiszonki

jadłam kiszoną paprykę, mam zrobiony zakwas z buraków i zastanawiam się co z nimi zrobić, jak już zleję barszcz do słoika?

Re: Buraczki na okrągło

Buraczki z papryką lub ćwikła to dodatek do królika, którego jem raz w tygodniu. Zimą uwielbiam sałatkę z buraków, jabłka, ogórków kiszonych, cebuli z dodatkiem śmietany i musztardy. Wymaga nocy w lodówce.

Re: Ciasto-ciekawostka

A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to polecam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub kapusty kiszonej chyba są mniej popularne: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,130624740,130624740.html fotoforum.gazeta.pl/72

Buraki z ogórkiem kiszonym

po prostu :) buraki w słupki ogórek w słupki sos: ocet winy cytrynowy, ordonina oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz -- Literówki to moja specjalność :)

Re: albo za duzo wody, albo za chlodno im jednak.

bo pomidory to chyba trzeba bardzo zielone kisić. mi sie tez porobiły kapcie, najszybciej z tych co choc trochę juz zółkły, nie kisiłem czerwonych, z tych pewnie kapciuch byłby po dwóch dniach :) ale zakwas musze spróbować myslę ze ten solony dłuzej wytrzymuje w lodówce, ten bez soli zaczyna tracic

kiszonym burakiem w raka: oszust

Ciekawy artykul o kolejnym scierwojadzie: "Leczył raka sfermentowanymi burakami" wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4844464.html

Re: Przed sylwestrem...

Wieczorny cykl maseczek wygładzająco-upiekszających wedle receptur prastarych babubi... - ogórek - burak - marchew tarta - cytryna - miód - sok z kiszonej kapusty - łój wołowy - masło wielbłądzie - i wiele innych rzeczy. Czynią z buziek cuda!!! :)

Kiszenie buraków na barszcz

Wszystko ok. tyklko skąd chlebuś czarny-razowy na zakwasach naturalnych ? Lat kilkanaście jeszcze wychodziło teraz tylko biała cuchnaca breja.

Re: Rosyjskie jedzenie

Typowo rosyjska sałatka była bez majonezu. Z tą obłędną śmietaną. Podstawą były śledzie solone (ale prawdziwe, takie z beczki, a nie te filetowane glajdy), buraki, fasola, cebula, kiszona kapusta (prawdziwa, a nie ta glajda z folii). Reasumując: nie do odtworzenia, chyba, że sami robimy śmietanę

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

nisar napisała: > Czy ktoś tak robił? Czy to dobry pomysł? Jedyna obawa to taka, że może być potr > zeba bardzo dużo buraków, żeby otrzymać trochę soku. Jak myślicie? Nie robiłam tak, kiszę buraki albo gotuję zupę buraczkową z ziemniakami, ale buraki są tak tanie że zaryzykowałabym z

Re: kiszonki jesienno zimowe 2013/14

buka007 napisała: > > Kiście ludzie buraki, bo to strasznie zdrowa sprawa! :-) :-) Jeszcze dziś, będzie nastawiony. -- ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą... Piotr Bukartyk

Re: noszsz...chyba ją zabiję :/

oj tam, moja teściowa wylała do kibelka barszcz na Wigilię z kiszonych buraków - kochanie, spróbowałam, on jakiś kwaśny, chyba za długo w cieple stał... -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Re: Barszcz

Najlepszy barszcz u mnie jest z ukiszonych buraków. Na to jest chyba już za późno :). Kilogram buraków, jedna marchewka, 1/4 selera cebula w całości i jeden ząbek czosnku. Zagotować do miękkości warzywa, doprawić solą i pieprzem. Trick mojej babci polegał na tym, że dodawała wody z kiszonych

Re: kiszonki jesienno zimowe 2013/14

buka007 napisała: > kupiłam dzisiaj siatkę buraków na kiszenie i jednego selera, i chcę w końcu wypróbować . Kapusty jeszcze nie kisiłam, > a jak u was? Kapusta, jak co roku. Koniecznie. Zakwas buraczany też mnie kusi. Chyba nastawię. -- ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada

Kiszenie buraków na barszcz

Zrobiłem tak jak w przepisie. Umyłem i pokroiłem buraki, wrzuciłem do wielkiego słoja, zalałem osoloną przegotowaną wodą, przykryłem gazą i po tygodniu zrobił mi się zakwas, z którego będę robił barszcz. Ale niech mi ktoś powie, po co robić sobie tyle zachodu, skoro można buraki przepuścić przez

Re: kiszone buraki czerwone - co z nich zrobic?

żeby barszcz miał sens najpierw trzeba zakisić buraki czerwone i robimy to tak: obrane i pokrojone w plastry buraki zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą, tak żeby je zakryła a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba przykrywamy sciereczką, stawiamy w ciepłe miejsce i po około 4, 5 dniach

Re: Kiszone buraki

Właśnie? Dlaczego nie można dawać? Ale ja się z Wami głupio czuję. Dobrze, ze chociaż w budyniach, pomidorowych i bitkach jestem dobra :). -- Najgorszym nieszczęściem w kuchni jestem ja sama.

Re: Wegetarianka z nadwagą.

nie zauważyłam. Przynosi ze sobą własne posiłki: kasza gryczana z marchewką i burakami, kiszona kapusta, papryka z cebulą. To wszystko bez soli, cukru, oleju. Ale karpatką też nie pogardzi, nie pogardzi polską tradycyjną sałatką warzywną z majonezem. Ideologizując głośno, przy innych okazjach o

Re: Nadal jedzeniowo - witaminy zimą

kiełki-kupuję prawie codziennie rzeżucha-wysiewam kiszona kapusta-kupuję, mam sprawdzoną i bardzo pyszną ogórki kiszone, papryka, buraki-mam swoje jagody-mam swoje,nie mroziłam w tym roku tylko robiłam do słoików(został mi już tylko jeden) Czosnek kupuję w warkoczu na rynku Nie kupuję teraz

Re: Syrop z buraka

No wlasnie sok z kiszonego buraka znam, zreszta chcialam sobie zakisic buraki, ale plesn mi sie pojawila, wiec dalam sobie spokoj. U mnie niestety tej plesni jest sporo w powietrzu. Pamietam kidys w aptece byl dospepny syrop z buraka na kaszel, taki smaczny;), gesty, czerwony. Zastanawia mnie tylko

Jedzmy zima kiszonki!

Kiszone warzywa, a także owoce to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin. Kiszenie jako metodę utrwalania żywności stosuje się głównie w przypadku kapusty, ogórków, buraków, marchwi, cebuli, cukinii, pomidorów i papryki, a z owoców - jabłek, gruszek i śliwek. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje

Re: na przednowku - warzywa

Wiem po mojej ulubionej z buraków, ogórków kiszonych, jabłek i cebuli, że wymaga przegryzienia. Wiele z przepisów, które widziałam w internecie nie zakłada tego czasu na wymasowanie. Ja kminek uwielbiam, zresztą cynamon i gozdziki też, nawet do warzyw i mięs (a właściwie to tylko, bo deserów i

Re: zakwas buraczany - pytanie

qubraq napisał: > Nie wiem, zawsze trzymalem sloj z kiszonymi buraki w kuchni na oknie; Szkoda, że nie wiesz, bo na moje oko jesteś ekspertem... U mnie jest zimno wszędzie dopóki nie ogrzeję, jak wstanę rano :( -- Nigdy...!

Re: Burak nie musi być nudny

Lubie buraki..cwikle z nich zrobiona, barszcze wszelakie...w occie rowniez.... pyszne i zdrowe sa kiszone buraczki...ich sok...:)) -- http://www.trojmiasto.pl/zdj/nforum/avatar/29756.gif

buraki kiszone

jak najlepiej zakonserwuje buraki na surowo. jeden sposob juz mam zamrozic potem odmrozony jest prawie jak ugotowany. caro

Re: na przednowku - warzywa

Korzeniowe lubimy pieczone z ziołami, buraki - tyż pieczone, poza tym - biała rzepa z dodatkami, kiszony ogórek + sparzona cebula i sporo czarnego pieprzu, wariacje nt. białej kapusty, seler z jabłkiem i rodzynkami, i wyjadamy przetwory - pomidory w galaretce smakują jakby lato było ;-)

BURAKI - leczenie burakami

Polecam picie soku z kiszonych buraków - leczy nawet z nowotworów, poza tym oczyszcza krew, nerki i naprawia jelita. (nie suplementowac sie wapniem podczas terapi burakami, bo buraki wiaza wapn w kamienie i robia sie kamienie w nerkach). Sposób przygotowania: wrzucamy tyle burakow do sloja ile sie

ziemny smak

Sprobuj, ale surowe buraki maja intensywny ziemny smak i aromat, ktory szczesliwie gubia podczas kiszenia i gotowania. Mnie on stanowczo nie odpowiada. Nie przesadzalabym rowniez z tym 'gubieniem wartosci' podczas gotowania. Z tego co wiem, burak moze stracic piekny kolor, ale wartosci

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

qubraq napisał: > Pora zacząć kisić buraki na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego... tez juz kamionke zrobilam(u mnie bez czosnku)wole ten z chlebem ale przepisow sa setki:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Mamy luty- do boju ;)

Pojawiła się tu propozycja wyliczanek. Jeśli nie uwzględnimy formy przetworzenia to nic z tego. Są sery i serki w pudełkach. Jeśli kupujemy też półprodukty to jest zawsze drożej. Moja ulubiona sałatka zimowa jest z buraków, ogórków kiszonych, jabłek i cebuli. Na początku lutego wróciłam z dalekiej

Re: Wykonałam kwas burakowy

Też kiszę do barszczu,ale bez warzyw.Tylko buraki i przyprawy.Spróbuję zrobić wg twego przepisu.

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

to straszne..... z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu...

na przednowku - warzywa

troche juz obrzydly mi warzywa korzeniowe (buraki, marchewka) spozywane jako dodatek do drugiego dania. kapusty w zadnej postaci w domu nikt nie chce, brokuly lubie tylko ja, kiszone ogorki jemy do kanapek. inne warzywa sa przewaznie drogie i niesmaczne. marzy mi sie lato, pyszne pomidory, ogorki

Re: co jeść zimą z warzyw? w Trójce

My plastikowych pomidorów i ogórków zimą nie jadamy, podobnie jak np sałaty. Jemy warzywa sezonowe, czyli normalnie, tradycyjnie o tej porze roku dostępne - pory, selery, marchew, buraki, kapustę świeżą i kiszoną, kiszone ogórki, sałatki warzywne zrobione jesienią do słoików. Skorzonerę, topinambur

Re: Nadal jedzeniowo - witaminy zimą

kasze, platki owsiane, warzywa z warzywniaka zwykle buraki, pietruszka, marchew, por, duzo cebuli natki i szczypiorki ryby kiszonki - zima maniacko jemy kiszone kapusty i ogorki jablka i cytrusy ziarenka - slonecznik dynia len itd oliwa rzepakowa z pierwszego tloczenia -- Jak Baran posprząta, to

Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak

Robię co roku mnóstwo przetworów, mamy ulubione sałatki, robię passaty, dużo kiszę. Przedwczoraj nastawiłam kolejną porcję buraków na zakwas i wrzucę link (niekomercyjny) do opisu właściwości takich kiszonek, może się ktoś też przekona - u.42.pl/2QqQ - sok z kiszonych buraków to jedna z najlepszych

Re: Posłać chłopa po zakupy..

Jedna z moich córek wysłana po kapustę kiszoną wróciła z niczym, bo w sklepie była tylko kwaszona. Druga wysłana po buraki (sztuk 4) kupiła ziemniaki, bo tak jej podobnie brzmiało ;) A kolejna to zgubiła trzylitrową butelkę coli. Do dziś nie wiemy, co się z tą colą stało. Żeby nie było, dziewczyny

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Barszcz barszczem a barszcz kiszony należy wypić w formie naturalnej. Pycha! -- Niech będzie pochwalona kaczka i jej brat, zawsze dziwaczka!

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

anka7961 napisała: > to straszne..... > > z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki > nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu... Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, ale na pewno nie czerpac z

Re: no i stało się

A nieladnie sie tam znecac, nieladnie! Kiszone buraki, tj. sok nastawie w tym tygodniu, bo mi zalegaja w ogrodku, a i musze dbac o dobre wyniki krwi. ;) Ciesze sie, ze smakowalo. :) -- Zmysły w kuchni

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

anka7961 napisała: > > > > Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, > ale n > > a > > pewno nie czerpac z niej wiedzy o leczeniu nowotworow. > > czemu tak uważasz? podobno pomógł wielu osobom w leczeniu nowotworów. PODOBNO! P

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

> > Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, ale n > a > pewno nie czerpac z niej wiedzy o leczeniu nowotworow. czemu tak uważasz? podobno pomógł wielu osobom w leczeniu nowotworów.

Re: danie z buraka

Z buraków najbardziej lubię zupę buraczkową, trochę mniej barszcz ukraiński i barszcz czerwony (najczęściej z kartonu ;) ). Ale też lubię sałatkę z buraczków do drugiego dania podaną: buraki ugotować, obrać, ostudzić, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

lucyper.3 napisała: > Noz sie w kieszeni otwiera... Faktycznie! Moja mama gdy traciła apetyt podczas choroby nowotworowej to owszem lekarz zalecił abyśmy zrobili mamie zakwas z buraków z czosnkiem i chlebem razowym i żeby mama piła to na pobudzenie apetytu ale nie nikt nie mówił ze to MUSI

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

To bodajże ten sam artysta, u którego 'leczył' się śp Jacek Kaczmarski? Swoją drogą, zapotrzebowanie na szarlatanerię było i będzie -- ci ludzie odpowiadają wyłącznie na pewne oczekiwania społeczne. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że Izby Lekarskie nie robią niczego, by takie praktyki ukra

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Skoro nie trafia do autora watku idea kiszenia, to jego sprawa ale trudno sie zgodzic z twierdzeniem ze zakwas i swiezy sok z cytryna to to samo. Sfuj hlopie, sprobuj wycisnac sok ze swiezego ogorka, potraktuj go cytryna a potem porownaj z ogorkiem kiszonym. To samo?

Zdjęcia - buraki kiszone

Zdjęcia - buraki kiszone