Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Kiszone buraki - co z nich?

No wlaśnie dla mnie to nowość KISZONE BURAKI , no wlaśnie co z nich zrobić ? niebowusach.blogspot.com

sok z buraków kiszonych

myślicie, że istnieją jakieś przeciwwskazania, żeby podać roczniakowi sok z kiszonych buraków?

podzielcie się przepisem na kiszone buraki

/cytryną. Jest nadzieja, że będą jadły z kiszonych, bo domowy żurek, kapustę i ogórki kiszone wcinają aż miło. O chlebie na zakwasie nie wspomnę. Żadna z wymienionych rzeczy mi nie pleśnieje podczas fermentacji, tylko te buraki.

Re: sok z buraków kiszonych

nie, nie kisiłam sama - ale mam kolegę, któremu się chciało :). tak mi się zdawało, że skoro ogórki kiszone wchodzą w grę, to dlaczego by nie buraki.

Re: Anemia - jak sobie szybko poradzic

Transfuzja? A tak na serio to zdrowy i bardzo smaczny jest sok z kiszonych buraków czerwonych.

Dzisiaj było

Ryż od wczoraj, groszek z puszki, duży pomidor, sok z kiszonych buraków.

Kiszone buraki - co z nich?

Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagospodarować? Do tej pory robiłam jedynie sałatkę z gotowanych buraków, więc nie bardzo mam pomysł, co zrobić z tymi. Kwas idzie na barszcz i do picia, ale zostają właśnie te wióry buraczane :) -- -------------- Bądź jak

Re: Poniedzielne kiszenie

Tylko nie jak ogorki,bo te czy na surowo czy kiszono sa przynajmniej smaczne. Natomiast tamci (7) z tymi dzisiejszymi to normalne buraki,pastewne buraki ktorymi podniecaja sie te ze skreconymi ogonkami.

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

To jest mój ulubiony przepis, tylko że ja robię z pięciokrotnej ilości składników :) -- kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku Pomoc dla TESS

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

kilka buraczków ząbek czosnku kawałek razowego chleba Buraczki obieramy, kroimy na kawałki i układamy ciasno w słoiku. U góry kładziemy czosnek i chleb razowy. zalewamy to letnią przegotowaną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Wtedy sprawdzamy, czy kwas ma kwaśno-winny smak - wtedy jest

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

ikndar napisał: > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą.

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dawno temu mialam ksiazeczke, z przepisami na wykorzystanie absolutnie wszystkiego w kuchni buraki polecano przekwasic dwa razy, a to co pozostaje w postaci wiorkow dodac do bigosu masa przepisow jest bardzo fajna, pare jednak troche przesadzone wyrzucam -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dzioucha_z_lasu napisała: > Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagosp > odarować? Podpinam się, bo dotąd je wyrzucałam, ale szkoda mi, bo trochę tego jest - zastanawiam się, czy nie ugotować na chłodnik, ale może ktos będzie miał lepszy pomysł.

Re: Kiszone buraki - co z nich?

Możesz spróbować tak: 4 buraki (oryginalnie pieczone lub gotowane) 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy extra vergine ocet z czerwonego wina lub ocet balsamico sól, pieprz, cukier Buraki kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek rozgniatamy lub drobno siekamy i rozcieramy z solą. Mieszamy składniki

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

mama_lidia napisała: > To nie jest barszcz wtedy tylko zupa z buraków na kwaśno. Żurek też zakwaszasz > cytryną, albo octem? Zupa z buraków na kwaśno to z definicji właśnie barszcz. Ukraiński tez nazywa się barszcz, i jest bez kiszenia. Kiszone czerwone buraki są NIEDOBRE, a zupa z nich

Re: Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron.

Ale kapusta (świeża i kiszona), kiszone ogórki, marchew, cebula, por, pietruszka, buraki, warzywa sezonowe są i tanie i zdrowe. Do tego kasze, pełnoziarnisty makaron, jajka, twaróg, trochę mięsa i można komponować pełnowartościowe posiłki.

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

gotowanie.onet.pl/15739,0,1,czerwony_barszcz_kiszenie,ksiazka_przepis.html a buraki będą ukiszone. -- Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce.

Re: sok z buraków kiszonych

A sama kisilas buraki? Jesli tak to polecam, to znakomite zrodlo pozytywnych dla organizmu bakterii.I dla roczniaka juz odpowiednie

Re: jak robicie barszcz wigilijny?

Hmmm, a od kiedy zakwas to gotowiec? Ja np sama kiszę buraki. -- Misterni

kiszenie buraków na barszcz - JAK?

witam, czy ktos z was kisi buraki? Co robicie z burakami po uzyskaniu kwaśnego płynu? Czy mozna je wykorzystac?

Re: zakwas buraczany - pytanie

Nie wiem, zawsze trzymalem sloj z kiszonymi buraki w kuchni na oknie;

Re: Kiszenie buraków na barszcz

W trakcie kiszenia buraków powstaje (w wyniku fermentacji) kwas mlekowy (ten sam co w jogurtach, kwaśnym mleku, kiszonych ogórkach, kapuście itp). Dodawanie octu to dodawanie kwasu octowego, na dodatek synetycznego (ocet spirytusowy) - nie pamiętam jego numeru E-... Kwas cytrynowy jest również

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Gość portalu: gosc napisał(a): > Czy mozna poprosic o dokładny przepis na kiszenie buraków????? nie ma czegos takiego! kazdy z nas praktuycznie robi troszke inaczej jedni dają chleb inni nie jedni daja korzeń chrzanu lub lisc inni liscie bobkowe, jedni solą innie nie jedni daja czosnek

Re: Nie kisisz buraków...

To nie jest sprawa religii,po prostu kiszony barszcz,podobnie jak smażony karp smakuje nam tylko w wigilię i tak już zostanie.A ja zastanawiam się tylko nad jakością buraków jaie są w sprzedaży,bo one nawet surowe czuć stęchlizną a nie burakiem -- www.dekorator-wnetrz.pl

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

Ja nie dodaje soli. Kroję tylko buraki w plasterki/kawałki - wrzucam do słoika (no ok 2/3 wysokości słoja). Wrzucam czosnek (1 - 2 ząbki, ale ja w małym słoju robię) i na wierzch kawałek chleba razowego (ponoć tak szybciej się kisi) i zalewam średnio-ciepła przegotowaną woda. Przykrywam szmatka

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

minor_swing napisała: > w czym kisisz buraki? w kamionce? W kamionce, albo w szkle.

Kiszone buraki - info dla Winner

Winner - można, tylko...Kuchnia to laboratorium chemiczne. Kiszenie - to w istocie bardzo skomplikowane wielokierunkowe reakcje fermentacyjne, zachodzące pod wpływem setek rodzajów bakterii, enzymów itp. Żeby coś zakisić musisz je wprowadzić do "reaktora", np. do słoika z burakami

Re: Kiszenie buraków na barszcz

czy juz trzeciego dnia nie bedziesz mial pysznego zakwasu... w kazdym razie sprobuj proszę... Aha i jeszcze jedno do kiszenia bierz buraki nieduze takie az czarne - sokowe! cos mi chodzi po glowie ze Cynamoon cos takiego zrobila 2 lata temu ale moze sie myle... Andrzej

Re: Szuba

Buraki, majonez, jajka, groszek, chyba kiszony ogórek o ile pamiętam... Ale niektórzy jeszcze dodają startą gotowaną marchew i ona była tym spornym składnikiem.

Re: warzywo

Kapusta jeszcze - można gotować, kisić, na surowo, jako główny składnik, jako dodatek. A potem równo - pomidory, ziemniaki, cebula, buraki. Ale i tak najbardziej lubię ogórki :-). -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Re: Syrop z buraka

sok z kiszonego buraka znam i pilam w ciazy 12 lat temu mama mnie przekonywala ze zapobiega anemii:)

Re: surówka

Pasowalaby chyba salata z sosem vinaigrette i roznymi surowymi warzywami w srodku (co kto lubi, pomidory, ogorek, papryka, pieczarki, rzodkiewka, etc). Do gulaszu rowniez kiszony ogorek - ale tez gotowana marchewka, buraki z jablkiem, brokuly...

Re: kto jest ze mną?

sok z kapusty kiszonej jest spoko- tak jak z kiszonych buraków natomiast nie da sie pic soku z kiszonych ogórków akurat kiszonki w budwigowej mi najbardziej pasują najgorsze to jesc dzien w dzien ta pastę, która rośnie w buzi i brak mięsa:( -- beataj1, ale nie tylko o sobie;) "Mam za to

Re: kiszenie buraków na barszcz - JAK?

Dziekuję bardzo, bardzo za podesłanie linków. Ale mnie bardziej zależy na przepisach na wykorzystanie buraków po kiszeniu barszczu.

Re: Co dobrego jadłyście w święta?

Wszystko było pyszne, ale najlepsze to: -barszcz czerwony mojej mamy z kiszonych buraków z kiełbasą i jajkiem, - szynka upieczona przez mojego syna (lat 11:)), - mazurki i wafle mojej mamy. Aaaaach, pyszotka :D.

Re: sałatki smakujące lepiej na drugo dzień

Z buraków z jabłkiem, kiszonymi ogórkami, śmietaną i musztardą. Musi postać przez noc w lodówce, potem można dodać cebulę i też z parę godzin dać się przegryzć.

Kiszone buraki

Zakisiłam buraki na barszcz i mam pytanie czy sok trzeba pasteryzować żeby doczekał do zimy? I jeszcze jedno, bardzo lubię barszcz z burakami czy można ukiszone buraki pokroić włożyć do słoików, zalać sokiem i zapasteryzować? Jak potem ugotować na tym barszcz? Słyszałam, że ukiszonego soku nie

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

vvrotka napisała: > ikndar napisał: > > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. > > Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą. Ale to jest ohydne w smaku, a zupa z tego jeszcze gorsza! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Re: Ciasto-ciekawostka

alinka_li napisała: > A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to pole > cam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub > kapusty kiszonej chyba są mniej popularne: A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami

Buraki kiszone

Pani Aniu! Proponuję część buraków zakisić. Wykonanie: na spód twista (0,9 l) wrzucić ze dwa baldachy kopru, parę liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, mogą być tam też całe ząbki z jednej główki czosnku a przynajmniej ze 2-3 drobno siekane i na to - do 3/4 wysokości słoika

Re: gotowanie w garnku "cisnieniowym"

ja gotuję mięsa, buraki, strączkowe, zupy, ryż, kaszę gryczaną, kapustę kiszoną, ozór wołowy.

Kiszone buraki

pokrojone w plasterki surowe buraki. Potem łyżka "kupnego" żuru, pół szklanki wina, łyżka stołowa cukru, pół łyżeczki soli i woda "pod gwint". Teraz tylko-tylko, na ćwierć obrotu zakręcić przykrywkę, postawić w spokoju na tydzień - dwa a następnie - jeśli będzie - zdjąć biały "

Peklujemy mięso do wędzenia.

Kiszę i solę (solanka) grzyby, pomidory, seler, buraki, zakwasy na barszcze i żur. Dzikie ptactwo i zwierzynę "wieszamy" by "skruszały". Więcej "grzechów" nie pamiętam.

Re: Dziewicza kiszonka

Gratulacje, Luizo! :-) Nie ma to jak własna, prawdziwa kiszona kapusta. A z buraków co będziesz robić? Zakwas? -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

szuba-jakie warstwy po kolei?

co przepis to inaczej...zakładam, że na śledziu ma byc cebulka, a reszta? i kazda warstwe majonezem smarowac czy nie? mam ziemniaki, ogorki kiszone,buraki, marchewke, celubka, sledzie, jaja. ktoś doradzi?

kiszonki jesienno zimowe 2013/14

kupiłam dzisiaj siatkę buraków na kiszenie i jednego selera, bo Qubrak bardzo polecał i chcę w końcu wypróbować . Kapusty jeszcze nie kisiłam, bo strasznie u mnie z czasem kiepsko ale wkrótce na pewno :-) a jak u was?

Buraki z ogórkiem kiszonym

po prostu :) buraki w słupki ogórek w słupki sos: ocet winy cytrynowy, ordonina oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz -- Literówki to moja specjalność :)

kiszonym burakiem w raka: oszust

Ciekawy artykul o kolejnym scierwojadzie: "Leczył raka sfermentowanymi burakami" wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4844464.html

Re: Domowe kiszonki

jadłam kiszoną paprykę, mam zrobiony zakwas z buraków i zastanawiam się co z nimi zrobić, jak już zleję barszcz do słoika?

Re: Buraczki na okrągło

Buraczki z papryką lub ćwikła to dodatek do królika, którego jem raz w tygodniu. Zimą uwielbiam sałatkę z buraków, jabłka, ogórków kiszonych, cebuli z dodatkiem śmietany i musztardy. Wymaga nocy w lodówce.

Kiszenie buraków na barszcz

Wszystko ok. tyklko skąd chlebuś czarny-razowy na zakwasach naturalnych ? Lat kilkanaście jeszcze wychodziło teraz tylko biała cuchnaca breja.

Re: Ciasto-ciekawostka

A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to polecam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub kapusty kiszonej chyba są mniej popularne: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,130624740,130624740.html fotoforum.gazeta.pl/72

Re: albo za duzo wody, albo za chlodno im jednak.

bo pomidory to chyba trzeba bardzo zielone kisić. mi sie tez porobiły kapcie, najszybciej z tych co choc trochę juz zółkły, nie kisiłem czerwonych, z tych pewnie kapciuch byłby po dwóch dniach :) ale zakwas musze spróbować myslę ze ten solony dłuzej wytrzymuje w lodówce, ten bez soli zaczyna tracic

Re: Przed sylwestrem...

Wieczorny cykl maseczek wygładzająco-upiekszających wedle receptur prastarych babubi... - ogórek - burak - marchew tarta - cytryna - miód - sok z kiszonej kapusty - łój wołowy - masło wielbłądzie - i wiele innych rzeczy. Czynią z buziek cuda!!! :)

Kiszenie buraków na barszcz

Zrobiłem tak jak w przepisie. Umyłem i pokroiłem buraki, wrzuciłem do wielkiego słoja, zalałem osoloną przegotowaną wodą, przykryłem gazą i po tygodniu zrobił mi się zakwas, z którego będę robił barszcz. Ale niech mi ktoś powie, po co robić sobie tyle zachodu, skoro można buraki przepuścić przez

Re: kiszone buraki czerwone - co z nich zrobic?

żeby barszcz miał sens najpierw trzeba zakisić buraki czerwone i robimy to tak: obrane i pokrojone w plastry buraki zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą, tak żeby je zakryła a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba przykrywamy sciereczką, stawiamy w ciepłe miejsce i po około 4, 5 dniach

Re: Kiszone buraki

Właśnie? Dlaczego nie można dawać? Ale ja się z Wami głupio czuję. Dobrze, ze chociaż w budyniach, pomidorowych i bitkach jestem dobra :). -- Najgorszym nieszczęściem w kuchni jestem ja sama.

Re: Rosyjskie jedzenie

Typowo rosyjska sałatka była bez majonezu. Z tą obłędną śmietaną. Podstawą były śledzie solone (ale prawdziwe, takie z beczki, a nie te filetowane glajdy), buraki, fasola, cebula, kiszona kapusta (prawdziwa, a nie ta glajda z folii). Reasumując: nie do odtworzenia, chyba, że sami robimy śmietanę

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

nisar napisała: > Czy ktoś tak robił? Czy to dobry pomysł? Jedyna obawa to taka, że może być potr > zeba bardzo dużo buraków, żeby otrzymać trochę soku. Jak myślicie? Nie robiłam tak, kiszę buraki albo gotuję zupę buraczkową z ziemniakami, ale buraki są tak tanie że zaryzykowałabym z

Re: kiszonki jesienno zimowe 2013/14

buka007 napisała: > > Kiście ludzie buraki, bo to strasznie zdrowa sprawa! :-) :-) Jeszcze dziś, będzie nastawiony. -- ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą... Piotr Bukartyk

Re: noszsz...chyba ją zabiję :/

oj tam, moja teściowa wylała do kibelka barszcz na Wigilię z kiszonych buraków - kochanie, spróbowałam, on jakiś kwaśny, chyba za długo w cieple stał... -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

buraki kiszone

jak najlepiej zakonserwuje buraki na surowo. jeden sposob juz mam zamrozic potem odmrozony jest prawie jak ugotowany. caro

Re: kiszonki jesienno zimowe 2013/14

buka007 napisała: > kupiłam dzisiaj siatkę buraków na kiszenie i jednego selera, i chcę w końcu wypróbować . Kapusty jeszcze nie kisiłam, > a jak u was? Kapusta, jak co roku. Koniecznie. Zakwas buraczany też mnie kusi. Chyba nastawię. -- ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada

Re: Barszcz

Najlepszy barszcz u mnie jest z ukiszonych buraków. Na to jest chyba już za późno :). Kilogram buraków, jedna marchewka, 1/4 selera cebula w całości i jeden ząbek czosnku. Zagotować do miękkości warzywa, doprawić solą i pieprzem. Trick mojej babci polegał na tym, że dodawała wody z kiszonych

Re: Nadal jedzeniowo - witaminy zimą

kiełki-kupuję prawie codziennie rzeżucha-wysiewam kiszona kapusta-kupuję, mam sprawdzoną i bardzo pyszną ogórki kiszone, papryka, buraki-mam swoje jagody-mam swoje,nie mroziłam w tym roku tylko robiłam do słoików(został mi już tylko jeden) Czosnek kupuję w warkoczu na rynku Nie kupuję teraz

Re: Wegetarianka z nadwagą.

nie zauważyłam. Przynosi ze sobą własne posiłki: kasza gryczana z marchewką i burakami, kiszona kapusta, papryka z cebulą. To wszystko bez soli, cukru, oleju. Ale karpatką też nie pogardzi, nie pogardzi polską tradycyjną sałatką warzywną z majonezem. Ideologizując głośno, przy innych okazjach o

Re: Syrop z buraka

No wlasnie sok z kiszonego buraka znam, zreszta chcialam sobie zakisic buraki, ale plesn mi sie pojawila, wiec dalam sobie spokoj. U mnie niestety tej plesni jest sporo w powietrzu. Pamietam kidys w aptece byl dospepny syrop z buraka na kaszel, taki smaczny;), gesty, czerwony. Zastanawia mnie tylko

Re: Burak nie musi być nudny

Lubie buraki..cwikle z nich zrobiona, barszcze wszelakie...w occie rowniez.... pyszne i zdrowe sa kiszone buraczki...ich sok...:)) -- http://www.trojmiasto.pl/zdj/nforum/avatar/29756.gif

Re: zakwas buraczany - pytanie

qubraq napisał: > Nie wiem, zawsze trzymalem sloj z kiszonymi buraki w kuchni na oknie; Szkoda, że nie wiesz, bo na moje oko jesteś ekspertem... U mnie jest zimno wszędzie dopóki nie ogrzeję, jak wstanę rano :( -- Nigdy...!

Jedzmy zima kiszonki!

Kiszone warzywa, a także owoce to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin. Kiszenie jako metodę utrwalania żywności stosuje się głównie w przypadku kapusty, ogórków, buraków, marchwi, cebuli, cukinii, pomidorów i papryki, a z owoców - jabłek, gruszek i śliwek. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

to straszne..... z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu...

Re: na przednowku - warzywa

Wiem po mojej ulubionej z buraków, ogórków kiszonych, jabłek i cebuli, że wymaga przegryzienia. Wiele z przepisów, które widziałam w internecie nie zakłada tego czasu na wymasowanie. Ja kminek uwielbiam, zresztą cynamon i gozdziki też, nawet do warzyw i mięs (a właściwie to tylko, bo deserów i

ziemny smak

Sprobuj, ale surowe buraki maja intensywny ziemny smak i aromat, ktory szczesliwie gubia podczas kiszenia i gotowania. Mnie on stanowczo nie odpowiada. Nie przesadzalabym rowniez z tym 'gubieniem wartosci' podczas gotowania. Z tego co wiem, burak moze stracic piekny kolor, ale wartosci

Re: Wykonałam kwas burakowy

Też kiszę do barszczu,ale bez warzyw.Tylko buraki i przyprawy.Spróbuję zrobić wg twego przepisu.

Re: na przednowku - warzywa

Korzeniowe lubimy pieczone z ziołami, buraki - tyż pieczone, poza tym - biała rzepa z dodatkami, kiszony ogórek + sparzona cebula i sporo czarnego pieprzu, wariacje nt. białej kapusty, seler z jabłkiem i rodzynkami, i wyjadamy przetwory - pomidory w galaretce smakują jakby lato było ;-)

BURAKI - leczenie burakami

Polecam picie soku z kiszonych buraków - leczy nawet z nowotworów, poza tym oczyszcza krew, nerki i naprawia jelita. (nie suplementowac sie wapniem podczas terapi burakami, bo buraki wiaza wapn w kamienie i robia sie kamienie w nerkach). Sposób przygotowania: wrzucamy tyle burakow do sloja ile sie

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

qubraq napisał: > Pora zacząć kisić buraki na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego... tez juz kamionke zrobilam(u mnie bez czosnku)wole ten z chlebem ale przepisow sa setki:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Barszcz barszczem a barszcz kiszony należy wypić w formie naturalnej. Pycha! -- Niech będzie pochwalona kaczka i jej brat, zawsze dziwaczka!

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

anka7961 napisała: > to straszne..... > > z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki > nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu... Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, ale na pewno nie czerpac z

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

anka7961 napisała: > > > > Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, > ale n > > a > > pewno nie czerpac z niej wiedzy o leczeniu nowotworow. > > czemu tak uważasz? podobno pomógł wielu osobom w leczeniu nowotworów. PODOBNO! P

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

> > Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, ale n > a > pewno nie czerpac z niej wiedzy o leczeniu nowotworow. czemu tak uważasz? podobno pomógł wielu osobom w leczeniu nowotworów.

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

lucyper.3 napisała: > Noz sie w kieszeni otwiera... Faktycznie! Moja mama gdy traciła apetyt podczas choroby nowotworowej to owszem lekarz zalecił abyśmy zrobili mamie zakwas z buraków z czosnkiem i chlebem razowym i żeby mama piła to na pobudzenie apetytu ale nie nikt nie mówił ze to MUSI

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

To bodajże ten sam artysta, u którego 'leczył' się śp Jacek Kaczmarski? Swoją drogą, zapotrzebowanie na szarlatanerię było i będzie -- ci ludzie odpowiadają wyłącznie na pewne oczekiwania społeczne. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że Izby Lekarskie nie robią niczego, by takie praktyki ukra

Re: Mamy luty- do boju ;)

Pojawiła się tu propozycja wyliczanek. Jeśli nie uwzględnimy formy przetworzenia to nic z tego. Są sery i serki w pudełkach. Jeśli kupujemy też półprodukty to jest zawsze drożej. Moja ulubiona sałatka zimowa jest z buraków, ogórków kiszonych, jabłek i cebuli. Na początku lutego wróciłam z dalekiej

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Skoro nie trafia do autora watku idea kiszenia, to jego sprawa ale trudno sie zgodzic z twierdzeniem ze zakwas i swiezy sok z cytryna to to samo. Sfuj hlopie, sprobuj wycisnac sok ze swiezego ogorka, potraktuj go cytryna a potem porownaj z ogorkiem kiszonym. To samo?

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

Nie musisz łapać mnie za słówka. Pytam, bo może próbowałaś i wiesz że nie działa. Może ktoś z Twoich najbliższych próbował i niestety nie pomogło. Pytam, bo jeśli okarze się że mój Tata ma nowotwór będę chciała przekonać Go właśnie do metod Tombaka, bo to co pisze w swoich książkach wydaje się b

Re: co jeść zimą z warzyw? w Trójce

My plastikowych pomidorów i ogórków zimą nie jadamy, podobnie jak np sałaty. Jemy warzywa sezonowe, czyli normalnie, tradycyjnie o tej porze roku dostępne - pory, selery, marchew, buraki, kapustę świeżą i kiszoną, kiszone ogórki, sałatki warzywne zrobione jesienią do słoików. Skorzonerę, topinambur

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Dzięki za podpowiedzi. Spróbuję zrobić następnym razem, tak jak radzisz. Mam jeszcze jedno pytanie, bo różnie tutaj usłyszałem. Czy zakwas dodaje się na końcu do ugotowanego barszczu ze świeżych buraków, jak ktoś powyżej sugeruje, czy może barszcz gotuje się na tym zakwasie?

Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak

Robię co roku mnóstwo przetworów, mamy ulubione sałatki, robię passaty, dużo kiszę. Przedwczoraj nastawiłam kolejną porcję buraków na zakwas i wrzucę link (niekomercyjny) do opisu właściwości takich kiszonek, może się ktoś też przekona - u.42.pl/2QqQ - sok z kiszonych buraków to jedna z najlepszych

na przednowku - warzywa

troche juz obrzydly mi warzywa korzeniowe (buraki, marchewka) spozywane jako dodatek do drugiego dania. kapusty w zadnej postaci w domu nikt nie chce, brokuly lubie tylko ja, kiszone ogorki jemy do kanapek. inne warzywa sa przewaznie drogie i niesmaczne. marzy mi sie lato, pyszne pomidory, ogorki

Re: Nadal jedzeniowo - witaminy zimą

kasze, platki owsiane, warzywa z warzywniaka zwykle buraki, pietruszka, marchew, por, duzo cebuli natki i szczypiorki ryby kiszonki - zima maniacko jemy kiszone kapusty i ogorki jablka i cytrusy ziarenka - slonecznik dynia len itd oliwa rzepakowa z pierwszego tloczenia -- Jak Baran posprząta, to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - buraki kiszone

Zdjęcia - buraki kiszone