Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Jak upiec "ciasto migdałowe"

CIASTO MIGDAŁOWE SKŁADNIKI 200 g migdałów, 150 g masła lub margaryny, 150 g cukru, 4 jajka, 200 g mąka tortowa, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy, więcej>>

Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

zamrożone prawie pół roku temu. w zamrażalniku od świąt wielkanocnych. Myślicie, że to się jeszcze nadaje do jedzenia? czy wyrzucić bez zastanawiania się ?

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

Nie wyrzucaj, odmroź, spróbuj, jeżeli nie przeszło innymi zapachami z zamrażarki to zjedzcie i smacznego, a jeśli wyczujesz, że coś nie gra, wyrzuć i po sprawie.

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

-- moim zdaniem powinno byc dobre i nic sie z nim nie powinna stać , Ja tez kiedyś mroziłam ciasto z masami i po rozmrozeniu były bardzo dobre:) Smacznego! Tani zabawki dla dzieci w każdym wieku!

mufinki czy ciasto ?

Zastanawiam się, czy można upiec z przepisu na mufinki ciasto w formie podłużnej babki ( keksówka) albo okrągłej ( tortowa ?) Jaka to jest różnica w gatunku ciasta ? Dzięki za rozjaśnienie ;)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK STUDENCKI •ciasto: •250 gramów mąki pszennej tortowej •200 gramów masła •50 gramów zmielonych orzechów włoskich •70 gramów cukru pudru + 2 żółtka •2 łyżki zimnego mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche) •wierzch: •5 białek •100 gramów cukru pudru

Re: A może wątek kulinarny IV

MAZUREK STUDENCKI •ciasto: •250 gramów mąki pszennej tortowej •200 gramów masła •50 gramów zmielonych orzechów włoskich •70 gramów cukru pudru + 2 żółtka •2 łyżki zimnego mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche) •wierzch: •5 białek •100 gramów cukru pudru

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Re: Please Ciasto ze słodzikiem???

zaś to już jest różnica. Z pszennej , tortowej ciasto różni się wyglądem ale w zależności od przepisu i użytych składników nie różni się smakiem dodam że kolor jest ciemniejszy , dobrze komponuje się z ciemnym kakao gożkim

Re: Pomocy! Ile tortu ?

A dlaczego nie powiesz w cukierni ile kawalkow potrzebujesz? 1 tort to 16 kawalkow, no chyba ze jest to ciasto tortowe, wtedy tez latwo policzyc. Przeciez waga bedzie tez zalezala od rodzaju ciasta...

Re: A może wątek kulinarny IV

CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI ciasto podstawowe: 9 białek 1 szklanka oleju 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego ciasto I: ciasto podstawowe + 4 żółtka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Do klusek to właśnie nie tortowa, ale mocniejsza, z większą ilością glutenu. I: ciasto na kluski powinno odpocząć. Zagnieć, przykryj ściereczką i zajmij się czym innym przez pól godzinki. -- I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what I'm doing at

Re: Jaka maka do pieczenia

Powaznie? ciasta Wam wychodza ladne i puszyste na Strong bread flour? Ona ma juz kolor ciemniejszy. Ja nawet plain nie uzywam do ciasta, chyba ze ma byc jakies agielskie zakalcowe lol. Tylko polska maka tortowa w moim przypadku. Dawno temu probowalam plain i wcale mi nie pasowala :(

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Skład na 16 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 margaryna lub masło. Masa serowa: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego, 4 jajka, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego

Re: A może wątek kulinarny IV

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Skład na 16 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 margaryna lub masło. Masa serowa: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego, 4 jajka, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego bez

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNIK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA Piernik: kg mąki tortowej, kostka margaryny, 4 jajka, 2 dag amoniaku, pół kg cukru, Przyprawy po łyżeczce kakao, kawy, mielonych goździków, cynamonu, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Polewa czekoladowa: pół szklanki wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM 1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek •3 łyżki

Re: A może wątek kulinarny IV

PIERNIK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA Piernik: kg mąki tortowej, kostka margaryny, 4 jajka, 2 dag amoniaku, pół kg cukru, Przyprawy po łyżeczce kakao, kawy, mielonych goździków, cynamonu, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Polewa czekoladowa: pół szklanki wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WILGOTNA BABKA ALA MURZYNEK •3 szklanki mąki pszennej tortowej •1 szklanka oleju •1 szklanka cukru •1 szklanka mleka •3 jaja •3 kopiaste łyżki kakao •0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe) •2 łyżeczki sody ( z maleńka

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

Re: A może wątek kulinarny IV

BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM 1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek •3 łyżki

Re: A może wątek kulinarny IV

SZYBKIE CIASTO KAWOWE 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka brązowego cukru (może też być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 gramów stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka 60 gramów zmielonych orzechów

Re: A może wątek kulinarny IV

DROŻDŻOWE CIASTO Z JAGODAMI 1 kostka drożdży, 60 g drobnego cukru, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 150 g smalcu, 1,5 kg czarnych jagód (można zastąpić innymi owocami), 50 g sucharków, Kruszonka:200 g masła, 300 g mąki tortowej, 125 g cukru kryształu, 2 łyżeczki cynamonu Drożdże rozkruszyć

Re: A może wątek kulinarny IV

WILGOTNA BABKA ALA MURZYNEK •3 szklanki mąki pszennej tortowej •1 szklanka oleju •1 szklanka cukru •1 szklanka mleka •3 jaja •3 kopiaste łyżki kakao •0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe) •2 łyżeczki sody ( z maleńka

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Z maka to u mie jest tak, ze albo z proszkiem do pieczenia albo bez :) i to jest caly wybor. O takich fanaberiach typu maka chlebowa, typ 500. 550 czy inny to moge sobie pomarzyc. Klopot jest nawet z zytnia. Z wypiekaniem chleba/bulek/pizzy/ciast problemu nie ma, tylko te kluchy. Kupuje make w

co zamiast biszkopta?

dziewczyny pomożcie. jakim ciastem mozna zastąpić biszkoptowe? nie przepadam za biszkoptem, nie wychodzi mi dziad chocbym nie wiem z jakiego przepisu piekła, a mam faze na ciast typu "tortowe", czyli kilka warstw, krem, dzem, takie klimaty. czym zastąpić tego cholernego biszkopta

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WIELKANOCNE KACZUSIE •0,5 kg mąki pszennej tortowej •60 gramów roztopionego, schłodzonego masła •3 łyżki cukru •1,5 łyżki cukru waniliowego •25 gramów drożdży •1 jajo •280 – 300 ml ciepłego mleka •dodatkowo: •1 żółtko do smarowania łączeń •1

Re: A może wątek kulinarny IV

BISZKOPT Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ POD GALARETKĄ 5 dag margaryny, 5 dag mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczena, 506 kostek startej czekolady,Pianka: 2 szklanki śmietany 30%, galaretka truskawkowa, 12 okrągłych biszkoptów, 2-3 łyżki marmolady truskawkowej

Re: soczystość wypieków

wychodzi mi "sucha buła", bo moje ciasto drożdżowe ma dużo tłuszczu, jest dobrze napowietrzone i rośnie dwa - trzy razy co najmniej - przebijam je po wyrośnięciu. > Do biszkoptów - tortowa. Też nie jest to konieczne - piekę wszystkie biszkopty i drożdżowce na najzwyklejszej mące z

Re: A może wątek kulinarny IV

ROGALIKI Z MASĄ ORZECHOWĄ 44 dkg mąki tortowej 24 dkg masła lub margaryny 14 dkg orzechów laskowych mielonych 14 dkg cukru 1 paczka cukru waniliowego 1 jajko Ze składników zagnieść ciasto, włożyć na ok 20-30 minut do lodówki, ręcznie wałkować malutkie rogaliki, ok 4 cm

Re: A może wątek kulinarny IV

WIELKANOCNE KACZUSIE •0,5 kg mąki pszennej tortowej •60 gramów roztopionego, schłodzonego masła •3 łyżki cukru •1,5 łyżki cukru waniliowego •25 gramów drożdży •1 jajo •280 – 300 ml ciepłego mleka •dodatkowo: •1 żółtko do smarowania łączeń •1

Re: mąka krupczatka

. Mąki mocne (semolina z durum, mąki chlebowe) mają duży potencjał do wytwarzania wiązań glutenowych, więc ciasto z nich będzie mięsiste, do wgryzania się, jędrne. Oczywiście - możesz spróbować zrobić biszkopt z mąki chlebowej albo z semoliny albo chleb z mąki tortowej, ale wyjdą z tego kiepskie wypieki

Re: soczystość wypieków

to murowany zakalec. I: każdy piec piecze inaczej, musisz swój wyczuć po prostu, metodą prób i błędów. Do ciast - tortowa. forum.gazeta.pl/forum/w,77,147507406,147514952,Re_Stopione_maslo_do_ciasta.html Konsystencja ciasta zależy od ciasta. Biszkopt powinien być płynny, czekoladowe ciasta typu

Re: A może wątek kulinarny IV

BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI Jaja, 5 SZT. mąka tortowa, 1,5 SZKL cukier, 3/4 SZKL proszek do pieczenia, 1 ŁYŻECZKA OLEJ,GORĄCA WODA, PO 0,5 SZKL galaretka kiwi, 2 SZT galaretka truskawkowa, 2 SZT Śmietana 30%, 0,5 L truskawki mrożone, 0,5 KG DO MISKI DAĆ

Re: A może by tak wątek kulinarny III

UCIERANE CIASTO Z BEZĄ 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 200 g masła, Ciasto:200 g masła, 200 cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki, 2 białka, 60 g drobnego cukru, 1 łyżka soku z cytryny Przesiać mąkę z

Ratunku - jaka maka do ciasta?

Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 2000. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Nie bardzo mam jak wyjsc z domu, ale jak mialoby nie wyjsc to moge sprobowac pozyczyc od sasiadow

Re: Placek drożdżowy-przepis

Ooooo matkoooo: 100 g drozdzy????? Ja robie taki (jak ma sie maszyne do pieczenia chleba, to wsio do maszyny sie wrzuca i sie tez samo merda, w miedzyczasie mozna se paznokiety lakierowac): - 500 g maki pszennej (niekoniecznie tortowej) - 1-2 jajka, - pol szklanki cukru (chociaz smialo mozna

Re: mąka krupczatka

To taka polska 'semolina', choć zaraz pewnie się mnie doczepią, że semolina to z pszenicy durum, musi po włosku mówić i koniec. Krupa to dawne określenie kaszki, czegoś grudkowatego, więc mąka krupczatka, to mąka o grubszym przemiale. Indeks popielaty ma dokładnie taki sam jak tortowa (450mg

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

TATARSKIE RÓŻE Na ciasto=>100 ml mleka, 2 szklanki mąki tortowej, 1/4 kostki margaryny, 3 dag drożdży, jajko, łyżeczka cukru, Farsz=>15 dag wędzonej polędwicy, 25 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 2 ogórki kiszone, cebula, łyżeczka maggi, łyżeczka masła, pieprz Polędwicę pokrój na cienkie

Re: Ratunku - jaka maka do ciasta?

mary_an napisała: > Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 200 > 0. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. > > Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Użyłabym, ciasto kruche bez problemu da się zrobić

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI W POLEWIE 30 g drożdży, 30 dag cukru, 500 g mąki półgrubej, 350 ml mleka, 30 g masła, 3 żółtka, 1 łyżka rumu, szczypta soli, szczypta skórki z cytryny, mąka tortowa na stolnicę, olej do smażenia, 1 opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej, 1 opakowanie mlecznej polewy czekoladowej, 1

Re: A może wątek kulinarny IV

OPONKI W POLEWIE 30 g drożdży, 30 dag cukru, 500 g mąki półgrubej, 350 ml mleka, 30 g masła, 3 żółtka, 1 łyżka rumu, szczypta soli, szczypta skórki z cytryny, mąka tortowa na stolnicę, olej do smażenia, 1 opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej, 1 opakowanie mlecznej polewy czekoladowej, 1

Re: A może wątek kulinarny IV

TATARSKIE RÓŻE Na ciasto=>100 ml mleka, 2 szklanki mąki tortowej, 1/4 kostki margaryny, 3 dag drożdży, jajko, łyżeczka cukru, Farsz=>15 dag wędzonej polędwicy, 25 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 2 ogórki kiszone, cebula, łyżeczka maggi, łyżeczka masła, pieprz Polędwicę pokrój na cienkie

Re: tort

Amerykański tort z wesela Kennedy'ego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68054358,75236396,0,2.html?v=2 www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_marchewkowy/przepis.html czyli ciasto marchewkowe wrzełożone kremem plus świeczki/fontanna tortowa.

Re: soczystość wypieków

, które pieczone krótko i w wysokich temperaturach wychodzą suchawe i opadają, pękają itd, natomiast pieczone długo w niskiej temp. (ok. 140-150'C, 2-2,5h) są wilgotne, kremowe (jak NewYork Cheescake). Mąka - też zależy do czego - do ciast, które mają być kruche, sypkie - mąki typ 450, max 500 - tortowa

Re: Baba w piekarni - nie umiem się kłócić:(

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P szkoda, ze smacznego nie pozyczyl hehe -- Moj Mysz ma

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

TORT MARCINEK •1,5 szklanki mąki pszennej tortowej •2 łyżki cukru waniliowego •1,5 łyżki kakao •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej •250 gramów roztopionej margaryny lub masła •szczypta soli •1 łyżeczka proszku do pieczenia •krem jogurtowy: •550 gramów jogurtu

Re: Naprawdę BIAŁA mąka poszukiwana

Zwykle używam taniej mąki w dodatku co najwyżej "bułeczkowej", z tortowej nie korzystam więc reguły mam szarawe ciasto ale zastanawia mnie skąd czerpią mąkę do wyrobu pierogów garmażeryjnych. Zwykle są bardzo sine.

Re: Szczecin-vitro NFZ 2013/2014

margaryny do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na jasną i

Re: A może by tak wątek kulinarny III

JABŁEC?NIK 6 jajek, szklanka i łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki margaryny, około półtora kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obierz, pokrój w plastry, podlej wodą, dodaj łyżkę cukru

Mąka tortowa

Z nieznanej mi zupełnie przyczyny posiadam w domu kilka kilogramów mąki tortowej. Absolutnie nie planuję tylu ciast, zwłaszcza tortów. W związku z tym mam pytanie: do czego poza ciastami nadaje się taka mąka? Względnie: do czego absolutnie się NIE nadaje? Z góry dziękuję.

Re: Najważniejsze

bene_gesserit napisała: > to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej > zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypiek > i - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia > jest też

Re: A może wątek kulinarny IV

TORT MARCINEK •1,5 szklanki mąki pszennej tortowej •2 łyżki cukru waniliowego •1,5 łyżki kakao •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej •250 gramów roztopionej margaryny lub masła •szczypta soli •1 łyżeczka proszku do pieczenia •krem jogurtowy: •550 gramów jogurtu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

OCZY CARYCY ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1

Re: A może wątek kulinarny IV

OCZY CARYCY ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BABKA Z MALINAMI I TWAROGOWYM NADZIENIEM 64 dag mąki tortowej, 12 dag mąki krupczatki, 2 łyżki kakao, 6 dag drożdży, 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1,5 szklanki oleju, 30-40 dag mali, 30 dag twarożku, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki maślanki, 2 żółtka Drożdże posyp cukrem, maślankę roztrzep z jajkami i olejem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNIK STAROPOLSKI 2 szklanki miodu •2 niepełne szklanki cukru •1 kostkę masła lub smalcu •1 kg i 1 szklankę mąki pszennej (tortowej) •3 jaja •3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej •1⁄2 szklanki mleka •szczyptę soli •po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru

Re: A może by tak wątek kulinarny III

pianę. Żółtka ubić z resztą cukru w kąpieli wodnej. Ostrożnie połączyć obie masy. Mąkę tortową i pszenną wymieszać z kakao. Ostrożnie dodać do masy jajecznej. Wlać olej i mieszać aż powierzchnia ciasta będzie lśniąca. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Piec 30-35 minut w

Re: ELSNER w Łomiankach!!!:) Tiramisu zdetronizow

Ciastka i ciasta w Tiramisu -poza obłędnymi myszkami i tortowymi są przeciętne. Elsner jest dla bardziej wyrafinowanego podniebienia:)) Z kolei.. Najlepszy sernik ma sweet home, szarlotki są genialne w Pod Kasztanem itp itd,a o lodach już pisałam -tylko Tiramisu:))

Faworki

źródło: www.cincin.cc/index.php?showtopic=3449&hl= Faworki jak to faworki - kruche i smaczne. W tej wersji tylko na żółtkach z małą ilością kwaśnej śmietany i robione mikserem, co znakomicie zastępuje uciążliwe bicie ciasta wałkiem. 8 żółtek 1 łyżka octu (spirytusowego 10%) 1 łyżka rumu

Re: A może wątek kulinarny IV

CIASTO ORZECHOWE 50 g mąki tortowej 200 g kaszy manny 200 g cukru 150 g masła 9 jaj 250 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki pudru z goździków Syrop: 1/2 l wody 750 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy Do

Re: Andaba

oczywiście kiełbasa wiejska. Może byc tez ser żółty, czasem robie roladę serową. Sałatki - zawsze robię jarzynową, czasem serową (ser zółty, papryka, jako, kukurydza, majonez), z porów (jajko, jabłka, por, majonez), czasem jakąś inną, zawsze są minimum trzy. Ciasta - dwa serniki, karpatka, pychotka

Re: ciasto drożdżowe.

Przepis na idealne ciasto drożdżowe które zawsze wyjdzie wystarczy robić tak jak jest napisane : Składniki Ciasto 1 jajko 5 żółtek kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) 0. 5 litra mleka paczka świeżych drożdży 10dkg 250 gram masła lub margaryny aromat

Re: A może wątek kulinarny IV

PIERNIK STAROPOLSKI 2 szklanki miodu •2 niepełne szklanki cukru •1 kostkę masła lub smalcu •1 kg i 1 szklankę mąki pszennej (tortowej) •3 jaja •3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej •1⁄2 szklanki mleka •szczyptę soli •po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru

Najważniejsze

to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypieki - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia jest też rodzaj mąki - jeśli zależy ci na twardych kopytkach

Re: Jaką MĄKE kupuja oszczędni :-)

Puszysta ze Stokrotki, a do zageszczania Tortowa z Tesco, ale ja bardzo malo maki uzywam w ogole, bo nie jemy macznych rzeczy a ciasta pieke tylko na okazje typu urodziny lub swieta, wiec jak raz zrobie zapas to mam na dlugo.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ziemniaczanej Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj do masy żółtkowej, ubijając. Dodaj aromat i ubite białka, zamieszaj. Ciasto wlej do formy do gotowania babek. Zamknij, wstaw do rondla z zimną wodą, przykryj. Gdy woda zawrze gotuje przez

Re: Torty na chrzciny

(drobnego ale nie pudru) szczypta soli 15 dkg mąki (tortowej - używam szymanowską) 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia. Dalej tradycyjnie - ubijam białka na sztywno z solą, dodaję cukier i cukier waniliowy i dalej ubijam. Gdy piana jest już sztywna dodaję po jednym

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

BISZKOPT 8 jajek, 4 czubate łyżki mąki tortowej lub krupczatki, 4 czubate łyżki kakao, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczane, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mała szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy również stopniowo

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BISZKOPT 8 jajek, 4 czubate łyżki mąki tortowej lub krupczatki, 4 czubate łyżki kakao, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczane, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mała szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy również stopniowo

Re: A może wątek kulinarny IV

BABKA KARMELOWA 180 gramów mąki pszennej tortowej 100 gramów mąki ziemniaczanej 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła 350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi) 5 jaj 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do

Pieczenie ciast domowych na zamowienie

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

Re: zamiast maki ziemniaczanej

Gość portalu: Iga napisał(a): > Do ciasta możesz dać tylko mąkę pszenną, najlepiej tortową. bzdury do szescianu. oczywiscie, ze mozesz dodac do ciasta budyn zamiast maki ziemniaczanej. jesli jest z cukrem, odejmij 2-3 kopiaste lyzki cukru z ilosci cukru w przepisie. najlepiej jednak, zeby

Oferuję pieczenie domowych ciast

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

Re: A może by tak wątek kulinarny III

ziemniaczanej Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj do masy żółtkowej, ubijając. Dodaj aromat i ubite białka, zamieszaj. Ciasto wlej do formy do gotowania babek. Zamknij, wstaw do rondla z zimną wodą, przykryj. Gdy woda zawrze gotuje przez

Re:

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P Hahaha, o rany! Poprawilas mi humor na caly dzien :D

Re: A może wątek kulinarny IV

BABECZKI Z NADZIENIEM BUDYNIOWYM 25 dag mąki tortowej 12.5 dag masła + do wysmarowania foremek 4 łyżki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy z cukrem 3 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki żelatyny 1/2 litra mleka

Re: A może wątek kulinarny IV

BABKA Z WIŚNIAMI 5 jajek, po szklance cukru i mąki tortowej, 3 budynie waniliowe bez cukru, szklanka śmietany 18%, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, Polewa:3 łyżki soku z wiśni, 2 łyżki masła, po 2 łyżeczki cukru i kakao, ponadto: ½ szklanku wiśni, 2 łyżeczki cukru, bułka tarta Jajka

Re: Wyzwanie tortowe :)

My tez nie jesteśmy tortowi. Dlatego z okazji okazji robię pavolovą, tiramisu', ciasta czekoladowe itp -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ZAJĄCZKI 1 kostka margaryny, 6 jajek, po 6 łyżek mąki i oleju, 2 łyżki octu, po 1,5 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i tortowej, mały proszek do pieczenia, sól Do miski włóż margarynę. wsyp szczyptę soli i cukier, wbij jajka, ucieraj dodając po kolei pozostałe

Re: Torty....

takich w ogole nie tykaja. poza tym, z tego co zauwazylam na urodzinach znajomych maluchow, dzieci ogonie za typowymi tortami nie przepadaja. dlatego ja robie rozne ciasta, zupelnie nietortowe i ozdabiam jak tort. i tak w tej roli wystapilo juz ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowo-makowe, miodownik

Re: wigilijne pierogi

Włoszczowej tortową, teraz jej u mnie nie ma i robię na polecanej dalachowskiej typ 480 też wychodzą dobre. Dodaję trochę oleju z winogron do ciasta.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIEROGI INACZEJ 200 g mąki tortowej 120 g masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 2 żółtka szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka curry solidna szczypta pieprzu ziołowego odrobina suszonego koperku 2 garście rozmrożonego (tudzież świeżego - jeśli ktoś ma na podorędziu

Re: mąka krupczatka

popielaty ma dokładnie taki sam jak tortowa (450mg popiołu po spaleniu 1kg > mąki), jedyna różnica to grubość ziaren. Ależ skąd! To wcale nie jest 'polska semolina', bo to mąka słaba, w przeciwieństwie do ultramocnej semoliny (kilkanaście procent glutenu - nie pamiętam, koło 15 chyba vs bodaj 7% w

Re: A może wątek kulinarny IV

BANANY W CIEŚCIE Składniki: 6 bananów, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 2 łyżki likieru bananowego, łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, 3 łyżki jasnego płynnego miodu, 200 ml kwaśnej śmietany, pomarańcza. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i likierem bananowym na puszysty krem

Re: Jej wysokość truskawka

SERNIK NA ZIMNO 3 jajka, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 70 dag truskawek, opakowanie serka homogenizowanego waniliowego, jogurt truskawkowy, 4 łyżki cukru pudru, 3 galaretki truskawkowe Białka ubij, wsyp cukier

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

krysia798 napisał(a): > Do drożdżowego ciasta używam tylko sprawdzonej niedrogiej mąki pszennej Castell > o z Lidla,ciasto zawsze się udaje. Przepraszam, że wracam do zamkniętego tematu, na tej właśnie mące nalepiłam pierogów, smak ok, ale kolor szaro bury, do ciasta bałam się jej dać

Pierniczki (jak z IKEA)

Pierniczki te idealnie nadają się do lukrowania, ponieważ nie rosną i zachowują swój kształt. Z dnia na dzień stają się coraz lepsze (moim zdaniem najlepsze są 3-4 dnia). Składniki: * 400 g mąki pszennej tortowej * 150 g miodu (najlepiej spadziowego) * 120 g masła * 120 g

Voila:

Ja torty piekę rutynowo. Wychodzi mi każdy wymyślony. Najprostszy tort to biszkopt przełożony masą maślano-budyniową. 6 żółtek ubija się ze szklanką cukru, do tego dodaje ubitą na sztywno pianę z 6 białek i półtora szklanki mąki. Najzwyklejszej, niekoniecznie tortowej. Pianę miesza się z

Re: **sw.Lucyja**

soli *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka, po godzinie dodac *1 cale jajko *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic) *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu podczas gdy ciasto rosnie, (nie musi byc szafran, mozna

Re: A może by tak wątek kulinarny III

ZAJĄCZKI 1 kostka margaryny, 6 jajek, po 6 łyżek mąki i oleju, 2 łyżki octu, po 1,5 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i tortowej, mały proszek do pieczenia, sól Do miski włóż margarynę. wsyp szczyptę soli i cukier, wbij jajka, ucieraj dodając po kolei pozostałe

Re: A może wątek kulinarny IV

PIEROGI INACZEJ 200 g mąki tortowej 120 g masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 2 żółtka szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka curry solidna szczypta pieprzu ziołowego odrobina suszonego koperku 2 garście rozmrożonego (tudzież świeżego - jeśli ktoś ma na podorędziu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA PIASKOWA MARMURKOWA 4 jajka, 25 dag curu, 1,5 szklanki mąki tortowej, 13 dag mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, esencja pomarańczowa, niepełna szklanka oleju, 2 łyżki gorzkiego kakao, gotowa polewa czekoladowa Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, wymieszaj, Dodaj

Re: Na jagody :)

fettiniu, mąka tortowa jest najwłaściwsza dla ciasta drożdżowego.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SERNIK NA ZIMNO 3 jajka, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 70 dag truskawek, opakowanie serka homogenizowanego waniliowego, jogurt truskawkowy, 4 łyżki cukru pudru, 3 galaretki truskawkowe Białka ubij, wsyp cukier

szybkie ciasto

Bardzo wilgotne, bardzo aromatyczne, w smaku dość zrównoważone. Dla tych, które/którzy niespecjalnie lubią piec ciasta a czasami są jak ja wczoraj męczone przez pół dnia o domowy wypiek. Inspirowałam się przepisem: www.malacukierenka.pl/proste-szybkie-ciasto- kakaowe.html a zrobiłam tak: 250 g

Zdjęcia - ciasta tortowe