Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

ciasto drożdżowe z lodówki

Witam Czy mogę dzisiaj wieczorem wyrobić słone ciasto jak na pizzę i dać do wyrastania na noc do lodówki? Jutro rano chciałam upiec takie ślimaczki i zabrać je "w gości" a wyjazd mam jak najwcześniej.

Re: ciasto drożdżowe z lodówki

Kruche to tak ale drożdżowe? Może się odezwie ktoś bardziej doświadczony ale ja chyba bym nie trzymała w lodówce.

Re: ciasto drożdżowe z lodówki

Tak możesz. Tylko przed pieczeniem tych ślimaczków, niech mniej więcej 45 minut podrosną poza lodówką. domekzpiernika.blox.pl

Re: ciasto drożdżowe z lodówki

Oczywiscie, ze tak. Mistrz Adriano robi taka pizze, ktrej ciasto siedzi w lodowce przez 2 dni :) profumodilievito.blogspot.com/2008/09/la-pizza-in-teglia-lunga-maturazione.html

Re: pączki-czy ciasto mozna nastawić na noc?

Chyba każde ciasto drożdżowe na pierwsze wyrastanie można zostawić na noc w lodówce. Wyrabiasz, wstawiasz do lodówki, rano znów wyrabiasz, formujesz/nadziewasz pączki, zostawiasz do ponownego wyrośnięcia, smażysz.

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Mam zamiar jutro zrobić rogaliki drożdżowe, chciałabym wyrobić się ze wszystkim do 12. Czy radziłybyście mi zagnieść ciasto drożdżowe już dziś wieczorem i schować do lodówki, co z nim będzie gdy wyjmę je jutro rano koło 8, ile będę czekać na ostateczne wyrośnięcie (temp. pokoj. 19-20 stopni C), czy

Re: Wyrastanie ciasta drożdżowego

Ciasto urośnie również w lodówce! Będzie jednak potrzebować na to więcej czasu, nawet całą noc. Ciasto do lodówki można włożyć na pierwsze wyrastanie, przykryć szczelnie folią spożywczą, rano wyjąć z lodówki, ocieplić i uformować np. bułeczki. Lub na drugie wyrastanie - wtedy uformowane bułeczki

ciasto drożdżowe wyszło za ciężkie

Bardzo proszę o pomoc :) Wczoraj w nocy zagniotłam ciasto drożdżowe. Rosło w lodówce przez noc a teraz wyjęłam je, żeby mocniej ruszyło. Niestety, ciasto wydaje się być bardzo ciężkie. Na pewno jest bardzo dobrze wyrobione (około 20 minut na to poświęciłam). Pytanie brzmi, czy mogę "

*po świąteczne pieczenie*

ostały mi się drożdże, wiec nastawiłam placek drożdżowy bez wyrabiania do rośnięcia, który jest dowodem na to że ciasto drożdżowe nie musi rosnąć w cieple, bo rośnie w lodówce:) czasami prawdy stare jak świat nie są do końca prawdziwe;)

Re: ciasto drożdżowe wyszło za ciężkie

to raczej normalne dla drożdżowego wyrastanego w lodówce. Musi teraz postać w cieple aby urosło i to wszystko. Formę z ciastem najlepiej okleić folią spożywczą. Mozna wstawić do piekarnika z włączoną tylko żarówką, gdzie będzie ok. 25 stopni ciepła i szybko ruszy

do znających się na drożdżowym

Nie chce mi się wstawać jutro rano a chcę żeby było świeże (wiadomo, drożdżowe to praktycznie jeden dzień dobre), więc wykombinowałam, że dzisiaj zrobię ciasto (a konkretnie maszyna mi wyrobi), włożę do lodówki a rano tylko nadzienie i sru do piekarnika. Da się tak?

Re: mrożenie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe rośnie w lodówce, również po włożeniu do zimnej wody(tzw.topielec). W zamrazarce szybciej zachodzi proces mrożenia niż wzrostu. Ja bym próbowała rozmrażać w wodzie, żeby było szybciej (ale sama nie potrzebowałam na razie "szybciej").

pozwolę sobie wkleić merytoryczną część wpisu

znana.jako.ggigus - nie mogę cenzurować częściowo a z pewnych względów post musiałam usunąć. znana.jako.ggigus napisała: ciasto musi wyrosnąć. musi to być też ciasto drożdżowe albo chlebowe. Zrób kulki, tępą częścią noża możesz też je "przekroić", odstawiasz chwilę jeszcze do

pączki-czy ciasto mozna nastawić na noc?

zawsze robiłam pączki od bladego świtu ;-) tak, żeby rano poczęstować moich ukochanych świeżym pączkiem. teraz jednak jestem w dość problematycznej ciązy i chętnie rozłożyłabym pracę, ale nie wiem czy to się sprawdzi? znam co prawda przepisy na ciasta drożdżowe które mogą nocować w lodówce, ale czy

Re: mrożenie surowego ciasta drożdżowego

Kocianno nigdy nie mroziłam ciasta, ale często robię drożdżowe , chowam do lodówki i piekę za dzień lub dwa. Musisz je jedynie przykryć mokrą ściereczką. Udanego wypieku życzę. A z chlebem to zawsze tak robię , bo rozpuściłam rodzinę i lubią gorący a mi się nie chce wyrabiać ciasta bladym świtem

Re: Jakie ciasto można przygotować 4 dni wcześnie

Drożdżowe - zamrożone zaraz po upieczeniu (po wystygnięciu oczywiście), po rozmrożeniu będzie "jak nowe". Sernika nie odważyłabym się jeść po 4 dniach, zwłaszcza nietrzymanego w lodówce. Ciasta biszkoptowe czy rózne murzynki szybko czerstwieją/wysychają - chyba, że tez zamrozisz. Ale też

uformowane ciasto można z powrotem zbić w kulę

i schować do lodówki, jak się straciło ochotę na pieczenie. Ja tak robię np. pierogi owocowe na cieście drożdżowym - latem 2-3 dni mam kulę w kuchni, ciasto rośnie, urywam kawałek, robię porcyjkę i tak 3-4 razy w ciągu dnia, latem ciasto rośnie w oczach. Na wieczór dorabiam ciasta. jak trzeba, a

Re: racuchy drożdżowe

To znaczy że mają ROSNĄĆ w lodówce? Dopytuję, bo u mnie w mieszkaniu ogólnie jest chłodno i np teraz jak robię ciasto drożdżowe, to na rośnięcie muszę je wstawić do pierkanika (na 40-50 stopni), bo inaczej nie wyrasta wcale. A mimo wszystko jest u mnie jednak cieplej, niż w lodówce:)

A może wątek kulinarny

je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki. Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki - dokładny opis postępowania znajdziecie w ramce u góry. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w

Re: rogaliki na drozdzach - margaryna?

Może śmiało być, kiedyś (zanim przestałam używać margaryny w ogóle) piekłam takie rogaliki właśnie na margarynie i wydaje mi się, że były nawet smaczniejsze i delikatniejsze niż na maśle, robię z takiego przepisu na ciasto krucho - drożdżowe, które trzyma się w lodówce. -- http

Re: czy ciasto na makowca zamraża po wyrośnięciu

Mrozić możesz surowe kruche ciasto, drożdżowe wyłącznie PO upieczeniu. Zarobione i niewyrośnięte możesz włożyć do lodówki na noc i upiec na drugi dzień. Ale nie do zamrażalnika.

racuchy drożdżowe

a ja znowu o drożdżach:) Czasem rano w sobotę mamy ochotę na różnego rodzaju naleśniki, placki, itp. łatwe. Ale jak zrobić racuchy drożdżowe na śniadanie, tak, żeby nie trzeba było czekać na wyrośnięcie? Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i po wyrośnięciu przechować je w lodówce przez całą

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

naturalnych składników. Do zwyczajnej domowej pizzy są potrzebne bardzo podstawowe składniki, które z reguły każdy ma w domu. Może wyjątkiem są drożdże, ale warto je mieć w lodówce. Jak nie do pizzy, to się przydadzą do czeskich knedliczek, czy np. klusek na parze albo babki drożdżowej. Smacznego.

b. smaczne, zrobiłam

ciasto drożdżowe można nb. zrobić poprz. dnia i przechować w lodówce. -- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Re: help - proszę o poradę kulinarną -pizza

Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, odstaw, niech wyrośnie, wyrób placki, zwiń na papier do pieczenia i odłóż do lodówki.

Re: a jak dlugo maksymalnie

Chłodny rozrost (retardacja) nie powinien przekraczać 24h, szczególnie w przypadku wzbogacanych ciast drożdżowych, gdzie wzbogacacze (tłuszcz przede wszystkim) osłabiają glutenowe wiązania. Jak słusznie zauważyła Bene, zbyt długi rozrost doprowadzi do przerośnięcia ciasta, drożdże wyjedzą wszystkie

Re: pytanie o paczki (pilne)!

Z mojego doświadczenia - każde ciasto drożdżowe można zostawić na noc w lodówce, ale na pierwsze wyrastanie, nie drugie. Czyli po wyrobieniu miskę obklejamy szczelnie folią spożywczą (żeby nie wysychało z wierzchu i nie uciekło, gdyby za mocno wyrosło) i do lodówki. Rano krótko wyrabiamy, formujemy

ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znacie??

szukam takiego przepisu to byly pół-słodkie rogaliki drożdżwoe, a ciasto na pewno rosło w lodówce piekłam je kiedyś, i zgubiłam przepis rogaliki byly w smaku bardziej podobne do francuskich rogalików na sniadanie,niż do drożdżówek kto mnie poratuje przepisem pozdr ewa

Ciasto drożdżowe - wnioski po upieczeniu...

się bo ładnie urosło i nic nie opadło. Wyszło tego ciasta tyle że musiałam wlać bezpośrednio do formy prodiżowej, bo foremka baby była za mała. BTW, czy nadmiar wyrośniętego ciasta drożdżowego można schować do lodówki / zamrażarki? czy trzeba od razu upiec? Na dniach robię drugą próbę bo zostało mi

Re: pytanie o paczki (pilne)!

Raczej Ci się nie uda, drożdżowe, jak sprawdziłam własnoocznie, znakomicie rośnie w lodówce, więc jutro po pracy będziesz miała jedynie lodówkę do sprzątnięcia, bo ciasto będzie już przerośnięte i pączki Ci nie urosną. -- Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja

Re: A może by tak wątek kulinarny III

. Składników nie mieszaj, wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrób. Przelej na blachę. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawą do jabłecznika. Wyrób składniki na kruszonkę, schłódź. Posyp ciasto kruszonką. Piecz 50 minut w 160 C. Nie robiłam tego ciasta

Re: Kulinarne porażki :)

, przekładając takim zwarzonym kremem ciasto (bo w smaku krem był fantastyczny). "serek" został między płatami ciasta, a serwatka częściowo wsiąkła w ciasto, a częściowo skapała na dno lodówki. A mój mąż, jak robił ciasto drożdżowe, to dodał gorącej wody. I był zdziwiony, że mu nie urosło :D Bardzo

Re: A może by tak wątek kulinarny III

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 10 dag drożdży, szklanka cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, 4 szklanki mąki, szczypta soli, Kruszonki: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki, około 20 dużych truskawek Drożdże pokrusz, wysp do miski. Dodaj po kolei

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 10 dag drożdży, szklanka cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, 4 szklanki mąki, szczypta soli, Kruszonki: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki, około 20 dużych truskawek Drożdże pokrusz, wysp do miski. Dodaj po kolei

Re: o pączki, pilne

Trocho po frytkach, ale może przyda się na przyszłość. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu i pobycie w lodówce nadaje się co najwyżej do wyrzucenia... Nic z niego nie będzie.

Re: Wasze najbardziej ulubione śniadanie

Na słodko - chleb z miodem i czarną kawą. Niedługo kawa będzie z ekspresu, czekamy na przesyłkę :) Piekę też często bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej, tzn, przygotowuję ciasto, formuję bułeczki, wsadzam to na noc do lodówki, a rano wyciąga to mąż, wsadza do piekarnika (ja odsypiam nocne pobudki

Re: Potrawy z grzybów

KURKI W TARCIE DROŻDŻOWEJ Ciasto: 40 dag mąki, 12 dag masła, 2 jajka, 3 dag drożdży, Nadzienie: 1 kg kurek, 2 łyżki oleju, duża cebula, 6 dag masła, sól, pieprz, 4 jajka, 40 dag gęstej śmietany 18%, 25 dag startego sera żółtego, łyżka posiekanej natki Ciasto: masło stop, ostudź, drożdże rozpuść

Re: A może by tak wątek kulinarny III

KURKI W TARCIE DROŻDŻOWEJ Ciasto: 40 dag mąki, 12 dag masła, 2 jajka, 3 dag drożdży, Nadzienie: 1 kg kurek, 2 łyżki oleju, duża cebula, 6 dag masła, sól, pieprz, 4 jajka, 40 dag gęstej śmietany 18%, 25 dag startego sera żółtego, łyżka posiekanej natki Ciasto: masło stop, ostudź, drożdże rozpuść

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

KURKI W TARCIE DROŻDŻOWEJ Ciasto: 40 dag mąki, 12 dag masła, 2 jajka, 3 dag drożdży, Nadzienie: 1 kg kurek, 2 łyżki oleju, duża cebula, 6 dag masła, sól, pieprz, 4 jajka, 40 dag gęstej śmietany 18%, 25 dag startego sera żółtego, łyżka posiekanej natki Ciasto: masło stop, ostudź, drożdże rozpuść

Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek

No tak :) ale drożdżowe na prezent mi nie podchodzi :P Zrobię albo polecane szafonowe, rozważam też tartę z creme brule, dostałam tez właśnie przepis na roladę z kremem czekoladowym więc zastanawiam się. W pierwszej wersji miałam robić to ciasto: gotowaniecieszy.blox.pl/2013/02/Wilgotne-ciasto

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

znam to ciasto,ale napiszę je później, około 18,30, bo mąż śpi i nie mogę wejść do pokoju po przepis pozdrawiam

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

Ja mam taki przepis na rogaliki rosnące w wodzie, drożdżowe ale w smaku bardziej przypominające kruche. Kiedyś je często piekłam, bo robi się je szybko i nieskomplikowanie, teraz jakoś zapomniałam o tym przepisie.

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

myślę, że nie ma to większego znaczenia, choć jeśli zamiast zwykłego mleka damy mleko kwaśne lub śmietanę ciasto bedzie lepsze, czasem też dodaję olejki spożywcze, najchętniej pomarańczowy a do środka jabłka usmażone z cynamonem. pozdr.

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

CIASTO: 50/55 dag mąki 10 dag drożdży 10 dag cukru 1 jajko 1 kostka margaryny 1/3 szkl mleka można dać cukier waniliowy wszystko szybko zagnieść i na godzinę do lodówki, potem formować rogaliki, napełniać powidłami, ja jeszcze posypuję kruszonką, kruszonka: 8 dag margaryny 6 łyżek cukru 1 kopiasta

Re: a jak dlugo maksymalnie

miejsca na to w zamrazarce. bucefal_macedonski napisał: > Chłodny rozrost (retardacja) nie powinien przekraczać 24h, szczególnie w przypa > dku wzbogacanych ciast drożdżowych, gdzie wzbogacacze (tłuszcz przede wszystkim > ) osłabiają glutenowe wiązania. Jak słusznie zauważyła Bene, zbyt długi

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

dziękuję wszystkim, bardzo to chyba jednak najbardziej podobny jest przepis , który podała ZOCHA pamiętam,że w "moim" na pewno bylo niesłodzone mleko zagęszczone...myslicie ,że to ma jakieś znaczenie??? zara-jeśli tu teszcze zajrzysz to podaj swój przepis pozdr ewa

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

ręką.Włożyć do lodówki na około 1 godz.po tym czsie ciasto wyjąć i na blachę. Można pieć z owocami,lubię też kruszonkę- 3/4 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1/4 kostki masła,2 łżeczki cukru wanilowego- wszystko dobrze zagnieść. piec ok.45 min. w 180 st.

Re: ciasto drożdżowe, co wyrośnie w lodówce- znac

odstawić do lodówki na 3 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą blachę i ułożyć owoce albo kleksy z musu jabłkowego. Można posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. -- Pozdrawiam Ada

Re: Pomysły na kolacje

różne- ziemniaczane, z dyni, ryż z jabłkiem, z dodatkiem konfirury i słodkiej śmietanki bardzo często na kolację piekę muffinki,(na następny dzień córka ma również do szkoły na drugie śniadanie) piekę też albo placek drożdżowy, babkę z jabłkami, jakiegoś murzynka czy inne szybkie ciasto albo jakieś

Re: 22 grudnia - pierwszy dzień zimy

właśnie mi ciasto drożdżowe na paszteciki rosnie w lodówce:) też sobie pomyslałam, ze jak Polska Wigilia to i polskie jedzenie, a nie jakieś tam zagraniczne -- Elegancko ma być i już

Re: Drożdżowy zakalec

Ja wyrzuciłam do śmieci chyba z 10 "ciast" drożdżowych, niepodobnych do niczego, zanim nie trafiłam na Przepis Doskonały, gdzieś na forum gazety, ale nie umiem go znaleźć teraz... Od miesięcy wychodzą mi wszystkie ciasta, i są lepsze od mamusinych i babcinych :D Drożdże - 25g, czyli 1

Re: Jeszcze pytanie...

kruchym-po etapie sypkim ciasto w pewnym momencie zaczyna być mokre-zaczyna się lepić do ścianek-wtedy wyłączam robota-zbieram ciasto w kule i do lodówki. W razie czego do kruchego możesz dodać więcej masła. W obydwu przypadkach (i przy kruchym i drożdżowym)na efekty połączenia w jednolita masę trzeba

Re: a jak dlugo maksymalnie

. Nie wydaje mi się, żeby w drugiej dobie rozrost był kontynuowany w jakimkolwiek znaczącym stopniu, raczej zachodzić zacznie wtórna fermentacja (zakwaszanie). Do samego długotrwałego przechowywania ciasta drożdżowego lodówka się nie nadaje. -- "Scratch a konik and find a romantic..."

Re: Smaczne sniadania dla wybredziucha

lodówce kilka dni. Osobiście piekę sobie też często na śniadanie proste drożdżówki. Znaczy piekę wieczorem. Do bardzo prostego ciasta drożdżowego dodaję mielonej skórki pomarańczowej albo cytrynowej i kardamonu. Czasem też rodzynki, albo orzechy. Najczęściej robię z ciasta wałeczki i kształtuję w

Re: ILE jedzenia na 50 osób?

z majonezem, jajek w majonezie, ciast z kremem itd. Stawiaj na to, co w razie czego da się zamrozić, pokroić i wysuszyć (keks, ciasto drożdżowe) bo nie ma nic gorszego, niż wyrzucanie jedzenia, na którego przygotowanie poświęciło się mnóstwo czasu i sił. Powodzenia!

Re: Wyrastanie ciasta drożdżowego

Moim zdaniem zdążysz, ale ja nigdy nie wkładam drożdżowego do lodówki.

Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie...

Nie bardzo mogę o jedzeniu, czując się tak przejedzona :( My pieczemy/gotujemy wspólnie na Wigilię (gdzie zabrakło kutii, bo córka zapomniała ją wyjąć z lodówki :D), za to ciast napiekłyśmy stanowczo za dużo i pewnie czegoś nie dojemy. Bo wyszło tyle: - makowce drożdżowe zawijane, - sernik, - keks

Re: 9,5 roku mi zostało...

Mnie ciasto drożdżowe wyszło w 36. roku życia, w wcześniej próbowałam długo :) Wklejam swój przepis, skopiowałam opis z WPPD: Drożdże - 25g, czyli 1/4 standardowej kostki - posypuję 4 lyżkami cukru (może być mniej, nawet 1 lyżka, jeśli nadzienie będzie wytrawne). Kiedy się rozpuszczą, dosypuję do

Re: Ciasto drożdżowe - wyrastanie

Nie, niczym się nie różni- przynajmniej ja nie zauważyłam. Ciasto drożdżowe jeśli zostawiam do wyrastania na noc, to wkładam przykryte w naczyniu na dół do lodówki. Rano jest rewelacyjnie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Powodzenia

Re: Co do jedzenia dla 16-latka na urodziny?

Tutaj może być problem ponieważ ja większość potraw robię "na oko" :) i najczęściej wprowadzam jakieś zmiany w celach eksperymentalnych ;) Ale do rzeczy, na owe pierogi drożdżowe robię ciasto drożdżowe, najczęściej z około 60 dkg mąki. Do ciasta dodaję rozkruszone zioła prowansalskie

Re: Jakie ciasta pieczecie?

Najczęściej to piekę muffinki różnych rodzajów. Drugie w kolejności ciasto drożdżowe, z przepisu według którego rośnie sobie w lodówce. Potem to tarty różnych typów. Potem to biszkoptowe z owocami w galaretce ex aequo z babką makową i ewentualnie dalej babka proszkowa. Czasami rogaliki drożdżowe z

Re: Znowu knedle!

Sylwio, jakbyś się pospieszyła, to jeszcze dwa w lodówce leżą - sporo mi się wczoraj narobiło :0) A co do pyz, to u mnie na wsi pyzy robi się z innego ciasta,z ziemniaków gotowanych zmieszanych z surowymi tartymi jak na placki i bardzo dobrze odciśniętymi. Wychodzą szare i całkiem inne w smaku

Re: Nastał grudzień

Byłam wczoraj w stolicy województwa na kolejnych badaniach i dostałam najpiękniejszy prezent pod choinkę ;" nie ma zmian". Z radością upiekłam pływający sernik, makowiec z piany i zrobiłam drożdżowe ciasto siedzi w lodówce. To tyle na te święta. Reszta do dziecka należy.:*)) aga

Re: nie będie już ciasta na pierniki w IKEA, buuu

zrobiłam także:D wyszło w miarę gęste, na pewno nie rzadkie ale też nie jak np ciasto drożdżowe. Jedynie bardzo lepiło się do rąk, do miski już nie. Podsypałam mąką ale nic to nie dało, więc dałam sobie spokój. Wpakowałam do lodówki, po paru godzinach zajrzałam i spróbowałam :P i ciasto

przepis na bułki drożdżowe długorosnące

Witam wszystkich po małej przerwie;) Poszukuję przepisu na bułki drożdżowe, ale nie słodkie. Jednak szukam takiego ciasta, które będzie sobie rosło przez noc w lodówce albo w kuchni. Generalnie chodzi o to, że chcę zrobić bułki na wielkanocne śniadanie, ale nie będę miała czasu na czekanie aż

Przepis

Przepis jest prosty - robi się normalne ciasto drożdżowe z pół kilo maki pszennej, czterech jajek, szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka i ćwierci paczki drożdży. Ja dodaję jeszcze sok i skórkę z połowy cytryny. Jak wyrośnie ładnie, dzielimy na części i układamy na wysmarowanej płaskiej brytfance

Re: Przedświąteczne "katastrofy" kuchenne :)

Pierwszy raz w życiu robiłam strudel makowy. Wzięłam przepis Karola Okrasy, no i się uparłam, żeby ciasto drożdżowe wyrabiać mikserem. Tak mi to coś kiepsko szło, że postanowiłam sobie pomóc - wsadziłam palec do miksera :D No ale jakoś go zrobiłam, zawinęłam i wsadziłam do piekarnika - ten strudel

Re: ...do wykasowania...

(...a czasem - zimnej...) - zaczyn - ok. 1/2 słoika 0,9 l ...składniki należy wymieszać - łyżką lub hakami... po 2 godzinach włożyć do blaszek (...ja smaruję masłem i posypuję otrębami lub bułką tartą, blaszkę trzeba posmarować i posypać w całości...)... dwie łyżki ciasta można wrzucić do naczynia

Re: MAM! Oto imienna lista.

Ja Cię przepraszam za odniesienie, ale chodzi tylko o zobrazowanie, a nie lekceważenie tematu: czy jeśli mam w lodówce jajka, masło, drożdże i mleko, a w szafce cukier waniliowy i mąkę, to znaczy że mam ciasto drożdżowe? -- -------------------- Si vis pacem, para bellum

Re: ciasto drożdżowe

No więc wyobraź sobie, że jak piekę drożdżowe bułeczki, np, z kilograma mąki, to cała ilośc bułek nie zmieści mi się do piekarnika naraz, i w związku z tym piekę bułki partiami. Wówczas ciasto na drugą i trzecią partię bułek wkładam z garnkiem do lodówki, i wbrew pozorom ciasto w lodówce super

jak myś;licie które ciasto lepsze

Ciasto krucho-drożdżowe przepis z książki 'W staropolskiej kuchni'M.Lemnis i H.Vitry 40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka.Zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia

Re: Przepis na chleb na zakwasie

drożdżowej, a to najlepiej odbywa się w temperaturze 10-12 st. C. Zgaś zatem piekarnik, a przygotuj półkę w lodówce. Moje wideło znajdziesz po wpisaniu w wyszukiwarce jutuba "Szalonykucharz" (bez cudzysłowiów) i wybraniu kanału użytkownika o takiej nazwie. Klip z chlebem będzie gdzieś na dole

Re: Jakie ciasta pieczecie?

drożdżowe , czasem jabłecznik. Żadnych mazurków czy bab muślinowych. Żurek też z torebki :/ . Dopiero u mnie w domu powraca staropolska tradycja pieczenia mazurków (które uważam za wspaniałe ciasta, bo są proste w robieniu, szybkie i smaczne) i gotowania barszczu/żurku z zakwasu. Poza tym piekę w ogóle dużo

Re: uściślam

no pewnie, ze można, ciasto drożdżowe w lodówce rosnie- weź to pod uwage - by talerz nie był zbyt mały i by nie stal blisko czegokolwiek, bo ciasto bedzie przylegać:)

ciasto drożdżowe kupne w rulonie - pizza?

Witam! Ciasto do pizzy próbowałam parę razy zrobić i mi nie wyszło, zniechęciłam się. Kupne twarde, grubaśne na 2 cm mrożone podeszwy też mi nie odpowiadają. Ale widziałam w supermarkecie w lodówce (nie zamrażarce) cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe w rulonie (jest też takie francuskie, ale

Re: Gotowanie zharmonizowane

serem i jeszcze pieczarkami. Dodatkowo zrobiłam ciasto w międzyczasie a właściwie odwrotnie, robiłam ciasto a w międzyczasie obiad: ciasto drożdżowe, więc to proste danie na obiad robiłam w czasie gdy w kolejnych etapach ciasto odstawiałam do wyrośnięcia. Nic mi gotowego w garach nie zostało na jutro

Re: Chałturzymy dalej

(jest różnica między IDY a ADY, o czym w wideo wspomniałam). Moja puszka ADY już drugi rok jest przeterminowana, co jak widać, ciastu w żaden sposób nie zaszkodziło. Lodówka jest niepotrzebna suszowi drożdżowemu. Przy zniesionej prawie do zera wilgotności i tak znajdują się one w stanie metabolicznego

Re: Doświadczone kuchareczki-dosc pilne

Ja bym zrobiła wg przepisu. Czasem piekę bułki z ciasta drożdżowego, ciasto surowe trzeba wstawić na noc do lodówki (one rosną w lodówce przez noc) i rano się piecze. Wychodzą bez zakalca, więc drożdżowe ciasto niekoniecznie musi być w ciepłym. P.S. Poczęstuj rogalikiem do kawki jak upieczesz ;)

Re: Czy ciasto na pizze...

Ja od czasu do czasu kupuję w lidlu ciasto drożdżowe z lodówki (nie mrożone tylko schłodzone). Jest rozwałkowane i nawinięte na papier do pieczenia. Rozwija się je tylko i z tym papierem kładzie na blachę. Nigdy nie podgrzewam go ani nie wyciągam wcześniej - prosto z lodówki na blachę

Re: Wygraliśmy w rankingu rogali

robiłem. Ciasto drożdżowe w lodówce tez rośnie, tylko wolniej. -- Carpe diem

śliwki i ciasto kruche z drożdżami

margaryny 15 g drożdży 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu (lub pół łyżeczki gałki muszkatołowej) 1/4 łyżeczki soli szczypta kurkumy 200-300 g śliwek węgierek Wykonanie: Drożdże rozetrzeć w małym naczyniu z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, sól, kurkumę i zaczyn drożdżowy, zagnieść ciasto

kruszonka pomocy!

Poratujcie! Robię ciasto drożdżowe ze śliwkami. Pierwszy raz w życiu ;) No i poległam na kruszonce, a właściwie zabrakło mi mąki tzn. zmieszałam już składniki i ta kruszonka jest lepką breją - dodałabym mąki,ale nie mam ani grama. Jestem na działce i do sklepu mam parę km.A nie pojadę, bo wypiłam

Re: paszteciki z ciasta francuskiego - help!

No to zrobiłam i mam dwa rodzaje: z kruchego i ręcznie ugniatanego - oba rodzaje znakomite. Czy te z ciasta francuskiego mam zamrozić, włożyć do lodówki, czy do pojemniczka i trzymać w temperaturze pokojowej (drożdżowe są juz w zamrażalce ale z tymi nie jestem pewna)??????

Re: Rogaliki drożdżowe z jabłkami

widzę że nie znasz się na pieczeniu w lodówce rośnie klasyczne kruche ciasto drożdżowe

Nie-marcińskie rogale

Idealny deser do Gęsiny :) Ciasto (półfrancuskie drożdżowe): - 500 ml mleka; - 50 g świeżych drożdży; - 2 jajka; - 1 kg mąki; - 100 g cukru pudru; - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; - Płaska łyżeczka soli; - 450 g masła (50 g do ciasta + 400 g do wałkowania); Nadzienie

Re: Na Świętego Marcina - na stół rogale i gęsina

swoją objętość. Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać i ręki, wlać ciepły

Re: A może by tak wątek kulinarny II

swoją objętość. Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać i ręki, wlać ciepły

Re: W kwestii drożdżowej...

gęsta drożdżowa piana. Jeśli tak się nie dzieje, to zostaw jeszcze rozczyn na jakiś czas, a jeśli po tym czasie absolutnie nic się nie dzieje, to drożdże mogą być nieżywe, co - o ile nie zostały spalone w za gorącym mleku, czy wodzie, ani nie dobyte z czeluści lodówki po 25 latach - jest sytuacją bardzo

Re: dlaczego nie wychodzi mi drożdżowe?

Składniki do drożdżowego nie mogą być zimne (trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, a mleko lub wodę nawet lekko podgrzać). Ciasto drożdżowe trzeba energicznie wyrabiać, aż zacznie odchodzić od dłoni, ale nawet wtedy nie odkleja się całkiem. Spróbuj nie dodawać więcej mąki, niż jest w przepisie

Re: A może by tak wątek kulinarny?

ROGALIKI DROŻDŻOWE mąka, 1kg masło lub margaryna, 2 szt cukier, 5 łyżek drożdże, 10 dkg Jaja, 4 całe śmietana 18%, 4 łyżki 1.. Mąkę wymieszać z cukrem , masłem(margaryną) i jajkami 2. Wlać drożdże wymieszane ze śmietaną 3. Wyrobić ciasto 4. Następnie włożyć ciasto na ok 2 godz do lodówki 5

Re: drozdzowe slodkie w lodowce. da rade?

ciasto drożdżowe można bez roblemu przechowywac w lodówce należy jednak wcześnej je przyrządzic i uformowac jako struclę z serem,ochłodzic przez noc,a rano odstawic w ciepłe(ale bez przesady) miejsce,aż podrosnie i wtedy upiec. aha i wstawiajac do lodówki przykryj ściereczką-strucla tak berdzo

Re: Pizza Mniam ! - dlaczego do lodówki?

Może ktoś z forumowiczów mi wyjaśni dlaczego ciasto drożdżowe należy włożyć do lodówki. Najczęściej w przepisach jest mowa tym, że ciasto musi wyrosnąć w cieple. Tymczasem coraz częściej czytam o tym 'lodówkowym" sposobie na drożdżowe.

Re: salsaduro,

dam więcej cukru.Do masła trzeba dodać resztę składników,wyrobić robotem i odstawić do lodówki. Ciasto serowo-olejowe:150g serka homo,6łyżek oleju,80g cukru,1jajko,300g mąki,1 mały proszek do pieczenia.Zmiksować serek z olejem,cukrem i jajkiem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić

Re: przyjecie na słodko dla 60 osób

Podziwiam i chyba nie zazdroszczę - spore wyzwanie...Co oprócz ciast chcesz podać? Kawę, herbatę, wodę, soki? Czy masz dostęp do takiej liczby naczyń, będziesz je wypożyczać czy jednorazowe? Czy będziesz na miejscu mieć dostęp do lodówki? Jeśli będzie lodówka, ja jednak bym zrobiła tarty z creme

Re: Rogaliki drożdżowe!

niech ktoś na mnie nakrzyczy,ale ciasto drożdżowe urośnie w lodówce?boję się drożdży,teściowa zawsze ma nagrzaną kuchnię żeby nie było zimno.mam apetyt na te rogaliki... -- www.boniowka.pl

Re: Drożdżówka dla lenia

> 4. Jak już pisałam na Forum Kuchnia, drożdże są w tym cieście wyczuwalne (mnie > to akurat specjalnie nie przeszkadza), stąd też moje pytanie do ekspertów drożdżowych: czy zmniejszenie > ilości drożdży i odstawienie "zaczynu" (bez mąki) na około 12 h będzie dobrym rozwiązaniem

Re: do znających się na drożdżowym

da się, ale musisz po wyjęciu z lodówki doprowadzić ciasto do temp pokojowej -- anjaxgotuje.com.pl

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

czasami tylko zaglądam na taką stronę al rzeczywiście mam w swoich przepisach ciasto krucho drożdżowe ,które rośnie w lodówce, więc niech nikt się już nie dziwi bo ciasto jest BOSKIE!!!!!!!!!!

Zdjęcia - ciasto drożdżowe lodówce