Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: creme caramel / creme brule

Robię często. Uwieeelbiam. Sprawdziłam kilka przepisów i wybrałam ten www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/creme_brule/creme_brule.html Z białek, które zostają robię nastepnego dnia bezę pavlovej - tylko z oszczędności...z oszczędności ;-) Cztery foremki i palnik do creme brule kupiłam na

Re: creme caramel / creme brule

Polecam mój przepis antoludkowo.blogspot.com/2014/02/creme-brulee.html. Naprawdę warto wychodzi przepyszny. A palnik kupiłam na allegro sprawdził się idealnie :) -- antoludkowo.blogspot.com

Re: creme caramel / creme brule

Pół litra śmietany 36% i 6 żółtek i pół szklanki cukru ... Nie, absolutnie dietetyczne ;-) Przecież, te małe pączki też nie tuczą, prawda ? -- www.conaobiadkochanie.pl/

Re: creme caramel / creme brule

Strona nie istnieje -- "Wyciągnij lekcję z wczoraj, żyj dniem dzisiejszym i miej nadzieję na jutro." - Albert Einstein

creme caramel / creme brule

Jadacie? czy jedna porcja ma milion czy 3 miliony kalorii??? A na serio, polećcie dobry przepis i palnik do robienia cukrowej skorupki na creme brule.

Re: creme caramel / creme brule

robię czasem creme brule, ale czy przepadam? raczej nie - właśnie ta chrupiąca masakrycznie słodka skórka mnie denerwuje, sam krem pod spodem jest ok. -- --- 9/10 facetów woli duże cyce. ten dziesiąty woli tych dziewięciu. Mordimer Madderdin

bardo ladne creme brule bez zoltek

fajne podoba mi sie nie rozumiem czemu nzaywasz to panna cotta ale poza tym wyglada fajnie chyba wuprobije to creme brule z karmelem

Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or?

Masz rację smak Creme Brule poprostu wstrętne, że spalonym chemicznym karmelem

Re: Kokilki, miseczki porcelanowe do creme brule

To tutaj u tego samego sprzedawcy masz taniej allegro.pl/item1140911756_kokilka_kokilki_czarka_creme_brule_7_5cm_kwadrat.html Pozdr

Kokilki, miseczki porcelanowe do creme brule

Witam, chcę kupić kokilki do przygotowywania różnych przystawek/deserów na ciepło i zastanawiam się jaka wielkość będzie najodpowiedniejsza. Znalazłam takie: www.motoallegro.pl/item1085669823_kokilka_ramekin_czarka_creme_brule_9cm_kwadrat.html Są takie o boku 7,5 cm, 9 cm i 11 cm. Myślałam o 6

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Ostatnio czytałam przepis na creme brule z cukrem trzcinowym. -- www.dzieciom.pl/9656 http://www.suwaczek.pl/cache/3c610c14f5.png

Creme brule - totalne uzależnienie...

Byłam na lekscji gotowania z Kurtem Schellerem i uzależniłam się do Creme Brule. Zawsze lubiłam ten deser, ale teraz, kiedy wiem jak banalnie prosto się go przygotowuje, jestem totalnie uzależniona. Czy macie swoje dania, a punkcie których tracicie głową i żeby nie wiem jak być najedzonym to

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

a nie możesz zrobić creme caramel? o taki creme brule na odwrót, lejesz karmel na dno foremki i potem jak odwracasz foremkę to wychodzi creme oblany taki pysznym sosem karmelowym. mozesz skarmelizować ukier w piekrniku, jak masz górne grzałki. -- Kołysz się w miętowej mgle... Świat widziany

dobry creme brule

poszukuje miejsca w krakowie gdzie mozna skosztowac dobry creme brule??co polecacie???

Re: przepis na creme brule od Pascala

to tez jest przepis na creme brule poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid130/

Re: Jest

Mus czyni cuda! Ale jadłam ostatnio creme brule' i też bardzo mi smakował ;)

Re: Creme brule - totalne uzależnienie...

Ja też uwielbiam, choc nigdy nie robiłam. nie mam palnika..ale moze dostanę na urodziny, he he ;) We wrzesniu tez idę do Kurta S. na naukę gotowania, ale zupełnie inna kuchnia :) -- LilaBlog Rzeczy dla dzieci

creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

się przymierzam do wykonania tego ulubionego deseru męża i czy cukier musi być brązowy? któraś robiła? to trudne czy łatwe? i czy ten cukier na wierzchu da się skarmelizować zwykła zapalniczką czy musi być taki palniczek gazowy?

Re: Creme brule - totalne uzależnienie...

miseczki stoją na blaszce na którą nalana jest woda czyli miseczki z kremem W ŚRODKU ;) stoją w kąpieli wodnej -- Synek Synek i Córeczka Mąż też

Re: Creme brule - totalne uzależnienie...

i to jest takie pycha? nie zrozumialam tej czesci z wodą - wyjasnij mi plis :) -- Mati(01.07.07) Michał (10.07.08) wyGODNE

Re: Creme brule - totalne uzależnienie...

nie byłam na lekcji z Kurtem S. ale kiedyś znalazłam przepis Pascala i robię dość często, szczególnie od kąd dostałam na urodziny przypalarke do cukru :) ja robie tak, że pół litra śmietanki kremówki płynnej (preferuję taką świeżą, nie UHT) podgrzewam z prawdziwą laską wanilii (przekrawam laskę na

Re: gdzie kupić naczynia do creme brule?

zamierzam używac tych www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00132920 -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

jak mam czas to sama robię (w porcjach XXL;) ), bo rodzinka bardzo lubi, ale ostatnio często kupuję gotowy, mozna kupic w hipermarketach creme brulee w takich szklanych zaroodpornych kokilkach od razu.też bardzo smaczny, polecam

Re: Bary PSS Spolem

creme brule to francuski deser to jesli juz najlepszy trzeba szukac we Francji nie we Wloszech

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

To na nic, pokrywanie creme brulee wylewanym karmelem jest bez sensu. -- " Jak chcesz porządku, to szwajcarski samolot się powinien był rozbić nad Niemcami." (cherry.coke)

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Tez kupuje czasami ten gotowy rians'a. niby gotowy ale nie tak do konca, bo trzeba samemu zrobic skorupke. ja robie w piekarniku, ale ciekawy pomysl z ta podpalarką - muszę sprobować, dzieki za ciekawe pomysly!

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

:))) za dużo grzebania z tym piekarnikiem. poza tym mój i tak by się nie otworzyl przy pieczeniu, bo mam ten taki co jest razem z mikrofalówką połączony:/

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Też mi się wydaje, że bez palnika ani rusz. A cukier dowolny :) -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Skoro o takim mówimy, to co za różnica, czy on będzie skarmelizowany na powierzchni, czy w naczyniu ? Kropeczki można porobić czymkolwiek umaczanym w karmelu, byle to szybko było.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

niby mogę, ale chciałam zabłysnąć ;) serio taką zapalniczką na rączce, taką zapalarką znaczy się (mama ma takie coś bo ma piec na palniki gazowe) nie dałabym rady?

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Crises, czy mówimy o takim karmelu ? http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/gg/hj/swog/3Yw2qNOcwCbW1NUVHB.j pg

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

> a masz taką zapalniczkę, której płomień da się utrzymać skierowany > do dołu? Po co do dołu ??? Cukier sypie się na łyżkę i trzyma nad ogniem do rozpuszczenia.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Znalazłam coś na temat brązowego cukru w necie (zdaje się, że piszą tam o buraczanym). www.sfd.pl/cukier_br%C4%85zowy_-t521144.html :D:D

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

a to kurde nie wiem. dzisiaj widziałam poprostu biały cukier, albo brązowy cukier w dwóch rodzajach - barwiony karmelem i trzcinowy

Re: gdzie kupić naczynia do creme brule?

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00132915 www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90101603 -- Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia. Forum Avon

Re: gdzie kupić naczynia do creme brule?

Jakakolwiek żaroodporna miseczka powinna pasować. Poszukaj w jakiś sklepach z ceramiką kuchenną. Nie wierzę, że nie znajdzie się kilka sztuk odpowiedniej wielkości. -- Coito ergo sum! ;o)

gdzie kupić naczynia do creme brule?

jak w temacie. niestety w sklepach w których pytałam na ogół panie robiły wielkie oczy i pytały co to takiego ten "krembrile".

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

http://www.basiltime.com/wp-content/uploads/2007/12/creme-brulee.JPG -- Chłop nie przypatruje się gestom, nie widzi w jakimś jednym słowie podstępu. To widzi tylko baba. Bo ona zawsze była tylko trucicielką. Nie ucinała łba mieczem. Baba jest wiecznym knucicielem! by j-50

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

a może tak, jak na tym zdjeciu en.wikipedia.org/wiki/File:Creme_brulee.jpg sypiesz cukier, polewasz alkoholem i podpalasz, co? -- Kołysz się w miętowej mgle... Świat widziany kocim okiem. Zapraszam do kociej kuchni.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Tak, o takim. Polewanie creme brulee się nie sprawdza, bo powstają za duże plamy, pod którymi on się taki jakby odmoczony robi - to mają być kropeczki. Cukier należy skarmelizować na powierzchni. -- " Jak chcesz porządku, to szwajcarski samolot się powinien był rozbić nad Niemcami

Re: gdzie kupić naczynia do creme brule?

Nie wiem, gdzie mieszkasz, wiec nie wiem, jak ci poradzic. To nie musza byc naczynka specjalnie do creme brulee, te ktore widzialam w Duce np. sa dla mnie za plytkie (za malo c.b. wchodzi;). Poszukaj niezbyt wielkich, raczej szerszych niz wyzszych miseczek z plaskim dnem, nadajacych sie do

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Ale skorupka na creme brulee nie tak ma wyglądać. Najprędzej jak na tej fotce: tnij.org/hm4q Cały cymes w tym, że to jest taka chropowata, nieregularna skorupa, powstała wskutek stapiania się cukru z powierzchnią, której nie da się uzyskać kapiąc karmelem na krem. -- " Jak chcesz porządku

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Robiłam, wyszło nieźle, ale jest to pracochłonny, trudny deser, łatwo zepsuć i zrobić jajecznicę na słodko. brązowy cukier lepszy kolorystycznie, ale cukier to cukier. Zamiast zapalniczki można skorzystać z zapalarki do gazu (zapalniczka parzy po chwili), koszt znacznie niższy niż "profesjona

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Ale to nie o taki efekt chodzi. -- Jesteś dobra w gębie/klawiaturze- w realu gdyby Twojemu bliskiemu groziło cokolwiek buty byś mi wyczyściła. Błagałabys, żeby ratowac,poniżała się i skamlała. Na co dzień spotykam się z takimi. AutorProtozoa - lekarz

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Firgut to nie dokladnie taki karmel. Ten cukier robiony na kremie jest przypalany, zeby zrobila sie skorupka, robiac normalnie karmel nie osiagniesz tego efektu. To jak robisz gore tez jest wazne.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

shellerka napisała: cukier może być biały >> i czy ten cukier na wierzchu da się skarmelizować zwykła zapalniczką czy musi > być taki palniczek gazowy? a masz taką zapalniczkę, której płomień da się utrzymać skierowany do dołu?

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Ten buraczany to nie zwykły cukier barwiony karmelem, a mączka cukrowa przed wirowaniem. Pytam, bo wielokrotnie dziewczyny pisały, że cukier brązowy jest droższy od białego i powiem szczerze, że bardzo mnie to dziwi.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Tak z boku tematu się zapytam - ten brązowy cukier to zwykły, buraczany jest, czy też wyłącznie trzcinowy ? Zapalniczka może Ci się spalić, zanim cukier się rozpuści ale tak, jeśli się nie spali, to karmel dasz radę zrobić. Ja rozpuszczam nad gazem na łyżce.

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

crises napisała: > Co do karmelizowania - nie da się tego zrobić inaczej niż opalarką, da się - plułam sobie w brodę, że kupiłam opalarkę zamiast zapalarki do gazu, takiej z długą lufą. Nawiasem mówiąc - palniki są w Duce po ok. 50 zł, ale też na gaz do zapalniczek, więc co to za różnica? pło

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Te kropki obok tej plamy, to moje dzieło właśnie. Dzieło z garnuszka wykapane maleńkim strumyczkiem. Od nasypania cukru do jego wylania i wykapania nie minęło więcej jak 4 minuty. Naprawdę, było to śmiesznie proste nawet dla mnie, takiego antytalentu kucharskiego. Pokazywałam, że nie ma problemu

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

używam cukru trzcinowego. Zanim dorobiłam sie palnika, cukier karmelizowałam już na deserze wstawiając go na kilkanaście sekund do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla. Pod nagrzaną spiralą cukier b. szybko zamieniał sie w cukrowa skorupke. -- Kliknij. błagam, proszę. Tylko kliknij i już nic nie

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Co do ceny- jesli klient sklonny jest iles tam zaplacic to sie za tyle sprzedaje.Nie wnikam, rozumiem, ze kazdy chce zarobic, nikt mnie nie zmusza do kupowania drozszego zamiennika do słodzenia. Duzo bardziej boli mnie lichwiarska cena paliwa, bo ma zdecydowanie wiekszy wpływ na domowy budzet niz

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Cukier brazowy zawiera ciut melasy, wiec mimo wszystko nie jest tylko i wylacznie pustymi kaloriami jak cukier biały. Jako, ze kilo cukru wystarcza mi w domu na jakies 2 miesiace, moge zaszalec i kupic drozszy.Dla siebie kupuje melase, ktora uzywam do kawy i to sporadycznie(od kawy zalezy). Białe

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Oczywiście, to tylko chwyt marketingowy. ja nawet nad cukrem nie boleję, bo w ogóle nie używam, ale maki razowej używam i tez jest czasem 2-3 razy droższa od normalnej, a tez wymaga mniejszego oczyszczenia, wiec powinna byc tańsza. ale teraz wszystko co sprzedawane jako zdrowe, ekologiczne sprzeda s

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

figrut napisała: > Ten buraczany to nie zwykły cukier barwiony karmelem, a mączka cukrowa > przed wirowaniem. Pytam, bo wielokrotnie dziewczyny pisały, że cukier > brązowy jest droższy od białego i powiem szczerze, że bardzo mnie to > dziwi. Brązowy jest droższy, bo producenci jadą na

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

> mozesz skarmelizować ukier w piekrniku, jak masz górne grzałki. Chętnie zobaczę, jak ktoś to robi. Bo z moich eksperymentów wynika, że nawet przy stosowaniu wanienki z lodem od dołu temperatura w piekarniku jest za wysoka i za bardzo rozproszona i cały creme brulee szlag trafia, jeszcze

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Cukier musi być trzcinowy. Co do karmelizowania - nie da się tego zrobić inaczej niż opalarką, nawet nie próbuj. Te wszystkie patenty z podstawianiem pod zapalony górny piekarnik, trzymaniem z blaszce z wodą - nawet nie próbuj, to jest o kant d... rozbić. Kup sobie palnik do creme brulee (za

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Efektywne jak drapanie się lewą ręką w prawe ucho przez lewe kolano. Zresztą - zrób i pochwal się efektem. I daj znać, ile czasu Ci zajęło robienie tysięcy kropek o rozmiarze ziarnka cukru, powiedzmy, na 4 porcjach. O ile w ogóle taki karmel będzie przywierał do kremu, w co trochę wątpię, bo ch

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

Lola, to co nazywasz melasą, to cukrzyca o różnej konsystencji (1-2- 3), czyli etap przed wirówkami wstępnymi, a więc według logiki cukrzyca powinna być sporo tańsza od cukru białego. W tym temacie wiem bardzo dużo, bo z rodziny cukrowniczej jestem i sama w cukrowni też pracowałam. Ojciec cukrown

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

próbowałam. Metoda w piekarniku jest super, pod warunkiem, że nie jesteś przywiązana do swojego piekarnika, lub danie robisz raz na ruski rok. Wstawia się creme w miseczkach do naczynia żaroodpornego wypełnionego zimną wodą i lodem, włącza opiekacz i czeka ok. 2 minut przy UCHYLONYCH drzwiczkach do

Re: creme brule - któraś robiła? co z cukrem?

> Brązowy jest droższy, bo producenci jadą na szyldzie ekologiczności. > Tak samo jest z mąką razową. No właśnie, jadą na ludzkiej naiwności. Cukier biały wymaga dłuższej obróbki, a co za tym idzie zużycia maszyn, prądu i wody. Cukier brązowy to półprodukt białego cukru. Nie przechodzi prze

Re: Bary PSS Spolem

na Warszawskiej 39 mają najlepszy creme brule jaki kiedykolwiek jadłem, nawet we Włoszech nie maja takiego dobrego!

Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę

skoro to robi creme brule to mysle ze moga byc swietne rezultaty tez z polskim budyniem...

Re: kanon dla "dobrego domu"?

jezeli dziecko oprocz tego jachtu czy alp musi odbebnic nauke kaligrafii, malowania na jedwabiu, mowy ciala, wycieczke krajoznawcza po zabytku, wkuc podstawy ekonomi i zarzadzania i nauczyc sie robic bezblednie creme brule - tak, moze bedzie trzeba zmuszac, zeby JESZCZE cos zrobil. -- Wolimy

Re: kanon dla "dobrego domu"?

ekonomi i zarzadzania Raczej chyba chodzi o umiejętne gospodarowanie domowym budżetem i nie wbijanie się w niepotrzebne kredyty, np. > i nauczyc sie robic bezblednie creme brule Jak lubi, to czemu nie ;) Ale ktoś wspomniał - słusznie - o ugotowaniu czegokolwiek poza wodą.

Re: dajcie fajny przepis na ciacho.szybki.

Magda, u nas niepodzielnie rzadzi pavlova - czyli bez z kremem i owocami (prosta w przygotowaniu jak drut): mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html Porcje bialek mam zawsze zamrozona po tym, jak robie creme brulee: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/creme_brule/creme_brule.html no i

Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek

No tak :) ale drożdżowe na prezent mi nie podchodzi :P Zrobię albo polecane szafonowe, rozważam też tartę z creme brule, dostałam tez właśnie przepis na roladę z kremem czekoladowym więc zastanawiam się. W pierwszej wersji miałam robić to ciasto: gotowaniecieszy.blox.pl/2013/02/Wilgotne

Re: KĄCIK KULINARNY- Creme de Brulee.

Ktoś z Was robił może Creme de Brulee? www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/creme_brule/creme_brule.html W ofercie Biedronki będzie zestaw do zrobienia tego deseru - 4 miseczki i palnik do przypalania cukru. www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/juz_za_tydzien/ -- Drink provokes the

Re: zrobiłam - nikt mnie nie uprzedził!!!

7 cm? to dobry creme brule -- Kołysz się w miętowej mgle... Świat widziany kocim okiem. Zapraszam do kociej kuchni.

Re: znowu Rynek.. po raz kolejny te same knajpy..

Oregano - nieeeeeee Obsługa jak muchy w smole, kelnerka upomniana, że na 2 gałki lodow dla najmłodszego z gości przy naszym stoliku czekamy już 40 minut (w międzyczasie pizza, creme brule i ciasto czekoladowe zdążyły już zostać zjedzone) stwierdziła, że mają w kuchni dużo pracy.... Kiedy wreszcie

Zazie Bistro. Po francusku, nareszcie

byłam, objadłam się (nie za swoje, no ale przecież to nie jest knajpa dla studentów) i ledwo sie wytoczyłam. zestaw suflet serowy + zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kozim serem i pomidorami suszonymi + creme brule. moja prababcia mawiała "oczy chcą, d...a nie może" - i to własnie

Re: Mało słodkie lody w pudełku poszukiwane

sorbety niestety wg mnie bywaja przesłodzone Ja lubię Grycana - czekoladowe - na prawdę nie są mdłe, czy tez przesłodzone Pojawiły się teraz lody Movenpick ale do tej pory próbowałam creme brule i tiramisu - więc z zasady dośc słodkie smaki :)

Re: Panna Cotta bez zelatyny

Creme brule to raczej nie było, bo kiedys jadłam, chyba, ze był jakos inaczej przygotowany. Ten 'spalony' wierzch nie wyglądał jak ten z cremu brule, który przyala się palnikiem. Cała odkryta powierzchnia była idealnie, rownomiernie karmelizowana, dosyc ciemny brąz. Tak jak ciasto przy pieczeiu ma

Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę

deserow i kremow, prosze. Rozumiem w zupelnosci na jakiej zasadzie jest produkowany jogurt i w nastepstwie jak w takowej postaje serek. A powiedz o co chodzi z tymi deserami, kremami itd- jak powstaja? Czy to jakos gotuje to czy tez fermentuje? Bo creme brule to normalnie sie przeciez gotuje podobnie jak

Re: Czy można zamrozić masę na krem brulee?

oczywiście, ze rodzaj budyniu robiles kiedys budyn w domu? pewnie nie torebkowy rzadzi miedzy creme brule a zwyklym budyniem roznica jest taka, ze budyn sie u nas robi z mleka i zageszcza maka a creme brule sie robi ze smietany albo dodaje sie zelatyny, ktora scina mase ja robie smietanowy budyn

Re: Zostały mi żółtka - do czego wykorzystać?

biszkopt sabayone sos creme brule a na nie slodko to chocby majonez -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Farinella

dla mnie też jest w porządku:)stosunek jakosci do ceny najlepszy w krk.spróbujcie makaron z łososiem,pstrąga,szpinak z rodzynkami a na deser creme brule-jedyny ciemny punkt to schab.

Re: a co zrobisz z sześciu żółtek? :-)))

no jak co ? creme brule ;) -- Sześcioletni chłopiec na widok bliźniąt - mamo, dlaczego jego jest dwóch, a ja tylko jeden ?

Re: Jasiu na spacerze - szarady anagramowe

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/creme_brule/files/page134_7.jpg -- Jurek-de1 Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!

Re: A jak się opala cebulę? Pilne.

Gość portalu: vectra napisał(a): > Ja ostatnio opalałam małym palnikiem do creme brule. Dobry pomysł! Mam taki palnik. (Tzn. mam palnik do opalania farby z framug, ale do creme brule się nadaje.)

Re: restauracja francuska

Ja z kolei trafilam dwukrotnie na idealną ;) creme brule (doslownie: przypalona smietana), za to kuchnia mnie nie oszolomila. Ale potwierdzam ze Absynt cieszy sie bardzo dobra opinia. Lepiej jesc na dole, fajniejsza atmosfera.

Re: Crème brûlée façon tatin :))

Witam;)nie udzielałam się nigdy tu GP,ale teraz się powstrzymać nie mogę;)rewelacja-dziś zrobię;p dziękuję za inspirację.bo ja się zauroczyłam na nowo kuchnią francuską dzięki A.Bourdainowi(o dziwo;p)) i tarta tarin oraz creme brule to jedne z moich ulubionych deserów oprócz lodów które wielbię

zrobiłam - nikt mnie nie uprzedził!!!

więc zrobiłam ten creme brule zgodnie z przepisem. wsadziłam go do tych foremek, foremki włożyłam do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do polowy, na dnie sciereczka i co??? i mi ten krem cholerny wykipiał. zrobiłam więc drugi raz. tym razem nalałam tego o wiele mniej - tak do połowy

Re: A jak się opala cebulę? Pilne.

Ja ostatnio opalałam małym palnikiem do creme brule < czy jak to się tam pisze> i wyszła idealna, taka jak nad gazem i duzo szybciej była czarna;)

Re: Ulubiona czekolada

Witam, mam taką prośbę, przekonajcie mnie proszę do spróbowania czekolady z solą, bo jakoś nie mogę się odważyć. Zawsze oglądam czekolady Lindta a i tak kupuję pomarańczową, dobre są jeszcze te z nadzieniami o smaku deserów: tiramisu, tarty cytrynowej i creme brule. Z innych firm lubię Ritter

Re: Jak się czyta...

Gość portalu: paratha napisał(a): > A te tutaj ponizej, jak poprawnie wymawiac? > creme brulee > creme fraiche > cointreau głowy nie dam :) krem brule' (u jak niemieckie u umlaut) krem fresz kłętro' -- Literówki to moja specjalność :)

Zdjęcia - creme brule

Zdjęcia - creme brule