custard

Custard to słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny. Podobny do budyniu, lecz bardziej jajeczny. Rzadko produkowany w innych smakach niż podstawowy mleczny lub waniliowy.Kategoria:Sosy

... czytaj więcej o custard na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Custard

Nie znam sie za bardzo na kulinariach, ale to co zaobserwowalem, to to co Anglicy okresaja mianem "custard" wyglada mi na nasz budyn. Natomiast angielski pudding, nie znajduje naszego odpowiednika. Mam racje?

Custard

Nabyłam kiedyś w Anglii kilka torebek kremu custard (w proszku) pod naciskiem koleżanki, twierdzącej, że to pyszne.Zaufałam, kupiłam i wrzuciłam do szafki. Kilka miesięcy sobie to poleżało i właśnie mi się dziś przypomniało, że mam. No więc do czego najlepiej wykorzystać ten (jeszcze wciąż

Re: gdzie kupić custard?!

Gość portalu: sonia napisał(a): > szczęściara... mieszkanie na wsi poza mnóstwem plusów ma też minusy... Nie wiem w jakiej mieszkasz wsi bo nie podałaś. Nawet nie wiem czy to polska wieś. :) W mojej wsi custard można kupić, chociaż większość znajomych mi wieśniaków robi go sama. :)

Custard

Custard-to super sprawa.Nie jestem super kucharka ale na szczecie tu gdzie teraz mieszkam(Londyn) mozna kupic juz gotowe i to o roznych smakach!!!! Czy to nie wspaniale!!! W dodatku sa juz gotowe o roznych smakach.Ale teraz moze sprobuje zrobic sama.Artykul super!! Pa,pa

custard / creme anglaise

Custard to słodki deserowy sos oparty na mleku/żółtkach/cukrze/wanilii. Gdzie go kupić? w proszku? Nie mam pojęcia. Można go zrobić: link: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,2409983.html Na tego typu sos mówi się czasem "creme anglaise" czyli po francusku "angielski krem"

Co to jest krem custard

Spotkałam w jakimś przepisie : dodać 3 łyżki kremu/sosu? custard w proszku. Co to takiego, jak smakuje, gdzie się kupuje, czy można czymś zastąpić?

Re: Custard

dokładnie. Custard to jest troszeczkę bardziej płynny budyń. -- Jagienka i Dominik Imprezowicz

Re: Custard

Ja robię z jajami, tzn. zaczynam od kogla mogla, zalewam mlekiem, zagęszczam mąką. Natomiast custard można i bez jaj zrobić, stąd zapewne spotyka się pojęcie "egg custard". Dla mnie główna różnica to użycie w custard śmietanki; no i konsystencja bardziej lejąca. Rany, idę coś zjeść

Re: po czym poznam że gotowe?

kruche ciastka, chleb tostowy (ale to mało zejdzie 1 na 400 g maki) kogel mogel domowy budyń albo custard lemon (albo i inny) curd lody fondant czekoladowy (lava cake)

Re: Custard

jagienkaa napisała: > dokładnie. > Custard to jest troszeczkę bardziej płynny budyń. egg custard, czyli takie prawdizwe, jest nieziemskie w smaku i gestnieje pod wplywem zimna, jak nasz budyn. Uzywa sie go do trifle, deseru, ktory wielu ludzi je na boze narodzenie. W takim domowym custard

Re: Custard

Custard wykorzystuje sie jako sos do roznych slodkich rzeczy - najczesciej do takich z kwasnymi owocami (crumble, trifle). Jak dodasz mniej mleka, mozesz uzyc jako krem do delikatnych ciast.

Re: Custard

aitee napisała: > Z ta roznica, ze budyn nie zawiera jaj (zoltek) a custard zawiera i to sporo... tak jest, w moim przepisie - osiem! i do tego chyba z pol litra double cream i pol litra mleka! :)

Re: Custard

"Custard" to mniej więcej nasz budyń. Natomiast mianem "pudding" określa się sto tysięcy rzeczy: Christmas pudding, Yorkshire pudding, black pudding, rice pudding... Sam "pudding" to również "deser" (What's for pudding today?).

Re: Co to jest krem custard

Też oglądając jak Anna robi ten tort zastanawiałam się nad tym samym. Wyglądało budyniowato, a wg. różnych przepisów na kuchnia.tv, np: www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,398 krem custard niewiele się od niego różni. Pomijając fakt, że w polskiej kuchni na bazę kremów właśnie budyniu

Re: Custard

nie jadlam kremu z custard u nas dzieci uwielbiaja go po prostu na zimno -- ? I am too blessed to be stressed and too anointed to be disappointed Geniusze widza swiat z innego punktu widzenia niz pozostali ludzie i na tym polega ich tragedia.

"Lekko" przeterminowany custard

Nabyłam swojego czasu w Anglii i oczywiście o nim zapomniałam :( Wyciągnęłam dzis z szafki i data niestety "best before Feb 2007". Jest to custard w proszku. Czy na pewno do kosza czy może jeszcze spróbować ?

Re: Co to jest krem custard

Dziękuję wszystkim za informacje, a Ani za propozycję kupna. Ale skoro piszesz, że smakuje jak budyń, to nie będę Cię fatygować. A krem custard użyła Anna Olson robiąc krem do tortu orzechowego. Tort wyglądał smakowicie i zastanawiałam się, czy nie zrobić go na święta. Tutaj zanalazłam dokładny

Re: custard

Kiciorze, jesli kupisz puszke koktailu owocowego o dowolnym skladzie, wylozysz na miske po odlaniu zalewy i polejesz custardem, moze byc calkiem dobre. Custard to raczej sos waniliowy niz budyn, jesli byles w Skandynawii i sledziles kulinaria, to taki vaniljesaus wlasnie. Biszkoptu nie przekladaj.

Re: Marshmallows sa dobre...

-of-cornwall-cornish-dairy-ice-cream/ oraz budyn waniliowy Ambrosia Devon Custard andysworld.org.uk/2011/03/30/ambrosia-devon-custard/ Bardzo bym zjadła meksykańską nutellę z kozim mlekiem... www.mexifoods.co.nz/shop/cajeta-goats-milk-caramel-310gm

custard

co to jest (wyjasnienia na opakowaniu mi nic nie mowia) i jak go spozytkowac, bo tani? -- <><> eurOkicioR <><> Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku

Re: gdzie kupić custard?!

wielkopolska. obawiam się, że nietaktownie zapytałam w sklepie...hi, hi! na 100% nie ma i było nigdy takich rzeczy...

Re: gdzie kupić custard?!

Głowy nie dam, ale chyba jest w Marks&Spencer. -- Kot zjadł mi sygnaturkę :((( demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna

Re: gdzie kupić custard?!

Nietaktownie zapomniałaś podać okolicy w jakiej szukasz. Mogę podać adres sklepu z Berlina, Paryża lub Londynu. :) Ale miło wiedzieć, że nie tylko warszawiakom się wydaje, że mieszkają z pępku świata. :)

Re: gdzie kupić custard?!

Gość portalu: sonia napisał(a): > można gdzieś dostać? pilnie potrzebuję!!! z góry dziękuję za podpowiedź! Można. 150 m ode mnie, w prawo. Taki sklepik z dużym czerwonym szyldem, nie sposób nie zauważyć. :)

Re: Yellow Matter Custard

E tam,Portnoy w Transatlantic i wlasnie w projekcie "Yellow Matter Custard" gra nie po "portnoyowskiemu",czyli z wyczuciem i subtelnoscia.Umie sie chlopak wpasowac.

Re: gdzie kupić custard?!

Samemu można wykonać z: - pół litra mleka, - 50ml tłustej śmietanki, - 4 zółtek, - 30g cukru, - wanilii, - 2 łyżeczek skrobi kukurydzianej. Mleko ze śmietanką podgotować, wlać do dobrze roztrzepanych żółtek z cukrem i kukurydzianą mąką i cały czas mieszając ściąć - na parze, albo słabiutkim ogniu.

zapieczony custard (lub budyn) wyglada

tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25666025&a=25666025 A na twoim zdjeciu custard jest bialy, wiec nie jest pieczony. To moge zeznac na torturach. Nie bede wchodzila w to, czy sama upieklac tarte czy nie, ale jestem pewna, ze twoje odpowiedzi na pytanie nie maja sie nijak do tego

Yellow Matter Custard

Onet: Beatlesi w interpretacji perkusisty Dream Theater Yellow Matter Custard, tzw. Cover band The Beatles, któremu przewodzi perkusista Dream Theater, Mike Portnoy, doczekał się wydania koncertowego DVD. Poza Mikiem w skład Yellow Matter Custard wchodzą znakomici muzycy rockowi - Paul

Re: i custard w prezencie dla przyjaciół:-)

dziekuje za wasze pomysly i prosze o jeszcze, a swoja droga przepisu na custard nie znalam, a to moze byc calkiem dobre:-)pozdrawiam

Re: ach ta Anglia - deser "custard"

'custard' i nic nie spolszczać, bo to jest powszechnie przyjęta nazwa fachowa. Ani budyń, a już na pewno creme brulee. -- Niezmiennie jest mi przyjemnie, gdy świat sobie radzi beze mnie

Custard miodowy z miodowym sosem- Rick Stein

Custard: podgrzać mleko ze śmietanką. Wymieszać 7 żółtek z miodem. Masę zalać mieszanką mleczną, wymieszać. Piec w kąpieli wodnej 50 min. Sos: miód skarmelizować ciągle mieszając, dolać wody, zamieszać. Można się posiłkować: www.picktnproducts.org/food/recipe/recipes_janfeb2005.html Rick Stein

Re: egg custard tarts

przepis - chetnie podpowiem (np.kaczka po pekinsku- co za smak!!). skopiowalam moje ulubione 'Egg Custard Tarts', babeczki z jajecznym, kremowym nadzieniem, najlepsze prosto z pieca...a zreszta, sami sprobujcie :) Egg Custard Tarts chinesefood.about.com/library/blrecipe266.htm 24 tarts Ingredients

Re: zapieczony custard (lub budyn) wyglada

jo.hanna napisała: > tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25666025&a=25666025 > A na twoim zdjeciu custard jest bialy, wiec nie jest pieczony. To moge zeznac n > a > torturach. Nie bede wchodzila w to, czy sama upieklac tarte czy nie, ale jestem > pewna, ze twoje

Re: W tymże samym linku jest napisane:

Ja kupuje w "arabskich" I azjatyckich sklepach .Zazwyczaj pozny wrzesien - listopad, wtedy docieraja do nas dojrzale. Kroje na pol , wyjadamy lyzeczka ze skorki, twarde,pestki wydlubuje w miare jedzenia . Owoc nazywamy tu potocznie" custard apple," (UK)

Re: ach ta Anglia - deser "custard"

Zupelnie nie creme brule. Raczej budyn. Gotowany, nie pieczony, o polplynnej konsystencji. Custard ma postac gestego sosu - czasem jest uzywany jako przelozenie ciast (gestszy), najczesciej - jako sos do dan slodkich (z grubsza tam, gdzie wg Polaka pasowalaby bita smietana). Tradycyjnie robi sie

Re: Kuchenne super - wyzwania...

ciasto upiec jako miseczki szarlotke i dynie ukrecic na custard, z dodatkiem jaj, moze odrobina mleka kokosowego - leciutko doprawic cynamonem, ale naprawde leciutko wsadzic w miseczki, oblozyc jezynami ewentualnie osobno w miseczce sos jogurtowo miodowy -- co bylo to bylo co moze byc jest a

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

Śmietana na pewno ma być słodka.Ja bym wzięła 18%,30% też pasuje ale custard będzie wtedy tłustszy. -- Zdjęcia moich wypieków Chleb domowej roboty KOZMOS

Re: Co to jest krem custard

jestem w anglii, jak chcesz to ci moge kupic, kosztuje jakies grosze... smakuje jak budyn, wiec z braku laku mozesz go nim zastapic. ania

Re: Co to jest krem custard

To cos jak nasz budyn, bywa gesty do zjedzenia jako deser, bywa rzadki jako sos. Mozna kupic i w proszku i gotowe, ale nie wiem jak z dostepnoscia w Polsce. Ja bym zastapila budyniem waniliowym i ew.zoltkiem. -- Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż

Re: Co to jest krem custard

Na forach angielskojezycznych pisza, ze zamiast custardu w proszku mozna uzyc maki kukurydzianej i aromatu waniliowego, czyli na chlopski rozum mozna wymienic to na budyniowy proszek albo ziemniaczana i cukier waniliowy np. Ale nie mam pojecia, czy na taka sama czy inna ilosc. -- stereotypes

Re: Ciastko zycia

paszczakowna1 napisała: > We Włoszech (pewnie są i gdzie indziej, ale ja odkryłam tam), jadłam takie małe > ptysie, nadziewane czymś pomiędzy kremem napoleonkowym a custard (w ogóle do k > remów tego typu mam straszną słabość). Nie wiem, jak się po ichniemu nazywają. Crema pasticcera

Re: Ciastko zycia

We Włoszech (pewnie są i gdzie indziej, ale ja odkryłam tam), jadłam takie małe ptysie, nadziewane czymś pomiędzy kremem napoleonkowym a custard (w ogóle do kremów tego typu mam straszną słabość). Nie wiem, jak się po ichniemu nazywają. Są też z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, ale już znacznie

Re: custard

akurat jestem finskojezyczny =((( -- <><> eurOkicioR <><> Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku

Re: custard

dla mnie najlepsza jest wersja: jakaś szarlotka zalana ('zalana':) a nie 'polana') custardem. Mniam...mniam... -- Don't give up

Re: custard

dzieki. Pozdrawiam z krainy cheddara -- <><> eurOkicioR <><> Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku

Re: custard

Tak mnie cos tknelo ze zlapiesz watek. Czy Ty nie jestes przypadkiem wegierskojezyczny (ugrofinskosc sie klania), bo tesknimy tu na forum za kims, kto nam przetlumaczy przepisy z wegierskiego.

Re: custard

Hm, nie próbowałam. Z tego co wiem, nadaje się do wylania na kruchy spód. Ale wiesz, wszystko kwestia konsystencji. Jeśli wychodzi sztywne, to w sumie, czemu nie ;) -- Life's a journey, not a destination.

Re: custard

na przekladaniec z cholernie suchego biszkoptowego ciasta (kupnego oczywiscie, made in EEC) sie nada? -- <><> eurOkicioR <><> Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

Tylko słodka, w Anglii praktycznie nie używa się kwaśnej śmietany. A custard robią też na mleku. Jak ktoś chce mniej się narobić, to wystarczy zrobić budyń waniliowy, tylko dać więcej mleka, żeby miał konsystencję ciasta na racuchy.

Re: smak ma boski

U nas (Australia) to sie nazywa custard apple, faktycznie ma taki troche ciastkowy/kremowy smak. Jak jest twardy i "swiecacy" z zewnatrz, to jest jeszcze niedojrzaly, dojrzewajac matowieje mu skorka. Mozna przetwarzac (na pewno do ciast i deserow) ale ja jadalam na surowo. Tylko denerwuja

Re: custard

trzeba bylo tak od razu =) Juz jestem w domu, w SF mieszkalem rok i tam to sprzedawali. A biszkobt chyba zjem jako magdalenke (moczona w herbacie) -- <><> eurOkicioR <><> Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku

Re: custard

To rodzaj budyniu. Do deserów i ciast jak znalazł. Ale można jeść samodzielnie na ciepło i zimno. www.freerecipe.org/Dessert/Puddings/Custards/ southernfood.about.com/cs/puddingrecipes/a/bl30102w.htm -- Life's a journey, not a destination.

Re: Posilki w szkolach- zdrowe czy nie?

A ja proponuje pozwolic dzieciom miec prawdziwe dziecinstwo. Niech sie ciesza na wyjscie do McDonalda od czasu do czasu, niech im sie buzia smieje do zelkow haribo jako special treat, niech maja radoche z puddingu z custard w szkole. Na swiadome ekologiczne zdrowe jedzenie maja naprawde czas. Czy

Re: Jej wysokość truskawka

szklanka mleka 4 płaskie łyżeczki mąki 1 cukier waniliowy Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy mąkę z cukrem do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje

Re: A może wątek kulinarny V

szklanka mleka 4 płaskie łyżeczki mąki 1 cukier waniliowy Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy mąkę z cukrem do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje

Re: Yellow Matter Custard

Jeśli Dream Theater jest dla mnie nudny, to czy jest sens bym słuchał nagrań, o których wspominasz? Pytam ze względu na słabość do The Beatles.

Re: Yellow Matter Custard

grrrg napisał: > Jeśli Dream Theater jest dla mnie nudny, to czy jest sens bym słuchał nagrań, o których wspominasz? Pytam ze względu na słabość do The Beatles. Ja też nie trawię tego zespołu, ale myślę, że mogłoby być ciekawie. Już sam zestaw utworów dobrze mnie do tego materiału nastraja

Re: Yellow Matter Custard

cze67 napisał: > Oj, chciałbym mieć tę płytę... No nie wiem, no nie wiem, widziałeś kiedyś Portnoya w akcji koncertowo? To chyba najbardziej mechaniczny turboautomat perkusyjny jakiego znam... imponujące są jego możliwości, trzeba przyznać, ale subtelności za to kompletnie brak.

Re: Yellow Matter Custard

Slyszalem u Kosinskiego trzy kawalki w ich wykonaniu, w tym "While My Guitar..." i niezamieszczone tu "Blackbird". Raczej podziekowalem. -- "And <<Smile>> is clichéd in that perfect pop music way; the way in which kissing on a beach in the summer rain

Re: kaganiec oświaty dla gazeciarza

6 puszek pomidorow, pake frytek a do tego... paczke kolorowych cupcakes, paczke custard cupcakes, jednego paczka i paczke cukierkow. I teraz pytanie, dlaczego zamiast tych slodyczy, za ta sama kase nie mogli (tak jak ja) kupic tacki truskawek, tacki jezyn (razem za 3 funty), dwoch awokado (1

jak jest po polsku custard cream?

to co jest w creme brulee? i w roznorakich babeczkach i tego typu rzeczach, krem ze smietany i zoltka z cukrem?

ach ta Anglia - deser "custard"

wyczytałam, że to krem z mleka i jajek, podawany na gorąco. angielski krewny creme brule, przynajmniej na moje oko. jak najlepiej to spolszczyć? macie jakie propozycje?

Re: kogiel mogiel

I bardzo dobrze, ze nie ma chowu klatkowego :-) W PL jest, ale takich jajek nie kupuję, bo mi żal zwierzaków. A krem angielski to jak najbardziej custard.

Re: egg custard tarts

smaczne suki sa, nie da sie ukryc ale pochodzenie ich jest smieszne bowiem odmiennie niz wiekszosc kulinariow te przywedrowaly do chin (makao) z portugalii nostromo

Re: jak jest po polsku custard cream?

najblizej to temu kremowi konsystencja do budyniu, tyle ze to nie budyn, ktorego gestosc uzyskuje sie przez dodanie skrobi tylko poprzez zagestnianie tezejacych zoltek podobnie jak patiserie creme - krem cukierniczy -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: zapieczony custard (lub budyn) wyglada

a. ten post wyżej to nie ja b. z tego co pamietam to Ty , wiosno nie mogłas sie ode mnie odczepić.. -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: zapieczony custard (lub budyn) wyglada

nie wychodz z zalozenia ze kto sie lubi to sie czubi bo nic z tego nie bedzie ja pisalam jakie kryteria musi spelniac moja kolezanka a ty sie masz nijak do nich

Re: i custard w prezencie dla przyjaciół:-)

jacek1f napisał: > kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2409983.html Jacku jaką śmietanę(kę) proponujesz ? Bo mleko to chyba 3,2%

Re: śliwki, śliwki, kochani!!

Crumble to po prostu warstwa owoców z kruszonką. Do zrobienia lewą reką w kwadrans, a pyszny i jednak w porównaniu do ciasta - mniej kaloryczny. Podaje isę na ciepło, często z sosem typu custard (w polskich warunkach custard skutecznie zastępuje waniliowa Smakija) albo z lodami. -- Żona pierze

custard z ostatnich "wysokich obcasów"

może ktoś czytał i podpowie czy ta śmietana to ma być kremówka czy kwaśna. Określenie "śmietana" kojarzy mi sie z kwaśną ale do przepisu na słodki krem pasuje raczej ta druga

Re: Grudniowy food&travel magazine - potrzebny pr

Pinos, czy chodzi Ci o hot chocolate-topped Baileys custard pots? Daj znac - jak tak, to wklepie.

Re: Miejsce do którego już nigdy nie powrócę

cherry.coke napisała: > Ale Portugalczycy sa fajni. Cos jak Irlandczycy poludnia :) Kocham Portugalie, Portugalczykow, Fado, porto (i Porto), vinho verde, za slone ryby, custard tarts ... Hiszpania niech sobie bedzie ale bez wzlotow, ich zysk, ze zaraz obok jest Portugalia :) Jedno, co wole

Re: Jedzenie marzeń

no bo z durianem ma sie" love or hate" afere ;-D Ja kupuje z chinskim cash & carry , pol sklepu tym " pachnie" ale mnie smakuje , ten custard czy budyn z zapachem cebulki - kupujemy za kazdym mozliwym razem .Fakt jedziemy do domu z otwartymi oknami :-D Pozdrawiam

Re: Panna Cotta bez zelatyny

ja tam mysle, ze ten custard posypali cukrem i potraktowali palnikiem. w sumie do czegos takiego zdolni sa tylko wlosi :) sprzedaja custard z karmelowa polewa nie jako creme brulee, ktorym ten deser jest, ale jako rdzennie wloska panna cotte ;) ok, custard na bialkach zamiast zoltek, moglby ktos

Re: ludzkie zdolności umysłowe oraz poczucie szcz

białka, w warzywach wiele witamin i minerałów); Deser: Sałatka owocowa z sosem custard (bogata w cukier, kalorie, ale i składniki odżywcze). Posiłek zdrowy w graniach rozsądku, zawierający dodatkowe węglowodany uwalniające serotoninę - związek uspokajający mózg. -- Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

dziękuję, czieszę się ,że odkryłam te forum, tyle info. , nawet nie wiedziałam, że można kupić skrobię kukurydzianą.

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

w wielkiej brytanii robia castarda,, ktory nawet nie jest slodki... za to jest obrzydliwy przesycona maka bleee

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

ciągle szukam jakiegos dobrego przepisu na wypełnienie tarty, czegoś pomiędzy budyniem a kremem angielskim, jakos dotychczasowe przepisy nie do końca mi odpowiadają...

Re: custard z ostatnich "wysokich obcasów"

To zależy jak go zrobisz.Taki z żółtek i śmietany to zupełnie cos innego niż budyń. -- Zdjęcia moich wypieków Chleb domowej roboty KOZMOS

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - custard