flaczki

Flaki
Flaki (flaczki) - tradycyjna polska potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych (fragmenty żołądka). Na flaki można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawieniec przy czym uważa się, że największą wartość kulinarną mają trawieniec i żwacz.

... czytaj więcej o flaczki na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Urodzinowe flaczki :)

Dziś kupiłam flaczki, takie pokrojone, obgotowane, ale szaro-bure, bo z 2 lata temu takie białe były beznadziejne.

turecka kuchnia zna rozne flaczki

buuenos napisała: > St > udiujac karte dan tureckiego imbisu odkrylam nic innego jak nasze flaczki!Panse > nsuppe,

Re: Urodzinowe flaczki :)

Dziękuję ogromnie za wszystkie rady! Wołowina na rosół jest, flaczki kupiłam za waszą radą oczyszczone i obgotowane, wódka w razie potrzeby też jest:)) Dam znać jak poszło pierwsze starcie z flakami.

Re: Urodzinowe flaczki :)

Wyszły pyszne, flaczki trzeba było ze 2 razy obgotować. Wywar był na kości od schabu i warzyw. Z przypraw najwięcej dałam ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku. Trochę też ziarnistej kolendry, pieprzu. Trzeba przyznać, że jest to czasochłonne danie. Na szczęście w domu lubiane, bo inne

Re: Urodzinowe flaczki :)

Melduję wykonanie zadania :) Moje pierwsze w życiu flaczki wyszły pyszne, lekko pikantne z dużą ilością miesa, gęste i aromatyczne..Samego rosołu (bez flaków) musiałam odlać mały garnek bo dzieci stwierdziły że najlepszy jaki zrobiłam ;) Ale kurcze, gotował się 8 godz na maleńkim ogniu z dużą

Re: Urodzinowe flaczki :)

jasna). Tu masz fajną inspirację, również, jeśli chodzi o przyprawy barwysmaku.blogspot.com/2011/04/flaczki-woowe-z-warzywami-po-polsku.html Ja lubię klasycznie - majeranek (dużo), cząber, odrobina tymianku, imbiru i gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka. Warzywa daję ok. 15 min. przed końcem

Flaczki

Witam. Jestem smakoszem flaczków. Często kupowałem Flaki Zamojskie, ale ostatnio trafiłem w jednej z puszek na coś delikatnie mówiąc nie nadającego się do jedzenia. Czy macie jakieś inne sprawdzone, bo Zamojskich już nie ruszę.

Urodzinowe flaczki :)

Kochani, wiem że w internecie jest tysiące przepisów na flaki, przeczytałam chyba wszystkie.. Nie jestem noga w kuchni, lubię gotować i całkiem nieźle mi to wychodzi ale flaków nigdy nie robiłam bo się jako dzieciak zraziłam okropnie..A teraz obiecałam mężowi że specjalnie na jego urodziny zrobię...

flaczki

jednym z dwoch dan przygotowywanych przez mojego ojca, ktorych spozycia nie bylam w stanie demonstracyjnie odmowic, byly flaczki wlasnie. te tutaj to jest cos innego, cos budzacego pewna groze... bardzo pikantne, kwasnawe, tluste, pomaranczowe cos, co zawiera organy, ktorych naprawde nie chcesz

Re: Flaczki

Flaczki tradycyjne Pudliszki. Trzeba po swojemu doprawić (magi, majranek ) i można chamciać

Re: Urodzinowe flaczki :)

uuu nie było wódki po flakach??? -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Urodzinowe flaczki :)

Dzięki ogromne!!! Już czytam wszystkie:) Tylko jeszcze małe pytanie...kupić świeże czy już podgotowane?

Re: Urodzinowe flaczki :)

Olka, zrobiłaś z jednego przepisu czy zmiksowałaś kilka? jak kilka, to napisz po kolei, co i jak robiłaś :) -- sylwia

Re: przepis na fla(cz)ki

Proszę bardzo! Cieszę się, że mogłam pomóc. Przepis jest naprawdę bardzo dokładny, zrób te flaczki w ten sposób, na pewno będzie Ci smakować! I napisz, czy smakowało! Pozdrowienia! quba

Re: Urodzinowe flaczki :)

:) dla mnie też pierwsze 2-3 obgotowania są trudnym przeżyciem, na kacu w życiu bym przez to nie przeszła

Re: Urodzinowe flaczki :)

sabrossa napisała: > flaki gotować na "rosołku" z kostki? Zbrodnia ! nie, dla osob ktore to lubia:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Urodzinowe flaczki :)

narobiłaś mi smaku tym opisem :) i się skuszę i zrobię, chociaż dla mnie pierwsze obgotowanie nawet oczyszczonych flaków jest traumatyczne i na koniec dodaję zasmażkę

Re: Urodzinowe flaczki :)

ja bym kupila podgotowane, bo odpada wtedy czyszczenie surowych, co jak pamietam z domu nie jest fajnym zajeciem. ale koneserzy pewnie wlasnie takie wola. -- Jean-Claude Van Who?

Re: Urodzinowe flaczki :)

pamiętam, że jak pierwszy raz robiłam flaki, to po pierwszym wejściu do kuchni po odmierzonym czasie obgotowania musiałam natychmiast z niej wyjść, na szczęście (raczej nie pijamy wódki ale stała w barku taka zabiedzona po jakiejś imprezie) znalazłam jakąś czystą wódkę i wypiłam kieliszek i jakoś po

Re: Urodzinowe flaczki :)

Gość portalu: Olka napisał(a): > No wiem, gotuję > rosół wołowy z warzywami... wspaniale,on jest najwazniejszy wszystko jedno jakie robisz) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129162804,129162804.html -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Flaczki

Najlepsze flaczki jakie jadlem sa w punkcie przy granicy niemieckiej w Jedrzychowicach. Kolo stacji orlen jest jeszcze jedna stacja paliw i zwykly punkt gastronomiczny, ale flaczki rewelacyjne. Jesli ktos czesto jezdzi za granice to polecam to miejsce.

Re: Urodzinowe flaczki :)

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=777&query=flaki&sf=tresc&title=&x=22&y=10 wybierz sobie cos z tych konkretnych, sprawdzonych przez forumowiczy przepisow. po lewej stronie masz opcje "szukaj watkow". rozwin ja i wybierz takie, ktore tobie najbardziej odpowiadaja. masz ponad

Re: flaczki wersja lekka

właściwie powinno być napisane flaczki drobiowo-wołowe smak nie będzie identyczny ale podchodzi pod smak rosołu z flaków, flaki doprawiam papryką, majerankiem i zasmażką, czyli tak jak w tym przypadku co do żołądków - ja ich nie lubię, więc ich nie dodaję ale pewnie masz rację, że bardziej

Re: flaczki wersja lekka

Masz rację mhr2. Żeby z drobiowego wsadu uzyskać "mniej więcej" smak tradycyjnych flaków, to prócz mięsa drobiowego koniecznie należy dodać drobiowe żołądki (np. z indyka). I takie same przyprawy. Mamy wówczas tzw. flaczki drobiowe. Wołowina jest zbędna. --- Plecy po których cię

moje flaczki,

cebule pokroic w piurka,por na krazki, marchewka i seler w slupki co do ilosci(1cebula,1 por sredni, marchewka, seler ok.200g) wszystko podsmazyc, dodac rosol(kostke) i przyprawic(majeran,pieprz,sol) wrzucic flaczki i wszystko razem ok.10min.podgotowac kto lubi dodaje do tego pomidory, albo inne

Re: Urodzinowe flaczki :)

Podpierałam się różnymi przepisami,ale i tak zrobiłam po swojemu, na swój smak. Chyba na dobre mi to wyszło bo wszyscy zaproszeni goście stwierdzili że rewelacja i się pytali kiedy znowu zrobię :) Zrobiłam najpierw rosół z ok 2-2,5 kg wołowiny (antrykot +szponder) z marchewką, pietruszką, selerem, p

Re: flaczki wersja lekka

"Flaczki" to potrawa składająca się z wywaru mięsno-warzywnego (rosołu), pokrojonej w paski wołowiny z rosołu i żołądka wołowego! (paski obgotowanego żołądka w potrawie to są właśnie flaki): pl.wikipedia.org/wiki/Flaki_(potrawa) Flaki drobiowe, to drobiowe mięso z wywaru mięsno

Flaczki

Składniki: 1 kg flaczków (mogą być już pokrojone lub flak w całości) 1 łyżka majeranku 1 szczypta tymianku 100 g twardego, utartego na małych oczkach sera żółtego Na wywar: 1 spora kość ze schabu 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora pół cebuli (opieczonej na ogniu

"Flaczki" z żołądków

Na początku chciałbym uprzedzić ataki purystów - to są "flaczki" nie flaczki. Na początku wstawiłem rosółek, może być dość cienki, spokojnie wystarczy wywar z kurczaczych szkieletów, sporej ilości włoszczyzny, przypraw przynależnych rosołowi. W drugim garnku gotowałem w tym samym czasie w

Serduszka czy flaczki? Co dziś ukatrupimy?

? Kołeczek w sercu, czy dziurkę w brzuszku? Poważnie mi zabrakło analizy głównego punktu końcowego - wpływ na zgony. To dopiero pozwoliłoby ocenić czy: flaczki czy serduszka?

Re: "Flaczki" z żołądków

Mniam ,lubie nawet te z krowich zoladkow ,robie tez czesto "flaczki" z boczniakow :) Nie prezentuje na GP bo na razie moje golabki magluja :)

Re: przepis na fla(cz)ki

, bo flaki są twarde. Kiedy flaczki już dobrze zmiękną, dodajemy warzywa : włoszczyznę w postaci 2-3 marchewek, 1 pietruszki i przynajmniej 1/ 2 dużego selera myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w słupki, takie na 3 cm i grubości 3 mm (to jest pracochłonne, ale się opłaci, bo warzywa dają flaczkom

Re: "Flaczki" z żołądków

Slicznie wygladajace "flaczki" i pewnie swietnie smakuja. Mam pytanie: czy jest powod, dla ktorego nie zrobiles wywaru bezposrednio z zoladkow, zamiast gotowac wywar osobno i zoladki osobno?

Re: Flaczki/flaki .... mam treme i pare pytan

Mam przed sobą opakowanie pieprzu ziołowego, na którym widnieje skład: majeranek, chili, papryka ostra, kminek, kolendra, gorczyca biała :-) Też lubię flaczki. Powodzenia! :-) -- ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą - Piotr Bukartyk

"flaczki kurpiowskie wolowe "

Kupilem "flaczki kurpiowskie wolowe " Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB Import-Eksport Józef Bałdyga tego producenta ! Uwaga : masa netto podobno 900 gram na opakowaniu z tego po 85-90% wody !! I jak tu kupowac polskie produkty gdy coraz czescie sa oszukane

Re: "Flaczki" z żołądków

Chciałem zrobić tak, jak prawdziwe flaczki się robi - flaki gotuje się do miękkości osobno i rosół przyrządza osobno. W przypadku flaczków prawdziwych jest to konieczność, ponieważ wywar z gotowania flaków wołowych jadalny raczej nie jest i celem jest uzyskanie flaków w rosole. Tutaj nie jest to

Re: moje flaczki,

Ja gotuje flaczki na wołowinie z kością.Ponieważ flaczki dłuuugo się gotują , wychodzi esencjonalny rosół.Z warzyw tylko marchew gotowana w tym rosole w całości , wyjęta wcześniej i pokrojona w kostkę.Przyprawy:sól , pieprz , imbir , majeranek , papryka słodka i ostra , odrobina gałki

Re: Flaczki/flaki .... mam treme i pare pytan

doral2 napisała > część mięsa po ugotowaniu pokrój i dodaj do wywaru, dodaj flaczki, pokrój włoszczyznę, > zrób zasmażkę na maśle. Dla mnie flaki, to flaki - inne mięso jest tam zbędne... zresztą mięso ma inną konsystencję, co mnie akurat we flakach przeszkadza. Ale... co tam kto lubi. Acha

Re: moje flaczki,

nie no, jesli juz gotowac polskie sztandarowe flaki - niech to ma smak i zapach od przypraw odpowiednich tudziez wyglad tradycyjnych flakow:-) A takie tam damskie " flaczki" chyba sa tylko jedzone dla textury przerobionych przez supermarket i wymoczonych w bleachu wnetrznosci

Re: Flaczki/flaki .... mam treme i pare pytan

, pietruszka, seler ofkors. część mięsa po ugotowaniu pokrój i dodaj do wywaru, dodaj flaczki, pokrój włoszczyznę, zrób zasmażkę na maśle. flaki mają być pikantne, gęste od flaków i mięsa, ale nie od zasmażki. smacznego :) -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

flaczki

jak wy lubicie, moj syn lubi tylko ten prosto zrobiony, wspanialy wywar z wolowiny i warzywami, i na tym wywaze te flaczki i nic innego, duzo flaczkow i koniec, (on mieszka za granica,ale cos pamieta) znalazlam przepis wloski z warzywami marchewka,por,seler drobno pokrojone, nam samakowal i jest

Re: moje flaczki,

kostka rosołowa? toż to profanacja... nie lepiej ugotować wywar na włoszczyźnie i udkach np? Ja tak robię, potem mięso skrawam do flaczków. 10 minut tylko gotujesz? są gumowe pewnie, ale co kto lubi. Flaki uwielbiam, ale pozostanę przy swojej wersji. -- http://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/8

Re: Czy flaczki wegetariańskie

Flaczki bez flaczków , a rolada śląska bez mięsa :) Z liścia kapusty hahaha :) :) -- http://emotikona.pl/gify/pic/12ludek.gif

Flaczki :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Flaki_%282%29.JPG/800px-Flaki_%282%29.JPG -- http://emotikona.pl/gify/pic/12ludek.gif

Re: flaczki

flaczki zawsze budzą we mnie grozę:D i tylko przyrządzone po mistrzowsku cenię za ich smak . Spożywanie tego specjału jest na miarę perwersji kulinarnej , coś jednocześnie odpychającego i pokusa zarazem ..)) wiele , wiele lat temu będąc na wyciecze rodzinnej trzeba było zamówić w węgierskiej

o mam całość o flaczkach:D

nawet nie wiedziałam, że to pawlikowska -jasnorzewska, tzn. skoro kiedyś czytałam to pewnie i wiedziałam, ale zapomniało mi się, bom zgrzybiała nieco;) "Oni to piją grozę z krwią zabitej kaczki i warzą głowy dzieci: zadziwionych cieląt. Wypruwają wnętrzności, krzycząc: flaczki, flaczki, i

Re: Flaczki

Flaczki pycha są, ja tylko wywar raczej wołowy albo kurzęcy. Jeszcze trochę gałki dobrze dodać. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Flaczki z paczki

Impreza wyjazdowa, zrzutkowa. Ktoś przywiózł flaki w paczce, trzeba tylko było dolać wody. Nigdy ich nie robiłam wcześniej. Wrzuciłam do gara i pytam tego co to przywiózł (miał wtedy huirtownię spożywczą) ile wlać wody. Odpowiedź - 3, 4 litry. Hmm, trochę dużo no ale ok. Nie raz jadł to chyba wie il

Czy flaczki wegetariańskie

Można nazwać flaczkami? Toż tam same jarzyny jak usłyszałam dzisiaj w sklepie:D Ani ze mnie żaden królik , ani inne roślinożerne zwierze dlaczego miałabym się karmić badziewiem? :D :D Ja tam wolę prawdziwe flaczki , albo kotleta prawdziwego :D :D -- "Jeżeli będę zajmował się tym, co

przepis na fla(cz)ki

witajcie:) szukam sprawdzonego przepisu na ..pyszne.. flaki (wolowe najlepiej). dziekuje!pozdrawiam, E.

Flaczki dietetyczne

Nie uwierzycie, ale w http://www.e-piotripawel.pl odkryłam dietetyczne… flaczki! I kto powiedział, ze dieta musi być nudna ;-)

Flaczki z ciecierzycą

Flaczki z ciecierzycą / Mondongo con Garbanzos Przepis pochodzi ze strony recipes.wikia.com/wiki/Category:Uruguayan_Recipes SKŁADNIKI: 3/4 kg flaków, 1/4 kg ciecierzycy, 2 duże ziemniaki, 10 dag orzechów - u nas nerkowce, pół główki czosnku, 1 cebula, 1 papryka, 2 - 3 pomidory, pół

gotowanie flaczków

kupiłem dzisiaj świeże(niemrożone) flaki wołowe i właśnie gotuję....już 5 godz. i wciąż są twarde.Ugotuje to się , czy nie?.Da się to jakoś przyspieszyć?Pomóźcie dziewczyny!

Re: flaczki- czarna magia

Ja do takich gotowych flaczków z folii dodaję jeszcze ugotowane warzywa pokrojone w paseczki, przyprawiam i zasmażkę. -- Moje prace

Re: flaczki z kurczaka

takie flaczki bez flaczkow to z checia bym zjadla. W sumie to podobnie rosol jem jak dzieciom gotuje. One jedza tradycyjnie z makaronem a ja tylko wode z warzywami i miesem.

Re: flaczki wersja lekka

dziekuje za wytlumaczenie ja do tej pory robilam tylko wolowe, -- Gib jedem eine zweite Chance, denn irgendwann brauchst du sie selber...

twoje flaczki?

co za poświęcenia dla idei galerii potraw! -- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Re: flaczki

te moje flaczki dzięki długiemu gotowania są bardzo delikatne,a zawiesistość daje właśnie zasmażka. Mama mojego kolegi gotowała flaczki,potem je drobniutko siekała i podawała takie gęste z ziemniakami-nie jako zupę,jako drugie danie. Też były bardzo dobre.Ale kolega, ilekroć je u mnie

Re: flaczki wersja lekka

to daj znać jak wyszło jeśli zrobisz :) nazwa tej potrawy funkcjonuje od lat w mojej rodzinie i jeśli miałabym porównywać, to bardziej "schabowy z piersi kurczaka" :) :)

Re: flaczki wersja lekka

kuchniazone napisała: > czyli drobiowe, dla tych, którzy lubią smak rosołu z flaków ladnie wygladaja, ale gdzie(skad)masz tu ten "smak rosołu z flaków"?

Re: flaczki z boczniakow.

fajny pomysł, bardzo lubie flaczki, ale ostatnio odrzuca mnie ich zapach, to fajna odmiana. Kiedys jadłam takie flaczki gotowcowe sojowe, tez smaczne, ale wole grzyby niż soję. -- zobacz, z czego robi się parówki :)

flaczki- czarna magia

pomocy :( mój M. zażyczył sobie flaczki. nawet takowe kupił- wołowe w rosole.leżą już jakis czas i termin ważności się zbliża wielkimi krokami,a ja nie wiem jak to przyżądzić żeby było zjadliwe. czytam różne przepisy ale ludzie przeważnie kupuja mrożone flaczki a ja mam takie w rosole.co z nimi

Re: przepis na fla(cz)ki

Kwadrans to mozesz podgrzewac flaki wolowe wczesniej juz ugotowane w rosole /niegwaltownie/. Minimum 2 godz.

Re: flaczki wersja lekka

Twoja propozycja jest ciekawa i z pewnością smaczna. Z ciekawości wypróbuję. Ale to są takie flaki bez flaków. Jak mizeria bez ogórka ;) ____ Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)

Re: flaczki- czarna magia

:) dziękuję za rady i za brak "zjebki" za takie pytanie. faktycznie flaczki były gotowe tylko do podgrzania, ale jak dla mnie niezjedliwe. M. natomiast się delektował :) rzecz gustu:) -- Nasza Ola Nasza Izunia

Re: Flaki ... flaczki, flakowate

mmmm najlepsze na swiecie flaczki robi moja babcia... miekkie, aromatyczne, lekko ostre i pachnace majerankiem, idealne wprost na paskudny, zimny dzien... az sie rozmazylam ;]

Re: Flaczki z kurczaka

można się domyśleć że chodzi o jakąś jarzynkę czy wegetę potocznie nazywaną przypr do zup. dodaje się ją wg uznania do smaku

100- Flaczki się zbuntowały

Flaczki się zbuntowały Żołądek boli mnie dość często. Nauczyłam się już sama łagodzić i zwalczać ten ból. Tak mi się przynajmniej wydawało do ubiegłego tygodnia. Wiedziona zgoła odmiennymi od lekarskich pobudkami, udałam się do Piotrusia Pana na amory i zamiast się cieszyć chwilami rozkoszy

Flaczki :)

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Flaki_po_warszawsku_z_pulpetami,,67145034,9495.html -- umiarkowani hedoniści foto foto

flaczki i cola light?

Oczywiście nie połączone razem hehe ale wiem że gdzies mi mignęło o tym że można już od I fazy. Cola była by dla mnie zbawienna flaczki po zamojsku chyba też bo szybko gotowe. Powiedzcie dobrze mi się wydaje? można czy nie? Jeśli tak to czy są jakieś ograniczenia? -- http

flaczki wersja lekka

czyli drobiowe, dla tych, którzy lubią smak rosołu z flaków ale niespecjalnie podobają im się flakowe falbanki i przez gardło flak nie przejdzie proces gotowania można przyspieszyć, ja lubię zabawę, poza tym wyznaję zasadę, że im dłużej mięso gotowane, tym wartościowsza zupa potrzebne: na duży

Burakami w Hoffmana, flaczki od PJN i żelki od Platformy - menu sposobów na wyborcę

Burakami w Hoffmana, flaczki od PJN i żelki od Platformy - menu sposobów na wyborcę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - flaczki