Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

forszmak lubelski

Jedna z odmian to forszmak lubelski tutaj bardzo dobry przepis: e-przepis.pl/miesa/gulasz/6-forszmak-lubelski.html

forszmak lubelski

Najlepszą odmianą jest chyba forszmak lubelski doskonały przepis tutaj: e-przepis.pl/miesa/gulasz/6-forszmak-lubelski.html

Forszmak

Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego (Vorschmak - przystawka od vor - przed + schmackhaft - smaczny, apetyczny). Jest to wyrób

Re: forszmak lubelski

"Forszmak lubelski to rodzaj smacznego, pożywny gulaszu",kolejny "inteligent" reklamujący badziewną pisaninę,żenada....

Forszmak

Forszmak z kurczaka, pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. W okresie jesienno-zimowym bardzo często przygotowuję go jako danie na gorąco na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Idealnie smakuje z pieczywem. 3 udka z kurczaka 40 dag pieczarek 5-6 ogórków konserwowych 2 czerwone

Re: Forszmak

podnoszę temat....bo wciąż szukam ppotwierdzenia że forszmak i strogonow to jedno i taso...:) Czy może ktoś mnie wyprowadzi z błędu???

Re: Forszmak

Słyszałam,że niektórzy do forszm,aku dodają smietanę...co o tym sadzicie ? I jeszcze jedno zastanawiaja mnie te ogórki....na pewno nalezy je podsmazyć?????

Re: Forszmak

Piękne zdjęcie i smaczny przepis. Zapisuję. A co ja się swego czasu tego forszmaku naszukałam po lubelszczyźnie! W restauracjach przeważały sałatka grecka, kurczak po meksykańsku i tym podobne specjały :(( -- Wydawnictwa i ich obyczaje

Re: Forszmak

Forszmak bardzo lubię, chociaż z kurczaka nigdy nie robiłem, zawsze wieprzowina, wędzony boczek, kiełbasa. No i ogórki kiszone nie konserwowe daję, ale kto wie, może i Twój przepis wypróbuję :0) -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Forszmak

jejku!!! zapomnialem o forszmaku dragomirowskim, ze istnieje cos takiego ;) zrobie w garach Kohersen - ciekawe czy wyjdzie jako zdrowa zywnosc? dzieki za przypomnienie :* -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg smacznego -- rocznica

Re: Forszmak

laczysz z nim krotko przesmazone paski poledwicy, ktora w nim w ciagu minut "dochodz" wyszytko inne to tak jak "tatar ze sledzia", czy "carpaccio z prawdziwkow" albo wrecz "sushi z parowka" :) tym niemniej zakladajac, ze forszmak = soljanka to korzenie ma ze

Re: Forszmak

Wbrew temu co ludzie pisują jadąc w Polskę jadam tam, gdzie na parkingu jest sporo ciężarówek - kierowcy stołują się tylko tam gdzie dobrze żywią :) -- W życiu wszystko jest pożyczone

Re: Forszmak

Będę teraz zwracał uwagę, może gdzieś trafię;-) -- "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego" short4u.pl/DwZLT

Re: Forszmak

CCkurko, forszmak robię mniej więcej tak: wieprzowinę, wędzony surowy boczek i w miarę przyzwoitą wędzoną kiełbasę kroję w paski i obsmażam, mięsa powinno być najwięcej, sporo więcej niż boczku i kiełbasy razem wziętych, najczęściej źródła polecają schab, ale ja biorę zazwyczaj chude kawałki od

Re: Forszmak

Wyznaję dokładnie tą samą zasadę co do "przydrożnych" posiłków:-) -- "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego" short4u.pl/DwZLT

Re: Forszmak

Jeden jedyny raz jadłem na wczasach w Augustowie. Pyszotka zjadłem 2 porcje (pani która siedziała przy moim stoliku nie smakowało to zjadłem jej porcję też). może dla tego to jedyny raz bo nie zaciągnęło mnie na Lubelszczyznę. -- "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lich

leczo, forszmak

Jak lubię korzystać z przepisów, bo wiem że o niczym mie zapomniałam. Najbardziej chciałabym umieć piec mięsa, kotlety umiem zrobić, rosół czy pomidorową o i barszcz czerowny tez potrafię. Macie może jakiś przepis na leczo lub forszmak -- Zuzia 19.07.2007 Ania 20.07.2009

Forszmak lubelski

Nie wiem, czym się różni forszmak lubelski od innych forszmaków, bo był to pierwszy forszmak, jaki jadłam w życiu, więc ewentualną dyskusję na temat tego dania pozostawiam znawcom. Mnie smakowało. Miejscem degustacji była restauracja Iluzja w Lubartowie. Kto wpadł na abstrakcyjny pomysł, żeby tak

Re: forszmak

Melduję, że na obecnym administracyjnym Podlasiu, czyli białostocczyźnie, nikt o forszmaku nie słyszał. Natomiast w Lublinie, czyli bliżej historycznego Podlasia, forszmak występuje. Ale w wersji gęstej zupy mięso + ogórki (konsystencja fasolki po bretońsku), bez śledzia.

Re: forszmak

Mnie forszmak zdecydowanie kojarzy sie ze sledziami-np www.krym.webd.pl/forszmak.html no i znowu masz rozbiezne wersje:D -- la donna e mobile :) no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: forszmak

Pyszna duskusja,podobnie jak forszmak.Ze swojej strony pragne dodac,ze forszmak rzeczywiscie jest znany i popularny na lubelszczyznie.Ze swoich studenckich czasow/pozne lata 60- te/,pamietam,ze wspolnie z kolegami zywilismy sie w Barku Europa,ktory posiadal te sama kuchnie co slynna w Lublinie

Re: forszmak

Dzięki Króliku. Moje wiadomości pochodzą od drohiczynian... No fakt, bliżek mu do Lublina niż Białegostoku :) Banito, nie czepiaj sie śledzi i Podlasia... :)) W koncu dawniej cala Polska (zwłaszcza biedna) śledziem się zajadała. Pewnie, dla urozmaicenia wymyślili i forszmak... ;) No bo ile można

Re: forszmak

Forszmak jest rodzajem zakąski prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego robionej z wielu na pierwszy rzut oka nie pasujących do siebie składników. Obecnie potrawa ulega zapomnieniu jednak Ci, którzy ją jeszcze robią nie mogą się nachwalić (goście również - wiem to z autopsji). Ma dwie formy

Re: forszmak

No tak. Forszmak. Kiedyś prowadziłam w jego sprawie śledztwo :) wyszło mi, ze przepisów multum i w zależności od regionu inaczej sie go robi.... Z tego co pamiętam nazwa wywodzi się od "czterech smaków" ichodziło o rózne mięsa plus ryby (z reguły śledzie) Tak to robia na Podlasiu

Re: Forszmak

Czyli ogórki kwaszone, nie konserwowe. Bez pieczarek. Bez papryki. Kupuję. Zwłaszcza z tą gorzałką ;) -- life is...

Re: Forszmak

w jakim celu obierasz ogórki? -- fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html urok pereł sznur na huśtawce nastroju

forszmak

co to za danie, potrawa? Przeczytałam kilkanaście wersji i nie mam pojęcia która jest prawidłowa.Rozrzut jest spory bo występuje pod postacią zupy ala solianka poprzez pasztet(zapiekanka) cielęco- ziemniaczano-śledziowy po samego śledzia w stylu śląskiego "tatara". Oświećcie ciemnotę!

Re: Forszmak

Apetyczne, a do tego jeszcze mi nie znane, czyli - do zrobienia! -- "Nawet jeśli pytanie jest poważne i nauka nie potrafi na nie odpowiedzieć, to wcale nie oznacza, że odpowiedź zna religia." R. Dawkins

Re: Forszmak

Zrobiony,jeszcze nie zjedzony.Po sprobowaniu stwierdzilam, ze warto bylo zrobic.Dalam mieso z kurczaka i troche wieprzowiny oraz ogorki kiszone ,reszta jak w przepisie.Robilam pierwszy raz ale napewno nie ostatni.

Re: Forszmak

Poza tym, że soljanka to raczej nie z kurczaka a z wieprzowiny, wołowiny; ogórki kiszone a do tego oliwki, kapary, czosnek i cytryna. :P Można dodać jeszcze wino. Faktycznie, bardzo przypomina soljankę he he he :D

Re: Forszmak

Rafale, a możesz ugotować to danie wg swojego przepisu i też tu pokazać? Albo chociaż sam przepis dołącz, podoba mi się to coś i przydałoby mi się na czwartek ;) -- if you don't know me by now...

FORSZMAK

Wzięło mnie na wspominki lubelskie, a że to pora obiadowa to przypomniał mi się forszmak. który często jadłem będąc w Lublinie. I już wiem co zrobię na obiad jutro jeśli tylko ktoś z Was poda mi prawdziwy lubelski przepis na forszmak. -- **************************************** Za niedługo w

Re: Forszmak

Ja robię podobnie, z tym że mięso przed obsmażeniem lekko posypuję mąką, ona potem zagęści zupę, daję kiszone nie konserwowe, pieczarki daję zawsze, paprykę czasami. Mięso wieprzowe. Muszę spróbować z musztardą bo do tej pory jedynie koncentrat dodawałam. -- "jeśli jesteś pracowity jak pszcz

forszmak w kokilkach to była...

specjalność "Europy". Było to bardzo zacne danie. A`propos obrusów: w czasach słusznie minionych kursował taki dowcip: - ile stron ma obrus w knajpie? - nieskończenie wiele. Najpierw jedna, potem druga a potem która czyściejsza.

Re: Forszmak danie wigilijne

No to gafę strzeliłam. Zwracam honor. Choć forszmak dla mnie i tak bedzie forszmakiem - zupą :-)

forszmak a historia

?/ armii cesarskiej do Minska Maz., i 20 lat pozniej /1909-1910/jako dowodca cesarskiej gwardii ulanow do Warszawy. Juz wiem, ze na sniadania zwykl jadac dwa jajka na miekko, kawe i tost z marmolada. Przez calutkie zycie niezmiennie to samo! A na lunch, jako przystawke--onze forszmak. Potem szly inne

Re: forszmak- narodowa potrawa Finow

Bardzo tajemnicza sprawa z tym forszmakiem. Wszystkie angielskojezyczne tropy prowadza ni mniej ni wiecej tylko do Finlandii, jako ojczyzny forszmaka, i do finskiego bohatera narodowego, slynnego marszalka Mannerheima, ktory byl jego wielbicielem i popularyzatorem. en

Re: Forszmak danie wigilijne

Pierwsze słyszę, że forszmak jest potrawą ze śledzi. U mnie robi się forszmak zazwyczaj na Nowy Rok. I jest to gęsta zupa z mięsem i drobno pokrojoną kiełbaską, ogórkiem konserwowym i warzywami a wszystko podawane na gorąco.

Re: forszmak

Forszmak to rodzaj dosc gestej zupy z roznymi rodzajami mies, naprawde pycha. Co do zestawienia potraw - pragne poinformowac, ze moi Rodzice robia to, co lubia i to smakuje gosciom i nie w glowie im zadna nouvelle cuisine :) Mialam na mysli nie jskosc jedzenia (wszystko smakowalo rewelacyjnie

Re: Forszmak danie wigilijne

Gość portalu: Doma napisał(a): > Pierwsze słyszę, że forszmak jest potrawą ze śledzi. U mnie robi się forszmak zazwyczaj na Nowy Rok. I jest to gęsta zupa z mięsem i drobno pokrojoną kiełbaską, ogórkiem konserwowym i warzywami a wszystko podawane na gorąco. Może się zdziwisz ale forszmak ma

Re: FORSZMAK

Ja nie wiem czy z lubelszczyzny jest inny niz z innych rejonów kraju, forszmak to forszmak;) Ale wyszukałam dla Ciebie taki jak chciałeś: www.kuchnia.3miasto.pl/3085.htm -- lucy

Re: forszmak

Forszmak wg. Monatowej to coś jakby pasztet. Forszmak o jakim pisze rosey to za czasów PRL rozpowszechnona gorąca przystawka . Wykorzystywało się do tego wszystko/ resztki pieczeni, drobiu, rosół itp/, drobno posiekane, doprawione - smaczne. Na dużych weselach podawane w późniejszych godzinach

Re: leczo, forszmak

to samo tylko rzadsze :) kawałeczki mięska i warzywa na rosole o -- Zuzia 19.07.2007 Ania 20.07.2009

Re: wycieczka objazdowa po PL

Lublin. Piszę to z Polski A. Wschód Polski zaskoczy Was pozytywnie. I nie zapomnijcie skosztować forszmaku. -- Blog Jakuba. Lifestyle, media, emocje i ... dom za darmo.

Forszmak

4 fileciki (najlepiej takie z beczki) bardzo, bardzodrono posiekać. to samo z jedną sporą cebulą. cebulę wziąć popieprzyć posolić i trochę uwaga POSŁODZIC i odstawić na chwil kilka (az puści trochę soku). w tym czasie oskórować 2-3 kromki chleba, miąsz rozdrobnić i skropić odrobiną octu(konieczni

Re: Idąc za ciosem-co na obiad ?

poniedziałek, wtorek - forszmak i jego resztki środa, czwartek - gołąbki piątek -barszcz biały do w/w pieczywo, ziemniaki, lub samo wdele uznania

Re: forszmak

Dużo przepisów na forszmak z mięsa jest na stronie www.kuchnia.3miasto.pl ale ona od jakichs dwóch tygodni nie chce mi się otworzyć. :(

Re: leczo, forszmak

leczo - marchewka,cebula, papryka, cukinia albo kabaczek, moze byc patison, ja dodaje jeszcze fasolke szparagowa (w kolejnosci- marchewka,fasolka-ta musi dlugo sie gotowac, bo nieugotowana jest szkodliwa, papryka, cebula i cukinia) jakies resztki miesa, kielbasy poddusic razem, jak nieco zmiekna dod

Forszmak danie wigilijne

Sama nazwa – forszmak – okazuje się kryć zupelnie inną treść niż ta, do ktorej w domu przywykłam. Krotko mowiąc jest to tradycyjne danie wigilijne mojej Babci ( więc i Mamy) ze śledzia. Robi się tak: dwa platy śledzi lekko solonych , jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna

Re: FORSZMAK - podaje przepis

Wydawalo mi sie ze forszmak to danie z kuchni zydowskiej...ale moze zle mi sie wydawalo...:) pozdr, S.K.

Re: forszmak

Potwierdzam slowa Glodnego Królika: dzwonilem do Łukaszówki i jednak Mistrzyni Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej nie slyszala niestety o takiej potrawie...

@Dethy-Forszmak

gorącego pieca.Dobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu. To tyle z ciekawostek.Gdzieś w necie widziałam jeszcze przepis na forszmak dragomirowski, poszukaj sobie, jak nie znajdziesz odezwij się, to wklepię, dziś już mi się nie chce grzebać w mojej bibliotece. Smacznego.

Re: FORSZMAK - podaje przepis

Dzieki Rosey ,ze nie zapomnialas:) Rebeko, daj przepis na forszmak,ktory Ty znasz. -- ----- "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa. Jutro jest wolne od bledow" Dethy

Re: forszmak

momas napisała: > Z tego co pamiętam nazwa wywodzi się od "czterech smaków" ichodziło > o rózne mięsa plus ryby (z reguły śledzie) Tak to robia na > Podlasiu.... No ale w jezyku pochodzenia tej potrawy nie znaczy cztery lecz "przed..." od niemiecmkiego "vor-

Re: forszmak

cześć, w moim domu (na południu Polski)ta potrawa (choć jest wiele wersji) miała konsystencję gęstej zupy i wykonywało się ją z poniższych składników: 70 dkg wieprzowiny,20 dkg boczku wedzonego,20 dkg dobrej kiełbasy,kiszone ogorki,koncentrat pomidorowy,oliwa,cebula,czerwone wino,śmietana z odro

Re: FORSZMAK

Musisz najpierw urządzić imprezkę z zimnymi przekąskami (wędlinka, ogóreczki, itd.) Dopiero po wyjściu gości możesz popatrzeć na to, co zostało i zorientujesz się, czy z tego uda się zrobić prawdziwy forszmak. Tak przy okazji, jeżeli było też na słodko (ciasta) i coś zostało, masz szansę na

Forszmak - czy ktoś zna przepis?

mam pytanie czy ktoś zna przepis na forszmak jadłam ostatnio będąc w gościach mniej więcej wiem co tam było wędlinka jakaś ogórkii może pomidor czy papryka i co jeszcze..., było pyszne może ktoś zna przepis byłaby b. wdzięczna pozdrawiam Agnieszka

Re: FORSZMAK - podaje przepis

Powyższy przepis to na rodzaj gęstej zupy, natomiast forszmak, który znam to rodzaj zapiekanki, odmian znam kilka, lecz wszystkie są ze składników wcześniej ugotowanych, za wyjątkiem jaj, które dodaje się obowiązkowo i zawsze surowe. Co kraj, to obyczaj.

forszmak

Ratunku! Jak to sie robi? Przeczytalam wszystko(no prawie) w necie i nie znalazlam. To znaczy znalazlam, ale to nie to. To ma byc taka zupa zamiast flakow, z wedlina, a nie jakies zapiekanki rybne. Z gory dziekuje.

Re: Forszmak - czy ktoś zna przepis?

w tym wątku znalazłam kilka przepisów na forszmak, wybierz:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11031931&v=2&s=0

Re: czy do forszmaku ogorki tez trzeba przesmazyc

Wg. szefa kuchni Domu Polonii w Pułtysku (miał w TV fajny program) oczywiście tak! Na maśle. Smacznego. Forszmak - Good Szmak :)

Re:polski FORSZMAK -

Prawdziwy forszmak jest polską potrawą, przyrządzaną z dziczyzny, podobną w smaku do beef stroganowa i dla niego, zapomnianą! Przepis (mój rodzinny) jest prawie identyczny z tym podanym przez kwietę lecz polędwica MUSI!!! być z dzika i wczesniej zaprawiona tak jak dziczyzna. Polędwica krojona w

Re: forszmak a historia

Gość portalu: pinkink napisała > A prosze bardzo! > Spelnia te dwa wymogi. Przynajmniej tutejszego ludu.;)) Oj, no - zlośliwa Ty jesteś... ;-)

Re: forszmak a historia

Gość portalu: pinkink3 napisała: > Tak, Qubraczku, bez watpienia, niemniej zrodla o Rosjanach milcza, mowia tylko o Warszawie i Polsce,mimo, ze przeciez jej wtedy oficjalnie nie bylo. > A skoro tak, to niech tak juz zostanie...;)) Niech zostanie ale inne źródła mówia wprost: ??????????

Re: forszmak a historia

qubraq napisał: > > Niech zostanie ale inne źródła mówia wprost: ?????????? — ??????? > ???????, ??????? ??????... Eee, tam...;))), te same zrodla pewnie podaja, ze Pilsudski to niedoszly rosyjski lekarz /rozpoczete studia medyczne w Charkowie w 1885/ ;)) Nie bez przyczyny pos

Re: SŁOWO KOŃCOWE WYGŁOSI DR FORSZMAK

laura! napisał(a): > Co prawda 28 Turniej Gastronomiczny już zankończony i jak zwykle sie > spóźniłam...Stoję teraz z miską tej wspaniałości jaką jest forszmak lubelski i > biją noga w drzwi ale nikt nie otwiera... Otwiera, otwiera:) Bardzo lubię forszmak! Przyjmujemy Cię do swego

Re: FORSZMAK - co sie dowiedzialam z linkow od P.

Forszmak w tej formie to świetne wykorzystanie wszelkich pozostałości - coś jak bigos. Wchodzi w to wszystko - mięso z rosołu, resztki drobiu itp. Im więcej resztek tym smaczniejszy.

Re: forszmak- narodowa potrawa Finow

Pinki, ale w 1900 roku w Warszawie, w klubie oficerskim nie siedzieli Polacy tylko Rosjanie i kuchnia w klubie tez nie byla polska tylko rosyjska - zauważ; mogli marszałkowi podac potrawe niemiecką...a czy żydowską to pojecia nie mam; zresztą - nie znam w ogole kuchni żydowskiej ale poniewaz poch

Re: SŁOWO KOŃCOWE WYGŁOSI DR FORSZMAK

Co prawda 28 Turniej Gastronomiczny już zankończony i jak zwykle sie spóźniłam...Stoję teraz z miską tej wspaniałości jaką jest forszmak lubelski i biją noga w drzwi ale nikt nie otwiera...

Re: forszmak

Różne wersje, ale tak czy inaczej jest to sałatka, w której występuje mięso i sledź. www.slownik-online.pl/kopalinski/1F394C08F9A187D0412565D60000940E.php www.kuchnia.3miasto.pl/3082.htm

Re: Forszmak danie wigilijne

Na wszelki wypadek zajrzałam najpierw do gugla, do internetowego Kopalińskiego i się zdziwilam, że tego starego wyrażenia kulinarnego nikt nie podaje... Wety=deser, danie kończące posiłek, rozumiane raczej jako slodycze niż np. sery Przy okazji znalazłam: www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=

Re: FORSZMAK - co sie dowiedzialam z linkow od P.

1) Forszmak - jest to IMHO, zydowska potrawa (nie israelska) i oznacza po- prostu "zakaska".(moze wiec to pomysl Zydow ale tych z Lubelszczyzny?- przyp.moj:)) 2) encyklopedycznie : Forszmak, nazwa zapiekanki zawierającej przeróżne składniki, np. ugotowane ziemniaki, pieczone mięso

Re: FORSZMAK

hm` napisał: > Hm, Kafelku bedziesz bedziesz.... Nie przepuscisz chyba okazji by takiej > osobistosci jak Ja poznac.. ;>>>>>>> > pozdr. hm` Hm`, co za skromność ;) -- Pozdrawiam.

Re: FORSZMAK

;]....... nie :PPPPPPPPP pozdr. hm` -- "Jakże małą część życia człowieka stanowią jego czyny i słowa. Prawdziwe życie toczy się w jego umyśle i nie jest znane nikomu poza nim samym."

Re: FORSZMAK

hm` napisał: > Hm, poniewaz lubie jesc, a ty z tego co napisales dales mi asumpt do > konstatacji, ...asumpt do konstatacji.....o rany, hm, nie obrażasz nas przypadkiem?... ;-)) -- a to jest miejsce na Twoją reklamę.

Re: FORSZMAK

Hm, Kafelku bedziesz bedziesz.... Nie przepuscisz chyba okazji by takiej osobistosci jak Ja poznac.. ;>>>>>>> pozdr. hm` -- "Jakże małą część życia człowieka stanowią jego czyny i słowa. Prawdziwe życie toczy się w jego umyśle i nie jest znane nikomu poza nim samym.&q

Re: FORSZMAK - co sie dowiedzialam z linkow od P.

dla mniej dociekliwych i zyjacych 'w pospiechu' zalaczam przepis (z linku od zacnego P.), ktory pewnie wkrotce wykorzystam... poki zimna pora:)). FORSZMAK kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/ Składniki: - 70 dkg schabu, - 20 dkg boczku wedzonego, - 20 dkg dobrej kielbasy, - kiszone ogorki

Re: FORSZMAK

hm` napisał: > Hm, poniewaz lubie jesc, a ty z tego co napisales dales mi asumpt do > konstatacji, ze lubisz gotowac. To nimniejszym zapytuje czy jakas taka > niewielka porcyjke na sprobowanie nie moglbys przyniesc 20.12 na spotkanie?? > Ja bym skosztowal i poszerzylbym swa znajo

Re: FORSZMAK

Hm, poniewaz lubie jesc, a ty z tego co napisales dales mi asumpt do konstatacji, ze lubisz gotowac. To nimniejszym zapytuje czy jakas taka niewielka porcyjke na sprobowanie nie moglbys przyniesc 20.12 na spotkanie?? Ja bym skosztowal i poszerzylbym swa znajomosc potraw o forszmaka.. ;]]]]

Guz Zajazd

Piszę o tym lokalu we wsi Łucka, bo jadłem tam przepyszny forszmak - czy ktoś tą potrawę jada w domu? Jak to przygotowujecie? -- W życiu wszystko jest pożyczone

Re: Jesienne gulasze, potrawy jednogarnkowe etc..

Zupa z soczewicy, ziemniaków, papryki i cebuli, czosnku i pomidorów, doprawiana koncentratem pomidorowym - bardzo rozgrzewająca. Forszmak - dłubanina z tą zupą - kawałki małe kurczaka ugotowanego z koncentratem pomidorowym, plus cebulka, ogórek kiszony. I coś anty zdrowego bo z parówkami ale moi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - forszmak