Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

galareta z rybą - pulpety

Właśnie się cieszę z nowego nabytku czyli maszynki do mięsa :-)) i zamierzam mielić rybę, pulpeciki i w galaretę... Może zasugerujecie jakie ryby, jak przyprawiać, jak zrobić galaretę - gotować głów bez Bozego Narodzenia mi się nie chce.... z góry dziękuję jeep -- YCDSOYA

Re: galareta z rybą - pulpety

ja też tak robię, wyjmuję ciepłą, często taką rybę robię w sosie tatarskim, chyba bardziej mi smakuje niż w galarecie, aż mnie naszło i jutro zrobię, ja dodaję do ryby ubitą pianę z białka, wtedy jest jeszcze lepsza.

Ryby w galarecie

wszystko co w galarecie uwielbiam. od pewnego czasu również sama robię rybę w galarecie :) przepisy na ryby to nie tylko galareta można zrobić różne ciekawe rybki na grillu w piekarniku czy zupkę rybną :)

Re: galareta z rybą - pulpety

Też tak robię, ale ... Jeśli studzę w wywarze, to mi ta ryba tak nasiąka bulionem, że z niej cieknie i nijak nie da się pokroić, bo się rozpada. Co robić?

Re: galareta z rybą - pulpety

nada sie kazda ryba, sama bardzo lubie w tej postaci dorsza w rodzinie robilo sie ze slodkowodnych - u siebie nie mam dostepu na baze, jesli nie chcesz gotowac lebkow itd uzyj wywar jarzynowy, po ugotowaniu ryby dodaj zelatyne lub agar -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: galareta z rybą - pulpety

Masa musi być dobrze wymieszana, nie za rzadka, ale też nie za gęsta, a gaza starannie owinięta i związana. Po wystudzeniu wyciągam do odcieknięcia na kratkę, kroję gdy już nie cieknie. Trochę babrania z tym jest.

Re: galareta z rybą - pulpety

Choćby mintaj z morszczukiem. Zemleć, dodać cebulę też zmieloną, trochę bułki, jajko, sól, pieprz i trochę cukru. Masa musi być dobrze wymieszana, jeśli zbyt gęsta, dodać trochę lodowatej wody. Robię wałki, zawijam w gazę apteczną i gotuje w wywarze (cebula, marchewka, pietruszka) z godzinę na małym

Ryba w galarecie

. Staram się wyciągnąć resztę ości z ugotowanych kawałków ryby. Ryba w galarecie bez ości to jest to! Do czystego wywaru dodaję żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu) i ostudzam częściowo, ale nie można dopuść do stwardnienia galarety. Do przestudzonego wywaru dodaję

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

chętnie zgapię przepis od pomocnej forumki ;-) bo ja także poszukuję sprawdzonego, zwłaszcza przepis na klarowną galaretę przepisu, moja rybą będzie łosoś, mam fileta olbrzymiego, więc chcę go 'obskubać' po ugotowaniu. będziemy wdzięczne :)) -- Czasem trzeba dlugo isc,aby dojsc do siebie

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Kiedyś zapisałam sobie taki link. Niewypróbowany, nie miałam okazji - za mało amatorów ryby w galarecie przy naszym stole. Galareta jak szklana tafla: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html

klarujemy galaretkę, jeżeli robimy

mięso w galarecie (lub rybę itp.), ale nigdy nie klarujemy galarety mięsnej, tzw. galartu lub meduzy ;)

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Nigdy nic nie klaruję, gotuję rybę powolutku, a zalewając - po prostu przelewam wywar przez sitko. Galareta nie będzie nigdy przezroczysta, jeśli będzie za szybko gotowana, tak jak rosół. -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię

Re: Zimowe zgadywanki

akurat cytrynowej galarety nie kojarzę podpowiem: chodziło o rybę w galarecie zamówioną przez kogoś z rodziny

ryba do galarety mrożona?

czy do ryby w galarecie mogę użyć ryby wcześniej zamrożonej? chcę kupić, oprawić i zamrozić bo mogę nie zdążyć kupić przed wigilią. Ale nie wiem czy to dobry pomysł? No i jaka dobra słodkowodna ale nie karp? pozdrawiam, monia

ryba faszerowana w galarecie

Chcę zrobić rybę faszerowaną w galarecie tzn. taką mieloną w plastrach np. morszczuk lub mintaj albo panga a może trzeba mieszać różne? Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać ... Ratujcie!

Re: Zimowe zgadywanki

To kulinarnie dalej polecę: skąd się wziął uraz pani Joanny do ryby w galarecie?

Re: ryba do galarety mrożona?

Nie ma żadnego problemu z zrobieniem galarety z ryby mrożonej. Zawsze tak robię, bo ryby kupuję wcześniej i mrożę. Nie znoszę stania w kolejkach przed samymi świętami, dlatego wszystko co można kupić wcześniej, to kupuję. Pozdrawiam.

ryba w galarecie

Witam, Chciałabym zrobić rybę w galarecie ale nie karpia z uwagi na dużą ilość ości. Jaka ryba według Was byłaby najlepsza dorsz a może inna. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie Ania

Ryby w galarecie

W podobny sposób można zrobić galaretę z pstrągów - też pyszna, a dużo łatwiej niż z karpia usuwa się ości. Polecam tym, którzy nie przepadają za karpiem.

A to nie jest ryba w galarecie?

Bo kurde na faszerowaną nie wygląda ;D Ja to znam pod nazwą rolada z ryby, najlepsza wychodzi z ryb niezbyt tłustych. W galarecie nie jadłam, ale własną głową świadczę, że o takową rybę z sosem tatarskim czy chrzanowym zawsze się zabijamy przy stole. -- "Inteligencja jest jak nogi: masz za

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

sandacz i leszcz nadają się do galarety i wszystkie bardziej tłuste ryby. vanilla-cafe.net/

Re: ryba w galarecie

kilosów po całą rybę, więc kombinuję sobie, bo mam ochotę na rybę w galarecie.

Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrzebuję

chodzi mi po głowie taka ryba jaką robiła moja babcia gdzie na półmisku leżała rybka z delikatną galaretką ,taka robiona na takim bardziej płaskim nie w misce, ,macie jakieś takie sprawdzone przepisy ,niby w necie pełno ale ja nigdy nie robiłam to wolałabym swoje forumce zaufać w tej materii

Re: ryba w galarecie

Gość portalu: dusia napisał(a): > Czy taka ryba zalana wywarem w których > gotował sie tylko filet będzie smaczna? Wątpię, ale jeśli chcesz, to dorzuć warzywa - marchew, pietruszka, seler, por, może połówka małej przypalonej nad gazem cebuli. Możesz podrajcować bulionem w kostce... No

Re: ryba w galarecie

Podczepię się pod wątek bo i mnie ten temat interesuje.Mam filety z pangi, czy da sie zrobić z nich rybkę w galarecie? Tz bez wywaru gotowanego z łepach i innych rybich częsciach. Czy taka ryba zalana wywarem w których gotował sie tylko filet będzie smaczna?

Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezroczysta?

Brak mi slow juz do tej wscieklej galarety rybnej. Dlaczego ta cholera nie chce byc przezroczysta? Tak zeby rybke bylo pieknie widac? Tylko jakies odcienie szaroburowatosci mi prezentuje... Czy na koniec gotowania sie cos do nie wrzuca? (Tak jak np. surowy ziemniak do zaslonej zupy, czy cos w tym

JAK ZROBIĆ RYBĘ W GALARECIE??

BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA RYBĘ W GALARECIE, I JAKA NAJBARDZIEJ NADAJE SIĘ DO GALARETY,Z GÓRY BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

Nikt nie wymienił węgorza a jest wspaniałą rybą w galarecie na leszcza bym się nie porywała choć jest jak dla mnie bardziej szlachetną rybą niż karp tylko te ościiiiii . Polecam węgorza lub pstrąga

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

przepisowo i bardzo smacznie zapewne > ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. > dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a > wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie > używam

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

bo przez gotowanie ryby otrzymuje sie naturalna galerete naturalnie scieta)w dodatku o smaku ryby ja dodalabym do gotowania rybi leb - zeby nie musiec dodawac zbyt duzo galarety "w proszku " - leb pogotowac mozna dluzej by galaretka byla scislejsza rybe wyjac po ok 5 minutach

Ryba w galarecie

Jak nietrudno zauważyć za 4 tyg. już święta. W tym roku dla mnie nie do końca wesołe, bo daleko od domu rodzinnego, w wielkim, obcym mieście. Mimo, iż w kuchni będę zdana sama na siebie, chciałabym sprostać wymogom wigilijnego stołu i tradycji. Dlatego proszę Was o podesłanie przepisów na rybę w

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja robie w galarecie łososia, pstraga i dodaję przed zalaniem galaretka kawior nie wiem dlaczego mówicie o rozpadaniu i gotowaniu ryby o wiele szybciej jest zawinąc przyprawiona rybke wraz z ziołami w folie aluminiowa i włozyc na 20 minut do nagrzanego piekarnika a potem na pólmisek do tego

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

galaretę trzeba sklarować wpisz klarowanie galarety w google- wyskakuje milion instrukcji -- moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Re: Ryba w galarecie

Podam wypróbowany przepis na karpia wigilijnego w galarecie. Potrzebne składniki: 1 karp ok. 1,5 kg 2 cebule porcja włoszczyzny bez kapusty łyżka żelatyny łyżka cukru łyżka rodzynek pół cytryny pieprz, sól Aprawioną, umytą rybę pokroić w dzwonka, lekko posolić. Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę

ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

Witam! Na zamówienie Babci mam zrobić na Wigilię rybę w galarecie (dodam, że nigdy dotąd jej nie robiłam). Ponieważ Babcia starszą osobą jest i niedowidzi, najlepsza byłaby ryba w postaci przemielonych filetów - widziałam takie cudeńka, wyglądały jak babki z ryby zatopione w galarecie z warzywami

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

aha ryba to bedzie pstrąg kupiony cały razem z głową ,czeka w zamrażarce aż znajdę przepis i się za niego zabiorę -- http://lb2m.lilypie.com/hXQep1.png

ryba w galarecie

urządzamy "składkową" rodzinną Wigilię - i ja w ostatniej chwili dostałam zlecenie na wykonanie właśnie ryby w galarecie - kupiłam karpia i pstrąga - i nie mam pojęcia co dalej - a moje książki ignorują ten temat całkowici POMOCY !!!!

ryba w galarecie- mętna galareta

mam pytanie o samą galaretę ( galantynkę? różnie mówią)moja wychodzi taka mętna, biaława, mało apetyczna, gdzieś kiedyś przeczytałam,że należy coś dodać, tylko nie pamiętam co to było, może Wy wiecie i podpowiecie;-)) dziękuję

Re: Zimowe zgadywanki

Mnie też tylko mgliście majaczy: z rybą w galarecie mnóstwo roboty, ktoś (Teresa czy tatko) bez niej Wigilii nie uznawał, a potem ewentualnie dziabnął kawałek lub nie?

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Dziekuje Wam serdecznie za wskazowki :) Jak zawsze, skuteczne. Chyba zrobie zdjecie tej galarecie, bo tyle sie z nia nawojowalam :) I faktycznie im wolniej sie gotuje, tym mniej trzeba klarowac. Dzieki za linki, zapisuje do ulubionych.

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Bardzo dobrze klaruje się białkiem jajka. Do przestudzonej galarety wbij białko i roztrzep dobrze płyn końcówką do ubijania piany. Następnie delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do zagotowania. Ścinające się białko wytrąci wszelkie szumowiny. Pozostaw do przestudzenia i zlej delikatnie wywar

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Moja mam po wielu nieudanych próbach po prostu w jednym wywarze gotowała rybkę , a obok gotowała aromatyczny wywar warzywny i z niego robiła galart. Wszystko było klarowne i miało smak. To jest metoda jeśli nie robisz wywaru rybnego, który sam z siebie ma stać się galaretą, bo wtedy to rybne

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Przecedz i sklaruj bialkiem - patrz wyzej. Ja tam lubie szara, nieprzezroczysta galarete do wigilijnego karpia, staram sie nawet, zeby jak najwiecej tresci w niej bylo (miksuje cebule i pietruszke z wywaru, potem przecedzam przez sitko). Ale co kto woli.

Prokuratura: sędzia rybami w galarecie nie poga...

"Sumę taką, zdaniem prokuratury, Janusz K. otrzymał od maja 2006 do maja 2007 od dwóch oskarżonych w procesie karnym, gdzie był sędzią." ***************************** Tu przestępstwo jest ewidentne. Co jednak z normą przyjmowania przez sędziów, prokuratorów i policjantów darów w naturze

NIGDY nie klarujemy...

galarecie, czy ryby - zawsze są czyste i przejrzyste. Wg mnie klarowanie to opcja dla mocno niecierpliwych albo dla tych, co nie mogą lub nie umieją ustawić mocy swojej kuchenki. Gość portalu: x napisał(a): > mięso w galarecie (lub rybę itp.), ale nigdy nie klarujemy galarety mięsnej, tz > w

ryba w galarecie

Szukam przepisu na rybę w galarecie, ale od razu wywar mieszany z octem. Kiedyś jadłam. Była pyszna! Podobno robią taką na Kaszubach. Dziękuję.

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

bez dodawania czegokolwiek wychodzi mi normalna przejrzysta galareta, słowo honoru :) -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

Re: Jak zrobić rybę w galarecie???

Jeśli mam całą rybę,a nie filety,to zaczynam od ugotowania łba z jarzynami i cebulą oraz listkiem laurowym,zielem angielskim (2-3 ziarnka) i pieprzem (tyleż),a wszystko to w niezbyt dużej ilości wody.Rybę do zalania galaretą dodaję do tego wywaru po ok.30 min.(przyprawiam go solą i/lub wegetą

a ja żyję ....dziesiąt plus ... lata,

mam się dobrze i też nie klarowałem. :D Gdy zalewam galaretą coś na półmisku, to biorę gotową z torebki i przyprawiam do smaku. Nie będę przecież kazał się rybie pyrkać przez kilka godzin. Time is money ;)

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Do wystudzonego wywaru dodaj surowe białko z 1 jajka i końcówka robocika lub trzepaczką spień płyn i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do ścięcia się białka. Chwilę poczekaj a następnie przecedź przez czystą wygotowaną ściereczkę.

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

no i wychodzi Tobie klarowna, przejrzysta, świecąca? To co się dodaje to było albo białko jajka albo ocet albo sok z cytryny- niestety nie pamiętam a na eksperymenty nie mam już czasu, może ktoś jednak wie i napisze, mam nadzieję...

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Nie wiem co dodać, bo nigdy nic nie dodaję oprócz przypraw i włoszczyzny. Najważniejsze chyba, to bardzo wolne gotowanie na słabym ogniu. -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

ryba w galarecie

czesc czy wiecie jak zrobic tutaj rybe w galarecie?, jaka zelatyne tzeba kupic? moze jakies przepisy? z gory dzieki

Re: Schab , ryba , ozory itp. w galarecie - jak?

ryba, kurczak, jarzynki - rozne sie specjaly w galarete pakowalo mieso moze byc pieczone lub gotowane, obrane oczywiscie z kosci, blonek, chrzastek i estetycznie ulozone podobnie zreszta z ryba na baze galarety mozne wziac wywar miesny/ rybny/ jarzyno - musi byc o bardziej zdecydowanym smaku niz

ryba (mrozona) w galarecie ?

czy można zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej?. Czy też będzie smaczna ?

Re: ryba w galarecie(?) na Wigilie

troche inny przepis. rolada z ryby w galarecie. ugotowaną w wywarze z warzyw rybę wyjąć i zemleć w maszynce dodając 2 ubite białka, żółtka, bułkę paryską (bez namaczania), sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, zieloną pietruszkę i ok. łyżkę masła. zemleć wszystko.uformować rulon/roladę i piec

Re: Mamo, dlaczego jesteś gruba?

, salatka, miesko/galareta z ryba - cos bialkowego w sensie 330 i kupic krotkie spodnie przyciasne daisy dukes u mnie zadzialalo.

Re: ryba do galarety mrożona?

a ja mam inne pytanie.Czy wyjdzie dobra mieszanka z karpia i łososia oczywiście w galarecie?

ryba w galarecie

chcę zrobić na wigilię rybę w galarecie,cz w jak zrobię w środę to nie będzie za wcześnie. pozdrawiam świątecznie.

Re: ryba w galarecie

Jak myślicie, czy może być panga? Ostatnio się nią zajadam, ale nie wiem jak wyjdzie w galarecie.

Ryba w galarecie

Składniki: 500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp) 750ml wody 50g marchwi 1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy pieprz 1 kostka bulionu warzywnego 24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania) 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki

Re: ryba do galarety mrożona?

Nie ma. Tylko jak będziesz zamrażać, to zapakuj sobie szczelnie, żeby nie obeschła, bo wtedy może być niezbyt dobra.

Re: ryba faszerowana w galarecie

Dzięki za pomoc.Robię w internecie pierwsze kroki, a że jest Forum dopiero dziś pokazała mi moja córka.Jeszcze raz serdeczne dzieki.

Re: ryba w galarecie

Dorsz jest super, smaczny, mozna go latwo pozbawic osci, moja nawet niespelna dwuletnia corcia chetnie je i bezpiecznie

Re: ryba faszerowana w galarecie

Tu różne linki i sposoby... www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=593 www.roxanaa.art.pl/kulinaria/filety.htm www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1270 www.kuron.com.pl/ryby3.htm -- mojegotowanie.onet.pl/16804657,ksiazka.html

Re: ryba w galarecie

skoro tak kiepsko z rbami to wywar jarzyniwy , jako baza musi byc bardzo esencjonalny sam filet z chudej ryby nie da odpowiedniego smaku, niestety -- forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034

Re: ryba w galarecie(?) na Wigilie

bierzesz ryby - ja preferuje pstragi swieze, dokladnie wypatroszone, delikatnie filetujesz. Z kregoslupow, pletw, ogonow ,glow gotujesz wywar, jak rosol. Platy miesa rybnego odkladasz na pozniej. Do wywaru dodac duzo pietruszki, cebule,(pozostale typowe jarzyny moga przytlumic smak ryby

A ryba w galarecie?

czy zelatyna jest dopuszczalna????? Zrobilam rybe w galarecie - ale teraz sie zastanawiam czy mozna jesc zelatyne. Macie jakies sugestie???????? Pozdrowienia dla odchudziaków Gosia

Re: ryba w galarecie

Mówiąc o wywarze z filetem nie pisałam o czymś co jest oczywiste czyli bulion warzywny, żelatyna, itd. Natomiast chodziło mi o to czy to będzie miało smaczek rybny jeśli nie użyję łepetyny i całej rybiej reszty, czy ktoś tak kiedys robił rybe w galerecie, czy lepiej się nie brać za to i zje

Re: Mamo, dlaczego jesteś gruba?

jogurt z owocami ciasto (jeden kawalek) ok > 120cal > kolacja chleb, salatka, miesko/galareta z ryba - cos bialkowego w sensie 330 Trudno znaleźć gorszy przykład na odżywianie się, nie dość że przeładowanie węglowodanami, to w dodatku kaloryczność na poziomie modelki-wieszaka. Murowane jojo i

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

moja ulubiona w galarecie to pstrag teczowy, pstrag zwykly losos szczupak moze byc karp, ewentualnie -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Ryba w galarecie

I wszystko bylo by dobrze, gdyby nie ta galareta... Jak klarowac galarete ??? Prosze o porade...

Re: przezroczysta folia do gotowania

Dzialalo i nadal dziala: garymoniki.blogspot.it/2010/04/rolada-z-ryby-w-galarecie.html

Jak przetrzymać rybę w galarecie?

Czy ryba w galarecie i galaretka drobiowa zrobione w czwartek wytrzyma mi do niedzieli ,kiedy będę miała gośći?Chyba jej nie zamrożę? /

Re: znikająca ryba :-0

Też nie kupuję mrożonych, wolę sama poporcjować i zamrozić. Abramczyka lubię, jedna z nielicznych firm w których lód nie stanowi połowy wagi produktu. Zrobiłam dziś, btw, pierwszego w życiu karpia w galarecie. Karp świeży, kupiony wczoraj we Frisco. Niestety sklep ma coraz więcej usterek i coraz

Re: "nie kochałem cię" - to dobra wiadomość?!

Szuja - kawał matrymonialnego zbója Z pieszczot dwója, nieudana galareta z ryb Szuja - najpiękniejszy kęs mi życia ujadł Szuja - toczył ze mnie hektolitry łez Szuja - cóż takiego uczyniłam mu ja Żem jak tuja poderżnieta przezeń dzisiaj jest Mówię wam poderżnietą jest I taka Gaba, na dworcu w

Re: Ryba w galarecie

Z łebków, płetw, warzyw (jak na rosół) 1 całej cebuli, koperku i przypraw (sól, pieprz) ugotuj wywar. Przecedź i do czystego, rybiego bulionu włóż ładne kawałki ryby i na bardzo małym ogniu gotuj ok. 20-25 minut. Po tym czasie ryba powinna być tak miękka, że z łatwością odejdą ości od mięsa. Ile

Monsters vs. Aliens

Wersja demonstracyjna gry Monsters vs. Aliens.

Monsters vs. Aliens umożliwia wcielenie się w czwórkę głównych bohaterów z filmu Potwory kontra Obcy - Ginormicę (ogromna dziewczynę), B.O.B'a (galaretę), Missing Link'a (pół-ryby pół-małpy) oraz Insectosaurusa (gigantycznego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - galareta z ryby

Zdjęcia - galareta z ryby