Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Gluten?

Moje dziecko koczy 4 miesiace. Jest tylko na piersi. Mieszkamy w Kanadzie i tutaj zaleca sie wprowadzac pokarmy stale w 6 msc. Awokado, slodki ziemniak, itp. Nikt nic nie mowi o kaszkach, kleiku i 'ekspozycji na gluten', o ktorym czytam na polskich stronach. Powiedzcie prosze, czy mam 'eksponowac

gluten

witam, jak wprowadzic gluten u dziecka z alergią na mleko skoro wszystkie kaszki z glutenem sa mleczne.

Re: wakacje bez glutenu

Przecież jest mnóstwo miejsc, gdzie można wypocząć bez glutenu. Tu macie listę ośrodków, gdzie można wypocząć bez glutenu: www.celiakia.pl/kategoria/wakacje-bez-glutenu/ Ze swojej strony polecam ośrodek agroturystyczny "Agrocelia" w Komarnie - agrocelia.pl/ - fajne wczasy bez glutenu :)

A jesz gluten?

A jesz gluten? Podobno 99% chorych na Hashimoto cierpi na nietolerancję glutenu.

Re: Gluten?

Nie ma pełnej zgody wśród autorytetów w dziedzinie żywienia neimowląt w sprawie ekspozyzji na gluten przed 6 miesiacem życia. Zalecenia WHO są jasne- do końca 6 m.ż tylko pierś. Zwolennicy wprowadzania glutenu wcześniej do diety podkreślają, że chroni to prze celiakią, przeciwnicy podkreślają

Gluten

Chcialabym zapytac o gluten. Obecnie podaje córce (9 msc) 3 lyżeczki manny, kiedy mówi się, żę dziecko dostaje pełną porcję glutenu, do ilu łyżeczek musimy dojść? Pytanie drugie, jak dlugo mam podawać mannę w asyście mleka kobiecego? Obecnie daje córce manne i do popicia pierś. -- dziecko - sens

Gluten

Chciałabym zapytać o gluten. Obecnie podaje córce (9 msc) 3 łyżeczki manny, kiedy mówi się, żę dziecko dostaje pełną porcję glutenu, do ilu łyżeczek musimy dojść? Pytanie drugie, jak długo mam podawać mannę w asyście mleka kobiecego? Obecnie daje córce mannę i do popicia pierś. -- dziecko

Re: Gluten?

Tak, tak, ja czekam do 6mz. To nie podlega dyskusji. Tylko o ten gluten mi chodzi. Po co sie eksponuje przed 6 mz?

Re: Gluten?

Chodzi o opinię, że wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko zachorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości. Ostatnio mocno podpytywalam o to lekarzy mojego 4.5 msc dziecka (pediatrę i neurologa dziecięcego). Pediatra zaleciła wprowadzenie kaszek glutenowych w 6tym mscu

Co wy z tym glutenem?

Już któryś raz czytam, że odstawienie glutenu pomoże na a) nadwagę b) alergię c) oponkę d) kłopoty z teściową. Rozumiem, że to teraz taki trynd, czyli gluten na cenzurowanym, tak jak kiedyś modne było odrobaczanie, czy niełączenie węglowodanów z tłuszczami, albo diety białkowe. -- A Ty? Jakie masz

Re: Gluten?

wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko za > chorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości. To wynika z tego, że większość kobiet po prostu przestaje karmić w tym czasie, więc zaleca się wprowadzić ten gluten pod osłoną mleka mamy. Ale jeśli mama planuje karmić dalej

Re: Gluten?

kontynuacja karmienia plus rozszerzanie diety i karmienie piersią do 2 roku życia lub dłużej. Awokado, slodki ziemniak, itp. > Nikt nic nie mowi o kaszkach, kleiku i 'ekspozycji na gluten', o ktorym czytam > na polskich stronach. No i bardzo dobrze. W ja mieszkam w Holandii tu tez nic o glutenie nie

Re: Co wy z tym glutenem?

Gluten sruten, malo komu tak naprawde przeszkadza, natomiast dla wiekszosci obywateli "odstawic gluten" rowna sie przede wszystkim "odstawic biala make pszeniczna", a to bywa owszem calkiem pozyteczne.

gluten

prosze o info nt podawania glutenu, jak dlugo mam podawac 2-3 lyzeczek manny? czy taki gluten podaje sie codziennie? -- gdzie to lato....?

Re: celiakia/ nietolerancja glutenu

Ja choruje. Glutenu nie jem od lat więc nie odpowiem na temat pobudzania apetytu bo nie wiem. napewno wszechobecny we wszystkim gluten sprzyja tyciu, to tani wypełniacz.

Re: Objawy uczulenia na gluten

W przypadku podejrzenia alergii najlepiej wykonać testy. W przeciwnym wypadku możemy się tylko domyślać, co powoduje uczulenie. Alergia na gluten daje zbliżone objawy do nadwrażliwości na pomidory, truskawki itp. Na skórze pojawiają się swędzące grudki. Uczuleniu może towarzyszyć biegunka i

Re: A jesz gluten?

allatatevi1 napisała: > A jesz gluten? > Podobno 99% chorych na Hashimoto cierpi na nietolerancję glutenu. mam hashimoto i nie cierpię na nietolerancję glutenu. Insza inszość, że z wyboru jem go niewiele, aczkolwiek nie skreśliłam go całkowicie. -- www.youtube.com/watch?v=tyDADYE6RJ4

Re: Co wy z tym glutenem?

Najpierw idziesz po diagnoze problemow z tarczyca, potem odstawiasz gluten, nastepnie umieszczasz tesciowa na bidecie i juz spokojnie mozesz usiasc wieczorkiem do pogawedek na ematce - z glutenem sie po prostu nie da, such is life ;)

Re: celiakia/ nietolerancja glutenu

A jakie miałyście objawy i jak zorientowałyście się, że to celiakia/nietolerancja glutenu? Objawy skórne, żołądkowe jakie konkretnie?

Re: Co wy z tym glutenem?

naomi19 napisała: > po odstawieniu glutenu znika celluit, sprawdzone Znaczy, wzrok słabnie i nie widać? :D -- Myjcie się, dziewczyny. Nie znacie dnia ani godziny.

Gluten-free

Odpowiedź od mojego kolegi: Carrefour actually has a gamme of gluten-free products, otherwise Naturalia is good And not just at the big Carrefour in the 16th -- Carrefour Market has it (stuff like quinoa, gluten-free breads and pasta, etc.) Wpisz do google'a Carrefour Paris i zobacz lokalizacje

Re: Co wy z tym glutenem?

To do mnie? Ja pszenne bułki jadam bardzo rzadko. Oczywiście, że jest w nich gluten i to sporo. Skąd pomysł, że wg mnie są bezglutenowe?

Re: Co wy z tym glutenem?

grist.org/food/is-gluten-lobotomizing-you/ -- Wsparcie dla Misia - chłopca z Zespołem Aspergera Jedyna strona dla rodziców dzieci z wadami układu moczowego Chcesz wiedzieć więcej o autyzmie?

Re: Co wy z tym glutenem?

Chodzi o to ze wiekszosc ludzi jak odstawi gluten to chudnie :D -- dlaczego troll który o kilku miesiecy wkleia zdjecia penisów nie został zablokowany? (By anna)

Re: Co wy z tym glutenem?

sam sobie zdefiniuj. Bo na razie wedlug Twoje definicji wyglada na to ze roznice molekularne = roznice zdrowotne. Gluten zaciemnia logiczne myslenie, moze odstaw.

Re: Co wy z tym glutenem?

'Stare' zboża mają po prostu tego glutenu sporo mniej + dużo więcej wartości odżywczych. Einkorn (starożytne zboże) ma dużo większą proporcję gliadyny do glutenu, niż 'nowoczesne zboża' przez co nie powoduje tak wielu efektów ubocznych. Nie trzeba kupować produktów reklamowanych jako "

Re: Gluten raz jeszcze

Ja bym poczekała z glutenem, najpierw inne rzeczy a glutenem, no i bez takich wariactw typu 100 czy ileś tam gram, nie dajmy się zwariować. -- Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/ Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005 zapraszam na forum Dla starających się

Gluten

Witam, od tygodnie zaczelam podawac córce (5,5 miesiąca) kaszke manne (poł łyżeczki rozgotowanej) jako ekspozycję glutenu. Podaje w taki sposób, że gotuję kaszke w 100 ml wody, czekam aż woda wyparuje i kaszka będzie w miarę gęsta. kaszkę daję dziecku łyżeczką i po zjedzeniu automatycznie

Re: Co wy z tym glutenem?

U nas jeszcze tak tego nie widać, bo antygluteno > wa histeria dopiero nabiera tempa, ale tylko czekam na "bezglutenowe" masło, jo > gurty, kapcie, olej i seansy filmowe. no, ja mam szampon bez glutenu. To znaczy chyba wszystkie są bez glutenu, ale na moim to jest napisane zaraz

Re: Co wy z tym glutenem?

> Einkorn (starożytne zboże) ma dużo większą proporcję gliadyny do glutenu, niż ' > nowoczesne zboża' przez co nie powoduje tak wielu efektów ubocznych. Gliadyna to przecież właśnie gluten :D Na pewno wiesz, o czym piszesz? -- "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum Wiwat

Re: Gluten raz jeszcze

Ja też myślę, że na razie lepiej dać sobie spokój z glutenem. Najpierw niech spróbuje trochę warzyw i owoców :) -- http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09kwci3l272.png

Re: Gluten raz jeszcze

Nope. Chcialam do 6 karmic tylko piersia. Potem mielismy wyjazd, potem katarvi tak wyszlo - 6 miesiecy i 3 tygodnie tylko na cycu. A od glutenu radzil nam zaczac lekarz. Podobno lepiej wczesniej niz pozniej.

Re: Gluten raz jeszcze

A nie mozesz mu po prostu dac skorki od chleba do possania? Z tego co kojarze, to masz juz 7-miesieczne dziecko, wiec nie cudowalabym z odmierzaniem ilosci glutenu linijka :)

Re: Wprowadzanie glutenu do kp

Dziekuje za podpowiedz. Z glutenem poczekam do ukonczenia 6 miesiaca i bede go wprowadzac wraz z rozszerzaniem diety

Re: Co wy z tym glutenem?

po odstawieniu glutenu znika celluit, sprawdzone -- 'Moim zdaniem praca jako wartość jest trochę przeceniania, uważam, że są bardziej wartościowe lub wzbogacające człowieka rzeczy, np.wychowywanie dzieci, spędzanie czasu z rodziną, albo chociaż bieganie boso po łące.' czujny.czajnik

Re: Co wy z tym glutenem?

Brak glutenu w diecie chyba szkodliwy nie jest więc krzywdy sobie nikt tym ograniczeniem nie zrobi. Zboża bezglutenowe jak proso i gryka są zdrowe. Ja się lepiej czuję ograniczając pieczywo, zwłaszcza te razowe pełnoziarniste.

celiakia/ nietolerancja glutenu

czy ktos z was choruje? czy to prawda, ze gluten pobudza apetyt? macie takie odczucia, ze przy diecie apetyt jest mniejszy? -- dziekuje za wypelnienie mojej ankiety. szczegolnie dziekuje forumkom, ktore naklonily facetow do wypelniania jej :P

Re: Co wy z tym glutenem?

li gluten czy ogolniej pszenica tak dewastuje plytke paznokciowa, ktora jest elementem martwym, to nawet nie chce myslec co sie dzieje z tkankami miekkimi...serce, mozg, nerki itd. rewelacja bedziesz teraz zyc pincet lat z gladkimi paznokciami

Re: Co wy z tym glutenem?

stacie_o napisała: > Już któryś raz czytam, że odstawienie glutenu pomoże na > a) nadwagę > b) alergię > c) oponkę > d) kłopoty z teściową. > Rozumiem, że to teraz taki trynd, czyli gluten na cenzurowanym, tak jak kiedyś > modne było odrobaczanie, czy niełączenie

Re: Co wy z tym glutenem?

redheadfreaq napisała: > Dla ciekawych polecam artykuł o antyglutenowej histerii - TU . No co ty! One czytały swoje książeczki lepiej wiedzą, że gluten w nocy włamuje się do mieszkań i kradnie dzieci z kołysek! -- Si Vis Pacem, Para Bellum!

Re: Co wy z tym glutenem?

To nie trend, po prostu wyniki badań > naukowych. A konkretnie jakich badań i jakie wyniki dostarczyły? Rezygnacja z glutenu jest zalecana osobom z celiakią i alergią, innym osobom gluten nie szkodzi. > Zboża które jemy dziś różnią się pod względem molekularnym od tego, co jedliśmy >

Re: Co wy z tym glutenem?

Gluten równa się dziury w jelitach. A te z kolei rowna się autyzm. Tak mawiają tacy tam... wariaci rózni. -- Wsparcie dla Misia - chłopca z Zespołem Aspergera Jedyna strona dla rodziców dzieci z wadami układu moczowego Chcesz wiedzieć więcej o autyzmie?

Re: Co wy z tym glutenem?

stacie_o napisała: > Rozumiem, że to teraz taki trynd, czyli gluten na cenzurowanym, Bardzo stary trynd. Jak urodziłam pierwsze dziecko 22 lata tmu, to już zalecano chowanie dzieci na diecie bezglutenowej do 9-tego miesiąca życia.

Re: Co wy z tym glutenem?

30-40 lat temu glutenu w zbożach było znacznie mniej. Modyfikacje genetyczne spowodowały, ze co raz wiecej dorosłych ma z nim problem. Moja lekarka twierdzi, ze diagnozowalnosc celiakii u dzieci wzrosła nieznacznie, natomiast wsród dorosłych to juz kosmos. Najwiecej diagnozuje sie teraz kobiet 25

samopsza , orkisz a gluten

Czytałam w ostatnim biokurierze ciekawy artykuł o chlebach produkowanych tradycyjnymi metodami ze starych odmian zbóż (orkisz i samopsza). Była tam wzmianka, że niby zakwas ma zdolność rozpuszczania glutenu zawartego w tych zbożach. Być może dzieci nietolerujące glutenu mogłyby taką samopszę np w

Re: samopsza , orkisz a gluten

Była tam wzmianka, > że niby zakwas ma zdolność rozpuszczania glutenu zawartego w tych zbożach. to nic nie daje, bo to nie gluten sam w sobie uczula, ale produkty jego rozpadu - gliadyny jak ktoś uczulony na gluten to chleby - nawet produkowane tradycyjnymi metodami - z orkiszu i samopsza się

Re: A jesz gluten?

A dlaczego do mnie to pytanie? Ja nie mam problemow z podjadaniem ;-) Ale fakt, glutenu nie jem, przynajmniej z zalozenia, tzn moj plan odzywiania nie przewiduje go - odzywiam sie roznymi rodzajami bialka i duza iloscia warzyw plus mala iloscia owocow. Czasem zjem cos slodkiego i wtedy bywa tam i

Re: Ekspozycja na gluten

Cześć, ja robiłam dokładnie tak: wronek.pl/wprowadzanie-glutenu-jak-my-to-robimy/ podawałam łyżeczką, bo jeszcze wtedy nie miałam specjalnych smoczków do kaszki i mi zatykało zwykłego smoka. pozdr

Wprowadzanie glutenu od mlecznej kaszki?

Drogie mamy:) czy wprowadzalyscie gluten swoim maluszkom od mlecznej kaszki manny np bobovity? I jeśli tak to czy od razu dawalyscie tak jak tam napisane 130 ml?! Bo to jednak troszke wiecej niż zalecana łyżeczka ... Bardzo prosze o poradę:)

Re: Co wy z tym glutenem?

zawierają tego złowrogiego glutenu. Naprawdę, nie należy dać się zwariować, to dużo mniej zdrowe niż gluten. -- - On twierdzi, że ją kocha. (granatowe_tulipany) - twierdzi, twierdzi. To sie rymuje z "pierdzi", ale poza tym nic naprawde nie znaczy.(minor.revisions)

Re: Co wy z tym glutenem?

lepsza, więc już mają dowody, że gluten szkodzi. > Gluten zaciemnia logiczne myslenie, moze ods > taw. Hehehehe :D Bardzo mnie rozbawiają takie nieudolne docinki, szczególnie kiedy są aż tak nietrafione. Bo widzisz, pszenicy i innych zbórz nie jadam prawie w ogóle, ale w przeciwieństwie do ciebie

Re: Co wy z tym glutenem?

od 2 tyg nie jem glutenu - chleba, makaronów, produktów z dodatkiem, ciastek itp. nie ze względu na chęc schudniecia ale z innego powodu i co stwierdzam? - 90% mniej wzdęć, poprawa stanu skóry, lepsze trawienie, uczucie lekkości obym znalazła przyczynę moich dolegliwości z którymi zmagałam sie od

Re: Co wy z tym glutenem?

owszem nowa moda , mozna na niej jeszcze co nieco zarobic bo paleo i diet grup krwi jest juz de -mode znajoma alergolog smieje sie z tego obecneo powszechnego "uczulenia " na gluten :))) -- Teorię ewolucji negują ci , którzy się na nią nie załapali !

Re: Co wy z tym glutenem?

No tak, bzdury. Nie ma żadnej różnicy między Einkorn/Emmer a dzisiejszym Triticum aestivum/triticum vulgare... Te pierwsze zawierają mniej glutenu, więcej minerałów i antyoksydantów. Einkorn ma większą koncentrację beta-karotenu i luteiny niż dzisiejsze zboża. Dla wytrwałych link1 i link 2 .

Re: Co wy z tym glutenem?

Zawartość glutenu w obecnej pszenicy jest większa niż naturalnie by wystepowala to czyste gmo. Lepiej jesc inne zboża glutenowe,one nie są tak mocno zasyfiale. Kto nie wierzy- mały eksperymencik- odstawcie pszenicę całkowicie na tydzień i porównajcie swoje samopoczucie :-). Satysfakcja gwarantowana?

Re: Co wy z tym glutenem?

A ja zrobiłam niedawno eksperyment i odrzucilam gluten prawie całkowicie przez 3 czy 4 tygodnie. Nie wiem, czy to wystarczający czas, ale poczułam się lepiej i lżej. Nie zamierzam jednak odrzucac go całkowicie, bo bardzo lubię makarony i jem je raz na tydzień, odstawiłam wprawdzie pieczywo, ale

Re: Gluten raz jeszcze

Sa rozne szkoly, ja nie trzymalam sie zadnej fanatycznie ;) 7 mcy to dobry moment na gluten, ale mysle, ze miesiac w ta czy w tamta nie zrobi wielkiej roznicy, a warto rozszerzac diete zaczynajac od najzdrowszych rzeczy, takze po to, zeby ksztaltowac smak. Niby mozna np. zaczac od jablka, ale

Wprowadzanie glutenu do kp

Moja cora ma 5 miesiecy, karmie ja wylacznie piersią na zadanie. Przeczytalam, ze w 5-6 miesiacu powinnam wprowadzic ekspozycje na gluten. Kupilam kaszke manne blyskawiczna i pzygotowuje 1 plaska lyzeczke na 50ml wody. Jest ona bez smaku i nie bardzo w takiej formie smakuje. Czy moge do niej dodac

Re: celiakia/ nietolerancja glutenu

ja mam celiakie, jestem na diecie od ponad 4 lat nie odniosę się do pobudzania apetytu, bo już nie pamiętam na pewno jestem szczuplejsza na diecie bg niż na diecie glutenowej, bo u chorych na celiakie bądź u osob z nietolerancja glutenu brzuch jest wzdęty i duzy

Re: Co wy z tym glutenem?

Eee najnowsza religia dla naiwnych lubiących jak "coś z nimi inaczej i bardziej" niż z innymi. Kiedyś były alergie, potem wszyscy mieli drożdżyce. Za jakiś czas nagle wszyscy zarobaczeni. Teraz umierają od glutenu. Za rok będzie inne coś. I tak kręci sie życie i można oddawac się

gluten- śladowe il. przy candida albicans można?

Chodzi mi o to, że np. na kaszy gryczanej, jaglanej piszą, że może zawierać śladowe ilości glutenu, czy mogę taką kaszę dawać dzieciom czy nie? W testach alergicznych z krwi nie wyszło uczulenie na gluten, ale jednak postanowiłam ograniczyć go w diecie antygrzybiczej do minimum. Czy takie śladowe

Re: Co wy z tym glutenem?

neffi79 napisał(a): > od 2 tyg nie jem glutenu - chleba, makaronów, produktów z dodatkiem, ciastek it > p. > nie ze względu na chęc schudniecia ale z innego powodu > i co stwierdzam? > - 90% mniej wzdęć, poprawa stanu skóry, lepsze trawienie, uczucie lekkości > > obym

Gluten - a łuszczyca czy istnieje związek pomiedzy

Ostatnio coraz więcej artykułów o szkodliwości glutenu oraz o nietolerancji tej lektyny. Czy ktoś czytał o związku łuszczycy z glutenem? -- Bieganie Magdy

Re: Gluten

Hej, mam pytanie odnosnie ekspozycji na gluten: moge dosypywac po prostu do obiadku lyzeczke kaszy mannej ale bez gotowania?

Re: Co wy z tym glutenem?

Szwecja oficjalnie rekomenduje dietę nisk > o-węglowodanową, a tak się składa, że produkty z wysoką zawartością glutenu to > też morze węglowodanów. > Nisko-węglowodanową to znaczy warzyw też mało? Bo tak się głupio składa, że większość składu warzyw i owoców to węgle, nie ma bajek

Re: Co wy z tym glutenem?

empirical napisała: > No tak, bzdury. Nie ma żadnej różnicy między Einkorn/Emmer a dzisiejszym Tritic > um aestivum/triticum vulgare... > > Te pierwsze zawierają mniej glutenu, więcej minerałów i antyoksydantów. Einkorn > ma większą koncentrację beta-karotenu i luteiny niż

Re: Co wy z tym glutenem?

Gluten nie jest jedynym problemem w pszenicy, pelna zgoda. Tych problemow jest wiecej, na przyklad lektyny. Dlatego porzucenie zwyklego chleba na rzecz chemicznie przerobionego bezglutenowego nie zawsze przynosi jakiekolwiek korzysci, ja bym nawet powiedziala, ze moze zaszkodzic bardziej. Nie

Re: Co wy z tym glutenem?

I gluten się zrobił w związku z tym jakiś inny? Bo jakby porównać na przykład nowe odmiany jabłek do tych sprzed tysiąca lat, czy też marchewkę, albo świnie, to też by się można zdziwić. Co z tego wynika? Absolutnie nic. Wokół glutenu zrobiła się jakaś niezdrowa histeria, podczas gdy jego

Re: gluten

Nie jest prawdą, że wszystkie kaszki są mleczne. Proszę poszukać - są kaszki bezmleczne. Może Pani wprowadzać gluten również za pomocą zwykłych kasz - np.: kaszy manny. Albo np.: podając 1 1/2 ciasteczka "Pierwsze Ciasteczka" HIPP. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice

Gluten raz jeszcze

Czy podajac dziecku te pol lyzeczki glutenu koniecznie musi to byc na 100 ml plynu? Moj dziec cycowy nie zje takiej ilosci, musialabym te kaszke w cyca sobie wstrzyknac;) probowalismy z butelki - nie chce ssac, kubek - gryzie kubek i wszystko rozlewa, lyzeczka podobnie jak z kubkiem... Czy nie

problemy z kupką - gluten czy zęby?

Tydzień temu rozszerzyłam Małemu dietę o gluten. Do tej pory był na karmieniu mieszanym, od jakichś 10 dni tylko już mleko modyfikowane + zupki jarzynowe z mięsem i owoce. Po jakichś 4 dniach od wprowadzenia glutenu zaczął się problem z kupkami. Do tej pory robił 1 lub 2 razy dziennie, po

Re: gluten- śladowe il. przy candida albicans moż

żyto zawiera gluten - najwięcej po pszenicy normalny owies zawiera gluten ALE owies bezglutenowy istnieje, poczytaj linki www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/ www.celiakia.pl/nowo-bezglutenowy-owies-w-polsce/ -- Jednak niektórzy ludzie to gady.

Re: gluten- śladowe il. przy candida albicans moż

Gluten jest w pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie. Nie powinno być w gryce, ryżu, kukurydzy, jaglance, amarantusie, quinoa. My też jesteśmy na bezglutenie i jemy produkty ze śladów ilością glutenu, bo ciężko znaleźć inne nawet w ekosklepach. Pozdrawiam:).

Re: Co wy z tym glutenem?

, bo mi nic nie szkodzi, czuje się zawsze zajefajnie i robie ładne, regularne kupki. -- "Hurr, durr, porady inteligentek z dyplomem jutubowej szkoły tropienia spisków Monsanto. No ale raz nie zjadły bułki do porannej kawy i kupa wyszła lepsza, więc już mają dowody, że gluten szkodzi

Re: Co wy z tym glutenem?

nagle zrobiły się zdrowsze, więc wiedzą, że to gluten. Abo cuś. -- Si Vis Pacem, Para Bellum!

Re: Co wy z tym glutenem?

gladkie. Jesli gluten czy ogolniej psze > nica tak dewastuje plytke paznokciowa, ktora jest elementem martwym, to nawet n > ie chce myslec co sie dzieje z tkankami miekkimi...serce, mozg, nerki itd. Piękne, chyba do sygnaturki wezmę. A jak się ma grzybicę paznokci, to aż strach pomyśleć co się

Re: Co wy z tym glutenem?

względem molekularnym od tego, co jedliśmy tysiąc lat temu. Ogólnie o tym się nie mówi ze względu na silne lobby zbożowe (producenci płatków, ciastek, nawet kosmetyków). Szwecja oficjalnie rekomenduje dietę nisko-węglowodanową, a tak się składa, że produkty z wysoką zawartością glutenu to też morze

Re: Wprowadzanie glutenu

ja swojemu 8miesieczniakowi jak mial 6 miesiecy dawalam przez tydzien po lyzeczce kaszki mannej -zadnej zlej reakcji -wiec potem normalnie je zupki -sloiczki z glutenem

Re: Co wy z tym glutenem?

. Jest za to znaczna różnica w zawartości węglowodanów i to ona odpowiada za wszystkie problemy związane ze spożyciem produktów zbożowych. > Szwecja oficjalnie rekomenduje dietę nisk > o-węglowodanową, a tak się składa, że produkty z wysoką zawartością glutenu to > też morze węglowodanów. I

Re: gluten- śladowe il. przy candida albicans moż

Wczoraj byłam w Eco sklepie i Pan sprzedawca powiedział to samo, dodał że gluten jest silnie demonizowany w ostatnich czasach i jeżeli nie wychodzą reakcje alergiczne, tym bardziej takie zagrażające życiu, nie ma nietolerancji pokarmowej na gluten, albo celiakii to spokojnie mogę kupować sklepową

Re: Ekspozycja na gluten

synka i dla mnie. a na poczatku bylam przerazona-tyle sprzecznych informacji. ;) a to tylko gluten byl...

Re: brzydkie kupki vs gluten

Witam, poza ww badaniami nic więcej na razie nie trzeba sprawdzać i rzeczywiście i nie czas jeszcze na gluten przy takich objawach, pozdrawiam serdecznie

Re: gluten- śladowe il. przy candida albicans moż

Jeszcze apropo mąk, kupujesz Melvit? bo oni nie zamieszczają, informacji o glutenie na mąkach ryżowej i kukurydzianej, a takie właśnie kupuję. -- Julka: 27.08.2007 Agatka: 31.08.2010

Gluten

Witam! Od około miesiąca wprowadzam do diety, obecnie już 10-cio miesięcznego niemowlaka, gluten. Syn nie jest już karmiony piersią. Nie obserwuję żadnych niepokojących objawów. Czy taki czas ekspozycji wystarczy? Czy powinnam dalej podawać gluten w małych dawkach? Jeśli tak, to jak długo?

Re: Gluten

Moja juz całe miski kaszy je , po prostu. Nie licze. Tak samo inne rzeczy z glutenem ,podaje bez liczenia.

Re: problemy z kupką - gluten czy zęby?

Witam, jeżeli synek nie ma gorączki i nie ma cech odwodnienia to można z wizytą poczekać do przyszłego tygodnia. Trudno jest na razie ocenić czy takie kupki pojawiły się po glutenie czy jest to reakcja na ząbkowanie. Na razie nie odstawiałabym gultenu, ale jeżeli wypróżnienia będą się pogarszać a

Re: Kasza manna-ekspozycja na gluten

Ja robie troszke rzadsza zupke i po ugotowaniu do goracej daje kaszke holle. Są dni że nie podaje glutenu a są takie że oprócz kaszki w warzywach daje jeszcze biszkopty i skórkę z chleba itd Dziewczyny nie dajcie się zwariować. Gdyby ta ilość bylaby taka istotna i niezbędna dziecku do życia to

Gluten

Masz 100% pewność,że to uczulenie nie wynikałoz uczulenia na zboża? Różnica jest bardzo trudna do wyłapania zwłaszcza na początku, gdy dzieci bardzo dużo może uczulać. Moje dziecko ma uczulenie na wiele zbóż i też mogłabym pomyśleć,że na gluten także ale jednak nie, ponieważ owies toleruje (co

Re: Ekspozycja na gluten - kaszka orkiszowa HOLLE

Witam, czy kaszka orkiszowa jest dobrym wyborem jeżeli mój syn ma azs, nie toleruje mleka krowiego (ja sama jestem na diecie bezmlecznej, bo karmię go wyłącznie piersią) i jest uczulony na białko jaja? czy mogę rozpocząć ekspozycję na gluten po skończonym 5-tym miesiącu czy powinnam jeszcze

Re: Wprowadzanie glutenu od mlecznej kaszki?

ekspozycja na gluten to np. odrobina kaszy mannej ugotowana w wodzie, można ją polać własnym mlekiem i podać łyżeczką jak Pani karmi piersią żadne produkty z mieszanki mlecznej nie są zupełnie potrzebne, rozszerzanie jadłospisu polega na podawaniu posiłków niemlecznych, polecam kasze gotowane w

Półtoraroczniak bez glutenu i mleka.

rozwiazanie, które udało nam sie wypracowac. rano - 200 ml. nutramigenu godzine pózniej - porcja sinlacu lub kaszki jaglanej z polówka owoca słoikowego. 3 godziny póżniej - 200 ml. nutramigenu 3 godziny później - obiadek słoikowy hippa (bez glutenu, bez mleka) 3 godziny pózniej - zupka słoikowa hippa

Re: brzydkie kupki vs gluten

I jeszcze a propos glutenu. 4 miesiące to rzeczywiście wcześnie. . Tutaj oficjalnie wytyczne są produkty z glutenem po 6 miesiącu. I jakos zyja te franuskie dzieci ;) Wiec 4 miesiące nie zawsze musi być "najwyzszym czasem". No ale co kraj to obyczaj. My jednak stosujemy się do tych

Miley Cyrus BARDZO SCHUDŁA!

Miley Cyrus BARDZO SCHUDŁA!

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - gluten co to jest