Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Często jest takie podejrzenie, ale po przeprowadzeniu szczegółowych testów jest wykluczane. Miałaś już badania na tkankach świń, małp itp?

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Gdzieś w centrum Warszawy, Nie pamiętam dokładnie. Poniżej masz przykład wykorzystywania tkanek małp i świnek morskich do diagnozowania różnych chorób autoimmunologicznych ludzi: www.diag.pl/fileadmin/banery/Diagnostyka_autoimmunologia_folder.pdf

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Oczywiście informowałaś o tym we wcześniejszych postach, prawda? ;-) Naprawdę poczytaj tekst o HCV jako chorobie duszy który ci zalinkowałem w sąsiednim wątku.

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

a w jakim stanie masz wątrobę? masz marskość? znajomy jedzie od dawna na sterydach, ale on ma marskość i rokowania długoterminowe są nie najlepsze -- pozdrawiam

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Skoro w badaniu biochemicznym ANA i AMA wyszły dodatnie,to wytłumacz mi do czego jest mi potrzebne badanie z użyciem antygenów nerki szczura???

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Od żywego można np. nerkę. Na marginesie: na świecie prawie co druga przeszczepiona nerka pochodzi od żywego dawcy, w Polsce - co pięćdziesiąta.

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

w takim razie sorry za mieszanie, myślałam, że w rodzinie można od żywego - tak mi powiedziano w szpitalu, a chodziło o osobę dorosłą -- pozdrawiam

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Biopsja wykazała G3,S3.Po interferonie wiremia wzrosła,po sterydach zresztą też.Stanęło na tym,żeby może o przeszczepie pomyślec.

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Więc proszę uświadom mnie do czego jest mi potrzebne badanie na tkankach świń i małp i gdzie takie badania robią...może skorzystam

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Czy zawsze tak reagujesz na udzielane ci odpowiedzi? Jeżeli tak - potrzebujesz pomocy innego specjalisty. A teraz proponuję ci zapoznanie się z metodami wykonywania testów autoimmunologicznych i w razie zdobycia odpowiedniej wiedzy, wyrażenie ubolewania. Czy uważasz że choroby autoimmunologiczne

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

> Ale przy G3 droga do przeszczepu jest zapewne jeszcze bardzo, > bardzo daleka. Pomyliłem się. Chodziło mi o 3. stadium włóknienia, czyli S3. Przy S3 droga do przeszczepu jest bardzo, bardzo daleka.

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

w rodzinie czy kolejkowy? jeśli kolejka to chyba nim szybciej się zapiszesz, tym lepiej i szukaj może w rodzinie jakiegoś pasującego osobnika, zawsze dobrze mieć wyjście awaryjne.. a w między czasie próbować, co się da i gdzie się da znajomy ma podobną sytuację, tyle że u niego niestety 4 -- pozdra

Re: hcv a autoimmunologiczne zapalenie wątroby

.. Fragment wątroby można oddać tylko malutkiemu dziecku. Dla dorosłego możliwy jest tylko przeszczep od zmarłego dawcy. Ale przy G3 droga do przeszczepu jest zapewne jeszcze bardzo, bardzo daleka. Wcześniej radziłbym potwierdzić, czy to na pewno AIH wykluczające możliwość leczenia interferonem albo

Re: Dodatnie przeciwciała hcv u 1,5 rocznego dzie

zapaleniem wątroby. Dlatego też aby nie wprowadzać paniki środowisko medyczne skłania się od odejścia od terminologii "wynik dodatni" i zamiany na "wynik reaktywny". Literatury na ten temat warto szukać w pozycjach dotyczących HIV. Bardzo się cieszę, że oboje jesteście zdrowi.

Re: jestem załamana:(

wiem, czy autorka wątku miała wykluczone autoimmunologiczne zapalenie wątroby. Myślę, że od tego powinna zacząć przygodę z diagnostyką. Co do immunologów - np. we Wrocławiu zajmują się oni w praktyce tylko dziećmi i ich schorzeniami. Mnie prowadziła poradnia reumatologiczna w szpitalu przy Borowskiej

Re: Wyniki wątrobowe

genotyp pierwszy .Poszłam na fibroskan wyszedł ok ,mimo wszystko zdecydowałam sie na wizytę u hepatologa skierowanie do szpitala ,biopsja ,przeciwciała p/autoimmunologicznemu zapaleniu i jakieś tam inne badania .wyniki biopsji f2/a1

Re: postępowanie włóknienia po skutecznym leczeni

przychodzi ma myśl, to wykonać badanie w kierunku wykluczenia autoimmunologicznego zapalenie wątroby. Pozdrawiam.

Re: Biopsja, jak długo "ważna"?

) niewyrównana marskość wątroby; 4) ciężka współistniejąca choroba serca, w tym niewydolność krążenia, niestabilna choroba wieńcowa; 5) niewyrównana cukrzyca insulinozależna; 6) choroby o podłożu autoimmunologicznym z wyłączeniem autoimmunologicznego zapalenia wątroby typu II (anty-LKM-1); 7) niewyrównana

Re: Rok po zakończeniu terapii wirusa nie wykryto

wiedziało, co to jest i kazali stosować dietę, żeby nie drażnić śluzówki, dopiero kolejny dał mi sterydy do smarowania i polecił żyć bezstresowo tylko jak?). Do tego przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (w czasie terapii dało na luz, po zakończeniu znowu szał), zespół cieśni obu nadgarstków i

Re: Wyniki biobsji i RNA- pytanie.

Dziekuję za linka. Podpytam pania doktor o te wirusy. Zerknęłam do ostatniego wypisu szpitalnego miał badania robione na: toksyczne zapalenie wątroby, chorobe Wilsona, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, zakażenie HBV, HCV, CMV, jersiniozę. Stwierdzono obecność przeciwciał przeciwko HCMV, DNA

Re: leczenie nierefundowane

Kryteria włączenia do programu - WZW C * obecność HCV RNA(+) w surowicy krwi lub w tkance wątrobowej; * oznaczenie ilości kopii HCV RNA w badanym materiale; * oznaczenie genotypu wirusa; * przewlekłe zapalenie wątroby i wyrównana marskość wątroby;. * zmiany zapalne i włóknienie

Re: liszaj

Nie jednemu psu na imię burek. Przecież wirusy nie są jedyną przyczyną zapalenia wątroby. Może to autoimmunologiczne zapalenie, które leczy się sterydami właśnie, może Nash, a może coś innego. > > Został zdiagnozowany u kogos u mnie z rodziny liszaj jako > konsekwencja przewleklego

...

manifestacje HCV (reaktywne zapalenie stawów), od 2009 zakrzepica żył głębokich (leczona do 2012 heparynami w zastrzykach - także w czasie leczenia interferonem, po 2012 zmieniono lek na Xarelto). Kiedy było zakażenie? W 1983 miałam gastroskopię i płukanie żołądka, w 1987 operacja (bez transfuzji), w latach

Re: Dzień dawcy szpiku. Pomóż ratować życie

o zakażeniu wirusem HIV, ostrym lub przewlekłym zapaleniu wątroby wywołanym przez wirusa HBV lub przez wirusa HCV lub wirusem HTLV I/II, i) ryzyka przeniesienia zakażeń, o których mowa w lit. h, lub obecności czynników ryzyka związanych z tymi zakażeniami j) czynnej i przewlekłej lub z wywiadu

niestety

włóknienie wątroby i marskość (bo to przecież nie dotyczy wszystkich zakażonych) może to być zapalenie stawów (przypominające reumatyzm), schorzenia tarczycy czy np. to o czym piszesz - łuszczyca lub schorzenie ją przypominające, a także szereg innych schorzeń tzw. autoimmunologicznych w praktyce, trudno

Re: dostałam kiepski prezent na świeta

w wieku powyżej 3. roku życia, chorzy na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C i spełniający poniższe kryteria: 1) obecność wiremii HCV RNA w surowicy krwi lub w tkance wątrobowej; 2) obecność przeciwciał anty-HCV; 3) zmiany zapalne i włóknienie w obrazie histopatologicznym wątroby; u

Re: PILNE!!! co oznacza wysoki wynik ALAT

Normy: ALT < 36 U/L AST 10-40 U/L Mozliwe przyczyny podwyzszonego ALT: - naduzywanie alkoholu - lekarstwa - HBV - HCV - stluszczenie watroby - autoimmunologiczne zapalenie wątroby - hemochromatosis - choroba Wilsona - niedobór alfa1-antytrypsyny - celiakia www

wyniki

Biopsja wątroby wykazała - hepatitis chronica activa minimalis(G2). Autoimmunologiczne zapalenie wątroby zostało wykluczone. Badanie HCV-RNA nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Zwłóknienie jest na poziomie S1. Jest za to stłuszczenie. Lekarz polecił mi branie essentiale forte i ewentualną

Re: alat-214

Biopsja wątroby wykazała - hepatitis chronica activa minimalis(G2). Autoimmunologiczne zapalenie wątroby zostało wykluczone. Badanie HCV-RNA nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Zwłóknienie jest na poziomie S1. Jest za to stłuszczenie. Lekarz polecił mi branie essentiale forte i ewentualną

Re: Sugestia dla Pani opornik4

, zaburzenia psychiczne, do śpiączki wątrobowej włącznie). Zapaleniu wątroby wywołanemu przez HCV często towarzyszą choroby autoimmunologiczne, w tym autoimmunologiczne zapalenie wątroby (AIH), które znacznie pogarszają rokowanie i czas przeżycia. -- <.>

Re: Standarty medyczne i krytera NFZ do leczenia

INTERFERON ALFA PEGYLOWANY (PEG IFN) 2A lub 2B (PEGINTRON lub PEGASYS) Kryteria włączenia do programu - WZW C * obecność HCV RNA(+) w surowicy krwi lub w tkance wątrobowej; * oznaczenie ilości kopii HCV RNA w badanym materiale; * oznaczenie genotypu wirusa; * przewlekłe zapalenie wątroby i

Re: ad vocem klinik ajurwedyjskich

choroba serca, w tym niewydolność krążenia, niestabilna choroba wieńcowa; 5) niewyrównana cukrzyca insulinozależna; 6) choroby o podłożu autoimmunologicznym z wyłączeniem autoimmunologicznego zapalenia wątroby typu II (anty-LKM 1); 7) niewyrównana nadczynność tarczycy; 8) retinopatia (po konsultacji

Re: Do pepefresh.

autoimmunologiczne: * cukrzyca1 * zapalne choroby jelit: CU, L-C * zapalenia tarczycy: Gravesa-Basedowa, Hashimoto * stwardnienie rozsiane 9. nowotwory: chłoniaki, białaczki, guzy lite-nerek, płuc, jajnika, czerniak 10. 30-40 % krewnych pierwszego stopnia ludzi chorych na tocznia (rodzeństwo, rodzice i

Re: proszę o interpretację badania enzym. wątr.

Witam, mam dokładnie to samo od wielu lat. Wyniki w normie z wyjatkiem Aspatu ponad 200. Miałam badania HCV, HBS , autoprzeciwciała oraz biopsję wątroby, która wykazała nieznaczne uszkodzenie nie wymagajace leczenia.( najprawdopodobniej jest to usszkodzenie polekowe byc może istniejące od

Re: jak wywalczyc????

; * niewyrównana cukrzyca insulinozależna; * wystąpienie objawów nadwrażliwości na interferon lub rybawirynę; * oporność na interferon; * choroby o podłożu autoimmunologicznym poza autoimmunologicznym zapaleniem wątroby typu II (anty-LKM -1); * chorzy uzależnieni od alkoholu i narkomani czynni lub

Re: ból po WZWB

Są różne choroby wątroby... Jeżeli więc coś Ci faktycznie dolega, pobolewa Cię wątroba to można poszukać przyczyn Innych niż WZW B. Warto np. wykonać badanie antyHCV - w kierunku zakażenia wirusem C zapalenia wątroby. Mnóstwo osób z HCV miało przebyte HBV, zapewne większość z nich uległa

2 tygodnie po przerwaniu leczenia

Niestety, nastąpiła wznowa objawów czegoś nieokreślonego, co zostało przez część lekarzy określone jako reaktywność w przebiegu zakażenia HCV (manifestacja pozawątrobowa) a przez innych jako choroba autoimmunologiczna. W czasie stosowania interferonu, przeszło jak ręką odjął - aktualnie powróciło z

Re: autoimmunologiczne zapalenie watroby.....

minal- tygodnie lecą, kolejne rezczy wykluczam ale coraz bardziej jestem sklonny stwierdzić ze mam autoimmunologiczne zapalenie wątroby - ujemna HBS i HCV - mam alat 52 i aspat 55 podwyższone GGTP- 156, oraz podwyższone Inr, tomograf sugeruje stan zapalny, powiekszona wątroba i śledziona

Kryptogenna choroba wątroby

obserwacji nie stwierdzono nowotworu, podczas gdy u 59,6% i odpowiednio 65,4% chorych z pozakaźną marskością wątroby spowodowaną zakażeniem HBV lub HCV w ciągu kolejnych 6-7 lat rozwija się rak wątrobowokomórkowy . Zgodnie z obserwacjami wielu autorów kryptogenne zapalenie wątroby, zarówno w przebiegu

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników

trzeba szukac dalej drogi Krzysztofie. Wykluczenie zakazeń wirusowych to początek. Najczęstsze przyczyny podobnych objawów, poza hemachromatozą (sprawdź gospodarkę żelazową : żelazo, ferrytyna, TIBC) może to być np. autoimmunologiczne zapalenie wątroby (AIH), jakaś niedrożność żółciowa (np

Re: jak wywalczyc????

Pominęłaś kilka kryteriów : * przewlekłe zapalenie wątroby i wyrównana marskość wątroby;. Jeżeli jest HCV, a nie ma zapalenia wątroby, to leczenie nie ma miejsca, bo leczy się przewlekłe zapalenie wątroby spowodowane zakażeniem, a nie samo zakażenie... (nigdzie na świecie nie leczy się z

Re: Chora watroba-czy to mozna wyleczyc?

trzeba znaleźć przyczynę podwyższonych transaminaz, wysokie alat i aspat świadczą o nieprawidłowym funkcjonowaniu wątroby, przyczyn może być kilka, a co z wirusami HCV, HBV? wirusowe zapalenia wątroby mogą przez długi okres przebiegać bezobjawowo. znajdź dobrego lekarza i niech on pokieruje

Re: Wiarygodnoś wyników badań

wykluczone, bo u niektórych do powstania przeciwciał nie dochodzi, pomimo zakażenia np. HCV. Autoimmunologiczne zapalenie wątroby tez nie jest wykluczone i należy sprawdzić przeciwciała autoimmunologiczne (ANA, ASA, LKM itd. - najelepiej w warunkach hospitalizacji, bo nie są tanie!) Polecam sprawdzić

Re: Dobry hepatolog w Warszawie

Zauważa się, że rolę hepatologów przejmują "zakaźnicy", leczący często takie schorzenia, jak autoimmunologiczne zapalenie wątroby (AIH), hemachromatozę i inne, które z chorobami zakaźnymi nie mają tak naprawdę nic wspólnego. Zakaźnictwo w dobie dzisiejszej to przede wszystkim hepatitis

Re: autoimmunologiczne zapalenie watroby

, doświadczeniami. Dla odróżnienia tematów na naszej LD oznaczamy posty dotyczące autoimmunologicznego zapalenia wątroby prefiksem można dzieki temu tak skonfigurować sobie pocztę, ze wszelkie inne wiadomości ( czy ) nie będą Wam zaśmiecać skrzynek. Więcej informacji o naszej Liscie Dyskusyjnej i o tym jak

Re: interpretacja wyników - co to jest?

inne w normie, > wykluczone choroby zakaźne (hcv,hbv)i autoimmunologiczne zapalenia > itp. no i oczywiscie stłuszczenie i wlóknienie :/ czy ktoś mial moze > podobne wyniki? wiek - 25 lat. bardzo prosze o pomoc. wiem, ze musze > isc z tym do lekarza, ale uwierzcie ze bylam juz wiele

Re: alat-214

referencyjnego (wykaz tych jest na stronie : www.prometeusze.pl/adresy.php ) Powinno się wykluczyć w kolejnym kroku autoimmunologiczne zapalenie wątroby (odpowiednie autoprzeciwciała - badanie krwi w kierunku AIH), poziom żelaza (hemochromatoza), zakażenie CMV (nierzadko powoduje stan zapalny wątroby

Re: Gorąco proszę o interpretację :((

molekularnym na wykrycie wirusa zapalenia wątroby typu C - niekiedy zdarza się zakażenie bez obecności przeciwciał. Zgadując można znaleźć wiele przyczyn tej niechybnej patologii - np. stłuszczenie watroby (poalkoholowe, lub niealkoholowe - NASH), albo chorobę autoimmunologiczną wątroby, czy też zapalenie

Re: BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW :-(

jeszcze nie dowodzi - większość zakażopnych HCV ma takze dodatnie ANA (nieznacznie, a niekiedy nawet znacznie). "Obserwuje się jednakże częste występowanie komponentu autoimmunologicznego w przewlekłych zapaleniach wątroby o etiologii wirusowej." - czytamy u Prometeuszy oraz : "

Re: złe wyniki - proszę o interpretację!!!

schorzenia wątroby - niewykryte mogą zakończyć się własnie pogorszeniem w przypadku podjęcia leczenia. Np. autoimmunologiczne zapalenie wątroby... Warto przejrzeć wszystkie wyniki ojca i szukać przyczyn takiego obrotu sprawy. Pozdrawiam i zyczę...szczęścia. PS. Przepraszam za opóźnienie w udzielonej

Re: BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW :-(

pobolewania wątroby. "Jeżeli to faktycznie autoimmunologiczne zapalenie wątroby to leczenie polega na przyjmowaniu sterydów (kortykosrteroidów) np. encorton oraz leków immunosupresyjnych (podobnych jak po przeszczepie narządu) np. Imuran." Tak, czytałam o tym na Prometeuszach, ale proszę mi

NASH

w związku iż przejawia się tu sporo osób nie tylko z wzw ale innymi chorobami wątroby w poszukiwaniu odpowiedzi postanowiłem znaleziony przeze mnie artykuł po polsku na 2 tematy oto jeden z nich : Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby Inne Nonalcoholic steatohepatitis Anna Mae Diehl

Re: 26 stycznia - Polski Dzień Transpantologii. c

. tam lekarze stwierdzili u mnie drugą chorobę- autoimmunologiczne zapalenie wątroby (układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które niszczą wątrobę). W zakaźnym leczyli mnie na obie choroby - raz interferon z rybawiryną raz encorton z immuranem, tyle że jest to o tyle fatalna sytuacja że leczenie

moja długa historia...

męczliwość, - fale gorąca z nieznanych powodów, - dreszcze, - bóle nóg, - cały czas stan zapalny gardła, - ból wątroby, - ciągłe uczucie zimna, - lodowato zimne dłonie i stopy, - nadmierna potliwość, - nocne poty, - biegunki, - uczucie „maski” na twarzy, - zapalenie stawu kolanowego i czasami

Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa

wątroby.. Całość na stronie: www.hcv.pl/hepatotoksycznosc_lekow.php

Nadczynność tarczycy i HCV

Witam! Przez 20 tygodni przyjmowałem interferon i rybawirynę, ponieważ wykryto u mnie zapalenie wątroby typu C. Po 20 tygodniu, wystrzeliła tarczyca i leczenie chemią przerwano. Moje wyniki srzed trzech tygodni: FT4 3,26 0,58 - 1,64 TSH 0,02 0,34 - 3,50 Czyli przy przyjmowaniu interferonu "

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - hcv autoimmunologiczne zapalenie wątroby