histiocyty

Histiocyt - komórka należąca do ludzkiego układu odporności; makrofag tkankowy ("histo-" = "tkanka", i "-cyt" = "komórka"). Wszystkie histiocyty powstają w szpiku kostnym z podziałów komórek pnia, a potem przez kilka dni krążą we krwi jako monocyty. Następnie przedostają się przez ścianę naczyń włosowatych lub małych żył do tkanki łącznej właściwej, gdzie dojrzewają i znajdują się tam przez kilka

... czytaj więcej o histiocyty na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

histiocyty co to ?

jak w temacie mam mlekotok bydanie histopatologiczne wykazao-płyn białkowy,komórki nabłonka przewodowego,histiocyty

Re: histiocyty co to ?

histiocyty;sa to komorki zerne,tzw. makrofagi tkankowe,maja zdolnosc fagocytozy,co odgrywa role w procesach odoprnosciowych fizjologicznie znajduja sie wlasciwie chyba wszedzie,nie wiem,na ile sa istotne z punktu hist-pat -- nie wystarczy być szczęśliwym;trzeba jeszcze,aby inni byli nieszczęśliwi

Re: BADANIE CYTOLOGI-ZBYT DUZA ILOŚC HISTIOCYTÓW:

Bardzo prosze przestrzegać netykiety i nie pisać dużymi literami. Histiocyty (makrofagi) – komórki polimorficzne, średnicy 15-30 μm. Powstają w szpiku kostnym z monoblastów, potem z monocytów wędrujących z krwi do tkanki łącznej, gdzie dojrzewają w histiocyty. Jądra drobne

BADANIE CYTOLOGI-ZBYT DUZA ILOŚC HISTIOCYTÓW:(:(:(

PRZYSZŁY mi wyniki badabnia cytologicznego i jestem zaniepokojona bo wyszło mi ze w ocenie onkologicznej mam prawidłowe komórki i jest wykluczony rak ale pisze też ze obecne są liczne histiocyty:(:(co to znaczy?czy to znaczy ze skłonnosci do raka mam bo przeczytalam na necie ze z tych

Re: histiocyty co to ?

w googlach szukałam ale chodziło mi tylko o istotność w badaniach histopatologicznych a tego nie moglam znaleśc

Diwna narośl na goleni lewej ...

: W rozmazach ze strefy obrzęku uzyskano strzępki włóknika i histiocyty, bez komórek atypowych. Dzis znow bylem i chirurga ktory twierdzil ze to tlulszczak moze byc, a to juz nowotwor jest Ale z tego co mi powiedzial ze jesli niema komurek atypowych to jesli nawet cos sie dzieje to nic na tyle

Biopsja tarczycy - co oznacza opis?

Opis biopsji tarczycy mojej mamy (nadczynność tarczycy, wiek 59 l.): „Rozpoznanie kliniczne: Wole guzkowe. W rozmazach obecne pojedyncze rozproszone i jeden płat łagodnych tyreocytów oraz liczne histiocyty i syderofagi, w tle treść koloidowo-krwista. Zmiana łagodna ze zwyrodnieniem płynowym

szczegół

Przejęzyczenie, to mnie się trafiło w tytule poprzedniego posta. Mamy i komórki Langhansa (olbrzymie histiocyty z wieloma jądrami ułożonymi w podkowę, dość typowe dla gruźlicy) i komórki Langerhansa (kuzyni histocytów, wyspecjalizowani w prezentacji antygenów). Mylenie jednych z drugimi w

Re: prośba o interpretację wyników

Witam, Odebrałam dzisiaj wynik biopsji, co o nim sądzicie? Rozpoznanie kliniczne: guzek tarczycy wynik: Obszar śr. 10 mm w prawym płacie tarczycy: w rozmazach liczne komórki limfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologiczny przemawia za przewlekłym zapaleniem

MOJ BRAT MA ziarniniaka kwasochlonnego POMOCY ! :(

Widoczna jest tkanka łączna dość obficie nacieczona histiocytami granulocytami obojętno i kwasochłonnymi, pojedynczymi komórkami olbrzymimi z obecnością wynaczynień i martwicy. nie stwierdza się morfologicznych cech złośliwości procesu. obraz powyższy najbardziej odpowiada rozpoznaniu ziarniniaka

Interpretacja wyników (hormony, USG, biopsja)

") Wyniki badan z biopsji (histopatolog) „Rozpoznanie kliniczne: Wole guzkowe. Rozpoznanie: W rozmazach: obecne pojedyncze rozproszone i jeden płat łagodnych tyreocytów oraz liczne histiocyty i syderofagi, w tle treść koloidowo-krwista. Zmiana łagodna ze zwyrodnieniem płynowym i przebytym wylewem

interpretacja wyników biopsji

W rozmazach liczne gniazda, płaty rozproszone, rozrośnięte tyreocyty, histiocyty i koloid> Mam guzki o śr 13mm. Lekarz kieruje mnie na usunięcie lub konsultację z lekarzem onkologiem ? Co mam robić?

Re: Guzy i guzki?????

A to moja świeżutka biopsja - obraz cytologiczny zmian jak w wolu guzkowym - pasma płynu pokrwotocznego (brrr), żerne (?) histiocyty, płaciki normotypowego nabłonka pęcherzykowego i komórki limfocytarne. I co wy na to?

Re: guzki na płucach- wynik z tomografu

) ogniskowe martwicze zapalenie nerek. Anatomopatologicznie stwierdza się przewlekły proces zapalny z tworzeniem wielokomórowej tkanki ziarninowej zawierającej komórki plazmatyczne, histiocyty i limfocyty. Ziarninę cechuje duża skłonność do zmian włóknisto-szklistych i martwiczo-rozpadowych. W okresie

wyniki badan tarczycy

pojedynczo, pojedyncze limfocyty, histiocyty. Wniosek Obraz cytologiczny przemawia za zmianami łagodnymi-koloidalnymi (z przekrwawieniem). Ze względu na obecność struktur drobnopęcherzykowych - w guzku płata prawego - wymagana obserwacja kliniczna z kontrolnym USG za sześć miesięcy, przy

Re: nadżerka-czy może sama zniknąć?

prostu s wiadczy że nie ma żadnych komórek charakterystycznych dla stanów zaplnych ( leukocytów, histiocytów a więc komórek tkanki łącznej odpowiedzialnych za miejscowe procesy odpornościowe)

BADANIE CYTOLOGI-JESTEM ZANIEPOKOJONA:(:(POMÓZCIE!

dzis odebralam wyniki z cytologi ale pisze ze raka nie ma ale jest duza ilosc obecnych histiocytów..co to może znaczyć?denerwuje sie jak cholera bo mi pisze ze mam sie zgłosic do ginekolog ale dopiero za tydzien mam wizyte ..czy te histiocyty to cos bardzo złego?boje sie i wiem ze nie powinnam

Re: II grupa i liczne leukocyty, co dalej?

no, jeśli to uznajemy za normalność... "...Grupa II - obraz komórek nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz

Pytanie?

.81-1.58 USG tarczycy płat prawy o wym.25-17-45 centralnie hipo... guz nie mogę odczytać tego słowa bo jest odręcznie napisane,o wym 14-18-25 płat lewy o wym.15-14-35 bez zmian cieśń stanowi hipo...guz o wym 19-10-21 wynik biopsji:wole guzowate obojętne. Elementy morfologiczne krwi,pojedyncze histiocyty

Re: Panie dr-ziarniniak obraczkowaty

.Typowe cechy histopatologiczne to nekrobioza, palisadowato układające się histiocyty, pojedyńcze komórki olbrzymie, nacieki limfocytarne wokół naczyń, obecność mucyny i glikogenu między włóknami kolagenu. Typowy dziecięcy ziarniniak obrączkowaty prawie zawsze ustępuje po 1-2 latach. Inne formy, zwłaszcza

A MOŻE KTOS MIAL KIEDYS PODOBNIE?

ja wiem ze mi to lekarz powie ale ja do tego czasu chyba sie wykoncze z myslenia co to może być bo kompletnie nie wiem co to śate histiocyty...naprawde sie boje ze to cos złego jest a lekaraka dopiero za tydzien :(:(ale dzieki za pocieszenia

Re: Niezupełnie Rycho....

sodu z moczem, ciemne zabarwienie powłok. 59 Birbecka ciałka pałeczkowate twory o rozszerzonym końcu widoczne w mikroskopie elektronowym w komórkach Langerhansa (histiocytach) 60 Schneidera brodawczak papilloma cylindrocellulare w jamie nosowej, w zatokach przynosowych, pokryty nabłonkiem

Re: wyniki biopsji ,prosze popatrzcie

Co do wyników, są dobre. Ja także mam pojedyncze leukocyty.A nawet jakieś histiocyty, ale moja endo powiedziała, ze wynik jest super. Co do bólu- a może to wrażliwość nie ból ?? Tarczyca raczej bywa wrażliwa, ja także tak mam. Szczególnie guzy bywają wrażliwe i mogą uciskać na tchawicę w zależności

Re: Wyniki cytologii! Dość pilne!!

Już piszę :grupa II, faza cytohormonalna: przypomina reakcję estrogenną, leukocyty: tarcza: pojedyncze; kanał:nieliczne histiocyty: nieliczne flora bakteryjna: średnio obfita: pałeczki D, komórki paraepidermoidalne: parabazalne:nieliczne; metaplastyczne niedojrzałe:nieliczne komórki gruczołowe

Re: wyniki cytologii

taki wynik cytologii, następne badanie przeprowadzamy za rok. Grupa II - obraz komórek nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego

wyniki biopsji... co znaczą zmiany koloidalne??

Odebrałam wyniki biopsji. Opis największego guzka: w rozmazach widoczny obfity koloid, komórki pęcherzykowate (normotypowe) leżące w płatach, grupach i pojedynczo, kuliste struktury pęcherzykowe, pojedyncze limfocyty reszta guzków podobny opis, w jednym histiocyty. Wniosek- obraz cytologiczny

Re: wyniki cytologii

nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian > wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża > liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu > odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za "nie podejrzany", ale wymag > a >

Re: Zinterpretujcie mi wyn. cytologii, prosze..

ctrl + c, ctrl + v :) Grupa II - obraz komórek nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za

wyniki cytologii

wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za "nie podejrzany", ale wymaga kontroli po ewentualnym leczeniu przeciwzapalnym lub - w przypadku zmian

Re: BADANIE CYTOLOGI-JESTEM ZANIEPOKOJONA:(:(POMÓ

madziululka82 napisała: > dzis odebralam wyniki z cytologi ale pisze ze raka nie ma ale jest duza ilosc > obecnych histiocytów..co to może znaczyć?denerwuje sie jak cholera bo mi > pisze ze mam sie zgłosic do ginekolog ale dopiero za tydzien mam wizyte ..czy > te histiocyty to cos

Re: IV grupa cytologii-co dalej?jakie leczenie?PO

przeprowadzamy za rok. Grupa II - obraz komórek nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za "

Re: tsh w normie,guz tarczycy 2,24x2,12cm co robi

powiekszyc, zaznaczyl ze byla juz ona od kilku lat i nie powstala nagle. Zalecil biopsje, wyszlo mi ze mam liczne histiocyty, dzisiaj ide z wynikami do lekarza, a i powiedzial ze w moim wieku ( mam 26 lat ) zalecaja wyciecie tej torbieli poniewaz w statystykach jest duze prawdopodobienstwo zachorowan na

po wynikach biopsji :) Dzięki za wsparcie

, grupach i pojedynczo, kuliste struktury pęcherzykowe, pojedyncze limfocyty reszta guzków podobny opis, w jednym histiocyty. Wniosek- obraz cytologiczny przemawia za zmianami łagodnymi- koloidalnymi. No i teraz pytanko, co znaczą zmiany koloidalne ?? Czy mimo dobrego wyniku biopsji, powinnam być

TSH !!! Co mam myśleć ? Pomóżcie

widoczny jest obszar normoechogeniczny lity , z rozpadem wewnatrz - zmiana o wymiarach 25x13 mm. Biopsja: Obszar cytologiczny ogniskowego zwyrodnienia koloidowego z licznymi skupieniami piankowatych histiocytów komórkami normotypowego nabła pęcherzykowego. Komórek podejrzanych nie znaleziono. TSH 1

Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników

oto wynik: Rozpoznanie kliniczne: guzek tarczycy wynik: Obszar śr. 10 mm w prawym płacie tarczycy: w rozmazach liczne komórki limfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologiczny przemawia za przewlekłym zapaleniem tarczycy. A teraz moje wyniki przed leczeniem

biopsja - jak interpretowac?

degeneracji, pojedyncze histiocyty, strzępki tkanki łącznej, pasma koloidu. 2. Masy białkowe, koloid, płaty komórek pęcherzykowych, komórki Hurthla, pojedyncze makrofagi. Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś pomoże mi w interpretacji lub odeśle do jakiejś literatury czy forum. Szukam również info na temat

Wynik biopsji - jak to odczytać?

Hashimoto. Wizyta dopiero 10. lipca, a ja nie umiem odczytać wyniku biopsji. Wy się tu znacie - czy Waszym zdaniem wynik ten wskazuje na Hashimoto? Czy wyklucza tę chorobę? Oto wynik: "W nadesłanych 4 rozmazach stwierdza się komórki limfoidalne, gniazda i grupy tyreocytów, histiocyty, erytrocyty

co mi jest?

Witajcie, od pewnego zcasu leczę się na niedoczynnosć tarczycy/hashimoto. W obrazie usg i biopsji guza napisano że odpowiada struma nodosa - obraz zmian pozapalnych po podostrym procesie zapalnym, bardzo liczne makrofagi, liczne limfocyty, histiocyty, koloid, krew. Wyniki hormonów miałam takie

Re: 22 tydzień ciąży wynik cytologii 3 grupa

. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za "nie podejrzany", ale wymaga kontroli po ewentualnym leczeniu przeciwzapalnym lub - w przypadku zmian wstecznych - po

Re: jestem tu nowa,proszę o pomoc

(normotypowe)leżace w płatacg,grupach i pojedyńczo,kuliste struktury pęcherzykowe. Płat pr;w rozmazach widoczny koloid,kom.pęcherzykowe(normotypowe)leżace w drobnych płatach,grupach i pojedyńczo.pojedyńcze limfocyty,histiocyty. Węeł chłon.strony lewej-w rozmazach widoczne komórki układu chłonnego

Re: wynik biopsji tarczycy i p-ciał antykardiol

aagata4 napisała: > > W rozmazach skąpy materiał cytologiczny - strzępki tkanki łącznej, pojedyncze > tyreocyty i histiocyty. Brak cech typowych dla aktywnej fazy zapalenia tarczycy Nie znam się na tym, ale fazy zapalenia tarczycy, to rozumiem, że twoja tarczyca nie choruje. Nie ma

Re: jak często sprawdzać poziom TSH ?

od 0-35. Dwa tygodnie temu robiłam też biopsję i napisali mi: Grupy komórek pęcherzykowych tarczycy bez cech atypii. Nieliczne leukocyty. Pojedyncze histiocyty wielojądrowe. Treść białkowo-krwista. To chyba dobrze? W ogóle jestem na początku tego leczenia. W październiku byłam pierwszy raz u

Re: Jaki jest prawidłowy wynik cytologii?

typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki rozmaz uznaje się również za "nie podejrzany", ale wymaga kontroli po ewentualnym leczeniu

DO POŁOŻNIKA-pilnie prosze o rade

Rok temu miałąm grupeIIInie pobierano mi wycinków,podobno od stanu zapalnego,teraz od cały czas mam grupeII,test na hpv -ujemny,niepokoi mnie wynik cytologi:grupaII,brak odczynu zapalnego.ale obecne nieliczne histiocyty,komórki mataplastyvznie niedojrzałe,parabazalne i liczne endocerwikalne

wynik biopsji tarczycy i p-ciał antykardiolipido

materiał cytologiczny - strzępki tkanki łącznej, pojedyncze tyreocyty i histiocyty. Brak cech typowych dla aktywnej fazy zapalenia tarczycy. Czy potraficie coś powiedzieć na ten temat? czy to jest kolejny krok do zdiagnozowania hashi? czy moze już wykluczenie? pozdrawiam Agata

Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników

rozmazach liczne komórki li > mfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologicz > ny przemawia za przewlekłym zapaleniem tarczycy. > A teraz moje wyniki przed leczeniem: > październik 2010 > TSH 1,24 norma (0,27-4,20) > FT4 56.41% > FT3 33.90% >

Re: Wysokie TPO

Byłam dzisiaj drugi raz u endokrynolożki z opisem mojej biopsji (Grupy komórek pęcherzykowych tarczycy bez cech atypii. Nieliczne leukocyty. Pojedyncze histiocyty wielojądrowe. Treść białkowo-krwista) Na forum ktoś mnie wcześniej też pytał jaki był opis mojego USG. Dzisiaj go dopiero odebrałam z

Re: Wyniki mamy proszę o pomoc

Witaj Rosteda. Mama miala robiona biopsje w 2003 roku. Napisano na niej: Pojedyńcze płaty komórek pęcherzykowatych tarczycy bez cytologicznych zmian złośliwych oraz histiocyty. I to wszystko co jest napisane. Mama ma objawy takie jak: bóle nóg(pieczenie), gorączka nieustępująca po lekach

Re: co mi jest?

, histiocyty, koloid, krew. > Wyniki hormonów miałam takie: > sierpień ft4 0,98 (0,71-1,85) 24% normy FT3 2,86 (2,57- > 4,43) 15% normy ...0,5 tabl Eutyrox 0,25 > wrzesień ft4 0,84 (0,71-1,85)1 tabl Euthyrox 0,25 > początek grudnia ft4 1,36 (0,93-1,7)1,5 tabl Euthyrox 0,25 > teraz

Re: Badanie na wydziale parazytologii UW

plazmatycznych i histiocytów; rozpływne i okołonaczyniowe włóknienie, eozynofile oraz leukocyty o polimorficznych jądrach są również często obecne w preparatach. Zmiany te są dobrze unaczynione, a brak niedojrzałych limfocytów oraz zapalny charakter umożliwiają odróżnienie ich od chłoniaków złośliwych

Re: zapalenie jelita

fragmenty błony śluzowej jelita grubego z obrzękiem i z miernie nasilonym naciekiem zapalnym w blaszce właściwej, złożonym z plazmocytów, limfocytów, histiocytów, komórek tucznych i eozynofilów. Naciek zapalny ogniskowo gęsty z tworzeniem drobnyhc grudek, bez cech wnikania do nabłonka krypt. Gruczoły

Re: rak krwi

, nacieki komórek jednojądrzastych leukocytów z jadrami segmentowanymi, komórek plazmatycznych i histiocytów. Występuje również rozplem tkanki łącznej, namnażanie się fibroblastów, obecność w tkance łącznej sporadycznie występujących komórek olbrzymich oraz duże ilości kolagenu. W niektórych guzkach

Re: Nadczynność ??? Proszę o Wasze opinie

, średnica 2,5 cm. W rozmazie tyreocyty z cechami degeneracji, pojedyncze histiocyty, strzępki tkanki łącznej, pasma koloidu. SCYNTYGRAFIA Wole z guzkami o różnej zdolnośći gromadzenia technetu. W dolnej części prawego płata guzek zimny, w lewym guzek ciepły. Z tymi wynikami zaliczyłam 4 dobrych endo w

Re: Nie tylko rtęć- tez adjuwanty!!!

limfocytów i histiocytów ze zniszczeniem zawierającego antygen miąższu w infiltrowanym obszarze. Wizualne objawy mogą zmieniać się od lekkiego zaczerwienienia i obrzęku do gwałtownej reakcji z postępującym niszczeniem i martwicą tkanki. Reakcja miejscowa obejmuje różowe grudki wysypki tyfusowej

Re: CYTOLOGIA grupa II

wynik cytologii, następne badanie przeprowadzamy za rok. Grupa II - obraz komórek nabłonkowych typowy dla stanów zapalnych i zmian wstecznych (tzn. zanikowych - występujących u starszych kobiet). Występuje duża liczba krwinek białych, limfocytów, histiocytów (komórek układu odpornościowego). Taki

Re: Histiocytoza

łagodnym czy złośliwym? Szukałam o niej informacji w dostępnych mi podręcznikach, ale niestety nic nie znalazłam. Nie wiem, czego mogę się spodziewać, na co mam uważać. Bardzo proszę o odpowiedź Histiocytoza X to dość rzadki nowotwór wywodzący się pierwotnie z histiocytów, czyli osiadłych w tkankach

Re: Gdzie w Warszwaie cytologia wg Bathesda???

. Obok komórek prawidłowych występują komórki zmienione zapalnie. Są to komórki z cechami zwyrodnienia wodniczkowego z zaznaczoną nierównością jąder itp. Obecne są prawidłowe lub zmienione zapalnie komórki walcowate, szyjkowe i endometrialne, metaplastyczne, świeże i stare leukocyty, histiocyty

W sprawie cytologii-ciekawe

zaznaczoną nierównością jąder itp. Obecne są prawidłowe lub zmienione zapalnie komórki walcowate, szyjkowe i endometrialne, metaplastyczne, świeże i stare leukocyty, histiocyty, bakterie, rzęsistki pochwowe, śluz. Grupa III Obok prawidłowych lub zapalnie zmienionych komórek, pochodzących ze wszystkich

Zdjęcia - histiocyty