Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Piersi kacze - proszę o porady

Na niedzielny obiad w większym gronie kupiłam 10 szt. kaczych piersi. Planuję zrobić tradycyjne w smaku (majeranek, czosnek), zamarynuję je dzień wcześniej. Zależy mi, by skórka była chrupiąca, a środek soczysty, ale wysmażony. I teraz nie wiem, jak to rozwiązać organizacyjnie. Smażyłam już

Re: Piersi kacze - proszę o porady

jagodamalina napisała: > Na niedzielny obiad w większym gronie kupiłam 10 szt. kaczych piersi. Planuję z > robić tradycyjne w smaku (majeranek, czosnek), zamarynuję je dzień wcześniej. > Zależy mi, by skórka była chrupiąca, a środek soczysty, ale wysmażony. Marnowanie piersi, imho

Re: Piersi kacze - proszę o porady

jagodamalina napisała: > Liczyłam, że się odezwiesz. Nie znam preferencji swoich gości, a właściwie wiem > , że jeden nie lubi różowego mięsa. Po namyśle gdybym musiała, naprawdę musiała podać wypieczone porządnie kacze piersi zaczęłabym tak samo, jak robię różowe - nacięłabym na

Re: Piersi kacze - proszę o porady

nie ma zakazu natarcia sobie kaczych piersi majerankiem, czosnkiem, sola i pieprzem. w szczegolnosci jesli maja byc klasyczne. raczej nie zostawiaj ich na dluzej niz 24h z tymi przyprawami. najlepiej nie przykrywaj ich, dobrze beszie jesli skorka (trzymaj skora do gory) sie troche wrecz obsuszy

Pytanie dot. piersi kaczych:)

Dziewczyny kochane, czyli piersi kacze to nadziać jabłkami i zaszyć czy złączyć wykałaczkami? Czym to posypać także majerankiem jak całą kaczkę się robi? I pytanie główne- na patelni smażyć czy do piekarnika np. w rękaw? Ile jedna pierś kacza mniej więcej może wazyć? Orientujecie się ? Dziękuję za

Re: Pytanie dot. piersi kaczych:)

Piersi kacze nie są bardzo duże , ale nie musisz podawać ich w całości można je po upieczeniu wyporcjować . Nacinamy lekko skórkę na piersi np. tworząc kratkę nacieramy sola , opcjonalnie czosnkiem , majerankiem ew. tymiankiem i wysmażamy lekko na patelni aby wytopić tłuszcz ze skóry ( ale nie

Re: Piersi kacze - gatunek

Kacze piersi po francusku to magret de canard. Przygotowanie j/w u felinecaline. Swietnie komponuja sie z owocami, jak: pomarancze, gruszki, figi, mango, borowki, maliny, jablka i in. oraz z roznymi jarzynami, oliwkami, rzepkami, malymi cebulkami, grzybami i in.

Re: Piersi kacze - proszę o porady

O, czereśnie, nawet o nich nie pomyślałam, a przecież już są! No, to pokroję, będzie bardziej ą ę ;)

Piersi kacze - gatunek

Chciałabym przyrządzić na święta kaczkę. Ponieważ będzie u mnie na obiedzie 8-10 osób, zdecydowałam, ze nie będzie to cała kaczka (musiałabym upiec ze dwie, a to chyba będzie trudno zrobić na raz). Chyba zdecyduje się na piersi kacze. I tu moje pytanie. Na śmierć zapomniałam, jak nazywaja się takie

Re: Piersi kacze - proszę o porady

gusta i gusciki, azjatycka jest super, ale wole ten zestaw w przypadku calego ptaka jadlam rowniez piers kacza, na rozowo z dodatkiem ratatuja i tez bylo super, nie na slodko -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Piersi kacze - proszę o porady

własnie że sie zjada www.youtube.com/watch?v=zBj4D4ZHqQU -- Lepszy mały ale własny i z przodu niż duży ale cudzy i z tyłu...

Re: Piersi kacze - proszę o porady

Evro, o sosie sojowym i czosnku też myślałam. Przyprawy pięciu smaków się trochę boję, żeby za bardzo orientalne nie wyszły, bo dodatki planuję raczej swojskie, tradycyjne.

Re: Piersi kacze - proszę o porady

Zapytalabym reszte gosci. Dla mnie "piers mocno wypieczona" to wysuszona na wior, musi byc smazona krotko, mozesz wrzucic do piekarnika, zeby doszla (i nie musi byc rozowa, jest wiele opcji pomiedzy).

Re: Piersi kacze - proszę o porady

a może odejdziesz od tradycyjnego przyprawiania i zamarynujesz w sosie sojowym, przyprawie 5 smaków i czosnku. Taka kaczka nie potrzebuje nic więcej, żadnych słodkich sosów które (moim zdaniem) zabijają smak mięsa.

Re: Piersi kacze - proszę o porady

podaje pokrojona w plastry robie sos na bazie owocow - czeresnie z octem balsamicznym lub zurawina lub duszona cykoria z syropem klonowym -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Piersi kacze - proszę o porady

jagodamalina napisała: > Czy podajecie mięso pokrojone w plastry, czy w całości? Jeśli z prostymi dodatkami na zwykłą kolację czy obiadolację w tygodniu to w całości, jeśli zależy mi na bardziej eleganckim efekcie kroję i ładnie układam. -- Chaotyczna neutralna.

Re: Piersi kacze - proszę o porady

Liczyłam, że się odezwiesz. Nie znam preferencji swoich gości, a właściwie wiem, że jeden nie lubi różowego mięsa. Jak długo smażysz z każdej strony? Czy pomysł z piekarnikiem sobie odpuścić, czy jednak może być.

Re: Piersi kacze - proszę o porady

Dziękuję za rady. Trochę się boję tej ilości. Będę miała dwie grillowe patelnie, na większej ułożę 6 szt., na mniejszej 4 i równocześnie podpalę gaz, po kilka minut na każdej stronie, a potem na 15 min. do piekarnika i z 10 min. odpoczywania. Ten czas w piekarniku i leżakowania jest mi potrzebny, ab

Re: Piersi kacze - proszę o porady

jednorazowo robilam 3 na jeden obiad na patelni ok 4-5 minut, skorka w dol ponacinana oczywiscie, potem do 12 minut w piekarniku 200c, skorka do gory i do 15 minut lezakowania, na desce, by sie soki miesne ustabilizowaly wychodzi nie do konca scieta, nie krwista, taka najbardziej lubimy

Re: Piersi kacze - gatunek

bedzie twoje mieso z kaczej piersi po dodatkowych 2 minutach, po nastepnych 2 bedzie takie twarde jak twoj miesien bazy kciuka dotkniety palcem serdecznym. Mieso nalezy po zakonczeniu pieczenia zostawic na 5 minut zeby odpoczelo (zdjac z ognia, ale zostawic w cieplym miejscu). Potem pociac ukosnie na

Re: Pytanie dot. piersi kaczych:)

Można jeszcze natrzeć wytrawnym białym winem , wtedy mięsko będzie bardziej kruche . Odstawić na co najmniej godzinę aby wszystko przeszło aromatem przypraw. julk_a33

Re: Piersi kacze - gatunek

Tak, najlepsze beda piersi z canard de barbarie , ale musisz przewidziec , ze danie bedzie dosc kosztowne. Na "polskie normy" 1 piers na 2 osoby moze byc nie dosyc.

Re: Piersi kacze - gatunek

Pytałaś o różnicę w pieczeniu kaczki całej i piersi i do tego się odniosłam, moja kaczka przedstawia się jako "Kaczka bez podrobów z szyją kl.A świeża", waży 2,5 kg i bardzo się cieszę, że ją kupiłam, poprzednia wyszła absolutnie doskonała, rozważam zapełnienie kaczkami połowy

Re: Piersi kacze - gatunek

Piersi smaczniejsze są lekko krwiste moim zdaniem, kaczkę piekę bardzo długo w niskiej temperaturze bo taka jest lepsza. Kupiłam dziś kolejną - gdyby ktoś szukał to są w Biedronce a od 20-go będą także w Lidlu. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Piersi kacze - gatunek

Bardzo polecam, kaczki są przyzwoitej wielkości (ponad 2 kg), świeże i bardzo smaczne, gdybym miała miejsce (jestem żywnościowym chomikiem więc czterokomorowy zamrażalnik mam wypchany po brzegi) kupiłabym kilka sztuk, zresztą nie deklaruję, że na pewno jakiejś nie dokupię :-) Z załączonej szyjki i u

Re: Piersi kacze - gatunek

Gość portalu: ania napisał(a): > Barbarie? dokladnie :) zwana rowniez przez niektore panny sklepowe "barbie" :) z tym, ze na 8-10 osob to ci dosc drogo wyjdzie. przynajmniej w niemczech placisz ok 4 euro za jednego fileta. -- Gesslerowa w kosciele

Re: Piersi kacze - gatunek

Dziękuję Wam bardzo. Mam jeszcze pytanie. Znalazlam kilka przepisów na pieczona kaczkę i wiem już, że należy ja piec bardzo długo w niewysokiej temperaturze. A piersi, jak się zorientowałam, smażyć krótko. Jak to możliwe, że są takie różnice w czasach? Poradźcie mi, ja nie lubię mięsa twardawego

Re: Piersi kacze - gatunek

no fakt, piers musi byc rozowa, co tobie moze wydawac sie "krwiste". na glowe musisz liczyc przynajmniej cwiartke sporej kaczki, moze niektore lakomczuchy zjedza i polowe, jesli mniejsza. na kaczce jest jakos mniej miesa niz na kurczaku. wg mnie 2-3 kaczki zmieszcza sie spokojnie na jednej

piersi kacze

Postanowilam zaszalec i na swiateczny obiad zrobic piersi kacze.Rodzine mam dosc liczna , wiec najchetniej przygotowalabym je wczesniej i zamrozila - kto juz eksperymentowal i moze podzielic sie doswiadczeniem.Z gory dziekuje i zycze wszystkim wspanialych swiat.M.

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Kacze piersi uwielbiam, ale nie użyła bym zwrotu 'kacze piersi' w jednym zdaniu ze słowem 'dieta'. Przecież one strrrasznie tłuste są. To napisawszy, muszę powiedzieć, że ten wątek chodził za mną tak długo aż stwierdziłam, że w sumie w moją dietę się wpasują i dzisiaj zrobiłam. Mniam:))))) -- a

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

Mowimy i piszemy o diametralnie innych bajkach ;) Moje kacze piersi kupione w hali na stanowisku uboju gospodarczego ze specjalizacja drob i krolik, w polskich realiach nijak się maja do piersi modelek francuskich. Wszystko je dzieli a laczy jedynie slowa KACZE. Nie da się zastosowac przepisu

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

no i po co tak te biedne piersi maltretowac? :( w przekroju pieknie widac jaki wior wyszedl, prawidlowo (nazwijmy to tak umownie) usmazone mieso kacze ma inna strukture. tu np jest to dobrze widoczne harrisclarkblog.files.wordpress.com/2007/12/duck-breast.jpg i w ogole do smazenia piersi panie

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami - deser :)

Fajne to mrowisko :0D Dopiero teraz dopatrzylam sie ,ze chyba twoje kacze piersi byly na kosci ? Ja przyznam sie ,skoczylam do konkluzji czystego kawalka fileta ze skora, a na kosci to trzeba troszke dopiescic ,fakt :-))Ale do pieczenia podlala bym odrobina wody czy rosolem ,reszta tluszczu

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Bardzo dziękuję za podpowiedzi:) Moze jutro sie wyzyje na kaczce! Drzewko, wlasnie rozwazalam czy kupic te kacze piersi czy krolika... dobrze, ze z niego zrezygnowalam!!! Moze gdyby byl w jaiejs formie "filetow" to bym sie skusila, ale on byl w calosc!!! A nawet pakowane po 2 w taki

Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi zura

Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi zurawiną - 1 piers na porcje - 1 jablko na porcje ? szara reneta, z braku kupilem inne twarde, pyszne ale pekly - 50 g oliwy i kawalek oselki masla - gruba sol + majeranek - żurawina do mięsa = piersi kupilem w hali w cenie 32 zl/kg, pochodzenia mi

Kacze piersi - jak sie toto robi?

Bylam dzis w Lidlu i w promocji kuchni azjatyckiej byly mrozone piersi kacze. Takie bez zadnych przypraw, tylko filet ze skora i juz. W zyciu nie robilam kaczki, zadnej jej czesci i nie bardzo wiem jak zrobic, zeby nie wyszlo zbyt suche i zeby jeszcze dobrze samkowalo?! Bede bardzo wdzieczna za

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

190 stopni do pieczenia kaczych piersi nie jest za duzo - akurat pomijajac kwestie gustu na patelni mieso szybko wysycha szybciej niz w piekarniku zwlaszcza kacze, ktore jest "suche" samo w sobie bledem bylo ich nieprzykrycie wylacznie piersi kaczych nie piecze sie tez przez 15 minut

Re: piersi kacze

Ja kupuję takie bez skóry. Dzień przed pieczeniem solę, pieprzę daję dużo majeranku. W naczyniu żroodpornym układam pokrojone kwaśne jabłka i na to kacze piersi, przykrywam - niezbyt szczelnie folią aluminiową i do piekarnika. Przed końcem pieczenia folię zdejmuję i kładę wiórki masła. W ten

Re: piersi kacze

ostatnio przygotowywalam piersi kacze, najpierw posypalam je ziolami prowansalskimi i zostawilam na godzine w lodowce pozniej obsmazylam na masle(skusilam sie na maslo bo w ksiazce o kuchni francuskiej tak polecali:)) pozniej przy podlewaniu woda troche mi sie przelalo i cale piersi plywaly

kacze piersi - co zrobiłam źle

Kochani - robiłam w niedzielę kacze piersi i niestety to była porażka. Kaczuszka, która u mojej mamy jest kruchutka i miękka wyszła mi twarda i sucha:-( Najpierw przez godzinę trzymałam ją w przyprawach (sól, pieprz, majeranek i marchewka, odrobinka oliwy). Potem podsmażyłam skórkę na patelni

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

Kacze piersi smaze na patelni maksymalnie 15 minut, w zaleznosci od grubosci filetu i rozmiaru. Czasami wkladam je do piekarnika, ale tylko wtedy, gdy piersi sa juz gotowe, a reszta posilku nie. Moim zdaniem za dlugo pieklas te piersi no i za wysoka temperatura spowodowala, ze mieso wysuszylo

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

SMAZE piersi kacze na patelni wlasnie, a mieso nie ma szans wyschnac, poniewaz najpierw wysmazam skore, z ktorej wytapia sie tluszcz. NIe pisze o PIECZENIU. W zaleznosci od wielkosci kawalka oraz tego, czy mam ochote na malo, srednio, czy dobrze wysmazony filet - SMAZE od 15 do 30 minut

Kacze piersi w płatkach róż

Doszłam do wniosku, że to piękne danie na Dzień Matki:) 3 kacze piersi płatki ok. 15 róż oliwa pół szklanki rosołu 6 łyżek tartych migdałów 2 łyżeczki masła sklarowanego 2 łyżki miodu 5 ząbków czosnku sól, pieprz, chili Kaczkę obsmażyłam na oliwie. Dolałam rosołu, posoliłam i dusiłam do miękkości

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Nessko, niestety link, ktory wkleilas nie dziala. Ale juz sobie znalazlam:) To pewnie toto wkuchninastalowej.blogspot.com/2011/03/kaczka-z-telewizji.html -- Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

forum.gazeta.pl/forum/w,48129,125179872,125302749,Re_piersi_z_kaczki_mam_co_dalej_.html -- „Jak się dobrze zastanowić, człowiek jest najobrzydliwszym ssakiem na kuli ziemskiej (…)” 60,0

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Jamie Oliver robił - wprawdzie smażone, więc pewnie tłustsze, ale co tam - piersi z patelni, podsmażone i pokrojone na jednej desce z chilli, miętą; ja dodawałam jeszcze sok z limonki. Przepis m.in. tu: wkuchninastalowej.blogspot.com/2011/03/kaczka-z-telewizji.html -- kawiarnia.blox.pl/html

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

kawalkach jablek to na pol pieczenie piersi kaczych to w sumie zadna filozofia trzeba tylko wprawy

Re: surowe piersi kacze??

A może jakiś inny pomysł na piersi kacze? Właśnie się rozmrażają, ale nie mam jeszcze pomysłu co z nimi zrobić ( piec nie będę, awaria piekarnika).

kacze piersi bez skóry? a, jak tak, to co innego,

ale przyznam, ze nie wiidzialem w sprzedazy bezskórowych piersi kaczych zwanych filetami:-) Bo jak masz skóre na piersiach, to najlepiej na zimnej patelni polozyc je skora do dolu i tak rozpoczac smazenie/obsmazanie... A tluszczyku bedzie wrecz nadmiar - do zachowania dla ziemniaków i innych

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Dobrze wiedzieć, że tanio można kupić piersi z kaczki. Ostatnio kupowałam po 38 zł/ kg. W marynacie orientalnej trzymałam, potem na grill. -- mój blog

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Niestety tych kaczek w Lidlu juz nie a byly naprawde pyszne, wyjatkowo chudziutkie i po upieczeniu wyszly doskonale. Tak mi zasmakowaly, ze kupuje czasem w innych sklepach i stalo sie to moim daniem popisowym - wedlug przepisu wklejonego przez Jacka, z sosem sojowym. -- Sprzedaje moje spokojne, mił

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

tu masz kaczy watek-tam tez jest przepis na kaczke po Leszkowemu:D forum.gazeta.pl/forum/w,48129,71674278,,Kacze_cycki.html?v=2 -- Kuchenne Pogaduszki

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

i ja zgodze sie z paniami powyzej . Krzysiu - kaczuszka koniecznie do poprawki - ale wydaje mi sie, ze bedzie to sama przyjemnoscia :-)

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

Dopiero teraz zauwazylam komentarz pani Anny. Dodam moje dwa centy euro. Fakt jest, ze pieczen kaczki czy wolowiny moze byc zrobiona na trzy sposoby: 1. jest upieczona minimalna ilosc czasu (tzn minimalna na upieczenie, to jest czerwone mieso, troche czerwonego musi zostac), i miekie do jedzenia

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

Wyglada smakowicie, ja mam pytanie techniczne: dlaczego piers wyglada jakby byla umyta woda, i dlaczgo nadciecia na skorze az do miesa? Nie mam pod reka zdjec jak my robimy maigret de canard, ale znalazlam na googlu cos co mi pozwoli pokazac jak tu sie nacina skore: bonne.tortore.over-blog.fr/ar

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Rozbawilas mnie (niemal) smiertelnie :P Przeciez w tych kaczopiersnych filetach jest zaledwie troche tkanki tluszczowej podskornej. I ten tluszcz wytapia sie calkowicie pozostawiajac odtluszczona porcje miesa. Tluszcz z niego wytopiony mozesz zuzyc do smazenia a jest on doskonaly pod wzgledem diete

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Pierwsze moje skojarzenie z kaczką to pomarańcze :) W ostatnie BN spróbowaliśmy kilku niecodziennych mięs: królika, kaczki i gęsi i komisyjnie stwierdziliśmy, że gęś wygrała, ale kaczce daliśmy drugą szansę, właśnie w pomarańczach. Królik niestety został skreślony. -- wy to przynajmniej macie się

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami wypelnionymi

Spoooko, kuzynku :) Przeciez wlasnie o tym pisalam - roznicach w "stylu" hodowli kaczek, ich zywienia i wyniklych z tego roznic rzutujacych w konsekwencji na przyrzadzanie "kaczyny". My - mowie o "stronnictwie francuskim" pisalysmy glownie o kaczynie francuskiej a i t

Re: Kacze piersi - jak sie toto robi?

Ja tam nie wiem, ale wszystkie tabele kaloryczne podają, że mięso z kaczki jest x2 bardziej kaloryczne od kurczaka więc jakoś dietetycznie to mi się nie kojarzy a tłuszczu to nawet jeszcze więcej. Nie wiem dlaczego miałabym wyrzucać skórę? Przecież napisałam, że do MOJEJ diety pasuje idealnie - za

Re: Piersi kacze pieczone z jabłkami - deser :)

stolowa tejze roztarta po patelni papierowym recznikiem. Do "filetu" z kaczki - sportsmenki, co to na niej tylko skora, miesnie i kosci trzeba ciut wiecej tluszczu (Francuzi uzywaja tluszczu z foie gras wlasnie albo przynajmniej smalcu kaczego lub gesiego). W obu przypadkach francuskie

Piersi kacze pieczone z jabłkami - deser :)

podlaskiej zakupiłem same piersi. Po zjedzeniu moja Pani orzekla: REWELACJA! A goscia zacytuje z wpisu w nk: "mogę tylko powiedzieć, że niebo w gębie. I to mnie dzisiaj spotkało :D" Ja jadlem nie odzywajac się, az mily gosc zwrocil na to uwage, tak się rozjadłem w bajecznym smaku i miękkości

Piersi kacze-twarde_POMOCY

żaden. Piersi były twarde i suche. Faktem jest, że cały kaczor pochodził z tzw. wsi, czyli był wiejski, a piersi kupiłam w super markecie. Ale z drugiej strony wiejski kaczor był najpierw zamrożony a piersi nie. Więc czy ktoś może mi pomóc rozwiązać zagadkę "twardych piersi kaczych

Re: Poradźcie - prezent dla gotującej pary 40latk

poszłabym w prezent "z przymrużeniem oka" - wiklinowy kosz wypełniony sezonowymi jarzynami, owocami, butelka wina (białe wytrawne - pasuje niemal do wszystkiego), kilka doniczek z ziołami + kawałek mięsa (szynka, schab, indyczy filet, kacze piersi)

Re: Mam piersi...... kacze

mmmmmmm,ale musialo pyszne byc ........... :) -- > W E S O L Y C H S W I A T !!!! < :))

Re: Mam piersi...... kacze

Mysle,ze swobodnie mozesz zrobic te kaczke z takimi owocami,jakie masz,po prostu na wzor,ktory Fetti napisala -- > W E S O L Y C H S W I A T !!!! < :))

Re: Mam piersi...... kacze

to proszę o szczegóły:) bo smażoną z pomarańczami to robiłam:) -- Marzyć, oznacza pragnąć gwiazdki z nieba. Działać - to wiedzieć której. http://i35.tinypic.com/2eq6eea.jpg

kacza pierś czyli dzisiejszy obiadek

Pierś kacza pieczona: Pierś nacięłam od strony skórki i natarłam czosnkiem i majerankiem, posoliłam i do lodówki.Jak już sobie postoi (u mnie stało kilka dni, bo jakoś tak wyszło)to do pieca w towarzystwie jabłek i soku z pomarańczy. Upiec. Jabłka zmiksowałam z sosem z pieczenia. Do tego alu

Mam piersi...... kacze

chcę je zrobić z owocami (bo mam na zbyciu mandarynki i winogrona lekko zleżałe po świetach) może ktoś ma jakiś pomysł? -- Marzyć, oznacza pragnąć gwiazdki z nieba. Działać - to wiedzieć której. http://i35.tinypic.com/2eq6eea.jpg

Re: Mam piersi...... kacze

właśnie wczoraj zrobiłam, a zrobiłam to tak: miałam dwie piersi (czyli cztery pojedyncze) cztery jabłka, dwie mandarynki i kiść winogron, szklankę czerwonego wina (z Wigilii) Nacięłam delikatnie skórę w paseczki, wrzuciłam na patelnie teflonową od strony skóry, na wytopionym tłuszczu smażyłam po 5

Re: Mam piersi...... kacze

Wklejam post wanda-maria z Kuchni Biedna myszzko, zjadlas podeszwe ! Ja nigdy nie pieke piersi z kaczki, zawsze jadamy smazone. A wiec, nacinam w kratke skore kaczki. Smaze na goracej patelni / bez dodatku tluszczu / najpierw od strony skory 8 min. Tluszcz sie wytapia, uwazac, aby mieso sie nie

Kacze piersi w płatkach róż

Nie urażam się. I tak kaczego smalcu nie miałabym do czego użyć poza zupą, więc się nie zmarnowało. A podsmażało się w sam raz, więc tej ościupinki oliwy również nie żałuję. Jeszcze mi powiedzcie, że rosół też zmarnowałam. Nie obrażę się:) Danie było doskonałe, kaczka w sam raz miękka, nie tłusta i

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

Dzięki za wskazówki. Rzeczywiście mama mi tłukła do głowy żeby podlewać a ja pewnie robiłam to za rzadko. Następnym razem przykryję także naczynie do pieczenia. A jaka temperatura na piersi powinna być? J. Olivier w swojej książce w przepisie na kaczkę (ale w całości) podaje 180 stopni. Na same

Re: Patent na przytycie

pierś indyka za chuda. Kacza ma więcej kalorii. Poza tym, wspomniana jagnięcina czy polędwica wołowa.

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

Twoim zdaniem lepsze sa pieczone w piekarniku, moim zdaniem z patelni, z chrupiaca i zgrillowana skorka. Pomijajac kwestie gustu, temperatura byla za wysoka jak na piersi i tak jak wspominasz mieso powinno byc przykryte, ewentualnie odkryte na 5-10 minut przed koncem dzialanosci.

Re: kacze piersi - co zrobiłam źle

pieczone piersi sa znacznie lepsze niz z patelni piecze sie je dlugo ale trzeba je przykryc inaczej schna otwiera sie dopiero pod koniec moze za wysoka temperatura? ale przede wszystkim trzeba je przykryc ja podlewam sosem i tluszczem w czasie pieczenia

Re: sprawdzone i tanie menu komunijne.

Ja robiłam rosół z makaronem - ugotowalam wielki gar rosołu, z części zrobiłam flaki. Z mięs byly schabowe i kacze piersi (to już drogo wychodzi). Ziemniaki. Surówki Gotowane warzywa (kalafior, brukselka i fasolka). Na deser sernik i panna cota z truskawkami

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

Oczywiście, piersi kacze mają po 25-30 dkg, to potężne kawałki mięsa, krócej się nie da.

Re: Jak zrobić kaczą pierś ?

Do kaczej piersi z jablkami mozna tez dodac suszonych sliwek. Jak juz bedzie owa kacza piers upieczona to ze sliwek i jablek mozna zrobic pyszny sosik owocowy do pieczonego mieska ;) Lubię!

Re: Ile kaczek na 12 osób?

U mnie w zamrażarce kacze piersi, a w lodówce buraczki - proszą się na jutrzejszy obiad :D

Re: Jak zrobić kaczą pierś ?

Makłowicz przedstawił przepyszny przepis na kaczą pierś w sosie szampańskim. Sprawdziłem ! Polecam !!! Jeżeli chcesz, to mam to gdzieś w formacie Word - mogę podesłać. Krzysztof P.S. Naprawdę była pyszna !!! :-)

Re: surowe piersi kacze??

OPiec na patelni, a wczesniej natnij skore w szachownice. Potem na 7-11 minut do piekarnika. Mieso w srodku musi byc rozowe! k. -- brak

Re: surowe piersi kacze??

Ja leciutko obsmażam. Potem przekładam do rękawa do pieczenia i buch do pieca. Wychodzi super, polecam ten rękaw! -- Podziemie - serdeczniezapraszamy na nowe forum dla kobiet

Re: surowe piersi kacze??

Właśnie się piecze w rękawie i pachnie obłędnie - nie obsmażyłam jednak, ale mam nadzieję, ze wyjdzie OK. (Pod koniec ten rękaw usunę i pozolę skórce się pięknie zrumienić...) Felinecaline - Twój przepis świetny jest i baardzo do mnie przemawia:) - już skopiowany - wykorzystam przy najbliższej o

surowe piersi kacze??

Mam pytanie a'propos owych:) Zamarynowałam je (osolone opieprzone i omajerankowane:) z dodatkiem czerwonego wina i zamierzam jutro upiec. I tutaj to pytanie: czy należy je przed pieczeniem obsmażyć (ze skórą są), czy potraktować jak kaczkę w całości i odrazu do piekarnika z nimi???

Re: Jak zrobić kaczą pierś ?

We Francji, kacze piersi (MAGRET de CANARD), przygotowuje sie podobnie do befsztykow z poledwicy, czyli na pol surowo. Ponizszy przepis jest z czerwona kapusta (w nawiazaniu do przpisow poprzednich), ale rownie pyszne sa kacze piersi z roznymi sosami owocowymi. 2 kacze piersi (bez kosci, ale ze

Re: Jak zrobić kaczą pierś ?

krzysio_m napisał: > Makłowicz przedstawił przepyszny przepis na kaczą pierś w > sosie szampańskim. To mi jeszcze przypomniało inny przepis - podobny, bo w szampanie, ale nie ściągnięty z Makłowicza. Obsypać podobnie jak przy kaczce z jabłkami solą, pieprzem i majerankiem, po czym

Jak przyrządzić piersi kacze ?

Tak, aby na przyjęciu komunijnym, które wyprawiam w moim domu w niedzielę, powaliły moich gości? Upiec z jabłuszkami? Dobre będą, czy wyschną? Miałam nóżki kupić, ale jak się przyjrzałam, jak tego mięska na nich mało, to się szarpnęłam na piersi. Kochani forumowicze kuchni, jesteście niezawodni

Re: produkt spozywczy, ktorego wam brakuje

W Piotrze i Pawle w stałej sprzedazy piersi kacze, jesienia pojawia sie gesina - swieże!

Re: Wino dodane to smażenia mięsa = smak wątróbki

Wino dodaje się do duszenia mięsa. Nie słyszałam o karkówce smażonej w winie, raczej dodaje się je do drobiu (np.piersi kacze) i to w fazie duszenia.

Re: Jak zrobić kaczą pierś ?/LuLu

Gość portalu: LuLu napisał(a): > We Francji, kacze piersi (MAGRET de CANARD), przygotowuje sie podobnie do > befsztykow z poledwicy, czyli na pol surowo. > Ponizszy przepis jest z czerwona kapusta (w nawiazaniu do przpisow > poprzednich), ale rownie pyszne sa kacze piersi z roznymi

Re: Jak przyrządzić piersi kacze ?

Jacku, jak zwykle jesteś niezawodny:) Dzięki!!! -- Pomyślę o tym jutro...W końcu jutro będzie nowy dzień!

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - kacze piersi