lukier

Lukier - polewa z cukru rozprowadzonego wodą lub sokiem owocowym (najczęściej cytrynowym), często barwiona.
Służy do ozdabiania (lukrowania) wszelkiego rodzaju ciast: tortów, pierników itp.
Lukier na pączkach

... czytaj więcej o lukier na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

lukier prawdziwy- nie kruszący się

Prawdziwy lukier robi się z cukru pudru i BIAŁKA a nie wody ! wtedy się nie kruszy na 100 % Białko ubijamy na sztywną pianę i nawet 10-15 min ubijamy dodajemy stopnioco cukier puder gotowe. mozna dodac sok z cytryny albo co kto lubi :)

Jak zrobic smaczny lukier?

Chodzi mi o jakies wasze autorskie i jakos urozmaicone przepisy. Ewentualnie podawajcie linki. Ja zaczne: jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-na-to-jak-zrobic-swietny-lukier.html/

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Do tortu najlepiej taki lukier jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-jak-zrobic-lukier-maslany-do.html

lukier ucierany z dodatkiem glukozy

czy to połączenie daje jakiś inny efekt niż klasyczny lukier? przy robieniu karmelu jest duza róznica, a lukier? czy ktos wie?

Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z lukrem. Rok temu zrobiłam zwykły krem budyniowy waniliowy a na biszkopt położyłam dżem wiśniowy i na to krem. Potem cały tort pokryłam masą maślaną. Słyszałam, że kremy z bitą śmietaną mogą lukier rozpuścić. Czy możecie mi

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

A czy figurkę z lukru plastycznego mogłabym pokryć kremem maślanym. Chodzi mi dokładnie o uzyskanie efekt Ciasteczkowego potwora, a wiadomo, że miał futerko.Początkowo myślałam o bitej śmietanie, ale skoro się rozpuszcza, to czy kremem maślanym byłoby okej? No chyba, że jest inny pomysł uzyskania

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Tort dekorowany lukrem plastycznym możesz przełożyc każdą masą, także bitą śmietaną. Nie można tylko lukru położyć bezpośrednio na śmietanę, bo się rozpuści. Aby tego uniknąć przełożony i schłodzony tort musisz "otynkować" cienką warstwą kremu maślanego ( masło ubite z cukrem pudrem + ew

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

w kwastii kremu nie pomoge, ale elementy z lukru mocuj po prostu.... lukrem :) cukier puder i pare kropel soku z cytryny. ucierasz i regulujesz konsystencje az uzyskasz pozadana. Gość portalu: malinowa napisał(a): > Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z

lukier do pączków - donatów:)

taki gęsty, lekko polyskliwy, nie kruchy.... zeby mozna było go ozdobic (kolor, posypka) jak coś takiego zrobic w domu? Czy stosuje sie do tego białko kurze? (u mnie musiałoby byc przepiórcze) i drugie pytanie- jak sie go nakłada? czy takie mini donaty macza sie w takim lukrze? Czy stosuje sie

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Ja dziś użyłam syropu malinowego - wyszedł piękny ciemny róż w stylu Barbie ;) A czerwony zrobiłam z grenadiny. Wyszedł ładny i żywy. Do tego smak lukru też sporo zyskał w przeciwieństwie do lukru buraczanego :/

lukier

poszukuję przepisu na lukier taki jak jest na keksie w cukierni:) taki przezroczysty i kleisty a nie biały. Może ktos ma pojęcie jak to zrobić?

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Przetestowałam w sproszkowaną zieloną herbatą- kolor intensywny i łatwy + bardzo ciekawy posmak lukru (dla tych co lubią np. lody z zieloną herbatą :) )

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

zabeczka84 napisała: > podsypywanie cukrem pudrem mozna stosowac tylko do białego lukru niestety. Na b > arwionych zostawia białe ślady Nieprawda. Ja robię lukier z pianek. Ostatnio robiłam niebieski tort i podsypywałam mąką a potem biały ślad usuwałam za pomocą pędzelka.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Kupowałam gotowy lukier plastyczny i radziłam z nim sobie bez problemu, chociaż jestem plastycznym antytalentem. Robiłam z nim wiele tortów dla dzieci, lepiłam różne figurki. Figurki fajnie się też robi z kolorowej masy marcepanowej, do kupienia w różnych sklepach internetowych, lepiej smakuje niż

Re: lukier ucierany z dodatkiem glukozy

Glukoza sprawia, ze lukier nie wyschnie tak szybko, będzie długi czas miękki. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.

Lukier plastyczny, barwniki, ozdoby, stolnice itp

"PIJANA WIŚNIA ZAPRASZA" Zapraszamy do nowo otwartego sklepu z półproduktami spożywczymi i artykułami kuchennymi do wypieków. W naszej ofercie znajdą Państwo: - barwniki spożywcze - lukry i masy plastyczne - ozdoby i dekoracje tortowe - polewy - bakalie - masy śmietanowe - tłuszcz w

Re: lukier do pączków - donatów:)

Elastyczny lukier na pączki uzyskuje się ze zmieszania cukru-pudru z syropem glukozowym. Syrop kukurydziany można kupić w zdrowej żywności. W profesjonalnej cukierni pączki zanurza się w wanience pełnej lukru, ty mozesz użyć miseczki. -- cute but psycho. things even out

Lukier do sernika - co robię źle

Za każdym razem na drugi dzień lukier na serniku dosłownie mi spływa. Ucieram tradycyjnie puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny, a serniki robię różne i zawsze to samo. Macie jakiś patent, by zachował formę lukru, a nie słodkiej wody.

Re: lukier do pączków - donatów:)

A mleko w proszku do obsypania marshmallows? Co do lukru, to proporcji oczywiście nie znam. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: lukier do pączków - donatów:)

Dobry lukier, nie twardniejący mocno i szybko (po dobie stwardnieje, ale tak, że z deski spokojnie palcem można go zebrać) robię wg tego przepisu: Lukier*: 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mleka 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilli Wszystko trzeba podgrzać razem, wymieszać, gotowe

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Ja robię lukier ucierając cukier puder z zimnym mlekiem.I do tego oczywiście aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Nigdy z sernika mi nie spływa.

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Na serniku trzyma się porządnie tylko lukier stały - w formie masy do wałkowania. Można go zrobić domowym sposobem z cukru z dodatkiem glukozy i żelatyny.

Re: lukier do pączków - donatów:)

A to widzisz, poddało mi kolejny pomysł - może w takim razie polewa z białej czekolady? Nawet podobna do lukru. Tabliczka czekolady, z pół kostki masła i roztapiasz w kąpieli wodnej.

Jaki lukier do pierników?

Jaki najlepszy lukier do pierników na choinkę do ozdoby? -- stylowi.pl/kategoria/kuchnia

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Można gdzieniegdzie kupić w necie. To syrop, którzy przeciwdziała krystalizacji - jeden z trzech głównych składników pomady cukierniczej (cukier, woda, syrop glukozowy własnie). Pomada cukiernicza to jest ten wytrzymały lukier z cukierni. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Lukier do sernika - co robię źle

lukier żeby nie spływał i był gęsty, to trzeba bardzo, ale to bardzo długo ucierać. tak z godzinkę. komu by się chciało? -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

"Upiór z lukru"

Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc jeszcze w Luwrze...

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

zrobiłam mnóstwo tortów pokrytych lukrem plastycznym. Nigdy nie robiłam sama, kupowałam gotowy. Angielski regalice w Tortowni i robiony na miejscu w Krakowie Hokus (w smaku lepszy angielski, ogólnie niedobry ale dzieci bardzo lubią). Wałakowałam zwykłym wałakiem podsypując cukrem pudrem, nie można

Re: lukier do pączków - donatów:)

Taki zawsze robię. Tyle tylko, ze mi po kilku godzinach twardnieje i kruszy się. Ale z roztworem glukozy (zamiennik golden syrup) wyszedł jak trzeba :) Jak pisałam, lukier raz mi nie wyszedł - ten na bazie białka, albo moze to był gotowany ? Nie pamiętam. Zabetonował babkę na amen. No, ale to

Re: lukier do pączków - donatów:)

ziemniaczanej, ale nie smakuje kartoflem. A co do samych pączków - to może poza lukrem, część polej polewą czekoladową?

Re: lukier do pączków - donatów:)

Co do marshmallows- mleko w proszku wykluczone.:( Popróbuję skrobi kukurydzianej... a jeżeli chodzi o lukier - to przepis Budzika będę próbować w sobotę (powtórka na przyjęcie domowe). Białej czekolady - muszę bardzo dokładnie sprawdzić skład... boję sie jednak, ze mleko tam sie znajduje. Wczoraj

lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Czy pierniczki zdobione lukrem, który ma w składzie białko jajka można przechowywać ok 2-3 miesiące? Czy lepiej zrobić na bazie wody?

Re: Lukier do sernika - co robię źle

trzeba zamiast wody ucierac z bialkiem - wtedy jest twardy i pieknie bialutki! kiedys na blogu przeczytalam i rzeczywiscie jest lepszy - ale jest swieze bialko a to nie kazdy akceptuje. na blogu mojewypiekicom chyba byl podany przepis. poszukaj w necie jak robic lukier z bialkiem -- Złośliwość

Re: lukier do pączków - donatów:)

Momas, zawsze mi wychodzi lukier z cukru pudru i wody. szklanka cukru, dwie lyzki wody mniej wiecej, mozna dodac kilka kropli wiecej jak bedzie za gesty. Tyle ze tu w Stanach cukier jest z trzciny, nie wiem czy buraczany sie traktuje tak samo. Ale ten moj, super prosty, zawsze wychodzi, jest

Re: Lukier - jak zrobić

Lukier na bazie cukru pudru i gorącej wody to zwyczajny lukier. My w szkole na pracowni gastronomicznej taki robiliśmy do pierniczków. Braliśmy na łyżeczkę trochę lukru, polewaliśmy nim pierniczek, takie esy floresy robiliśmy i potem maczaliśmy w posypce, albo w wiórkach kokosowych. Do robienia

Re: Lukier - jak zrobić

Biały lukier: 1 białko - 1 szklanka cukru pudru. Ja robię mikserem. Ilość cukru może się zmienić w zależności od wielkości jajka. Lukier powinien spływać z łyżeczki. Do robienia jednak konturów wzorków lukier powinien być gęstszy. Sam dzisiaj próbowałem robić ten lukier i różne wzorki. Polecam tą

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Ja niedawno wklejalam moje pierwsze zyciowe dzielo: vlep.pl/index.php Na poczatku chcialam bawic sie w jakies lukry czy masy piankowe, ale balam sie zaryzykowac i kupilam gotowa cieniutko rozwalkowana (najlepsza na okragle torty) mase marcepanowa. Jedyny minus - masa miala kolor jak na zdjeciu i

Re: Lukier - jak zrobić

I nadaje się ten lukier do "wzorków" na pierniczkach? jest biały? czy "szklisty"?

Re: lukier do pączków - donatów:)

lukier nie zastyga, bo ma go za duzo. a guglalas za american doughnut icing/glaze? jesli mialabym taki problem, szukalabym rozwiazania na amerykanskich stronach. przejrzyj np to akurat jagodzianki mi wyrastaja (z borowka amerykanska) :) -- Gesslerowa w kosciele

Lukier...

Ponieważ widzę, że wiele osób nie lubi lukru, pozwolę sobie skopiowac tu jeden z komentarzy który otrzymałam pod tym ciastem na blogu. Może on, przekona Was, by nie rezygnowac z lukru w przypadku tego konkternego przepisu. flambir 2011/03/21 17:16:08 Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące

Re: lukier do pączków - donatów:)

Szperałam trochę odnośnie lukru.. No i niektórzy dają masło, niektórzy zalecają dodać trochę mąki... hmmm.... ta mąka mnie nie przekonuje. (na marginesie domowe marshmallowsy obtacza się mąką ziemniaczaną, co mi absolutnie nie pasuje, bo ciągle czuję smak mąki. Cukier puder nie jest dobrym

Re: lukier do zdobienia

Najszybciej zrobisz sama- a jaki lukier chcialas-? Jesli plastyczny, to wygooglaj "sztuczny marcepan" a olejek dajesz jaki Ci pasuje. Jesli lukier do pierniczkow to zrobisz jeszcze szybciej:) -- olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/

Re: Lukier - jak zrobić

Tak pół na pół, zależy od ilości wody. Co do wzorków, trudno powiedzieć, tali lukier szybko zastyga, więc trzeba się śpieszyć. Mi wzorki wychodzą awangardowe:)

Lukier - jak zrobić

Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :) Poradźcie.

lukier

Mam zamiar polukrować upieczone wcześniej pierniczki, czy nie jest za wcześnie ? Coby się na święta nie przytruć :P Ile czasu mogą leżeć pierniki z tym lukrem ? Pierniki wiem, że sporo ale co z lukrem ? Lukier ma być zrobiony z białek i cukru......

Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

I znów to samo - robię dokładnie wg przepisu i lukier nie bieleje tak ładnie, jak na zdjęciach. Zastyga i jest właściwie przezroczysty. Taką fajną babkę upiekłam i lukier zepsuł cały efekt. Czy naprawdę takie znaczenie może mieć fakt, że nie czekam, aż ciasto całkowicie przestygnie? Kiedy je

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Czyli bez białka. Spróbuj jakikolwiek z białkiem, np. ten. www.doradcasmaku.pl/przepis/93127/lukier-z-bialkiem.html

Re: lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

zresztą, ten wodny lukier z czasem będzie się kruszył... nie jest tak trwały jak ten robiony na białku. btw, macie sprawdzony przepis na lukier? chodzi mi o proporcje dokładne, bo zawsze muszę coś sknocić..

Re: Lukier - jak zrobić

ja robie z surowego białka od lat i nic nikomu jeszcze sie nie stało, oczywiście przed rozbiciem sparzam jajko wrzątkiem. proporcje mam takie: na jedno białko 10 dkg cukru pudru ubijam mikserem na gęsta masę i od razu wyciskam wzorki. Ciastka z takim lukrem jemy nawet po 3-4 tygodniach.

Re: lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Ja zawsze robię lukier z białkiem, udekorowane pierniczki przechowuję potem w szczelnie zamkniętych puszkach nawet przez pół roku i są smaczne, nic się z nimi nie dzieje.

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Mi zawsze wychodzi bielusieńki. Cukier puder i odrobina wody. Ale wodę dodaję stopniowo, bo jak się przesadzi z ilością to właśnie lukier wyjdzie przezroczysty. -- polowemniejsza.blogspot.com

Re: lukier

lukier robisz z cukru pudru inaczej nie ma opcji żeby wymieszać i żeby nie chrzęściło...

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Moze za malo cukru pudru a za duzo wody? Jak chce miec biala powierzchnie to robie taka prawie paste, ona troche trudniej sie naklada ale potem sama splywa, wyrownuje sie i wyglada ok. No i im grubsza warstwa tym bielszy lukier, cieniutka bedzie zawsze bardziej przezeoczysta (a zeby dalo sie zrobic

lukier z białka w proszku

Kupiłam pasteryzowane białko w proszku, ale lukier nie wychodzi śnieżnobiały, tak jak przy zwykłym świeżym białku. Czy ktoś ma podobne doświadczenie? Bo zastanawiam się czy z tego białka zawsze wychodzi brudny biały lukier czy wina leży w np. cukrze pudrze lub złym przygotowaniu białka (niedokładne

macierzyństwo bez lukru

czytałyście? macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/2012/02/macierzynstwo-bez-lukru.html bardzo fajna inicjatywa mam

Polskie seriale - lukier, luksus i kicz

tylko z życzliwością. Czy w polskich serialach jesteśmy skazani na takich bohaterów? natemat.pl/62487,luksus-lukier-i-kicz-czy-polski-serial-musi-pokazywac-nieistniejaca-rzeczywistosc No i własciwie tak jest. Może jedynie "Głęboka woda" odbiega znacznie od normy bo raczej pokazuje ciemną

26 V Dzień Matki bez lukru

Muzeum Kinematografii i Poza Rozkładem zapraszają na Czytanki przed ekranem 26 maja (niedziela), godz. 12 Dzień Matki. Bez lukru! http://1.bp.blogspot.com/-19-CK4qCJDg/UZndn8-p35I/AAAAAAAAGqU/XWWoaxInKb8/s1600/mama_okladka_200px+dpi.jpg W programie: Czytanki przed ekranem: Spotkanie z książką

Re: lukier

Nie znam się na tym, bo nie piekę i lukru nie robię, ale na rozum biorąc lukier, o którym mówisz może być uboższy w cukier, rzadszy stąd cieńsza jego warstwa na cieście, która nie zastyga dostatecznie. W temperaturze pokojowej się rozpływa i tyle. ps ale mnie zaraz obleci od niektórych znawców

Re: pierwszy snieg = pierwszy lukier

Prostota (nie mylić z łatwizną) jest piękna ;) -- Wszelkie niezadowolenie z tego, czego nam brak płynie z braku wdzięczności za to, co posiadamy. D.Defoe

Re: lukier

Najprostszy sposób... białko i ok. pół szklanki cukru pudru. Podczas kręcenia mikserem dodajesz cukier puder w zależności jaka konsystencja ma wyjść. Lukier wychodzi naprawdę dobry :)

Re: lukier

lukier najlepiej utrzec walkiem do ucierania ciasta, taka "kulka na kiju". wtedy rozgnieciesz wszystkie grudki i wyjdzie ci bardzo ladna konsystencja. ja lukier do piernikow robie na soku z pomaranczy. wyciskam sok z polowy pomaranczy, do tego ok. szklanka pudru, w zaleznosci od

Re: "Upiór z lukru"

aqua48 napisała: > Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc je > szcze w Luwrze... To tak, jak mój ojciec we wczesnej swej młodości twardo "górsztytu" się trzymał przy arii Jontka z Halki... Gdzieś już o tym pisałam... jak to "

Maciierzyństwo bez lukru

macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/2011/02/macierzynstwo-bez-lukru-o-projekcie.html -- Witek 24t.c. 630g

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Sprobuj zrobic lukier krolewski . Mnie tylko ten naprawde bieleje tak ladnie - reszta zawsze (ale to zawsze ) zastyga w najlepszym przypadku ledwo polprzezroczysta. (ten tez sie ladniej koloruje, nie sa takie rozwodnione kolory) -- A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia

lekki lukier

Chciałabym pokryć pierniczki czymś lekkim - coś takiego jak pierniczki toruńskie. Klasyczny lukier jest zbyt gęsty i, jak dla mnie, za ciężki i za słodki. Nie planuję wymyślnych ozdób - chcialabym po prostu, żeby były polukrowane. Czy znacie może przepis na taki lekki lukier?

Re: lukier

po raz kolejny męczy mnie lukier z białka.... wiadomo-białko do spożycia na surowo więc sparzyć trzeba jak sparzone to się zetnie..to jak...??? -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... mojafilcowabiżu

Re: pierwszy snieg = pierwszy lukier

Szalu w ksztaltach ani kolorach jakos nie przewiduje w tym roku.... http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/eafqyZFDbBModO1yZB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/r17FbEAyRZc6zRYpOB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/lssRcHoaMbOEnq36bB.jpg http://fotoforum.gaze

Re: lukier

to znaczy: mieszasz :) wczoraj robilam lukier z tego przepisu mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html wyszedl bardzo fajny -- Nie brzmi to jak skomplikowana zabawa, ale najważniejsza zasada Bycia Grzecznym brzmi: kot powinien być grzeczny w taki sposób, by

Macierzynstwo bez lukru

macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/ nie znam, ktos czytal? -- Zapraszam na forum Mama KaOwiec

Re: lukier

masa - woda gdzieś "przepada" w cukrze, a jak dodam więcej płynu, to, hm, trochę brzydki wychodzi ten lukier jak już zaschnie na pierniczkach. Fakt faktem, że dzieci mało elegancko chlastają ten lukier na ciastka. Myślałam o opcji z białkiem, ale się waham ze względu na małe dzieci ze

Surówka Ani oraz Pączki hiszpańskie z lukrem

http://i45.tinypic.com/23r5y5e.jpg http://smak.pl/sites/smak.pl/files/imagecache/recipe_preview_450_282/recipe_photos/201302/dsc07151_0.jpg Pączki hiszpańskie z lukrem - składniki ciasto Jajka 4 szt Masło 130 g Mąka pszenna 250 g Sól szczypta woda 250 ml - lukier Cukier puder 150 g sok z

Re: jak się robi miękki lukier?

lukier plastyczny to nie to samo co lukier na eklerach :/ zenua dodaj do lukru tluszczu np orobine oleju

lukier

Czy ktoś wie - czy to trzeba zagotować lub podgrzać? -inaczej zgrzyta w zębach. Czy można mikserem? - ręcznie nie mogę tego ukręcić. Jak można to rozmieszać z tak małą ilością wody? Zgodnie z przepisem daje 15 dag cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody - no i nie wychodzi.

Re: lekki lukier

Lukier z założenia jest słodki i gęsty. Możesz dodać odrobinę soku z cytryny będzie mniej ulepkowaty.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

podsypywanie cukrem pudrem mozna stosowac tylko do białego lukru niestety. Na barwionych zostawia białe ślady --

Lukier

gioseppe napisała: > a mozesz napisac jakie proporcje cukru i wody? Lukier robię ,, na oko,, . Nie może być za gęsty bo nie przyklei ozdób . Nie może być tez za rzadki , będzie się wtedy rozlewał . > bo chodzi mi o polaczenie jasnych elementow, boje sie ze czekolada zabrudze

Re: no nie wiem czy lukier z kawy

znana.jako.ggigus napisała: > no nie wiem czy lukier z kawy rozp. to dekadencja. > Nie piję kawy i nigdy nie mam jej w domu. Minimalny dodatek kawy miał za zadanie lekko zmienić kolor lukru, a nie zrobić lukier kawowy. Głównym składnikiem lukru był, obok cukru, likier frangelico, który

Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Chodzi mi o zrobienie takiego tortu http://images35.fotosik.pl/1691/3b5f747815811b5bmed.jpg zainspirowałam sie tą stroną z tortami i myslę o tym aby zakupic lukier plastyczny-sa po 6zl na allegro. I teraz pytanie-bardzo toto twarde? Robiłam kiedys podobny(z Peppą) ale lukier miałam zrobiony z

cukier puder do lukru

Możecie polecić dobry cukier puder do lukru - taki, który będzie trzymał sztywno na beton? Zrobiłam lukier z białka i pudru Diamant i po wyschnięciu nie jest "betonem". A może po prostu proporcje były niewłaściwe? Podpowiedzcie coś, proszę

pytanie o lukier

Mój lukier jest z białka i zazwyczaj mam problem z takim dekorowaniem jak u Ciebie. Stąd moje pytanie: jak osiągnąć taki efekt, czyli jakby pisanie lukrowym mazakiem pierników? I owszem próbuję strzykawką, ale albo mam za gęsty lukier, albo mi się zapowietrza, a jak się już odpowietrzy do aż "

Re: Zakończenia z największą ilością lukru

W weekend udało mi się obejrzeć "Kowbojów i obcych" w wersji nieksiążkowej. Próżne nadzieje. Film jest jeszcze gorszy od książki, choć akurat oduśmiechiwania się na uśmiechy było jakby mniej.

no nie wiem czy lukier z kawy

rozp. to dekadencja. Ale ciasto musze zrobic, lukier chyba tez, ale zrobie z mocnym naparem kawy. -- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Zdobiłam tort własnoręcznie zrobionym lukrem plastycznym, trzeba to-to nieco wyrobić, pod wpływem ciepła robi się bardziej plastyczny. Następnie rozwałkować. Ponieważ zdobiłam tort niebieskim lukrem smarowałam stolnice odrobiną oleju i wałkowałam przez folię spożywczą. Gdyby lukier był biały pewnie

jak się robi miękki lukier?

Na kupowanych ciastach czy paczkach polewa z lukru jest miękka.... lekko klejąca Zwykły lukier z pudru i wody jest twardy i się kruszy. Co trzeba dodać żeby lukier nie kruszył się na pączkach? Może mąki ziemniaczanej? -- pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl

Re: Zakończenia z największą ilością lukru

Może nie tyle w zakończeniu, co ogólnie wylukrowany jest "Al" W. Whartona, w zamierzeniu autora nawiązanie do znacznie lepszego "Ptaśka". (Wharton powoli odchodzi w zapomnienie, tym niemniej w mej pamięci zostanie jako autor trzech niezłych książek: w/w "Ptaśka", "

Jak wykonać lukier królewski? [Łatwy przepis]

Jak wykonać lukier królewski? [Łatwy przepis]

Zdjęcia - lukier