maślak

Maślak (Suillus Gray) - rodzaj grzybów należący do rodziny maślakowatych (Suillaceae).

... czytaj więcej o maślak na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Maślaki

Właśnie wróciłam ze spaceru z psami-sukami. Uzbierałyśmy 3 kg maślaków. Poproszę o dobry przepis na marynowane grzybki. Idę je teraz umyć. Jest ktoś i mógłby jakiś sprawdzony przepis podrzucić?

Re: Maślaki

Całe 5 słoiczków marynowanych będzie :) No i na obiad był makaron (szerokie wstążki) z maślakami duszonymi w śmietanie, dużo pieprzu i trochę żółtego sera na wierzch. Dobre było :)

Re: Maślaki

dorzucam do tego cebule pokrojona w piórka, marchewkę w talarki i ciut cukru. maślaki trzeba przedtem obgotować w osolonej wodzie. -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz mam centralnie w dupie

Re: Maślaki

O to, to... zrzygać się można. Za przeproszeniem. A ja tu tak ścicha pęk, dozbierałam 2,5 kg maślaków :))) Co za ból... jeszcze były, ale coraz gorzej je widziałam i szkoda mi było podeptać. Ale ja tam jeszcze wrócę :) U Leloop pewnie jeszcze jasny dzień, co nie?

Re: Maślaki

Podgrzybki chyba nie wypełniają tak ściśle słoiczków jak maślaki. Ta ich śluzowatość powoduje, że zlepiają się nie pozostawiając wolnych przestrzeni, w które mogłaby wpłynąć zalewa. Muszę je trochę poszturchać żeby się rozlepiły. U mnie niektóre się nie zassały. Pogotowałam je parę minut i

Re: Maślaki

różne ludzie mają różne smaki, inni zachwycali się nimi. A z przypraw w marynacie i tak najbardziej lubię pieprz ziarnisty. Co do zagospodarowania maślaków, to ja najbardziej lubię takie z patelni. Nie żadne duszone, ale smażone na złocistobrązowo na pachnącym maśle. Większe egzemplarze trzeba kroić

Re: Maślaki

maślaków, bo nie pomyślałam o tym, że przecież słoiki będą dosyć szczelnie wypchane tymi grzybkami, więc zalewy zmieści się malutko. Nie wiem czy zużyłam 1/4. Pracowite dni przede mną :) Oby tylko grzybów nie zabrakło.

Od maślaków do masła klarowanego

Jak to zwykle u nas bywa, tematy się rozwijają, przeplatają. I tak poszło od maślaków do masła. Gdyby ktoś chciał samodzielnie zrobić masło klarowane, to tutaj jest bardzo ładnie to opisane: artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku Myślę, że warto

Re: Maślaki

Można. One ssą tłuszcz i nie ma siły, żeby się przypaliło. -- Najdłuższy miesiąc w roku to trzeci.

Re: Maślaki

Jeszcze jedno grzybkowe pytanie. Czy po zalaniu zalewą pasteryzujecie słoiki żeby się "zassały"?

Re: Maślaki

Dodanie 1-2 goździków daje niesamowity efekt :) -- Moje wiejskie klimaty i nie tylko... www.garnek.pl/zuzanka

Re: Maślaki

Klarowane masło jest do długiego smażenia, np. mięcha. A do krótkiego smażenia wystarczy normalne, pod warunkiem, że jest uczciwe. Bez domieszek "ulepszających".

Re: Maślaki

Dla mnie najbardziej rzygliwe ze zdrobnień, a często słyszane, są "pieniążki". No, chyba że chodzi o pieniążki aksamitnotrzonowe...

Re: Maślaki

> Ja prawdziwki (i podgrzybki brunatne) najbardziej lubię suszone. ja tez :) -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz mam centralnie w dupie

Re: Maślaki

Ja nie. Zalewam gorącą, zakręcam lekko, a jak wystygnie, dokręcam na full. Jeszcze mi się nigdy nic nie zepsuło. -- Grupa G8. Kraje rozwinięte. Trzeci Świat. IV RP.

Re: Maślaki

Kurna chata się mówi! :P Lubimy kwasior. A z patelni najlepsze rydze, tylko muszą, ale to muszą być na maśle, wszelki inny tłuszcz to zbrodnia. -- Na zawsze zrazem!

Re: Maślaki

> a fuj! nawet do ręki tego nie biorę, a co dopiero do pyska... Glizdy oślizłe;P mniam, uwielbiam maślaczki :) -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz mam centralnie w dupie

Re: Maślaki

1 część octu na 2 wody, liści laurowych parę, pieprz ziarnisty, gorczyca, ziele angielskie i ździebko jałowca, zagotować i zalać. -- Oszołomy z Greenpeace i tym podobnych organizacji, proszę natychmiast przywrócić globalne ocieplenie, bo w ryja.

Re: Maślaki

Też pamiętam ten spirytus, a obwiązywanie nawet nie folią, tylko pergaminem. W tamtych czasach nie dawało się robić dżemów niskocukrowych, bo naprawdę szczelne to wtedy były weki. Ale były za duże do przetworów szybko psujących się po otwarciu słoika. Co do grzybków, to robiłam w niezbyt kwaśnej z

Re: Maślaki

jak się nie ma na tzw. podorędziu klarowanego to do zwykłego wystarczy dodać oleju, który ma wyższą temp. palenia się. tak smażę schaboszczaki i inne ścierwa, nie pali się a obiekt ma wykfintniejszy smak ;) do rydzów można się jednak postarać ;) -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz ma

Re: Maślaki

W życiu nic nie pasteryzowałam. Przecież ocet jest po to, żeby konserwować; podobnie jak cukier konfitury. Kiedyś przecież nie było słoików-twistów i ja dobrze pamiętam te czasy. Zamykanie w twiście na gorąco wystarczy w zupełności, tylko trzeba sprawdzić, czy w trakcie stygnięcia wieczko się wklę

Re: Maślaki

chyba wszyscy mówią 'grzybki w occie', no bo jak ? 'grzyby w occie' ? takie najmniejsze są najlepsze :) Imbirova, chcesz trochę nasion orlików ? jadę do Polandii, będę widzieć się z Ania M. a wiem, ze potem ona jedzie do Ciebie, etc, etc ... -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz mam c

Re: Maślaki

Słusznie zauważyłaś, Leloop, większość zdrobnień jest uzasadniona. Bo i paseczek peperoni przecież... Ja nie powiedziałabym inaczej niż grzybki w occie, a nigdy nie powiedziałabym śliweczki w kompocie. Ot, ciekawostka:-) Może do grzybków mam bardziej osobisty stosunek, a najpewniej powód jest taki,

Re: Maślaki

Mnie zdrobnienia kojarzą się jeszcze z pewnym starym dowcipem o murarzach, którzy na budowie rzucali słowem grubym, gorsząc przechodzącą starszą panią. Wytłumaczyła im, że tak nie można, że niedaleko bawią się dzieci i słuchają. Że mogliby przynajmniej zdrabniać... No i następnego dnia ta pani znó

Re: Maślaki

Lella, bardzo dziękuję za ścichapęk :) Ty to Leloop masz kurna chatka, fajnie. 21 dopiero ciemność... A co do zdrobnień. No to tak, właściwie masz rację, wszystkie miały sens, bo i trudno napisać, że cebulę pokroiłam w pióra, a słoiczki rzeczywiście były małe (żeby nie powiedzieć maluteńkie:))). Al

Re: Maślaki

Też nie lubię zdrobnień :) Z jednego forum :)))) kalafiorek a´la polonaise: polany masełkiem posiekanym jajeczkiem. Podobnie można też rybkę podać, obok suróweczka i ziemniaczki! Jajeczka zapiekane w sosiku beszamelowym albo zapiekane z ryżykiem w sosiku pieczareczkowym -- Moje wiejskie kli

Re: Maślaki

Nieskorzanko, tylko nie myśl, że się śmiejemy z goździków. Ja się śmieję sama z siebie, bo nie lubię przesadnego zdrabniania, a okazuje się, że i mi się to zdarza :) No cóż... nikt nie jest idealny. Nawet ja :))))))

Re: Maślaki

Jak teraz przeczytałam to, co napisałam, to wyszło mi, że trzymając styl powinnam była napisać maślaczki, marcheweczka i cebulka. Jakoś tak mi się pozdrabniały te słoiczki, paseczki, ziarenka itd. Przepraszam za takie "niunianie", bo sama nie raz się wkurzam na pieniążki, ziemniaczki itp.

Re: Maślaki

yoma napisała: > 1 część octu na 2 wody, liści laurowych parę, pieprz ziarnisty, gorczyca, ziele > angielskie i ździebko jałowca, zagotować i zalać. Jak dla mnie to straszny kwasior Ja daję proporcje 1:4 a nawet 5. I oczywiście około 2 łyżek cukru i płaska łyżka soli na litr zalewy -

Re: Maślaki

ja najbardziej lubię takie z patelni. Nie ż > adne duszone, ale smażone na złocistobrązowo na pachnącym maśle. Większe egzemp > larze trzeba kroić w paski, malutkie można w całości. ja też takie najbardziej lubię, ale prawdziwki a najbardziej nogi:)) I na kromę z pomidorem, mniamm, do tego p

Re: Maślaki

u Leloop ciemno się robi o 21 ;) teraz jeszcze jasny dzień choć dziś mniej jasny (chmury się pojawiły) a stopniów 24, kolacje jedliśmy na dworze :) Dorkasz niektóre zdrobnienia w Twoim przepisie są na miejscu, piórka cebuli, ziarenka pieprzu (małe są), słoiczki pewnie tez użyłaś te mniejsze. co inn

Re: Maślaki

Raz na jakiś czas robię masło klarowane. Z około 1 kg zwykłego wychodzą mi dwa słoiczki, które wystarczają na dosyć długo. Smażę na nim mięso, ryby itp. a już karpia na Wigilię, to koniecznie. Leloop ma rację, mięso jest delikatniejsze, a już ryby to naprawdę inny smak. Z masła klarowanego robię te

Re: Maślaki

> W życiu nic nie pasteryzowałam. Przecież ocet jest po to, żeby konserwować; pod > obnie jak cukier konfitury. to trochę zależy od kwaśności zalewy. Yomy zalewa to sam kwach, nie ma prawa, żeby się zepsuło, ja robię mniej kwaśne i zdarzały się onegdaj grzypki gazowane ;) teraz pasteryzuje kr

Maślak ordynarnie kłamie

Pan Maślak ordynarnie kłamie i seria zdjęć, które publikujecie, tego dowodzi. Proszę, oto fakty: "- Kierowcy, którzy zostaną przyłapani i niestosowaniu się do tych przepisów są karani mandatem wysokości 300 złotych, a ich pojazd jest natychmiast odholowywany, aby nie stwarzał dalszego

Re: Osiedlowe maślaki żółte :)

Wczoraj poszłam z córką na spacer na pola za osiedlem. Jest tam taki mały zagajnik, dosłownie kilkanaście metrów kwadratowych: kilka brzózek, świerków i wielki wiekowy modrzew - partner maślaków żółtych. Zebrałyśmy ich z córką ponad kilogram :))) -- "Co sie polepszy, to się popieprzy, co się

Ja byłem takim "maślakiem".

Chodziłem do szkoły, żeby czegoś się nauczyć, a nie żeby rozrabiać. Był taki, który przypomina mi tego "terrorystę"; tez pewnie był dobrze rokujący, ale w czwartej klasie zaczął nękać "maślaka" w mojej osobie i skończył leżąc na szkolnym boisku w kałuży krwi z jego nosa (biło

Mrożone maślaki

Jak długo można przechowywać zamrożone surowe maślaki? Czy po roku można je spożyć?

Re: Od maślaków do masła klarowanego

Było warto, ale teraz kupić można, całkiem przyzwoite, Mlekovity chyba. -- Grupa G8. Kraje rozwinięte. Trzeci Świat. IV RP.

Jajecznica z maślakami :))

Zrobiłam w końcu na śniadanie i normalnie BAJKA :))) Dotąd jajecznicę robiłam tylko z kurkami, przez myśl mi nie przeszło, żeby użyć maślaków, które kojarzą mi się zawsze z obślizgłymi ślimakami z marynaty :D:D:D A tu SUPRISE i pycha, dzięki za pomysł! Dziś będzie też (dla odmiany) zupa z borowików

Re: Od maślaków do masła klarowanego

Bułka. Pismo się nazywa bodaj "Piękno i Pasje". -- Oszołomy z Greenpeace i tym podobnych organizacji, proszę natychmiast przywrócić globalne ocieplenie, bo w ryja.

Re: Od maślaków do masła klarowanego

Podobno tak, i dwa tygodnie wytrzymuje. Przeczytałam w takim nowym piśmie. Nie pamiętam, jak się nazywa. -- Grupa G8. Kraje rozwinięte. Trzeci Świat. IV RP.

Re: Od maślaków do masła klarowanego

A myślisz, że w polskiej to sama czysta bułka? A co to w ogóle jest "czysta bułka"? Czy ktoś, poza domowym wytwórstwem, jeszcze coś takiego produkuje?

Re: Od maślaków do masła klarowanego

a żebyście wiedziały ile dodatkowych rzeczy prócz suchego chleba jest we francuskiej bułce tartej :D -- Ona mi pierwsza pokazała księżyc Który ja teraz mam centralnie w dupie

Re: Od maślaków do masła klarowanego

Tyle, że ono, jak zwykle wszystkie nasze sklepowe wyroby, ma różne inne dodatki, które niekoniecznie mi się podobają. Ot, takie skrzywienie :)

Maślak sitarz

Maślak sitarz w Lasach Oliwskich --- `Fotografując staraj się pokazać to,czego bez ciebie nikt by nie zobaczył.`-Robert Bresson

Maślak sitarz

Maślak sitarz w Lasach Oliwskich -- `Fotografując staraj się pokazać to,czego bez ciebie nikt by nie zobaczył.`-Robert Bresson

Re: Od maślaków do masła klarowanego

No właśnie, ja chcę kupić cukier puder, ale prawdziwy. Niech się zbryla, to mi wcale nie przeszkadza. A jak w pobliskim sklepie zaczęłam czytać na torebkach trzech różnych producentów składy tegoż cukru, to mną rzuciło i żadnego nie kupiłam. Cholera, muszą człowieka na siłę uszczęśliwiać?

Re: Od maślaków do masła klarowanego

Bułkę wczoraj upiekłam, wrocławską, czyli taką wekę długą. Przepis prosty jak drut, ale nie wiem jak długo wytrzymuje, bo robię 3 bułki i po ostygnięciu dwie zamrażam. Pyszna, z grubą skórką. Dzisiaj nie gorsza niż wczoraj, żadnego efektu gumy, który zawsze występuje u bułek kupnych. Jeśli zdarza mi

Re: Śluźne maślaki

Ech, od razu widać że zawiódł tu marketing - do każdych 5 kg maślaków baba do obierania gratis!

Re: Śluźne maślaki

ale sezon na maślaki już przeminął :( Teraz to już chyba tylko banany z importu. -- wstarymkinie.blox.pl/html staryzgred1979.blox.pl/html

Re: Maślak ordynarnie kłamie

Dziennikarzowi, który robił to zdjecie odpowiem grzecznie , bo znowu usunie mój wpis. To zdjęcie jest tendencyjne, bo alurat w tym wypadku ten samochód nikomu nie zasłania widoczności a zdjecie jest specjalnie robione z tyłu, aby robiło wrażenie, że rzeczywiście nic zza tego samochodu nie widać. Otó

Maślaki

Tak, tak. Jesień. Smutne liście spadają z drzew... Maślaki po 2 pln za tackę. Pyszny z nich sos do tagliatelle. Na grzybach znam się słabo ale maślaki trudno z czymś pomylić. Grzybów ponoć dużo, susza przed deszczami nie wysuszyła grzybni.

Re: Agresywne maślaki atakują....

parmesan napisał: > ... Dorotko, jeśli masz problem z tymi maślakami my możemy ci pomóc. Podrzuć je > dną siateczkę, damy sobnie radę z nimi. No chętnie, chętnie tylko troszkę mamy do siebie daleko...... Na razie maślaki zagospodarowane, kurki też, tylko podgrzybki zostały, ale nie jest

Agresywne maślaki atakują....

... Dorotko, jeśli masz problem z tymi maślakami my możemy ci pomóc. Podrzuć jedną siateczkę, damy sobnie radę z nimi. -- .--. .- .-. -- . ... .- -. ¸,+°´°+,¸ ¸,+°´°+,¸¸,+°´°+,¸¸,+°´°+ ,¸

co zrobić z maślakami???

witam, dostałam dziś dość duża ilość grzybów-maślaków sama zazwyczaj nie zbieram takich grzybów(brak ich w mojej okolicy) no i teraz zastanawiam się co z nimi zrobić czy te grzyby można suszyć tak samo jak borowiki i koźlaki?? a macie może jakiś sprawdzone przepisy na zamarynowanie tych grzybów

wysyp maślaków....

dalszego ciągu tych większych maślaków z cebulką. Uduszone łącznie i podane z ryżem. Dziś mam jeszcze kilka takich trochę większych, mam też pierś z kurczaka, pokroję ją na cienkie plastry, także cienko pokroję maślaki, zwinę w takie a la krokiety, opanieruję i usmażę. A do tego sałatka z surowej

Re: co zrobić z maślakami???

albo zrób zupę - krem i zamroź w porcjach bosssssska:) maślaki mają dla mnie taki specyficzny smak , jedyny w swoim rodzaju- lubię je najbardziej ze wszystkich grzybów

Re: mam spory koszyk maślaków :)

Maślaki kocham duszone. Co prawda ostatnio robię dietetyczne, więc bez smażenia, ale i tak są pyszne(opędzlowałam dziś cały gar). -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię stanowcze STOP!

Maślak był gwarancją, że się nie uda.

Ci co zrobili go trenerem reprezentacji, powinni odpowiadać za to przed sądem. Są winni blamażu na równi z Maślakiem.

Re: zarobaczywiały maślak po deszczu!

Maślak jaki by nie był to będzie maślakiem. Natomiast śniadek to nic innego niż ten oślizgły robal z owego maślaka. I proszę mi tu nie wytykać, że używam małych liter tam gdzie powinny być duże. W tym przypadku jest dobrze. Co sie dzieje z zarobaczywiałym grzybem? No właśnie. I to będzie lub

Maślaki zamrożone

I wszystko byłoby dobrze, ale zamroziłem je ze skórą. Podobno są teraz do wyrzucenia. Czy to prawda? Były podgotowane i potem zamrożone. Co można z nich teraz zrobić?

Maślaki

Potrzebuję pomysłu na potrawę z maślaków. Mój mąż wstąpił na godzinkę do lasu w okolicach Wilgi i przytargał całą reklamówkę. Grzyby oczyściłam, obrałam, i obgotowałam . Mam wywar na zupę ale zupełnie nic nie przychodzi mi do głowy co zrobić z tymi odcedzonymi grzybami. Chciałabym jakieś ciekawe

Re: Lubuskie to nie tylko szlaki i maślaki. Stwór

Atrakcji turystycznych mamy w bród. Tylko czym jest atrakcja, a czym bród ? Atrakcje to Dolny Śląsk ze szczególnym uwzględnieniem jego południowej części. Góry, zamki, klasztory, miasta z zachowana ciekawą architekturą, uzdrowiska... Trochę gorzej jest z częścią północną, która najbardziej ucierpia

maślaki są tzw. krótkimi grzybami

daj im 10-15 minut i potem ze śmietaną, żeby się połączyło dobrze smakami 5 minut... inaczej znikną i zamienią się w sos. Do makaronów można tak robić... ale żeby zostały rozpoznawalne same w sobie, to krótko - i jak zwykle, próbuj, próbuj, próbuj..:-)

Jerzy Maślak jest winny dwóch porażek.

Twierdzę, że skończymy ten turniej tak jak skończylibyśmy ME, jeśli nie rozchorowałaby się żona Maślaka. Mamy trenera Makowskiego, który odmienł drużynę w czasie trwania turnieju, mamy całkiem niezły zespół siatkarek i mamy, niestety brzuchatego trenera Maślaka z fatalną mową ciała, z odrażającą

Re: co zrobić z maślakami???

Do suszenia się nie nadają, marynaty z okazów małych i zwartych można zrobić, czemu nei, ale chyba najfajniejsze są sosy. Jak masz dużo, to część po obgotowaniu zamroź, tak, jak pisały dziewczyny poniżej. Ja nie obieram maślaków ze skórek, za to obgotowuję dwa razy. Pierwszy raz do wrzenia, drugi

Re: Ja byłem takim "maślakiem".

A może ty masz ADHD? Zdiagnozuj się. Mój syn z ADHD nigdy nikomu nosa nie rozwalił. Chyba dumny jesteś z tego. Nie gratuję.

Re: wysyp maślaków....

Z maślaków robię tylko sos, bo jest najsmaczniejszy.U mnie wysyp, ale tylko tych modrzewiowych, są gorsze od sosnowych. Jutro wybieram się w inne strony, może znajdę to i owo. Jak znajdę więcej (pomarzyć) to twoje sposoby są inspirujące, zwłaszcza te kombinacje mięso-grzyby. -- ponad 11tys

Nieduże stadko maślaków mi wyrosło :)....

...w ogródku i tak sobie na nie patrzę i myślę: na marynatę - za mało, bo nawet 200 gr słoiczek nie wyjdzie. Na zupę ? Na sos do ziemniaków czy makaronu ? A może usmażyć pojedyncze opanierwoane jak kanie- nigdy tak z maślakami nie robiłam, ale może to pomysł ? Maślaków jest ok. 10, każdy z 4

maślaki..

No, borowiki są pyszne, rydze, kurki, pieczarki - w porządku. Czy świeże, czy mrożone, czy suszone - nie ma znaczenia, powyższe gatunki zjem w każdej formie. Ale obleśnych, oślinionych maślaków nie tknę. Fuu.. A już zwłaszcza z octu.. brrr taka się z nim ciapa ze śluzem robi, miękkie toto i

''Majka przed TdF wrzucił na luz. Wiedział, że nie ma oczekiwań''

''Majka przed TdF wrzucił na luz. Wiedział, że nie ma oczekiwań''

Zdjęcia - maślak