Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

Re: Marynata do mięsa

wymieszaj vegetę do mięsa wieprzowego z oliwą, natrzyj tym mięso i masz gotową i sprawdzoną marynatę :]

Re: Marynata do mięsa

Ja robię tradycyjną gęstą papkę - sól, zmiażdżony czosnek, olej, majeranek. Przed natarciem mięsa nacinam nożem dziurki. Czasem zaszaleję i dodaję mniej soli a za to przyprawy - marynaty do mięs.

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

marynata do mięsa

Dziewczyny, jak zrobić marynatę. Kupiłam wielki kawał schabu i chciałabym go upiec w piekarniku. Ale nie mam pojęcia jak te mięso doprawić a właściwie w czym ono powinno poleżeć, żeby było dobre. Jeszcze nigdy pieczone mięso mi nie wyszło. I jeszcze jedno pytanko w jakiej temperaturze piec je

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Każdą marynatę robię z miodem, szczególnie skrzydełka są pyszne, nawet ci, którzy normalnie skrzydełek nie lubią (np ja:-), takimi się zajadają. Karkówka też jest zdecydowanie lepsza. Marynatę robimy z 1 - 2 łyżek miodu, oleju, jeśli marynaty ma być więcej, uzupełniamy ciepłą wodą. Do tego

Re:Marynaty do mięs.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,2971015.html I bardzo dobra strona - dodaj ją sobie do ulubionych: www.wedlinydomowe.pl/ www.wedlinydomowe.pl/search.php Marynaty można generalnie stosować wymiennie do mięs. Nie jest dogmatem, że marynata do wieprzowiny nie będzie pasować do wołowiny czy

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Ktoś mi opowiadal, ze w Holandii mają jakąs super przyprawę do mięs (marynatę, w butelce). Ponoć jest tania - ok. 2 Euro. Czy ktoś z Was zna może jej nazwę i wie gdzie można ją kupić w Polsce?

Re: jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Śmiem twierdzić, ze w Holandii są dziesiątki marynat do mięsa.. -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Marynata do mięs na grila

Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić

Re: czerwone pesto

do ryby, mięsa jako marynaty. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Poproszę o proporcje oliwy i kwasu w marynacie do mięsa oraz ilość na ok 1 kg mięsa w kawałku oraz na pokrojonego na kotlety (chyba trzeba wtedy więcej płynów). Znalazłam wprawdzie w wyszukiwarce różne przepisy, ale one różniły się drastycznie, nie mówiąc o tym, że w jednym z nich było 8 łyżek

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Otóż właśnie. Niektórzy wolą, jak ich mięso jest zaledwie posmarowane pędzelkiem, inni, jak mięso wręcz w marynacie pływa. W gotowaniu nie ma miejsca na aptekarskie przepisy ;-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Marynaty do mięs

Mięso razem z marynatą można umieścić w solidnej torebce foliowej i po starannym zawiązaniu włożyć do lodówki. Łatwo wtedy co jakiś czas poprzez torebkę je "pomiąchać".

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: Marynata do mięsa

oliwa, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, majeranek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku wymieszać, natrzeć tym mięso, obłożyć plastrami surowej cebuli, wstawić do lodówki -- ups

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Marynata do mięsa

Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w rękawie, z marynatą w środku. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę

Re: Marynata do mięsa

dzięki wszystkim, ponieważ odpowiedzi dotarły następnego dnia, kiedy szynka już była upieczona, będą na następny raz :-) Tym razem kierując się intuicją natarłam solą, czosnkiem, obłożyłam cebulą i wyszło ok.

Re: Marynata do mięsa

Ugotuj włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu wywarem zalej szynkę i wstaw na 24h do lodówki.... ŻADNEJ WEGETY!!!! -- ------------ Podróże małe i duże.

Re: Marynata do mięsa

Wszystko ok. dopóki ma się zdrowie. Jak się ma problemy z trawieniem, lub choroby reumatyczne, to lepiej go unikać, bo się pięknie osadza w stawach, takie zdanie lekarzy. A ja znam to z autopsji. Lepsze są same zioła bez żadnych polepszaczy.

Re: Marynata do mięsa

a no chyba, że tak. ja tam się aż tak tym nie przejmuję chociaż do drobiu i sałatek też zaczęłam używać tej vegety natur bez wzmacniaczy smaku. a to wszystko przez moja mamę, która mnie nauczyła wszystko na vegecie gotować :P

Re: Marynata do mięsa

ale ja mówię o tych 'vegetach do' a nie o takiej zwykłej vegecie! naprawdę są dobre te rzeczy i się sprawdzają. ja nie wiem, o co chodzi :/ ja tak robię i jeszcze nikt się nie otruł i wszystkim smakuje www.vegeta.pl/products/vegeta-do

Re: Marynata do miesa z winem

Kurczak jest mięsem tak lekkim, że oprócz przypraw nie wymaga specjalnych marynat, natomiast przy mięsach czerwonych stosuje się zalewy winne, a do dziczyzny genialnym składnikiem matynaty jest Żubrówka

Re: Gdzie kupić ocet

Aha, ja ten z Kamisa dodaję jako marynatę do mięsa czy ryby :) -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

Marynata z oleju do wieprzowiny

Może to głupie pytanie, niemniej jednak... mięso pieczemy w marynacie czy bez niej? W marynacie jest sporo oleju więc po upieczeniu w nim wieprzowiny mięso będzie po prostu obrzydliwie tłuste... No to jak to jest? :))

Mięso w marynacie... a zamrażanie.

Mam pytanie. Wczoraj rano rzuciłam mięso do marynaty (pierś z kuraczaka, marynata pomarańczowa), chciałam zrobić dziś na obiad, ale muszę tę "ucztę" przełożyć na piątek. Jak myślicie, czy mogę wrzucić pojemnik z mięsem i marynatą do zamrażalnika? Rozmrozić dzięń przed przyrządzaniem?

Re: Marynata do mięs na grila

Jedną z moich ulubionych marynat do wołowych steków jest bardzo prosta, a dająca niesamowity efekt mieszanka: ocet balsamiczny, płatki chili i mielone lub tłuczone goździki. Można dodać odrobinę czosnku i mielonego imbiru, jesli się chce bardziej zakręcony smak. Świetnie smakują wszystkie mięsa

Re: mięso w marynacie

Zależy od mięsa, marynaty i temperatury. -- Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził...

Re: Marynata do mięs na grila

mhr-cs napisała: > eeela, > nie wiem moze jeszcze jedno e, > > piwem sie nie podlewa, > ale o tej godzinie mozna, > wytlumaczenie ??? Można polewać mięso piwem. Spróbuj i sama oceń smak. :) Piwo do marynaty jako rozcieńczacz też jest dobre.

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

szynka z jelenia-jestem wkurzona

Udusiłabym gołymi rękami tego co wymyslił marynatę do jelenia z octem winnym.Jako że nie mam wprawy w przygotowywaniu takiego miesa ,skorzystałam z przepisu w necie i co znalazłam?Na stronie kuchnia myśliwska ,przepis na marynatę z octem winnym,zrobiłam wg.tegoż przepisu i mięso jest do wyrzucenia

Re: Marynata do mięs na grila

> ale chyba nie steki? Oczywiście, że nie. Tak mi się tylko przypomniało. W ogóle steki z dobrego mięsa moim zdaniem niespecjalnie potrzebują jakiejkolwiek marynaty - czasami je marynuję ot tak, dla urozmaicenia, ale to nie znaczy, że dobry stek, grilowany, podlany odrobiną piwa i oprószony

Re: Jedzenie na wyjeździe vs zdrowe odżywianie si

U nas wszelkie sztuczności, czyli groźne jest wszystko - pryskane owoce, nawożone warzywa, mięso w gotowej marynacie, wędlina z konserwantami, zupa z odrobiną vegety dla smaku itp. O sokach, napojach, dżemach i ciastkach z cukierni nie wspominam... ;p

marynowanie jak długo można

chyba się przeliczyłam :(( coś mi się popiórkowało z tymi dniami. W sobotę rozpoczynamy grillowanie, więc chciałam wcześniej zamarynować mięsiwo, żeby było super. Ale zrobiłam to już w środę wieczorem i boję się, żeby się nie popsuło. Ile mięso może leżec w marynacie. Może powiem jakie to marynaty

Re: jaka marynata do mięsa do raclette?

że potencjalne stałe elementy marynaty mogą spalać się we fryturze i zniesmaczyć mięso :) -- Strona miłośników smaku - poszukiwaczesmaku.pl

Re: Marynata do mięs na grila

Podobno sól w marynacie jest grzechem śmiertelnym, bo wyciąga sok z mięsa -> na grillu produkujesz suche podeszwy. Amerykańska (steki i sznycle) 1 bardzo drobno posiekana cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu łyżeczka Worcestershire-Sauce oregano

Re: marynata do mięsa

a, o czosnku nie zapomnij :) -- doral2 to jakiś cham..." by wronikab145 nowy, jeszcze lepszy kaloszblox

Re: Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

O maślance nie słyszałen, ale kwas w niej zawarty na bank skuszy mięso a przyprawy nadadzą aromatu. Ja natomiast stosuje marynaty wg własnego pomysłu. bazą każdej z nich jest zawsze olej, sos sojowy i dowolnie dobrane mieszanki przypraw. Ostatnio robiłem sos olej i przprawę kamis gyros -- forum

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

tinyurl.com/39zvsda tinyurl.com/39s87l4 a to tylko niewielka częśc pomysłow z Galerii Potraw -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Filety z kurczaka: troche oliwy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i tymianek. Karkówka: sos sojowy i czosnek Reszta mies: kupuje rozne mieszanki do grila i testuje. Za kadym razem cos innego :)

Re: marynata do mięsa

skoro to schab, to posól, popierz, namajerankuj, odłóż na godzinkę do lodówki, a potem w rękaw do pieczenia żeby nie wysechł i w temp. ok.150 stopni piec... ok,.45 minut na każdy kilogram mniej więcej, ale to w przybliżeniu. ja dziubniesz szpikulcem to sos wypływający z mięsa ma być jasny, a nie z

mięso w marynacie, kiedy solić ?

Od razu, w połowie marynowania, przed pieczeniem ? Mój indyk leży już w marynacie(bez soli)prawie dobę, co dalej?

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Właśnie miałam pisać post z takim samym pytaniem, bo zawsze dodaję mniej więcej to samo do mięs i chciałabym jakoś je urozmaicić. Tak że ja tylko podbijam i z ciekawością czekam na odpowiedzi.

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

Re: aromatyczne mięso

Przed pozostawieniem w marynacie warto ponakłuwać mięso widelcem,wtedy marynata ma większą szansę wniknięcia też do środka.

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

obawiam sie ze jednak nie wszystkim pasuje miod w marynacie- mi i mojej rodzinie po prostu nie wchodzi. probowalismy przynajmniej kilka razy i sie nie udalo :/ trafilam na kilka marynat: biale wytrawne wino+ ocet jablkowy+ ostra musztarda+ sol i pieprz czosnek, imbir, sos sojowy- rozetrzec ze

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale chętn

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale c

Re: surowe mięso w lodówce - jak długo

Sprawdzony przepis na prostą marynatę, w której można (a właściwie należy) trzymać kilka dni surowe mięso: zagotowujemy krótko 1 litr wody, łyżkę soli, liście laurowe i ziele anielskie. Po przestygnięciu należy zalać nią mięso, tak, aby było całkowicie zakryte, i do lodówki. Konieczna jest

mięso w marynacie-jak długo?

Jak długo może leżeć mięso w marynacie (lej i przyprawy) żeby się nie zepsuło? Konkretnie filety z kurczaka. Dzięki za odpowiedź

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Nie jestem ekspertem, ale... Piersi kurze są doskonałe, jeżeli pomarynujesz je w śmietanie/jogurcie. Możesz oczywiście dodać dowolne przyprawy i zioła, ale dzięki temu nie wysycha. Pierś indyka też lubi wysychać i być twarda. Żeby była miękka i wilgotna, kroję ją na eskalopki i traktuję kwasem -

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

dodac papryki (albo sosu chili) w winie i piwie tez mozna marynowac- z cebula, czosnkiem, ziolami (polecam rozmaryn i szalwie, szczegolnie do marynaty z winem). piwo daje swietna skorke pieczonym miesiwom a ze alkohol wyparowuje mysle ze nie ma co sie przejmowac ze to dla dzieci. karkowke polecam

Re: Co robicie ze starymi lekami?

Ja zlewam je do jednej buteleczki, dodaję trochę kocich sików i wywaru z suszonych chrabąszczy, czekam 44 dni - i gotowe. Używam tej mikstury głównie jako marynaty do mięs, ale świetnie się sprawdza także jako składnik sosów i przyprawa do zup.

Re: Obiad komunijny

Papryka może spowodować, że mięso zacznie gorzknieć, nie dodawałabym jej do marynaty, tylko do pieczenia bezpośrednio, natomiast przemielenie (przynajmniej części warzyw do marynowania) powoduje nasączenie schabu sokiem z nich i skruszenie mięsa. Jeśli chodzi o słodycze proponuję paschę. Robi się

Marynata do mięsa

W czym zamarynować mięsko do pieczenia (od szynki) i na ile przed pieczeniem żeby wyszło fajne, aromatyczne i delikatne?

Re: marascannato

Marascannato to suszone kawałki mięsa z pieska preriowego. Wcześniej pieski tuczone są preparowaną soją i pszenicą (stąd nazwa) . Po zabiciu oddziela się najładniejsze kawałki mięsa i marynuje w pikantnej marynacie, następnie się suszy na słońcu i wietrze. Nadaje się do przyrządzania wszelakich

Re: Uwierzysz, Ditto?

Dla mnie to "mięso". Zrobiłam marynaty octowe i zamrożę jeszcze i usmażę kanię i.....Ach!

Re: Wariacje na temat kurczaka

soli i pieprzu. Do marynaty włożyć udka, mięso przykryć i odstawić na pół godziny. Wyjąc mięso a do marynaty wlać tyle wody by otrzymać 3/4 szklanki płynu. Osączyć ananasy z zalewy, owoce pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju, margarynę i obsmażyć udka. Dodać pokrojone ananasy i dusić

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: marynata do steka

jak masz mięso dobrej jakości, to do takiego smażonego/grillowanego kilka minut steka nie potrzeba marynaty. nie zapomnij posolić dopiero po obróbce! :)

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

sol dodaje do marynaty, wtedy ma szanse wejsc glebiej w mieso -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

A jakim nietypowym jedzeniem się opychacie?

słoika ostrych zielonych papryczek w marynacie, mięso z królika, całą cebulę i 3 pomidory.

Re: Przyjęcie na powietrzu

mnie jutro czeka wyprawienie takiego gardenparty rano mąz kupi mięso i warzywa, robię szaszłyki (jedne warzywno mięsne, drugie owocowo mięsne) + warzywa z grilla, m.in. cukinia robie też łososia w marynacie z lubczyku. Do tego szybkie sałatki - pomidory z mozarellą i bazylią, sałata z vinegretem i

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

nie wiem jak prawidłowo - ja daję zawsze najpierw sól, a póxniej marynatę.. jak mi kurczak leżał dobę w marynacie i zapomniałam posolić, to niestety musiałam wywalić, bo się zwyczajnie zaśmiardł.. ale do dzis nie wiem czy byla to wina kurczaka czy braku soli i specjalnie testowac nie bede

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Dlaczego ma być tłuste??? i to obrzydliwie :o ??? Jeżeli weźmiesz chudy kawałek szynki, łopatki czy schabu, to skąd ma być tłuszcz. Dlatego stosujesz marynatę z olejem. Poza tym jeżeli masz tłuściejszy kawałek np. boczku i zamarynujesz go w marynacie z olejem, to po upieczeniu będziesz miała na

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

Ja sól dodaję zawsze przed samym pieczeniem i przechodzi przez całe mięso bez problemu. Zawsze mi wkładano do głowy, że długie trzymanie mięsa w soli przed pieczeniem albo smażeniem powoduje, że mięso staje się twarde. W soli można trzymać mięso przeznaczone do gotowania albo wędzenia. Tak mnie

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Dziękuję za odpowiedź. Jestem początkującym kucharzem. Problem polega na tym, że wieprzowina już się marynuje od wczoraj w oleju (prawie samym oleju + odrobina wody i przyprawy). Jak uratować to mięso (chodzi o to, żeby nie było aż tak tłuste)? Odlać część marynaty i podsmażyć, tak? Czy coś jeszcze?

Yes, yes, yes!

kasztanlove napisała: > Karczek na grilla w gotowej marynacie... mmm pycha! Przyrumienion > y chlebek do tego. Boczek pokrojony w paski i zamarynowany w soku z cytryny, miodzie, czosnku i ziołach. Cukinia, bakłażan, papryka w plastrach. Szaszłyki z piersi kurzej, boczku i cebuli

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

zrób ilość w zależności od ilości mięsa, nie da się określić ilości na łyżki, czy mililitry. Każdy dodaje składniki według własnego smaku. -- Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Re: A może by tak wątek kulinarny III

CZEREŚNIE W OCCIE wydrylowane czereśnie, marynata z octu, cukru i wody z dodatkiem kawałka cynamonu, goździków, ziaren gorczycy, kolendry Czereśnie układamy ciasno w słoikach, zalewamy zimną, zagotowaną marynatą, zakrywamy. Na drugi dzień uzupełniamy słoiki marynatą zamykamy szczelnie i

Re: MARYNATY, czyli sposób na soczyste mięso

Ostatni moj wynalazek to wieprzowina marynowna w zalewie zrobionej z miodu, sosu Worchester, papryki, zmiażdzonego czosnku i soli (marynaty nie było zbyt wiele, mięso raczej było nią natare niż w niej pływało) A.

Re: Dobijcie mnie

mięsa (przygotowane przez męża) leżą w marynacie i "dojrzewają", karp poporcjowany i zamrożony, jutro robię śledzie, kapustę z grzybami i bigos, inne pyszności w poniedziałek, szczęśliwie pierogi i ciasta robi siostra. Prezenty kupione, mieszkanie udekorowane:)

Re: a czego unikacie- zywnosc

czipsów, kolorowych napojów, słodyczy, czarnej herbaty, wódki (nie służy mi niestety), nie mogę za często jeść nabiału, choć i tak mi się poprawiło, jak najrzadziej mięso, ryb w puszce, konserw, zup i sosów w proszku, marynat, orzechów, czerwonej fasoli, margaryny, majonezu, itp. ogólnie nie jem

Re: Marynata do mięs na grila

To zależy do jakiego mięsa. Dobrym środkiem "zmiękczającym" jest musztarda, maślanka i ocet.

Re: schab ze śliwką i orzechami - mogę zamrozić?

spadłaś mi jak z nieba tym wątkiem, chciałam zapytać czy mogę zamrozić zamarynowaną karkówkę? marynuję z użyciem soku z cytryny, jesli to ma znaczenie. czy zamrożenie z marynatą sprawi, że mięso lepiej przejdzie przyprawami? -- sylwia

Re: te wszystkie wspaniałe zioła i przyprawy

Pisałem o marynowaniu mięsa w marynacie z olejem. Nie przeszkadza to w wytarciu później papierowym ręcznikiem. Ja robię to inaczej, ale to już inny temat. Jedzą, piją, lulki palą, Tańce, hulanka, swawola; Ledwie karczmy nie rozwalą, Cha cha, chi chi, hejże, hola!

Re: Olej sezamowy do czego?

dressingi sałatkowe, desery. może warto spróbować jako marynatę do pieczonego mięsa.

Re: Marynata do mięs na grila

znalazłam dużo przepisów na marynaty - może komuś tez się przyda - są tam między innymi marynaty z piwem, o których wspomniałam:) gotowanie.onet.pl/90,9,86,1,1,katalog.html -- Bywa, że sobą zdumiewam siebie.

Re: Marynata do mięs na grila

eeela, nie wiem moze jeszcze jedno e, piwem sie nie podlewa, ale o tej godzinie mozna, wytlumaczenie

Re: Grillujecie?

Wczoraj właśnie rozpoczęłam sezon grillowy: karkówką w musztardzie i kiełbaską śląską. Oprócz tego grilluję szaszłyki kurczakowo - warzywne, muszę spróbować samych warzyw. Unikam gotowych mięs w zalewie, bo nie wiem czy jest świeże i co za badziew zawiera ta gotowa marynata. Lubimy spotykać się ze

Re: Marynata do mięs na grila

> Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) Przecież ja o tym pisałam. -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Aha, ale marynowałam wołowinę w pomarańczach - wyszła czaderska :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

figgin1 napisała: > To zależy do jakiego mięsa. Dobrym środkiem "zmiękczającym" jest musztarda, > maślanka i ocet. ...... fuj , cóż za połączenie : maślanka z mięsem ! figgin - zmień dilera forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=82166986&a=82425871

Re: marynowanie jak długo można

miał > y polędwiczki, które marynowałam w czerwonym winie, musztardzie (ja użyłam dijo > n), miodzie czosnku i rozmarynie, polecam naprawdę super. Ta marynata to taki m > oja innowacja, pierwszy raz ją robiłam i na pewno jeszcze powtórzę Gratulacje, fajnie, ze grill się udał i wszystkim

Łatwy przepis na kurczaka miodowo - cytrynowego

Łatwy przepis na kurczaka miodowo - cytrynowego

Zdjęcia - marynata do mięsa

Zdjęcia - marynata do mięsa