Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

Re: Przyjęcie na powietrzu

mnie jutro czeka wyprawienie takiego gardenparty rano mąz kupi mięso i warzywa, robię szaszłyki (jedne warzywno mięsne, drugie owocowo mięsne) + warzywa z grilla, m.in. cukinia robie też łososia w marynacie z lubczyku. Do tego szybkie sałatki - pomidory z mozarellą i bazylią, sałata z vinegretem i

Re: marynowanie jak długo można

miał > y polędwiczki, które marynowałam w czerwonym winie, musztardzie (ja użyłam dijo > n), miodzie czosnku i rozmarynie, polecam naprawdę super. Ta marynata to taki m > oja innowacja, pierwszy raz ją robiłam i na pewno jeszcze powtórzę Gratulacje, fajnie, ze grill się udał i wszystkim

Yes, yes, yes!

kasztanlove napisała: > Karczek na grilla w gotowej marynacie... mmm pycha! Przyrumienion > y chlebek do tego. Boczek pokrojony w paski i zamarynowany w soku z cytryny, miodzie, czosnku i ziołach. Cukinia, bakłażan, papryka w plastrach. Szaszłyki z piersi kurzej, boczku i cebuli

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Re: Grillujecie?

Wczoraj właśnie rozpoczęłam sezon grillowy: karkówką w musztardzie i kiełbaską śląską. Oprócz tego grilluję szaszłyki kurczakowo - warzywne, muszę spróbować samych warzyw. Unikam gotowych mięs w zalewie, bo nie wiem czy jest świeże i co za badziew zawiera ta gotowa marynata. Lubimy spotykać się ze

Re: A co robicie fajnego z grilla?

Moje ulubione: - wątróbka drobiowa moczona w piwie lub czerwonym winie z przyprawami (najczęściej tymianek) - filet z kurczaka w marynacie z jogurtu z czosnkiem niedźwiedzim - ser cammembert - karkówka - sałatka: kuchnianagazie.blogspot.com/2009/06/saatka-z-soczewicy-i-boczku.html . Nie dodaję

Grillowe przyjęcie

planuję na sobotę i potrzebuję przepis na dobrą marynatę do mięsa na szaszłyki i jakieś fajne sosy do mięsa z grilla. Mam zamiar grillować także warzywa- paprykę , bakłażany, cebulę i mam pytanie- czy można je też wcześniej w czymś zamarynowac?

Piersi kurczaka i szparagi z sosem cytrynowym

Grillowane (bądź smażone na patelni grillowej) piersi kurczaka podane z zielonymi szparagami i sosem cytrynowym Składniki na 3 porcje: pęczek zielonych szparagów 3 piersi z kurczaka marynata do mięsa: łyżka miodu 2 obrane i przeciśnięte ząbki czosnku czarny pieprz łyżka oleju kilka gałązek

Marynata do mięsa z grilla

No właśnie w jaką marynatę wsadzacie mięsko przed grillem? Ja mam przygotowac karczek, ale jestem ciekawa i innych pomysłów, np. kurczak. -- Moje Słońce Isia

Re: jakie mięso na grila zamiast wieprzowiny

Na początek spróbuję cielęcinę. Następna będzie baranina.... Zobaczymy. Zastanawiam się gdzie kupować dobre w mięso. W marketach? Pozostaje kwestia marynaty. Do karkówki robiłem taką: www.youtube.com/watch?v=ksygRQ8ei3A&feature=player_embedded Zobaczymy czy będzie pasowała do cielęciny. Szukam

Potrawka Adobo

kiedyś wspomniałam, wszelkie azjatyckie potrawy nie potrzebują całonocnego przegryzania się w lodówce. Po dwóch godzinach mięso jest gotowe do smażenia. Dodam tylko szybko, że taka marynata świetnie sprawdza się na grilla zwłaszcza do żeberek, czy schabu z kością. Pasuje tez do kurczaka i ryb

Przepisy na grilla

Planuję na sobotę imprezę i potrzebuję przepis na dobrą marynatę do mięsa na szaszłyki i jakieś fajne sosy do mięsa z grilla. Mam zamiar grillować także warzywa- paprykę , bakłażany, cebulę i mam pytanie- czy można je też wcześniej w czymś zamarynować?

Skrzydelka pieczone w dwóch odsłonach

Dzisiaj przepis na pieczone skrzydełka, można je robić w piekarniku lub na grillu. U nas pogoda pod psem, więc grill odpada, jednam przepis przetestowany i już nie mogę się doczekać kiedy wykorzystam go w ładniejszych okolicznościach przyrody. Pierwszy raz też piekłam w dwóch etapach - najpierw

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

lodówki (a najlepiej na całą dobę). Rozgrzej grill w piekarniku. Kotleciki wyjmij z marynaty i ułóż na blasze. Wsuń na najwyższy poziom piekarnika i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Wymieszaj resztę soku cytrynowego z tartą bułką i masłem (możesz dodać nieco posiekanej natki i rozmarynu dla zapachu i

Re: FU

To jak sie maja wszelkiego rodzaju marynaty do mięs z grilla na bazie keczupu... sama trucizna??? Bez przesady??????

proszę nie uogólniać!

W Niemczech mamy różne rodzaje mięsa w różnych marynatach. Powyżej napisałem, żeby marynowane mięso przed położeniem na grilla wytrzeć z marynaty. Podobnie kapiący na żar tłuszcz świadczy, że grillujący jest do doopy ;)

Re: Mięso na grill wymaga koniecznie marynaty. I

Nonsens! Jesli takie jest twoje zdanie to tak naprawde nie jadlas dobrego miesa z grilla czy barbi.

Re: Marynata do mięsa z grilla

minimum godzinę maksimum .. pojecia nie mam..ale przez noc moze polezec:) -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: Marynata do mięsa z grilla

np. oliwa czosnek papryczki ostre cytryna -- oliwa ocet balsamiczny pieprz --- oliwa musztarda pieprz czosnek itp -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: A może by tak wątek kulinarny III

umyć, pokroić w dość duże trójkątne kawałki. Piwo wymieszać z przyprawami, miodem i rozgniecionym czosnkiem, zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso nabijać na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Piec na mocno nagrzanym grillu obracając i zraszając pozostałą

Re: Wariacje na temat kurczaka

umyć, pokroić w dość duże trójkątne kawałki. Piwo wymieszać z przyprawami, miodem i rozgniecionym czosnkiem, zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso nabijać na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Piec na mocno nagrzanym grillu obracając i zraszając pozostałą

Re: Wariacje na temat kurczaka

pomarańczy i olej. Dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową. Ułóż udka na blasze lub na kratce do opiekania. Posmaruj marynatą. Smaż 30-40 minut, od czasu do czasu

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Już gdzieś to chyba pisałem: posyp mięso zupą cebulową w proszku. Też się zdziwiłem jaki dało efekt.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

wałkiem do ciasta. Gotowe kotleciki przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

ja lubie sos sojowy, chili, czosnek, ziola(wg uznania) plus wszystko co zanjde w szufladzie i uznam za stosowne. dodaje tez troche oliwy z oliwek. wszystko do miski i tak lezy jakis czas. nie uzywam specjalnych przypraw do grilla bo za duzo soli wg mnie daja

Re: Wariacje na temat kurczaka

przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo upiecz na grillu ? wystarczy po 2

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

ostra papryka i zamarynowac w tej zalewie. najlepiej na noc albo chociaz kilka godzin wczesniej. w trakcie pieczenia najlepiej polewac zalewa pozostala po wyjeciu skrzydelek. dobrze jest piec je na tacce do grilla. zalewy starcza na ok. kilogram skrzydelek

Czytam komentarze … jakie to polskie.

Ktoś nam wytyka buractwo, no i buractwo się oburza :) Tak w grillowaniu chodzi o spotkanie ze znajomymi ale także o jedzenie, bo przeciez przy piwku to i w domu przy parówce z wody można się napić. Ja sam mięso na grilla przygotowuje wcześniej w domu, różne marynaty, twardsze mięso wcześniej np

Re: A może by tak wątek kulinarny II

KOLOROWE SZASZŁYKI 400 g wieprzowego mięsa, 4 łyżki oleju, 1 łyżka przypraw do grilla, 2 mała cukinia, 1 mała cebula, tymianek, 1 czerwona papryka, 2 plastry ananasa, 50 g małych pomidorów, sól, pieprz Mięso pokroić w plastry, a te na małe kawałki. Przyprawę do grilla wymieszać z olejem

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: Zalewa do karkówki na grilla

Do karczku robię marynatę następującą: oliwa, drobno posiekany czosnek i cebulka, przyprawa "Grill klasyczny" - Kamis, tymianek i musztarda lub keczup. Mięso marynuję ok. 24 godz. Grilować, palce lizać, piwkiem popijać i dokładki robić każdemu.:) -- Lepiej na zakątku poczytać o kotach

Re: Gotowe mięso na grilla - zatrułam się

uchoslonia napisała: Nigdy nie kupowałam gotowego, przyprawionego mięsa, zawsze robię sama, ale po prostu nie miałam czasu a zaplanowaliśmy sobie z małżonkiem grilla we dwoje. Czym różni się czasowo zakup świeżego mięsa od badziewnego gotowca na grilla? Zrobienie marynaty trwa kilka minut

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk

Jak sobie zrobić Jamajkę metoda chałupnicza? Potrzeba grilla, większego balkonu, sporo chili i jeszcze więcej napojów chłodzących, żeby ugasić pożar w ustach. Kurczak w karaibskiej marynacie jerk ............................................................. udko kurczaka, ze skórą i z kostką

Majówka, czyli zaczynamy sezon na grillowanie

kogo na to stać? Do biednych nie należę, ale mięso powyżej 50 zł/kg to naprawdę luksus. A moja ulubione marynaty muszą mieć czosnek. Mogą być też na słodko. Polecam sos WohUp brązowy - czosnkowy z miodem. Rewelacja! Może być też do mięsa marynata z piwa porter i powideł śliwkowych. Grillować na tacy

Re: karkówka

Ja mam taki przepis na kotlety i wychodzą całkiem niezłe:) Kotlety lekko rozpijam tłuczkiem. Przygotowuję marynatę - oliwa+rozgnieciony czosnek+ jakaś przyprawa albo do grilla albo do wieprzowiny (pikantna raczej), bardzo dokładnie mieszam, do takiej marynaty wkładam kotlety i niech się marynują od

Grillowany kurczak ze śliwką kalifornijską

PRZEPIS Składniki: pierś z kurczaka śliwki kalifornijskie przyprawa do grilla Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kości. Pokroić na cienkie podłużne plastry. Przyprawy do mięsa wsypać do miseczki i wymieszać z oliwą (50 ml) i wodą (50 ml) . Marynować mięso w

Re: zaciekawił mnie twój wątek...

> i chciałbym cię kiloff zapytać: tym octem winnym to polewać mięso? czy jako mar > ynate i moczyć? Jakie przyprawy stsujesz? Jako wyznawca wynalazcy grilla :P je > steś lepiej poinformowany :D Hahaha;-) Pierwszy raz mnie rozbawiłeś, tzn. pozytywnie rozbawiłeś. Oby więcej;-) Są różne

Re: Mapa knajp przyjaznych dukanowcom

niestety ale tak jest, że nawet dania z grilla, które są w karcie w większości knajp dukanowe nie są w ogóle .... Mięso z marynaty z olejem, ryby najczęściej z masłem. Najprościej rozwiązać problem z rybą poprosić aby była podana bez masła i to się udaje, ale jak mięso marynują to po prostu takie

Pora grilowania

mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie, który, rozwalony na leżaku kolo grilla, popija piwo 10. Mężczyzna układa mięso na grillu 11. Kobieta wchodzi do domu, aby przygotować

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

SKRZYDEŁKA Z GRILLA 2 duże piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła: tymianek, bazylia, kolendra, sól, pieprz, Przed grillowaniem przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, ziół i przypraw. Dokładnie smarujemy cieńkie płaty kurczaka marynatą i odstawiamy na

Marynaty do mięsa

Jakie polecacie marynaty do mięsa na grill,żeby było smaczne?

Re: A może by tak wątek kulinarny II

umyć, po odcięciu końcówek pokroić na skośne plastry. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha. Zioła opłukać, grubo posiekać. Wymieszać je z olejem i sokiem z cytryny. Marynatą posmarować mięso, skropić kukurydzę i cukinię. Wszystkie składniki przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Grill mocno rozgrzać, na

Re: kombinat gastronomiczny - park w powsinie

kpiarz napisał: > o za 6 zł i fajne rzeczy z grilla z sosami i bułką w cenie mięsa. Byli fajni lu > dzie, był przesympatyczny pan Alek, chłopaki i bliźniaczki :) No ale komuś to p > rzeszkadzało. no właśnie, bardzo mili ludzie obsługiwali w poprzedniej ver. no i mieli przepyszną

Re: A może by tak wątek kulinarny?

SKRZYDEŁKA Z GRILLA 2 duże piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła: tymianek, bazylia, kolendra, sól, pieprz, Przed grillowaniem przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, ziół i przypraw. Dokładnie smarujemy cieńkie płaty kurczaka marynatą i odstawiamy na

Ośmiornica grillowana po grecku

szczypty soli * 3 szczypty cukru Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy (ja użyłam shakera) i zalewamy nią ośmiornice. Mięso powinno się marynować co najmniej 12 godzin, a idealnie byłoby by była to cała doba. Przed położeniem na grill mięso dokładnie odsączamy z marynaty

zaczynamy od

zabicia woła. Następnie wycinamy kawałek karku, lekko rozbijamy, marynujemy w ulubionej marynacie, wycieramy marynatę i kładziemy mięso na rozgrzanym grillu. Po pewnym czasie przewracamy na drugą stronę i gdy mięso jest gotowe - zjadamy. Trwa to wszystko ok. 3 tygodni. Przed grillowaniem mięso

Re: A może by tak wątek kulinarny II

i indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z każdej

Re: Się przyznaję!

krista57 napisała: Jest jeszcze inny problem. Nie potrafię używać ziół jeżeli robisz grilla to możesz zrobić tzw. zielony sos jako marynatę (najlepiej do ryb). garść różnych ziół (tymianek, szczypiorek, pietruszka, rozmaryn, estragon i co tam wpadnie w ręce) posiekać albo potraktować jakimś

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

KARKÓKA Z GRILLA karkówka, 1 kg ocet spozywczy, 4łyżki oliwa z oliwek, 4 łyzki liść laurowy, ok 4 ziele angielskie, oregano, sól pieprz, czosnek, 4 ząbki Do miski wlać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól pieprz, wyciśnięty czosnek. Włożyć mięso do marynaty. Najlepiej, aby

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Wołowina w winie - sposób przygotowania Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z

Re: Chcę kupić grill elektryczny,

rozkładam grilla i piekę na jednej stronie, kiedy mam mniejsze porcje zamykam klapę i mięso (czy warzywa) jest równo i szybko upieczone z dwóch stron, bez konieczności przerwacania. Zdecydowałam się na model TEFAL GC 600010 Classic, nie mam żadnych zastrzeżeń, sprawuje się bardzo dobrze, nic nie przywiera

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KARKÓKA Z GRILLA karkówka, 1 kg ocet spozywczy, 4łyżki oliwa z oliwek, 4 łyzki liść laurowy, ok 4 ziele angielskie, oregano, sól pieprz, czosnek, 4 ząbki Do miski wlać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól pieprz, wyciśnięty czosnek. Włożyć mięso do marynaty. Najlepiej, aby

Re: Co robicie na obiad w takie upaly?

Dużo warzyw a do tego chude mięso, najlepiej z patelni grillowej. Dziś mam duszone kalarepy nadziewane mielonym mięsem z indyka z dodatkiem cukinii, do tego młode ziemniaki. Wczoraj cytrynowa zupa drobiowa, potem młode ziemniaki, młoda kapusta i pierś kurczaka z grilla, marynowana w soku z

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

Re: Będzie się działo....oj będzie.

> Jak kto ma sprawdzone przepisy jakie, to proszę podać. Na kaczkach z grilla się nie znam, ale do karkówki zaczęłam ostatnio używać gotowych marynat w płynie Kamisu, dostępnych w marketach. Bardzo dobra jest Szlachecka /podobna w składzie do tej, którą dotychczas robiłam "

Re: urodzinowy grill - jak to zrobić żeby tanio b

Proponuję mniej mięsa a więcej warzyw, które teraz są tanie. Ja ostatnio robilam na grillu pieczarki faszerowane marynowany tofu (marynata oliwa, woda, przecier pomidorowy, czosnek i mnóstwo zieleniny) i polenta z sosem i kefiru sojowego z ogórkiem, dymką i szczypiorkiem. Bardzo smaczne wyszło

Re: Jak odtłuścić pieczonego kurczaka?

Ja sobie bardzo chwalę pieczenie kurczaka w brytfance z rusztem , wreszcie mi wychodzi chrupiąca skórka (a nie kawał tłuszczu), a mięso jest suche i kruche, miękkiego i soczystego nie lubię. Nacieram przyprawami lub marynuję przed pieczeniem, a w trakcie podlewam wodą/winem/piwem/marynatą, ale

Re: Polacy nie umieją grillować. Kucharze wytykaj

A nie majo racji te dwa cepry sakramenckie i słusnie ludziska im wytykajom ze ciepiom chyba na ostry zespół niedogrillowania Kazden jeden i syćkie niek se robiom co kcom a cy to grill cy łognisko i jaka potrawa być moze to juz niek nikt nikomu nie zaglonda , a znafcy oo korporacyjnych ugrili

Karkówka z grilla w marynacie

przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej

O grillowaniu faceta ;D

. Kobieta idzie do piekarni 6. Kobieta przygotowuje sałatki i warzywa 7. Kobieta przygotowuje mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie, który rozwalony na leżaku kolo grilla

Re: co za mania, ze kazde mieso

Marynata ma na celu nie tylko przejście przyprawami mięsa ale i jego skruszenie. Nie mówię tutaj o tak delikatnym jak polędwica na przykład. Kurczaka czy ryby też nie wrzucę w marynatę na dłużej niż godzinę, jednak najwięcej nieudanych mięs z grilla to takie, którym nie dało się szansy skruszyć

Re: Piwo & grill - małżeństwo doskonałe

piwa jako marynaty, bo mięso na grilla marynowane w piwie ma zupełnie inny smak i fajnie byłoby sprawdzić czy tak przygotowane mięso jest lesze czy gorsze i czy piwo W czy DO mięsa ;) Ale tak czy siak bardzo bardzo fajny tekst :)

majowka grecka, czyli grillowanie

z dodatkiem cynamonu.? Wersja na ruszt – lepić podłużne cygara I wetknąć patyki/druty/szpadki w środek, docisnąć – grillować obracając często az do zrumienienia. Souvlaki, czyt. suwlaki, czyli shish kebab, czyli shashlik, czyli nasz szaszłyk - chodzi o mięso pieczone na grillu lub

Pieczona gicz jagnięca

marynatą powstałą ze zmiksowania ze sobą wszystkich składników. Włożyć do piekarnika, dodać pokrojone w ćwiartki cytryny bez skórki, wino i piec w temp. 200C ok. 40 min, a potem następne 40 min, zmniejszając temp do 180C. Na koniec włączyć w piekarniku opcję grill lub mocne grzanie z góry i przypiekać w

jutro, 1 maja, pierwszy raz w roku Kretenczycy

luźno.??Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w piekarniku pod grillem ze 20 minut obracając.?? Podajemy na szpikulcach z chlebem i warzywami dowolnymi i tzatzikami.?Albo podajemy z chlebkami pita, wtedy wsuwamy mięso w chlebki.??(smak charakterystyczny souvlaków pochodzi od marynaty i kwasnego czynnika

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, konfiturą, posiekanym ząbkiem czosnku i listkami rozmarynu. kawałki mięsa wymieszaj z przygotowaną marynata i odstaw je na 10 minut w chłodne miejsce. Plastry polędwicy kładź na ruszcie grilla i piecz po 2 minuty z każdej strony -- Madohora -- Nikiszowiec

Talent kulinarny mezczyzny...

spożywczego 4. Kobieta idzie do rzeźnika 5. Kobieta idzie do piekarni 6. Kobieta przygotowuje sałatki i warzywa 7. Kobieta przygotowuje mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie

Re: Chłopska Zemsta w Serocku powraca! Już w kwie

,00 Barszcz czysty 9,00 Barszcz z krokietem 12,00 Kwaśnica z żebrem 12,00 Gulaszowa 13,00 Dania z Pieca Szynka podwędzana z sosem grzybowym 16,00 Żeberka w marynacie z miodem 20,00 Karkówka 15,00 Golonka sarmacka w zalewie piwno-musztardowej 35,00 Gicz cielęca z

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: Pobierowo

,gumiaste, a co gorsza dziecko już po 2 godzinach chorowało. Jak siedzieliśmy poczułam nieprzyjemny zapach psującego się mięsa w marynacie, w tym momencie kładziono je na grilla, opuściliśmy lokal z niesmakiem, niestety o kilka kęsów za późno :-(

Re: dobra teraz ja potrzebuje przepisu na cycki k

zapodałam niedawno na maglu: kotlety diabelskie składniki 50 -70dkg kg mięsa wieprzowego ( najlepiej schabik )albo piersi drobiowe Marynata: 3 jajka - wybełtać 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 -2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej jak kto woli troszkę pieprzu

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

grilla. Przygotowaną marynatą posmarować mięso. Przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry boczku przekroić wszerz na pół. Na patyczki do

Re: wojtek dzieki, ale

Dobra wołowina wymaga pieprzu i soli , napewno żadnej marynaty , sos do wołowiny z grilla przygotować należy osobno . Mam bardzo dobry przepis na sos z zielonym pieprzem do wołowiny z grilla , mogę go podać w razie zainteresowania . Jedna rzecz , jak wolowina odrobinę słabsza jakosciowo , można

Re: A może by tak wątek kulinarny?

grilla. Przygotowaną marynatą posmarować mięso. Przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry boczku przekroić wszerz na pół. Na patyczki do

Re: ABC zdrowego żywienia

przyprawic ziołami wszystko. Makarony jem ciemne. chleba prawie wcale nie jemy. Aha, nie pijam soków w kartonie. Puste kalorie. Wodę tylko pijamy. Mięso robię z grilla. Marynaty robię sama z różnych ziół itd. Musiałabym długo wymieniać, więc tak tylko na szybko. Generalnie nic odkrywczego nie

Re: pieczone prosie...

bardzo tendencyjny, albo i to wiem na 100% faworyzował tych kucharzy, którzy w pogardzie mieli tradycyjne metody przyrządzania dań mięsnych nad ogniskiem, a po nowoczesnemu na grillu wszystkie one zachwalały swoje beznadziejne sztuczki. Obejdzie się … łachy bez, pomyślałem, a przepis i tak po

Re: Mikrofalówka nie taka straszna :)

; ja mam mikro z grillem i talerzem Crisp, więc jeszcze: ziemniaki w skórce szoruję, kroję na małe kawałki, mniej więcej na jeden kęs, wrzucam do miski, polewam oliwą i przyprawiam ziołami, mieszam i zostawiam w tej "marynacie" od pół godziny wzwyż, potem wrzucam na talerz Crisp, talerz na

Sałatka z dressingiem pistacjowo cytrynowym

siedzieć jak najdłużej się da :) żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć. Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe :D. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Mojemu zajęło to około 30 minut, miałam dość

Czas na grill - 2010

minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej

Re: Czas na grill - 2010

Ty razem na grillu były: Warkocze z karczku: plastry karczku 1/3 szkl. piwa 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego sól cebula pieprz łyzka przyprawy do grilla staropolskiej wykałaczki Plastry mięsa zamarynowałam w marynacie z połaczenia piwa, koncentratu i przypraw. Obłozyłam plastrami

Re: Się przyznaję!

zioła - sobie mieszam, jak mi pasuje - do marynat mięsiwa na grilla

Re: No to rozrzutna jesteś.

Dodaję do smazenia jeśli ma być nuta czosnkowa, do sałatek różnej maści, błyskawicznych marynat do mięs na grilla. Qrczę nie ma nic lepszego.

przed majówką:

dobrze wymieszało się i przykryło mięso - minimum noc w lodówce, a najlepiej całą dobę. Mięso obcieramy z grubsza z marynaty i nadziewamy na patyczki (namoczone 30 minut w zimnej wodzie) lub na szpikulce do szaszłyków, ale nie ściskamy bardzo, maja być luźno. Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w

dalej nie widac wiosny, wiec piekarnik

dobrze wymieszało się i przykryło mięso - minimum noc w lodówce, a najlepiej całą dobę. Mięso obcieramy z grubsza z marynaty i nadziewamy na patyczki (namoczone 30 minut w zimnej wodzie) lub na szpikulce do szaszłyków, ale nie ściskamy bardzo, maja być luźno. Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w

Re: A może by tak wątek kulinarny?

- sposób przygotowania Polędwiczki pokrój w plasterki o grubości 3 cm. Natrzyj solą i pieprzem. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki, a następnie wlej powstałą marynatę do mięsa. Wymieszaj i wstaw na 3 godziny do lodówki, a potem upiecz na grillu. -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: świeże będzie? oto jest pytanie

W marynacie do piątku nic się z mięsem złego nie stanie, a pięknie się zamarynuje. Schab na grill: marynata, plastry na około 1 cm, lekko rozbite. -- Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.

Kurczak Tandoori - indyjski wtorek :-)

). Danie jest gotowe gdy kurczak zmięknie a większość marynaty wyparuje. Można jeszcze miękkie mięso podpiec na złoto na grillu (moje było podpieczone samo z siebie), podawać z cytryną i cząstkami cebuli … (podałam z ziemniakami po mumbajsku fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94955484,108269127.html i

Podstawowe zasady udanego grillowania

od wielu lat smaże na grillu i uważam że marynata z oleju to błąd bo potwornie się kopci,lepiej jest mięso przygotowane do grillowania skropić dość mocno alkoholem a najlepiej spirytusem i posypać przyprawami ,odstawić na dwa lub trzy dni do lodówki a zobaczycie jakie mięsko będzie kruchutkie i

Re: grillowanie :)

Mój sposób na karkówe : * dzień przed grillem rozbijam plastry karkówki pięścią (to może i śmieszne ale przynajmniej nie rwe włókien tak jak jest to przy użyciu tłuczka do mięsa) * marynata : olej plus czosnek w plastrach i kawałkach * w tą marynate wkładam karkówke na całą noc, potem tylko kładę

Re: Łatwe potrawy ;-)

grilla, przyprawa do szaszłyka lub kebaba) i pozostawiam mięso w tej marynacie na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. A potem wrzucam to do pierkarnika na grilla, można potem jeszcze w trakcie grillowania ułożyć na mięsie trochę podsmażonych pieczarek i obsypać startym serem. A do tego wyśmienita

Mój sprawdony zestaw na grill party

U nas na grillu robi furorę pierś kurczaka trochę rozbita (kawałki wielkości średnich kotletów) zamoczona na noc w marynacie- przyprawa do gyrosa Kamisa + olej. Mięso jest kruchutkie i pyszne. Do tego sos czosnkowy (śmietana, majonez, czosnek, kapka keczupu, jakieś zioła). Do tego wspomniane już

Soczysty grillowany kurczak jerk z sosem barbecue [Jakub Kuroń gotuje]

Soczysty grillowany kurczak jerk z sosem barbecue [Jakub Kuroń gotuje]

Zdjęcia - marynata do mięsa grill