Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

marynata do szynki

poszukuję sprawdzonego przepisu na marynate do szynki.Bardzo byłabym wdzięczna za podpowiedzi :-)

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

Re: złego diabli nie biorą

Łakomczuszek :) kogucik.2872 napisał: > o tak !!! :D > choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D > > > wirujacypunkt napisał: > > > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę > , ale > > najpierw

Re: złego diabli nie biorą

o tak !!! :D choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D wirujacypunkt napisał: > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale > najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. -- http

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

szynka pytanie o marynatę!!!!

maksymalnie szynka może leżeć w marynacie(ocet balsamiczny,oliwa,czosnek,sól,pieprz,zioła prowansalskie,ziele angielskie,liść laurowy oraz marynata staropolska prymatu).W tamtym roku trzymałam ją 2dni.Jak ona jest zaparzona to jak długo może poleżeć w lodówce w tej marynacie??Żeby się nie zepsuła????

Re: złego diabli nie biorą

Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. kogucik.2872 napisał: > boczuś jest pycha !! :D > > lepszy niż te wszystkie sztuczności, szumnie nazywane wędlinami :P > > >

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? w lodówce? na balkonie? skąd wziąś tyle miejsca w lodówce.

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Dlaczego ma być tłuste??? i to obrzydliwie :o ??? Jeżeli weźmiesz chudy kawałek szynki, łopatki czy schabu, to skąd ma być tłuszcz. Dlatego stosujesz marynatę z olejem. Poza tym jeżeli masz tłuściejszy kawałek np. boczku i zamarynujesz go w marynacie z olejem, to po upieczeniu będziesz miała na

Szynka-jak upiec w marynacie miodowej?

Gdzieś widziałam przepis na szynkę wieprzową, którą się piecze natartą mocno czosnnkiem i "ponadziewaną" też czosnkiem i polaną marynatą na bazie miodu. Kto wie jak tą marynatę zrobić? I czy szynkę trzeba obsmazyć najpierw trochę (to chyba zbędne jak chce piec)?Wiem,ze marynata to miód

Re: Jaki jest WASZ przepis na:

Mięso od szynki lub schabu karkowego kroję w kostkę i robię marynatę z niewielkiej ilości oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, czosnku, papryki ostrej i słodkiej. Marynuje mięso kilka godzin. Potem podsmażam na suchej patelni, przerzucam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liść laurowy

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

No to masz czas na włożenie szynki w marynatę. Jej się to przysłuży i Tobie też. Ja szynkę marynuje minimum 10 dni. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

Re: Zrób marynatę i...

kiedyś włożyłam kawał szynki do marynaty, po 3 dniach wyjęłam smierdzącą... (nie nastrzykiwałam bo nie wiedziałam, że tak się robi, po prostu leżała w tej wodzie). Nie weim dlaczego tak się stało, jak kupowałam wyglądała na swieżą i nie było to mięso z supermarketu tyulko małej znanej "

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA PACHNĄCA KOLENDRĄ 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, marynata: po łyżeczce kolendry, pieprzu,ostrej papryki, soli i maggi, 1/2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki oleju Zioła rozgnieść, wymieszaj z resztą przypraw, posiekanym czosnkiem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA PACHNĄCA KOLENDRĄ 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, marynata: po łyżeczce kolendry, pieprzu,ostrej papryki, soli i maggi, 1/2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki oleju Zioła rozgnieść, wymieszaj z resztą przypraw, posiekanym czosnkiem

Re: Jak upiec dzika?

Dzięki. Niestety na tym blogu jest 3kg mięsa a ja mam mniej. I już wsadziłam do maślanki a nie takiej marynaty jak tam jest napisane. Niestety nie wiem również jak piecze się szynkę.

Re: gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

szynka już leży w lodówce na samym dole zmieściła się nie jest bardzo wielka waży ok.4kg.szyneczka była zamrożona.potem odmrożona następnie sparzona natarta solą potem przyprawy a teraz odpoczywa do piątku.I jeszcze pytanie piec ją w rękawie????a jak się nie zmieści to na blasze będę piekła i

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA W MIODZIE Z POMIDORAMI 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości, 16 dag suszonych pomidorów w oleju, łyżka miodu, łyżka musztardy, majeranek, sól, pieprz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód, musztardę, majeranek i 4 łyżki oleju z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA W MIODZIE Z POMIDORAMI 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości, 16 dag suszonych pomidorów w oleju, łyżka miodu, łyżka musztardy, majeranek, sól, pieprz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód, musztardę, majeranek i 4 łyżki oleju z

Re: Co zrobić z dziczyzną

i szynkę, i łopatkę można upiec w piekarniku i albo na kanapki, albo grubsze plastry (np.w sosie) do obiadu. Pamiętać należy tylko o tym, że dziczyzna musi min.3, a najlepiej z 5 dni poleżeć w bejcy/marynacie przed jej dalszą obróbką.

Re: SOS , natentychmiast, Pomooocy!!

Szynki, ale jakie? Wieprzowe czy wołowe? p.s. właśnie karkóweczkę wsadziłam do marynaty ;)

Re: świąteczny obiad - Wielkanoc- inspiracje

z cykorii to bym nie robiła, jeśli wprawy nie masz. Cykoria jest gorzkawa na końcu, jesli nie odtetniesz jak trzeba to danie może okazać się niewypałem. Jeśli chodzi o zrazy to ja kupuję sznycle z szynki, juz pocięte, tylko cienkie i ładne (duże, chude, bez żyłek) trzeba wybrać. Wychodzi bardzo

Re: szynka na kanapki domowej roboty, poradźcie.

Ja znalazłam kiedyś na necie fajny przepis. Nie robię wędliny w piekarniku bo zżera mi prąd i rachunki idą w górę :( Robię na parze. Wypróbowałam już szynkę i schab. Myję mieso, osuszam. Nacieram wszystkimi sypkimi przyprawami jakie mam :) ostatnio marynata do mies staropolska pikantna ma wzięcie

jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Witam. Kupiłam dziś bardzo ładny, 2 kilowy kawałek szynki.I znowu proszę o porady,czy zostawic tę skórę? Chciałabym upiec mięsko w rękawie, ale nie wiem czy z ta skórą się uda? albo lepiej upiec w na blasze? z góry dziękuję za pomoc! Acha! i zapomniałabym o marynacie! tu tez jestem zielona....

Re: Jak zrobić domową wędline?

Ja robię tak: składniki: 1kg szynki 2l wody 2 łyżki soli peklowanej 1 łyżeczka cukru 5 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych przyprawy do mięsa: cząber, żubrówka, pieprz cayenne, majeranek wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA Z MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 70 dag surowej szynki, 1 p0 zielonych oliwek, pomidor, kulka mozzarelli, 8 łyżeczek bulionu rosołowego, 2 łyżki oliwy, łyżka marynaty do mięs, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka tymianku, pieprz Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA Z MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 70 dag surowej szynki, 1 p0 zielonych oliwek, pomidor, kulka mozzarelli, 8 łyżeczek bulionu rosołowego, 2 łyżki oliwy, łyżka marynaty do mięs, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka tymianku, pieprz Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem

Re: Pieczenie karkówki - ile czasu (kwestia kwadr

Moje doświadczenia w pieczeniu mięs wieprzowych, aby były soczyste: 1. doskonały surowiec 2. peklowanie nastrzykowe przez 3 dni - skład marynaty - peklosól 5 dag na 1 litr + dowolne przyprawy 3. obsmażanie na smalcu 4. pieczenie w niskiej temperaturze (85 - 90 st. C) - czas pieczenia wydłuża się

Re: za dużo ryżu

Zalezy ile Ci zostało. Moższe na przykład zrobić zmazony ryz do jakiegoś miesa - albo nawet oddzielne danie. Wrzucasz do ryżu to co lubisz - groszek, kukurydzę, kełki, pokrojoną paprykę. Jesli ma to byc oddzielne danie, to mozesz dorzucić resztki mięsa, czy szynki. Można też dodać jakko, rozbite

Re: wydatki na wielkanoc

Jedzeniowo: mnie składkowa rodzinna, w sumie niewiele. Zaryzykuję... ok 100 zł? marynaty (jest dostarczycielem, bo lubie grzybobranie i mam las kolo siebie, a takze ogród z drzewami owocowymi) - to koszt octu i przypraw. Mieso - zapłaciłam 60 zł: mieso na kielbasę białą, szynkę, karkówka na obiad

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: ratujcie moją... szynkę :)

no właśnie dlatego ja zrezygnowałam z marynat octowych. Może do świątecznego bigosu się nada? przeciez i tak kwaśny. Ale spróbowałabym z niewielka ilością kapusty+szynki, żeby i bigosu nie trzeba było wyrzucać.

Re: Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

ja polecam KOLOROWE SZASZŁYKI :) Czas: do 60 MIN (+ 24 GODZ) Składniki (dla 4 osób) * 500 g schabu PQS * 4 plastry ananasa * 6 pomidorków koktajlowych * 0,5 papryki czerwonej * 0,5 papryki zielonej * 1 cebula * 6 plastrów szynki parmeńskiej Dodatkowo: Patyczki do

Re: A może by tak wątek kulinarny II

MARYNOWANA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI 2 kg zadniej szynki, paczka goździków, szklanka białego wytrwanego wina, po pół łyżeczki melisy i tymianku, łyżka cukru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kilka plastrów ananasa z puszki, sól, pieprz Białe wino wymieszać z melisą i tymiankiem, dodać ziele

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MARYNOWANA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI 2 kg zadniej szynki, paczka goździków, szklanka białego wytrwanego wina, po pół łyżeczki melisy i tymianku, łyżka cukru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kilka plastrów ananasa z puszki, sól, pieprz Białe wino wymieszać z melisą i tymiankiem, dodać ziele

Re: Carpaccio z wieprzowiny

powiedziec ze wcale nie rewelacja - plaster dlugodojrzewającej wedzonej na zimno surowej szynki to jest naprawde niebo w gębie! :-) co za smak no i zapach wędzenia! :-)

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Możesz z ziołowych przypraw zrobić "herbatkę". Zaparz je po prostu i po wystudzeniu szynkę do niej, w pojemnik jakiś i do lodówki. Dobrze (jezeli nie jest w całości zanurzona w marynacie) codziennie obracać. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

przepisy na mięso i ciasto

Proszę o przepis na marynatę na kilo schabu, kilogram karkówki, kilogram szynki. Jeszcze mam takie pytanko - jak długo piec w piekarniku aby mięso było kruche i miękkie i oczywiście smaczne? Poza tym czy możecie mi podać dobry przepis na ciasto z truskawkami? Jak same robicie takie ciasto? Z góry

Re: EJART sklep mięsny - Uwaga! fatalna obsługa

Może poleć gdzie Ty robisz zakupy, gdzie jest tak schludnie i czysto i zmienia sie rekawiczki do kazdego plasterka wędliny ;). Ja robię tam zakupy od dawna i zawsze spotykam sie z miłą obsługą, nigdy też nie zdarzyło mi się kupić tam mięsa nieświeżego, wręcz przeciwnie, wędziliśmy z mężem szynki

No i wiesz jak działa spektrometr? I do czego

służy? Podejrzewam że nia. Jkao 99 procent populacji. Ale głos jedynie słuszny zabiera każdy! Ja bym raczej polegał na chromatografie masowym i gazowym. A wynik? Bardzo prosty. Idę do pracy. Zabieram ze sobą kanapkę na śniadanie. Bułka pszenna. Smaruję masełkiem i do tego dwa plasterki szynki

Re: marynata do mięs może byc z kranówki?

marynata/zalewa - jak zwał tak zwał, chodzi mi o 3 litry do karczku i szynki

Re: zupa gulaszowa

1 kg mięsa wieprzowego z szynki pokroić w kostkę i zamarynować w mieszance z oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, papryki ostrej, papryki słodkiej i posiekanego czosnku. Jeżeli zamiast wieprzowiny chcemy użyć wołowiny, nie należy dodawać na tym etapie sosu sojowego. Mięso odstawiamy na kilka

Re: Dlaczego?

Pewnie dlatego, że są takie pyszne, a stylizacja na straszne dotyczy tylko Halloween ;-) Zia, skorzystam z kilku pomysłów, ta szynka od rzeźnika bardzo mnie kusi. Jaki masz pomysł na marynatę do skrzydełek?

Re: Pomysl na danie z kawałka (suroej jeszcze) sz

Jeśli masz czas to zrób marynatę z wina, jagód jałowca i przypraw jak na rosół (oczywiście soli), odstaw do lodówki (marynata ma przykrywać mięso) i zapomnij na 3 dni minimum. Acha - możesz naszpikować szynkę słoniną. Jeśli nie masz igły do szpikowania to pokrojoną w słupki słoninę zamrażasz i po

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KIEŁBASKI SMAKOSZA 8 krótkich kiełbasek, po 8 plasterków emeltalera, szynki, ogonówki lub boczku Marynata: 6-8 ząbków czosnku, 120 ml oleju, 4 łyżki musztardy, 4 Łyżki przecieru pomidoroweo, przyprawa grillowa KieŁbaski kroimy wzdŁuż na pół, pladterki sera i szynki też na pół. Czosnek

Re: Co robicie na święta? czyli kulinarne rozpasa

U mnie ojciec wędzi swoją znakomitą szynkę. JA robię ozdoby półmisek jajeczny, połowa nadziana łososiem, połowa koperkiem i kawiorem. Piekę pieczeń wołową, która już od wczoraj kruszeje w marynacie, chucham na nią i dmucham, bo w Polsce wołowina to mięso raczej wysokiego ryzyka. Biała kiełbasa

Marynata do pieczeni

Chcę upiec kawałek szynki ok 1 kg. Nie wiem jaką marynatę zrobić, ani jak to upiec. Proszę o pomoc

Re: nienawidzę gotować

więcej, potem mogę odgrzać). ale skoro ci nie wychodzi gotowanie, to powinnaś używać półproduktów. pizzę lubicie? to kup gotowe placki drożdżowe, zasmaruj koncentratem pomidorowym, na to cokolwiek: pieczarki (podsmażone, lub nie) płatki cebuli, papryka, kiełbasa, szynka, groszek, kukurydza, sery

Re: Co podac do wodki?

pod wódkę najlepszy śledź w oleju z cebulką, do tego świeże pieczywo i masło i niczego więcej nie trzeba, nawet popity:) Myślę, że nie ma co robić za dużo tych zakąsek, bo będzie tylko misz-masz smakowy. Śledzik, jakieś marynaty (cebulki, korniszony, ewent. grzybki) + może sałatka jarzynowa

Re: karkówka z kolendrą i miodem - wg Gesslerowej

Ostatnio robię sporo eksperymentów z przyprawami. Miód z musztardą plus sos sojowy do upieczenia np. kawałka szynki - ostatnio. Po dobie marynowania jest ok z sosem z reszty marynaty np. Kolendrę i gorczycę zwykle miażdżę w możdzierzu przed użyciem, ale diabeł siedzi w szczegółach, czyli w

Re: Pieczeń doskonała

Karkówkę albo szynkę schab czasem też staram się od kilku do kilkunastu godzin zamarynować. Z marynatami nieco eksperymentuję sól , jakieś przyprawy olej i woda, czasem dodaję ocet winny czasem sok jabłkowy czasem pomidorowy , nieraz ząbek czosnku czasem łyżkę miodu. Co parę godzin obracam mięso w

Re: Witam w Listopadzie

.Za chwilę zjedziemy na dół do Milówki,zrobimy zakupy ,opłacimy ubezp auta.Kupię dynię i przerobię ją na zimową marynatę do sałatek.siądę do maszyny do szycia i wreszcie poskracam spodnie czekające na chwilę czasu,uszyję kolorowe powłoczki na posłania dla kotów.Zrobię ulubione naleśniki z szynką ,serem i

Re: A tak było dobrze za komuny?

Błąd logiczny. Własnie piekę szynkę, którą kupiłam na bazarku i zamarynowałam w marynacie czosnkowej. Rozczyniłam też chleb, który jutro upiekę. Naprawde nie widzisz różnicy ? A wolny wybór ? -- /

Re: Kompletne menu ślubne... co wybrać???

sałaty i sałatki mieszane sałaty z marynowanymi gąskami i winegretem balsamino świeże liście szpinaku z chrupkim boczkiem i sosem aioli sałatka z melona, pomarańczy i szynki San Danielle w dresingu cytrusowym wędzona pierś kurczaka z serem kozim i szynką na mieszanych sałatach sezonowe warzywa w

Re: schab faszerowany jakiś inny

*suszone pomidory (albo paski papryki, suszonych pomidorow w pesto - schab mozna naszpikować czosnkiem i zamarynować we włoskich ziołach); *oliwki i kapary (doprawione musztardą plus np zielony pieprz albo sos/marynata z zielonego pieprzu); *ew nadzienie z mięsa (mielonej wieprzowiny ze

Re: Jak nadać mięsu smak dziczyzny

Dodaj do marynaty kilka ziaren jałowca. Mięso będzie miało trochę inny smak, ale w dziczyznę go nie zamienisz. Zaprawa to: 1/8l octu, 1/4l wody, 1-3 liście bobkowe, cebula pokrojona w talarki, pieprz i ziele angielskie. Wodę z przyprawami i cebulą zagotować, ostudzić połączyć z octem, mięso zalać

Re: ładny kawałek szynki wieprzowej - co proponuj

ja nie solę, trawiaste nie jest :) ew można posolic marynatę, pewnie nie zaszkodzi, szynka jest soczysta i rózowa.

impreza - pomozcie proszę

na ciepło. Na chwilę obecną przychodzą mi do głowy quesadille ( 2 wersje z miesem i serowe) do tego guacamole i salsa, nachosy z tymi samymi sosami, mini kanapeczki może z podpieczonej bagietki ( tu mysle o mozarelli + np. szynka parmeńska, i pomidorek koktajlowy) + polmisek wędlin i jakaś sałata

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Świeta blisko - zebrałem linki do moich przep

hej, fajny pomysł, właśnie robię szynkę w marynacie, mam nadzieję ze będzie pyszna.pozdrawiam

Swojska szynka wędzona

gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Szynki dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości). Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia

Re: Jak upiec szynkę aby była krucha!

Ojesu. Dzięki takim zachowaniom ludzie uważają wegetarian za popieprzonych. I potem muszę się tłumaczyć, że nawet jeśli jestem wegetarianką, to nie terroryzuję innych łzawymi opowieściami o rzeźniach, bo wolę zachęcać niż zniechęcać do bycia wege. A szynka jest twarda sama z siebie, taki mięsień

Re: dobre (prawdziwe) wędliny

Kupić 1,5kg szynki, zrobić marynatę z przypraw (ale bez mieszanek z glutaminianem) pomoczyć przez noc, upiec w piekarniku! Tak samo zrobić z karkówką, schabem, golonką, polędwicą (szczególnie wołową). Można przechowywać w zamrażarce. Może nie wychodzi dużo taniej ale zdecydowanie smaczniej i

Re: imieninowe danie gorące

Wołowina po birmańsku 50 dag wołowiny bez kości marynata: 5 pomidorów, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, kawałek imbiru, pieprz (sól dopiero pod koniec duszenia) mięso kroisz w kawałki (jak na gulasz), wrzucasz do marynaty (pomidory mogą być z

Re: kaczka, kurczak wieprzowina z grilla

Marynuje mi się w marynacie orientalnej, składniki podobne do podanych tu: www.przepisy.wortale.net/266-Kaczka-z-grilla.html Udka z kurczaka siedzą w ostrej meksykańskiej a szynka w klasycznej dla tych co nie lubią drobiu. Będę piec na tackach, potem pokroję. Surówki zrobi kto inny. To mój debiut

Zapiekana z ryba

Na 1 os. Filet z lososia ok. 150 g polac marynata z oliwy, soku cytrynowego i aromatycznych ziol. Pozostawic w lodowce ok.1 godz. Osoczyc z marynaty, posolic troche i kazdy kawalek owinac w plaster szynki. Zapiec w piekarniku ok. 8 min.

Re: zamarynowane mieso moze sie popsuc?

A długo było w marynacie? Bo ja np. dużą szynkę świąteczną trzymam czasem ponad tydzień i nigdy sie nie zepsuła. Mięso może się popsuć, kiedy w marynacie jest świeży czosnek, wtedy za długo nie mozna trzymać. Lepiej też jest czosnek posiekać niż przeciskać przez praskę, mniejsza szansa na

Re: zdrowe odzywianie

kurczaka, piersi indyka albo schabu/szynki/łopatki: zrób marynatę z łyżki oliwy, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, płaskiej łyżeczki miodu, płaskiej łyżeczki majeranku, pół łyżeczki musztardy, soli, pieprzu, szczypty mielonego kminku i wielkiej szczypty słodkiej papryki. Utytłaj w tym mięso i

peklowanie szynki

długo? Co jeszcze sięd aje do marynaty? Zawsze mięso po prostu piekłam, dzień wcześniej nacierajac je przyprawami i solą, ale ponoć taka szynka, co poleży parę dni w marynacie, jest smaczniejsza. Mam 2 szynki po ok. 1 kg każda, i chciałabym je przyrządzić w taki sposób z Waszą pomocą :-) Bardzo proszę

indyk w potrawce, wg kuchni staropolskiej

-- 6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1

Znowu będzie wędlinowo

jam szalona,daję słowo! piękna szynka zakupiona marynata też zrobiona teraz się powoli studzi człowiek w kuchni nie nabrudzi kilogram szynki,kiedy ją zjem? że pyszna będzie,dokładnie wiem znów dwa razy pięć minutek smakowity lenia skutek;-) -- Wierszyki Nie-Poważne Słońce w gowa chyba pizło

Re: Mięso i pasztet na kanapki - prośba

z rosołu ma mięso wygotowane i trzeba je dobrze doprawić aby nie smakowało rosołema to ze świeżego podduszonego mięsa smakuje bez wielkiej ilości przypraw ,pasztet jest "ściślejszy" nooo...jednym słowem lepszy:) Mięso pieczone? Jakie masz,karkówka,schab,szynka.....Trzeba zrobić marynatę

Re: Co zrobić z wielkim kawałem szynki????? Pomo

Podziel na małe cieniutkie plasterki lub plastry, jak wolisz. Przypraw tak, jak lubisz, polecam marynatę pikantną KAMISA. Przygotuj pieczarki, np pokroić w plastry, lekko usmaż, to samo z cebulą. Większe naczynie żaroodporne posmaruj keczupem i układaj warstwami: szynka, cebula, pieczarka

przepis na potrawkę z indyka, kuchnia staropolska

6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki

Re:Ostatnio robiłem tak:

Dziękuję a w przepisie jest tak Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.a ja szynkę chcę przytrzymać w marynacie przez cztery dni nie zepsuje się????????

Re: Co opłaca się kupić w Polsce i zawieść do Nie

parówki? Chyba nie jedli niemieckich. Najlepsza wędlina i szynka, schab pieczony, ew. dobry pasztet pieczony, salceson, Ale tylko najdroższe. To kupuje mąż, jak wraca z Polski. Butelki echinacei, najtańsze,jeśli ktoś używa. Barszcz krakus czy jakie żurki, ogórki kiszone i kapustę kiszoną, bo

Pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue

Ciasto: * 250 g mąki * 15 g świeżych drożdży * 150 g wody * 25 g oliwy * 4 g soli * 3 g cukru Mięso: * 500 g chudej szynki wieprzowej * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1/3 łyżeczki soli * 1/3 łyżeczki pieprzu * 3 łyżki oleju Dodatkowo: * 1/2 szklanki

Re: Chłopska Zemsta w Serocku powraca! Już w kwie

,00 Barszcz czysty 9,00 Barszcz z krokietem 12,00 Kwaśnica z żebrem 12,00 Gulaszowa 13,00 Dania z Pieca Szynka podwędzana z sosem grzybowym 16,00 Żeberka w marynacie z miodem 20,00 Karkówka 15,00 Golonka sarmacka w zalewie piwno-musztardowej 35,00 Gicz cielęca z

Re: kawa kawa

Kawa :) Śledzie się moczą - zaraz zrobię, szynka w marynacie się marynaci, trzeba jeszcze posprzątać kuchnię i pomyć podłogi. Odkąd świąteczne porządki zostały zastąpione po prostu większym sprzątaniem to święta stały się znośne :) Marta w przedszkolu, m. przy samochodzie, Starszak udaje, że

Re: Pomysl na mieso od szynki ?

gillowac szynke na patelni z zeberkami zwanej rusztem, na koncu posypac ziolami prowansalskimi i voila. uwazaj bo taki plaster szynki smazy sie dosc dlugo. sama prostota, ale ja tak wlasnie preferuje, bez zbytnich dodatkow i marynat. nawet nie sole i nie pieprze miesa z grilla, sama natura i tak

Raklety

pytanie jak w temacie, z czym je zrobic: szynka marynaty co jeszcze? i najwazniejsze jaki rodzaj sera polecacie?

ratujcie moją... szynkę :)

Zrobiłam wszystko dokładnie tak, jak w przepisie - tydzień moczyła się w marynacie z octu winnego, potem umyta, przyprawiona, upieczona... Tyle, że w smaku wciąż czuć ten ocet... to coś nie smakuje jak szynka, ale ma taki właśnie kwaśno-bliżej nieokreślony posmak. No w każdym bądź razie w obecnym

Słodko-ostra szynka i mleczne ziemniaki

Miałam w zamrażarce kawałek szynki spoglądający na mnie od miesiąca wkońcu uległam i: na 3 osoby: 500 g szynki bez kości musztarda miód olej przyprawy sół pieprz mieso pokroić na 3 plastry z musztardy, miodu i łyżki oleju zrobić marynate ( ilość składników dowolna jeżeli chcemy ją bardziej

Re: fasolka po bretońsku

wieprzowego od szynki 300 g boczku wędzonego raczej chudego 300 g kiełbasy cienkiej dobrego gatunku 100 g słoniny 30 g grzybów suszonych 100 g śliwek suszonych 2 winne jabłka pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 cebule sól, pieprz majeranek szczypta cukru 2

Re: Dzika kaczka - przepis

:D:D Z dzikowej szynki robię pieczeń w sosie słodko-kwaśnym albo z jabłkami i śliwkami. Chcesz przepis, bo nie będę pisać po próżnicy? -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg

Dzien 6, II faza (20 na diecie)

biegowkach. (?) - koktajl owocowy jak wczoraj - 2 plasterki szynki gotowanej - salatka z mlodego szpinaku (duuuzo), koziego sera (60g, pelnotlusty GRZECH) i truskawek (ok. 5 sztuk), dressing z lyzki oliwy i lyzeczki octu, duzo pieprzu - 4 pieczone palki kurczaka (w marynacie na 8 palek byly 2 lyzki

Zrób marynatę i...

. Im większe mięso tym dłużej. Powiedzmy, że na 1 kg mięsa 3 dni. Po wyjęciu marynaty można dodatkowo oprószyć przyprawami (na przykład papryką) I do pieca. Pieczemy przyjmując 1 godz. pieczenia na 1 kg mięsa w temp. 180-200'C. Ja jednak od jakiegoś czasu przekonuję się do pieczenia dłuższego (szynka

domowe wędzenie - pytanie o marynate

Czesto robie wedliny do chleba w domu - pieke, dusze, smaze, parzę, gotuje ... Postanowlam zrobic cos innego - szynke wedzonawg tego przepisu: www.przepis-kulinarny.pl/szynka-z-buraczanym-carpaccio-id1859.html jednak mam pewne watpliwosci co marynaty- no jestem taki dziwolag, ze nie lubie wina, a

Bal Sylwestrowy w Centrum Kongresowym

kurczaka faszerowana groszkiem cukrowym i marchewką Szynka polska, kabanosy, polędwica sopocka Pasztety pieczone obsadzane marynatami Sosy do mięs: Sos musztardowo miodowy Sos BBQ Sos pikantny pomidorowy Stół rybny: Lustra z galanterią z ryb i sushi : Terinna z łososia z

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Bo nie oszczędzałem z olejem, a konsumenci mają wrażliwe żołądki i tłustym się brzydzą ;). W gruncie rzeczy to jest wieprzowina od szynki, więc chyba teoretycznie suche mięso ale tłuszczu było na nim całkiem sporo. Mogłem przesadzić z olejem.

to bez folii - rozgrzany piekarnik do 170-180 i

nasamrowany cały szaszłyk marynatą lub oliwą. 15 minut i ze dwa razy przekrecic. I tyle. A jesli szynka surowa wieprzowa to ze 20 -25 minut.

1. proszek jest do kupienia. 2. melasa i syropy te

ż spokojnie. 3. szynka w coli jest ok. - brzmi tylko szokująco, a to zwykla marynata fajan wychodzi:-)

witaj

właśnie skończyłem pieczenie .Kawałek szynki potraktowałem rano taką bejcą,albo marynatą zrobioną z trzech łyżek octu balsamicznego,dwóch łyżeczek mieszanki ziół do sałatek,trzech łyżek dobrej oliwy i 50 gramów czerwonego wytrawnego wina.Do tego sól. Z rękawa do pieczenia zrobiłem

Re: przepis na szynkę w winie

Babonia pomaga mi pisać .zrobić marynatę z szkl.wina, szkl.oliwy lub oleju, szkl.octu może być winny,dowolne korzenie ja dałam jałowiec, czosnek,pieprz,listek bobkowy,trochę tymianku i bazylii wszystko wymieszać,wsadzić w to spory kawał szynki świeżej posolonej! po 2-3 dniach upiec w gorącym

Re: udziec barani

Tak jak moją szynkę wieprzową: gotowanie.onet.pl/25006,0,1,pieczona_szynka,ksiazka_przepis.html ale do marynaty zamiast bulionu dałbym czerwone wytrawne wino i koniecznie rozmaryn. -- Discussion: a method of confirming others in their errors.

Re: Gotowanie na parze - wasze pomysły?

Też często gotuje na parze, tylko w specjalnym garnku, a nie parowarze, ale najlepsze, co ostatnio zrobiłam to szynkę wg przepisu z tvn style "Rewolucje na talerzu" : 1 połówka piersi z kurczaka 8 suszonych pomidorów ( w oliwie) kilka umytych liści szpinaku 3 gałązki tymianku 2 ząbki

mozna :)

W takiej marynacie mozna przygotowac każde mięso. Robiłam tez coś ala pieczeń - zamarynowałam spory kawałek łopatki a innym razem szynki i potem piekłam w folii. Wiadomo ze czas marynowania musi byc wtedy troche dełuższy zeby mięso dobrze przesło no i 2 sprawa, trzeba mieso posolic pzdrm,

Zdjęcia - marynata do szynki