Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

pieczenie i smażenie mięs

Z ogromnym zadziwieniem oglądam programy kulinarne polskie i angielskie, gdzie podaje się w 99% mięsa, które są z wierzchu ścięte, a w środku zupełnie surowe. Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

W rękawie piekę krócej-godzinę-półtorej-do rękawa nalewam pół szklanki wódki/wina-jako składnika do skruszenia mięsa i do utrzymania odpowiedniej wilgotności-w smaku niewyczuwalne. Jak nie mam nic otwartego-wody.

Re: pieczenie i smażenie mięs

lirio napisała: > Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) > Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem > surowego mięsa. Bo tez i u nas jest ciężko o dobre mięso. Ja tylko parę razy w życiu (i nie w naszym pięknym kraju) jadłam

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

Dwie godziny. Aby schab był soczysty, połóż na wierzchu parę cienkich plasterków posolonej słoninki. Ja nie piekę w piekarniku, tylko w prodiżu, jest to agd nieco passe, ale za to idealne dla kobiet zapracowanych i niewymagające żadnego wysiłku (ani schylania się ani podlewania mięsa). Wkładasz

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Nigdy, od lat nie piekę nic bezpośrednio na blaszce, czy to ciasta, czy to mięsa- zawsze albo papier do pieczenia, albo folia aluminiowa. Rożna w swoim piekarniku nie używam, więc się nie wypowiem.

Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szukam

przepisu szukam, inspiracji. Chodzi mi o mięso które mozna później spożywac jako wędline. Coś co nada się na świąteczny stół. Gęsie piersi? udziec jagnięcy? jakas cięlęcina? poratujcie kumy ;) -- Nie rozśmieszysz psa machając jego ogonem

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Rękaw do pieczenia jest genialny! / zamykane naczynia zaroodporne - albo przykrywanie naczyń folią aluminiowa tez dziala.... Jak na koniec rumienisz skorke - mięso już nie pryska.... Jak pieczesz / grillujesz na kratce - piętro niżej umieść blaszkę wyslonietą folią aluminiową. m -- W mojej kuchni

Potrawy z pieczonego mięsa

Po Świętach zostało mi dużo końcówek pieczonych mięs (schab ze śliwką, indyk pieczony). Czy macie jakieś pomysły, jak to wykorzystać? Wyrzucić szkoda, a w takiej postaci już nikt nie chce tego jeść. A zamrozić nie mogę :(

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

zamkniętych ale są takie pieczenia, że mięso podlewamy sosem , wodą czy winem i wtedy się dzieje ;-). Korzystając z rożna też nie ustrzerzemy się pryskania . --. Kratki , blachy itp myję w zmywarce ale największy problem mam z górą piekarnika . Grzałkę mogę opuścić ale i tak ciężko się tam myje . Myślałam

Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, prośba

Witajcie:), jestem nowa na forum i proszę Was o pomoc. W drugi dzień Świąt robię obiad "proszony" dla rodziny męża i swojej. Zamierzam zrobić oprócz rybki coś mięsnego. Pieczeń lub coś duszonego, jeszcze nie zdecydowałam. Moje pytanie brzmi, czy mięsko zamrożone jutro i odmrożone przed

Re: Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szu

Jagniecina odpada. Na zimno jest niesmaczna. Najprostszy jest schab. Poza tym piersi indycze, szynka pieczona oraz generalnie chude miesa, bo na zimno tluszcz smakuje srednio.

Re: Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szu

Spore indycze podudzia, bez kości, natarte majerankiem, związane i upieczone, po upieczeniu ładnie się trzymają i wyglądają, na zimno też świetne. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szu

Dziś nabyłam 1,7 kg rostbefu - wygląda ładnie :) jakby nie wyszedł to kupiłam tez szynke wieprzową - taki ładny kawałek - będzie w rezerwie :D W przepisach na rostbef po angielsku widziałam kilka opcji - niektózy opiekają na patelni przed pieczeniem inni nie. Niektórzy przed opruszają mąką inni nie

Re: Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szu

piersi kaczki podsmazyc na stronie skórka, na jedna polozyc pasta(cebule podsmazona z pieczarkami zmiksowac i dodac jajko), na nia polozyc droga piers(groba czesc na cienka), zawinac w folie i wlozyc do goracej wody ok.70°, na zimno cos wspanialego,smacznego:) -- "leben und leben lasse

Re: pieczenie mięsa

Ja z mięs to umiem ugotować parówkę ;) ale moja mama mówi, że dobrze wychodzą w rękawie (takim worku foliowym) i że wtedy są w porządku. Jeśli nie w rękawie to np. karkówę mama najpierw obsmaża (taki wielki kawał) na dużym ogniu. A w ogóle to trzeba polewać i polewać takie mięsko... To tylko

Re: Pieczone mięso - niekoniecznie karkówka - szu

rolada z boczku, z masa majeranku i czosnku schab ze sliwka piers z indyka z dodatkami - od tylko bakali, przez pesto, orzechy, szpinak, - jako kawalek lub rolada pieczen wolowa, moze byc z grzybami galantyna z kurczaka - najbardziej popularna wedlina u mnie -- co bylo to bylo co moze byc jes

Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Witam. Chciałabym się Was poradzić odnośnie czasu pieczenia mięsa w rękawie. Wstawiłam do piekarnika 2 kawałki szynki nadzianej w środku suszonymi śliwkami i morelami. Każdy kawałek waży ok 1,75kg i jest włożony w osobny rękaw. Ile czasu piec? Mięso ma być jedzone jako wędlina, na zimno. Dziękuję :)

Re: pieczenie i smażenie mięs

surowe by mi w gardle stanęło (krwiste znaczy się) uwielbiam tatara i kiełbasy surowe, ale mięso lubię wypieczone; uduszone - mięciutkie

Re: pieczenie i smażenie mięs

nie, no pierś.... całej - wiadomo - raczej trudno :) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ostatnio widziałam krwistą pierś kaczki ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

ja jadam wypieczone/wysmażone, bo takie wolę. chociaz wiem ze niektore powinny byc właśnie w różnym stopniu surowe. no ale nie przepadam. raz jadłam stek półkrwisty i mi sie krwią odbijało. dziekuje bardzo.

Re: pieczenie i smażenie mięs

Dlatego też nie czytam już forum kuchnia (o pisaniu dawno nie ma mowy) bo nie mam zamiaru jeść surowego mięsa i popijać wytrawnym winem tylko dlatego, że tak jest trędi ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

Medium raw poznaje się po tym że jak nakujesz mięso to sok jest różowy. Przy Raw jest czerwony przy well done przeźroczysty. Ot i cały sekret można też temperaturę mierzyć ale to już jak dla mnie za dużo zachodu.

Re: pieczenie i smażenie mięs

na forum Kuchnia, jezeli przyznasz się do upieczonej kaczki bez różowego środka - zoastaniesz zbesztana (zwłaszcza przez panie z zachodniej Europy) że zmarnowałaś mięso :D Ja tam lubie steki lekko krwiste i krwistą wieprzowinę:) Czyl wg gustów wielu Polaków - półsurową. Ale rozumiem, ze ktoś lubi

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ja lubię wypieczone/wysmazone. Nie wiem czemu brzydzę sie i boję półsurowizny. ALE ALE jak mieszkałam chwilkę w USA to zdarzało mi się jeść steki medium raw i czasem z nich skapywało troszeńkę krwi (ale takiej trochę obrobionej, nie surowej, nie wiem jak to opisać) - i je uwielbiałam!

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ale że ma być krwista jak się piecze kaczkę w całości czy jak samą pierś? Moim zdaniem robienie krwistej piersi z kaczki to jest po prostu wygodnictwo i głównie pod potrzeby restauracji. Taką kaczkę można przygotować w miarę szybko, na bieżąco o każdej porze jak klient zamówi. Normalnie pieczoną

Mięso w rękawie, jak długo piec?

No właśnie, jak długo piec ok 2,5kilogramowy schab ze śliwką i na jaka temp. nastawić piekarnik. Doradźcie proszę, zeby nie piekło się 10 lat ale i nie wysuszyło.

Re: pieczenie i smażenie mięs

> Jakie mięsa jadacie??? No to zależy JAKIE mięsa dajemy :-) Surową (krwistą) można dać wołowinę (lub rybę, ale tu wątek o krwistym mięsie). Kurczaka surowego się nie je, wieprzowiny też. Polędwica wołowa mocno krwista, lub stek - baaardzo chętnie :-) O krwistym steku Waldorf od dawna marzę. O

Re: pieczenie i smażenie mięs

Anglosasi (zwłaszcza amerykanie) mają fioła na punkcie krwistego w środku. Amerykanie tak jadają w restauracjach ale w domach też. Warzywa też jedzą "chrupkie". Wołowinę lekko krwistą czasami lubię; jagnięcina, zwłaszcza kotleciki wolę żeby były lekko różowe a nie robione za długo bo wtedy

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Czyli nie ma znaczenia że mięso jest w dwóch kawałkach? Piec tyle ile jeden kawałek ważący 3,5kg?

Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

Witam przedświątecznie :). Wiem, że nie macie czasu w tym zgiełku przygotowań, ale może jakaś dobra duszyczka tu zajrzy :). Zamierzam piec mięso - schab ponad 1 kg, karkówka ok. 1,5 kg i boczek 1 kg. Chcę upiec je w piekarniku za jednym zamachem i tu pytanie - jak długo? Wiem, że na kilogram mięsa

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

jak wyżej, godzina - kg mięsa (i ja przyjmuję tu temperaturę 180 stopni, w przypadku schabu temperatura wyższa, czas pieczenia o ok kwadrans krótszy) -- kuchniazone.blogspot.com/

Re: Połknęłam cienką nitkę od pieczonego mięsa

żaden problem organizm sobie z tym poradzi. -- Irasiad jest bardzo zdenerwowany na tę małpę w czerwonym...

pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po ...

Jak zabezpieczyć piekarnik gdy pieczemy na blasze albo na różnie? Macie jakiś patent ? -- Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon)

Połknęłam cienką nitkę od pieczonego mięsa

Pomóżcie proszę, może ktoś miał podobne doświadczenie. Przez przypadek połknęłam ok. 10 cm nitkę, taka zwykłą, którą wcześniej zdjęłam z mięsa i zamiast wyrzucić, odłożyłam na talerz, koło kiszonej kapusty... I jak ostatnia sierota połknęłam w przedostatnim kęsie. Powinnam się martwić, jest szansa

Re: Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

fantagiro30 napisała: > Wiem, że na kilogram mięsa przypada 1 godzin > a pieczenia, ale jak potraktować trzy kawałki? Jako jeden ponad trzykilogramowy > i wtedy powyżej 3 godzin ma to siedzieć w piekarniku, :D No jasne! Dołóż jeszcze 8 ziemniaków, to razem z mięsem wyjdzie 11 godzin

pieczenie mięsa

Dziewczyny dobrze gotujące doradźcie. Jak przyprawić/upiec kawałek mięsa, aby było kruchutkie? Zawsze mi wychodzi suche i twarde.

Re: Połknęłam cienką nitkę od pieczonego mięsa

Powinna wyjsc. Ja kiedys zjadlam wedline z folia na brzegach - tak cienka, ze jej nie bylo widac :D A potem, po strawieniu szynki i zobaczeniu tego, co z niej zostalo, bylam przekonana, ze mam tasiemca :D A to byly wlasnie kawalki tej folii, z kazdego plasterka :D Dobrze, ze skojarzylam, bo juz zacz

jak piec te mięsa?

A jak dokładnie pieczecie te mięsa w folii? Ja robiłam synkowi schab ze śliwką właśnie w folii, ale wyszedł suchy i syn nie chciał jeść.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

O górnej. -- Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon)

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Aż obejrzałam mój piekarnik. Piekę w nim dużo i nie ma śladów na górnej blasze.Może za wysoko stawiasz potrawy?Termoobieg też tego nie nie powoduje .

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Chyba czegoś nie rozumiem .Masz na dnie piekarnika nie osłoniętą grzałkę czy piszesz o górnej tej która służy również do opiekania.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Mam piekarnik elektryczny ,więc na dole piekarnika układam folię aluminiową którą co jakiś czas zmieniam. To znakomicie zabezpiecza przed różnymi przypaleniami. W gazowym tak nie można.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

kamunyak napisała: > A tak poza tym w takim piekarniku blachy i ruszt i tak sie brudzą, przynajmniej > w moim, więc jakby to nie likwiduje problemu do końca. Od tego jest zmywarka :)

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

O górnej. Ale nie o samą grzałkę mi chodzi tylko o "sufit " piekarnika. -- Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon)

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

też używam papieru do pieczenia, jeśli ma byc pieczone bezpośrednio na blasze. Jesli ruszt - to pod nim takze blacha z papierem a sam ruszt myję w zmywarce co jakis czas. Razem z blachami, filtrem od okapu, kratkami z płyty gazowej itp. Po prostu wrzucam wszystko raz na dwa tygodnie do zmywarki

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Tak sobie myslę, że to doskonała rada. Tak, zdecydowanie, najlepiej iśc kupić nowy piekarnik. W ogóle rozszerzyłabym tę myśl - masz z czymś problem? kup nowe. A tak poza tym w takim piekarniku blachy i ruszt i tak sie brudzą, przynajmniej w moim, więc jakby to nie likwiduje problemu do końca.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Ja niczym nie zabezpieczam. Co jakiś czas czyszczę po prostu wnętrze piekarnika i ruszty. A jak zostają jakieś zapieczone plamy na metalu, to trudno, to intensywnie używany piekarnik, nie świąteczny obrus po babci.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

ja też piekę w rękawach lub w folii alu. Ale jak chcesz bez tego to może chociaż na folii połóż, lub ja silikonowej podkładce (no ale ją też trzeba później wyczyścić wtedy). Zdarzało mi się, że z folii sos się wylał i przypalił na blasze. Odkryłam wtedy w Lidlu W5 pomarańczowy na tłuszcz. Psikasz i

pieczenie mięs

jak piec mięso. chodzi mi o kwestie techniczne. czy w naczyniu żaroodpornym, folii, rękawie? i jakie przyprawy są najlepsze? np. do schabu.

Re: Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, pr

Kup karkówkę, najlepiej taką do dwóch kilogramów. Przypraw ja i odstaw w chłodne miejsce. Niech poleży tak do soboty. W sobotę upiecz i wyjmij z sosu. W drugi dzień świąt, przed obiadem, pokrój na grube plastry i podgrzej w piekarniku podlewajac sosem z pieczeni. Będzie bardzo smaczne, a Ty nie

Re: kasza jaglana

Ponieważ to jest surowe mięso, to bardziej podobne jest do pieczeni rzymskiej. Pasztet jednak jest z gotowanego mięsa.

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

zrobić bigos -- ----------------- Mama Aniołka 04.05.2007, Kubusia 01.08.2008. Mateuszka 24.10.2011

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

ja z pieczonego indyka, który już trochę "przeszedł" i się kruszył zrobiłam pastę do chleba - zmiksowałam go z zielonym groszkiem, serkiem białym, pietruszką i przyprawami

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

ja większe kawałki kroję na plastry i w małym garnku wlewam na dno trochę wody, na to układam mięso i stawiam na małym ogniu pod przykrywką. Gotująca się woda wydziela parę i mięso podgrzewa się i zdecydowanie odświeża (jakkolwiek by to nie brzmiało) takie mięsko podaje na obiad z ziemniakami

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

dodac do bigosu fasolki- bez sliwki :-) zmielic i zrobic smarowidlo do pieczywa, nalesnikow dodac do makaronu, zapiekanki -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

Zmieliłabym z warzywami z rosołu i zrobiła dajesz do naleśników plus barszcz czerwony. -- - Czym się różni mózg od rozumu? - Mózg mają wszyscy.

Re: mięsko nakanapkowe zamiast wędlin

obkładam cieniutkimi plasterkami posolonej słoninki. Prodiż jest o tyle dobry że mięso nie wymaga podlewania. Pieczeń piekę 2 godziny.

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

ja jednak wyrzucam, mam alergię na końcówki - skoro smętnie wygląda w wersji podstawowej to i po przeróbce by mi smakować nie mogło. oczywiście inni domownicy mogliby nie mieć takich dylematów i wcinać, ale ja sama nie mogłabym... więc też i nie robię z tym nic dalej.

Mięso pieczone na soli

Witam. Szukam przepisu na pieczenie mięs na soli. Zgubiłam przepis, a wyszukiwarka nie działa. Szukałam w googlach i też nic. Pamiętam, że były zdjęcia na galerii potraw, ale też nie mogę znaleźć. Byłabym bardzo wdzięczna za podanie przepisu.

Re: Potrawy z pieczonego mięsa

Ja robię coś ala bogracz. Mięso kroję w kostkę podsmażam i do garnka, cebulę w kostkę podsmażam i do garnka. Zalewam to wodą i zagotowywuję z liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Dodatkowo gotuję kilka ziemniaków w mundurkach. W kostkę kroję ogórki kiszone, paprykę (może być bez), ziemniaki i

Mięso - gotowane czy pieczone?

Zastanawiam się czy będąc na diecie lepiej gotować mięso czy je piec (bez tłuszczu, np. w rekawie w piekarniku)? Chodzi mi nie tylko o to żeby mięsko było jak najmniej kaloryczne, ale przede wszystkim o to, by zachowało wartości odżywcze. A Wy? Pieczecie czy gotujecie?

Re: pieczenie mięsa w piekarniku-pomóżcie kobitki

schab wyszedł ci suchy bo go za długo piekłaś (wystarczy piec tyle minut ile dkg mięsa mamy), ja szynkę bardzo mocno posypuję solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, wstawiam do lodówki na dobę a przed pieczeniem płuczę pod bieżącą wodą nadmiar soli i ziół, układam na folii aluminiowej

Re: pasztet "wiejski"

Nigdy nie robiłam pasztetu z surowego mięsa,to raczej jest pieczeń rzymska niż pasztet?

Pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue

tak też zrobiłam tym razem. Rozgnieciony czosnek mieszamy z papryką, solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, wkładamy je do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 1,5 godziny pod przykryciem. Upieczone mięso dzielimy na małe kawałeczki (proponuję użyć do tego rąk

mięso pieczone

Kawał mięch (dowolny karkówka, schab, szynka, czasem dwa np. karkówa i schab piekę razem, schab wychodzi wtedy bardzej soczysty) myję i wkładam do takie a`la marynaty (oliwa z oliwek, czosnek - duzo, bo libimy, pieprz, majeranek, trochę jałowca, tymianek, kupkuma, papryka, co kto lubi- bez soli i w

Re: Szukam dobrego przepisu na mięso wołowe piecz

pięknie:) Acha, boczek szpikowac wzdłuż a kroi się pieczeń zawsze w poprzek włókien. Wiem, wiem boczek i śmietana... ale wołowina jest chuda i potrzebuje trochę tłuszczu a wtedy jest smaczna. Będziesz robiła dokładnie wg tego przepisu to na pewno sie uda. Wołowina dobra jest taka płaska z taką żyłką w

pieczenie mięsa w piekarniku-pomóżcie kobitki :)

Witam, kupiłam szynkę, którą chciałabym upiec w piekarniku...wcześniej zdarzało mi się piec schab ze śliwką, niestety pomimo,że był zawinięty w folię to po upieczeniu był suchy :( nie chciałabym aby z tą szynką było podobnie ;) czy ma któraś z Was jakiś sposób,jak przygotować takie mięsko, czy

Mięso banalnie proste - pieczone

Ja mam sprawdzony super banalny przepis na pieczone mięcho. Potrzebne składniki to: Mięcho (karkówka, szynka) 1kg soli musztarda francuska Wykonanie: na blaszkę nieco większą od mięsa wysypać soli tak by warstwa była minimum 1cm. Połozyć nań mięcho (umyte ale bez marynaty itp). Na wierzchu

Re: pieczenie mięsa-prosze jak chlop krowie na mi

edzia, ja nie wiem jak sie pieczenie mięsa tyczy w przypadku piekarnika gazowego, gdzie jest tylko dół grzejący wiec za duzo nie napiszę. wlasnie od 2 godz szynka b/k marynuje mi się w lodówce. a przepisy można z netu wytrzaskać, takie extra normalnie :) wpisz chocby 'schab pieczony ze śliwką' i

Re: pieczenie mięsa!!proszę o radę!

dzieki serdeczne za rady!!!obsmażę mięsko potem górę przykryję folią alum.i wstawię w żaroodpornym naczyniu do piekarnika.160stopni a ile tak mniej więcej piec!?godzinka nie bedzie za duzo??mam tak ok.1kg mięsa

pieczeń z mięsa mielonego-jak robicie?

dostałam od znajomego ,który ma sklep mięsny 1 kg mięsa mielonego i chcę zrobic pieczeń,aby była dobra na zimno do chleba,kanapek.Jak robicie ,macie jakieś pomysły ?

Re: ranking resztek kuchennych

U mnie wygrywają resztki pieczeni z sosem, podgrzewam, mięso kroję na małe kawałeczki, wylewam sos z mięsem do głębokich talerzy wrzucam kawałeczki ciemnego chleba albo jasnej bułki i robię na kolację maczankę krakowską :) Z zimnym piwem i ogórkami małosolnymi - pycha!

Re: Mięso - gotowane czy pieczone?

Ja piekę w woreczkach do pieczenia (białko nie wyparuje na pewno;-) he he). A mówiąc całkiem poważnie -jak dla mnie szalenie wygodna metoda - niczego nie trzeba "podlewać", a mięso wychodzi wspaniale soczyste. Wrzucam do woreczka cebulę, czosnek, trochę ziół i palce lizać! A potem widzę

Re: Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

trzeba sprawdzać, ale raczej ta dłuższa opcja - ja tak mam zawsze gdy piekę podwojoną czy potrojoną porcję dania mięsnego -- Mój blog kulinarny

Re: mięsko nakanapkowe zamiast wędlin

Ja robię mięsa do chleba na parze (w garnku, na sitku). Marynuję mięso przynajmniej 24h, gotuję od 45 min do godziny na kilogram (indyka krócej, wieprzowinę dłużej) - wolę parę niż pieczenie, bo jest mniej mycia, mięsa nie da się przesuszyć a przy okazji jest zdrowiej. W ramach odmiany możesz

Re: pieczeń wieprzowa z rękawa?

po krótkim obsmażeniu pieczeń jest soczysta, ponieważ pory zostały zamnknięte i soki zostają wewnątrz mięsa, będzie soczyste i kruche, ja pieczeń wolę z rękawa niż z brytwanny

Pieczenie mięsa

Poradzcie co zrobić z mięchem.Mam zamiar upiec je w niedzielę.Co powinnam teraz z nim zrobić?Czy to dobry pomysł żeby moczyć je w wodzie z solą i czy nie zepsuje się do niedzieli?Czy po prostu na razie je zamrozić?

Re: Mięso pieczone na soli

, znakomicie doprawione mięso lub rybę. Połacz to z łatwoscią przyrządzaniauwzględniającą pieczeń, sól i brytfannę – kto moż spodziewać się więcej? ZACZNIJMY OD SOLI * Dla pieczenia ryby czy kawałka mięsa potrzeba kilka funtów (funt to ok. ½ kg) grubej soli, tyle ile potrzeba dla otoczenia

Temperatura wewnątrz pieczonego mięsa - Termosonda

Wczoraj piekłam mięso na święta, karkówka indyk itp.. Przy tej okazji przypomnialo mi się o termosondzie którą mam w wyposażeniu piekarnika.. no i ok sonda wbita w mięso pokazała jaką ma temp wewnątrz..tylko co mi z tego skoro nie mam bladego pojęcia jaką jakie mięso powinno mieć temp by

surowe mięso w lodówce - jak długo

Kupiłam dziś szynkę na pieczeń. Pieczeń ma być na poniedziałek i wtorek. jak długo takie surowe mięso może leżeć? Powinnam je dziś zamrozić, jutro wieczorem rozmrozić i upiec. Czy może jakoś zamarynować (jak?) i obędzie się bez mrożenia. Pytam, bo zostawiłam kiedy surową pierś z kurczaka i jej

Re: subkliniczna niedoczynność - czy dobra diagno

No tak... Ale ja jakoś mięsa nie lubię. Jem rzadko małą porcję lub dania półmięsne. Często po mięsie mi się odbija, jakoś dziwnie mi na żołądku, jakby pieczenie, ból. Ale strączki, kasza gryczana, jęczmienna - pycha!

Re: pieczone mięso od kiedy???

A co jest złego w pieczonym mięsie? Przecież pieczenie mięsa wymaga wyższej temperatury aniżeli gotowanie, więc i pasożytów w nim mniej. Wg mnie mięso pieczone w sosie własnym jest nawet zdrowsze niż gotowane. A do tego walory smakowe... mniam, ślinka leci ;-) -- Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BAWARSKA PIECZEŃ WIEPRZOWA 2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lub szynka bez kości) sól, pieprz, kminek 2 duże cebule 250 ml gorącej wody 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1/2 litra ciemnego piwa 1 łyżka smalcu Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem

pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

Wiele dobrego czytałam o pieczeniu mięsa przez kilka godzin w niskiej temperaturze, sama nigdy tak nie robiłam. W sobotę mam gości i chcę upiec różne rodzaje mięsa, z tym że będą one podawane na zimno. Czy mięso pieczone w ten sposób dobrze się kroi na cienkie plastry? Czy mogę upiec wszystko

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJEM NA TWARDO 80 dag mięsa mielonego, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, sól, pieprz, mielona papryka, 3 łyżki smalcu. 1 łyżka prażonej cebuli, 1 kostka bulionowa, 2 ząbki czosnku, majeranek, 3 łyżki bułki tartej, papryka konserwowa, marynowane grzybki Mięso

Re: Mięso pieczone na soli

. Wcześniej mięsiwa marynowały się w przyprawach, bez soli. Piekłam tyle, ile ważyły mięsiwa. Na spód naczynia wysypałam około 2 cm soli, na tym położyłam mięso, i dokładnie zasypałam solę. Po upieczeniu powstała gruba skorupa soli. Trzeba było rozbijać ją tłuczkiem. Wyciągnięte, upieczone mięsa

Pieczeń z koźliny w pysznej maceracie balsamico [Taniec z garami]

Pieczeń z koźliny w pysznej maceracie balsamico [Taniec z garami]

Zdjęcia - mięso pieczenie