Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: mak mielony gotowy

Ja w zeszłym roku kupiłam w Kaufladzie gotowy mielony mak i byłam zadowolona:)

Re: mak mielony gotowy

Raz skusiłam się na mielony mak (Bakallandu), piasek trzeszczał nam w zębach i nigdy więcej mielonego maku nie kupię. Być moze to jednorazowa wpadka producenta, ale mnie zniechęciła.

Re: mak mielony gotowy

Kupuję mak mielony w białych torebkach, sprowadzany z Czech. Jestem z niego zadowolona. Co prawda innego mielonego nie widziałam w sklepach.

Re: mak mielony gotowy

Dobry mak mielony jest z firmy BackMit. Kilka razy go używałam i nie zawiodłam się. Doprawiłam wg uznania.

Re: mak mielony gotowy

Też używam czeski mak mielony. Po jednorazowej wpadce z b. gorzkim, nie zniechęciłam się. Wygoda przeważyła, robię go zgodnie z przepisem na opakowaniu, oczywiście bakalie i inne dodatki daję wg swoich preferencji.

gdzie w Krakowie mielony mak?

Czy ktoś widzial gdzieś mielony mak? A może gdzies można zmielić swój (odpłatnie). Nie chodzi o te masy w puszkach tylko o sam, suchy mielony mak. Jeszcze w zeszłym roku kupowałam, a teraz nigdzie nie ma :(

Re: Mak podwójnie mielony........

.........potrzebny mi do kutii.Ja też zawsze mieliłam mak ale od czego jest postęp i po co mielić jeśli podobno można kupić już zmielony, ot wygodna jestem.Oczywiście mogę kupić taki w puszce ale on nie jest taki dobry jak dosmaczony samodzielnie.

Re: mak mielony gotowy

tylko taki, pamietam te meczace czasy mielenia maku, -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."

Re: mielony mak -ratunku

Zagotuj mleko i do gorącego mleka wsyp mak, dokładnie wymieszaj. Na 20 dag mielonego maku wystarczy 300 ml mleka. Zostaw do wystudzenia.

Re: mielony mak -ratunku

Na opakowaniu powinien być przepis, jak z nim postępować, przynajmniej tak było na opakowaniu czeskiego maku mielonego, który kupowałam. Nie pomogę ci, bo nie pamiętam, obejrzyj opakowanie.

mielony mak -ratunku

przez nieuwagę kupiłam mielony mak i teraz nie wiem co mam z nim dalej zrobić,zawsze kupowałam cały więc sprawa była prosta ,gotowanie mielenie itd.a tu szok jak mam do zrobić ,zagotować czy tylko sparzyć pomocy,dać sparzony na sito czy jak ?z góry dziękuję za pomoc

Re: mak mielony gotowy

No właśnie. Ja kupiłam w zeszłym roku ten suchy mielony i to, czego nie zużyłam, leży nadal w szafce:) jak myslicie - bedzie jeszcze dobry? jak sprawdzić, czy nie zjełczał czy coś takiego...?

Re: Mak podwójnie mielony........

czytam Wasze wpisy i czytam aż mi serce rośnie, że macie tyle zapału i chęci do przygotowania tych smakołyków. Od kilku lat prawie nic nie przygotowuję, na szczęście Wędrowka coś przygotuje. Muszą być tylko trzy potrawy - pierogi z grzybami i kapustą-, sałatka jarzynowaluksusowa :))- i ryba po grec

Mielony mak

Gdzie w Tychach można zakupić mielony mak? Liczę na szybką odpowiedź.

Re: mak mielony gotowy

Ja ten mak stosuję w kuchni już dość długo. Robię troszkę inaczej: do wrzącego mleka sypię mak , odstawiam z ognia, dodaję miód, bakalie wg uznania i czekam aż wystygnie. Jeszcze nie zdarzyło mi się aby mak był gorzki. Zjełczały to może być jeśli dość długo leży. Dlatego nie można sobie robić

Re: mak mielony gotowy

Mnie się raz zdarzyło, że właśnie taki przetrzymany przez dłuższy czas, po upieczeniu okazał się być zjełczałym. Myślę, że warto zrobić taką próbę: 1 łyżkę suchego maku zalać niewielką ilością gorącej wody, poczekać trochę i spróbować czy jest OK, czy ma smak zjełczałego. Teraz sprowadzają ten mak

Re: mak mielony gotowy

W watku o masie makowej , kilka osób narzekało na te mak. Nie wiem, moze mam szczęście, może spaczony smak, ale dla mnie ten mak w białych torebkach był w porządku. Namaczam go w mleku, podgotowuje i odsączam. I nie mialam z nim kłopotu, a uzywam go od jakis trzech lat ( po wpadce z gorzkim

Mam dwie puszki maku mielonego,co z niego zrobić?

Mam dwie puszki maku mielonego! Co można z niego dobrego a zarazem łatwego w wykonanu zrobić??? Proszę napiszcie co same robicie z gotowego maku,ciasta i nie tylko......

Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

Jak WDPD czyści sitko maszynki do mielenia po mieleniu maku (w tym przypadku Zelmer, ale mam wrażenie że to problem nie tylko tej maszynki)? Chodzi o takie sitko: http://image.ceneo.pl/data/products/15450877/f-sitko-do-maku-do-maszynki-zelmer-z-komora-5.jpg Czy rzeczywiście nie ma innego sposobu

mielony mak do wypiekow

mam pytanie w sprawie ww - czy kupujac mak mielony, nie musze go juz gotowac, moczyc we wrzatku i mielic przez maszynke do miesa, jak podaja przepisy? i jaki mak mielony kupowac? tzn czy sa jakies stopnie mielenia, dodatki? z gory dzieki za odpowiedz -- Linn_linn: Czlowiek moze czekac na makaron

mielenie maku raz jeszcze

Dziewczyny! Powiedźcie proszę - czy w takiej najzwyklejszej maszynce do mielenia mięsa (elektrycznej) można skutecznie zmielić mak? Czy potrzebna jest jakaś specjalna przystawka? No i czy mak ma być suchy, czy mokry? Dziękuję za pomoc. Chciałam w święta urządzić swój makowcowy debiut:)

Re: mielenie maku raz jeszcze

Co do mielenia maku w maszynce elektrycznej nie wypowiem się, bo mam ręczną, ale co do maku mielonego - podobno jest, trzeba szukać. Można też kupić gotową masę makową z dodatkami, ale jest bardzo wodnista, więc żeby była dobra i nie wypłynęła z ciasta, trzeba ją bardzo dokładnie odcisnąć np. w

Re: mielenie maku raz jeszcze

Oczywiście, że można mielić, nie trzeba żadnej przystawki. Dzień wcześniej zalewam mak wrzątkiem i chwilkę pogotuję, jakieś 10 minut. Wyłączam. Na drugi dzień odcedzam z wody, mam takie gęste sitko, przedtem ostrożnie wylewałam z niego wodę, tak żeby mak nie wypłynął. Jak nie masz w maszynce

Re: mielony mak do wypiekow

znana.jako.ggigus napisała: > mam pytanie w sprawie ww - czy kupujac mak mielony, nie musze go juz gotowac, > moczyc we wrzatku i mielic przez maszynke do miesa, jak podaja przepisy? > i jaki mak mielony kupowac? tzn czy sa jakies stopnie mielenia, dodatki? > z gory dzieki za

mak mielony

Słuchajcie czy ten gotowy mak mielony w torebce wymaga jakiejś obróbki( np parzenie mlekiem) czy można go sypać bezposrednio do ciasta do utartch zółtek.

Re: mielony mak do wypiekow

wczoraj robilam ciasto z makiem mielonym, nawet na przepisie nie ma informacji ze trzeba go moczyc. ja wsypalam suchy i ciasto wyszło jak ta lala. Polecam. -- mój synuś: foto.onet.pl/33m79,v44l84s5m5s0

Mielony mak???

Czy można gdzieś kupić już zmielony mak??? Albo zmielić swój??? W piekarni Wisła mielili wczoraj, ale dla mnie to trochę za wcześnie :( -- To jest moja sygnaturka i będę się jej trzymać:)))

Mielony mak na makowiec

Jak w temacie. Orientuje się ktoś gdzie taki znajdę?? nie chodzi mi o masę makową w puszce z bakaliami, bo nie znosze smaku sztucznego miodu. Szukam takiego normalnego maku, tylko zmielonego już. W kauflandzie dostałam,ale była ostatnia paczka :( Ktoś może wie??

Re: Mielony mak

ja suchy mak zalewam wrzacym mlekiem i albo gotuje albo zostawiam na jakis czas az sie troche wchlonie.Potem mielę 3 krotnie w maszynce do mielenia miesa

mielenie maku

slyszalam, ze mozna zamiast mielic mak w maszynce do miesa, mielic go w mlynku, a nawet kupic mielony mak. czy sa jakies wskazowki co do mielonego maku przy wypiekach? jaki kupowac do bucht czy ciasta z makiem? z gory dzieki za porady PS A po co w ogole mielic mak?? Ktos to wie? -- It used to be

Re: Mielony mak???

Dzis bylam w piekarni Nova (za Naszym Domem) mielic mak i byl tam rowniez w sprzedazy mak juz zmielony - 9.60zl/kg. Mielenie maku- 3zl/kg.Pozdrawiam

Re: Mielony mak???

Mielony mak widziałam w Naszym Domu i AZecie na stoiskach z pieczywem. W piekarni obok starego targu, ul. Sienkiewicza mieląza friko. I chyba na Mikołowskiej też. Mnie też czeka mielenie... Całe szczęscie kutii produkuję niewiele, bo Męża nie przepada za tego typu delicjami, więc się nie

Re: Mielony mak???

??? Czy można tam moze kupić gotowy mielony mak??? Bo sie nastawiłam, że taki kupię i niemielonego nie mam :( Dziś pod Azet nie zdążyłam :( jutro idę do Miszteli, mam nadzieję, że nie bedzie tłumów :( -- To jest moja sygnaturka i będę się jej trzymać:)))

Gdzie w Warszawie mielony mak?

Po zeszłorocznych doświadczeniach gotowej masy makowej już nie chcę, a do samodzielnego mielenia maku jeszcze nie dojrzałam. Jakieś sugestie co do sklepów i marek? Z góry dzięki.

Re: Mielony mak???

jesli dzis nie udalo Ci sie zmielic maku jeszcze jutro jest mozliwosc tj.24.12. miedzy godz 10-12 na wspomnianej wczesniej uczniowskiej klatka nr 10, w piwnicy sasiedzi zaadoptowali pomieszczenie do mielenia maku,mozna tam tylko zmielic (odplatnie ja placilem 1,20 za 40dkg)

Re: mielenie maku

> mialas na mysli ze oni podaja gotowy produkt, > to tylko mielony mak, ???? Nie zrozumialam

Re: Mielony mak

W piekarni na Wygorzelu za 2 złotych zmielą na miejscu przywieziony mak. Szybko i sprawnie. Polecam

Re: Mielony mak???

mielenie maku, gotowanie , pieczenie , te wszystkie przygotowania do świąt jestem pod wrażeniem , naprawdę należą się wyrazy szacunku dla wszystkich kobiet za te przygotowania . ja mam wszystko położone pod nos i ewentualnie co zrobię przed świętami to skocze do jakiegoś marketu po zakupy

Re: Mielony mak???

Dzięki za odpowiedzi :) Chciałam tylko zmielony mak a nie gotową masę makową, bo to nie to:P:P:P Potrzebuję tylko 200 gram maku, to za mało, żeby inwestować w maszynkę do mielenia :):) PS Ozdoby z masy solnej już wypieczone, są w trakcie malowania; zarówno anioły, jak i różne ulepianki Niny oraz

Re: suchy mak mielony jak??????

Ja też kupuję suchy mielony mak,do torciku jak i innych wypieków z jego dodatkiem zalewam go przegotowaną wodą tyle aby zwilgotniał mieszam odstawiam na chwilę i stosuję jak mak świeżo mielony.

Re: Mielony mak

misztela po 15 zł za kg -- FORUM TYCHY DOBRE MIEJSCE - ZAPRASZAM w internecie jestem sobą, tylko imię i nazwisko sie nie zgadza

Re: Mielony mak

Stare Tychy ! ul.wieczorka nie daleko Baru pod jesionami "Droga na osiedle A" -- TYSKA TV pinotv.pl/kanal/tyska-tv

mielenie maku

Kupiłam maszynkę do mielenia maku i orzechów taką: allegro.pl/item496180801_bergner_maszynka_do_mielenia_maku_migdalow.html Czy ktoś ma , bo nie wiem, czy mak mieli się w niej suchy, czy sparzony. Dziękuję i życzę zdrowych i pogodnych Świąt!

Re: Mam dwie puszki maku mielonego,co z niego zro

Najprościej ? Kup gotowe ciasto francuskie, potnij na kwadraty, nałóż masy makowej, sklej w trójkąt, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp grubym cukrem i upiecz. A makowiec wbrew pozorom nie jest trudny, polecam przepis na makowiec zawijany z blogu dorotus mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-za

Re: Gotowa masa makowa, jaką polecacie?

Dolaczam do przedmówcow, tylko mak mielony i samodzielnie przygotowana masa. Z tych puszkowych wychodzą najczęściej zakalce.

Re: Mam dwie puszki maku mielonego,co z niego zro

Robiłam kiedyś tort makowy składak" można go złożyć właściwie z półfabrykatów i też będzie niezły. Na dole biszkopt (jak ktoś nie umie upiec to gotowy blat), na to masa makowa, masa karpatkowa (z torebki) potem znowu biszkopt, masa makowa, dwie galaretki z puszką brzoskwiń, albo ananasa i biszk

Re: suchy mak mielony jak??????

upiekłam dzis torcik, wyszedł super!!!!! od dzis tylko taki mak kupuje, to znaczy mielony. Sparzyłam jednak wrzadkiem i odczekałam ok 2 godz, potem odcedziłam. Polecam.

Re: Gdzie w Warszawie mielony mak?

images.google.pl/images?hl=pl&q=mak+mielony&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi ten na pierwszych 2 fotkach, ja w Leklerku kupuję. mielone orzechy laskowe i włoskie tej firmy też wypróbowane, duzy +

Re: Mak do makowca

Podobno parzenie lub obgotowywanie maku poprawia jego smak i aromat. Jak się kupuje mak mielony, to też zalecają aby zalać go odpowiednią ilością wrzącego mleka i odstawić do spęcznienia.

Re: mielenie maku

znana.jako.ggigus napisała: > czy sa jakies wskazowki co do mielonego maku przy wypiekach? jaki > kupowac do bucht czy ciasta z makiem? Jedna wskazówka: nie kupować masy makowej, która ma dodatek cukru (zwykle jest go za dużo) i bakalii, tylko zwykłą masę makową, którą można doprawić po

Mielony mak

Mam pytanie. Planuję upiec tort makowy i wymyśliłam, że zamiast pracowicie mleć mak w maszynce /ktorej zresztą aktualnie nie mam/, zastąpię go gotowym zmielonym. Mak jest suchy. Czy powinnam go zalać mlekiem, wodą itp, czy dodać do masy jajecznej taki z torebki bez dodatkowego obrabiania? Dziękuję

Re: mielenie maku

wiedzma30 napisała: > Kupowalam mase makowa z Krakusa. Jest prawie jak domowa - brakuje jej jedynie > odpowiedniej ilosci bakalii, ale za to nie jest zbyt slodka, no i nie ma zapach > u > migdalowego... mialas na mysli ze oni podaja gotowy produkt, to tylko mielony mak,

maka vs. mielone migdaly w brownie

Mam ulubiony przepis na brownies. Chce jednak zastapic tym razem make mielonymi migdalami. Czy mam dac dokladnie tyle samo migdalow, ile maki stoi w przepisie? -- Brzemię

Mielenie maku

W wielu świątecznych przepisach zaleca się trzykrotne mielenie maku. Kupując malakser pozbyłam się maszynki do mielenia. Czy można "mielić" mak malakserem? Jeśli tak to jak długo i z jaką prędkością? Dzięki za pomoc.

Mieli za zadanie uwiarygodnić raport MAK-u

dirloff napisał: Przecież to kseroboje rosyjskiej mistyfikacji i narracji Anodiny. ---> Wywiązali się z tego zadania, niczym stachanowcy. -- inteligencja zastępcza, autorytety zastępcze - co jeszcze nam fundowano przez 16 lat

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

A ja dzięki WDPD :) od roku nie muszę czyścić sitka po maku, bo kupuję suchy mak już zmielony.

Re: Mielenie maku

Taki mielony mak wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, potrzymać kilka minut na gorącej płycie i odstawić do wystudzenia.

Re: mielenie maku

Troche OT. Mam bardzo wyrazne wspomnienie z dziecinstwa odnosnie mielenia maku. ;) Polowa lat osiemdziesiatych, jakas piekarnia na Starych Tychach i kolejka chetnych do zmielenia maku. Niestety czesto nieuczciwi sprzedawcy dosypywali piasku do maku i czesto w tej maszynie do mielenia zostawaly

Re: mielenie maku

wg mnie - mielenie jest po to by uwolnic smak maku:) ten suchy mak zmielony z drygiego linka(u?) podanego przez Nobullshit jest ok. Masa makowa ma, jak dla mnie zbyt dużo zapachu migdałowego, którego, akurat ja - nie znoszę :) Suchy mak, ten w białej torebce, top tylko mak. Co prawda, poleciłam

Re: mielenie maku

pani.serwusowa, ja nadal chodzę na Stare Tychy mielić mak. Mielą w dwóch byłych piekarniach, przy ul. Kościuszki i przy ul. Damrota. Piekarni już nie ma, ale mak można zmielić. Tam też dowiedziałam się, że zmielony mak można przechowywać 3 m-ce w zamrażalniku i 6 m-cy w zamrażarce. Zawsze korzystam

Re: mielenie maku raz jeszcze

a czy można mak potraktować blenderem? i ile to miksować ewentualnie? Dzięki za odpowiedź

Re: mielony mak do wypiekow

jesli mielony, zwlaszcza puszkowany, to n=on juz wszystkie niezbedne obrobki przezyl mozna wzbogacic sklad bakalii ewentualnie sama nie lubie tego wynalazku bo jest dla mnie za slodki -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

zapałką pod strumieniem bieżącej wody -- ----- wszystko co lubię jest nielegalne, niemoralne albo tuczące....

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

do tradycyjnego sitka patyczek do szaszlyka do tego drugiego szczoteczka do butelek -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: mielony mak do wypiekow

Nie wiem czy mnie nie wytna za reklame ;) hahaha! www.polartcenter.com/PhotoGallery.asp?ProductCode=9701710

Re: mielenie maku raz jeszcze

Dziewczyny pisały, że można już kupić mak zmielony. Nie znam tego produktu. Zawsze zalewam mak wrzątkiem na noc /wody trochę więcej, bo mak napęcznieje/, rano przepuszczam przez elektryczną maszynkę dwa/trzy razy. A potem to już jak chcesz;) Do maku "kluskowego" dodaję miód, aromat

Re: mielony mak do wypiekow

Mielic - nie, ale wymoczyc, a wlasciwie ugotowac - tak. Ja jednak, jesli juz, to wole taki niemielony, ktory mieli sie samemu. Ten suchy zmielony nie ma polowy aromatu makowego. -- mam chleb bez kromek

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

Pierwsze - wykałaczką pod bieżącą wodą. Drugie - też pod bieżącą wodą ale od razu po użyciu, bo jak zaschnie to jest ciężko.

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

Szczotka do mycia garów. To drugie nie wymaga później poprawek, to pierwsze czasem trzeba "dodłubać" jakąś wykałaczka czy zapałką. -- O, to ja - taka mądra jestem?!

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

murwa.kac napisała: > mam w kuchni twarda szczoteczke do rak, ktora wykorzystuje do takich celow wlas dzięki! czemu sama na to nie wpadłam?

Re: mielony mak do wypiekow

> Ale za to inna firma produkuje mak praaaawie (prawie robi duza roznice, ale...) > jak domowy - trzeba dodac jedynie bakalii i miodu - bo nie ma w nim tego za > duzo. I nie dodaja tez aromatu migdalowego :) Rany, co to za firma? Nie spotkałam maku bez dodatku aromatu migdałowego

Re: mielony mak do wypiekow

Z jednej firmy jest on nawet nie zmielony... Ale za to inna firma produkuje mak praaaawie (prawie robi duza roznice, ale...) jak domowy - trzeba dodac jedynie bakalii i miodu - bo nie ma w nim tego za duzo. I nie dodaja tez aromatu migdalowego :) -- Save the Earth... it's the only planet with

Re: mielony mak do wypiekow

Chodzi o ten mak w białych torebkach? suchy zmielony.... ja go gotowałam - jest lepszy, delikatniejszy, wydobywa sie jego smak po gotowaniu 9ale takim delikatnym, bulgotanie raczej niż kotłowanie). Ja uzywałam mleka, ale Ty chyba jednak użyjesz (o ile w ogóle) wody.... -- Liczba literówek

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

sitko z grubsza opłukać, położyć na miękkim zmywaku na deece czy zlewie i trzonkiem noża stukać w sitko. wszystkie gluty same wyjdą. po mieleniu mięsa procedura taka sama. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: Mielenie maku

Mak mielony, o którym pisała majala można nabyć w większych marketach. Ten mak jest bardzo dobry. Tak na oko w paczce jest ok. 2 szklanek, może trochę mniej. Ja zalewam ten mak wrzącym mlekiem tak jak napisane jest na opakowaniu w ilości 350 ml, Ten mak jest sprowadzany z Czech.

Re: Jak WDPD czyści sitko po mieleniu maku?

mam w kuchni twarda szczoteczke do rak, ktora wykorzystuje do takich celow wlasnie i szorowania warzyw jak trzeba. wiekszosc sitek, tarek czyszcze szczotka, pojedynce jak sie uchowa - zapalka, wykalaczka, nie ma rady. szczoteczka oczywiscie wykorzystywana tylko do celow spozywczych, nie ze dzielona

Re: mielenie maku

karmilla napisała: > też mieliłam parzony. I było OK. O tyle OK, że jak przez zwykłą > maszynkę do mięsa mieliło się co najmniej 2x tak tutaj raz wystacza. > Fakt, trochę ciężkko to idzie, ale grunt, że szybciej tez kilkanascie lat temu kupilam raz uzywany,teraz stoi jako dekoracja

Suchy mak mielony - kupny - co dalej?

Czy ktos z Was ma doswiadczenie jak dalej postepowac z gotowym produktem zakupionym w sklepie - mak mielony - taki suchy, nie masa makowa w puszce. Czytalam gdzies, ze taki suchy to trzeba pogotwac w wodzie? A moze w mleku? Czy parzyc jak tradycyjnie mak przed mieleniem? Bede wdzieczna za

Re: Mielony mak

dołanczam do pytania i czy mak lepszy jest ugotowany na mleku czy wodzie czy ma to znaczenie

Re: Mielony mak

A ja na odwrót. Kupiłam już zwykły mak, a potrzebuję suchy zmielony do makówek. Czy mam go zmielić w maszynce do mięsa (???), czy są jakieś specjalne urządzenia? To moje pierwsze podejście do maku.

Zdjęcia - mielony mak

Zdjęcia - mielony mak