Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: reakcja na zelazo

nie produkuje jeszcze odpowiedniej ilości erytrocytów, a kończą się zapasy z okresu płodowego). Jeśli poziom hemoglobiny spada poniżej normy, to dzieje się tak najczęściej z powodu niedoboru żelaza, czasem także witaminy B12 lub kwasu foliowego." no wiec chyba bardzo obnizona ta hemoglobina nie

Re: Zmniejszać dawkę?

na dawce 175µg tyroksyny byly calkowicie prawidlowe a i TSH bylo w dolnej granicy normy wiec bardzo sie zdziwilam ze wtedy mialas obnizona dawke. 17.05.2013 175ug, zmniejszenie dawki na 150 TSH 0.04 FT4 77.67% FT3 71.07% 4.10.2013 150ug TSH 0.27 FT4 91.11% FT3 50.71% Po zmniejszeniu

Re: Zmniejszać dawkę?

takie same 0.27-4, nie mam ich wpisanych na wydruku. Mój lekarz jest endo-diabetologiem, więc to on kontroluje cukier i poboczne. Hemoglobina glikowana raz wyszła za wysoka, w 2011. Od tego czasu cały czas w normie, a badania morfologii mam co ok. 8 tygodni. > 8.02.2013 175ug > Przeciez te

Re: morfologia 2,5 latka niepokoić się??

leukopemia do obserwacji, mozliwe ze to przez infekcje. Jednak za jakis czas ja bym powtorzyla badania i skontrolowala ilosc leukocytow. Dziecko ma obnizona odpornosc. Czy wartosc hemoglobiny jest w normie? -- http://dl10.glitter-graphics.net/pub/79/79730l4d8pj2fyu.gif

Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ...

temacie tez chcialabym sie dowiedziec czy majac obnizona ferrytyne a hemoglobine 14,5 i pijac pokrzywe i biorac to zelazo nie wplynie to na poziom hemoglobiny? chodzi mi o to ze poziom pewnie bylby juz za wysoki ale ja sie nie znam dlatego prosze zeby ktos mi odpowiedzial. Mam jeszcze pytanie odnosnie

Prośba o interpretacje wyników

- odrywający który czasem sie pojawi) , zalecił również xylometazolin (od 26.11 kataru juz brak) temperatura ( przez ten okres ) raczej brak - 2 tygodnie temu (1 noc - okolo 39 zbijana,nastepny dzień podgorączkowy ... potem już bez temperatury ... nawet może lekko obnizona ) 26.11 robione badania tj

Re: niewydolność nerek

podwyższone wartości mocznika i kreatyniny, obnizona np. hemoglobina i erytrocyty. Weterynarz zalecił karmę niskobiałkową (obecnie testujemy Hills k/d) dostaje to rano. Wieczorem gotowany ryż z jarzynami i mięsem (wołowina, indyk, ryba - na zmiane) mięsa (białka) mało. To jest suka bullterrier, 14

wyniki badan- interpretacja

,64 x10^6/uL 4,10 — 6,20 HEMOGLOBINA 17,0 g/dl 14,0 — 18,0 HEMATOKRYT 46,5 % 40,0 — 54,0 MCV 82,4 fL 77,0 — 95,0 MCH 30,2 fl 27,0 — 34,0 MCHC ­ 36,6 g/dl 32,0 — 36,0 RDW 13,6 % 11,5 — 14,5 % PŁYTKI 229,0 x10^3/uL 150,0 — 450,0 MPV 9,3 fL 7,2 — 12

Re: Moja terapia - leczenie w Kanadzie.

mimo za zazywalam TYLENOL), dreszcze, wysoka temperatura i silne bole miesni.Jeden dzien spedzalam w lozku.W tej chwili mam juz obnizona dawke zastrzyku, najpierw 0,5 teraz mam 0,4.azywalam Tabletki zazywalam najpierw 3 rano 3 wieczorem, ale ze moja hemoglobina nieco sie obnizyla , zazywam co drugi

Kwas foliowy-dawkowanie

Panie doktorze i drogie mamy Jaka powinna byc dawka kwasu foliowego podawanego 3 miesiecznemu dziecku z obnizona hemoglobina 10.2 ( zelazo w porzadku ). I w jaki sposob podac lek dziecku karmionemu piersia ? Bardzo dziekuje..

Re: czy to niedoczynnosci????

ze tu jestwszystko ok .Po kilku miesiacach przytylam chyba 10 kg ,wagi nie moge zbic niczym ani dieta ani nawet sportem ,od roku wypadaja mi wlosy ,slabe poznokcie ,sucha skora ,efekt brudnych lokci,u gory w nogi odczowam straszne zimna ,mam dosci czesto obnizona temp w granicy 35,5 st ,ostatnia

Re: Poziom zelaza/hemoglobiny - 7.3. Za niski??

zefirekk napisała: > kobieto - przecież Ty masz dużą anemię - norma hemoglobiny to 12- 16 g/dl tyle, ze to jest norma dla osoby nie bedacej w ciazy!!! ciezarna hemoglobine moze miec obnizona i to wcale nie oznacza od razu jakiejsc MEGA-ANEMII. wiec nie strasz niepotrzebnie. -- mały smyk

Re: Wolę śmierć niż takie życie

hemoglobina ponizej normy. po kilku latach pojawiaja sie nowe objawy - wyrazne i dolegliwe. 3 lata leczenia na rozne choroby, pogarsza sie. w koncu szpital, badania, diagnoza: toczen. obnizona hemoglobina jest wlasnie jednym z symptomow tocznia, łącząc go z innymi objawami mogli to wykryc znacznie

Re: Poziom zelaza/hemoglobiny 7.3. Za niski?

Hb to hemoglobina. Norma to od 12 do 16 ale w czasie ciazy moze byc obnizona i te normy wcale nie sa dla ciezarnych. W poprzedniej ciazy mi hemoglobina spadła do 9 i lekarz mówił, ze w czasie ciazy nie jest to tak najgorzej i żelaza nie brałam. Teraz mam ok 10 ale przed ciaza miałam kiepskie

Re: hyperchromia +

niedoboru wit. B12 lub kw foliowego, ch. watroby, alkoholizmie i jeszcze kilku innych. Przy niedokrwistosci masz obnizona hemoglobine (cala pule), natomist sa 3 typy niedokrwistosci i jeden wlasnie wiaze sie z hiperchromia, a inny z hipochromia. W nadkrwistosci masz zwiekszona ilosc hemoglobiny.

Re: niski poziom hemoglobiny

To hematokryt czy hemoglobina? Jeżeli hematokryt to nie przejmuj się, bo po pierwsze nie jest taki niski, a po drugie może sporo pijesz (nie alkoholu:) i stąd obnizona wartość? Jeżeli inne wartości są ok to raczej nie masz powodu do niepokoju>

Re: co to jest hemoglobina i hematokryt???

Gosik, wyniki masz dobre. Lekko obnizona hemoglobina w ciazy jest bardzo normalna, ja mialam jeszcze nizsza, ale lekarz nie dal zelaza, bo ma ono inne nieprzyjemne efekty uboczne. Jedz wiecej czerwonego miesa, brokulow, szpinaku to poprawisz wyniki hemoglobiny.

Re: blonnik zablokował mi czesciowo jelita

czy krew sama w sobie moze byc przyczyna zaparc? bo na 100% mam, gdyz na papirezre jest swieza krew i wymioty zolcia tez sa czasami z domieszka krwi,ale w kale to hemoroidy pewnie ,bo mam tam od zatwardzenia podraznione wszystko w okolicy,hemoglobina tez lekko obnizona 12 tylko a norma to od 14

trombocyty - morfologia

Poradźcie czy niepokoić się dziwnym spadkiem w ciagu dwóch tygodni trombocyty spadły synkowi z 320 na 193 niby jeszcze norma ale zaniepokoił mnie ten spadek. Syn ma też obnizona hemoglobinę 10, 7 co poradzić, czy myslicie że tel do homeo czy coś?? Synek czuje sie dobrze. Morfologia kontrolna po

wyniki morfologi - zelazo juz ok ale

prywatnie. No i zelazo jest juz ok 86 ug/dl ale wciaz ma obnizona ilosc erytrocytow, hemoglobiny i hematokrytu. Nie jestem lekarzem ale zdziwlo mnie to. ponizej dokladne wartosic: leukocyty: 6,95 erytrocyty: 3,97 hemoglobina: 10,8 hematokryt: 3,18 MCV: 80,1 MCH: 27,2 MCHC: 34 RDW: 14,3 płytki krwi: 208

Re: Niejadek nie je i nie rośnie. Pomóżcie!!!

mam ten sam problem. 11mcy i waga 8200. Wszystko wciskam na sile. Malo pije. Robilam morfologie. Hemoglobina obnizona, ale pediatra powiedziała, ze to nie tragedia. Mocz w porządku. Tlumacze sobie to jeszcze tym, ze synek w wieku 6 mcy mial 2 powazne operacje i wtedy duzo spadl na wadze. Ale

Re: witamina B12

Bylam u lekarza. Nt b12 stwierdzila, ze jest nieznacznie obnizona i pewnie zle sie odzywiam. Nt ferrytyny nie powiedziala nic, bo nie miala przy sobie norm, ale stwierdzila, ze na pewno miesci sie w normie. Nt mojego samopoczucia (zwlaszcza, gdy wspomnialam o napadach stanach leku i depresji

Re: cmv

Wirusolog mnie pocieszyla , ze przypadki uposledzen po cmv , sa bardzo rzadkie i czesto jedynym objawem po urodzeniu u dziecka jest po prostu obnizona hemoglobina. Zaraza sie cmv mozna przy transfuzji , bo krew w stacjach nie jest pod tym katem badana. -- moj synus

Re: A u mnie...

Gwiazdko, Ciesze sie ze wpadłaś z tego co piszesz to teraz musisz dużo lezec i nie forsować się Co do badan krwi nie pomoge cos mi się tylko kołacze po głowie ze chyba hemoglobina w ciąży może być obnizona i to normalne ale szczegołow nie znam To mowisz ze mała Magdusia już w domciu, wspaniale

Re: Zła morfologia

to dość częste u niemowląt - obnizona ilosc czerwonych krwinek i hemoglobiny jest wręcz fizjologiczna - przyczyny to duza dynamika wzrostu organizmu oraz to, ze układ krwiotwórczy dziecka dopiero sie "rozkręca" i zaczyna produkowac krwinki; noworodki maja jeszcze we krwi krwinki z

Wyniki dziecka, proszę o interpretację!

Aleks, mój synek, lat 7 Leukocyty 6,5 tys/µl 4,5 13,5 N Erytrocyty 5,88 mln/µl 3,90 5,20 H Hemoglobina 10,6 g/dl 11,1 14,7 L Hematokryt 33 % 32 43 N MCV 57 fl 76 90 L MCH 18 pg 26 31 L MCHC 31,8 g/dl 32,0 37,0 L Płytki krwi 316 tys/µl 170 450 N Limfocyty % 33 % 25 50 N

Zle wyniki krwi- pocieszcie :(

Na poczatku marca robilam synkowi(3,5roku) badania krwi i moczu. Mocz ok, morfologia troche hemoglobina obnizona i OB az 56... Zdenerwowalam sie wtedy ale lekarka kazala zaleczyc katar bo to pewnie bylo powodem. Dopiero teraz po kilkunastu dniach siedzenia w domunormalnie chodzi do przedszkola

Wyniki Junkersa i Junkersiątka :-)

Aleks, mój synek, lat 7 Leukocyty 6,5 tys/µl 4,5 13,5 N Erytrocyty 5,88 mln/µl 3,90 5,20 H Hemoglobina 10,6 g/dl 11,1 14,7 L Hematokryt 33 % 32 43 N MCV 57 fl 76 90 L MCH 18 pg 26 31 L MCHC 31,8 g/dl 32,0 37,0 L Płytki krwi

depresja, hormony czy busy mummy?

. zadnego HIV'a,zoltaczki, tarczyca ok, hemoglobina nieco nizej, ale w normie) - krew badana 2,5 m-ca temu, ale na wyniki czekalam 2 miesiace, - od urodzenia malego karmilam wylacznie piersia, teraz od 2 tyg. rozpoczelismy wprowadzanie stalych posilkow, - opiekuje sie dzieckiem 22h/ dobe. 2 tyg, temu

Re: czy tabletki sorbifer szkodza na zeby?

Bardzo dzieki za odpowiedz,moj syn sorbifer bierze od trzech tygodni ,do tego bierze kwas foliowy i witamine .Narazie z zebami nic sie nie dzieje gorzej z ojawami gastrologicznymi /ma wrzody na dwunastnicy /Ta dawka byla dla niego za duza,wiec zmiejszylam ja do polowy .Jego hemoglobina jest

Re: czy to podkliniczna nadczynność tarczycy -ob

norm MCH to przeciętna zawartość hemoglobiny w krwince jesli wartośc tego parametru jest obnizona może to oznaczać ,że erytrocyty poszczególne zawierają zbyt mało hemoglobiny ,moze to świqadczyc o anemii,która czasem współwystępuje z chorobami tarczycy albo jest samoistna. Patrzy sie wtedy na inne

Re: Jeżeli nie borel to co?

ktorego organu najwiecej jej pochodzi. Obnizona ferrytyna jest najwczesniejszym znakiem anemii z braku zelaza. Powinnas wiec je zaczac brac. Zazule ma racje mowiac, ze chlamydia uwielbia zelazo. Wszystkie bakterie je potrzebuja. Wyjatkiem jest borelia burgdorferi, ktora go nie znosi, a nawet zelazo

Re: Wędrowcze2 i Doki, pomożecie jeszcze raz?

objetosc calkowita krwi jest obnizona- czesc wyciekla. Dopoki sie da, organizm stara sie to kompensowac, przyspieszajac tetno, obkurczajac naczynia, ograniczajac przeplyw krwi przez organy, ktore nie sa zyciowo wazne. Gdy te mechanizmy kompensacyjne wyczerpia sie, dochodzi do wstrzasu- rzut minutowy spada

Co mi dolega? pomozcie mi :(

,990,000...tydzien temu skonczyl mi sie okres czy moze to byc przyczyna obnizonej wartosci? bialych mam wiecej niz ostatnio 3400 hehe ale wielka poprawa...mysle ze niedokrwistosci nie mam MCV - mam 84 :) (od 76 do 96)...OB 15...hematokryt obnizony o 3 % bo mam tylko 34 %...i hemoglobina 11,2 obnizona o 0

Badania

Bylam dzisiaj w szpitalu na badaniach kontrolnych. Wszystko wyglada OK, Maja ma sie dobrze. Wyniki krwi w miare dobre, choc troche obnizona hemoglobina i czerwone plytki, ale pan doktor powiedzial, ze w cc nie przeszkodzi. Niestety dowiedzialam sie, ze Jun nie bedzie mogl byc przy mnie podczas

Wtórna porfyria -raz jeszcze

obecnosc porfirii to poziom witaminy B12 i jej pochodnych : kwasu metyl malonowego i homocystyny. Homocystyna jest czasami podniesiona przy niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego, a obnizona przez niedobor samego kwasu foliowego.Najlepszym wskaznikiem niedoboru witaminy B12 jest poziom kwasu metyl

Re: dr Kwasniewski vs. dr Atkins, to nie to sa

syta, skoro nie jestes w stanie energii pobranej w pozywieniu przyswoic i spozytkowac. Pomysl tylko: czerpiac energie przede wszystkim z tluszczow, skazujesz sie na metabolizm tlenowy, bo tluszcze metabolizmowi tlenowemu nie podlegaja- w odroznieniu od weglowodanow. Zatem masz obnizona zdolnosc do

Objawy wskazujace na nadwrazliwosc pokarmowa

dajace sie ukladac, latwo sie przetluszczajace, obnizona sila miesni, nietolerancja sie zwieksza, zapalenia pecherza, bole glowy, migreny, klopoty z nietrzymaniem moczu, ekzema na slonce, ”pomaranczowa skorka” na udach, placzliwosc, silne gromadzenie sie kwasow w miesniach, podskornie

Re: Listopad i alergia

moga sie wzmagac specjalnie klopoty z jelitami Objawy skryte: Trudne do opisania zmeczenie, biale plamki na paznokciach, klopoty z paznokciami, stwardnialy naskorek na stopach, piety pekajace, , wlosy cienkie, slabe, nie dajace sie ukladac, latwo sie przetluszczajace, obnizona sila miesni

Re: Inne spojrzenie na dysleksje

moga sie wzmagac specjalnie klopoty z jelitami Objawy skryte: Trudne do opisania zmeczenie, biale plamki na paznokciach, klopoty z paznokciami, stwardnialy naskorek na stopach, piety pekajace, , wlosy cienkie, slabe, nie dajace sie ukladac, latwo sie przetluszczajace, obnizona sila miesni

Re: Obniżona hemoglobina - jest na to rada :-)

Witaj, ja od dwoch miesiecy mam obnizona ilosc czerwonych krwinek, od miesiaca juz jem żelazo w tabletkach (27tc). Wazne jest aby zelazo bylo przyswajalne przez organizm, zwlaszcza to pochodzenia zwierzęcego, bo inaczej nici z jedzenia posilkow z zelazem. Najlepiej wspierac takie produkty

Zdjęcia - obnizona hemoglobina