Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Witajcie! Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. Dla mnie to lepsza opcja niż tradycyjna pasteryzacja na mokro, wchodzi więcej słoików na raz i robi się to szybciej. Ale chyba coś poszło nie tak. Zrobiłam brzoskwinie w syropie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i

Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Witajcie! Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. Dla mnie to lepsza opcja niż tradycyjna pasteryzacja na mokro, wchodzi więcej słoików na raz i robi się to szybciej. Ale chyba coś poszło nie tak. Zrobiłam brzoskwinie w syropie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Dziękuję za wszystkie porady. Że też mi nie przyszło do głowy dokręcić słoiki po wyjęciu ich z piekarnika... A jeśli chodzi o czas pasteryzacji w piekarniku, to ta godzina to taka uniwersalna do wszystkich przetworów? Bo w tradycyjnej pasteryzacji, czyli gotowaniu słoików, są podane różne czasy, np

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

przede wszystkim stanowczo za krótko. Powinno si ę trzymać w piekarniku około godziny i to od zagrzania słoików. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia. Wieczka powinny się wklęsnąć.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

hazo, oczywiscie drewniana deske tez mozna to tego uzyc, tylko ze ona sie formuje pod wplywem ciepla, dlatego wole sciereczke(recznik):) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jak wstawiłaś przestudzone do zimnego piekarnika na 30 minut i 150 stopni to moim zdaniem nawet się nie zagrzały porządnie. Gorące przetwory do gorącego piekarnika.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

No właśnie nie podokręcałam, bo wydawało mi się, że musiały się zamknąć... Teraz już będę wiedziała, mądry Polak po szkodzie...

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jeśli nie podokręcałaś tych wieczek, to jakim cudem miały się utrzymać? Oczywiście, że trzeba było je dokręcić!

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja robię ogórki konserwowe. Zalewam gorącą zalewą i takie gorące wstawiam do piekarnika - pasteryzuję 15 minut do pół godziny w zależności od wielkości słoika.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Tak, ponieważ pH pomidorów jest powyżej 4,2. To nie jest żywność niskokwaśna i dlatego lepiej dodatkowo utrwalić termicznie taki produkt.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

A ja wcale nie pasteryzuję ogórków konserwowych, tylko zalewam gorącą zalewą i pod kocyk. Od 20 lat tak robię i ani jeden się nie zepsuł i co najważniejsze są twarde i roboty mniej.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja po zapakowaniu do słoików wstawiam do nagrzanego piekarnika otwarte słoiki i trzymam tak z pół godziny, potem lekko zakręcam i trzymam jeszcze jakiś czas. Wyjmuję gorące i od razu zakręcam mocno. Nic mi się do tej pory nie zepsuło (robię tak od wielu lat), pokrywki elegancko się "wciągają".

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

a co jeśli po wlaniu bardzo gorących pomidorów zakręciłam na maxa słoiki, odwróciłam do góry dnem, nic nie ciekło, zassały się, czy powinnam jeszcze pasteryzować? jeśli tak, to czy mogę w piekarniku takie mocno dokręcone? że też nie przeczytałam tego wątku wczoraj...

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

vailima napisała: >Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarnik > u. , tylko mysle ze ktos zapomnial napisac ze tam tez dodaje sie na blacze wode i wystawia sie sie gorace sloiki na recznik(gazete), a nie zostawia sie ich tam do ostudzenia! -- "wer wind

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja sama nie robię, ale moja mama pasteryzuje w temperaturze 120 stopni, chyba ponad godzinę. Wstawia dobrze dokręcone słoiki, pasteryzuje i potem zostawia w piekarniku do wystygnięcia. Są tak zamknięte, że czasem mam problem z odkręceniem.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

mhr2 napisała: > , tylko mysle ze ktos zapomnial napisac ze tam tez dodaje sie na blacze wode i > wystawia sie sie gorace sloiki na recznik(gazete), a nie zostawia sie ich tam do ostudzenia! > > Nigdy nie wlewam wody na blachę przy pasteryzowaniu w piekarniku. Kiedyś

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Znawczynią nie jestem, ale ja pasteryzuję krócej, kilkanaście minut, sprawdzam takie gorące, czy wieczko jest zassane - nie ma potrzeby dokręcać, tak jak piszesz - jak jest zassane, czyli wklęsłe, to znaczy, że trzyma. Takie gorące wyciągam z piekarnika, stawiam do góry nogami na ścierce i tak

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jeśli wkładasz do zimnego piekarnika, to czekasz aż temperatura osiągnie 150 stopni i potem pasteryzujesz jeszcze godzinę (jak tyle, choć niektórzy krócej). W każdym razie to co Ty zrobiłaś nie zdążyło się zapasteryzować. Wkładasz lekko dokręcone słoiki, po wyciągnięciu dokręcasz (są b. gorące, ale

Pasteryzacja w piekarniku

Znalazłam wiele wątkow, co i jak pasteryzowac, ale jakos nie udało mi sie wysupłać z nich wiedzy na temat pasteryzacji w piekarniku. Jak to się robi? Podpowiedcie. Chcialabym pasteryzować mięso i warzywa, może też owoce. Dziekuję z góry za pomoc!

pasteryzacja w piekarniku

mam pytanie: czy gdy słoiki wklada się do piekarnika to od kiedy liczyć czas pasteryzacji

Pasteryzacja w piekarniku- jak?

Zawsze gotuje , ale słyszałam o pasteryzacji w piekarniku , stąd moje pytania: - czy wkładamy do zimnego piekarnika? - jaką temp. nastawiamy i czy z termoobiegiem? - ile pasteryzujemy te słoiki(tzn. np. ogórki czy buraki itd.) - kiedy wyjmujemy słoiki, czy z ciepłego piekarnika , czy czekamy aż

Re: Alergia pokarmowa a podróż...

a próbowałaś pasteryzacji w piekarniku? Gotowe potrawy do słoika, słoik do piekarnika, piekarnik na 170 stopni i gotowe. W necie są opisy takiej pasteryzacji. Ja tylko taką stosuję jeśli mam coś do zawekowania. -- Sprawdzone przepisy dla alergików. kuchniabezalergii.blogspot.com/

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

ja wszystko gotuje :-) i zostawiam do wystudzenia w wodzie mam przkre doswiadczenie z pasteryzacja w piekarniku - pekniete sloje, poparzenia i zmarnowane czas i produkty normalnie sloe zakrecam, ale nie na sile:-) -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: wiosnyaniwidu

wstawieniem do piekarnika i wytworzyło się zbyt wysokie ciśnienie. Słoiki zakręca się lekko, jak zresztą przy każdym rodzaju pasteryzacji, a dokręca po wyjęciu z garnka czy piekarnika i stawia do góry dnem.

Re: Pasteryzacja w piekarniku- jak?

Tutaj znajdziesz www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=8

Re: pasteryzacja

Czyli, rozumiem, sposób dobry jak lodówka się zepsuje. Dzięki! musze popróbowac z tradycyjną pasteryzacją ale i tu doświadczenia brak. Podobno można w piekarniku, czy to bezpieczne? nie chciałabym go wymieniać. Bo na gotowanie w garach, pominąwszy brak odpowiednio dużego, to chyba się nie piszę.

Re: jabłka uprużone

Moze lepiej do sloika i do piekarnika?Znaczy pasteryzacja w piekarniku. -- Kuchenne Pogaduszki

Re: weki

Ja na wakacje nigdy nie robiłam, bo to nie ma większego sensu. Robiłam dla dziecka, które wyjechało na studia na drugi kraniec Polski ( żeby mieć pewność, że cokolwiek je). Używałam słoików typu twist, a to ze względu na łatwiejszą pasteryzacje: 3 razy po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120

Re: pastryzacja przetworow, awaria!

Odwróć słoiki do góry nogami to znaczy postaw na wieczkach.Jak coś będzie się wysączać to znaczy ,że się nie zamknęły.No i czy od razu wyjęłaś słoiki po pasteryzacji z piekarnika, czy stygły w piecu i jak dlugo pasteryzowałaś?

a nie lepiej na sucho w piekarniku?

A ja ci polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku - wygodniej, skuteczniej i więcej słoików na raz zapasteryzujesz, jako iż piekarnik większy jest od garnka. Metoda znaleziona w necie , którą sama stosuję. 1. Przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych

Re: do kaszki mleczno ryżowej

120 stopni?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiesz jakie będzie ciśnienie w słoiku po 60 minutach? Ja od lat pasteryzuję przetwory w piekarniku elektrycznym ale w temp. ciut poniżej 100 stopni tak żeby zawartość nie gotowała się jak piekielnym kotle. Pasteryzacja klasyczna to gotowanie w wodzie a ta wrze w 100

Re: Mąż w delegacji, a żona w kuchni :-)

gotowe dania, czyli łącznie z ziemniakami, kaszą, ryżem, trzeba było dokupic tylko surówkę czy warzywo na parę. Nie dodaje się cebuli, śmietany i mąki. Bezpieczeństwo zapewnia trzykrotna pasteryzacja, ale np. w piekarniku to niewiele roboty. I rzeczywiście wychodzi taniej, smaczniej, zdrowiej, tylko dużo

Re: Wekowanie dla początkujących

A ja podpowiem, że lepiej nie zakręcać mocno. I nie przesadzać z temperaturą (spalą się gumki na powierzchni wieczek). Najlepiej tak delikatnie przykręcić, leciutko. Później słoiki chwycą w piekarniku. Przy mocnym przykręceniu (czyli jak przy standardowej pasteryzacji) - kipią, ze względu pewnie na

Re: weki-dlaczego się popsuły?

proces na tym, że przez godzinę pasteryzuje się słój z zawartością. Odstawia do ostudzenia. Po 24 godzinach powtarza się proces i tak z nowu po 24 godzinach. Takie postępowanie zapewnia, że każda konserwa mięsna przygotowana w warunkach domowych nie powinna się popsuć. Proces pasteryzacji zabija tylko

pastryzacja przetworow, awaria!

hej! mam spory problem z pasteryzacja słoikow. Rzecz w tym, ze po jej wykonaniu (w piekarniku), nakretki zrobiły się wklęsłe ale słoiki dosc łatwo mozna odkrecic. naprawde nie wiele sily to wyaga ( nawet dla mnie, a jestem drobna). Dzis słoiki sa chłodne, pasteryzowałam wczoraj. czy to oznacza, ze

Re: weki porada potrzebna

tutaj pełno wątków o pasteryzacji było więc poszukaj bo ja, jak piasałam, dużego doświadczenia nie mam a dopiero nabywam. Tu gdzieś na forum, albo po sąsiedzku, przeczytałam że można robić weki wrzucając do słoika gorącą potrawę, zakręcasz i stawiasz do góry dnem aż do ostygnięcia. I to wszystko

Re: czas pasteryzacji nie ma nic wspolnego z ilos

wydaje mi sie, ze gdy czytalam o pasteryzacji, w paru miejscach znalazlam ostrzezenie, zeby nie trzymac w goracej wodzie (lub piekarniku) zbyt dlugo, bo sie zawatrosc zagotuje i moga sie zmienic walory smakowe. Tzn obawiam czy jezeli potrzymam moje ogorki kiszone zbyt dlugo to zrobia mi sie

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

wyjaławiała zakrętki oraz słoiczki? Bo jeżeli wystarczy to zrobić (przemęczę), a potem trochę spirytusu i od razu zamknąć (obrócić?), to ja sobie daruję pasteryzację w piekarniku.

Fasolka i pasteryzowanie

pasteryzowanie w piekarniku. Mniej roboty niż w garnku z wodą. Pasteryzujemy mniej więcej tak: Pasteryzacja w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

> Bo to dziwne, że po b. silnym (facet z krzepą, nie ja) zakręceniu > wszystkie dżemy mi wykipiały ze słoików. Nigdy, ale to nigdy nie zakręca się mocno słoików do pasteryzacji. Zakręca się je lekko aby powietrze znajdujące się w słoikach miało ujście. Dokręca się dopiero po wyjęciu z

Re: Śliwki węgierki marynowane

Myślę, że chodzi o pasteryzację w piekarniku - bez wody- ale nie mam pewności

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

Tradycyjnie smażone :) Niskocukrowe, bo ostatnio mam ochotę na bardziej kwaskowe dżemy. Normalnie też robiłam tak, że wysokocukrowe dżemy obracałam jedynie i wsio. A te się boję, bo mają może 5-10% cukru. Ostatecznie mogę się też pobawić w pasteryzację wodną, ale to robota na długo. Chyba będę

Pasteryzacja konifitur w toku-pyt za 100 p

Usmazylam dzisiaj truskawkowe konfitury, wypelnilam kilka sloikow (po innych przetworach, sloiki oczywiscie umyte, wyparzone, itp) i pasteryzowalam je wg rad z tej strony: www.beawkuchni.com/2010/06/przetwory-truskawkowe-i-slow-kilka-o-pasteryzacji.html Najpierw myję słoiki i zakrętki i odstawiam

Re: Puree dyniowe do sloika

ja robię wg spsobu z netu "Pasteryzacja w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

O Boziu,w 180 stopniach to nawet przetwórnie nie pasteryzują. W tak wysokiej temperaturze ani guma ani uszczelki w zakrętkach nie wytrzymają. A pasteryzacja w garnku z wodą,to 100stopni Celsjusza,bo w takiej wrze woda. Po kilkuletnich doświadczeniach z pasteryzacją w piekarniku elektrycznym

Re: glupie pytanie mam

Nie musisz gotowac w garze- wlej do formy do ciasta 1-2 cm wody wstaw słoiki, piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki

jedzenie do słoików - przepisy

zasycha albo się rozwala . Dlatego proszę o kilka przepisów i jakiś prosty sposób na ich pasteryzację . Ostatnio pasteryzowałam w piekarniku . Wyszły ok ,nie zepsuły się ,ale długo to trwało - kilka dni .z kolei wszystkie gotowane słoje ,zawsze mi puszczały . Co do zapytań "po co " . Ja akurat

Na sucho w piekarniku

Ja polecam metodę pasteryzacji na sucho w piekarniku - wygodniejsza, skuteczniejsza i bezpieczniejsza. Najpierw wypiekasz puste słoiki - dokładnie umyte i wysuszone wstawiasz do zimnego piekarnika, rozgrzewasz do 120-130°C i wypiekasz przez ok. 15 - 20 minut. Potem wyjmujesz, ale uważaj, żeby

Re: Usychający kwiat lipy, czekanie na deszcz

Oo drozdzowki z jagodami mmm,ryz z jagodami,koktajl:)Albo jagody w soku wlasnym-do sloika,zasypac cukrem i pasteryzowac-swietna metoda to pasteryzowanie w piekarniku-wlasnie z truskawkami tak robilam. www.beawkuchni.com/2010/06/przetwory-truskawkowe-i-slow-kilka-o-pasteryzacji.html -- Kuchenne

Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

czas przygotowań znacznie się skróci: „Ja np. gotowałam na 2 tygodnie - pół dnia (a raczej same się gotowały albo piekły w piekarniku)”. Im więc wcześniej przyswoisz tajniki pasteryzacji, tym prędzej nacieszysz się odpoczynkiem. A potem już z górki: "Na miejscu - śniadanie - co kto

Re: jagody - kiedy będą najlepsze?

Zdrowe, dojrzałe jagody (po przebraniu) po odsączeniu wsypuję do słoików, tak, żeby się dość ciasno ułożyły (w czasie pasteryzacji i tak zmniejszają objętość). Zasypuję cukrem (tak na oko, ale można policzyć ok. 2-3 łyżki cukru na słoik 0,25 l). Postrząsam, żeby cukier trafił wszędzie. Słoiki

Re: Czy ???

można też pokusic się o pasteryzację w piekarniku. Poustawiać zimne słoiki na rusztach i włączyć ogrzewanie z odpowiednią temperaturą. Efekt ten sam,a ciut mniej kłopotliwe...

Re: pasteryzacja grrrrrr!!!!

Jak Ci ciekną to kwestia przykrywek czy słoików a nie pasteryzacji! Ja w zaszłym roku pierwszy raz pasteryzowałm w piekarniku i było super ale kurcze zapomniałam w jakiej temp. i ile czasu i tak na oko zrobiłam to w 120oC 30 minut i sama nie wiem?! Ale i tak nie zależnie od tego jak, cieknąć Ci

Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

Jak w temacie - przetwory robię w ogromnej ilości każdego roku, ale dopiero w tym roku spróbowałam pasteryzacji w piekarniku. Do tej pory - gary z wrzątkiem, wyparzanie wrzątkiem itd - generalnie masakra. Po dniu walki, zaliczonej depresji dżemowej i wieczorze dalszej walki mam parę pytań o

ka_thy :)

ka_thy napisała: > Słoiki pasteryzuję. Robię to w piekarniku w temp. 125 st. na termoobiegu. > Mniej więcej 15-20 minut. O szczegóły pasteryzacji w piekarniku chcę Cię zapytać. Nigdy nie pasteryzowałam w ten sposób, zawsze tradycyjnie w garnku to robię, ale aż mnie korci, aby spróbować

Re: prosty sposób

Mamo Róży, to się nazywa ruszt :P A mój piekarnik jest nieco chłodniejszy - ok. 125-150 stopni. Wkładam słoiki z lekko zakręconą pokrywką i trzymam ok. 15-20 minut. Te 15-20 minut to orientacyjnie, bo zależy to też od wielkości słoika. Zawsze sprawdzam, czy ogórki zaczynają zmieniać kolor a w

Re: Nie tak do końca nie....

W piekarniku to już nie pasteryzacja a sterylizacja. Temperatura od 100 do 120'C.

Re: próbował ktoś wekować w zmywarce?

;twistoffach". Połączenie jest szczelniejsze, ale jednorazowe - przy otwieraniu gumowe fałdki się odkształcają. Jak dla mnie 70 stopni w zmywarce to trochę za mało na skuteczną pasteryzację słoika. Co innego garnek, w którym trzymam jedzenie parę godzin, a co innego słoik na zimę. Moja mama robiła weki w kotle na

Re: Sok z jabłek

Wg poczciwej Kuchni Polskiej (1987 wydanie XXVII) mozna :) Produkcje soku pomine, a dalej: ' wlac sok do wygotowanych lub wyprazonych w piekarniku butelek, pozostawiajac okolo 4cm wolnej przestrzeni od otworu butelki.' Poczym nastepuje opis procesu pasteryzacji (mowa jest o 20 min od chwili

Re: ka_thy :)

Pasteryzuję przetwory w piekarniku już od kilku lat i zawsze to robię na oko :D Po prostu jakoś nie po drodze mi zapisać, a po roku już nie pamiętam. :) 1. Nagrzewam wcześniej piekarnik 2. Słoiki stawiam na ruszcie - mieści się 6 słoików. Nie daję dodatkowo wody. 3. Te 15-20 minut to orientacyjnie

Re: dzienna stawka żywieniowa

dyktuje byle się wieczko wklęsło:) Ja to robię w piekarniku www.sciaga.pl/tekst/60927-61-sterylizacja_i_pasteryzacja jeśli chcesz dokładny przepis (zachęcam do własnych inspiracji i odkrywania smaków) to znalazłam takie coś www.cojemy.pl/przepis-na/ratatouille.html

Re: automat do pasteryzacji

Jak masz duuuużą kuchnie lub spiżarnię, nadmiar kasy i kochasz przydasie - czemu nie :) Jeśli nie masz tego wszystkiego co powyżej - to nie wiem, czy warto. Wystarczy garnek :) Ponoć są sposoby pasteryzacji w piekarniku czy zmywarce - tego ostatniego nie znam szczegółow - chetnie bym się o

Re: POMOCY !!! skończył mi się gaz w butli, a

; Pasteryzacja w piekarniku - do brytfanny nalewamy wody (ok. 2 cm wysokości), słoiki stawiamy, pilnując by nie stykały się ze sobą. Piekarnik ustawiamy na 140 st. C. • Czas pasteryzacji mierzymy od momentu zawrzenia wody lub ogrzania piekarnika do właściwej temperatury. • Po zakończeniu pasteryzacji

Re: Jakie sloiki do przetworow?

jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku pros > ze? ech, krok po kroku mowisz ..:) Ja na oko wiec z krok po kroku zawsze mam problem tu kilka wskazowek poserbaby.com/recipes/14/pasteurizing srednio ok 1h tam stoja Tez zalezy od wielkosci sloika i rodzaju wkladu ( np salatki

Re: Bardzo mi się podoba, baaardzo :-) N/t

a gdyby tak uzyc miesa z golonki - mozna wtedy chyba odpuscic te skóry? A może ktos ma doswiadczenie z pasteryzacją w piekarniku, ciekawa jestem czy to sie sprawdza?

Re: Jak zawekować pomidory?

O Jezuuuu.... dobrze, że nie straciłaś wzroku. To wyprażanie słoików o których pisałam dotyczy pustych słoików, wymytych w gorącej wodzie (lub w zmywarce na 70C) i wstawionych otwartych do piekarnika i nagrzanie do 120C a potem kilkanascie minut w gorącym piecu. Nigdy nie wypiekałam pełnych

Re: glupie pytanie mam

Ja ostatnio wekowałam tarte buraczki i szału dostałam, gdy połowa słoików nie chciała się zassać (wciąż odskakiwało wieczko). Na forum "Kuchnia" wyczytałam o pasteryzacji w piekarniku: ustawić słoiki na blaszce, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 130st. Wyłączyć w momencie

Re: dyniowy dżem - pasteryzacja?

W piekarniku mi pasteryzacja nie wychodzi, więc polecam gotowanie :) Tak na wszelki wypadek. Co prawda tez preferuję zakręcenie gorącego wyrobu i postawienie do góry kołami, no ale jak nie zdało egzaminu, to dogotować je, zaszkodzić pewnie nie zaszkodzi smakowi :) -- Naukowcy są zgodni, że mrówka

Re: "Mniam-Mniam" Kto ma dostęp? - Prośba

Zakręcać i wypiekać w piekarniku przez 20 min w temp. 180 C. Następnie słoiki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia dnem do góry. Tyle jesli chodzi o pasteryzacje w piekarniku ;))) jeśli więcej pisz na gazetowy pzw

konfitury , dżem z truskawek

Proszę o Wasze sprawdzone przepisy . I moje pytanie odnośnie pasteryzacji słoików - lepiej w garnku i wodzie czy też lepiej w piekarniku umieszczać słoiki do pasteryzacji . B.

POMOCY !!! skończył mi się gaz w butli, a

Pomóżcie. Skończył mi się gaz w butli (jak na złość w niedzielę) Jestem w trakcie pasteryzacji słoików z mięsem, teraz to miało być 3, ostatni raz. Jedyna nadzieja w tym że mi pomożecie. Mam jeszcze do dyspozycji piekarnik elektryczny, ale nigdy nie pasteryzowałam w piekarniku słoików. Jak to

wekowanie w piekarniku

Witam, Bardzo prosze o opis wekowania w piekarniku elektrycznym. musze zabrac jedzenie na tydzien i chcialabym wykorzystac piekarnik do pasteryzacji, zamiast gotowac godzine sloiki. Prosze o info jaki program najlepiej uzyc, jakiej temp, jak dlugo? I czy mozna uzyc normalnych sloikow, takich

Re: ptasia grypa ma i swoje dobre strony

piekarniku ? a jesli tak to czy też w 85 st bo w opcji pasteryzacja u mnie w piekarniku wyskakuje 160 st (oczywiscie można zmnieszyć temp) - przed pasteryzacja zakręcam wieczka lekko czy mocno ( skoro potem dokręcam ?)

Re: Pasteryzujecie słoiki w piekarniku z termoobi

Może się mylę - wydaje mi się, że pasteryzacja polega na zabiciu bakterii pod wpływem wysokiej temperatury, więc jeśli gotuję np. kompot, to bakterie giną w trakcie gotowania. I jeśli przelewam gorący kompot do słoików, zakręcam i zakrętka na zasadzie różnicy ciśnień się zasysa tak, że zamknięcie

zakrętki

czemu sądzisz, że nie będą się nadawały do powtórnego użycia? piekarnik grzeje się tylko od dołu. To wygodny dla mnie sposób pasteryzacji, ale bardzo doświadczona w tej kwestii nie jestem, więc chętnie się czegoś dowiem.

Re: Owoce w słoikach:)

jak się pasteryzuje. Przed mrożeniem fasolkę powinno się zblanszować, odsączyć i zapakować do woreczków. Przy wekowaniu podgotowuje się i wkłada do słoików i zalewa wywarem i pasteryzuje w piekarniku. Przy obu wariantach przygotowanie fasolki do obróbki jest takie same i bez względu na rodzaj

Sałatka szwedzka

marchwi utartej na tarce 1/2 dkg pieprzu Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować. Mieliśmy małe słoiki więc pasteryzowaliśmy 10 minut. Jeśli chodzi o pasteryzację, to nim słoiki zostaną wyniesione to na ok. 2 dni pozostawiamy w kuchni. Pasteryzujemy wieczorem i zostawiamy je w

Re:z jablek-czarne owoce bzu

wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Zakręcone słoiki można zapasteryzować w sposób klasyczny lub też dokonać tzw. suchej pasteryzacji (wstawić słoiki do ciepłego piekarnika na ok. 20-30 min. i zostawić do ostygnięcia, aż do zassania pokrywki). mam zamiar zrobic test marmoladowy:-) -- * Vistula * gram

Re: multiaga

Mam piekarnik z opcją pasteryzacja ( z tego co wyczytałam w instrukcji temp. to 160 stopni - można podwyższyć lub obniżyć jak kto chce , ja zostawiam tak jak jest, piekarnik grzeje wtedy od dołu i hula w środku gorące powietrze). Pasteryzuje w ten sposób wszystkie przetwory i jeszcze nigdy mi się

Re: pasteryzowanie przetworów

A ja pasteryzuję w piekarniku. Mam elektryczny z opcją pasteryzacji. Wkładam słoiki na blachę, do której leję niewielką ilość wody (na około 1 cm). Podgrzewam w piekarniku przez różny czas zależny od ilości słoików, ich rozmiarów i rodzaju przetworów. -- Bułane i deresze pstre, kasztanki

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Dziękuję,logiczne-ma Pani rację a proszę mi jeszcze powiedzieć jak jest ze słoikami zakręcanymi ,bo czytałam ,zeby nie dokręcać na siłę (musi powietrze uchodzić?!).Uparłam się na piekarnik ponieważ chcę wekowac mięso a w piekarnik wejdzie mi duzo słoików.Wekowanie mięsa (3 dni-w sumie ok 4 godzin).

Re: Kulinarnie-przetwory

Maliny zasypalam cukrem- na 6 kg owocow 2 kg cukru, czyli 1 do 3. 10 minut lekkiego gotowania, by owoce sie rozpadły, sok z cytryny dla zachowania koloru i gorace bach do sloiczkow.Pasteryzacja 10 min i do góry dnem pod kocyk.Jak komus przeszkadzaja pestki, powinien goracy mus przetrzec i na nowo

Re: Wekowanie w piekarniku

forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,46980545,47007493,Re_wprzeklete_sloiki.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,30321638,30324322,Re_potrzebuje_rady.html

Re: Luuudzie - jakiej agresji???????????

Napisałaś - ponad miesiąc: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46310482&a=46325844 Jaki wrzątek? Mówimy o sterylizacji w PIEKARNIKU a nie PASTERYZACJI w kąpieli wodnej. Skoro lubisz stać nad...no cóż...każdy ma swoje dziwactwa. Ja wstawiam do kombiwara i idę oglądać film albo czytać

wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Witam.Mam pytanie (sporo się naczytałam i mam mieszane mysli) czy mozna wekowac w piekarniku mięso w słoikach na gumę i klamrę?Ponoć w 100 stopniach juz się topią a na innej stronie podaja ze mozna do 140 stopni.Jak to jest?Prosze o praktyczne porady.

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

dzikistaw napisał(a): > czy mozna wekowac > w piekarniku mięso w słoikach na gumę i klamrę? kiedys jak bylo duzo sloikow to tylko je do piekarnika wstawialam na wyzsza blaszke i do niej wlewalam wode, a juz gotowe od razu wyjmowalam z niego, postawienie na reczniku zapobiega pekania

Re: naturalne pektyny - skąd?

OK. Dżemy może da sie takzrobić, jesli wkładam do wyparzonych słoików wrzącą mase. Ale kompoty? jeśli wkładam do słoika wiśnie, porzeczki, czy truskawki, zalewam woda, dosypuję cukier... i co? Zakręcam i odstawiam do góry dnem? Bzdura! Zgadzam się, że pasteryzacja w garnku z woda jest

pasteryzowanie w piekarniku

Chcę się upewnić - 120 st, ok.1 godziny to będzie ok? Zamierzam tak potraktować pomidory w cząstkach bez skóry i pestek w słoikach litrowych. Ale w wyszukiwarce doczytałam się, że ktoś na blachę, na ktorej stawia słoiki wlewa 1-2 cm wody. Czy tak trzeba? I czy to konieczne? Podobno są piekarniki z

Re: ciekawe menu na imprezę

kilka cienkich plasterków słoniny. Wstawić blachę z pasztetem do innego naczynia z wodą i dopiero piec w piekarniku - zapobiega to zbyt mocnemu rumienieniu się spodu pasztetu. Ukończyć pieczenie, gdy tłuszcz zaczyna wsiąkać w masę, a brzegi pasztetu odstają od boków formy. Dopiero po całkowitym

Re: Etykietki na przetwory

nie ma sprawy :) szczerze mowiac znalazlam przypadkiem te naklejki :) co do pasteryzacji to zbieram sposoby :) Ostatnio slyszalam o wykorzystywaniu w tym celu piekarnika z termoobiegiem. Na razie i tak wszystko co robie jest zjadane "na biezaco". W kazdym razie dziekuje i pozdrawiam

Re: Podbijam

wyprazonych w piekarniku sloiczkow, zakrecam i do gory nogami do wystygniecia :-) Robi sie naprawde blyskawicznie. Mialam tylko obawy czy wytrzyma bez pasteryzacji, ale wszyscy moowia, ze spokojnie :-) POWODZENIA!! -- Pozdrawiam Sylwia

Re: Słoiki

Mogą być mokre,ja wyprażam w temp.150 stopni przez 15 min.Pokrywki też możesz wyprażyć,nie musisz ich gotować.Wstawiam wszystko do nagrzanego piekarnika.Nawiewu nie mam więc chyba niepotrzebny ;) Gorący dżem wkładam do ciepłych słoików,zakręcam od razu,stawiam do góry dnem na ręczniku,zawijam i

Re: jak się pasteryzuje przetwory na zimę?

w garnku. Słoiki najlepiej ustawiać tak, aby się ze sobą nie stykały i nie bezpośrednio na dnie piekarnika, ale na blasze - w trakcie pasteryzacji zwykle coś wykipi i później trudno doszorować piekarnik.

Re: kombiwar - halogen oven

Tesco za 111,3 zł (promocja trwa nadal). Kupiłam go jako połączenie prodiża i piekarnika z termoobiegiem, szczególnie do pieczenia ciasta oraz suszarki do warzyw. Nigdy nie traktowałam go jako przyspieszacza gotowania posiłków. A reklamy trzeba zawsze brać z pewną rezerwą, bo wyolbrzymiają możliwości

"Mniam-Mniam" Kto ma dostęp? - Prośba

Mam wielką prośbę. Czy ktoś ma dostęp do tego serwisu i mógłby sprawdzić informacje dotyczące pasteryzowania w piekarniku elektrycznym? >>>MniamMniam.pl / Gotowanie to sztuka! - Sałatka z czerwonej kapusty ... Ta pasteryzacja na sucho w piekarniku,to... Elwira Całe teksty opinii są

Zdjęcia - pasteryzacja w piekarniku