Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Witajcie! Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. Dla mnie to lepsza opcja niż tradycyjna pasteryzacja na mokro, wchodzi więcej słoików na raz i robi się to szybciej. Ale chyba coś poszło nie tak. Zrobiłam brzoskwinie w syropie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i

Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Witajcie! Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. Dla mnie to lepsza opcja niż tradycyjna pasteryzacja na mokro, wchodzi więcej słoików na raz i robi się to szybciej. Ale chyba coś poszło nie tak. Zrobiłam brzoskwinie w syropie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Dziękuję za wszystkie porady. Że też mi nie przyszło do głowy dokręcić słoiki po wyjęciu ich z piekarnika... A jeśli chodzi o czas pasteryzacji w piekarniku, to ta godzina to taka uniwersalna do wszystkich przetworów? Bo w tradycyjnej pasteryzacji, czyli gotowaniu słoików, są podane różne czasy, np

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

przede wszystkim stanowczo za krótko. Powinno si ę trzymać w piekarniku około godziny i to od zagrzania słoików. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia. Wieczka powinny się wklęsnąć.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

hazo, oczywiscie drewniana deske tez mozna to tego uzyc, tylko ze ona sie formuje pod wplywem ciepla, dlatego wole sciereczke(recznik):) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jak wstawiłaś przestudzone do zimnego piekarnika na 30 minut i 150 stopni to moim zdaniem nawet się nie zagrzały porządnie. Gorące przetwory do gorącego piekarnika.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

No właśnie nie podokręcałam, bo wydawało mi się, że musiały się zamknąć... Teraz już będę wiedziała, mądry Polak po szkodzie...

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jeśli nie podokręcałaś tych wieczek, to jakim cudem miały się utrzymać? Oczywiście, że trzeba było je dokręcić!

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja robię ogórki konserwowe. Zalewam gorącą zalewą i takie gorące wstawiam do piekarnika - pasteryzuję 15 minut do pół godziny w zależności od wielkości słoika.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Tak, ponieważ pH pomidorów jest powyżej 4,2. To nie jest żywność niskokwaśna i dlatego lepiej dodatkowo utrwalić termicznie taki produkt.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

A ja wcale nie pasteryzuję ogórków konserwowych, tylko zalewam gorącą zalewą i pod kocyk. Od 20 lat tak robię i ani jeden się nie zepsuł i co najważniejsze są twarde i roboty mniej.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja po zapakowaniu do słoików wstawiam do nagrzanego piekarnika otwarte słoiki i trzymam tak z pół godziny, potem lekko zakręcam i trzymam jeszcze jakiś czas. Wyjmuję gorące i od razu zakręcam mocno. Nic mi się do tej pory nie zepsuło (robię tak od wielu lat), pokrywki elegancko się "wciągają".

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

a co jeśli po wlaniu bardzo gorących pomidorów zakręciłam na maxa słoiki, odwróciłam do góry dnem, nic nie ciekło, zassały się, czy powinnam jeszcze pasteryzować? jeśli tak, to czy mogę w piekarniku takie mocno dokręcone? że też nie przeczytałam tego wątku wczoraj...

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

vailima napisała: >Znalazłam gdzieś informację, że można pasteryzować słoiki w piekarnik > u. , tylko mysle ze ktos zapomnial napisac ze tam tez dodaje sie na blacze wode i wystawia sie sie gorace sloiki na recznik(gazete), a nie zostawia sie ich tam do ostudzenia! -- "wer wind

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Ja sama nie robię, ale moja mama pasteryzuje w temperaturze 120 stopni, chyba ponad godzinę. Wstawia dobrze dokręcone słoiki, pasteryzuje i potem zostawia w piekarniku do wystygnięcia. Są tak zamknięte, że czasem mam problem z odkręceniem.

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

mhr2 napisała: > , tylko mysle ze ktos zapomnial napisac ze tam tez dodaje sie na blacze wode i > wystawia sie sie gorace sloiki na recznik(gazete), a nie zostawia sie ich tam do ostudzenia! > > Nigdy nie wlewam wody na blachę przy pasteryzowaniu w piekarniku. Kiedyś

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Znawczynią nie jestem, ale ja pasteryzuję krócej, kilkanaście minut, sprawdzam takie gorące, czy wieczko jest zassane - nie ma potrzeby dokręcać, tak jak piszesz - jak jest zassane, czyli wklęsłe, to znaczy, że trzyma. Takie gorące wyciągam z piekarnika, stawiam do góry nogami na ścierce i tak

Re: Pasteryzacja w piekarniku - mam problem

Jeśli wkładasz do zimnego piekarnika, to czekasz aż temperatura osiągnie 150 stopni i potem pasteryzujesz jeszcze godzinę (jak tyle, choć niektórzy krócej). W każdym razie to co Ty zrobiłaś nie zdążyło się zapasteryzować. Wkładasz lekko dokręcone słoiki, po wyciągnięciu dokręcasz (są b. gorące, ale

Pasteryzacja w piekarniku

Znalazłam wiele wątkow, co i jak pasteryzowac, ale jakos nie udało mi sie wysupłać z nich wiedzy na temat pasteryzacji w piekarniku. Jak to się robi? Podpowiedcie. Chcialabym pasteryzować mięso i warzywa, może też owoce. Dziekuję z góry za pomoc!

pasteryzacja w piekarniku

mam pytanie: czy gdy słoiki wklada się do piekarnika to od kiedy liczyć czas pasteryzacji

Pasteryzacja w piekarniku- jak?

Zawsze gotuje , ale słyszałam o pasteryzacji w piekarniku , stąd moje pytania: - czy wkładamy do zimnego piekarnika? - jaką temp. nastawiamy i czy z termoobiegiem? - ile pasteryzujemy te słoiki(tzn. np. ogórki czy buraki itd.) - kiedy wyjmujemy słoiki, czy z ciepłego piekarnika , czy czekamy aż

Re: Alergia pokarmowa a podróż...

a próbowałaś pasteryzacji w piekarniku? Gotowe potrawy do słoika, słoik do piekarnika, piekarnik na 170 stopni i gotowe. W necie są opisy takiej pasteryzacji. Ja tylko taką stosuję jeśli mam coś do zawekowania. -- Sprawdzone przepisy dla alergików. kuchniabezalergii.blogspot.com/

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: Pasteryzacja w piekarniku- jak?

Tutaj znajdziesz www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=8

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

ja wszystko gotuje :-) i zostawiam do wystudzenia w wodzie mam przkre doswiadczenie z pasteryzacja w piekarniku - pekniete sloje, poparzenia i zmarnowane czas i produkty normalnie sloe zakrecam, ale nie na sile:-) -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: wiosnyaniwidu

wstawieniem do piekarnika i wytworzyło się zbyt wysokie ciśnienie. Słoiki zakręca się lekko, jak zresztą przy każdym rodzaju pasteryzacji, a dokręca po wyjęciu z garnka czy piekarnika i stawia do góry dnem.

Re: pasteryzacja

Czyli, rozumiem, sposób dobry jak lodówka się zepsuje. Dzięki! musze popróbowac z tradycyjną pasteryzacją ale i tu doświadczenia brak. Podobno można w piekarniku, czy to bezpieczne? nie chciałabym go wymieniać. Bo na gotowanie w garach, pominąwszy brak odpowiednio dużego, to chyba się nie piszę.

Re: jabłka uprużone

Moze lepiej do sloika i do piekarnika?Znaczy pasteryzacja w piekarniku. -- Kuchenne Pogaduszki

Re: pastryzacja przetworow, awaria!

Odwróć słoiki do góry nogami to znaczy postaw na wieczkach.Jak coś będzie się wysączać to znaczy ,że się nie zamknęły.No i czy od razu wyjęłaś słoiki po pasteryzacji z piekarnika, czy stygły w piecu i jak dlugo pasteryzowałaś?

a nie lepiej na sucho w piekarniku?

A ja ci polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku - wygodniej, skuteczniej i więcej słoików na raz zapasteryzujesz, jako iż piekarnik większy jest od garnka. Metoda znaleziona w necie , którą sama stosuję. 1. Przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych

Re: weki

Ja na wakacje nigdy nie robiłam, bo to nie ma większego sensu. Robiłam dla dziecka, które wyjechało na studia na drugi kraniec Polski ( żeby mieć pewność, że cokolwiek je). Używałam słoików typu twist, a to ze względu na łatwiejszą pasteryzacje: 3 razy po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120

Re: do kaszki mleczno ryżowej

120 stopni?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiesz jakie będzie ciśnienie w słoiku po 60 minutach? Ja od lat pasteryzuję przetwory w piekarniku elektrycznym ale w temp. ciut poniżej 100 stopni tak żeby zawartość nie gotowała się jak piekielnym kotle. Pasteryzacja klasyczna to gotowanie w wodzie a ta wrze w 100

Re: Wekowanie dla początkujących

A ja podpowiem, że lepiej nie zakręcać mocno. I nie przesadzać z temperaturą (spalą się gumki na powierzchni wieczek). Najlepiej tak delikatnie przykręcić, leciutko. Później słoiki chwycą w piekarniku. Przy mocnym przykręceniu (czyli jak przy standardowej pasteryzacji) - kipią, ze względu pewnie na

Re: Mąż w delegacji, a żona w kuchni :-)

gotowe dania, czyli łącznie z ziemniakami, kaszą, ryżem, trzeba było dokupic tylko surówkę czy warzywo na parę. Nie dodaje się cebuli, śmietany i mąki. Bezpieczeństwo zapewnia trzykrotna pasteryzacja, ale np. w piekarniku to niewiele roboty. I rzeczywiście wychodzi taniej, smaczniej, zdrowiej, tylko dużo

pastryzacja przetworow, awaria!

hej! mam spory problem z pasteryzacja słoikow. Rzecz w tym, ze po jej wykonaniu (w piekarniku), nakretki zrobiły się wklęsłe ale słoiki dosc łatwo mozna odkrecic. naprawde nie wiele sily to wyaga ( nawet dla mnie, a jestem drobna). Dzis słoiki sa chłodne, pasteryzowałam wczoraj. czy to oznacza, ze

Re: weki-dlaczego się popsuły?

proces na tym, że przez godzinę pasteryzuje się słój z zawartością. Odstawia do ostudzenia. Po 24 godzinach powtarza się proces i tak z nowu po 24 godzinach. Takie postępowanie zapewnia, że każda konserwa mięsna przygotowana w warunkach domowych nie powinna się popsuć. Proces pasteryzacji zabija tylko

Re: weki porada potrzebna

tutaj pełno wątków o pasteryzacji było więc poszukaj bo ja, jak piasałam, dużego doświadczenia nie mam a dopiero nabywam. Tu gdzieś na forum, albo po sąsiedzku, przeczytałam że można robić weki wrzucając do słoika gorącą potrawę, zakręcasz i stawiasz do góry dnem aż do ostygnięcia. I to wszystko

Re: czas pasteryzacji nie ma nic wspolnego z ilos

wydaje mi sie, ze gdy czytalam o pasteryzacji, w paru miejscach znalazlam ostrzezenie, zeby nie trzymac w goracej wodzie (lub piekarniku) zbyt dlugo, bo sie zawatrosc zagotuje i moga sie zmienic walory smakowe. Tzn obawiam czy jezeli potrzymam moje ogorki kiszone zbyt dlugo to zrobia mi sie

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

wyjaławiała zakrętki oraz słoiczki? Bo jeżeli wystarczy to zrobić (przemęczę), a potem trochę spirytusu i od razu zamknąć (obrócić?), to ja sobie daruję pasteryzację w piekarniku.

Fasolka i pasteryzowanie

pasteryzowanie w piekarniku. Mniej roboty niż w garnku z wodą. Pasteryzujemy mniej więcej tak: Pasteryzacja w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

> Bo to dziwne, że po b. silnym (facet z krzepą, nie ja) zakręceniu > wszystkie dżemy mi wykipiały ze słoików. Nigdy, ale to nigdy nie zakręca się mocno słoików do pasteryzacji. Zakręca się je lekko aby powietrze znajdujące się w słoikach miało ujście. Dokręca się dopiero po wyjęciu z

Re: Śliwki węgierki marynowane

Myślę, że chodzi o pasteryzację w piekarniku - bez wody- ale nie mam pewności

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

Tradycyjnie smażone :) Niskocukrowe, bo ostatnio mam ochotę na bardziej kwaskowe dżemy. Normalnie też robiłam tak, że wysokocukrowe dżemy obracałam jedynie i wsio. A te się boję, bo mają może 5-10% cukru. Ostatecznie mogę się też pobawić w pasteryzację wodną, ale to robota na długo. Chyba będę

Pasteryzacja konifitur w toku-pyt za 100 p

Usmazylam dzisiaj truskawkowe konfitury, wypelnilam kilka sloikow (po innych przetworach, sloiki oczywiscie umyte, wyparzone, itp) i pasteryzowalam je wg rad z tej strony: www.beawkuchni.com/2010/06/przetwory-truskawkowe-i-slow-kilka-o-pasteryzacji.html Najpierw myję słoiki i zakrętki i odstawiam

Re: Puree dyniowe do sloika

ja robię wg spsobu z netu "Pasteryzacja w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim

Re: Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

O Boziu,w 180 stopniach to nawet przetwórnie nie pasteryzują. W tak wysokiej temperaturze ani guma ani uszczelki w zakrętkach nie wytrzymają. A pasteryzacja w garnku z wodą,to 100stopni Celsjusza,bo w takiej wrze woda. Po kilkuletnich doświadczeniach z pasteryzacją w piekarniku elektrycznym

Re: glupie pytanie mam

Nie musisz gotowac w garze- wlej do formy do ciasta 1-2 cm wody wstaw słoiki, piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki

jedzenie do słoików - przepisy

zasycha albo się rozwala . Dlatego proszę o kilka przepisów i jakiś prosty sposób na ich pasteryzację . Ostatnio pasteryzowałam w piekarniku . Wyszły ok ,nie zepsuły się ,ale długo to trwało - kilka dni .z kolei wszystkie gotowane słoje ,zawsze mi puszczały . Co do zapytań "po co " . Ja akurat

Na sucho w piekarniku

Ja polecam metodę pasteryzacji na sucho w piekarniku - wygodniejsza, skuteczniejsza i bezpieczniejsza. Najpierw wypiekasz puste słoiki - dokładnie umyte i wysuszone wstawiasz do zimnego piekarnika, rozgrzewasz do 120-130°C i wypiekasz przez ok. 15 - 20 minut. Potem wyjmujesz, ale uważaj, żeby

Re: Usychający kwiat lipy, czekanie na deszcz

Oo drozdzowki z jagodami mmm,ryz z jagodami,koktajl:)Albo jagody w soku wlasnym-do sloika,zasypac cukrem i pasteryzowac-swietna metoda to pasteryzowanie w piekarniku-wlasnie z truskawkami tak robilam. www.beawkuchni.com/2010/06/przetwory-truskawkowe-i-slow-kilka-o-pasteryzacji.html -- Kuchenne

Re: Czy ???

można też pokusic się o pasteryzację w piekarniku. Poustawiać zimne słoiki na rusztach i włączyć ogrzewanie z odpowiednią temperaturą. Efekt ten sam,a ciut mniej kłopotliwe...

Re: jagody - kiedy będą najlepsze?

Zdrowe, dojrzałe jagody (po przebraniu) po odsączeniu wsypuję do słoików, tak, żeby się dość ciasno ułożyły (w czasie pasteryzacji i tak zmniejszają objętość). Zasypuję cukrem (tak na oko, ale można policzyć ok. 2-3 łyżki cukru na słoik 0,25 l). Postrząsam, żeby cukier trafił wszędzie. Słoiki

Re: pasteryzacja grrrrrr!!!!

Jak Ci ciekną to kwestia przykrywek czy słoików a nie pasteryzacji! Ja w zaszłym roku pierwszy raz pasteryzowałm w piekarniku i było super ale kurcze zapomniałam w jakiej temp. i ile czasu i tak na oko zrobiłam to w 120oC 30 minut i sama nie wiem?! Ale i tak nie zależnie od tego jak, cieknąć Ci

ka_thy :)

ka_thy napisała: > Słoiki pasteryzuję. Robię to w piekarniku w temp. 125 st. na termoobiegu. > Mniej więcej 15-20 minut. O szczegóły pasteryzacji w piekarniku chcę Cię zapytać. Nigdy nie pasteryzowałam w ten sposób, zawsze tradycyjnie w garnku to robię, ale aż mnie korci, aby spróbować

Do pasteryzujących w piekarniku pytań kilka

Jak w temacie - przetwory robię w ogromnej ilości każdego roku, ale dopiero w tym roku spróbowałam pasteryzacji w piekarniku. Do tej pory - gary z wrzątkiem, wyparzanie wrzątkiem itd - generalnie masakra. Po dniu walki, zaliczonej depresji dżemowej i wieczorze dalszej walki mam parę pytań o

Re: Nie tak do końca nie....

W piekarniku to już nie pasteryzacja a sterylizacja. Temperatura od 100 do 120'C.

Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

czas przygotowań znacznie się skróci: „Ja np. gotowałam na 2 tygodnie - pół dnia (a raczej same się gotowały albo piekły w piekarniku)”. Im więc wcześniej przyswoisz tajniki pasteryzacji, tym prędzej nacieszysz się odpoczynkiem. A potem już z górki: "Na miejscu - śniadanie - co kto

Re: prosty sposób

Mamo Róży, to się nazywa ruszt :P A mój piekarnik jest nieco chłodniejszy - ok. 125-150 stopni. Wkładam słoiki z lekko zakręconą pokrywką i trzymam ok. 15-20 minut. Te 15-20 minut to orientacyjnie, bo zależy to też od wielkości słoika. Zawsze sprawdzam, czy ogórki zaczynają zmieniać kolor a w

Re: próbował ktoś wekować w zmywarce?

;twistoffach". Połączenie jest szczelniejsze, ale jednorazowe - przy otwieraniu gumowe fałdki się odkształcają. Jak dla mnie 70 stopni w zmywarce to trochę za mało na skuteczną pasteryzację słoika. Co innego garnek, w którym trzymam jedzenie parę godzin, a co innego słoik na zimę. Moja mama robiła weki w kotle na

Re: Sok z jabłek

Wg poczciwej Kuchni Polskiej (1987 wydanie XXVII) mozna :) Produkcje soku pomine, a dalej: ' wlac sok do wygotowanych lub wyprazonych w piekarniku butelek, pozostawiajac okolo 4cm wolnej przestrzeni od otworu butelki.' Poczym nastepuje opis procesu pasteryzacji (mowa jest o 20 min od chwili

Re: ka_thy :)

Pasteryzuję przetwory w piekarniku już od kilku lat i zawsze to robię na oko :D Po prostu jakoś nie po drodze mi zapisać, a po roku już nie pamiętam. :) 1. Nagrzewam wcześniej piekarnik 2. Słoiki stawiam na ruszcie - mieści się 6 słoików. Nie daję dodatkowo wody. 3. Te 15-20 minut to orientacyjnie

Re: automat do pasteryzacji

Jak masz duuuużą kuchnie lub spiżarnię, nadmiar kasy i kochasz przydasie - czemu nie :) Jeśli nie masz tego wszystkiego co powyżej - to nie wiem, czy warto. Wystarczy garnek :) Ponoć są sposoby pasteryzacji w piekarniku czy zmywarce - tego ostatniego nie znam szczegółow - chetnie bym się o

Re: dzienna stawka żywieniowa

dyktuje byle się wieczko wklęsło:) Ja to robię w piekarniku www.sciaga.pl/tekst/60927-61-sterylizacja_i_pasteryzacja jeśli chcesz dokładny przepis (zachęcam do własnych inspiracji i odkrywania smaków) to znalazłam takie coś www.cojemy.pl/przepis-na/ratatouille.html

Re: POMOCY !!! skończył mi się gaz w butli, a

; Pasteryzacja w piekarniku - do brytfanny nalewamy wody (ok. 2 cm wysokości), słoiki stawiamy, pilnując by nie stykały się ze sobą. Piekarnik ustawiamy na 140 st. C. • Czas pasteryzacji mierzymy od momentu zawrzenia wody lub ogrzania piekarnika do właściwej temperatury. • Po zakończeniu pasteryzacji

Re: Bardzo mi się podoba, baaardzo :-) N/t

a gdyby tak uzyc miesa z golonki - mozna wtedy chyba odpuscic te skóry? A może ktos ma doswiadczenie z pasteryzacją w piekarniku, ciekawa jestem czy to sie sprawdza?

Re: Jak zawekować pomidory?

O Jezuuuu.... dobrze, że nie straciłaś wzroku. To wyprażanie słoików o których pisałam dotyczy pustych słoików, wymytych w gorącej wodzie (lub w zmywarce na 70C) i wstawionych otwartych do piekarnika i nagrzanie do 120C a potem kilkanascie minut w gorącym piecu. Nigdy nie wypiekałam pełnych

Re: Jakie sloiki do przetworow?

jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku pros > ze? ech, krok po kroku mowisz ..:) Ja na oko wiec z krok po kroku zawsze mam problem tu kilka wskazowek poserbaby.com/recipes/14/pasteurizing srednio ok 1h tam stoja Tez zalezy od wielkosci sloika i rodzaju wkladu ( np salatki

Re: glupie pytanie mam

Ja ostatnio wekowałam tarte buraczki i szału dostałam, gdy połowa słoików nie chciała się zassać (wciąż odskakiwało wieczko). Na forum "Kuchnia" wyczytałam o pasteryzacji w piekarniku: ustawić słoiki na blaszce, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 130st. Wyłączyć w momencie

Re: "Mniam-Mniam" Kto ma dostęp? - Prośba

Zakręcać i wypiekać w piekarniku przez 20 min w temp. 180 C. Następnie słoiki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia dnem do góry. Tyle jesli chodzi o pasteryzacje w piekarniku ;))) jeśli więcej pisz na gazetowy pzw

Re: dyniowy dżem - pasteryzacja?

W piekarniku mi pasteryzacja nie wychodzi, więc polecam gotowanie :) Tak na wszelki wypadek. Co prawda tez preferuję zakręcenie gorącego wyrobu i postawienie do góry kołami, no ale jak nie zdało egzaminu, to dogotować je, zaszkodzić pewnie nie zaszkodzi smakowi :) -- Naukowcy są zgodni, że mrówka

konfitury , dżem z truskawek

Proszę o Wasze sprawdzone przepisy . I moje pytanie odnośnie pasteryzacji słoików - lepiej w garnku i wodzie czy też lepiej w piekarniku umieszczać słoiki do pasteryzacji . B.

POMOCY !!! skończył mi się gaz w butli, a

Pomóżcie. Skończył mi się gaz w butli (jak na złość w niedzielę) Jestem w trakcie pasteryzacji słoików z mięsem, teraz to miało być 3, ostatni raz. Jedyna nadzieja w tym że mi pomożecie. Mam jeszcze do dyspozycji piekarnik elektryczny, ale nigdy nie pasteryzowałam w piekarniku słoików. Jak to

wekowanie w piekarniku

Witam, Bardzo prosze o opis wekowania w piekarniku elektrycznym. musze zabrac jedzenie na tydzien i chcialabym wykorzystac piekarnik do pasteryzacji, zamiast gotowac godzine sloiki. Prosze o info jaki program najlepiej uzyc, jakiej temp, jak dlugo? I czy mozna uzyc normalnych sloikow, takich

Re: ptasia grypa ma i swoje dobre strony

piekarniku ? a jesli tak to czy też w 85 st bo w opcji pasteryzacja u mnie w piekarniku wyskakuje 160 st (oczywiscie można zmnieszyć temp) - przed pasteryzacja zakręcam wieczka lekko czy mocno ( skoro potem dokręcam ?)

zakrętki

czemu sądzisz, że nie będą się nadawały do powtórnego użycia? piekarnik grzeje się tylko od dołu. To wygodny dla mnie sposób pasteryzacji, ale bardzo doświadczona w tej kwestii nie jestem, więc chętnie się czegoś dowiem.

Re: Pasteryzujecie słoiki w piekarniku z termoobi

Może się mylę - wydaje mi się, że pasteryzacja polega na zabiciu bakterii pod wpływem wysokiej temperatury, więc jeśli gotuję np. kompot, to bakterie giną w trakcie gotowania. I jeśli przelewam gorący kompot do słoików, zakręcam i zakrętka na zasadzie różnicy ciśnień się zasysa tak, że zamknięcie

Re: Owoce w słoikach:)

jak się pasteryzuje. Przed mrożeniem fasolkę powinno się zblanszować, odsączyć i zapakować do woreczków. Przy wekowaniu podgotowuje się i wkłada do słoików i zalewa wywarem i pasteryzuje w piekarniku. Przy obu wariantach przygotowanie fasolki do obróbki jest takie same i bez względu na rodzaj

Sałatka szwedzka

marchwi utartej na tarce 1/2 dkg pieprzu Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować. Mieliśmy małe słoiki więc pasteryzowaliśmy 10 minut. Jeśli chodzi o pasteryzację, to nim słoiki zostaną wyniesione to na ok. 2 dni pozostawiamy w kuchni. Pasteryzujemy wieczorem i zostawiamy je w

Re: multiaga

Mam piekarnik z opcją pasteryzacja ( z tego co wyczytałam w instrukcji temp. to 160 stopni - można podwyższyć lub obniżyć jak kto chce , ja zostawiam tak jak jest, piekarnik grzeje wtedy od dołu i hula w środku gorące powietrze). Pasteryzuje w ten sposób wszystkie przetwory i jeszcze nigdy mi się

Re:z jablek-czarne owoce bzu

wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Zakręcone słoiki można zapasteryzować w sposób klasyczny lub też dokonać tzw. suchej pasteryzacji (wstawić słoiki do ciepłego piekarnika na ok. 20-30 min. i zostawić do ostygnięcia, aż do zassania pokrywki). mam zamiar zrobic test marmoladowy:-) -- * Vistula * gram

Re: pasteryzowanie przetworów

A ja pasteryzuję w piekarniku. Mam elektryczny z opcją pasteryzacji. Wkładam słoiki na blachę, do której leję niewielką ilość wody (na około 1 cm). Podgrzewam w piekarniku przez różny czas zależny od ilości słoików, ich rozmiarów i rodzaju przetworów. -- Bułane i deresze pstre, kasztanki

Re: Kulinarnie-przetwory

Maliny zasypalam cukrem- na 6 kg owocow 2 kg cukru, czyli 1 do 3. 10 minut lekkiego gotowania, by owoce sie rozpadły, sok z cytryny dla zachowania koloru i gorace bach do sloiczkow.Pasteryzacja 10 min i do góry dnem pod kocyk.Jak komus przeszkadzaja pestki, powinien goracy mus przetrzec i na nowo

Re: Luuudzie - jakiej agresji???????????

Napisałaś - ponad miesiąc: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46310482&a=46325844 Jaki wrzątek? Mówimy o sterylizacji w PIEKARNIKU a nie PASTERYZACJI w kąpieli wodnej. Skoro lubisz stać nad...no cóż...każdy ma swoje dziwactwa. Ja wstawiam do kombiwara i idę oglądać film albo czytać

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Dziękuję,logiczne-ma Pani rację a proszę mi jeszcze powiedzieć jak jest ze słoikami zakręcanymi ,bo czytałam ,zeby nie dokręcać na siłę (musi powietrze uchodzić?!).Uparłam się na piekarnik ponieważ chcę wekowac mięso a w piekarnik wejdzie mi duzo słoików.Wekowanie mięsa (3 dni-w sumie ok 4 godzin).

Re: naturalne pektyny - skąd?

OK. Dżemy może da sie takzrobić, jesli wkładam do wyparzonych słoików wrzącą mase. Ale kompoty? jeśli wkładam do słoika wiśnie, porzeczki, czy truskawki, zalewam woda, dosypuję cukier... i co? Zakręcam i odstawiam do góry dnem? Bzdura! Zgadzam się, że pasteryzacja w garnku z woda jest

pasteryzowanie w piekarniku

Chcę się upewnić - 120 st, ok.1 godziny to będzie ok? Zamierzam tak potraktować pomidory w cząstkach bez skóry i pestek w słoikach litrowych. Ale w wyszukiwarce doczytałam się, że ktoś na blachę, na ktorej stawia słoiki wlewa 1-2 cm wody. Czy tak trzeba? I czy to konieczne? Podobno są piekarniki z

Re: Etykietki na przetwory

nie ma sprawy :) szczerze mowiac znalazlam przypadkiem te naklejki :) co do pasteryzacji to zbieram sposoby :) Ostatnio slyszalam o wykorzystywaniu w tym celu piekarnika z termoobiegiem. Na razie i tak wszystko co robie jest zjadane "na biezaco". W kazdym razie dziekuje i pozdrawiam

Re: ciekawe menu na imprezę

kilka cienkich plasterków słoniny. Wstawić blachę z pasztetem do innego naczynia z wodą i dopiero piec w piekarniku - zapobiega to zbyt mocnemu rumienieniu się spodu pasztetu. Ukończyć pieczenie, gdy tłuszcz zaczyna wsiąkać w masę, a brzegi pasztetu odstają od boków formy. Dopiero po całkowitym

Re: Wekowanie w piekarniku

forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,46980545,47007493,Re_wprzeklete_sloiki.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,30321638,30324322,Re_potrzebuje_rady.html

Re: Podbijam

wyprazonych w piekarniku sloiczkow, zakrecam i do gory nogami do wystygniecia :-) Robi sie naprawde blyskawicznie. Mialam tylko obawy czy wytrzyma bez pasteryzacji, ale wszyscy moowia, ze spokojnie :-) POWODZENIA!! -- Pozdrawiam Sylwia

Re: Słoiki

Mogą być mokre,ja wyprażam w temp.150 stopni przez 15 min.Pokrywki też możesz wyprażyć,nie musisz ich gotować.Wstawiam wszystko do nagrzanego piekarnika.Nawiewu nie mam więc chyba niepotrzebny ;) Gorący dżem wkładam do ciepłych słoików,zakręcam od razu,stawiam do góry dnem na ręczniku,zawijam i

wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Witam.Mam pytanie (sporo się naczytałam i mam mieszane mysli) czy mozna wekowac w piekarniku mięso w słoikach na gumę i klamrę?Ponoć w 100 stopniach juz się topią a na innej stronie podaja ze mozna do 140 stopni.Jak to jest?Prosze o praktyczne porady.

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

dzikistaw napisał(a): > czy mozna wekowac > w piekarniku mięso w słoikach na gumę i klamrę? kiedys jak bylo duzo sloikow to tylko je do piekarnika wstawialam na wyzsza blaszke i do niej wlewalam wode, a juz gotowe od razu wyjmowalam z niego, postawienie na reczniku zapobiega pekania

Re: jak się pasteryzuje przetwory na zimę?

w garnku. Słoiki najlepiej ustawiać tak, aby się ze sobą nie stykały i nie bezpośrednio na dnie piekarnika, ale na blasze - w trakcie pasteryzacji zwykle coś wykipi i później trudno doszorować piekarnik.

"Mniam-Mniam" Kto ma dostęp? - Prośba

Mam wielką prośbę. Czy ktoś ma dostęp do tego serwisu i mógłby sprawdzić informacje dotyczące pasteryzowania w piekarniku elektrycznym? >>>MniamMniam.pl / Gotowanie to sztuka! - Sałatka z czerwonej kapusty ... Ta pasteryzacja na sucho w piekarniku,to... Elwira Całe teksty opinii są

Re: kombiwar - halogen oven

Tesco za 111,3 zł (promocja trwa nadal). Kupiłam go jako połączenie prodiża i piekarnika z termoobiegiem, szczególnie do pieczenia ciasta oraz suszarki do warzyw. Nigdy nie traktowałam go jako przyspieszacza gotowania posiłków. A reklamy trzeba zawsze brać z pewną rezerwą, bo wyolbrzymiają możliwości

Zdjęcia - pasteryzacja w piekarniku