Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: ajwar - czy pasteryzować ?

Pasteryzować. Czas trwania zależy od wielkości słoika i składu - w internecie można znaleźć wiele przepisów na potrawy udające ajwar.

Pasteryzowanie potraw

Mam pytanie odnośnie pasteryzowania obiadków dla niemowląt. Do niedawna wszystko było ok, ale teraz jak zrobię dla mojej córeczki 6 słoiczków (bo tyle mniej więcej wychodzi po uparowaniu całego koszyczka warzyw), zamknę i postawię do góry dnem, nie zawsze te obiadki nadają się do spożycia za kilka

Re: Pasteryzowanie potraw

A bardzo musisz je trzymać poza lodówką? Domowa sterylizacja nie załatwi wszystkiego, co mamy na skórze, co w powietrzu lata i się dostaje do słoiczka. I to się potem jednak trochę mnoży i psuje.

Re: Pasteryzowanie potraw

Przetwory z TM dla dziecka zawsze trzymam w lodówce... Może coś było wtedy nie tak ze składnikami. Ostanio zrobiłam 5 słoiczków. Zgodnie z zaleceniami delikatnie posoliłam i nie popsuły się. A i dziecku bardziej smakowało... Dziś zrobiłam kolejne 5 na cały tydzień, zobaczymy. -- morowa to dziewuch

Re: Pasteryzowanie potraw

No ale właśnie wszystkie przepisy na obiadki z książki "Thermomix dla najmłodszych" są bez soli (niemowlęta nie powinny w ogóle jej jeść) i powinno się to trzymać (wg książki). Cukier dodaję do deserków, też nie zawsze złapie. -- morowa to dziewucha...

Re: Zupy

potrawy trzykrotnie pasteryzowane spokojnie przechowuję przez pół roku ( więcej nie miałem okazji sprawdzić). Takie potrawy przygotowuję od lat i jeszcze nie miałem przypadku że jakaś potrawa uległa zepsuciu. pozdrawiam wszystkich i kierowców też TIR-ÓW których bardzo szanuję Andrzej Lublin sp7zx@o2.pl

Re: wkład do gotowania na parze

model bodajże Clatronica i świetnie się sprawdzał przez kilka lat, także do pasteryzowania przetworów. Dobrym rozwiązeniem jest też garnek do gotowania na parze, coś w tym rodzaju (obrazek przykładowy) gotowanie.intelishop.pl/pic/_bp716.jpg Generalnie parowanie potraw/warzyw bardzo polecam, nawet

Re: ile mleka po roku?

nabiału ew. drugą (albo nie). Mleko krowie bezpieczniej jest podawać w potrawach; i koniecznie przegotowane (zwłaszcza jeśli nawet nie pasteryzowane). Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Re: Maja oszalała na punkcie....

Annb, moja jedna lubi ale nie może, druga może, bezbiegunkowa, do tego twarożek zwędzi z kanapek, śmietankę zliże z sałaty, a mleczko lubi nie pasteryzowane, takie prosto od krowy najbardziej. Na pasteryzowane kręci nosem. Ale ona taka wsiowa dziewczyna, zwyczajna potraw z pola.

Re: Cukinia i bakłażan na zimę.

to przy okazji mrożenia wielu potraw z ich dodatkiem, także gotowych (zrobionych w domu na zapas) dań chińskich czy indyjskich. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Mięta

Polecam zrobienie syropu mietowego, który później może przydać Ci się do różnych innych potraw, deserów itp :) Przygotuj: 20-30 gałązek mięty 2 l wody 50 dag cukru 1.Wodę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy garnek z kuchenki i do jeszcze gorącej wody wkładamy miętę. Mieszamy i odstawiamy całość na

Re: w jaki sposób wysłać żywność?

Potrawy typu bigos, zupy, mięso w sosie możesz spokojnie włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować - niedługo - jakieś 10 min wystarczy. Takie słoiki mogą jakiś czas stać w lodówce później. Pozdrawiam

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych warunkach to jest niewykonolne. To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absolutnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci.

Czosnkoleczo etc.

{Kk345}: ... Na pewno piszesz o potrawie z cebulą, która nie została zapasteryzowana? ... Na pewno była pasteryzowana i blanszowana - i to bez cebulowych ingrediencji : forum.gazeta.pl/forum/w,309,126909747,126961213,Cukinia_lekkostrawna_choc_oczosnkowana.html

wekowanie zup, tyndalizacja

różnych potraw, nie mogę jednak doczytać czy taka np. tyndalizacja prócz tego że wybije wszystkie bakterie, to czy nie wybije wszystkich wartości odżywczych? Czy takie 3dniowe pasteryzowanie ma sens czy zupy nie będą miały specjalnej wartości? Tutaj m.in. jak wygląda proces: prawdziwypreppers

Re: Mąż w delegacji, a żona w kuchni :-)

Pasteryzacja w niewielkim stopniu zabija wartości (tylko witaminy termolabilne a i to nie zawsze, bo np. aby zabic witaminę C potrzeba długotrwałego działania wysokiej temperatury). Jest najzdrowszą formą konserwacji. Potrawy pasteryzuje się twardawe, żeby doszły w samym procesie pasteryzacji

Re: Obiady - zapas w zamrażarce

. leniwe wyszły okropne, bez porownania ze świeżymi, zupy zważone, schabowe bez chrupiącej panierki, ble. A mrożone warzywa to juz w ogóle jakoś sobie nie wyobrażam. Jeśli okres nie jest za długi, np 2 tygodnie, to, moim zdaniem, o wiele lepiej sprwdzą się słoiki "pasteryzowane". Tzn do

Re: z mm na zwykłe mleko

Jeśli ma Pani obawy lepiej wprowadzić mleko w postaci potraw na bazie mleka : budyń, placki, naleśniki. Można też zacząć podawać inne produkty nabiałowe: pasty np.: do pieczywa, sery, twaróg, kefir, jogurt, maślankę, kluski, pierogi leniwe itd. Nie powinno się mieszać mleka modyfikowanego ze

cukinia

Mandy, ja gotową potrawę z cukinii zamrażam; później mam mniej pracy. Oczywiście octu nie dodaję do potraw. Nie wiem, nigdy tak nie robiłam, ale może trzeba obraną i odpestkowaną cukinię pokroić, posolić, odczekać aż puści sok, a potem ciasno ułożyć w słoikach i pasteryzować? Później dodać do

Re: Czy nie przesadzam?

Dziecko stopniowo ma jeść to ,co dorośli. może być tak ,ze dorośli będą jeść takie potrawy żeby i dziecko mogło je jeść(czasami wystarczy tylko nieco zmodyfikować). Nie należy podawać zwłaszcza małym dzieciom potraw smażonych (ale jeśli zje raz na jakiś czas to dramatu nie będzie). Mleko krowie

Przechowywanie potraw z awokado

Czy potrawy z awokado można bez uszczerbku na ich jakości, smaku i koncystencji mrozić albo pasteryzować? A awokado z gotowanym ziemniakiem? Jutro będę robić takie puree progeniturkowi i zastanawiam się, jak potraktować resztę, bo nijak nie jestem w stanie zrobić 1 łyżki potrawy

Re: Lody malinowe

to takie maliny jak często robi się na zimę - maliny zasypane cukrem i pasteryzowane ok 15 minut w słoiczkach. Zima jak znalazł do różnych potraw.

Re: Jej wysokość truskawka

MUS Z TRUSKAWEK 6 kg. truskawek, 0.6kg. cukru, sok z dwóch cytryn, 1. Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na

Re: A może by tak wątek kulinarny II

MUS Z TRUSKAWEK 6 kg. truskawek, 0.6kg. cukru, sok z dwóch cytryn, 1. Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na

Re: Letnie przetwarzanie

U mnie ta pasta paprykowa, to obok pomidorowych przetworów, podstawowy przetwór warzywny. Tak jak pomidory obrane ze skórki, pokrojone, pomieszane z czosnkiem i bazylią, tak i pasty używam do wielu potraw. Pomidorów używam do zup, sosów, zapiekanek, pizzy, jajecznicy, sałatek z dodatkiem zielonej

Re: dlaczego zepsuły mi się buraczki?

Cytryna to nie stereotyp, niektóre osoby nie mogą jeść potraw z octem! Albo nie lubią. Buraczki były za krótko pasteryzowane dlatego się zepsuły, dla takiego słoiczka 20-25 min to akurat.

Re: pyt. do mam pasteryzujących zupki

Dziecku nie pasteryzuję, tylko zamrażam. Ale kiedy wyjeżdzamy na narty, albo latem na południe Europy, pasteryzuję potrawy dla nas. Gotuję słoiki z potrawą 3 dni po 1 godzinie. ostatniego dnia na maksa zakręcam słoik i odwracam do góry dnem. Nie zdarzyło się nigdy do tej pory, zeby potrawa nie

Re: szybka rada w spraiw mleka

prosto od krowy - pyszne!. Do kawy, kakao, owsianki dodaję mleko Polskie, bo jest tańsze a w potrawie smak ma mniejsze znaczenie, a do picia w szklance - Zimne. Nie gotuję żadnego mleka. Pasteryzacja zabija bakterie i wystarczy. UHT to syf, źle smakuje i ma gorsze wartości odżywcze.

Re: weki porada potrzebna

tutaj pełno wątków o pasteryzacji było więc poszukaj bo ja, jak piasałam, dużego doświadczenia nie mam a dopiero nabywam. Tu gdzieś na forum, albo po sąsiedzku, przeczytałam że można robić weki wrzucając do słoika gorącą potrawę, zakręcasz i stawiasz do góry dnem aż do ostygnięcia. I to wszystko

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

> Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych > warunkach to jest niewykonolne. > To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absol > utnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci. Technologia

Re: Wyrzucanie jedzenia

Kilka lat temu więcej wyrzucaliśmy, powód? chyba za duzo na raz kupowaliśmy nie planując konkretnych potraw, które chcemy zrobić. Obecnie kupując planuje konkretne potrawy, wędliny kupuje lepsze, często podsuszane więc leżą dłużej i nie ślimaczą sie. Poza tym przestałam wylewać zupy,sosy bo nawet

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Dlaczego NIE karmicie sloiczkami?

przygotowywane potrawy. Afera z MOMem pokazała, ile sobie robią z jakości potraw dla dzieci wielkie koncerny. Tu cytowany artykuł: dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/

Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania

a pasteryzujesz 3 razy. Przerwa miedzy posteryzacjami 24 godziny. Wtedy gina wszyscy potencjalni producenci jadu kiełbasianego

Re: Gotowanie zharmonizowane

porcjach. Nie zawsze mamy z mężem ochotę na taką samą kolację ale dzięki planowaniu, zamrażaniu, pasteryzowaniu nigdy nie jest to problemem. Zawsze mam w domu chleb (piekę sama) i ze 2 potrawy na zimno typu śledzie w śmietanie, galareta, sałatka jarzynowa, więc nawet, gdybym nie miała weny materiały na

Re: dlaczego zepsuły mi się buraczki?

dziwi mnie ze nie dostalas dobrej odpowiedzi, bo ta strona jest z tego znana wlasnie na temat buraczkow, osobiscie uzywam soli i octu nie pasteryzuje jak pisane, ale tez nie polewam olejem(oliwa) co do cytryny jadam dziennie ale do niektorych potraw wole ocet, ta cytryna to stereotyp dla

Re: jedzenie w Anglii :/

zaopatrujemy sie juz w nie najblizszym sklepie) dodatki w jedzeniu > Ja akurat sobie chwale ze chocbym kupila w najwiekszej desperacji Pot Noodle to nie bedzie pelne glutaminianu, jak polska chinska zupka :0 tylko ze przyznam ze gotowych potraw to raczej nie kupuje- nie mam takiego nawyku - wpolsce

Re: pasteryzacja

tak, pytam o coś, o czym czytałam kiedyś na forum. Czyli gorącą potrawę wrzuca się do słoika, zakręca i odwraca dnem do góry, zostawia do ostygnięcia. Rozumiem, że w ten sposób usuwa się powietrze ze słoika. Pokrywki "zasklepiają" się i nie da się ich swobodnie odkręcić. Nigdy nie

wekowanie, pasteryzacja

Tak, wiem, ten wątek przewijała się nie raz ale w żadnym temacie nie znalazłam odp na moje pytanie: czy można pasteryzować potrawy z sosem przyrządzonym z dodatkiem jogurtu lub chudej śmietany? Czy można wekować potrawy praktycznie bez tłuszczu, np gotowanego kurczaka? Pytam, ponieważ większość

dla Momas i wszystkich z Warszawy:)

Oto pierwszy raz zaprasza na przekąskę, lunch, coś słodkiego, coś do picia już nie w wirtualnym świecie. Chciałbyś spróbować jak smakują niektóre prezentowane na blogu eksperymentalne potrawy? Masz dietę, alergię, jesteś weganinem albo unikasz nabiału lub cukru czy glutenowych zbóż? Próbujesz oswoić w

Re: Re nieskorzanka

żeby barszcz był zakwaszony. Ostatni > o znalazłam wigilijny barszcz sprzed roku, był bardzo dobry, nikt nie poznał ze > jest taki ,,wiekowy'' wrzucanie gorącej potrawy do słoika i zakręcanie go aby dłużej przetrwało jedzenie to też jest odmiana pasteryzacji...

Pytanie o pasteryzację

Potrawy z mieskiem trzeba 3 razy pasteryzować. A jak jest np z zupą z kluskami jajecznymi? Albo np zupa bez mięsa ale gotowana na wywarze z mięsa? Z góry dzięki za odp

Re: dziewczyny kiedy mleko krowie?

w UK i inszych zagramanicznych krajach zdrowemu dziecku (bez podejrzen o nietolerancje alergie etc) mleko krowie jako dodatek do potraw wprowadza sie po 6mcu a po roku mozna podawac jako napoj. mleko pasteryzowane, o jak najwyzszej zawartosci tluszczu. -- Dorbe litewórki nei są złe! Zajrzyj, a

Re: papryka - zielona - na zimę

Ten pomysł spodobał mi się z dwu powodów: 1 - miałabym TERAZ mniej pracy. Prawie wcale. Tyle, że przed mrożeniem trzeba blanszować, czy tak? Robisz to? Bo jakoś nie napisałeś. To może jakaś ściema jest? 2 - papryki będą jakby świeższe, może nie rozmiękczone pasteryzowaniem. Do wszelkich potraw

Re: "transport" jedzenia (miesa)

sosem i pasteryzujesz/2 razy/.Ja nie ryzykowałabym wożenia zamrożonych potraw,a szczególnie,że będziesz je musiała jeść przez kilka dni.

Re: Praskie nowości kulinarne

veto. Procedura rozpatrywania wniosku trwa ok. 3 tygodni, a dzielnicowe limity na wyszynk jeszcze nie zostały wyczerpane. Parivar już anonsuje procenty w karcie, ale będą banalne - pasteryzowane piwa, wódki, tekile, łiski itp. z koncernów. Indyjskie La Bono musiało paść. Lokal oferowal 99 potraw w tym

Re: sloik w mikrofali

Po pierwsze, słoik nie powinien byc zakręcony czy zamknięty podczas gotowania,a po drugie-musisz byc pewna co do jakości słoika. Jesli przeszedł wczesniej obróbkę połączoną z pasteryzowaniem- to juz nie popęka. Nówka moze spłatac psikusa i zalejesz kuchenkę potrawą.Mnie pękła i

Re: mięso z weka

Masz racje, pałeczki jadu w środowisku beztlenowym i w cieple zmieniają formę ale pewnie nie od razu na zabójczą. Ale! Warto przypominać o jadzie że jest, że "zaciągnięty" słoik z mięsem to nie to samo co słoik z wiśniami, bo jak wiadomo nie zawsze na święta wszystkie przygotowane potrawy

Re: cukinia z ziolami? Mrożona botwina?

alfa36 napisała: > Jak zrobic cukinię z ziołami? Ja robię tak - przepis znalazłam kilka lat temu w "galerii potraw" Składniki: 1. 2 kg cukinii młodej (kupuję taką wielkości ogórka) 2. ½ szklanki cukru białego lub trzcinowego 3. bazylia świeża lub suszona (daję obydwie) 4. 1

Re: Jak pasteryzowac?

tak jak napisałaś, pasteryzowanie zamknietych słoików w garnku z wodą-Ja zamykałam słoiki na ciepło a do garnka lałam od razu wrzątek i od zagotowania 10 min na duże słoiki. Jednak potrawy pasteryzowane tracą trochę na wartości więc raczej zamykałam na ciepło i trzymałam w lodówce-5-6 dni nie

Re: Przyczyna pasozytow

Zapomnialam dodac: nalezy takze odstawic produkty mleczne. Karmic piersia do roku zycia a potem robic potrawy ze swierzych warzyw i owocow. Mleko i jego produkty z pasteryzowanego mleka okradaja nas z wapnia . Tylko niepasteryzowane mleko ma przyswajalne wapno. Ale nawet surowe mleko trrzeba

Póki co mamy w zasadzie wyborór. Póki co......

mara571 napisała: > mnie sie wydaje , ze podstawowy problem to lenistwo. W koncu mozna gotowac w do > mu, nie kupowac gotowych potraw doprawionych chemia wszelkiego rodzaju. > I w Polsce i w Niemczech kupuje jarzyny i owoce na targu od chlopow. Robie nada > l przetwory, ale troche inne

Re: Przechowywanie własnych obiadków

zatrucie.. przy okazji zmieniając smak potrawy -- Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...

Jasne!

, czerwona - tyle... Czosnek, mięso, czy kiełbasę, cebulę, pieczarki - dodaję w trakcie przygotowywania potrawy. Ważne dla mnie jest to, by nie napełniać słoików składnikami, które dostępne sa w zimie i nie kosztują fortuny. W tym roku też zrobiłam. Tak, że do dzieła. Pozdrawiam :)

Re: pastreryzacja jedzenia dla 7mies

wygodniej jest mrozić, składniki nie traca wartości odżywczych, przy pasteryzowaniu oprócz gotowania potrawy dochodzi jeszcze czas kiedy jest podgrzewana przy pasteryzowaniu..jeżeli używa się pojemniczków przeznaczonych do mrozenia i mikrofali, do tego szczelnych mozna w nich nie tylko

Re: wekowanie zupy

Oczywiście można wszystko wekować. Potrawy z mięsem wymagają jednak tyndalizacji. Polega ona na tym,aby zabić różne bakterie oraz ich formy przetrwalnikowe. Dlatego procedura musi być dość rygorystycznie przestrzegana. Wszystkie czasy podane na słoiki 0,9 litra. 1 dzień pasteryzujemy przez 1

Re: mleko krowie

natomiast wszedzie (no pewnie to nieco przesada;) indziej - dzieciom niealergicznym, bez skazy etc; mleko krowie w malych ilosciach jako dodatek do potraw (nalesniki, sosy, manna, platki) wprowadza sie po 6stym mcu, jak kazdy inny skladnik po roku mozna podac jako napoj, najlepiej mleko

Re: A może by tak wątek kulinarny III

,ale najlepiej będzie jeśli przed dosypaniem kolejnej porcji cukru spróbujemy,bo być może uznamy,że więcej cukru potrawa nie potrzebuje.Podobnie z imbirem,ma być tylko tłem dla gruszek,ma być wyczuwalny,ale nie dominujący. 6. Na koniec dodajemy cynamon...niewiele,ma on tylko dodać aromatu naszy konfiturom i

Re: wekowanie, pasteryzacja

> znalazłam odp na moje pytanie: czy można pasteryzować potrawy z > sosem przyrządzonym z dodatkiem jogurtu lub chudej śmietany? Jezeli zjesz je w ciagu 3-4 dni to ok. Jezeli chcesz trzymac dluzej, to dodaj smietane/jogurt po podgrzaniu. >Czy można wekować potrawy praktycznie bez

Re: Zaszczuta przez alergię

Re: Jakie mleko stosujecie do potraw dla 14miesie mamciulka-nikulka 26.11.08, 10:48 Odpowiedz kolina74 napisała: Mieszkam za granica kupuje mleko w plastikowych > butelkach, jest pasteryzowane i sterylizowane, To pasteryzowane czy sterylizowane? Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktu do

Re: ser feta jest szkodliwy???

jedz na zdrowie to na co masz ochote(pomin potrawy z surowego miesa).Ja jem wszystkie sery i plesniowe tez.Kto takie bzdury opowiada o tych serach?W PL wszytkie sery sa produkowane z mleka pasteryzowanego.

Re: czy ciepła oliwa zapasteryzuje suszone pom?

a zapasteryzowalać?? W Galerii Potraw jest przepis i jest zalecane pasteryzowanie, jak większości zapraw. Ja też robilam w tym roku pomidory suszone i zalewalam gorącą oliwą, pasteryzowalam 15 min.

Re: marchewka i jabłuszko

Właśnie przez problemy kupkowe zaczęłam jej to podawać. Dzis jej podałam gotowane jabłuszko i przetarte przez sitko. Rewelacyjne bo do tego ciepłe a ona chyba lubi cieplejsze potrawy. Ale wcinała. Za kilka dni podam jej gotowana marcheweczkę z działki mamy. W słoiczku sa przecież pasteryzowane więc

Re: kolorowo w sloiku

MOJA CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ Przepyszna surówko-sałatka do dań mięsnych, oraz potraw z jaj. • cukinia 1,5 - 2 kg • papryka czerwona lub mieszana 2 strąki • cebula 1 szt • woda 5 szkl • ocet 10 % 1/2-2/3 szkl • sól 2 płaskie łyżki • cukier 5 płaskich łyżek

ususz więc w piekarniku - jeśli masz ;-)

Na papierze do pieczenia - jak grzyby - w 100 st przy lekko uchylonych dzrwiczkach, polowki wzdluz rozkrojone susz. Oczywiscie mozesz uudusic na maśle (ale sklarowanym!) lub oliwie i zapakowac doprawione do słoików i pasteryzować, ale to po prostu jedna potrawa będzie...

Mięso do słoików

Którą potrawę miesną można pasteryzować. Czy to musi byc coś z sosem typu gulasz czy np. mogą być same kotlety mielone albo schabowe. Czy mięso powinno być w czymś (sosie, rosole)zanurzone. Słyszałam też, że nie można pasteryzować potraw z cebulą i śmietaną bo wtedy szybko się psują. Wiem

Oszczędność vs Marnotrawstwo

. ;) Puenta- jestem zaszokowana i zasmucona brakiem szacunku do jedzenia. My - i Wy również-szanujemy pieniądz, jedzenie, dajemy sobie rady na różne potrawy, dajemy rady co zrobic by nie wyrzucać jedzenia ale rozsądnie wykorzystac resztki a wlaściciele warzywniaków (pewnie tak jest w całej Polsce) wyrzucają

Tradycyjnie, czyli żurek z proszku

Większość z nas marzy, aby na świątecznym stole znalazły się potrawy, jakie pichciły kiedyś nasze mamy i babcie. Niestety, domowy żurek wypierają pasteryzowane zupy w kartonie. A wielogodzinne pieczenie ciast zamienia się w ekspresowe wymieszanie gotowej sproszkowanej mikstury. miasta

Re: z cyklu przetworowanie-pomidory

pomidory pozbawiam gniazd , zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki , zalewam gorącą solanką dla poprawienia smaku dodałam czosnek i suszoną bazylię zalewa to : na litr wody 20 g soli(łyżka stołowa) pasteryzowałam ok.20 minut Shalu takich pomidorów można używać do bardzo wielu potraw; świetnie

Re: Ogórki z chilii - sałatka za ostra mimo wszys

dodać chili - wlać do ogórków. Wymieszać ocet z cukrem i zagotować - dodać do ogórków i wymieszać. Pozostwić na 12 godzin. Ogórki nakładać do słoików i mocno zakręcać. NIE PASTERYZOWAĆ. Oto cały przepis, ja robię tą sałatkę od 6 lat, jest super. Jeśli lubisz ostre potrawy to pewnie będzie Ci smakowała.

0górki w zalewie chilli

słoiczków i zalać tą zalewą w której były ogórki.Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Jeżeli ktoś nie lubi ostrych potraw proponuję wsypać połowę porcji chili. Nie pasteryzować! pierwsza kwestia, któr mi spokoju nie daje to to, ze nie ma tu mowy o wodzie zalewa składa się z octu i ogromnej ilości

słoiki i przechowywanie potraw

ryzykowne? dotąd robiłam do ok 4 dni i było wszystko ok. czy lepiej wszystko pasteryzować czy może mrozić? -- worlds apart

Re: Pasteryzujecie słoiki w piekarniku z termoobi

W sprawie denka masz rację, chodziło mi o zakrętkę :), a w sprawie pasteryzacji - tylko niewiele potraw da się tak utrwalić, większośc jednak wymaga pasteryzowania.Ważne jest też to, czy masz dobrą piwnicę; miałam znajomych, którzy np zasypywali owoce sezonowe cukrem ( z muszkami, jakimiś

Dziś będzie sola z grzybami pieczona

1/2 kg filetów soli 30 dag do 1/2 kg grzybów, dzis miałam pasteryzowane podgrzybki, ale mozna uzyc kurek lub pieczarek łyzka masła cebula pół szklanki śmietany do zup i sosów 10 dag sera żółtego zioła prowansalskie (ja mam młynek do ziół wiec te zioła były zmielone, ale to nie jest konieczne) pół

witaj

aromatyczna i smaczna olejem i przyprawami. To juz wystarczy.Lepiej trzymaj to przykryte by inne potrawy w lodówce nie nabrały śledziowo-cebulowego zamachu. Możesz też to trzymac w chłodzie poza lodówką. Nawet szybciej "dojdzie". Zalewasz olejem jakim chcesz,byle nie za mocno aromatycznym i

Re: jak pijesz piwo jak jabol, to ci obojętne, pi

Gość portalu: re napisał(a): > teraz widziałem - z tym że nie > próbowałem - nowe piwo z browaru Koźlarz bodaj, pod tytułem Żywe (nie jest > pasteryzowane) - może jest ciekawe, tym bardziej że dostali znak 'Slow Food', > który przyznawany jest potrawom/produktom o dobrej jakości

Re: Co na cieplo-16 os, beda po pracy, szybko i t

pani.serwusowa napisała: > Na 16 osób, to o jakiejkolwiek potrawie byśmy nie napisali, to każdy > gar będzie za mały. Były podane ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Myslę, ze mój gar do bigosu / pasteryzowania słoików by wystarczył. A tak w ogóle to bym się zastanawiał nad jakąś

Jecie gotowce?

mięsa czy sos do sałatki w proszku to dla mnie zupełne nieporozumienie. Jak już ktoś wkłada wysiłek w przygotowanie potrawy, to jaki jest problem w zrobieniu sosu? Tego fixowego winegreta też trzeba przecież rozrobić z wodą/oliwą/octem. Trwa to może minutę krócej niż zrobienie własnego. A jak ktoś nie

Re: jakie przyprawy dla niemowlat?

cherrie napisała: > no tak czytam, ze niektore z Was zamrazaja potrawy dla dzieci. Tylko mnie sie z > awsze wydawalo, ze nie ma juz nic gorszego niz gotowiec z zamrazalki. To juz ch > yba lepszy sloiczek? ale skad ta opinia? Sloiczek to dosc mocno obrobiony termicznie i

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa kuchni polskiej; marynowanie grzybów umożliwia ich długie przechowywanie. Najczęściej do marynowania wybiera się małe grzybki zbierane w lesie lub, coraz częściej, hodowane (np. pieczarki). Z leśnych grzybów do marynowania najczęściej stosuje się: opieńki

Re: pasteryzacja zupek

jarzyn, moga reagowac z kwasami zawartymi w potrawie np. w zupce pomidorowej..lepiej juz zaopatrzyć sie w odpowiednie do tego pojemniki lub woreczki, które wcale nie zrujnuja budzetu a pojemniczki będa przydatne w kuch przez lata, po tym jak dziecko wyrośnie juz z papek -- Lady Sybil chrapała cicho

Re: Jul-kaa... mam sprawę ;)

A najsmaczniejsza jest wcale nie posolona! Taka naturalnie słodkawa w smaku! Wiem bo mam cały gar ugotowanej wstępnie do fasoli po bretońsku, ale chyba zmienię zdanie :) W dawnych czasach gdy nie było jeszcze można kupić takiego wyboru potraw wegetariańskich a coś poza serkiem topionym chciałam

Re: pyt. do mam pasteryzujących zupki

Tez mi sie wydaje, ze mrozenie bezpieczniejsze, jesli potrawa ze swiezego towaru, ale jak sie chce np. zabrac przygotowane rzeczy na urlop to tylko pasteryzacja wchodzi w gre. No, ale ja nie mroze, ani nie wekuje czy pasteryzuje wiec sie nie sprzeczac. W kazdym razie, gdybym w robila na zapas to

Potrawy na kemping

przyrządzanie potraw do odgrzania, bo na co dzień preferuję świeżo przyrządzone potrawy. Liczę na Waszą pomoc:)

Re: jedzenie "ze sloiczkow "

potraw, które nijak się ma do "normalnego" jedzenia. Mam synka 5,5m-ca , wcześniak z 35 m-ca, próbowałam od słoiczków i niestety..... zaczęłam sama gotowac i trzech próbach mały wcina po 100-130ml. Gotuję jakąś porcję i na gorąco wkładam do słoiczków po koncentracie - starczy mi na pięc

Re: czerwone winko

nawet trzeba, jeść wszystko. Byle nie przeholować ilościowo (głównie w początkowym okresie) z potrawami wzdymającymi tudzież ciężkostrawnymi. I tyle. :-) -- Zenon (1998) Witek (2001) Emilka (2003) oraz Lucynka- potwierdzona na 100 % :-)

100% racji!

soki w kartonach sa pozbawione NAURALNYCH witamin i mineralow). Kto z Was wie jak laczyc potrawy by wchlanialnosc niektorych pierwiastkow byla lepsza? Kto z Was szuka ekologicznej zywnosci - na szczescie coraz lepiej dostepnej i taniej?

Re: wekowanie, pasteryzacja

wrzucić do wywaru jarzynowego i będzie świetny rosołek., Można również użyć do pasztetów czy innych potraw drobiowych. Pozdrawiam i życzę smacznego Jarek_zielona_pietruszka. -- Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.

Re: Czy ktoś czytał książke - Dieta Stwórcy?

,że owoce morza są nie zdrowe ponieważ żywią się niezdrowymi rzeczami ,oczyszczają wody mórz z niezdrowych substancji.Autor zachęca do jedzenia potraw naturalnie zakwaszonych ponieważ one odbudowują florę bakteryjna jelit.Przez brak odpowiedniej flory w nich zapada się na alergie i wiele,wiele różnych

Re: a po co słoiki na wczasy? jedziesz do dżungli

chemicznie, więc sądzę że na krótką metę nie ma tragedii, zwłaszcza że większość proponowanych dań również do lekkostrawnych nie należy - smażone mięsa w tłuszczu, fasolka po bretońsku, bigos to bomba przecież ciężkie zupełnie nie wakacyjne potrawy! A wakacjach chodzi przecież o oderwanie się od codzienności

Re: Kupiłam fruktozę...

://www.osesek.pl/wiadomosci-i-ciekawostki/dieta-zywnosc/550- nadmiar-cukru-a-tradzik.html portalwiedzy.onet.pl/2011743,10486,info.html lepiej ograniczać wszelkie cukry proste a jeżeli już to dawać owoce w całości jako "słodyczka" lub dla dosłodzenia potrawy, napoju..zreszta nawet one do roku życia dziecka zaleca się ograniczać, zgodnie ze

Wekowanie mięska na wczasy.

Mam ogromną prośbe.Wyjeżdzam na urlpo do Chorwacji.Chciałabym zabrać ze sobą gotowe słoiczki z mięskiem.Chodzi mi o gulasz.Jak długo mam pasteryzować słoiczki żeby mi sie nie zepsuły.Może macie jakieś doświadczenie w tej dziedzinie.Może podpowiecie jakieś potrawy do zawekowania.Jak mam potem

Re: 6,5 miesięczniak nie chce jeść zupek

sie jako dodatek do potraw, po roku jako napok (mleko tluste, pasteryzowane) jesli potwierdzi sie o alergii ( czzy masz podejrzenia do alergii czy tylko nietolerancja?) to sproboj podac hydrolizat białkowy. poki synek jest na piersi, kaszki mozesz podawac na wodzie, jako posilek niemleczny. -- http

Re: pyszne jogurciki

> Zresztą ani ja ani dziecko nie lubimy jogurtów naturalnych. Są > kwaśne i tyle. Używam jako dodatek do potraw jedynie. Prawda, dlatego ja robię, albo kupuje robiony "normalnie", daaawno temu a z 15 lat temu bakoma miała tez taki smak naturalnego, co prawda żelowali go na

Re: Przetwory cd. - kiedy najtańsze pomidory np.?

pasteryzujemy .. takie leczo to dobra baza w zimie na potrawy z makaronem.. mozna dodac tez kawalki cukini( pod koniec) calosc nie mam byc rozgotowana. -- =============== Warsztaty Obiektywnie Boutique

Re: podziwiam

zjadam duzo ryb - plotek - codziennie:) poza tym nie pije - duzo, nie pale - duzo, uprawiam sport - szachy, podrzucam ciezary za (kazdym razem jak wstaje z krzesla) dbam o serce ( nie angazuje sie), jem zdrowe potrawy, ( tylko hermetycznie zapakowane, mrozone, pasteryzowane, UHAcone itp)- no i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pasteryzowanie potraw