Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: pasteryzowanie soków

Ja robiłam sok porzeczkowy w tym roku i butelki rozgrzewałam dodatkowo w piekarniku nalewałam wrzący sok i zakręcałam.

Re: pasteryzowanie soków

Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu produktu do takiej temperatury, zeby zgineły wirusy i rozłożyły się enzymy. Sok z cukrem czy bez może być zapasteryzowany. Poza tym, w jabłkach jest już cukier. Jeśli autorka wątku myśli poważnie o porobieniu zapasów soku na zimę, powinna raczej kupić

pasteryzowanie soków

Mam pytanie - czy można jakoś przedłużyć życie soku, np. jabłkowego wyciśniętego w sokowirówce? Czy możliwe jest w ogóle pasteryzowanie takiego soku w butelkach? Czy to ma sens? Jeśli tak, to ile jest w stanie przeleżeć taki soczek? Mam ogrom jabłek, a znudził mi się już sok z sokownika - za

Pasteryzacja soku z brzozy

Witam, pozyskiwaczy tego cennego soku...jak prawidłowo pasteryzować sok kwaskiem cytrynowym i cukrem? W jakich proporcjach?

Re: Co można zrobić z czereśni?

zapasteryzować ww własnym soku z pestkami lub bez, wersja z pestkami: wkładasz umyte czereśnie do słoika (pełny słoik, lekko upychasz), zalewasz wodą, słodzisz wg uznania i pasteryzujesz bez pestek: drylujesz, posypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok, potem wkładasz do słoików lekko upychając

Re: papryka pieczona w oleju

Co roku robię pieczoną paprykę do słoików. Olej/oliwę mieszam właśnie z sokiem z papryki, dodaję sól, cukier, trochę octu, czosnek, tym zalewam paprykę i pasteryzuję. Nigdy się nie zepsuła.

Re: kapitalistyczne nawyki kuchenne

Większość soków robiona jest z rozcieńczonego koncentratu który nie jest niczym innym jak odparowanym i dobrze jak w wyparkach próżniowych sokiem. Sok 100 procentowy nawet jak jest świeżo tłoczony to musi być pasteryzowany.Proszę wytłumacz mi czym się różni pasteryzacja przemysłowa i to często

Re: A może wątek kulinarny V

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

Ja kiedyś robiłam całe pomidory zalewane takim zagęszczonym sokiem. Robi się sok, pomidorki (takie średnie) sparzyć i obrać ze skórki, wsadzić do słoika, zalać sokiem i pasteryzować ok 45-60 min. Oczywiście można przyprawić według własnego smaku. Ja dodawałam tylko trochę soli i cukru. Pyyyycha

Re: Zagrajmy w pomidora:)

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Zapraszam na zbiory - moje pomidory

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Legalny doping? Tak. Pij sok z buraków!

Witam. Przykro mi to pisać, ale autorka się myli. Soki Cymes i Ogrody Natury są sokami pasteryzowanymi i produkowanymi z zagęszczonych soków z długim terminem przydatności. Niepasteryzowany jest jedynie Marwit. Proszę o precyzyjne informacje dla Biegaczy. Pozdrawiam

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

ja od 3 tygpdni co weekend przerabiam 10 kg pomidorow - pola na przecier polowa od razu na sos, potem do sloikow i jeszcze pasteryzuje chwilke. Przecier robie podobnie jak Alus...sok (tylko mam takie ustrojstwo do przecierania pomidorow to idzie mi migiem)

Re: Jej wysokość truskawka

DŻEM TRUSKAWKOWY 1 kg truskawek, 100 ml soku z porzeczek, 1/2 szklanki cukru Do garnka wlewamy sok z porzeczek i dodajemy cukier, całość podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy truskawki i smażymy je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładamy do suchych słoików, szczelnie je

Re: Będzie większa rada w Raszynie

Co do jabłek jestem za! Niech Urząd jako popitkę do przekąsek zamówi sok jabłkowy pasteryzowany w opakowaniach po 5 litrów. Znam takie punkty w, co w detalu dają litra za 4 złote. Przy dużym zamówieniu może być taniej, bo jabłczane zagłębie pod bokiem.

Re: A może wątek kulinarny V

SZYBKA KONFITURA Z WIŚNI 1 kg wiśni bez pestek, otarta skórka i sok z wcześniej wyszorowanej i sparzonej limonki łyżeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu, 1 kg cukru żelującego 1:1 Zmiksować połowę wiśni, dodać pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz. Wymieszać z cukrem

Re: A może wątek kulinarny V

DŻEM TRUSKAWKOWY 1 kg truskawek, 100 ml soku z porzeczek, 1/2 szklanki cukru Do garnka wlewamy sok z porzeczek i dodajemy cukier, całość podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy truskawki i smażymy je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładamy do suchych słoików, szczelnie je

Re: Jej wysokość truskawka

IMBIROWE GRUSZKI 6 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek, 3 limonki, szklankę cukru, półtorej łyżeczki startego imbiru Sparz limonki, skórkę z jednej zetrzyj na tarce, a z drugiej posiekaj w drobną kostkę (wcześniej usuń białą błonkę). Z obu wyciśnij sok. W dużym rondlu ułóż gruszki, wlej sok

Re: A może wątek kulinarny V

IMBIROWE GRUSZKI 6 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek, 3 limonki, szklankę cukru, półtorej łyżeczki startego imbiru Sparz limonki, skórkę z jednej zetrzyj na tarce, a z drugiej posiekaj w drobną kostkę (wcześniej usuń białą błonkę). Z obu wyciśnij sok. W dużym rondlu ułóż gruszki, wlej sok

Re: Robicie przetwory ?

Ja nie dodaję wody, wiśnie są i tak bardzo soczyste. Zasypuję je cukrem, czekam jakieś 10-12 h aż puszczą sok, nakładam do słoików i pasteryzuję :) Z czereśniami tak się nie da, gdyż są twardsze i mniej soczyste, ale z wiśniami polecam ten sposób.

Re: Najprostszy sposób

Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dokładnie odcisnąć. Wyśmienity sok wypić ze smakiem a surowy miąższ upchać w słoikach przesypując cukrem. Na litrowy słoik jakieś 5-6 łyżek stołowych. Pasteryzować 15 min (od chwili zagotowania wody). Gotowe. -- ---- "Słyszałem kiedyś, że przy

Re: A może wątek kulinarny V

KONFITURY Z CZEREŚNI 1 kg czereśni (najlepiej miodówki lub poznańskiej), 75 dag cukru, sok z 2 cytryn Z umytych czereśni usuń pestki, skrop owoce sokiem z cytryny, zasyp 50 dag cukru i odstaw na noc. Z rana dodaj resztę cukru i powoli podgrzewaj do zagotowania, odszumuj. Odstaw ponownie na noc

Re: weki-dlaczego się popsuły?

Do warzyw dołożyć trochę kwasku cytrynowego/soku z cytryny. Ja dokładam kwasku cytrynowego lub soku z cytryny jak pasteryzuję czerwony starty buraczek na zimę. Wtedy pasteryzuję tylko raz, bo burak przed starciem na tarce już jest ugotowany.

Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? !

ja słyszałam o tym, że wszystkie soki, jakie pijemy w ciąży powinny być pasteryzowane... wiadomo, że z niczym nie wolno przesadzać, jak zjesz tylko trochę to nic się nie stanie, u mnie cytrusy powodują zgagę, mogą też uczulać.

Re: A może wątek kulinarny V

sok z porzeczek i miód. Doprowadź do wrzenia. Umyte czereśnie wydryluj, wrzuć na wrzący syrop i ponownie doprowadź do wrzenia. Rozłóż do małych wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj ok. 10 minut. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

tylko na jeden litrowy słoik - nie pasteryzowałam. Wlałam gorący sok do gorącego słoika, który postawiłam do góry dnem. To co wyszło to był gęsty sok, ale baaaaaaaaaaaardzo smaczny :) Jutro postaram się zrobic ten z przyprawami. Jak znajdę linka do przepisu to wkleję, ale najpierw muszę odzyskac

Re: sok brzozowy

dziennie, skrapiam włosy i skórę na rękach. Nadmiar soku pasteryzuję ale na pewno traci on wiele wartości. W tym roku też zapasteryzuję ale dla próby zrobię sok 1litr i 50 gr. spirytusu. W każdym razie, sok swierzy,pasteryzowany czy inaczej zabezpieczany na zimę, trzeba trzymać w ciemnym słoiku, w ciemnym

Re: Wątek rozpaczliwy 2-co do picia?

cukru jest.. Ale robienie soków jest łatwe, trzeba tylko opanować pasteryzację ;) Np. żurawiny możesz mieć w lodówce bez pasteryzowania, bardzo długo.. -- "Powiadają starzy Cyganie, że Bóg znika, gdy rozgniewają go ludzie, wówczas przychodzi czas magicznych zaklęć i przepowiadania przyszłości

Re: Jej wysokość truskawka

przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików

Re: A może wątek kulinarny V

przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików

Re: sałatka z ogórków - potrzebny przepis

przykryciem na godzinę, aż powstanie sok, po czym wymieszać i przełożyć wraz z sokiem do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut w temperaturze 85 st.C. Wyjąć z garnka, wystudzić pod kocykiem i odstawić w chłodne miejsce. Czy o taką sałatkę ci chodziło? Wyjąć z garna, wystudzić pod

Re: Mus dyniowy skisł.

dynię trzeba przed pasteryzowaniem lekko zakwasić sokiem z cytryny i wszystko będzie o.k.

Mus jabłkowy z sokownika

Gdy już otrzymam sok, jabłka przerzucam do garnka i przesmażam - tyle wiem. Jak długo mam smażyć i co dalej? Gorący mus do słoików i do góry dnem wystarczy? (tak robię z sokami) czy trzeba to jeszcze pasteryzować? Dzięki, pozdrawiam.

Re: papryka przetwory

, kroi na większe płaty. Zalewę robię pół na pół z soku z pieczenia papryki i oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku w plasterkach, troszkę octu, cukru, sól - nie podam dokładnych proporcji, ja robię wg smaku. Do słoików, zapasteryzować. Ajvar i pieczona papryka najładniej wychodzi z czerwonej. I jeszcze

Re: Jej wysokość truskawka

łodygi puściły sok. Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

łodygi puściły sok. Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Już po wielkich zakupach? Lodówki załadowane?

Nie chodzi mi o ekologiczne, ale jak mam dziecku kupic sok, to wolę jednodniowy a nie pasteryzowany z kartonika, jak mam kupić makaron, to wolę żytni, a chleb na zakwasie, a nie taki co się żytni tylko nazywa, a w składzie na pierwszym miejscu ma mąkę pszenną i kolor z karmelu.

czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

do tej pory robilam mojej corci sok jablkowy w sokowirowce, ale wyczytalam gdzies, ze dziecku nie mozna podawac niepasteryzowanych sokow! czy powinnam go przed podaniem zagotować? jesli tak, to marchewkowy, czy z innych owoców i warzyw też?

Re: Wątek rozpaczliwy 2-co do picia?

z owocami sezonowymi i cukrem ;) Czasem zwłaszcza zimą pijamy wodę z sokiem roboty babci (sok z owoców z cukrem, pasteryzowany). Latem pozwalamy sobie na zimną wodę gazowaną. Czyli chyba normalnie :)

Wiśnie!

wody tylko zasypując cukrem jak puści sok i potem pasteryzuję Tylko jedna uwaga: wiśnie bez pestek! Pestki wiśni zawierają trujący kwas pruski dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/uwa%C5%BCaj-na-wi%C5%9Bniowe-nalewki-mog%C4%85-zawiera%C4%87-amygdalin%C4%99/ Takie wydrylowane możesz też użyć do ciast

Re: wydatki na jedzenie w październiku

wiem ze niektórzy robią sok w sokowirówce i go pasteryzują -- http://www.suwaczek.pl/cache/152d2773ca.png

Re: Jej wysokość truskawka

KONFITURA Z TRUSKAWEK 1 kg umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek •250 ml wody •90 dag cukru •sok z 1/2 cytryny •2 łyżeczki wody różanej W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści

Re: A może wątek kulinarny V

KONFITURA Z TRUSKAWEK 1 kg umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek •250 ml wody •90 dag cukru •sok z 1/2 cytryny •2 łyżeczki wody różanej W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści

Sok pomarańczowy - czy może szkodzić

Witam. Czy dwulatek może pić dziennie szklankę soku pomarańczowego? Traktuję to jako jedną z pięciu porcji warzyw i owoców zalecanych na dzień. Znalazłam w sklepie sok Tymbarku, jest pasteryzowany. Mąż spiera się ze mną, że sok pomarańczowy jest szkodliwy dla przewodu pokarmowego i powinnam go

Re: A może by tak wątek kulinarny III

GALARETKA Z WINOGRON 5 szklanek soku z winogron, 1 opakowanie żelatyny, 1 łyżeczka oleju, 7 szklanek cukru Rozpuścić żelatynę w soku winogronowym z dodatkiem oleju, całość zagotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, gotuj 2 minuty, dodaj cukier, ponownie gotuj przez 2 minuty mieszając od czasu

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

dzięki :) tez mi sie tak wydawalo i to, co wyczytalam calkiem zbilo mnie z tropu, bo to niby dobra ksiazka...

Re: Kilka pytan o rozszerzanie diety...

niemowląt to głównie cukier, nie ma w nich wartości (nawet jeśli piszą, że bez dodatku cukru). Są to soki zrobione z koncentratu, pasteryzowane. Dziecko powinno pić wodę, ewentualnie niesłodzoną herbatę owocową. Każdy sok poza wyciskanym w domu powoduje: próchnicę, nadwagę, uzależnienie od cukru, niechęć do

Re: Korzenie mniszka, pokrzywa, sok z brzozy

Ewo, w maju zbieram kilogram liści ( staram się najmłodsze) przepuszczam przez maszynkę do mięsa, zalewam 1 l ciepłej wody i po kilku godzinach wyciskam sok przez lnianą ściereczkę. Dodaję 0,5 kg miodu, wymieszam, rozlewam do słoiczków, pasteryzuję. aga

Re: pomysl na przetwory z pomidorow?

można jeszcze w sokowirówce sok do picia i pasteryzować, chociaż ja robię tylko przeciery na zupę, właśnie dzis zakupiłam 15kg:-)

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

soczek z sokowirówki to najlepszy soczek dla maluszka. jak go zagotujesz to właściwie nie dasz dziecku nic wartościowego. pamiętaj tylko że takie soczki podaje się swieże. jak dajesz jabłuszko skrobane to też go nie gotujesz, prawda?

Re: Cukinia-przepisy

Moja sąsiadka robi bardzo smaczną sałatke do słoików. Przepisu nie mam, pewnie jest w goglach a jej główne składniki to: Cukinia w plastrach, dużo cebuli w plastrach, kosmiczne ilości natki pietruszki. Posolone, pocukrzone, zakwaszone puszcza sok, pakuje się do słojów, dodaje oleju i pasteryzuje.

Re: Kapusta kiszona- pasteryzować w słoiku???

Nie pasteryzuję. Upycham ciasno w słoikach i zalewam sokiem. Do wiosny nic się z nią nie dzieje.

Re: dżem z truskawek chcę popełnić jak?

), w słoiki i pasteryzujesz. ot cala filozofia. identycznie robiłam juz konfiturę wiśniowo-czereśniową i takiż sok. mniam! bez fiksów i innych paskudztw. czas roboty (bez mycia owoców, słoików i pasteryzowania) 2h. -- Mam złoty charakter, chyba dlatego taki ciężki...

Re: Nabiał

Bo to nie jest sam jogurt: to deser owocowy z dodatkiem jogurtu (ok. 35% jak producent podaje to jogurt, 36% wklad owocowy a reszta to "wypelniacze"), reszta to wklad owocowy, sok, kleik ryzowy, grysik ryzowy, regulator kwasowosci, witamina C, woda, koncentrat soku marchwiowego ... Jest

Re: dereń jadalny

drugiego i jest przeznaczone na nalewkę. Owoce przeznaczone na konfiturę wrzucam do szerokiego garnka (szerokiego, żeby była większa powierzchnia do odparowywania), zasypuję na noc cukrem (przez noc puści sok), a następnego dnia smażę, czyli podgrzewam do wrzenia i odparowuję dość długo na małym gazie na

Re: Sok z bzu czarnego- bez sokownika

Moja mama twierdzi, że owoce w słoikach zasypuje się cukrem i pasteryzuje, sok puszcza się "sam".

Re: Sok dla malego dziecka

) . Sklepowe soki chyba sa pasteryzowane ( chyba ze "fresh) wiec beda mialy wlasciwosci zatwardzajace- chyba ze sie myle i temp pasteryzowania nie jest zbyt wysoka.. Suestia - podaj z kubeczka , dla zebow saczenie powolne sokow (z butelki) jest niezbyt zdrowe :( a czym skorupka za mlodu

Re: A może by tak wątek kulinarny III

DŻEM PORZECZKOWY Przebrać czerwone porzeczki, przetrzeć przez sito. Brać na 1 kg owoców 1 kg cukru. Cukier zagotować bez wody z przetartym sokiem porzeczkowym. Smażyć na dużym ogniu. Gdy krople się "galaretują" - zlewać do gorących słoików, które zamykać dopiero po przestygnięciu. Słoiki

Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac

Ta zalewa to głównie sok z papryki, a w pieczonej będzie go za mało. Ja robię w ten sposób, że do soku z pieczonej papryki dodaję olej, wrzucam płaty pieczonej papryki, plasterki czosnku, doprawiam do smaku solą, cukrem, octem, wkładam do słoików i pasteryzuję. Wychodzi bardzo smaczna. A co do

Re: "powrót" do tradycyjnych smaków

To jeszcze spróbuj surówki z sałaty najpierw skropionej sokiem z cytryny a potem zalanej gorącym tłuszczem z wysmażonym pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem.Tak zrobioną sałatę podaje się natychmiast po zrobieniu. A smalec-smarowidło ? Najlepszy jaki jadłam i czasami robię to metoda mamy kolegi

Re: 4-latek - przewlekły ból brzuszka w okolicy p

Nie podawaj błonnika w takiej sytuacji bo to może jeszcze pogorszyć sprawę. Trzeba prześledzić dietę, wyeliminować zapierające produkty (np.kakao, soki z pasteryzowaną marchwią i bananami, kaszę mannę) i dawać dużo wody do picia plus probiotyki (kapusta kiszona, jogurt naturalny). Jak się kupy

Re: Pigwa - proszę o radę co z nią zrobić :)

Kroję na kawałeczki, wrzucam do małych słoiczków, zasypuję cukrem. Jak puści sok coś po ok 6-8 godz. to pasteryzuję. Świetne do herbaty zamiast cytryny. -- http://www.suwaczki.com/tickers/rolo8iikggpu8sue.png

Re: Porady nt. dyni - podpowiedzcie please

Dyni nie powinno się pasteryzować. Tylko sterylizacja wchodzi w grę. No chyba, ze przecier będzie zakwaszony pomidorami czy sokiem z cytryny. W środowisku zbliżonym do obojętnego mogą rozwijać się bakterie beztlenowe-jad kiełbasiany. Tylko sterylizacja temu zapobiega.

Re: zielone pomidory

Ja mam przepis stary wyprobowany na sałatkę z pomidorów zielonych z samą cebulą 1kg.zielonych pomidorów kroje w plasterki,potem 3duże cebule też kroje w plasterki,wszystko układam warstwami do garnka i solę,odstawiam na 8godzin,po tym czasie odciskam puszczony sok i robie zalewę:pó łszklanki octu

Sok truskawkowo rabarbarowy

(odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać? go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej

Re: sok z jabłek....

Jeżeli się wleje gorący sok do butelek to nie trzeba pasteryzować i tak wytrzymuje rok, co najwyżej stanie trochę pleśni na soku i potem trzeba jeszcze raz przegotować, żeby pozbyć się posmaku pleśni, ale to zależy od stanu " zapleśnienia ".

Re: sok brzozowy

Pasteryzowany i dosładzany. Sok pasteryzowany wytrzymuje góra do 9 miesiacy! Aby zwiększyć jego żywotność dodaje sie cukru lub jego pochodnych i wtedy sok może mieć datę przydatności wydłużoną nawet do 2 lat. Inną metodą jest zakwaszenie soku - w zalezności od smaku - np kwaskiem cytrynowym, mo0

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy. Mam jeszcze kilka pytań : ) Rozumiem, że maliny zasypuję cukrem i jak puszczą sok (po kilku godzinach? dniu?) przelewam do słoiczków i mogę nie pasteryzować, cukier działa jak konserwant i sok nie zapleśnieje? I ile mniej więcej soku wychodzi z kg malin

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Zasypuję maliny cukrem, zostawiam żeby puściły sok, pasteryzuję i wynoszę do piwnicy - nie wiem, czy tak się "powinno" czy nie, ale właśnie przyniosłam z piwnicy kolejny słoiczek. Sok do herbaty, owoce do szejka. Soku nie jest dużo, ale jest bardzo intensywny w smaku. -- Chaotyczna

Re: smażony czarny bez

;) Zdjęć nie robiłam, bo zbyt się koncentrowałam na jedzeniu ;) Zrobiłam też sok z kwiatów bzu i cytrynki. I nie wiem, czy pasteryzować, czy trzymać w lodówce.

Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie?

gotuję samą do puszczenia soku w garnku z grubym dnem, potem dodaję stopniowo pokrojone gruszki. Gotuję to na małym ogniu i mieszam. Sok odlewam do gorących słoików i go zagotowuję w słoikach. Owoce smażę przez trzy dni i wkładam do gorących słoików, pasteryzuję. Jeszcze mam do tej pory dwa słoiczki z

Re: Co z jabłek?

Jabłka przez sokowirówkę,dodaję cukru jak jest mało słodki i wlewam do butelek,np. po małych lub dużych"Kubusiach"-10 minut pasteryzuję i mam wspaniały sok na całą zimę i nie tylko. Tak robię z jeżyn też.

Re: Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo: Sok owo

nie masz racji, nie wszystkie soki są z koncentratu (lub jak kto woli, soku zagęszczonego). W Biedronce jest pomarańczowy Don Simon i w delikatesach Piotr i Paweł soki marki własnej (o dziwo!) to soki wyciskane z owoców, a potem pasteryzowane.

Re: co zaprawiacie?

, mogą być na zupę. Robię też sok z pomidorów. Pomidory przepuszczam przez sokowirówkę, dodaję do smaku, cukier, sól, pieprz, wlewam do słoi, pasteryzuję 20 minut, sok jest super, uwielbiam go. -- Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.

Re: cebula, marchew, ziemniaki, buraki

Buraki ugotować , obrać , zetrzec na tarce , posolić , dodać sok z cytryny - niedużo.Do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania.Baza sałatek , barszczu itp.

Re: Co najbardziej lubicie pić?

No niestety malo pije:) Czasem zapomne i siedze caly dzien o 1 szklance kawy (pije w takich duzych z IKEI). - herbaty 0 (nie lubie zadnej, nie mam w domu za bardzo) - kawa teraz tylko inka (ciaza). Wczesniej hektolitry z expresu. - woda. Jak musze:) - soki jednodniowe (marchewkowe) wciagam nalogowo

sok własnej roboty

Synek zaczyna 5 m-c życia i rozszerzamy dietę.Zacznę od warzyw a potem owoce i soki. Jak przygotowac sok wlasnej roboty,czy może byc z sokowirówki (marchew,jabłko itd.) i pasteryzowany,jakie proporcje wody i soku,1:1 ?

Re: Odchudzacie sie??

solone orzechy, takie jak orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca Wszystkie rafinowane oleje i tłuszcze, takie jak olej kukurydziany, margaryny, olejów tłoczonych nie zimne Produkty mleczne i jaja. (Wszystkie pasteryzowane produkty mleczne są kwaśne i śluz tworzących. Jeśli chcesz jeść jajka i

Re: Domowe lody tanie i zdrowe

Najzdrowsze lody wg mnie to tylko w foremkach ikea, ale nie ze słodzonych pasteryzowanych soków bo to zdrowe nie jest. U moich dzieci hitem są lody z ananasa, zmiksowany dojrzały ananas, wychodzą bardzo słodkie pyszne lody.

Re: Środa

mus jabłkowy, ale taki "gruby", z kawałkami jabłek: cukier, cukier waniliowy, cynamon, goździki, skórka cytrynowa i sok z cytryny. Gorący do wyparzonych słoików i do góry nogami pasteryzują się właśnie na blacie. Jabłka moje własne, nie pryskane i mega-eko. :-))) A teraz idę po drewno do

Re: A może by tak wątek kulinarny II

DŻEM Z DYNi 1 kg dyni startej na grubej tarce, otarta skórka i sok z 1 cytryny, 25 - 35 dag cukru Wszystkie składniki mieszamy z cukrem i pozostawiamy na 12 -16 godzin do maceracji. Smażymy około godziny, przekłądamy do słoików. 1 łyżeczka likieru pomarańczowego na słoik ppoprawi smak dżemu

Re: Przetwory

, przetworów nie robiła też moja mama Ha, miałam tak samo! Babcia robiła dżemy i soki, ogórki, paprykę, wszystko - rok w rok. Mama - nic, czasem kiszone ale to do doraźnego spożycia :) Ja zaczęłam robić dwa lata temu - najpierw po to, żeby mieć na zimę konserwowe ogóry bez cukru (Dukanik :)) i żeby się

sok NFC

świeżych owoców i warzyw, bez dodatku konserwantów, koncentratu, cukru i wody. Smak i barwa soku zależy od wybarwienia oraz odmiany owoców i warzyw. Sok zawiera naturalnie występujące cukry. Pasteryzowany, osad na dnie opakowania jest zjawiskiem naturalnym. Świeżość do 14 dni po otwarciu zachowuje dzięki

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Mój rodzinny przepis jest bardzo prosty i sprowadza się do -Umycia malin - Zasypania cukrem w dużym słoju (na oko- mają byc przykryte) -Poczekać aż puszczą sok -Odcedzić, wlać do słoików i pasteryzować Nie próbowałam nigdy w buteleczkach, ale nie wiem czy wytrzymają nalanie wrzątku (swoją drogą

Re: zdrowe odzywianie

Czy żywność eko czy nie, musi być świeża, bo każdą przeterminowaną można się zatruć. Ja młodemu kupuję jedzenie eko od ok. 3 lat i nigdy nie znalazłam moli w kaszach czy płatkach. Mięso i nabiał mają też zawsze datę ważności, przeważnie krótką. A soki świeżo wyciskane czy to bio, czy zwykłe zawsze

Ciri - pytanie

A ten sok traktujesz przez sitko czy taki z lekka fusiasty pasteryzujesz?

Re: wekowanie soków

Normalnie zapasteryzuj. Ja kiedyś jak robiłam soki w butelkach to nakładałam na nie niemowlęce smoczki (NOWE!) i pasteryzowałam co najmniej 25 minut. Smoczki się ładnie zasysały i trzymały elegancko. Ze zdejmowaniem też nie było problemów.

Re: zdrowy dżem

Tak, ja widziałam, przecież są soki jabłkowe tłoczone, nie z koncentratu, np. Maurera, normalnie można je kupić np. w marketach. A z resztą nie wiem co masz do koncentratów, przecież koncentrat to też sok jabłkowy tyle że zagęszczony po to, by móc go lepiej transportować i pasteryzować. Później

Re: A może by tak wątek kulinarny III

WIŚNIE KANDYZOWANE 450 g wiśni, 200 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy do rondla, wlewamy 375 ml wody, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut - przez pierwszy kwadrans bez mieszania. Zaczynamy mieszać w ciągu ostatnich

Re: jogurt słodzony owocami

Oto skład Bakomy premium frutica: Mleko pasteryzowane, wsad wiśnia-malina (ekstrakty z owoców, wiśnie 4,6%, maliny 1,1%, koncentrat soku z buraka, barwnik:antocyjany i aromaty), skrobia kukurydziana mod., żelatyna wieprzowa Czy taki skład jest ok?

Re: jaki to ma sklad?

Akurat mam na biurku czarne: woda, sok winogronowy, cukier, sok cytrynowy, sok z czarnych porzeczek, sok wiśniowy, przetarte owoce pitahaya, karmel (barwnik), aromat naturalny. Napoje są pasteryzowane. Konserwantów brak (przynajmniej według zapewnień producenta, ale że jestem uczulony na wiele

Re: Kobietki-pomocy-wiśnie

trochę tego zlanego soku i gotować,dodając jeszcze cukier,jak będzie gęsty,to do słoiczków i pasteryzować.Ja osobiście nie daję żadnych żelfiksów,bo trąci mi to sztucznością. Pozostały sok też do słoików i pasteryzować. Gdy w moim domu trwa ta operacja to muszę robić to jak innych domowników nie ma w

Zdrowe napoje (prócz wody)

Właśnie piję kakao i tak mnie naszło na założenie tematu o zdrowych napojach. Co wy pijecie, kiedy macie ochotę na coś innego niż woda? U mnie w stałym repertuarze są: - organiczne surowe kakao z mlekiem bez laktozy - zielona herbata - 100% soki owocowe bez cukru i konserwantów - pasteryzowane

Re: Kobietki-pomocy-wiśnie

Ja w ten sposób nastawiałam wiśnie na nalewkę.To jest niebo w gębie. Część odsączałam porządnie na sicie,drylowałam,do niektórych dodawałam sok i pasteryzowałam a niektóre wkładałam w pudełeczka i zamrażałam.Do ciasta-super. Wiśnia to dla mnie najcudowniejszy owoc,nie tylko na przetwory,ale i do

Re: Jeżyna - pomocy !!!

Taka jeżyna to w sumie kwaskowa, mało aromatyczna, dużo pestek i do maliny się nie umywa. Pasteryzowana w słojach nie bardzo mi się widzi. Moja znajoma zasypuje cukrem , zagotowuje, zlewa sok a resztę przeciera przez sito i robi dżem. Uważaj na małe ślimaczki chowające się w jeżynach i drobiny

Jeżyna - pomocy !!!

W sobotę mam dostać wiaderko jeżyny ogrodowej /bezkolcowej/ Nie mam już miejsca w zamrażarce. Chciałabym ją zaprawić w słoikach i mam pytanie do doświadczonych WDPD: zasypać tylko cukrem i zagotować, czy zagotować zalewę? Robienie soków nie wchodzi w rachubę. Jak długo należy pasteryzować, aby nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pasteryzowanie soków