Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: USG tarczycy-bardzo się martwię-proszę o pomo

Tyreoglobulina to białko magazynujące T3 i T4. Osoby z podwyższonym znacznie mianem przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie czyli antyTG są "podejrzane" o autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Mniejsze ilości przeciwciał mogą (nie muszą) wskazywać na nowotwór tarczycy.

Re: ci z wysokim antyTG muszą brać troszkę więcej

a, no i oczywiście TG = tyreoglobulina, antyTG = przeciwciało przeciwko TG :)

Re: prosze o interpretacje.

.ciała anty-TPO (p.ciała przeciw peroksydazie tarczycowej = p. ciała anty-mikrosomalne) Tyreoglobulina (TG) Przeciwciała przeciw receptorom TSH (TRAb) Czy warto wykonac wszytkie te badania? i co jeszcze? D3, ferrytyna?

Re: ci z wysokim antyTG muszą brać troszkę więcej

Tyreoglobulina to białko produkowane przez tarczycę. Zawiera w sobie zarówno T3 jak i T4. Po jej naturalnym rozpadzie uwalniają się te hormony Jak są przeciwciała przeciw niej, to znaczy, że jest niszczona przez nasz organizm. Czyli niszczone są zapasy hormonów, które nasza tarczyca wyprodukowała

Zwykła niedoczynność czy Hashi? Nadnercza gratis?

,27-4,2) FT3 - 2,96 (2,50-4,3) 25,56% FT4 - 1,26 (0,93-1,70) 42,86% Prolaktyna- 26,40 (4,79-23,3) 116,75% wrzesień 2012 (Euthyrox 50) TSH 2,26 (0,27-4,2) FT3 - 3,42 (2,00-4,4) 59,17% FT4 - 1,46 (0,93-1,70) 68,83% Tyreoglobulina- 1,55 (1,60-59,90) 25OH D3- 42,50 (30,00-80,00) 25% styczeń 2013 (Euthyrox 50

Re: Trochę sie pogubiłam. Proszę o pomoc :-(

Sprawdziłam i podaję: Tg - to trójglicerydy, TG - to tyreoglobulina, białko wystepujące w tarczycy, po operacji raka tarczycy używane jako marker nowotworowy do badania, czy nie ma nawrotu choroby (ale tylko p o operacji z powodu raka), a aTG lub anty-TG to przeciwciała typowe dla choroby

Hashimoto - wole czy zanik tarczycy?

, uczestniczącymi w procesie autodestrukcji, są: tyreoperoksydaza (TPO), tyreoglobulina (ATG) i receptory dla TSH. Przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (TPO), nazywane dawniej antymikrosomalnymi (MCA), występują u 90% dzieci z limfocytarnym zapaleniem tarczycy. Stwierdzono dodatnią korelację między mianem tych

choroba autoimmunologiczna, wstrętna tarczyca

Właśnie odebrałam wyniki krwi na przeciwciała i dramat: tyreoglobulina ponad 2000 a norma do 115 peroksydaza tarczycowa 550 a norma do 34. Poszperałam w necie i okazuje się że to choroba autoimmunologiczna (zwana hashimoto). Niedługo mam wizytę u endokrynologa ale to dopiero 9 listopada. Czy wiecie

Re: tym razem o jedzeniu..

; przeciwczała przeciwko tyreoglobulinie (tyreoglobulina tylko w tarczycy, we krwi w ilościach śladowych – pochodząca też z tarczycy). Przeciwciała nie są skierowane przeciwko jodowi. Dieta bogata w jod powoduje powstanie (a tak naprawdę ujawnienie) choroby autoimmunologicznej u osoby predysponowanej

Re: pomózcie zinterprtować moje wyniki

Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska „Głównymi antygenami tarczycy są: peroksydaza, tyreoglobulina, receptor TSH. Przeciwciała przeciwko receptorowi TSH stymulujące tarczycę TSAb ( Thyroid

Re: tarczyca a ciąża

tyreoglobulina to białko wiązące hotrmony tarczycy. Czy to na pewno ono jest podwyższone/ A może ma pani jakies przeciwciała- wówczas mozna podejrzewać przedwczesne obumarcie ciaży

Re: Do Sasanka88

- schemat jest zawsze ten sam. a to wskazuje, że przeciwciała anty-tpo nie miały jeszcze co robić. teraz przyjrzyjmy się przeciwciałom anty-tg, czyli przeciwciałom przeciwko tyreoglobulinie. tyreoglobulina jest białkiem produkowanym przez tarczycę. Skoro zarodek nie posiada swojej tarczycy i nie produkuje

Re: Serce a tarczyca

Wyniki miałam ok tzn. TSH 4,24-norma do 4,0, FT2 i FT4 też w normie. Tylko przeciwciała aTPO miałam >1300 - norma do 35 a tyreoglobulina 1000 - norma do 55. Z USG wyszło, że mam guzka. Biopsja (neoplasia fillicularis) -> pierwsza operacja -> wyniki histopatologiczne (rak pęcherzykowy

Diagnostyka - anty TG, TSH III, TSH TRab

Czytałem omówienie wyników w starszym poście <http://tinyurl.com/ddnvy> i wykład nitci. Troszke sie pogubiłem, czy trzeba prócz anty-TPO wykonać Anty-TG ? Teraz w ofercie lab. jest TSH III generacji (nie ma TSH) i przeciwciała TSH (TRab). Oraz TG (tyreoglobulina). Czy wykonanie tych badań

badania poziomu hormonów

zapisałam sie do poradni endokrynologicznej,pod koniec lipca mam termin i moze dobrze byłoby mieć na początek jakieś podstawowe badania,żeby nieco przyspieszyć i wyjasnic sprawę.Co trzeba by wybrać z tego zestawu? TSH, T3, T4, Ft3, Ft4, przeciwciała przeciwtarczycowe: anty-TG, anty- TPO, TRAb

Re: rak tarczycy - leczenie

W jaki sposób lekarze stwierdzili u Ciebie Hashimoto, czy tylko na podstawie przeciwciał. Wiem, że miałaś raka brodawkowatego ja też tylko bardzo zaawansowanego(pT4aN1bMx). Mój poziom aTg po operacji wynosił 457, tyreoglobulina 1,67 podczas stymulacji TSH(odstawiony euthyrox). Wiem, że stwierdzenie

Re: Decyzja lekarza co sądziecie?

Tak jak mówiła hashi masz za wysoki poziom tsh oraz za niski ft3 i ft4 do tego podwyższony poziom anty -TPO mogą wskazywać na hashimoto choć niekoniecznie. nie znam sie na hashimoto, ale podaje informacje na temat anty - TPO i anty-TG. - anty-TPO są to przeciwciała przeciwko peroksydazie

Re: morszczyn

Tg, to przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie tarczycowej. tyreoglobulina jest "prekursorem" hormonów tarczycy. warto by było raz w życiu sobie zbadać poziom tych przeciwciał, choć nie wpłynie to na diagnozę, ani na leczenie. a.

Do życzliwych Hashimotek-- długie

. Jedynie tarczyca nie. Oto moje wyniki tarczycowe: TSH-3,87 (norma 0,27-4,20), FT4-1,26 (norma 0,93-1,7), FT3- 5,5, (norma 3,10-6,8) Anti-TPO P-ciała przeciw tyreoperoksydazie >600 (norma 0-34) ATG anti-tyreoglobulina = 157,3 (norma 0-115). Ponoć hormony- są w normie. Tylko nie normalnie wysoki poziom

Wyniki + operacja

Witam. Mam 23 lata. W 2003 roku robiłam badania i FT4 1,14ng/dl; TSH 1,14 ulU/mL w 2004 FT4 3,31 pg/ml; FT3 1,13 ng/dl; TSH 3,40 ulU/mL W 2005 TSH 4,24 ulU/mL - przeciwciała anty - TPO >1300,0 lU/ml - tyreoglobulina 1000,0 lU/ml Na prawym płacie mam guzek o wymiarach 12x12x27mm. Z biopsji

Re: Do Nenya - A antyTG?

podwyższone miano jakichkolwiek przeciwciał we krwi sugeruje, że dzieje się coś złego w systemie immunologicznym, prawdowpodobnie dochodzi do autoagresji na jakiś wybrany organ, bądź typ tkanki np. mój system obronny uznał za wroga nr 1 wątrobę... moje wiadomości o tarczycy bazują tylko i wyłącznie

Re: Hashimoto..

Choroba Hashimoto, wole limfocytarne, choroba autoagresywna (autoalergia), w której autoantygenem jest koloid tarczycowy - tyreoglobulina. Antygen ten wywołuje powstanie autoprzeciwciał (przeciwciała), te z kolei uszkadzają tarczycę na drodze immunologicznej. Początkowo dochodzi do przejściowej

Tarczyca a zmiany skórne

-ciała przeciw tyreoperoksydazie >600 (gdzie norma dopuszcza max.34) i ATG anti-tyreoglobulina = 157,3 (norma max.115). Ponoć hormony- są w normie. Tylko nie normalnie wysoki poziom przeciwciał... Dla mnie to zupełnie świeży problem, więc kompletnie nie wiem o co w tym chodzi... Ale co ważne- mam też guz w

Re: po co sie bada przeciwciala wystepujace przy

cyt.:"TG-tyreoglobulina jest prekursorem wszystkich hormonów tarczycy (powstają z jej rozpadu); ponieważ białko to jest wytwarzane tylko przez działającą tkankę tarczycową stanowi bardzo czuły wskaźnik funkcji tarczycy; w praktyce klinicznej tyreoglobuline wykorzystuje się głównie jako

Re: Nowa i oczywiście z wątpliwościami:)

zapadalności wynika najpewniej z prowadzenia suplementacji jodowej (1). Etiologia choroby wiąże się z powstawaniem autoprzeciwciał skierowanych przeciwko takim antygenom tarczycowym jak tyreoperoksydaza, tyreoglobulina, czy receptor TSH. Proces zapalny doprowadza do destrukcji tyreocytów z następowym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - przeciwciała tyreoglobulina