Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Bez kapusty, marchewka jedna, nie za duża, por, seler, kilka pietruszek, spalona cebula. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Gość portalu: AnkaKw napisał(a): > A u mnie jest dodatkowo 1/2 czerwonej papryki. a to ja zawsze mam :-)

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Wszelkie macie=wszelkie nacie. Ale po bieszczadzkie = albo po bieszczadzku. Piszę na tel. i automatyczną korekta mnie dopadła :)

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

U mnie podstawą rosołu to: na początek do wody mięso w postaci porcji rosołowej, lub ćwiartki, czy podudź bądź też samych skrzydełek, do tego liść laurowy, ziele angielskie. Później warzywa: duuuużo marchewki, korzeń selera i pietruszki, jak mam to dodaję kalarepkę. W między czasie opalam na ogniu

rosól

bardzo prosze o przepis na pyszny rosół, przede wszystkim na jakim mięsie robic, robilam do tej pory na kurczaku ale jest nijaki

Re: rosól

moje najlepsze jak dotad polaczenie to szponder wolowy, udko kaczki i skrzydlo gesi plusdo zestawu standarwowych dodatkow: tymianek i lubczyk -- 11 diamond ring

Re: rosól

forencka napisała: > Dobra woda, dobre mięsko i 4 godziny pyrkania. Po 4ch godzinach pyrkania warzywa i mięsa są do wywalenia i pozostaje sam bulion ;-)

Re: rosól

Dobrze gadasz z tym porem. Pora należy wyciągnąć bo on cały czas oddaje smak i zdominuje nam rosół. Por jest smaczny ale wywalamy po ugotowaniu (albo zjadamy, ma go nie być w garnku).

Re: rosól

i to jest istota gadająca z sensem. Tylko doprecyzuję, tymianem ma być z ogródka a nie jakieś bezwartościowe trociny. Jeśli wyobrażacie sobie milion to wyobraźcie sobie, że taka jest róznica między sklepowymi suszynami a ogródkowym tymiankiem.

Re: rosól

Weganie maja swój rosół, wywar warzywny to jest z dodatkiem oliwy czy oleju. Ja bardzo lubię. Wegetarianie mogą dodawać masła sklarowanego. Smaczny i aromatyczny jest. -- kocham co mam, robię co chcę mój humor

Re: rosól

aaa, i nie daję pora, albo dajępod koniec gotowania tylko mały kawałek, to właśnie por zawsze zbyt dominuje mi smak rosołu widać, ze co dom, to inna receptura, jak z bigosem ;)

Re: rosól

Jak zrobisz na jednym gatunku miesa, to ma duże szanse być nijaki. Dobry rosół to kilka rodzajów miesa plus długie gotowanie na małym ogniu. Było mnóstwo wątków na ten temat, poszukaj. 16%VOL 22%VAT

Re: rosól

u mnie listek i ziele angielskie być musi koniecznie zamiast maggi lepiej dać lubczyk :) -- już "tylko" 9! :) http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bj/ic/fehi/sObqIpuZxG3bpJSKEX.jpg

Re: rosól

Nie prościej najpierw skorzystać z wyszukiwarki? szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=ros%C3%B3%C5%82&s.sm.forumXx=77&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=Wystarczy?

Re: rosól

osobiście nie lubię rosołu na samym kurczaku i na kaczce przepisy pewnie Ci już podano, zresztą na tym forum w wyszukiwarce znajdziesz ich dziesiątki, więc napisze tylko z czego ostatnio robię rosół i jest bajeczny antrykot wołowy, golonka indycza (lub skrzydło lub szyja) , ćwiartka kurczaka, march

Re: rosól

taka jedna czesc woła ale nie pamietam jak sie nazywa lub szponder,raczej chudy,korpus z kurczaka lub szyja indycza,opiekana cebulka dla koloru,2 marchwie,kawała selera,duzy por,pietrucha,sól,ziarenka pieprzu....................po prostu tradycja od 100 lat,przepis mojej babki:),zamiast kadłubka kur

Dlaczego rosól słodki...?

Witam, Dlaczego mój rosól zawsze ma taki "lekko obrzydliwy":-) słodkawy posmak...nie cierpie tego!!! jak ugotować pyszny rosołek - taki głęboki smaczek...mnim mniam... Napiszcie

a rosól

ma zlepiać wargi i to nie tłuszczem tylko tęgością ,jak jest napisane w ksiązce kucharskiej z 1935 roku,dostępnej w internecie.

Re: sprwdzony przepis na rosól z pierozkami

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60076112,60076112,0,2.html?v=2 Moze byc? Sprawdzony i pyszny. -- "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK) Podróże nie tylko kulinarne

Re: sprwdzony przepis na rosól z pierozkami

to pierwsze co wypluwa polski wujek google wyglada dobrze imho. jest instrukcja lepienia, sa wskazowki jak postepowac z ciastem i nawet przepis na nie jesli nie kupimy gotowego. -- Adobe - kosmetyki najnowszej generacji ;)

Re:Rosól uczula

Rosól jak i inne wywary należą do bardzo uczulających i dlatego co najmniej do roku nie nalezy gotować zupek na mięsie lecz osobno. Nie oznacza to że na 100% będzie uczulał, ale dziecko autorki postu ewidentnie jest na coś uczulone więc po co ryzykować i podawać rosól ; który może jeszcze

Re: Wątek light - co tam na obiadek macie?

Ja zjadlam kawałek pizzy, dziec rosól, a chłop ma i rosól i kurze biusty panierowane. Pewnie bedzie chciał do tego frytki, to mu jakąs szybką surówke machne i z glowy. Na jutro mam kawał wołowiny i chyba zrazy zrobię, bo za mna chodza;p

Re:Rosól uczula

Więc chyba mało słyszałaś jeśli nie wiesz , wywary mięsne, w tym rosól uczulają. Wejdz na jakąkolwiek strone o zywieniu niemowląt i wszędzie tam pisze ,że ww należa do alergenów.Poza tym napisałam przecież , ze uczula ale nie musi uczulać , tzn nie każde dziecko ale jeśli ono( dziecko autorki

Re: Ubogie osoby otyłe, nie uwierzę.

Spróbuj tej nieprazonej.\ Ja gryczanej tez nie lubie, ale ta sama,ale nieprazona jest dla mnie ok. Kiedys mialam w lodówce rosól i ugotowana kasze gryczana niepalona.Podalam ja w rosole.Pyszna zupa wyszla. -- Koci kalendarz- uratuj kocie życie

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

ja nie daję kapusty po ugotowaniu rosołu wyławiam warzywa, kroję dodaję co trzeba i robie sałatkę jarzynową

Re: Chcę gotować na długi zapas dziecku. Mrozić??

rozmrażasz bulion i dalej normalnie... Mozesz zamrozony wrzucic do garnuszka i rozmrazac lekko podgrzewając. Rosól wystarczy zagotowac....(zawsze to bezpieczniej) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Dwa spore selery na 3 litry zupy? To nie rosół, to zupa selerowa! Chyba, że mowa o selerze naciowym. Przecież spory seler jest rozmiaru mniej więcej ćwiartki kapusty

Re: Z cyklu: co macie na obiad?:P

Rosól z lanym ciastem, kurczak ziemniaki sosik surówka ;) -- Moje Szczęścia:) Jakub 26.01.2005r. Zuza 24.10.2006r.

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

disa napisała: > Magda Gessler > ‎3 litry wody, pół kurczaka lub korpusy kurze (kilogram) lub pół k > g skrzydełek lub kawałek szpondra jeśli ktoś lubi mocniejszy smak mięsa i 2 > kości szpikowe . Dwa spore selery , 4 pory , 8 marchwi, 4 pietruszki i ... 1/4 kapusty włoskiej.

ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Magda Gessler ‎3 litry wody, pół kurczaka lub korpusy kurze (kilogram) lub pół kg skrzydełek lub kawałek szpondra jeśli ktoś lubi mocniejszy smak mięsa i 2 kości szpikowe . Dwa spore selery , 4 pory związane nitką z tym zielonym, 8 marchwi, 4 pietruszki i ... 1/4 kapusty włoskiej. 6 cebul na

Rosól tłusty czy chudy ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=83072323&a=83083213 forum Kuchnia zaprasza do dyskusji :)))

Re: Co podać?

No właśnie u nich co niedziela od zawsze jest zestaw - albo rosół/schabowy albo rosól/kotlety z kurczaka, więc chciałąbym coś innego...

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Zawsze czytam co wkladam go garnka. Mnie jakis czas tez rosol raz wychodzil a raz nie a teraz wychodzi mi zawsze. :)

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Najprawdopodobniej dajesz za dużo korzenia pietruszki i cebuli, marchewka nie robi rosołu słodkiego. Lepiej dać więcej selera jak pietruszki. Wypróbowane!

kradna na rosól

farbują..hy..ciekawe co robią z tatuażem w uchu-obcinają? ktoś kupuje psa na giełdzie bez metryki i mówi, ze to york...śmieszne

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Jezeli jest za slodki to ewidentnie dajesz za duzo marchewki. Ja od wielu lat mieszkam za granica a tutaj nie uzywa sie korzenia pietruszki, wiec robie bez pietruszki i tez jest dobry. Natomiast bardzo podnosi smak rosolu dodanie do niego innych mies, np kawalka wolowiny, 1 kosci od schabu.

Re: Dlaczego rosól słodki...?

U mnie w domu nigdy nie wkładano do rosołu cebuli ani kapusty - zawsze się dziwię, gdy znajdę je w zestawie ^_^. Ale na temat tego, co powinno być w rosole była już kiedyś gorąca dyskusja ^_^. Dobrą metodą dobrania składników jest wąchanie ich po kolei i zastanawianie się, czy chemy tego mniej czy

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Mniej pietruszki, mniej marchwi, mniej cebuli. Ktoś tu pisze że to nie wina marchwi - z kolei moim zdaniem to głównie wina marchwi. Poeksperymentuj sama, ale moim zdaniem za dużo marchwi dajesz po prostu. -- Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia. Forum Avon

Re: Dlaczego rosól słodki...?

po 20 latach wychodzi mi rosolek mniam..:) na 2,5 litra wody Listek bobkowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, 1/4 lyzeczki soli morskiej, grubej 2 lyzeczki warzywka Winiary im wiecej z kurczaka tym lepiej: ze skorka marchewka pietruszka kawalek selera troche zielonego pycha!

Re: Dlaczego rosól słodki...?

noze za duzo marchewki we wloszczyznie? ilosc i rodzaj jarzyn musi byc zbalansowana, moim zdaniem seler i por obowiazkowy marchewek kilka, duza pietruszka na kapuscie mi w rosole nie zalezy :) zbyt duzo natki pietruszki dodanej w trakcie gotowania potrafi tez skutecznie zmulic smak -- Inny Swi

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Widać za dużo marchewki. Wątków rosołowych było sporo, ale co tam. Musisz mieć kawał krowy (ja daję antrykot) i kawał ptaszyska. Super sprawdza się kaczka, bażant albo stary kogut. Kurczak w ostateczności może być. czatem oprócz kury i krowy wkładam jeszcze indyczą szyję, daje fajny smaczek. Do tego

Re: Dlaczego rosól słodki...?

słodki smak powoduje włoska kapusta i marchew, korzeń pietruszki też, aczkolwiek ja tego nie odczułam bo pietruszki nie lubię i daję tylko mały kawałek, innych warzyw więcej - jeśli gotujesz rosół z użyciem gotowej porcji włoszczyzny, to proponuję nie dawać wszystkiej marchwi i kapusty, i sprawdzić,

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Od lat nie kupuję włoszczyzny w pęczku. Wpadła na ten pomysł moja mama po przeanalizowaniu ile byle czego zawiera taki gotowy pęczek. Marchew w pęczku to podstawa, bo rzuca się w oczy klientowi swoją czerwienią. Biorę każde warzywo osobno. Moje panie na targu i w pobliskim warzywniaku już wiedzą

Czym się różni Rosól od Maja?

Poza opcją polityczną w zasadzie niczym. Obaj młodzi, ambitni,z doskonałym wyczuciem gdzie leżą konfitury i całkowicie posłuszni promotorom politycznym. Pewnie równie bezwzględni w dążeniu do kariery i rzeczonych konfitur. Może tylko Rosół jest mniej chamski i nie ubiera swego karierowiczostwa w

Re: rosól to smak i aromat,a

Wiem, że starasz się być miła ale czy na prosto zadane pytanie za każdym razem musisz dawać wykład? :) To trochę kłuje w oczy i męczy.

Re: alkohol na komuni

> Jedzenie podawane było pod gust tego co miał święto. No to goście na komunii mojego syna nie najedliby się :) Syn zadysponował takie menu: rosól (w ilosciach dowolnych), kanapki z nutella, płatki z mlekiem :) Do picia - woda :) -- Jasiek urodził się 23.10.2005r. o godz. 18.20

rosól typowy pisdokomuszy beton

do pisdokomuchów jeszcze nie dotarło, że komuna upadła i jak łbem nie ruszą, do roboty się nie wezmą i nie zarobią, to do gara nie włożą. panstwo ma im dać. ja wam mówie pisiory, takiego wała! od panstwa nie oczekuje, że mi coś da tylko najlepiej jak się ode mnie od wali a już zwłaszcza od mojej

rosól to smak i aromat,a

ten niestety uleci,jak rosół będzie gotowany bez pokrywki.Najważniejsze to składniki-żadne korpusy,kurczaczki,skrzydełka,indyczki. Ma byc porządna kura i do tego wołowina rosołowa czyli z kością i łojem-pręga,antrykot. No i bardzo wolne gotowanie pod przykryciem.Rosołu(porządnego) nie

Re: co do gara na weekend

A to niewdzięcznik :D mój kreci nosem na przedszkolna pomidorówkę i na rosól teściowej bo ja robie lepsze;p nie zawsze mi to na reke;p

Re: rosól z kurkami

dzięki za pomysł, dzisiaj zrobię zalewajkę, ale w dalszym ciągu szukam przepisu na rosół z kurkami. Może ktoś zna.

Re: Jak ugotować zupę, która...

Z tą kozieradka to prawda,ona nadaje potrawom taki lekki "mięsny" smak.Uzywam i tej w sproszkowanej i tej w ziarnach, swietna przyprawa. Wczoraj gotowalam rosól- na miesie kaczym.Obowiazkowo zawsze lubczyk, kozieradke takze dodaje, rosól długo sie gotuje i nabiera esensjonalnosci

Re: A inni co zrobili dziś na obiad?

U Gata wesoło pyrkocze gar z rosołkiem. Będzie najpierw rosól, a potem na zupki różne-różniste. W planie grochówka, cebulowa, grzybowa.

Re: rosół-incubus_1

Nie chodzi o smak tylko wlasciwosci.Rosól ma sie długo gotowac, by wszystko z miesa i kosci przeszlo do wywaru. Ja klaruję zimna woda.Po prostu w trakcie gotowania wlewam szklanke zimnej wody lub wrzucam kostki lodu i rosól sie pieknie klaruje. -- Koci kalendarz- uratuj kocie życie

rosól z kurkami

może wiecie jak go zrobić, mój mąż przyniósł wczoraj do domu grzybki kurki i informację, że rosół z kurkami jest przepyszny. Czy gotuje się go tak samo jak zwykły rosół i po prostu dodaje kurki? Bardzo proszę o rady.

Re: rosól z kurkami

Nie jadłam, ani nie słyszałam o takim wynalazku, jakoś nie wydaje mi się, żeby połączenie smaku mięsnego wywaru z delikatnym aromatem kurek było szczęśliwe. Ja z kurkami robię zalewajkę i jest to prosta a przepyszna zupa - polecam. Pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, listek laurowy, j

Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolski

przepis, dziś - jak widać - zastąpiony "rosołem z kostki". Co kto lubi, co kto woli, ja wolę rosół na podrobach. A już rosół na żołądkach jest bardzo dobry

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

Nie gotuje się dwa razy, a raz zagotowuje, a dopiero za drugim razem gotuje. Gwarantuje, że jest esencjonalny i mocny.

Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. klarowny

, lekki - wtedy gotujemy 2 razy. Czy esencjonalny i mocny - wtedy broń Boże gotowac 2 razy i wylewać pierwszy wywar. To wszystko.

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

em_es napisała: > to nie kwestia zrozumienia, po prostu tu są zaciekli wrogowie kostek rosołowych :) no chyba że o to chodzi! dzięki za wyjaśnienie, bo zastanawiałam sie co takiego napisałam, żeby oberwać:) Też wolę warzywa świeże, ale jak mam zmarnować coś, to wolę kostkę

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

nie jestem pewna czy dobrze mnie zrozumieliście - chodzi mi o to, żeby żołądki ugotować z dodatkiem kostki bulionowej zamiast warzyw, i dodać je do prawdziwego rosołku ugotowanego z kury z warzywami i na tym zrobić galaretę pozdrawiam

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

to nie kwestia zrozumienia, po prostu tu są zaciekli wrogowie kostek rosołowych, nie przepuszczą żadnej okazji do zademonstrowania tego ;) ja ortodoksyjna w temacie kostek nie jestem, rzadko bo rzadko, ale zdarza mi się ich używać i jakoś żyję, nie świecąc nawet w ciemnościach ;), natomiast żołądki

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

Babciu, zaintrygowałaś mnie tym pieczeniem kości. Powiedz jak to robisz i do czego potem stosujesz te wywary? Przyznam, że chociaż gotuje z sukcesami od ponad 20 lat, to o wywarach na pieczonych kościach jeszcze nie słyszałam...

Re: Snofu ten rosól !!!

dziekuje ;) pozdrawiam BTW - smakosz sexu nie zrozmiał tematu i czegoś tam jeszcze... psssss, bo sie wyda :)

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

ps. w przypadku używania pieczonych miesnych kosci lub korpusów drobiowych, jako podstawy wywaru nie odlewa się "pierwszej wody"..nie ma potrzeby, bo wysoka temperatura w piekarniku i czesto użyte do posypania kosci przyprawy, zlikwidowały juz "problem" nadpsutej krwi, farfo

Re: Winna Góra Oława wesele -czy warto?

widzisz, im podali zimny rosól, mojej znajomej zimne ziemniaki. Poszukaj czegos innego, nie warto sie stresowac ;) powodzenia

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

nieprawda..będzie esencjonalny, nawet gdy wyleje sie pierwszą wodę..tu juz zalezy jak długo bedzie sie gotowac sam wywar..bo esencjonalnośc wynika z odparowania sporej ilosci wody oraz ile i jakich mies oraz warzyw i przypraw się użyje, oraz czy np. miesne kosci były wczesniej podpieczone i z j

Re: Ulubione zupy waszym dzieci

Krupnik, rosól, ale tlusty, najlepiej z gesiny i kalafiorowa, smaku do tej ostatniej nie za bardzo rozumiem, ale bardzo chetnie je zupe kalafiorowa. Pomidorowa jej nie rusza- szok. :)

Re: Komunijnie...

). Na pierwsze byl barszcz z pasztecikami. Na komunie mozesz jako jedno mieso zrobic własnie takie palki kurczaka...I warzywa pieczone. Drugie mieso typu bitki, rolady wołowe plus kasza/ziemniaki. Do tego sałata. Zupa rosól albo zupa krem.... (sprawdxp pogode, w upał rosól srednio....) Wiekszosc

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

mam cała ksiązke o wywarach i ich wykorzystaniu :) Pikantne wywary mozna gotowac po opieczenia porabanych kosci cielęcych lub drobnieszych wołowych na balaszce w piekarniku (niestety zapach nie najładniejszy ale mozna to zrobić gdy domowników w domu nie ma i potem dobrze wywietrzyć) lub mocno zr

Re: Kogucik czy kurka?

Dobre rozwiazanie,bardzo dobre.W swietle reflektorow widac zaraz taka kurke i mozna ja zabrac na stopa do domu,gdzie czeka gotowy garnek na rosól. Ewentualnie zrobic jebut po kurce-z dubeltówki.latwiej trafic w taka kamizelke.

Re: sprawdzone i tanie menu komunijne.

miałam catering, Pan rano w niedzielę ok 8.00 przwiózł przekąski zimne: jajka faszerwoane, sałatki, upieczony schab, galaretki, Po wyjściu z kościoła dałam mu znac i przywiózł ciepły rosól/flaki + zapiekane polędwiczki, smażone ziemniaki, ziemniaki z wody i kapustę Późnym popołudniem podałam

Re: wrobiono tych chlopakow w zamach

wiesz co? gotuję rosół, to jest moje contribution do pokoju na świecie dzisiaj. rosól pyrka już ze 7 godzin i zaczyna mnie powoli wkurwiać.

Co w garach macie?

Szukam inspiracji na jutro, pojutrze i środę;p Dzis mam przaśny rosól, jak na niedziele przystało;p -- http://www.suwaczek.pl/cache/a5817506c1.png

Re: kulinarne profanacje- watek light

Jeden z tradycyjnych kaukaskich przysmakow to owczy wygotowany tluszcz w rosole. Taki galaretowaty. Sam rosól bardzo ok. Przez rok te kawalki tluszczu odsuwalam na bok, po roku z lekkim zaciekawieniem zaczelam konsumowac z duza iloscia chleba anpo trzecim zaczelam sie tym tluszczem delektowac

Re: Ulubione potrawy Waszych dzieci

Mój uwielbia : rosól, pomidorówkę i ogókową. Pierogi ruskie, wszelkiego rodzaju mięsa , wszystkie warzywa i owoce. Słodycze głównie żelki Haribo i kinderki. Ale najbardziej lubi naleśniki z nutellą :-)

Re: Watek obiadowy:)

Tradycyjnie i na zakładke: - Rosól z makaronem (eMowy) + schabowe, ziemniaki, buraczki z chrzanem, sałatka ogórkowa - Rosół jw + pierogi z mięsem i kapustą - Grzybowa na rosole z makaronem + pierogi jw -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - rosól