Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: sól peklowa

Do mies najczesciej sie uzywa sie curing salt. Jest to mieszanka soli 94% i azotynu sodu ok 6% (Sodium Nitrate) Wystepuje tez pod nazwa Prague Salt.

Re: Sól peklowa

Wszystkie te akcesoria można kupic w sklepie przy ulicy Katedralnej w Częstochowie.I wcale nie jest drogo, nie trzeba też czekac na dzień targowy.

sól peklowa ile?

Mam pytanie zapeklowałam mięso sola peklowa (na 3kg miesa dałam 6dkg soli peklowej. jak długo mięso musi lezec w zalewie i czy wystarczy tej soli czy dodac jeszcze zwykłej soli. Dzieki za odpowiedz

Re: Sól peklowa

...sól peklowa,saletra,kolendra,flaki naturalne,flaki,sztuczne,siatki do szynki,sznurek do wiązania mięs,...oprócz tesco,... jest targowisko zawodzie(tam gdzie owoce,warzywa,zboża z samochodów sprzedają).

Re: sól peklowa ile?

u mnie na 3l wody 400g soli peklowej, jak nie przykrywa miesa to zwiekszam ilosc, ile czasu tam spedzi do czego chcesz go uzyc?, po 3ech dniach do gotowania zalezy tez od temp. im cieplej tym szybciej, a wiec pytania bez konca i odpowiedzie bez konca, wieksza wiedza

Re: sól peklowa ile?

Witam, znalazłam taki przepis (wypróbowany) w starym zeszycie: 8dag soli kuchennej+2dag soli peklowej zagotowac w 1 litrze wody i ostudzić. Dodać kilka ziarenek ziela ang., dwa razy tyle ziarenek pieprzu, liśc laurowy, 3 duże zabki czosnku. Zalać tym mięso. Peklować dobę w temp.pokojowej, a

Re: Sól peklowa a saletra

Bo tak naprawdę sól peklowa to mieszanka saletry potasowej (azotanu potasu)z solą warzoną w stosunku 1:7, czyli to jest to samo, tylko stężenie inne...

Sól peklowa

Gdzie w Częstochowie mogę kupić sól peklową do marynowania mięsa? Kiedyś był taki sklep na Bór a potem przenieśli go na Krakowską a teraz zlikwidowali go całkowicie.

Re: Sól peklowa a saletra

No fakt. Gafę strzeliłam z tą solą peklową. Ale gwoli ścisłości nie jest też do końca tak, jak pisze JPZ... :)) Już się dokształciłam i sól peklowa oferowana przez Ziłopex, Prymat, Carum to mieszanka soli warzonej i azotynu sodu (nitrytu). Ufff. Posprawdzałam dostępne mi w domu torebki z solą

Re: Sól peklowa a saletra

masz rację w większości przypadków jest to azotyn sodu a nie potasu ale są producenci soli peklowej którzy używają azotynu potasu. taka sól peklowa produkowana jest dla dużych zakładów przetwórczych. do tego jeszcze fosforany i inne związki które w sumie zawierają w sobie cały układ okresowy

Re: Sól peklowa a saletra

sól peklowa to nie jest mieszanina azotanu potasu tylko azotynu potasu który w stosunku do azotanu potasu działa dużo szybciej. azotan potasu (saletra) w reakcji z mięsem rozkłada się najpierw do azotynu a później dopiero wchodzi w reakcje z mięsem - tłumacząc tak oględnie i łopatologicznie

Re: Sól peklowa

kup saletrę i wymieszaj z solą oraz cukrem, przepis znajdziesz w sieci... to stary sposób naszych dziadków, nie idź na łatwiznę :)

Re: Sól peklowa

a zobacz na placu czerwonym u mazura z mięchem i wędlinami - maja też przyprawy albo tradycyjnie w tesco

Re: Sól peklowa

Gość portalu: w napisał(a): > miesiąc temu kupowałem :) właśnie dowiedziałem się że był tam dzisiaj znajomy i nie ma tam już tego sklepu.

Re: Sól peklowa

Gość portalu: w napisał(a): > miesiąc temu kupowałem :) Z tego co wiem znajdowała się tam firma Profit i od kilku miesięcy jej tam nie ma i jest teraz w Grojcu. Skręcało się w Bór nie przejeżdżając przez linie tramwajową i skręcało się w pierwszą uliczkę w lewo.

Re: Sól peklowa

Gość portalu: w napisał(a): > na ulicy Bór jest mała uliczka w bok tam są produkty tego typu pierwsza w lewo > od tramwaju Już go tam nie ma, był potem na Krakowskiej ale też już go nie ma.

Re: Sól peklowa

Kiedyś słyszałem że trudno to kupić i w normalnym sklepie z przyprawami tego nie ma, a że potrzebuje tego pilnie, na już to pytam się na forum. Może ktoś to gdzieś widział. W alejach jest też sklep ze zdrową żywnością i tam znajoma kupuje saletrę do mięsa, może tam sprawdzę, ale jak ktoś zna pewny s

Sól peklowa-jakie ma właściwości, do czego....?

Moi drodzy, czy ktoś wie jakie właściwości ma sól peklowa? Wiem, że stosuje się ją do peklowania mięsa, sama nigdy tego nie robiłam. Po co ją się dodaje zamiast zwykłej soli? Czy ma ona jakiś wpływ na organizm ludzki? A może ktoś z was wie jaki to związek chemiczny?

Re: da się zrobić różową szynkę bez soli peklowej

sól peklowa jest tak samo niezdrowa jak i zwykła sól. nie ma co dramatyzować. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: PiS 40% poparcia i co wy na to?

A to ja akurat rozumiem..... Szynka smakowała szynką i nie była pompowana rożnymi świństwami. Skład - mięso plus sól peklowa. To wszystko. :)

Re: sól peklowa- gdzie to się kupuje?

sól peklowa musi być świeża gdyż z każdym miesiącem zalegania na półkach traci swoją wartość o ok 2-3%. najlepiej zrobić samemu dając na 1 kg soli niejodowanej 20 g saletry, oczywiście też w miarę świeżej. w marketach też nie należy kupować z powodów jak wyżej loteria zależy co się trafi może być

Sól peklowa a saletra

Mam przepis na Pekelflajsz, który będę robić na Wielkanoc (efekty pokażę w Galerii :-))i w przepisie jest mowa o wymieszaniu saletry z przyprawami. W sklepie znalazłam tylko sól peklową która ma w składzie azotyn czegośtam i sól. Czy mogę tym zastąpić saletrę? -- Jeśli problem choroby

Re: Sól peklowa a saletra

Polecam stronę: www.wedlinydomowe.pl Naprawdę jest świetna! Zresztą, co poniektórzy tutejci forumowicze też się tam udzielają... Nieprawdaż J-Z-P?

Re: Sól peklowa a saletra

Tylko uważaj na proporcje! Saletry daje się 2-3gramy na 10 kg mięsa, a soli peklowej ok 20 gramów na 1 gg mięsa.

Re: Sól peklowa a saletra

Teraz juz jestem prawdziwym ekspertem w temacie :-) Dzięki:-) -- Jeśli problem choroby nowotworowej dotyczy także Ciebie, zajrzyj do Nas: Onkoforum-Damy rade

Re: Sól peklowa a saletra

Momas-słuszna uwaga -- -Niech się pan z łaski swojej odchyli troszkę, bo ja nic nie widzę. -To niech pan idzie do lekarza od oczu!

Re: Sól peklowa a saletra

Dzięki Skarbie :-) Ślinię się na samą myśl o produkcie finalnym :-) -- Jeśli problem choroby nowotworowej dotyczy także Ciebie, zajrzyj do Nas: Onkoforum-Damy rade

Re: Sól peklowa a saletra

imho mozesz-działa tak samo -- -Niech się pan z łaski swojej odchyli troszkę, bo ja nic nie widzę. -To niech pan idzie do lekarza od oczu!

Re: watek swiateczny-co tam u was w kuchni slycha

No wlasnie nie wiem! Wedliny na ogol kupuje w sklepie, teraz cos mnie naszlo, zeby eksperymanty robic. Moze niezbyt dobrze, ze wielki final odbedzie sie na stole swiatacznym, bo nie wiadomo, jaki rezultat bedzie. Mam wszystko- sol peklowa, jakas mieszanke peklowa bez soli, przyprawy...nie wiem

Re: szynka mu nie smakuje#%$^&!

kupuję dokładnie taką jak w linku www.rajsmakosza.pl/images/sol_peklowa_o_sole.jpg -- http://lb2m.lilypie.com/hXQep1.png

Re: saletra lub inaczej sól peklowa

eszi napisała: > to właśnie słynne EEEEE Z opowieści mojego dziadka, który produkował wędliny to wiem, że nie jest opłacalne na handel wyprodukowanie swojskiej wędliny. Musiałaby ona kosztowac grube pieniądze. Wędliny swojskie produkowane bez dodatków chemicznych tracą połowę na wadze a w dzi

Jaka to sól?

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy sól którą mam w niepodpisanym słoiku jest kamienna czy peklowa.? -- " Zawsze patrz na jasną stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: Sól peklowa - o dziwo proszę Pani...

Dostałem w Gdyni w Geant. Firmy "Prymat" po 0.99 gr za 50 g. ale wynalazłem jeszcze w sieci firmę wysyłkową z saletrą: www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_id=126 jakby się komuś przydało. W sklepach patrzyli na mnie jak na raroga jakiegoś gooooooopki jedne kiedy sie pytałem, a ż

Re: sól peklowa- gdzie to się kupuje?

A właśnie zawsze miałam problem z nabyciem saletry , owszem jest teraz do nabycia na zielonych rynkach jednak nie mam zaufania co do zawartości

Re: sól peklowa- gdzie to się kupuje?

trzeba sprawdzać termin przydatności i producenta. Jeżeli jest dość świeża to można brać śmiało. najlepiej kupować na zielonych rynkach, bo jest to towar sezonowy, teraz jest właśnie sezon dla większości domowych masarzy.

Jaka to sól.?

Mam w słoiku sól i niestety nie podpisałam jaką. Może to być sól kamienna, ale i sól peklowa której używam do wędzenia. Czy znacie sposób na sprawdzenie jej? -- " Zawsze patrz na jasną stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: szynka mu nie smakuje#%$^&!

no własnie, ta sól peklowa to azotyn sodu, tez rakotwórczy. przypomniałam sobie wlasnie, ze moj dziadek używał saletry do wlasnych wyrobów -ale on ubijał własne swinki, ktore pamietam, ze karmione byly ziemniakami i zwykłą śrutą. spróbuje zrobic zalewe ze zwykłej soli i przypraw, zobacze co

Re: Niedoczynność tarczycy a problemy ginekologic

po prostu wedle gustu przyprawić kawałek dowolnego mięsa i upiec, albo peklowane - zapeklowac w soli peklowej z dowolnymi przyprawami i po kilku dniach leżakowania w tejże soli (tzn. woda, sól peklowa i przyprawy) upiec albo ugotowac, ważne by w niskiej temperaturze - gotuje się nie doprowadzając do

Re: Sól peklowa-jakie ma właściwości, do czego...

Nie przesadzajmy z tą wiedzą - peklowania uczyłem się na FK - podziękowania dla J.Z.P. - proporcje - 1 łycha zupna soli peklowej na 1 1/2 l wody - plus przyprawy. -- Ambitiosa non est fames - głód nie ma ambicji - Seneka

Re: Sól peklowa-jakie ma właściwości, do czego...

Ba_nita, Twoja wiedza wzbudza mój coraz większy podziw! Dziekuję. A czy przypadkiem nie wiesz jaki wpływ na organizm ludzki może mieć większa dawka takiej soli i w jakich proporcjach powinno się ją dodawać do mięs?

Re: Sól peklowa-jakie ma właściwości, do czego...

Podtrzymuję to co powiedziałam wcześniej Ba_nito, ja nawet nie wiem co to jest FK... A czy możesz opisać mi dokładnie przebieg peklowania, może spróbuję sama to zrobić? Napisz jakie mięso do tego polecasz, albo jakie mogą być temu poddane (mięsa) i krok po kroku cały proceder ( dla nowicjuszy). B

Re: Sól peklowa-jakie ma właściwości, do czego...

Nadaje mięsom większą soczystość i kolor. Wspomaga wędzenie i konserwowanie mięsa. Nie używa się jej jako przyprawy. Do peklowania używa się saletry potasowej lub azotynu sodu. -- Ambitiosa non est fames - głód nie ma ambicji - Seneka

Re: Gdzie można kupić saletrę potasową na podzamc

"Sól Peklowa". Nan "Nowym Świecie" czystej saletry też prawdopodobnie nie dostaniesz ale pewny nie jestem. Wydaje mi się, że kupowałem tam tylko peklosól

Re: Jak wytropić alergen?

"pieprz, sól peklowa to takie zło?" Sól oczyszczana (warzona) to istny chlorek sodu pozbawiony biopierwiastków. Jak chcesz jeść zdrowo to kupuj sól morską i kamienną. "Wędliny albo robię sama albo kupuję b. dobrej jakości w sprawdzonym sklepie" Żadnych kupnych wędlin się nie

Re: Sól peklująca - gdzie kupić?

Sól peklowa to nie jest saletra tylko mieszanka soli warzonej i azotynu sodu(nitrytu) ja zawsze kupuję na Torowej 3,dostaniesz tam też inne dodatki masarskie, również polecam wedlinydomowe.pl/, udanego wędzenia.

Re: szynka mu nie smakuje#%$^&!

około 5-7 dni i potem piękę w rekawie bez żadnego dodatku tłuszczu w zalezności od wielkości miesa około godziny do dwóch ,z tym że nie myśl że ta bedzie takie do końca zdrowe bo też sól peklowa taka nie jest ale przynajmniej mam wędlinę w 100% z miesa tak sobie myślę choć diabli wiedzą -- http://lb2m

Re: Przyprawy w Twojej kuchni

Majeranek, bazylia, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, natka pietruszki, koperek, pieprz kolorowy, cayenne, chilli, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ryb, vegeta, kostki rosołowe, sól peklowa, sól morska, sól zmiękczająca mięso, cząber, goździki, ynamon, kurkuma, gałka

Re: Biała kiełbasa z wody ;)

ilość soli peklowej jaką dodałem zmieniła jedynie trochę kolor kiełbasy i to nie tak bardzo jak na zdjęciu, bo pochodzi od głownie z cebuli. Sól peklowa twoim zdaniem to jedyny czynnik, który zmienia białą kiełbasę w materiał na zwykłą kiełbasę. A jaka jest definicja białej kiełbasy? -- pookcook.blogspot.com

Re: Jak wytropić alergen?

awokado itp.... Wędliny albo robię sama (pieprz, sól peklowa to takie zło? jakie przyprawy są więc dozwolone?), albo kupuję b. dobrej jakości w sprawdzonym sklepie, nie jest to syf na pewno. Jeżeli mięso miałabym odstawić, to co mi zostanie? Warzywa jem, owszem, ale nie wszystkie (bez papryki, pomidorów

sól do peklowania

widziałam w GP przepis na mięso z weka i chcę je zrobić Potrzebna jest sól do peklowania -odwiedziwszy z 5 sklepów znalazlam 2 rzeczy: Kamis - Sól zmiękczająca mięso (skład:sól jodowana 92%,k.cytrynowy, glutaminian sodu,papaina) i O'sole- Sól morska peklowa (Sól morska 99,5%,Azotyn sodu E 220 Na

Re: Kanapka z szynką?

szynka ze sklepu to same konserwanty albo sól peklowa, ja bym sama upiekła, w necie jest pełno przepisów tylko ja nie uzywam soli peklowej i daje tylko symbolicznie normalnej soli ale dla niemowlaka wogule bym nie soliła i jesli Twoje dziecko ma zeby i gryzie to czemu nie, ja dawalam chlebek z

Re: Biała kiełbasa z wody ;)

pookcook napisał: > Sól peklowa twoim zdaniem to jedyny czynnik, który zmienia białą kiełbasę w > materiał na zwykłą kiełbasę. A jaka jest definicja białej kiełbasy? > W zasadzie tak. Dodana do mięsa na kiełbasę peklosól nie pozwala nazwać wyrobu finalnego kiełbasą białą. W składzie

Re: Kanapka z szynką?

> szynka ze sklepu to same konserwanty albo sól peklowa, Jak się kupuje byle co za 9.99... -- "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata Jam nieudacznik, grafoman i śmieć" Strachy na lachy

Re: mleko, jajko, mąka pszenna

Mamciulko, zdradź przepis na placki z soczewicy i cieciorki? U nas niestety parówki z tradycyjnego jadła szkodzą, mimo ze nie mają syfnych dodatków :(. Może to sól peklowa, która jest dodawana nawet do tych ekologicznych wedlin i jest po prostu konserwantem?

no dobra a po co

peklują np. golonki lub inne przed pieczeniem w piekarniku? i co jest zdrowsze sól peklowa czy saletra? czym się różni sól peklowa od zwykłej a od saletry? z góry dziękuję za odpowiedzi, skoro temat się pojawił chętnie bym się to dowiedział

Szynkowa z szynki

No, to następny przepis :) Tym razem to szynka przyrządzona jak kiełbasa szynkowa: Szynka - 80 - 90 dkg sól peklowa - 1 łyżka cukier puder - 1 łyżeczka pieprz mielony - 1 - 2 łyżeczki czosnek - 1 wyciśnięty ząbek gałka muszkatałowa - 1/2 łyżeczki suszona cebula ( nie ta prażona! mielona) - 1

Re: Kanapka z szynką?

Nawet jak się kupuje za 19.99 to też jest guano. Można mieć jakąś nadzieję na sensowny wyrób jak się kupuje za 29.99 ale będą tam konserwanty i sól peklowa, bo bez tego się nie da. Taka jest technologia wykonywania wędzonek. W tych za 9.99 będzie dodatkowo kazeina, mączka sojowa albo inna, budyń z

Kiełbasa ze słoika???

Jest w przepisie 1 kg mięsa wieprzowego, 1 kg mięsa wołowego 1 kg boczku. Przyprawy: sól peklowa, majeranek, pieprz naturalny i majeranek, trochę żelatyny lub nie koniecznie. Gotuje się to długo w słoikach - 4 godz. W sumie zrobiłam z połowy porcji - na pewno zdrowsze niż kupne konserwy i

Re: Mięso z szynkowara a bakterie/zarazki chorobo

Rownież i ja będę musiala sobie kupić sobie taką wagę :) Narazie radzę sobie, jak umiem. Poszperalam w internecie i znalazlam taki przelicznik, moze komus sie przyda :) sól kopiata łyżeczka - 9,5 g - sól płaska łyżeczka - 5 g - cukier opiasta łyżeczka - 5,5 g - sól peklowa kopiasta łyżeczka

Re: Polecam wyroby firmy KRESOWIAK

www.kresowiak.pl/ I ja wynalazłam wyroby Lecha, zastanawiałam się nad parówkami, tylko w nich jest sól peklowa i się zastanawiam czy dać małej czy nie. -- Moja niunia Wiktoria

peklowanie solą peklową - pomocy!

peklowej czy miesza się ja z solą kuchenną. Jeżeli tylko sól peklowa to w takiej ilości jak zwykła?

Re: peklowanie solą peklową - pomocy!

się w takim przypadku tylko z soli peklowej czy > miesza się ja z solą kuchenną. Jeżeli tylko sól peklowa to w takiej ilości jak > zwykła? TYLKO sól peklowa w ilości 1 łyżka stołowa na półtora litra wody plus przyprawy (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i co tam sobie jeszcze chcesz

Kiełbasa wędzona surowa

Szynka wieprzowa, podgardle, sól peklowa, sól zwykła, pieprz, gorczyca. Jelito naturalne. Mięso zmielić na grubych oczkach, przyprawić, dodając trochę wody, wymasować, nabić do jelita. Pozostawić do przeschnięcia przed wędzeniem. Wędzenie trwa ok 5 godz. Drzewo liściaste, owocowe. Dla zapachu można

Re: peklowane mięso

Ujmę to tak: najlepsze dla mnie jest kiedy pekluje sam na sucho; kupuje sól peklowa firmy "Galeo" i stosuje wg przepisu,np. karkówkę taką ok. 2kg po natarciu, trzymam w lodówce od 4 do 5 dni, oczywiście wcześniej szpikuje czosnkiem i jeszcze nacieram ziołami (oregano , bazylia, estragon

Re: jesienne zachcianki nr 45, czyli goloneczki

aktualnie pekluje golonki w soli peklowej-moge je obrobić później twoim sposobem czy ta sól peklowa już to wyklucza? -- ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> ¯`·.¸¸><((((º>><((((º>`·.¸¸.·´

Re: wędliny domowe + kruche babeczki

peklowa to zwykla sól + chemiczny konserwant. Kiedys uzywalam, teraz zrezygnowalam na rzecz zwyklej soli. Ale wyglada pysznie :-) babeczki tez

Re: Mięsa w zalewie

można trzymać mięso w zalewie peklującej w skład której wchodzi woda sól peklowa (lub mieszanka peklująca składająca sę z soli i saletry )oraz przyprawy: liść pieprz ziarnisty, ziele angielskie, czosnek, ziarna jałowca, tymianak, rozmaryn, goździki. W zależności od rodzaju mięsa dajemy odpowiedni

Re: Szynka

Już podaje szczegóły na temat wyrobu :) Szynka wieprzowa (każda ok. 1,5 kg), tydzień przed wedzeniem leżała w przyprawach: sól peklowa, sól zwykła(po dużej łyżce), 3 wyciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy, mogą być zioła do smaku (gorczyca, tymianek, pieprz) Szynkę należy natrzeć tymi przyprawami

Re: Saletra, gdzie w Warszawie można ją kupić?

w każdym sklepie spożywczym dostaniesz saletrę amonową. Dodajeszjej do soli którą nacierasz mięsko daje się jej b. mało 1\2 łyżeczki najwyżej. Jest też gotowa mieszanka soli z saletrą i przyprawami nazywa się peklowit lub sól peklowa. Szukaj w torebkach z przyprawami

Pytania dotyczace.......

Witam rozpoczynam nowy wa tek odnośnie pytań , które nasuwaja sie w trakcie kucharzenia albo innych nurtujacych nas spraw ja np mam pytanie - czy sól peklowa też sie przeterminuje , czy można jej użyć do zapeklowania po terminie czy raczej nie ryzykowac? - czy wkładajac dwie laski wanilli do 1kg

Re: hehe ja Ci dam berecik!

Ellen,marynate to ja sam robie,do ok 5litrow wody 20-25 dkg soli lyzke stolowa saletry {sol peklowa,pink qjur,nie wiem jak to sie pisze tak to sie wymawia po tutejszemu}z 4 zabki czosnku,ja kroje na plasterki,pieprz ziarnisty,liscie laurowe,to podstawa,no i ok 5kg miesa,ja jeszcze zeby srodek

Re: Sposob na szynke (w Krakowie)

/angieleskie ziele i liść laurowy/.Jak zestawie z ognia rozpuszczam w niej sól peklkową.Całość studzę i do zimnej zalewy wkładam mięso.Przynajmniej jeden raz trzeba mięso leżące w zalewie przewrócic. Mięso po wyjęciu z zalewy opłukuje pod bierzącą woda/sól peklowa jest niejadalna/i osuszam ściereczka.Wkładam do

Re: Szynka z szynkowara

wylewa przez dziurki po igle.Możesz też zapeklować mięso na sucho nacierając je solą peklową 20 g na 1 kg mięsa.Wtedy czas peklowania sie znacznie skraca bo trwa tylko 24 godz.Ale zawsze istnieje małe prawdopodobieństwo że w środku szynka będzie szarawa bo sól peklowa tam nie dojdzie. -- Zdjęcia

Re: Wędzonki świąteczne

pozwolę sobie troszkę uściślić jeżeli można sól peklowa jest już gotową mieszanką peklującą, natomiast saletra jest składnikiem mieszanki peklującej tzn na 10 kg soli niejodowanej) dajemy 20 dkg saletry. metoda na jajko bywa często myląca bo wiadomo jajko jajku nie równe. inaczej w takiej zalewie

Re: szynka korzenna i winna

Szynka wygląda z wierzchu bardzo ładnie i apetycznie, ale szkoda, że nie ma przekroju, bo ten jest zwykle równie ładny jak i zewnętrzna warstwa :) ptasia napisała: > Składniki: 3-3.5 kg szynka z kością, sól peklowa (ok. 1,5-2 saszetek), Czy Twoja szynka była ze skórą? Ile to jest 1,5 - 2

szynka korzenna i winna

specjalnie nic nie zmieniałam. Jak w szynce coca-cola, szynkę najpierw nacierałam solą peklową na 2-3 dni przed gotowaniem, jeśli ktoś mieszka tam, gdzie smoked gammon jest dostępny, nie musi się bawić. Składniki: 3-3.5 kg szynka z kością, sól peklowa (ok. 1,5-2 saszetek), 250 ml czerwonego wina, woda (tyle

Szynka lub łopatka pieczona

Przepis jarka_zielona_pietruszka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26173257 szynka lub łopoatka wieprzowa 1kg sól peklowa 3,4dkg po kilka ziaren pierzu i ziela 2-3 listki 2-3 ziarna jałowca 400ml * sól peklową dokładnie odważyć i rozpuścić w odmierzonej ilości wody przegotowanej i

dla Jagody85 przepis

szynka lub łopoatka wieprzowa 1kg sól peklowa 3,4dkg po kilka ziaren pierzu i ziela 2-3 listki 2-3 ziarna jałowca 400ml sól peklową dokładnie odważyć i rozpuścić w odmierzonej ilości wody przegotowanej i ostudzonej.dodać przyprawy zalewę wlać do naczynia i włożyć do niej mięso. naczynie należy

Re: kazdy ma swoja tajemnice(?) sol peklowa

najprawdopodobniej jak to już stwierdzono wcześniej mięso zostało zapeklowane solą peklową. Niestety takiego mięsa nie powinno być poddawane obróbce termicznej w temperaturze wyższej niż 110 st C. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki.. -- Jedzą, piją, lulki palą, Tańce, hulanka

Kilka zasadniczych błędów w jednym tekście

używanie jednego komponentu chemicznego jakim jest tradycyjna sól peklowa. Reszta to naturalne przyprawy, naturalne wędzenie, żadnych barwników, czy "łapaczy wody". Boczek kosztuje niemal 30 PLN, ale jest cudowny i lepszy taki niż za 12 PLN/kg napompowany w 50% objętości wodą. Ale to niejedyny

sol peklowa

zakupilam sobie takie cudo do robienia samodzielie szynki w domu. I teraz brakuje mi tylko soli peklowej. Mozna cos takiego tu nabyc? Jakos nie usmiecha mi sie sciaganie tego czegos z Polski. -- www.wordle.net/show/wrdl/1286984/Matki_Polki_w_UK

Sół peklowa

Bogno miła! Jeśli taka wielka potrzeba - ratuję!. Na wskazany adres pocztowy wyślę Ci opakowanie (50g) soli peklowej firmy Z.....x kupionej w markecie K.....d. Na adres e-mail podam rozszyfrowane namiary jak wyżej (teraz to byłaby reklama). Proszę o kontakt na moją skrzynkę. Preferuję peklowanie

Zdjęcia - sól peklowa