Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Szynka wędzona surowa

Szynka wędzona surowa Surowce: 5 kg mięso od szynki kilkanaście ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu płaska łyżeczka ziaren kolendry 3-4 liście laurowe kilka/naście ziaren jałowca 18 g soli kłodawskiej niejodowanej 18 g peklosoli 4 litry wody 3-4 ząbki czosnku

Re: Szynka wędzona surowa

jarek_zielona_pietruszka napisał: > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. klimat jest wspanialy, jakby łagodniejszy na szynke!

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku! Przywiozlem sobie z Podlasia takie coś: "Polewica suszona z Wiejskiej Kuchni" - pyszna rzecz! Chyba surowa i do tego wędzona ... prawdopodobnie pochodzi od jakiegos nowego masarza - kogos z Sokółki za Białymstokiem... Moze cos słyszałes o tym sposobie obróbki mięsa?

Re: Szynka wędzona surowa

złego się z nią nie dzieje. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. - tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

wszystko super ale gdzie ta fotka? -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. > > - > tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, tam juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zimno z nieduzej miejscowej masarni :-)

Re: Szynka wędzona surowa

mhr2 napisała: > dlaczego używać dwa rodzaje soli? > Żeby zmniejszyć o połowę zawartość peklosoli w roztworze peklującym. -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. take coś mi pokazało sie na tej stronie:( -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

mmagi napisała: > wszystko super ale gdzie ta fotka? A tutaj: tiny.pl/q87xx p.s. masz pw -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

qubraq napisał: > Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, ta > m juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zim > no z nieduzej miejscowej masarni :-) Witaj Andrzeju! Gratuluję, będziesz miał coś pysznego do zjedzenia

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Upiec raczej nie ale można zaparzyć. Postępujesz tak samo jak w przypadku szynki ziołowej parzonej tiny.pl/q8t83 -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Trochę za szybko wcisnąłem enter Ciąg dalszy przepisu: Wędzimy zimnym dymem przez ok 3-4 godziny, następnie zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia i znowu wędzimy zimnym dymem ok 2 godz. Wędzenie powtarzamy codziennie przez 3-4 dni po ok 2 godz. Po uwędzeniu szynki wieszamy w suchym chłodnym i

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

roseanne napisała: > nie stosuje saletry zazwyczaj No to możesz upiec :) -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

a jak nie ma mozliwosci wedzenia to taka upeklowana mozna po prostu upiec? czy sie zmienia wtedy proporcje, skladniki? -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Jeśli peklujesz w soli to nie ma problemu, jeżeli używasz dodatku saletry, to nie powinno się poddawać takie mięsa obróbce cieplnej powyżej 110-120 st.C -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

no i wszystko jasne :) swoja droga to na lokalne swieto dziekczynnienia pekluje indora przez 3-6 dni i potem powolutku pieke i wychodzi wysmienity, dlatego pytam -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: surowa szynka w środku!!!

od kilku lat wedze szynki na swieta i cos takiego wystapiło pierwszy raz. to nie jest mieso surowe, tylko jest takie rzadkie ze mozna łyzka wybierac. Pan który wedzi twierdzi ze to wina mięsa ,ze musiało byc sparzone. Coś takiego wystapiło pierwszy raz.

gotowanie surowej wędzonej szynki

Dostaliśmy od znajowych surową wędzoną szynkę; spory kawałek/1.5 kg/ Problem w tym jak ją gotować.Wkładać do lekko gotującej się wody, czy do zimnej. Jak długo gotować i w jakiej temperaturze ?

surowa szynka w środku!!!

Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna jakby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna

Re: Święta to święta

jarek_zielona_pietruszka napisał: > Święta bez względu na to jakie nie mogą się obejść bez: Szynki, baleronu, schab > u pieczonego , polędwicy łososiowej, boczku wędzonego surowego i parzonego oraz > pieczonego Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na pieczony boczek proszę o podzielenie

Re: surowa szynka w środku!!!

Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami :)

Re: Policzkowanie

Paryż Lachsschinken w którym mięso z cienką warstwą tłuszczu jest zawinięty do ochrony mięsa przed wysychaniem. Lachsschinken jest ani szynki , ani z łososia produkowane - " łosoś "odnosi się do centralnego kawałka schab, stąd nazwa. Preparat jest podobna do surowej szynki. Produkcja łososia

Re: Pytanie o mrozenie produktow

mieso nie przerobine, czyli kawał wołowiny, wieprzowiny czy kurczaka mozna trzymac w zamrażalniku do 12 miesięcy. MIeso przerobione i pakowane typu kiełbasa, mięso mielone,boczek, szynki 3-4 miesięcy.Zupy, sosy , gotowane mięsa - do miesiąca- Nabiału nie powinno się zamrażać na dłuzej niż miesiąc i

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne > w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami : to znaczy ze nigdy nie robils to sama, " Podejrzewam" = nie wiem mozna tak od razu

Re: surowa szynka w środku!!!

Jedna z szynek upiekłam (nie wedzona) i była normalna. Ciekawe bardzo jaka to przyczyna

Re: surowa szynka w środku!!!

Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgotowanie i mozna wcinać.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ CHRZANOWY 40dag wędzonego surowego boczku 30dag surowej białej kiełbasy 20dag szynki wędzonej litr kwaszonego barszczu słoiczek chrzanu 150ml śmietany jajka kilka ząbków czosnku sól pieprz liście laurowe Boczek i kiełbasę gotujemy w 4 litrach wody. Dodajemy barszcz, śmietanę, chrzan

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam > :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgot > owanie i mozna wcinać. i to ma znaczyc ze sie na tym znasz?

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Myślę, że w stopniu umożliwiającym odpowiedź na pytanie, które zadała autorka p > ostu :) mysle ze nikomu nie zaszkodzi jak podasz swoja wiedze na ten temat? i nie bedziesz sie chowac za plecami autorki,

Re: surowa szynka w środku!!!

Gość portalu: gośc napisał(a): > Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna ja > kby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna po wedzeniu powinna 1-2tyg.dojzewac, tego nie powiedzieli,albo zapomnieli albo byla juz w czasie dojzala?

Re: surowa szynka w środku!!!

mhr-cs napisała: > nexstartelescope napisała: > > > Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęc > ie mam > > :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy > obgot > > owanie i mozna wcinać. > > i to ma

Re: surowa szynka w środku!!!

Jeśli kupiłaś mięso w sklepie to mogłobyć nastrzyknięte od razu dla podniesienia masy. Lub/i peklowane w zbyt wysokiej temperaturze i stąd taki efekt. Może jest nie doparzone. Parz w wodzie o tem ok. 80 stopni czyli nie gotującej się, 1 godz. parzenia na kg mięsa. Jeśli masz termometr do mięsa to

surowa szynka co z niej??

Witam.Wiem ze to temat nie na te upały,ale mam zamrożoną surową szynkę i musiałabym już ją zuzyć,tylko nie za bardzo wiem jak ją zrobić.Upiec w całości czy w kawałkach,szczerze mówiąć wolałabym w całości,bo jeżeli nie pójdzie na obiad to potem do chleba można by zjeść.Bardzo proszę o jakieś

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA PIECZONA 5 kg surowej szynki z kością, 10 łyżek soli, 1 łyżka saletry, 2 łyżki cukru, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, goździki, czosnek, różne zioła, 10 pomarańczy, 3/4 szklanki musztardy, 3/4 szklanki miodu, 4 łyżki brandy, mielona gałka musztatołowa Zagotować 2

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach (lub pieczonego fileta z kurczaka), 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić

gotowanie szynki surowej na wielkanocny stół

Prosze o pomoc ..kupilam w sklepie szynke surowa ale teraz nie wiem jak mam ją ugotowac by byla smaczna i soczysta.Mysle ,ze wiecej pan ma ten sam problem co ja ,Pomózcie proszę!!!

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach (lub pieczonego fileta z kurczaka), 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach (lub pieczonego fileta z kurczaka), 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach (lub pieczonego fileta z kurczaka), 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach (lub pieczonego fileta z kurczaka), 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić

Re: Kto to je?

Kocham golonkę, ozorki, nerki, salceson (dobry jest lepszy od szynki), bardzo lubię flaki. I złapię się na każdą rybę, nawet surową. Śledzie są pyszne! Lubię też owoce morza. Natomiast nie jadam kapuśniaku ani kaszy pęczak. Nie jestem w stanie tego przełknąć.

Kuchnia na majówkę

kawałku poświątecznej szynki czekającym w lodówce. Zmaterializowałam w kuchni wyobrażenie z opowieści i doznałam olśnienia. Surowej pieczarce należy się miejsce w pierwszej klasie produktów. Trzeba zobaczyć w niej warzywo. Lekkie, świeże, mięsiste, dostępne cały rok, niedrogie.. www

Re: wieś i zapachy...

szynki ze sklepu nie chce jeść - (dużo chemii pewnie) - basia ma wyjątkowy węch uwielbia podjadać plasterki surowej marchewki:)

Surowa szynka

Kupiłam surową szyneczkę w siatce.Co powinnam zrobić przed upieczeniem? Z góry dziękuję i serdecznie pzdrawiam.

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek

Re: Święta to święta

Święta bez względu na to jakie nie mogą się obejść bez: Szynki, baleronu, schabu pieczonego , polędwicy łososiowej, boczku wędzonego surowego i parzonego oraz pieczonego, kiełbasy swojskiej, salami i innych specjałów świątecznych. A co do świąt w lipcu, to właśnie jest to najlepszy termin dla

Re: A może wątek kulinarny V

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SAŁATKA PIECZARKOWA 1 kg pieczarek, 25 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 30 dag konserwowych ogórków, 10 dag szynki w plasterkach, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ostra papryka w proszku, sól morska, pieprz Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek

Re: zdjecia wam wklejam

A próbowałaś mu dawać surowe mięso? Nie dziwne, że nie chce jadać szynki czy pieczeni z przyprawami.

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wieprzowina z owocami to w ogóle bardzo dobre połaczenie podpowiadam jeszcze jedno na świeżo (własnie oglądam Jamiego Olivera): obsmażone plastry szynki, podduszone nastepnie z morelami (Jamie miał świeże, ale suszone tez się sprawdzą) i posiekaną szałwią na ekranie wyglądało bosko, aż sie

Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

.... żeby nie smakowało jak typowe mięso w sosie? Czym doprawić sos? A może jakoś inaczej przyrządzić? Podpowiedzi mile widziane, proszę mnie nie podsyłać do wyszukiwarki, bo wyrzuca mi szynkę jako wędlinę i ciężko coś znaleźć. -- Świecący kuper

Re: Bez czego byscie cierpialy?

najbardziej cierpialabym, gdybym nie mogla sobie kupic pomidorow - takich zwyklych i suszonych. zaraz potem jest szynka parmenska, niekoniecznie ta jedna jedyna, ale tego typu surowe szynki suszone oraz wszelkiego rodzaju sery smierdziele. zarowno miekkie, plesniowe, jak i zolte, dlugo dojrzewajace

Re: menu do sprawdzenia - część 2

---------- 9:00 2 garści płatków żytnich ( nie są błyskawiczne) jogurt naturalny , pomidor, ogórek , papryka 14:00 jajecznica z 3 jajek na 2 plastrach szynki + surówka ( pomidor, ogórek, koper,cebula) 19:00 kapusta z grochem ( muszę wykończyć resztki ) + surowa marchew :D ----------- 9:00 naleśniki z białka i

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wlasnie mamdzisiaj na obiad,w plastry,sol pieprz,wegeta,obtoczone w mace,przesmazona cebulka do gara. Podlac woda z resztkami z patelni,dorzucic suszonych sliwek,dusic. Lubie dosyc ostre wiec uzywam sporo pieprzu,podaje z ryzem i czerwona kapusta. Acha,pamietac przekroic sliwki bo inaczej to co da

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

uwielbiam makaron z pulpecikami Nigelli, prosty i pyszny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66489254,66489254.html tylko trzeba by to mięso zmielić szynka nadaje sie też na przykład na zupe gulaszową czy gulasz albo możesz pokroic mięso w plastry, doprawic solą i pieprzem, obsmażyc na oleju

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

No właśnie mniej więcej tak robię, ale jeszcze nie zagęszczałam sosu razowcem - koniecznie spróbuję - dzięki! winoczerwone- spróbuję te pulpeciki ale innym razem - lenia miałam na mielenie i w końcu zrobiłam wg przepisu anuli - ze śliwkami - super smak wyszedł, śliweczki posłusznie pokroiłam i taki

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Jeśli jest ładny kawałek to zamarynowałbym go wedle gustu, obsmażył ze wszystkich stron na rumiano i przełożył do rondla, na tłuszczu przesmażyłbym cebulę pokrojoną w piórka i do mięsa.Na patelni oczywiście deglasację coby smaku nie zmarnować.Mięso w rondlu do połowy mniej więcej podlać, kilka grzy

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Ja robię cos, co moj mąz nazywa -pieczonka, ze to taka niby-pieczen. Dwa dni wczesniej solę i posypuję ziolami, jakie mi akurat tego dnia pasuja. Potem wlewam do rondla wielkosci takiej by mieso miało trochę ciasno wody do 1/4 wysokosci miesa, dodaję plaską łyzkę masła.lisc laurowy, ziele anglesk

Barszcz wigilijny

;smak" z gotowania surowej szynki wędzonej na wędliny do światecznego śniadania; barszcz sie zakwaszalo dopiero przed nalaniem na talerze i tez tylko w osobnym garnku przeznaczonym na jednorazowa porcję do uszek i do popijania innych wigilijnych potraw (zimny zakwas buraczany mozna dodac do calego barszczu

Re: Odchudzanie dziecka - a może badania?

Właśnie doczytałam, że nie je surowych warzyw (łomatko, tak z drugiej strony, owoców nie, warzyw nie - ludzie, co Wy tym dzieciom dajecie jeść od maleńkości, że nic normalnego potem nie chcą ;) ) - więc może rano kasza jaglana z gotowanymi warzywami, na ciepło? Plus plasterek dobrej szynki do tego

Re: trauma po ataku psow

To niedobrze, że nie je . Podsuń jej jakiś smakołyk, który uwielbia, np. wędzoną rybę, surową rybę, mięso z kurczaka, trochę szynki? Koty powiny jeść regularnie. Trzymam kciuki za szybkie wyjście z traumy.

Rukola z surową szynką i parmezanem

To jedna z najsmaczniejszych, wykwintnych sałatek jakie jadłam. Szkoda że nie masz zdjęcia, taki przepis łatwiej "sprzedać ". Ta sałatka to prawdziwe cudo.

Re: Krok po kroku, krok po kroczku...:)

Dziadek Mróz na urlopie w Miami "Walking dead" też oglądał pasjami I po każdym odcinku Tak jak zombie żarł w szynku Świński móżdżek (surowy) z flakami

surowe mięso w lodówce - jak długo

Kupiłam dziś szynkę na pieczeń. Pieczeń ma być na poniedziałek i wtorek. jak długo takie surowe mięso może leżeć? Powinnam je dziś zamrozić, jutro wieczorem rozmrozić i upiec. Czy może jakoś zamarynować (jak?) i obędzie się bez mrożenia. Pytam, bo zostawiłam kiedy surową pierś z kurczaka i jej

Grube płaty surowej szynki duszone z boczniakami

.in.) jak Ewa Adama jabłkiem - nawet na mękach nie podam szczegółów! Opowiadała mi o pierwszych próbnych jazdach i zaletach płaszczacza :) Wczoraj, stojąc przed ladami chłodniczymi mogłem wybrać, każdy rodzaj mięsa, ale postawiłem sobie poprzeczkę najwyżej: wziąłem sznycle z szynki... wredne do bólu

Re: Niedzielny obiadek...

BARSZCZ Różne kości surowe albo gotowane, albo skórki od wędzonki lub szynki włóż do garnka, nalej wodę i dodaj do tego n a 6 osób 3 mniejsze albo 2 większe buraki, sporo włoszczyzny, a więc cebuli, pietruszki, selery, dalej kilka ziarnek pieprzu, angielskiego korzenia, 3 goździki kawałek

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA PIECZONA Z OWOCAMI 2 kg surowej szynki (bez kości) 1 listek laurowy 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew natka pieprz ziarnisty 2 łyżki marmolady imbirowo-pomarańczowej (można kupić w dobrych delikatesach) Chutney: 10 dag suszonych moreli 1 owoc mango 10 dag daktyli 10

Re: A gdzie budżet na ubrania, zajęcia dodatkowe

; okazuje się, że za 20 zł można mieć kilogram dobrej i zdrowej (no, zdrowszej ni > ż kupna) wędliny, Kilogram surowej szynki kosztuje ok. 20zł, więc jak z tego zrobić kg szynki na chleb...? -- "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata Jam

Re: Żurek -dwóch porad potrzebuję:)

Każdy żurek inny. Ja robię na samym wywarze mięsnym (surowy wędzony boczek, kiełbasa biała/polska/frankfurterki, na Wielkanoc dodatkowo szynka), bez warzyw. Bez śmietany. Przyprawiam majerankiem, zielem angielskim, pieprzem, na talerzu dodaję chrzan. -- - Lara Croft, mamo. Coś w rodzaju samicy

Re: Czym karmicie swoje psy/koty? Jak często jada

mam na obiad , troszkę wiecej kupuje i koty dostają po troche. Kiedyś jeszcze pies dostawał teraz ma zakaz. Czesem dostaną cos jakis ser żółty, plaster szynki, itp. Ale to od czasu do czasu. -- ----------------- Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.

Re: menu do sprawdzenia - część 2

szynki + surówka ( pomidor, ogórek, koper,c > ebula) OK > 19:00 > kapusta z grochem ( muszę wykończyć resztki ) + surowa marchew :D OK :) > ----------- > > 9:00 > naleśniki z białka i mąki z pełnego przemiału z dżemem na fruktozie + pomidor i > ogórek i surowa marchew OK

Re: Barszcz wigilijny tradycyjny, jarski

dodawać "smak" z gotowania szynki i że to nie zmienia jarskości barszczu więc już tak zostało na następne lata... Obawiam sie jednak, ze z gotowania wędzonej "klawiatury" będzie za dużo tłuszczu; dzisiaj i tak pojade na bazar na Wałbrzyską i tam sie dowiem czy ktorys wędliniarz będzie

Re: co dziś w garach?

rosół ziemniaki, gulasz z szynki wieprzowej z cebulą i marchewką, marchewka surowa z chrzanem a dla córki duszone buraczki -- Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... :P Maja i Ufok

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

Krzysiu, potrawa wyląda po prostu boosko, musi jest przepyszna. Rozumiem, że cebulka i boczniaki duszone z przyprawami?

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

a co to za urządzenie? i gdzie można zakupić? boczniaki wyszły smakowite i miesko również! -- subiektywny przewodnik Babeczki

inne penne!!!

dla urozmaicenia dodam przepis na penne z kurczakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i szynką :) SKŁADNIKI jedna pierś z kurczaka 400 g dużych pieczarek kilka plasterków surowej, suszonej szynki 6-8 suszonych pomidorów w oliwie kilka listków świeżej sząłwi 2 ząbki czosnku 350 g makaronu penne

szynka na kanapki domowej roboty, poradźcie.

Witam serdecznie:) Od jakiegoś czasu nie kupuję wędlin. marynuję karkówkę, szynkę lub inne mięso i piekę w piekarniku, po wystygnięciu kroję na kanapki. Chciałałym spróbować w domu szyknę a'la gotowana, ale zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać. Jak taki surowy kawał mięsa zapeklować? Ile czasu

A może wątek kulinarny

/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie plastry, 1/2 czerwonej papryczki chilli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 200 g cienkich plastrów szynki, 200 g plastrów salami, 2 garście startego sera provolone, 2 garście startej mozzarelli, garść ciemnych oliwek pokrojonych w plasterki

Re: Co przywieźć szwajcarskim gospodarzom ?

Nie chodzilo mi o to, ze nigdzie niema takiej dobrej kielbasy jak w Polsce, tyxlko takiej samej :)) A w Szwajcarii kielbasy naprawde nie ma ......... a szynki sa, surowe, wedzone, suszone, ale nic co by przypominalo polska.

Re: Sos do szynki pieczonej

czasem piekę szynkę w naczyniu żaroodpornym a na wierzch kładę kilka plastrów boczku wędzonego surowego. Sos zawsze się wytworzy.

Zdjęcia - szynki surowej

Zdjęcia - szynki surowej