Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: jak ugotować buraka?

Możesz ugotować osobno, w łupinie (raczej w całości, nie kawałek) - potem obrać i albo pokroić albo zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości buraka - ja sprawdzam tak jak ziemniaki, łyżką - jak wchodzi miękko, to znaczy że gotowe. Można też upiec w piekarniku - umyć, zawinąć w folię

jak ugotować buraka?

może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. 1. czy najpierw ugotować kawałek w łupinie, a dopiero potem obrać i pokroić? 2. jak długo gotować? 3. czy mogę razem z innymi warzywami czy osobno? 4. z jakimi warzywami najlepiej pasuje (oprócz ziemniaka)?

Re: jak ugotować buraka?

1. W łupinie to raczej całego, potem ugotowanego obrać i pokroić. 2. Do miękkości (można sprawdzić widelcem) 3. To zależy od rodzaju potrawy. Można osobno albo razem (np.: w barszczu ukraińskim) 4. Jeśli ma to być dla małego dziecka to na początek najprościej w formie barszczu lub gotowanej

pomysl na buraki ugotowane:

moja ulubiona wigilijna salatka A poza tym moje menu wigilijne to: - Barszcz czerwony - Uszka z nadzieniem z pieczarek z cebulka - Pierogi ruskie - Pierogi z kapusta i grzybami - Ryba po grecku - Pieczarki w smietanie (do ruskich pierogow) - Salatka jarzynowa - Salatka z burakow - Makowiec - Piern

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Po godzinie jest już spokojnie ugotowany. Buraki nigdy nie ugotują się tak, żeby były takie miękkie jak ziemniaki. Mówię Ci to ja, która gotowała buraki może ze dwa razy w życiu;) Ale po starciu ich potem na tarce były mięciutkie i pyszne

Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Rozszerzam dziecku dietę. Dzisiaj padło na buraka, a w słoiczkach niestety nie ma. Gotuje obranego i przekrojonego na pół na parze już ponad godzinę i jest w miarę twardy (nie taki jak ugotowane ziemniaki). Czy już się ugotował czy nie? Opiekunka wyszła ze starszym dzieckiem i nie mam kogo zapytać

Re: danie z buraka

Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia

Re: danie z buraka

Sałatka z ugotowanych buraków: - 2-3 ugotowane buraki - rukola (albo roszponka, jak kto woli) - trochę wiórków parmezanowych - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy - pieprz, sól do smaku Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić

Re: danie z buraka

uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie. Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam :)

Re: A może wątek kulinarny IV

W BURACZANEJ BABECZCE 1 duży ugotowany burak, 3 jaja na twardo, łyżka chrzanu, 330 ml śmietany 18%, olej, 2 łyżeczki posiekanej natki, 1/2 łyżki żelatyny, sól, pieprz Burak obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, jajka obierz, żelatynę namocz w małej ilości wody. Podgrzej, rozpuść. Dodaj

Re: schemat roczniaka

owocami. Kasza jeczmienna z sosem i warzywami. Piers z kurczaka z makaronem i brokułem(jest nadzieja,że popróbuje miesa) Sałatka z jajka,zielonego ogorka z serkiem wiejskim. Zupa krem z roznych warzyw. Sałatka z buraka(ugotowany burak(pokr.w kostke)z jajkiem,ugotowany makaron swiderki.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

W BURACZANEJ BABECZCE 1 duży ugotowany burak, 3 jaja na twardo, łyżka chrzanu, 330 ml śmietany 18%, olej, 2 łyżeczki posiekanej natki, 1/2 łyżki żelatyny, sól, pieprz Burak obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, jajka obierz, żelatynę namocz w małej ilości wody. Podgrzej, rozpuść. Dodaj

Re: rozszerzanie diety przy kp-praktyczne wskazów

Najpierw warzywa; kilka łyżeczek ugotowanego i przetartego jednego warzywa albo kawałek miękkiego, ugotowanego do rączki. Może Pani ugotować na początek dynię, brokuła, buraka czy ziemniaka. Albo skorzystać z gotowych dań ze słoików np.: Warzywa HIPP (na opakowaniu mają informację o wpływie na

barszczyk z tartych buraków - czy wyjdzie?

Szanowni Forumowicze, Na kolację chciałabym zrobić krokiety. Niestety, nie mam barszczu czerwonego, a pasowałby mi do nich idealnie. Mam natomiast tarte buraki w słoiku. Czy jest jakiś sposób na ugotowanie barszczyku właśnie z buraczków w takiej formie? Pozdrawiam :)

Re: sok z buraka

Ale po ugotowaniu to już chyba nie jest sok. Ale mimo wszystko na pewno można dać, bo w tym wieku przecież dziecko już może jeść gotowane buraki. Ja daję sok z surowych buraków. Np. taki sok: 1 kwaśne jabłko, 1-2 marchewki (w zależności od wielkości) i ćwierć średniego buraka.

sok z buraka

czy mogę dawać dla dziecka rocznego sok z buraków przyrządzony w taki sposób: ugotowane buraki w skórce, obrane stakowane na tarce, odciśniety sok. Słyszalam, że sok z buraka ma bardzo duzo wartości odzywczych, dziecku bardzo smakuję no ale czy można go podawac i w jakich ilościach. Z góry

Re: Aktualna lista

To jeszcze moja ulubiona, a bardzo prosta: ugotowany burak, jajko na twardo + ogórek kwaszony - wszystko podziabać na malutkie kosteczki + ciupka majoneziku....mniam mniam mama mi taką ostatnio zrobiła:) A ostatnio jadłam przepyszną w knajpie: rukola, szpinak listki młode, szynka parmeńska, pestki

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. > Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórcze he he he , to jestes z tych co najpierw tobią a później myślą? Mozesz je potrzec i zapasteryzować.

Re: Czyszczenie szafek, czyli sakiewki

No to też je zjadam, tylko nie same a z dodatkiem typu kozi ser, cebula i słonecznik. I już mam sałatkę:) A idea wyjmowania dodatków z zupy? Seler i pietruszka mi nie odpowiadają pod względem konsystencji po ugotowaniu. A buraki pieczone dodaję do barszczu dla koloru, trudno żeby w tzw czystym

Re: A może wątek kulinarny IV

obierz, ugotuj. Zalej wywarem z buraków, dodaj namoczone grzyby i przyprawy. Gotuj godzinę. Wsyp rodzynki, wymieszaj. Przypraw do smaku octem winnym i solą -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2l1EMAYhKa7WKabulX.jpgMADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: danie z buraka

Z buraków najbardziej lubię zupę buraczkową, trochę mniej barszcz ukraiński i barszcz czerwony (najczęściej z kartonu ;) ). Ale też lubię sałatkę z buraczków do drugiego dania podaną: buraki ugotować, obrać, ostudzić, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

obierz, ugotuj. Zalej wywarem z buraków, dodaj namoczone grzyby i przyprawy. Gotuj godzinę. Wsyp rodzynki, wymieszaj. Przypraw do smaku octem winnym i solą. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2l1EMAYhKa7WKabulX.jpgMADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Witam. Leży kilo, mąż zażyczył sobie sałatkę, bo normalnie kupuje ją w garmażerce po 10 zł kilo, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórczej:( uciekła. Prosze o pomoc sałatki mogą być zarówno ciepłe jak i zimne. I napiszce koniecznie czym je

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Dzięki serdeczne, wyjęłam takiego twardawego i wsadziłam do malaksera. Okazało się, że faktycznie był ugotowany. Synek wciągnął go bez problemu w przeciwieństwie do brokuła. :)

Re: Obieracie buraki na czysty barszcz czerwony?

Surowych buraków nie obieram. Myję, gotuję w mundurkach. Obieram dopiero po ugotowaniu i starte w paski dodaję do wywaru, który potem przecedzam. Chętnie też wykorzystuję dobry susz buraczany np. Sys. To bardzo wygodne, a barszcz wychodzi świetny.

Re: najlepsze śledzie jakie jadłyście

Klasyczny śledź w oleju z cebulką (jak cebula ostra to dobrze przelać wrzątkiem) a do tego starte jabłko - najlepiej Lobo. To samo j.w. tylko tylko zamiast oleju śmietana ewentualnie posypać natka pietruszki. Śledź, cebulka, jabłko - Lobo ;) do tego ugotowane buraki i biała fasola, z puszki albo

Re: A może wątek kulinarny IV

KOLOROWY RYŻ szklanka ryżu odrobina soli kurkuma - opakowanie burak - 1 sztuka koncentrat pomidorowy - słoiczek szpinak - małe opakowanie Do gotującego się ryżu dodajemy: by uzyskać kolor czerwony - burak (wystarczy kawałek im więcej tym ciemniejszy odcień i większy posmak

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Mój buraki bardzo lubi. Tylko nie przeraź się jak kupa będzie ciemnobrunatna i siusie też. Efekt uboczny ;) Spróbuj gotowanej dyni :) Raz dwa się gotuje a jaka pyszniutka :) I mięciutka, tak że brzdąc może sam ją sobie wkładać w kawałkach do buzi i memłać bez obaw o zakrztuszenie :) -- Muminka

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

potwierdzam - nawet takie w zupie - pokrojone - na barszczyk - pozostaja twardawe ... zeby skrócic czas gotowania - mona buraka pokric w plastry = owszem bedzie nieco trudniej utrzec - ale bedzie troche szybciej.. jesli to małe dzieco - zetrzyj na tarce o małych oczkach

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Ha, tak samo ja czekałam i się nie doczekałam. Wyłączyłam i jak starłam na tarce okazało się, że wcale nie jest taki twardy jak się wydawał :) -- Jak na razie pomysłu na sygnaturę brak.

Re: Fasola, fasolka - co z niej zrobić...

włókien , dodajesz pokrojone w kostkę ziemniaki, i scierasz na koniec 3 buraki ugotowane, gotujesz chwilke, dodajesz mięsko, wyłączasz zupę i dodajesz 1 op barszczu błyskawicznego, doprawiasz pieprzem, ząbkiem przeciśniętego czosnku i maggi. Pyszna zupka i treściwa :)

Re: za słona sałatka ze śledziami

U mnie w domu jeśli już robiło się śledzie to z dobrym olejem i cebulą lub ze śmietaną i cebulą. Ta klasyka to będzie u mnie wielki eksperyment. Buraki już ugotowane. Śledzie chyba pokroję na mniejsze kawałki. W google są przepisy na starte pozostałe składniki, nie wyobrażam sobie tego.

Re: domowe obiadki z mięsem

Po prostu ugotowałam i zmieliłam na gładką papkę. Tak się zbierałam i dopiero jutro będę próbować ponownie z burakiem. Dodam niewielką ilość do obiadku tak by nie było go bardzo czuć i zobaczymy. Jak się uda potem więcej.

Re: Krem z pieczonych buraków - jakie dodatki?

bene_gesserit napisała: > Kwaśne jabłka, grzyby, kwas z domowych ogórków kiszonych. Pieczone buraki są sł > odkie jak nieszczęście, trzeba czymś tę omdlewającą słodycz zrównoważyć. Fakt, słodkie, ale zmiksowałam z ugotowanymi ziemniakami więc trochę to złagodziły, z tymi jabłkami

Re: A może wątek kulinarny IV

kieliszek wytrawnego czerwonego wina Zrób zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry, zalej taką ilością wody, aby były przykryte. Włóż razowiec, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuń pianę z wierzchu, zakwas przecedź przez gazę. Ugotuj wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu

Re: A może wątek kulinarny IV

SAŁATKA Z BURAKÓW 600 g buraków 200 g świeżego sera koziego 1 łyżeczka musztardy 2 szalotki 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka pietruszki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz uraki dobrze umyć, ugotować, ostudzić i pokroić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

kieliszek wytrawnego czerwonego wina Zrób zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry, zalej taką ilością wody, aby były przykryte. Włóż razowiec, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuń pianę z wierzchu, zakwas przecedź przez gazę. Ugotuj wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu

co to znaczy upieczony burak? :-)

w piekarniku? W ilu stopniach? Sorki, jesli głupie pytanie, ale nigdy nie piekłam buraka....a można ugotować czy inny smak będzie?

Re: Barszcz

potrafię zrobić:(. A więc tak: 1 kg buraków, obranych, pokrojonych zalewasz na godzinę zimną wodą w ilości ilu litrów? Ile kwasku na tę ilość? Cytryną też można? Co potem z ugotowanymi burakami? Do wyrzucenia? Wywar warzywny z porcji warzyw? czy ewentualnie jakieś warzywno dominujące np.cebula? Rozumiem

Re: Zaczynamy w lutym - jakie warzywa i owoce?

. Dostaje kupione w warzywniaku brokuły, marchew, kalarepę, buraki, pietruszkę - te je gotowane na parze. Bataty, ziemniaki i cukinie dostaje pieczone. Fasolka szparagowa z mrozonki, ugotowana na parze. Z owoców przez kilka dni jadala ciut banana, jablka i gruszki (jablka i gruszki czasem pieczone), ale

Re: ło matko

to ty chyba pojęcia nie masz o oszczędzaniu ... skoro dla ciebie kupienie czterech ugotowanych buraków za 3 zł to ,,zdrowe oszczędzanie,, to jesteś po prostu naiwny .

Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko

Ja uwielbiam sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami. Mąż robi. Pycha :) Po prostu matiasy pokrojone, buraki ugotowane pokrojone w kostke. Ziemniaki ugotowane w bundurkach, pokrojone w kostkę. Przyprawy, majonez. Czasem dodaje ogórka korniszonego, jabłko. -- ♥Wiktoria♥ ♥Artur♥

Re: weki-dlaczego się popsuły?

Do warzyw dołożyć trochę kwasku cytrynowego/soku z cytryny. Ja dokładam kwasku cytrynowego lub soku z cytryny jak pasteryzuję czerwony starty buraczek na zimę. Wtedy pasteryzuję tylko raz, bo burak przed starciem na tarce już jest ugotowany.

Re: Barszcz wigilijny...

jest esencjonalny, kwaskowaty i pysznie pachnie wędzonką. Ale dla koloru wkrawam do niego ugotowane wcześniej osobno w skórkach, obrane i pokrojone w plastry buraki. Z nimi podgotowuję ok 15-20 minut i jest piękny. Te buraki zostawiam w garnku na dnie, a rubinową zupę zbieram z wierzchu.

Re: A może wątek kulinarny IV

WIGLIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar, przecedzić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

wody. Wyrób. Dodaj rozgnieciony czosnek, przyprawy i chleb. Przykryj gazą. Odstaw na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Cebulę przekrój, opal nad ogniem. Buraki obierz, pokrój. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, ugotuj. Wlej ½ l zakwasu, zagotuj. Przypraw. Ewentualnie ozdób śmietaną. -- http

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WIGLIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar, przecedzić

Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis

saga55-5 napisała: > Nigdy nie robiłam na zakwasie ( nawet bym chyba nie umiała ) :( Też nie robiłem, ale do odważnych świat należy. Nie szukałem przepisów, ale zrobię tak. W niewielkiej ilości wody ugotuję dużą ilość włoszczyzny z dodatkiem odrobiny czosnku i białej kapusty. Buraki upiekę

Re: A może wątek kulinarny IV

wody. Wyrób. Dodaj rozgnieciony czosnek, przyprawy i chleb. Przykryj gazą. Odstaw na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Cebulę przekrój, opal nad ogniem. Buraki obierz, pokrój. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, ugotuj. Wlej ½ l zakwasu, zagotuj. Przypraw. Ewentualnie ozdób śmietaną. -- http

Re: A może wątek kulinarny IV

papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżką oleju, doprawić pieprzem i solą. Odstawić na 30 miniut. Cebulę obrać, posiekać i przyrumienić na łyżce oleju. Jabłko zetrzeć na tarce. Buraki wymieszać z jabłkiem i przysmażoną cebulą

Re: Przekwasiłam barszcz... uuu, ble, tfu!

Kup jutro buraki, ugotuj drugi gar, albo i dwa (ale tym razem bez octu!) i wymieszaj, a potem zamroź, będziesz miała zapas na dłuższy czas.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 2 płaty śledziowe wymoczone, 2 cebule, 2 ziemniaki, 2 ogórki kiszone, 2 marchewki ugotowane, 3 jaja ugotowane na twardo, 2 czerwone buraki ugotowane w skórkach, majonez, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, wszystkie warzywa pokroić w kostkę i układać warstwami w misce. Ostatnią

Re: Barszcz

ostateczności woda z kostką rosołową - w ilości takiej, żeby przykryła buraki z solidnym zapasem i gotuję póki buraki nie zmiękną. Jak zaczną mięknąć gotuję osobno obrane i pokrojone w kostkę równą buraczanej ziemniaki, też ze 4-5 średnich sztuk. Jak się buraki ugotują wywalam cebulę, czosnek i marchewkę (którą

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżką oleju, doprawić pieprzem i solą. Odstawić na 30 miniut. Cebulę obrać, posiekać i przyrumienić na łyżce oleju. Jabłko zetrzeć na tarce. Buraki wymieszać z jabłkiem i przysmażoną cebulą

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Acha jeszcze miałam zapytać z jakimi warzywami smakuje najlepiej Ja nie wiem bo nie lubię buraka :(

Re: przepisy

mikrofali, następnie bardzo łatwo jest obrać ugotowane buraki, można je zetrzeć na tarce i zamrozić w woreczkach, lub przerobić w każdy inny ulubiony sposób. Tak ugotowane buraki zachowują cały sok wewnątrz.

Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Pytanie jak w temacie, mojej corce daję warzywa pokrojone w kostkę-zupki odpadają. Słyszałam o gotowaniu w skórce-czy wtedy jest lepszy w smaku?

Re: A może by tak wątek kulinarny II

BARSZCZ Z USZKAMI - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Bosh Cube Cutter pokroi w kostkę twarde warzywa?

Czy ktoś używa przystawki Bosha do krojenia w kostkę i kroi tym __surowe__ twarde warzywa, takie jak buraki, marchewka, pietruszka i ziemniaki? Jest na YT parę filmów, pokazujących krojenie przy użyciu tej przystawki, ale w większości jest to krojenie ugotowanych warzyw na sałatkę, a ja chciałabym

Bosh Cube Cutter - pokroi w kostkę surowe warzywa?

Czy któraś z WDPD używa przystawki Bosha do krojenia w kostkę i kroi tym __surowe__ twarde warzywa, takie jak buraki, marchewka, pietruszka i ziemniaki? Jest na YT parę filmów, pokazujących krojenie przy użyciu tej przystawki, ale w większości jest to krojenie ugotowanych warzyw na sałatkę, a ja

Re: A może wątek kulinarny IV

BARSZCZ UKRAIŃSKI 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą) 5 ziemniaków 1 duża garść ugotowanej białej fasoli 250 g mięsa (wieprzowiny albo wołowiny lub drobiu) 2-3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego 1 kwaśne jabłko sok z

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

(przykładowo na kg buraków 1 łyżka od zupy masła) i 5-10 min na małym ogniu. Buraczki palce lizać.

Re: A może wątek kulinarny IV

. Odłóż na 30 minut w zimne miejsce. Rozwałkuj, ułóż w natłuszczonej formie. Przykryj papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 C. Indyka pokrój w paski, przypraw, usmaż na oleju. Buraki ugotuj z dodatkiem soli i przypraw. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę. Orzechy pokrój. Mięso, buraki i orzechy ułóż na

Re: Wariacje na temat kurczaka

. Odłóż na 30 minut w zimne miejsce. Rozwałkuj, ułóż w natłuszczonej formie. Przykryj papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 C. Indyka pokrój w paski, przypraw, usmaż na oleju. Buraki ugotuj z dodatkiem soli i przypraw. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę. Orzechy pokrój. Mięso, buraki i orzechy ułóż na

Re: wymiękłe buraki:(

Będziesz wiedzieła, bo po ugotowaniu będą mieć normalną konsystencję ugotowanych buraków:)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ Z USZKAMI - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

wrzucenie buraków do gara to kwestia 1 minuty, nie stoisz i nie modlisz się nad nimi . Po ugotowaniu obierasz ( 3 minuty) wrzucasz do robota który zetrze buraki do konsystencji ćwikły (2 minuty) Później trzeba opłukać tarcze i naczynie z robota - czas 1 minuta. No ale co kto lubi ...

Re: ćwikła

warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych. Przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, kminkiem, niekiedy winnymi jabłkami, czerwonym wytrawnym winem, goździkami i natką pietruszki. Podawana jako dodatek do mięs. Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86wik%C5%82a

Re: Botwinka

kjut napisała: > Wygląda bomba, ale ja chłodników generalnie nie lubię (bo to taka zupa, tylko wystygnięta :P)," sama jesteś wystygnięta :P chłodnik to wywar z buraka i duuuużoo kefiru z koperkiem. zasadniczo to kefir z niewielkim dodatkiem wywaru buraczanego i kawałków ugotowanego

Re: pomysł na sałatkę do grila

Poszatkowana kapusta, szczypiorek i koperek w dużych ilościahc, olej, sól, pieprz - uwielbiam ją. Ugotowane buraki + ser feta + przyprawy.

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

Czyli takie buraki kosztują 6 zł za kilogram. Jedyna oszczędzamy mycie garnka i gotowanie. Smaku nie komentuję, ja nie jem czegoś co po ugotowaniu leży na półce w sklepie x dni.

Re: A może wątek kulinarny IV

BARSZCZ NA CZERWONYM ZAKWASIE 3 buraki, duża marchewka, pietruszka, kawałek kapusty, 3 ziemniaki, 3 pomidory, szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, sół, przyprawa do zup, łyżka oleju, ząbek czosnku, łyżka posiekanej natki i koperku Buraki, marchewkę i

Re: Barszcz wigilijny...

Magda, wiecej odwagi i inwencji twórczej... :-) Leć do sklepu i kup ze dwa trzy buraki takie ciemne, sokowe i kawłek czosnku ; weź obierz te buraki i pokrój w plasterki i wsyp do litrowego czystego sloja po ogorkach dodaj dwa rozgniecione spore ząbki czosnku i zalej przegotowaną jeszcze ciepłą

Barszcz czerwony, proszę o przepis

Jak w temacie. Zakwas nastawiony. Ok. 1. kg obranych i startych na wióry buraków. • Kilka kulek ziela angielskiego • 3 liście laurowe • 6 obranych i pokrojonych małych ząbków czosnku, • Pół jabłka pokrojonego w ósemki • jedna kromka chleba na zakwasie własnego wypieku &bull

Re: A może wątek kulinarny IV

, ugotować do miękkości, cebulę obrać, pokroić w kostkę, orzechy grubo posiekać. Chrzan utrzeć z serkiem. Olej połączyć z octem, doprawić pieprzem, solą i cukrem. Ubić na jednolity sos. Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć razem z liśćmi endywii i roszponki na półmisku. Posypać kosteczkami

Zupa z czerwonej cebuli i buraków

Przepis pochodzi z książki The Ultimate Fat - Free Cookbook 10 ml oliwy 350 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 275 g ugotowanych buraków (użyłam 400 g) 1,2 litra wywaru warzywnego lub wody (użyłam kurzęcego, bo mi zalegał ;) ) 50 g ugotowanego drobnego makaronu (poszło znacznie więcej) 30 ml octu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ NA CZERWONYM ZAKWASIE 3 buraki, duża marchewka, pietruszka, kawałek kapusty, 3 ziemniaki, 3 pomidory, szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, sół, przyprawa do zup, łyżka oleju, ząbek czosnku, łyżka posiekanej natki i koperku Buraki, marchewkę i

Re: no i nie będzie malowanych jaj.....:(

to se ugotuj w łupinach z buraka. kolor będzie inny niż co roku :D pomijam fakt, że w każdym zawszonym sklepie kupisz farbki do jajek... -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: Przepisy na szparagi

Dziękuję :) Na pewno wypróbuję, szczególnie te zapiekane z gorgonzolą i zupę (przepis widziałam na blogu już wcześniej, tylko jakoś ciężko mi się za niego zabrać ;) Wczoraj zrobiłam finalnie sałatkę (zmodyfikowany przepis z netu): salata lodowa, buraki (kupiłąm już obrane i ugotowane) lekko

Re: HCG - granulki

Dzięki z odpowiedź. Dobrze, że można w końcu mieszać warzywka. O ile pamiętam to nie wolno: buraków, kukurydzy, marchew już chyba można? Dzisiaj jadłam tak: rano: jajecznic i pół pomidora później: gotowaną rybę ze szpinakiem (czyli "po staremu"). na obiad usmażony schab z kiszoną

Re: klasa podstawowa - pierwsza niestety :)

rccc napisał: > chocby dlatego, ze nie podoba sie Burakowi Niedocenianie Burakow, grozi smiercio lub kalectwem! A oto burak po polsku (heroicznie i walczaca): Buraki z granatami Przygotowanie: Ugotować buraki. Obrać po ochłodzeniu. Buraki zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Wymieszać

Re: rozszerzanie diety

Uważam, że lepiej zaczynać od warzyw. Na początek kilka (2-5) łyżeczek jednego warzywa, ugotowanego i rozdrobnionego (można rozgnieść/ zmiksować). Może być burak, dynia, ziemniak, brokuł, cukinia skoro boi się Pani marchwi. Po kilku dniach (3-5) można zwiększając ilość można dodać odrobinę nowego

buraki - fajny przepis: ugotuj je i pokroj na niez

byt male, ale i nie na zbyt duze :)) kawalki, polej sosem vinaigratte(sok z cytryny ew. ocet winny i oliwa, musztarda, zabek czosnku, moze dwa albo cebula) i zostaw do przegryzienia pol godziny pycha! -- www.prince-online.com/ www.youtube.com/watch?v=c1oMtwmTaNQ&mode=related&search=

Re: Barszcz wigilijny

U mnie w domu gotowalo sie barszcz bez zakwasu, nie pamietam zeby babcia nastawiala zakwas, a partnerowalam jej w kuchni jak tylko glowa wyzierala mi nad kuchenke :) Zwyczaj przejely dzieci i wnuki, w ttym ja. Jak by ktos chcial sprobowac: Buraki ugotowac/upiec w lupinach. Obrac. Mozna ugotowac

Re: A może by tak wątek kulinarny II

BARSZCZ MAŁOPOLSKI 2 l wywar z kości i warzyw, 20 dag wołowiny, 40 dag buraków, 150 ml śmietny, 20 dag białej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 2 dag mąki, 5 dag fasoli perłowej, 4 dag ktchupu, só, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Buraki umy, oczyścić i wypłukać, zalać wodą, ugotować

Re: Buraczki z barszczu jak ogarnąć?

żeby nie wyrzucać, to buraki trzeć na tarce jarzynowej i ugotować w barszczu i z nim zjeść :) bo takie w kawałkach wygotowane osobiście wyrzucam. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: czy ktoras z Was ma na mailu przepisy?

, koncentrat pomidorowy, ugotowanego buraka, ugotowany zielony groszek... co kto lubi. Do zup dodałam po troszeczku ugotowanego królika, suszonego koperku, natki pietruszki. Zupki zblenderowałam i podzieliłam na porcje (pojemniki Avent do mleka), zamroziłam. Wyjmuję z zamrażalnika wieczorem na następny dzień i

Re: **CO nami rzadzi**

zdrową żywnością). Ugotuj filiżankę ziaren na sypko, zalewając je 2 i 1/2 filiżankami gorącej wody. Na patelni z grubym dnem lub na domowym elektrycznym grillu upiecz 1 marchew i 1 buraka pokrojone w plastry. 1/2 kalafiora i 1/2 brokuła podziel na różyczki i obgotuj krótko we wrzątku. Na małej patelni

Re: Moje dziecko wprowadziło mi BLW + kilka pytań

iga_koch napisała: > - w BLW nie interesuje nas ilość, ile trafi do buzi, tyle dziecko zje? A co gdy > dziecko nie brudzi, nie ciapie- po prostu zjada- jaką porcję mu przyszykować? No taką, żeby nie awanturował się, że za szybko się skończyła ;) > - co ja mogę mu jeszcze ugotować

Re: Przepisy na barszcz czerwony (nie wigilijny)

ja barszcz gotuję na boczku wędzonym, wrzucam do wywaru kilka buraków obranych ze skórki, dwie marchewki, pietruszkę, gotuję, później odcedzam warzywa, dodaję lisć laurowy, kilka ząbków czosnku, zakwas buraczany ale tylko z Krakusa, najlepszy, bez konserwantów. Czasem zabielam, bo mąż woli

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ Z USZKAMI Pęczek włoszczyzny. cebula, listek laurowy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1/2 kg buraków, szklanka koncentratu buraczanego Uszka: szklanka mąki, jajko, 3 dag ugotowanych grzybów, cebula, olej Z włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Odcedź. Dodaj starte buraki, posiekaną cebulę i

Re: Dzisiejki 324 -środa

kuchni czekają na mnie ugotowane buraki do przerobienia więc wpadam,jak po ogień.Wczoraj byłam na pogrzebie kuzyna,o którym pisałam na kozetce.Zaniedbał się i zawinął w 3 tygodnie od zdiagnozowania.Smutne,bo była rodzina w po dwóch latach jej nie ma.Po drodze napasłam oczy cudnymi jesiennymi

Re: co z botwiniki

Liście botwinki traktuję jak szpinak: pokrojone wrzucam na oliwę z czosnkiem, chwilkę poddusić. Potem dodaję pokrojone w plastry, ugotowane, młode ziemniaki i jako dodatek do mięsa. A buraki jeśli duże o ugotować, w plastry i z winegretem albo do sałatki.

Re: Barszcz wigilijny...

Gość portalu: magda napisała: > bardzo dziękuję za długą odpowiedz:)) > kupiłam dzisiaj buraki i czosnek, jutro się biorę za ten zakwas... czemu trzeba > tyle razy zlewac ten zakwas? po prostu szkoda tych burakow na jeden raz bo mozna na nich zrobic nastepny zakwas ciutkę mniej

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

olewka100procent napisała: > wrzucenie buraków do gara to kwestia 1 minuty, nie stoisz i nie modlisz się nad > nimi . Po ugotowaniu obierasz ( 3 minuty) wrzucasz do robota który zetrze bu > raki do konsystencji ćwikły (2 minuty) Później trzeba opłukać tarcze i naczynie > z robota - czas

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Albo buraki zetrzeć w cieniutkie plasterki, cebulę też cieniutko ale w piórka, sok z cytryny, sól, cukier i do lodówy coby sie przegryzło.

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

nie wymagajmy za dużo -one sa takie SAME jak ugotowane samodzielnie :-D a to juz ogromny plus , buraki gotują sie długo , potem trzeba studzic itp itd , wiec sie odechciewa robic . Koszt 3zł. za 500 g -- "Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej Inkwizycji"

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Zdjęcia - ugotowane buraki

Zdjęcia - ugotowane buraki