Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Karaś w zalewie octowej

Chciałem zapytać w jaki sposób mógłbym przyrządzić karasia tak aby dało się go jeść z kośćmi. Chodzi mi o zalewę octową bądź jakiś inny sposób.

Re: Karaś w zalewie octowej

Gość portalu: Kamil napisał(a): > Chciałem zapytać w jaki sposób mógłbym przyrządzić karasia tak aby dało się go > jeść z kośćmi. Chodzi mi o zalewę octową bądź jakiś inny sposób. Zrobiłabym najzwyczajniejszą zalewę taką, jak do śledzi smażonych i zalanych zalewą (z cebulą), śledzie i

Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

Mam słoik filetów śledziowych w zalewie octowej,wiadomo że na raz tego nie zjemy. Może macie jakie sprawdzone przepisy na dania z płatów? Np jaka fajna sałatka lub inne danie. Śledzie są w zalewie octowej-to co innego jak matiasy w zalewie solnej?

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

Tu na forum był niedawno przepis na śledzie z zalewy octowej z żurawiną. Mojej rodzinie i mnie bardzo to smakuje.

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

ziemniaki na goraco. re12nia napisała: > Mam słoik filetów śledziowych w zalewie octowej,wiadomo że na raz tego nie zjem > y. Może macie jakie sprawdzone przepisy na dania z płatów? Np jaka fajna sałatk > a lub inne danie. Śledzie są w zalewie octowej-to co innego jak matiasy w zalew > ie

Re: Karaś w zalewie octowej

tak robie tez karmazyn jak go dostane, ale najczesciej smazone zielone sledzie one sa zawsze dostepne:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

to jest nasz dzisiejszy obiad bo upal mamy, na bagietke klade listki salaty na to filet z zalewy octowej i w plasterki pokrojony pomidor, cebule, ogorek kwasny, listki pietruszki, tutaj to tradycyjna potrawa(caloroczna) i jako gotowiec smakuje lepiej niz z domowej kuchni! -- "wer wind s

Re: Karaś w zalewie octowej

kosci, osci, wszystko jedno - z ang tez kosci( fishbones) karasie oczyscic, oskrobac posolic, otoczyc w mace i usmazyc na chrupko wlozyc do kamionki lub szerokiego sloja zalewa 3 % z octu, z dodatkirm marchewki, cebuli, gorczycy, liscia laurowego i ziela ang - zimna zalac ryby, odstawic

Re: Karaś w zalewie octowej

minut octu z przyprawami wrzucam cebulę pokrojoną w piórka/mniej więcej 3/4 wagowej ilości ryb i gotuję /ma tylko pyrkać/ przez 2-3min i zalewam tą mieszaniną usmażone ryby.tak żeby zalewa przykrywała cebulę.Po dwóch dniach w lodówce rybki z cebulką są gotowe do pożarcia. A cebula znika najszybciej

ryba w zalewie octowej

kujawskim. Zalewa: 1 szklanka wody, 2-3 łyżki oleju, ¼ szkl. octu 10%, 1 czubata łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 3 cebule pokrojone w krążki, 1 słoiczek ketchupu Pudliszki („Pikantny”) - wszystkie składniki gotowac ok.10

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

zawartość słoika wylać na sitko; odsączyć, a następnie śledzie pokroić w dzwoka, dodać cebulkę z sitka oraz cieniutko pokrojoną czerwoną cebule; wszystko zamerdać jogurtem, można podprawić białym pieprzem; podawać z ziemniakami, najlepiej odsmażanymi talarkami, ale z wody też mogą być;

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

proponuje sprobowac na poczatek z jednym sledziem. u mnie w rodzinie nikt by takiej kombinacji nie przelknal. Gość portalu: mw napisał(a): > zawartość słoika wylać na sitko; odsączyć, a następnie śledzie pokroić w dzwoka > , dodać cebulkę z sitka oraz cieniutko pokrojoną czerwoną cebule

Re: Fajne danie z filetów z zalewy octowej?

slodzikiem pokrojone w dzwonka i zalane - cholera, moze to byla smietana, a nie jogurt? z czerwona? cebula, o ile pamietam. a pamietam o tyle, ze u nas jest straszny kanon potraw wigilijnych i nie ma zmiluj sie jesli chodzi o nowosci ;) no chyba ze w deserach. mialo to taki octowy posmaczek jakie maja

Imbir w zalewie octowej?????????/

Mam problem dostałam imbir w zalewie octowej jednak nie mogę znaleźć przepisy co z nim zrobić. Szukam czegoś prostego i smacznego. Może wy macie jakieś przepisy i pomysły?????? -- Dagusieńka ...bo kiedy rozum śpi budzą się demony...

Re: Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zim

Ryba jest w panierce, ale też robię w cieście. Do zalewy octowej bardzo pasuje. -- Takie potrawy gotuję w domu Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zimno

Rybę w zalewie octowej pierwszy raz miałam okazję spróbować u mojej teściowej tuż po moim ślubie. Zachwyciłam się jej smakiem i od razu chciałam przepis. Niestety mama męża danie to robi od lat, więc proporcje ma "na oko". Cóż, pozostało mi jedynie próbować stworzyć tę potrawę samemu i po

Re: Sezonowe odkrycia?

Gość portalu: inka34 napisał(a): > ale zajadałam się kapustą -tzn jej liśćmi w tak jakby zalewie octowej le > kko pikantna - całe liście :) no pycha swiat maly, odkrycia kulinarne ciekawe!

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

Rada :) zimna zalewą, zalewać zimne kulki wtedy sie nic nie rozpadnie i smazyc na oleju a nie jak moja szwagierka na margarynie i teraz ma skrzepły tłuszcz w zalewie . Wesołych Świąt :)

Re: zielony to synonim świeżości, niedojrzałości,

Ja do klasycznej zalewy octowej do zielonych śledzi daję ostatnio trochę chili. Albo nawet więcej niż trochę. Podniebienie wyżera, uuuch.

W Zalewie moze byc tylko Sledzik.

a Rybka nie jest Sledzikiem - wienc musiala przezyc. dariaanna.blogspot.de/2012/12/sledzie-w-zalewie-octowej.html

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

ile czasu polezy w lodowce? chcialabym zrobic wczesniej. uwilebiam, zawsze kupowalam, dzieki za przepis

Re: Sezonowe odkrycia?

ja odkryłam - dodam że nie u nas w PL ale w Turcji - i nie mogę znaleźć przepisu ale zajadałam się kapustą -tzn jej liśćmi w tak jakby zalewie octowej lekko pikantna - całe liście :) no pycha

Re: Wątek light - co tam na obiadek macie?

Ogórkową z konserwowych pewnie można polubić, o ile lubi się ogórki konserwowe. Ja nie lubię, w ogóle niczego z zalew octowych nie lubię i nie jadam.

śledź smażony w zalewie octowej

dostałam całe wiaderko śledzi od sąsiada i juz nie mozemy ich jeść! Jak się robi taka zalewę? Znalazłam taki przepis, macie jakieś lepsze albo po prostu inne? ryba w zalewie pomidorowo octowej: -filety rybne opanierowane i usmażone, 2 duże cebule, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela

A o śledziach nic?

Uwielbiam śledzie i zwyklę robię w zalewie octowej z cebulą, ale zrobię jeszcze z papryczką chili, ostre.

Re: Morele do zalewy octowej (jak sliwki)

Ja zawsze wolę owoce bez pestek. -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię stanowcze STOP!

Morele do zalewy octowej (jak sliwki)

drylowac czy moga byc z pestka? Nie wszystkie jeszcze dojrzaly, ale z powodu braku wody zaczynaja te lekko twardawe spadac. Na konfiture czy powidla raczej sie nadadza a do marynowania jak najbardziej. Tzn bede pierwszy raz marnowac morele. -- KiciaYoda prosi o głos! Jest sobie Kot Kocia Kasa Za

ryba w zalewie octowej

ze względu na to, że znalazłam różne przepisy na rybę w zalewie octowej, liczę na jakiś jeden ale sprawdzony :) mam około kilograma róznych małych rybek słodkowodnych (w zamrażarce) i marzą mi się takie najpierw usmazone w panierce, a potem w słoikach w zalewie. najwazniejsze pytania

Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

mają miec konsystencje mielonych pulpecików. Kulac zgrabne kuleczki otoczyć w mące smążyć na oleju do zrumienienia ostudzic całkowicie przed zalaniem zalewą Zalewa 4 szklanki wody zagotowac z szkalnką 10% octu dodac 4 łyzki cukru 1 łyzkę soli do wrzącej zalewy dodac cebule pokrojoną w plastry i

pigwa- w zalewie octowej

czy ma ktoś może psrawdzony przepis na pigwe w occie? jadłam kiedys - myslalam, ze u Cioci,ale ona twierdzi, ze w zyciu takiej nie robiła, a nam w tym roku oba drzewa baaardzo obrodziły i wszystkiego na sok , drzemy i nalewki nie damy rady przerobic, a chętnie zrobiła bym taką w sam raz do mięsn

Re: Aperol.....

lubie jeszcze papryke w occie.:S A ostanio kupilem w sklepie u Turka rewelacyjna kapuste w zalewie octowej z chili! Rewelacja! Z....Korei.:D -- ble, ble, ble.....pic mi sie chce!

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

sorry miało byc odzielone przecinkiem 5, 25, 33 % glazury i oczywiscie wagi a nie wafy :) czas iśc spać :)

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

Dobre, dobre! A do zalewy można jeszcze jałowca dorzucić albo goździka, jak kto lubi. Na zagrychę prima sort :0) -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

Ja widze, czasami fotoforum ma opoznienia -- Yoda prosi o głos! Jest sobie Kot Kocia Kasa Zapomogowa

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

Też robiłam tuż przed świętami, tylko, że z zielonych śledzi. No i receptura troszkę inna :) Z 5 słoików, na sylwestra zostały dwa :) Są przepyszne. Pozdrawiam :)

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

każda rybka w takie zalewie jest dobra :) ja dodaję jeszcze troche zelatyny, wtedy wychodzi kwaśna galaretka, która jest smaczna :) -- kAcPeRkIsĄoK ;O) kRzYsZtOfKiTeŻ ;O) Moje osobiste K2: 1. Kacper 17.08.2003 2. Krzysztof Jakub 10.08.2009

Re: jak zutylizować słoik niesmacznej papryki?

ale papryki z zalewy octowej wrzucać do oliwy? to w ogóle będzie zjadliwe? bo jakoś mi nie pasuje... a gdybym zrobiła nową zalewę, bardzo pikantną? nabrałyby mocy? kiedyś kupiłam w biedronce papryczki, chrupiące, w mocno octowej zalewie, bardzo pikantne. a te to jakieś długie kluchy, bez smaku, ze

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

co miałaś na myśli pisząc ,,1 kg mintaja najlepiej tylko 5 % glazury"? i ,,ok 1/2 łyżeczki tej swojskiej przyprawy"? -- fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html urok pereł sznur na huśtawce nastroju

Re: ryba w zalewie octowej

Przepis na 1,5 litrowy słoik wypełniony rybami: Zalewa octowa: 1,1 l wody 0,1 l octu 30% lub 0,3 l octu 10% (zwykłego) 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 1 mały liść laurowy 1 mała cebula (pokroić w plastry) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka jarzynki do zup (np. Vegetta) 1

Re: pigwa- w zalewie octowej

jadwiszka napisała: > Puszczają mnostwo soku! pigwa jest owocem bardzo winnym. Jadwiszko! Mowimy o pigwie a nie o pigwowcu! Uważne czytanie... ;-)

Re: pigwa- w zalewie octowej

jadwiszka napisała: > hmm slowo soczyste zupelnie mi tu nie pasuje;) niezależnie od stopnia soczystosci Twojej pigwy przyjmij serdeczne życzenia imieninowe wszystkiego najlepszego! :-))

Re: pigwa- w zalewie octowej

ale sorry, o co Ci chodzi? ja mowie o prawdziwej pigwie- odrozniam pigwe od pigwowca i tutaj jest wątek o PIGWIE - dużych gruszkowatych owocach. -- jadwiszka.blox.pl/html

Re: pigwa- w zalewie octowej

A przed zmuszaniem jej do puszczania soku dobrze pigwę potrzymać w lodówce i lepiej się ją obrabia, i soku puszcza więcej, i chętniej.

Re: Opiekane kulki z mintaja w zalewie octowej :)

Glazura jest to warstewka zamrożonej wody na powierzchni fileta rybnego, powstałej poprzez zraszanie zamrożonych filetów aerozolem wodnym, lub też zanurzenie ich w wodzie. Celem glazurowania mrożonych ryb jest zabezpieczenie tkanki mięsnej przed dostępem powietrza, co tym samym zapobiega utracie tzw

Re: pigwa- w zalewie octowej

witam dostalam dość spro pigwy, zasypalam ją cukrem puściła bardzo duzo soku tylko teraz nie wiem czy pasteryzować ten sok? doczytalam sie róznych wersi i jestem w kropce co dalej z tym sokiem czy zostawic z owocami czy odcedzić czy przed pasteryzacją zagotowac bo ktos tu w watku o tym wspomniał

Re: pigwa- w zalewie octowej

jadwiszka napisała: > hmm slowo soczyste zupelnie mi tu nie pasuje;) precież soczyste pochodzi od soku, nieprawdaż? :-) > Moze mamy inne odmiany? ja mam gruszkowatą, jest tez pigwa w > kształcie jabłek. Wiesz, moze tak byc! - moja jest wlasnie jabłkowata...

Re: pigwa- w zalewie octowej

jadwiszka napisała: > ale sorry, o co Ci chodzi? ja mowie o prawdziwej pigwie- odrozniam > pigwe od pigwowca i tutaj jest wątek o PIGWIE - dużych > gruszkowatych owocach. Przepraszam, zmylił mnie tekst o wydrążaniu no i ta pochwała soczystosci owocow pigwy bo moim zdaniem one są zepe

Re: pigwa- w zalewie octowej

Szkoda, ze nie wiedziałem tego ale jeszcze połowe owoców pigwy (prawdziwej pigwy) mam na oknie - dochodzą sobie w ostatnich promieniach slońca; ale tak myslę ze soku to z tego będzie baaaardzo mało... i pewnie znow je wysuszę tak jak pierwszą partie owoców. Susz przepieknie pachnie! a jaka fajna

Re: pigwa- w zalewie octowej

pigwa przez sokowirówkę? przecież w niej jest tyle soku, co kot napłakał, nie mówiąc o tym, jak musi się napracować sokowirówka wykonać mając do czynienia z takimi twardymi owocami na pigwę najlepsze jest starcie na tarce, zasypanie cukrem, odstawienie i czekanie, aż puści sok

Re: pigwa- w zalewie octowej

Nie mam pigwy lecz pigwowca (też nam mocno obrodził i w dodatku jest wyjątkowo ładny). Jednak obydwa rodzaje owoców są (myślę) podobnie BARDZO TWARDE przed obróbką termiczną. Jak robisz sok z pigwy? Ja - w sokowirówce ale "cierpię" razem z nią ciężką robotę. Bidula ledwo ciągnie. Żyra --

Re: pigwa- w zalewie octowej

hmm slowo soczyste zupelnie mi tu nie pasuje;) soczyste to są miekkie- mięsiste gruszki, brzoskwinie, itp, natomiast owoc winny jest twardy i puszcza bardzo duzo soku- taka jest pigwa- twarda, ale zasypana cukrem uwalnia soki. Cos jak jabłka ligole- są bardzo twarde i winne:) Moze mamy inne odmi

Re: pigwa- w zalewie octowej

soku z owoców jest bardzo dużo! własciwie my robimy syrop , a nie sok- taki syrop mozna pozniej przerobic na nalewke, albo dodawac do herbaty- owoce - 1 kg- wydrązone i obrane zasypuje sie 1 kg cukru i odstawia na dobę. Puszczają mnostwo soku! pigwa jest owocem bardzo winnym. poźniej ten sok raz

Re: pigwa- w zalewie octowej

Moja Mama robi to tak: Pigwę kroi na cienkie półksiężyce (robota ciężka bo pigwa jest strasznie twarda) potem to do słoja i cukier. Pigwa puszcza sok, całkiem go sporo. Sok odlewa i miesza z alkoholem na nalewkę, a półksięzyce ze słoja lądują w piekarniku lub w maszynie do suszenia i po wysuszen

Re: Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zim

ja myślę,że pieczona ryba nie zmieni smaku całego dania,ponieważ cały zapach daje ocet z ziołami z zalewy,ale jak zrobisz to podziel się wrażeniami smakowymi,dzisiaj znowu kupiłam rybę i mam cztery nowe weki,ale nie mam pewności czy ta ryba na pewno była świeża.....kurcze czuć było hmm rybą a

Re: Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zim

w zalewie? Nie robilabym do sloikow, a do biezacej konsumpcji. ;) -- Zmysły w kuchni

tutaj masz

Turcji - i nie mogę znaleźć przep > isu ale zajadałam się kapustą -tzn jej liśćmi w tak jakby zalewie octowej le > kko pikantna - całe liście :) no pycha -- Gesslerowa w kosciele

Re: Imbir w zalewie octowej?????????/

Jest to jakieś rozwiązanie dzięki spróbuje może zasmakuje -- Dagusieńka ...bo kiedy rozum śpi budzą się demony...

Re: Imbir w zalewie octowej?????????/

Ja dostałam wielki słój onego;) i rzucam na kanapki z wędliną, serem, czy inne. Do sałatek nie dodawałam, ale do kanapek mi pasuje:) -- pomiziaj mnie, proooszę!;)

Re: Imbir w zalewie octowej?????????/

Do sushi można wykorzystać. Więcej pomysłów nie mam, może do sałatki? -- Myślę, że fajnie jest mieć wózek dla bliźniaków nawet przy jedynaku. Gdy będzie większy można mu powiedzieć, że miał braciszka ale był niegrzeczny...

Re: A o śledziach nic?

już się przegryzają w lodówce: solone w oleju z cebulką' solone z cebulą rodzynkami i koncentratem pomidorowym (usmażone to wsio jest, poza śledziem oczywiście ;) ) marynowane w zalewie octowej z cebulką -- NIE DLA LENIWYCH MAGIELEK

Ryba smażona w zalewie octowej

macie dobre przepisy? Jadłam tylko kupną, a mam ochotę zrobić sama, nie wiem jakie proporcje zalewy, rybę jak usmażyć wiem:)

Re: Imbir w zalewie octowej?????????/

Słyszałam o sałatkach. Może mi polecicie jakieś składniki do tego. Nie wiem czy może to być jakaś pasta jajeczna na herbatniczki??? Musze wypróbować i dam znać. A co myślicie o dodaniu do pieczonego mięsa????? -- Dagusieńka ...bo kiedy rozum śpi budzą się demony...

Re: Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zim

Dobra rzecz i niekoniecznie z filetów. Bardzo dobre są tuszki z niewielkich ryb, ości miękną i możemy wsuwać prawie w całości. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zim

Mam wrażenie,że rybkę smażymy bez panierki.Mylę się? A tak w ogóle danie wygląda na przepyszne.Na pewno go zrobię na najbliższy weekend.Pozdrawiam.

zbyt octowa papryka

Dostałam od mamy kilkanaście słoików marynowanej papryki w zalewie octowej. Niestety tym razem mamie nie wyszło, jest strasznie octowe. Jak dla nas prawie niejadalne. Czy moge zmienić smak już gotowej papryki? moze cukier? ehhh uwielbiamy taka papryczkę dlatego proszę o rady.

Re: sledzie do smazenia

Jesli mają być jedzone po usmażeniu, a nie pakowane do zalewy octowej, to zamrozić. :-) -- Chaotyczna neutralna.

zalewa octowa do ryby usmażonej- doradźcie, proszę

Witam:o) Kupiłam wczoraj za dużo ryby świeżej do smażenia - tak jakoś z rozpędu. No i mam teraz pomysł, żeby taką usmażoną w cieście rybkę zalać delikatną zalewą octową. Chodzi mi po głowie taki przepis: 1 szklanka wody, 1/4 szklanki octu winnego, listek bobkowy, po kilka ziarenek: pieprzu

Re: a robicie zupę dyniową?

jutro napisze jak wróce do domu. Mam przepis podobny do kocianny czyli na słodko, na pewno dodaje olejek migdałowy, jest pyszna. Moja mama robi również dynie z zalewie octowej, idealna do ziemników, mięsa.

Re: zbyt octowa papryka

Gość portalu: z napisał(a): > Dostałam od mamy kilkanaście słoików marynowanej papryki w zalewie octowej. Nie > stety tym razem mamie nie wyszło, jest strasznie octowe. Jak dla nas prawie nie > jadalne. Czy moge zmienić smak już gotowej papryki? moze cukier? > > ehhh uwielbiamy

Re: śledź postny,...

To się nazywa śledź opiekany w zalewie octowej. Opiekając warto zastosować mąkę krupczatkę - daje solidną skórkę a cebula na smaku nie straci. Nie od rzeczy będzie dodanie do zalewy ziela angielskiego i odrobiny cukru.

Re: najlepsze śledzie jakie jadłyście

Trochę nieprecyzyjnie podajesz;-) Śledzie surowe, wypatroszone układa się w garze/kamiennym naczyniu i zalewa ciepłą, a nie gorąca zalewą octową (gorąca sprawi, ze śledzie rozwalą się). W zależności od wielkości śledzi, po 24 godzinach, albo dłużej wyjmuje się śledziowe zwłoki z zalewy, zdejmuje

Re: Sałatka z dynią (do słoików)

budzik11 napisała: > Moja babcia do dyni dodaje też goździk i > odrobinę cynamonu. tez robiac 2-3 sloiczki w zalewie octowej dodaje gozdziki i cynamon, -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: jak zutylizować słoik niesmacznej papryki?

minor_swing napisała: > ale papryki z zalewy octowej wrzucać do oliwy? to w ogóle będzie zjadliwe? bo j > akoś mi nie pasuje... Najpierw zamarynowałabym na jakiś czas w nowej oliwie z mnóstwem dodatków, gdyby była jadalna w takiej formie to ok, jeśli nie - nie zaszkodziłoby przetestować

Re: Aperol.....

a jak robisz?:S fenikss.2972 napisał: > w occie też mamy swoją :D > ta sklepowa jest taka sobie > > > 1zorro-bis napisał: > > > lubie jeszcze papryke w occie.:S > > A ostanio kupilem w sklepie u Turka rewelacyjna kapuste w zalewie octowej > z chi > >

Zdjęcia - w zalewie octowej

Zdjęcia - w zalewie octowej