Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: wekowanie mięsa

Jeszcze raz prośba o wekowanie mięsa na kasia.pozdro@wp.pl -- kasia-74.fotosik.pl/albumy/197850.html

Re: wekowanie mięsa

podaję bardzo pewny bo od lat sprawdzony sposób wekowania mięsa: np."kotlety wieprzowe w wekach" schab opłukac pokroic na kotlety , lekko zbic , posolic,posypac pieprzem i obsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano.Gorące kotlety układac ścisło w słojach, pozostawiając

Jak wekować mięso???

Jak wekować mięso? Jaki jest proces wekowania i co jest potrzebne?

wekowanie mięsa

potrzebuj e zawekowac mieso w słoikach na wyjazd wakacyjny/pod namiot/...jak to zrobić i jakie mięso jest do tego najlepsze A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na zabranie domowego jedzonka...

A propos wekowania mięsa i zup.

Jak w temacie- moja mama jeszcze jakiś czas temu tym sie zajmowała- oboje z ojcem lubują sie w wypoczynku w leśnej głuszy w jakimś domku z kuchnią. Wiem od mamy, ze do słoika wkłada sie gotowe mięso z sosem (bez żadnej cebuli w sosie bo skiśnie), mocno zakręca i przez 2-3 dni po godzinie na wolnym

Re: Słoiczki Babydream z Rossmanna.

po co chemie dawać do słoiczków, przecież one są wekowane. tak jak przetwory które robisz w domu. Ja bym sie przyczepiła bardziej do składników, np. słoiczek marchewka ziemniaki i mięsko , to tego mięsa jest góra 10 % , nie wiem może taki jest wymóg, ale ma się takie wrażenie, że oszukane to

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Dziękuję,logiczne-ma Pani rację a proszę mi jeszcze powiedzieć jak jest ze słoikami zakręcanymi ,bo czytałam ,zeby nie dokręcać na siłę (musi powietrze uchodzić?!).Uparłam się na piekarnik ponieważ chcę wekowac mięso a w piekarnik wejdzie mi duzo słoików.Wekowanie mięsa (3 dni-w sumie ok 4 godzin).

Czego dowiedziałyście się z forum e-mama?

Natchnął mnie wątek o otwartych kartonach z mlekiem:-) Ja się dowiedziałam, że można wekować mięso i jak to robić.

Re: Jedzenie do słoiczków.

Mięso do słoików należy pasteryzować min 2 razy, tzn. zagotowujesz raz, zostawiasz na noc (kilkanaście godzin) w temp. pokojowej i pasteryzujesz drugi raz. Z tym że ja nigdy dla dziecka nie robiłam obiadów do słoika, mroziłam, wygodniej mi było i szybciej niż wekować. Ale w dawnych czasach kiedy

Re: Jedzenie do słoiczków.

świeże mięso gotuję i kroję na kawałki, porcjuję i wkładam do woreczka do zamrażalnika lub jak zupy i kasze pulpety na drugie danie wekuje na szybko tzn wlewam wrzące do słoików i odwracam do wystudzenia ale na max 4-5 dni (trzymam w lodówce). dla nas też tak nadmiary chomikuje. http

doskonale rozumiem

sama wyjezdzam za granicę, a dokładniej do belgii. na początku brałam tylko surowe mięsa - zamrozone - bez problemu wytrzymywały droge, i przyprawy. fajnie jest miec swieze obiady, ale niestety jest to czasochłonne. w tatmtym roku sie scwaniłam i wekowałam gotowe juz jadło - gulasz, bigos, fasola

Re: Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

Rozumiem, że niektórzy wekują, ale ludzie pamietajcie- nie robi się domowych przetworów z mięsem, mozna się zatruć! Sloik z mięsem trzeba pasteryzować przynajmniej 2 razy (a więc tracimy kolejny dzień), a i to nie wiem, czy wystarczy. W wekach to mozna wziąć spaghetti napoli...

Re: Jakie jedzenie można do słoików ?

Duszone mięso, pulpety w sosie... ja akurat nie robiłam, ale teściowa "wekowała" tego rodzaju rzeczy z powodzeniem. -- Nigdy...!

Re: Jak wekować mięso???

www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=wekowanie&btnG=Google+Search -- Od przybytku głowa nie boli.

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Problem tylko jest taki, że jak potrawa z mięsem, to wekowanie nie wygląda już tak, że hop do słoika, zakręcić, odłożyć i już. Wekujemy sos chiński - żeby się nie załamać przy krojeniu wszystkich składników, robimy go wielki gar (z tymi wszystkimi pędami, bambusami, chińskimi grzybami itp), do

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko można wekować surowe(do połowy słoika zalewamy wodą +przyprawy)gotujemy min.pół godz.jeżeli uznasz że nie będzie miękkie można dłużej,jeżeli będzie twardawe można dogotować już po otorzeniu słoika.Najbardziej polecam usmażone,doprawione mięsko włożyć do słoika i zalać tłuszczem na którym

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko duszone (bez cebuli i innych warzyw) do słoików i pasteryzować trzykrotnie w odstępach ok.24h.Mięsko smażone (np. schabowy) - zalać smalcem i j.w.Metoda z dawnych czasów, kiedy nie miałam zamrażarki.

Re: Czy WDPD robi dla studentów domowe jedzonko?

kuzynka robi swojej córce o potrójnym imieniu dwie lewe ręce - bigos, pulpety, mięso duszone wekowane etc. W zasadzie wekuje co jej do głowy przyjdzie i UWAGA hicior- wysyła jej to 1x na tydzień autobusem pks:) Ja bym wolała na suchym chlebie żyć niż żeby matka tydzień w tydzień wysyłała mi weki z

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Witaj proszę cię bardzo o podesłanie mi tych przepisów na wekowane mięsa na maila zbigniewferdek@gmail.com Znalazłem cię na wątku o chorwacji Jutro wyjeżdżamy Pozdrawiam Zbychu

Re: No i nie wzięłam weków na urlop.

, nieumiejętne wekowanie mięsa może doprowadzic do zatrucia jadem kielbasianym. Bezpiecznie jest wekowac warzywa- sosy do makaronu, leczo itp.

Re: Przechowywanie miesa i warzyw

Ja bym mroziła gotowane, tak jest najszybciej i najwygodniej. Wekowanie tak małych porcji to kupa roboty i osobiście uważam, że wekowanie w domowych warunkach mięsa nie jest bezpieczne. -- http://s2.pierwszezabki.pl/046/046350990.png?7478 http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgzzj6qhk3.png

jak wekować

Ponawiam moją prośbę o prosty i dokładny opis jak wekujecie mięsa czy inne potrawy.

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych warunkach to jest niewykonolne. To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absolutnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci.

Jak przechować dania obiadowe.

Witam:) Wczoraj mieliśmy z mężem gości. Został nam żurek, pulpety w sosie koperkowym oraz bitki wieprzowe w sosie własnym. Podpowiedzcie proszę, jak można je przechować? Mrozić? Ale sos po rozmrożeniu jest jakby zważony. Bardziej interesuje mnie wekowanie. Ale czy można mięsa w sosach? Na razie nie

Chcę gotować na długi zapas dziecku. Mrozić??

Hej. Nie umiem gotować, ale chciałabym zacząć robić dla dziecka. Proszę mnie nie krytykować jak napiszę coś głupiego, bo nie mam o tym żadnego pojęcia. Byliśmy na słoiczkach, ale chce mu robić swoje. Mam pare pytań: 1. Chodzi mi o to czy mogę ugotować mu papkę z mięsem i warzywami, powkładać w

Re: jedzenie na wakacje

A ja przy okazji tej bujnej dyskusji poproszę o prosty opis jak wekuje się mięsa.

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

> No napewno pół dnia nagotowałaś 14 obiadów dla 3 czy 4 osób :P W takie bajki to > ja nie uwierzę. Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działające jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposobów podać. Jeden wieczór na

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

wekowania (część zjadłam na bieżąco, część będzie na popołudnie późniejsze). I jakim cudem zatem w 30 minut, a niech będzie i godzinę robi się weki z mięsem na dokładkę na 10 porcji chociażby, hę????? A może ja jestem lewa z tym krojeniem czy jak? -- http://www.suwaczki.com/tickers/9nicpoqnnhed3fm8.png

Re: wekowanie zupy

Jeszcze jedno pytanie, czy leczo wekuje się z kiełbasą i mięsem, czy same warzywa?

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Verka podała słuszne argumenty dlaczego wozi wekowane mięso, bo czesto zarzucano jako powod niby bezsensowne oszczedności.Hepik podkreslił,ze taki sposob przygotowania wymaga wiedzy i pracy . To jest prawda. Mysle,ze tę wiedzę verka powinna udostępnić na forum , bo może wiele osob skorzystać

Re: Co da się zawekować i jak?

To ja się zapytam o to leczo, bo tak czytam i wszędzie wekują same warzywa, bez mięsa. Czyli leczo do słoików bez mięsa, tak? Czy ktoś robi może inaczej? -- grubajadzia.blogspot.com

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

skarolina napisała: > Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działając > e jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposob > ów podać. Jeden wieczór na przygotowanie, wtedy trzeba postać chwilę w kuchni i > jeden wieczór

Re: Przetwory na zimę czyli jestem samolubną larw

Skoro wątek jedzeniowy to się wetnę:P Mam pytanie do wekujących. Zrobiłam bigos, tylko z kiszonej kapusty (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie), zawsze mroziłam, ale naczytałam się emamy i zły mnie podkusił, żeby jednak zawekować, coby miejsca w zamrażarce nie tracić. No i doopa. Proces wekowania

Re: Wekowanie pod kocem a nakrętki do słoików

Niezamknięte słoiki przetrzymasz parę dni w lodówce, albo zawartość przełóż do pojemników i do zamrażalki. Ja wekuję leczo pod kocykiem, trzymam w spizarni ok roku i jest OK. Oczywiście bez mięsa i te słoiki z " zapadniętą zakrętką"

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Kiedy ja wekowałam mięso na urlop to spędzałam go pod namiotem . Wtedy nie było dyskusji o apartamentach , lodowkach czy klimatyzacji, bo były to czasy kiedy większość forumowiczow w optymalnej wersji chodziła z pieluchą / nie bylo pampersow/. Tak ze z perspektywy bardzo dawnych czasow

Re: Dokumenty i upezpieczenie dla alergika

Wekowanie mięsa: najpierw gotuję mięso, najczęściej w połowie gotowania dodaje marchew ale to nie jest konieczne, jak juz sie ugotuje, to wsadzam do wyparzonych słoików (wieczka też wyparzam) i troche je upycham, zalewam tym co zostało z gotowania czyli tym miesnym rosołem, przynajmniej do połowy

Re: raju, jakie bzdury

, że tylko zawekować i już. Jeśli nie są to mięsa peklowane to przechowywanie wekowanego w temp 100C (wekowanie przez gotowanie) mięsa jest to niestety trochę ryzykowne. -- JoShiMa Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.

Re: Papierówki

W moim domu, w czasach gdy jeszcze rosła jabłoń robiło się pyszne papierówki w całości wekowane w słoikach. Do dużego słoika wkładało się jabłka w całości, ze skórką, ogrodnikiem, tak jak je jabłoń urodziła. Ważne żeby jabłka nie były mocno dojrzałe i oczywiście były zdrowe. Jabłka zalewało się

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Re: Mrozenie zupki z miesem - pytanie techniczne

ja mrożę same warzywa w pudełeczkach do mrożenia albo wekuję w słoiczkach po koncentracie. mięso dodaję na bieżąco (ze słoiczka gerbera, bo nie mam dostępu na zaufanego miesiwa).

Re: wywar na zupę

przyprawy ,wekuję toto w słoikach i zawsze mam bazę pod zupę a nie bulionetki czy inne tam kostki:) Zakwasu na żurek w życiu nie robiłam ale pewnie na dniach spróbuję.Buraczany wyszedł mi rewelacyjny to żurek wyjdzie:) Aaaaa! mięsa do rosołu nie dodaję .Oskubuję dodaję uduszoną wątróbkę,cebulę przyprawy i

Re: obiady na wynos

Mięso w sosie możesz też wekować do słoików, potem jak znalazł otworzy sobie gulasz, zrazy, wieprzowinkę duszoną, to wszystko jest w google. Wpisz potrawy do wekowania i znajdziesz.

Re: "Wekowanie" zup

Poza lodówką, ale w chłodnym miejscu można przechowywać weki nie mające wewnątrz mięsa. Ja np. wekuję tak leczo - robię jesienia zapas na cały rok.

Re: przechowywanie "swoich" zupek

Zupki można wekować i przetrzymywać maksymalnie do miesiąca i bez mięsa oraz żółtka. W zamrażarce można przetrzymywać do pół roku. Mięso i żółtko dodać po rozmrożeniu

Re: na wyjeździe...

Już po ptakach, bo majówka zbliża się do końca ;-) .... My też "ufaliśmy" restauracjom. Zawsze da sie znaleźć coś jadalnego w menu. Ale nie o tym chciałam pisac, tylko a propos mięsa... Wekować można, ale trzeba wiedzieć, jak to się robi. Ważne, żeby mięso - po zamknięciu w słoiku

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Ja wekuję mięso, robię to ja, robi też moja mama. Mięso zawsze właśnie było zabierane na wczasy czy dawane nam w czasach studenckich. Mięso na długi okres czasu zawsze było pasteryzowane dwukrotnie, zawsze po godzinie. I naprawdę rzadko się zdarzało, żeby cokolwiek się z nim stało

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

> Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych > warunkach to jest niewykonolne. > To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absol > utnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci. Technologia

Re: Wekowanie...

Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży. Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby

Re: jak to jest z obiadami?

, musi być odstęp 1 dnia, zupy wekuję). Kiedy mam drugie typu ziemniaki, mięso, surówka, to się od razu najadają.

wekowanie ryb

Kobitki, czy któraś z was wekowała wędzoną rybę? Mój małż przywiózł mi ostatnio zbyt duże zapasy - chodzi o węgorza, łososia, trewala no i makrelę. Nie przejemy tego na raz i tak się zastanawiam, czy jak zamknę mięso w słoiki, to będzie dobre? Wekowałam tak już wędzonki ze zwykłego mięsa i były

Re: glupie pytanie mam

z tym wekowaniem to ryzykowna sprawa, bo np. mięso wekuje się w specjalny sposób, dwa razy, warzywa krócej, owoce jeszcze krócej.... Ja mroziłam. Mniej roboty przy tym i bezpieczniej :) -- http://tiny.pl/3qgr Jest niedziela i ma być wesoło!

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

bo jadą pod namiot do puszczy, w góry na wędrówki z plecakiem, albo wlezą gdzieś do schroniska wysoko i przez tydzień tam zostaną, na rejs morski jachtem, na wyprawę na kamczatkę, albo dziecko na przykład toleruje jedynie mięso z eko królika który będzie niedostępny w danym miejscu? dwa ostatnie

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: Chorwacja oszczędnie

Południe Polski to jeszcze dzieli sie na zachód ,centrum(Ślask) i wschodnie południe. Czyli na razie nie ma się co rozpisywać ,gdzie i jak można zaoszczędzić. Jeśli dzieci miesożerne,sprawdza sie wekowanie(o ile takie umiejetności sie posiada) Mięso poporcjowane wcześniej ,zamrozone na kośc ,w

Re: Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowa

zupy gotowałam co 2 dni, nigdy nie wekowałam, jak zupę robię na udkach to mam na drugi dzień do obiadu do kurczaka w potrawce albo risotto. drugie dania na szybko: pulpety wszelakie (ostatnio wołowe z uwagi na morgologie syna), mięso upieczone i zamrożone z sosem (wyciągam i zabielam), duże ilości

Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowanie?

mrożenie zup- ale takich zmiksowanych. Czy macie jakieś metody na urozmaicone posiłki przygotowane wcześniej i- zamrożone? Wekowane? Inny sposób? Mam pomysł na zupy ale co z drugim daniem? Co Waszym zdaniem nadaje się na mrożenie? Pierogi- OK. Warzywa z mięsem- OK, Pulpety, gołąbki. Coś jeszcze? Będę

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: "transport" jedzenia (miesa)

W siermiężnych latach 80-tych ubiegłego wieku (bosz, jak to brzmi...) mięso było na kartki. Pamiętam, że wyjeżdżając na miesiąc pod namiot, mój ojciec wekował mięso. Podsmażał, potem dusił i takie w sosie własnym wekował w słoiki. Powtarzał, że ważne by nie były z cebulą i śmietaną. Więc jak

Re: jak się wekuje słoiki?

a sama zupę i warzywa (bez mięsa) tez muszę wekować kilka razy czy wystarczy raz? a jak raz to jak? a co z wekowaniem w stylu: wrzątek do słoika z pokrywką, a potem go do góry nogami? bo o takim sposobie tez gdzieś czytałam.

Re: Przetwory

, doskonałe na zimowe wieczory. Jak chcesz, mogę poszukać maminych przepisów. Potrzebny jest spirytus oraz butelka 3) przecier pomidorowy - jak się ma własne pomidory ;) Moja mama uciera je chyba maszynką do mięsa czy czymś takim. Pakuje w małe słoiczki i wekuje. Trochę słabsze niż sklepowy koncentrat, ale

Re: bardzo dziękuję i pozdrawiam :) n/t

Banito...a gdybym dodała cebulę..???...czy może zakazana do wekowanego mięsa???? w Twoich przepisach jej nie ma...a zatem..?

Sa pasteryzowane, jak przetwory naszych babc

i przechowywane moga byc dlugo byle wlsaciwie - sucho i nie za cieplo pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających (wekowanie, peklowanie) przydatność do spożycia wydłuża się

Re: Do pamiętających PRL - relacje cenowe

latach małżeństwa. Wakacje zawsze spędzaliśmy pod namiotem- tam też gotoaliśmy,moja mama tydzień przed wyjazdem spędzała w kuchni i wekowała mięso, na miejscu kupowaliśmy tylko warzywa, owoce, pieczywo,całą resztę- ziemniaki, konserwy, butlę gazową, garnki targaliśmy ze soba. A i tak byliśmy jedynymi z

Re: mięso z weka

Dodałam tylko soli, bo oczywiście przez tego Niemca nie kupiłam soli do peklowania. Po ugotowaniu podzielę na kawałki i zamrożę, bo nie chce mi się wekować 3 kolejne dni. Chyba mozna jeść na gorąco, zwłaszcza te śliwki uważam, bardzo nadają się wraz z sosem spod mięsa, do tego jakieś powiedzmy

Re: Przechowywanie papek

Ja wekuję. Próbowałam wekować w tych słoiczkach po gotowych obiadkach, ale nie dało rady, one mają kiepskie nakrętki :/. Kupiłam takie zwykłe słoki, najmniejsze, 200 ml. Zrobiłam całą masę tych słoiczków - zupę z mięsem, a potem mała nie mogła tego jeść, bo dostała zatwardzenia ;) Część schowałam

Re: Bogemo, jesteś genialna!

Mięso to moze nie, ale moja koleżanka robi przetwory w zmywarce. Tzn.wekuje czy jak to się nazywa.Na programie 70st., z powodzeniem. Mikrofalowka mozna ułatwić sobie zdejmowanie skóry z pomidorów, papryki.

Re: jak wekować

zupa, wlać wrzątek do wyparzonego słoika i mocno zakręcić, postawić do góry nogami i powinien zaskoczyć:) z mięs wekuję mielone, tzn robię tzw mielonkę... surowe mięsko doprawiam, sporo czosnku (bo lubimy), wkładam do słoika, zakręcam mocno i gotuję w garze jak konfitury... zależy jakiej

Re: wekowanie

, zeby duzo pic - glownie wody, sokow. > czy mogę zawekować > gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się > mięso bez przypraw i dodatków? To jakies straszne rzeczy czytalas ;) Wekuje sie jak najbardziej z przyprawami. Za to nie polecalabym wekowania z cebula, czosnkiem

Re: Hotel typu HB - dla rodzin z dziecmi?

Jeśli jedziesz samochodem to wybierz fajny apartament , sprawdzone miejsce o ktorych tu na forum wielokrotnie pisano . Bierzesz pod uwage zabranie dla dzieci wekowane mięso na ich posiłki/ czy dla całej rodzinki/ plus wyjscie do knajpek na chorwackie swietnosci to bedzie najlepsze

Re: Czy wykorzystujecie słoiczki ?

Wykorzystuję je na... pokarmy dla dzieci (a właściwie dla jednego dziecia). Domowej roboty (pokarmy, chociaż w sumie dzieci też ;-). Albo samo mięso, albo gotowe zupki, albo pojedyncze warzywa ugotowane. Wekować jest ciężko, bo te zakrętki rzeczywiście dziwne - kiedyś próbowałam wekować, połowa mi

Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

w ciągu dnia same są sobie winne. Śpią bowiem w nocy, a obowiązki wtedy najbardziej się zbierają. Nie idź tą drogą i poświęć „jeden wieczór na przygotowanie, wtedy trzeba postać chwilę w kuchni i jeden wieczór na wekowanie”. Ponadto nie lękaj się – z czasem nabierzesz wprawy i

Re: wy tu gadu gadu, a ja...

ale pamiętasz, że taka połówka 3 dni najmarniej powisieć w chłodzie musi?? świeżo ubity wieprz jest niesmaczny. kiedyś podawałam przepis na wekowanie mięsa...może ci się przyda?? skórki można zasolić, albo na salceson przerobić..albo zmielić w maszynce i jeszcze smalcu wytopić.. -- prawda jest

Re: Do Gat i Przetwornic pytanie

Ja tam niczego nie wekuję, ani nie pasteryzuję, ani nic a nic co uję... Na ten przykład grzybki, które w Polsce kupione są (albo i nazbierane!), najpierw przesmażone są w Polscei zamrożone w Polsce... - tak dojeżdżają do Francji, gdzie następuje roztopienie, ponowne przesmażenie, porcowanie i

Re: idzie drugie..

gotowcach to też się nic nikomu nie stanie. Albo znajdź jakis bar - typu kuchnia domowa - na serio za porównywanlne pieniądze z samodzielnym gotowaniem da się coś dobrego kupić. Albo gotuj w sobotę i wekuj mięso - a na bieżąco tylko wrzucaj ryż czy makaron - to jest chwila. A co do prasowania - to ja

Re: wekowanie???

Ja wekuje/wekowałam prawie wszystko. Owoce i warzywa sezonowe no i głównie mięsko.Dla M na wyjazdy. Choć i w domu czasem się przydało na szybki obiad ;) Z mięsem jest ten problem, że trzeba słoiki gotować trzy razy w odstępach 24-godzinnych. Ja na swoje "wytwory" daję 1/2 roku gwarancji

Re: do Capferret

Aż zajrzałam na GP i popatrzyłam sobie na "zagramaniczne dania do leczenia kompleksów i wielkoświatowego i imponowania takie jak bułeczki nadziewane pieczarkami czy wekowane mięso i zastanawiam się czym ty się na co dzień odżywiasz? Wbrew temu co ci się wydaje niewolnicze trzymanie się "

jak się wekuje słoiki?

chodzi mi konkretnie o zupy z mięsem w słoikach? mama wyjeżdża z moim synkiem na 2tyg i chciałabym jej ułatwić życie i dać kilka słoików z zupą dla małego, tylko jak się je wekuje? w Kuchni Polskiej przeczytałam, że weki z męsem trzeba zagotowywać 3 razy w odstępach 24h !!!! nie ma jakiegoś

Przetwory, zapasy na zimę - robicie?

- zapas mięsa w zamrażarce, wędzonych wędlin, wekowanych mięs, smalców i kaszanek Co z tego dziś się jeszcze praktykuje? Dwadzieścia - trzydziesci lat temu to wszystko było normą, przynajmniej w moim rodzinnym domu. A u Was, jak było? Jak jest? Ja nie robię nic z tych rzeczy, kompletnie nic

Re: do Dasi - weki ;-)

CZR nie wierzę - Ty moje guru od gotowania i takie pytanie :) a na poważnie, wekuję mięsko i rosół. Mięsko wekuję w sosie własnym i ew. dolewam rosołku. Tak samo robię wek z rosołu, wywar i ew. miesko z zupy do słoika, bo moi jedzą (bez warzyw). Wekowałam pulpety (bez bułki tartej), rosół z mięsem

Re: jedzenie na wakacje

a ja się chciałam w tym temacie zapytać o wekowanie zupek, bo nigdy tego nie robiłam. Jak zawekuję zupę dla dziecka to: w jakiej temperaturze powinnam wek przetrzymywać i ile czasu taka zawekowana zupa wytrzyma? Dziecko ma dwa i pół roku, więc kupno gotowych słoików odpada (za małe porcje i

Re: wekowanie zupy

Pewnie że można - ja wkuję krupnik i leczo - a także fasolkę po bretońsku (grochówki nie gotuję) - wszystko przetrzymuje się bardzo dobrze. Krupnik i fasolkę taką gotową a jeśli chodzi o leczo ty bez mięsa. ja wekuję tak: wlewam zawartość w wyparzone słoiki, gotuję pod przykryciem - hmm samam nie

Re: Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo nieprzyjemna dyskusja

. Mięso w Chorwacji drogie a w Lidlu nie kupi, no chyba że jakieś wekowane lub z lodówki i nie za bardzo wiadomego pochodzenia. Czyli też konserwowane. Więc własne weczki czy sprawdzone kociołki i inne pudliszki pewniejsze. Sprawa najważniejsza - gotować mozna ale raz na jakis czas bo!!! Jak mówisz kupić

Re: zdrowe odzywianie

No jasne, ze są, tylko musisz wybierać raczej półprodukty. Serek homogenizowany możesz zrobić sama z owoców, twarogu, śmietany i miodu. To samo konfitura - zrobienie w rondelku zapasu konfitur na kilka dni zajmuje jakieś 10 minut, a nie trzeba się babrać z wekowaniem. Chleb na prawdziwym zakwasie

Re: wakacje w Chorwacji po raz pierwszy:)

Mając do dyspozycji tydzień i 4 tys złotych może po prostu wsiąść w samolot i po kilku godzinach od wyjścia z domu znaleźć się np na greckiej wyspie,mając w tej cenie przelot,spanie i wyżywienie,bez wekowania mięsa w domu. Jazda przez 3/4 Polski (a ten odcinek bedzie najbardziej męczący i

wekowanie, pasteryzacja

Tak, wiem, ten wątek przewijała się nie raz ale w żadnym temacie nie znalazłam odp na moje pytanie: czy można pasteryzować potrawy z sosem przyrządzonym z dodatkiem jogurtu lub chudej śmietany? Czy można wekować potrawy praktycznie bez tłuszczu, np gotowanego kurczaka? Pytam, ponieważ większość

Re: co można zrobć w słoikach na wyjazd - wczasy?

W tym roku robiłam w słoikach: zupy (rosół i pomidorowa dla synów, kapuśniak dla nas) drugie dania (karkówka w sosie własnym, gulasz, bitki z łopatki). Regularnie wekuję też leczo. W ogóle przy okazji gotowania dość często odlewam zupę czy mięso w słoik i mam na czarną godzinę. Jeśli muszą

Re: "transport" jedzenia (miesa)

Jako wiekowy gotowacz muszę zwrócić na jedną rzecz uwagę.W słoikach można przechowywać,transportować gulasze,flaki,galarety,zrazy pieczeń,bigos,rosół z mięsem obrany z kości pod WARUNKIEM,że gotuje się 2 razy,dzien po dniu.Ja wekuję w piekarniku elektrycznym ,czyli wstawiam słoiki do zimnego

Re: Co wam wybuchlo?

wekowałaś, nie peklowałaś :) Peklowanie to sposób konserwacji mięsa solą peklową -- Forum służy do prezentowania jedynie miłych i przyjemnych opinii. Niekoniecznie szczerych.

Re: Słoiczki

, kukurydza, później proste mieszanki marchew z groszkiem) + dobre mięso od lokalnego rzeźnika typu królik,polędwica i inne + dobra oliwa. Przygotowanie takiej zupki z mrożonki i drobno pokrojonego mięsa w opcji mrożenie (lub wekowanie) w porcjach zabiera mało czasu, wiesz co dziecku podajesz a po za tym

Zupy bez mięsa

Od czasu do czasu wekuje późną wiosną zupki z młodych warzyw,bez mięsa.Robię tego dużo i w zimie sa bardzo smaczne,solo lub jako dodatek do róznych wywarów. Ale wekowanie mięsnych zup i to na tak krótki okres chyba nie jest praktyczne. -- kwiecień-plecień

Re: a wekowanie owocow?

U mnie musiały max 4-5 dni, ale w dawnych czasach jak rodzice wymyślali wakacje pod namiotem to mama wekowała mięso na cały urlop. Spokojnie wytrzymywało. Kruffa

Sosy na zimę

z czego robicie (wekujecie) sosy do mięsa, pizzy itp. Tak by w zimie można szybko wyjąć ze słoika i przygotować danie.

Re: Jutro dzien gospodyni domowej

bryanowa-1 napisała: > no ja bym se na zapas narobiła tylko mi maz miesa 2 worki z fabryki przynosl i > mam zajebany zamrazalnik i z tego powodu prawie chora jestem:( Część u znajomych zamroź,a część zużyj na gulasze,gołąbki,pulpety,pasztety i....powekuj w słoikach:)Uwierz mi mięso

Re: glupie pytanie mam

Ojezu, to zawekuj sobie przeciery owocowe i warzywne, a te zupy z mięsem pozamrażaj w małych porcjach. Ja bym takie cuś z samych warzyw wekowała z 10-15 minut. A z mięsem to naprawdę pojęcia nie mam. Chyba że ty tylko tak na tydzień gdzieś, to tak to ja od teściowej dostaję wszystko powekowane w

Re: bigos-taki do jedzenia -pomocy

Podobno trzeba gotować trzy razy po godzinie. Piszę "podobno" bo nigdy tego nie robiłam. Jakoś nie mam zaufania do wekowanych potraw w skład których wchodzi mięso. Gdy mam bigosu nadmiar to daję go do zamrażarki. -- http://www.madzik.pl/gify01/nowee/cloudangel1.gif

Re: jak się wekuje słoiki?

taki sposób wekowania (wrzące do słoika i do góry nogami)wymaga sporego dodatku konserwantu w potrawie konserwowanej czyli soli, octu, oleju lub cukru..ich (spory) dodatek sprawia, że potrawa nawet bez szczelnego zamknięcia wytrzymuje jakis czas bez parteryzacji. Zupka bez mięsa wymaga równiez

Re: jak się wekuje słoiki?

Kilka razy wekowałam słoiki z mięsem (gulasz, pulpeciki w sosie, bitki, pieczeń) i zawsze świetnie się przechowały. Słoiki wypełniasz maksymalnie do 2/3 wysokości, mięso powinno być całkowicie pokryte płynem (wywar, sos) a na wierzch dodatkowo troche smalcu. Nastepnie słoiki trzeba pasteryzować dwa

Zdjęcia - wekowanie mięsa